Terug Gemeenteraad

ma 13/11/2023 - 19:30 Raadzaal

Openbare zitting

Paul Van Miert

GAS

Patrimonium

Secretariaat

Francis Stijnen

Facility Management

Financiën

Jan Van Otten

Bibliotheek & Archief

  • Er worden enkele aanpassingen in het Huishoudelijk Reglement van bibliotheek en archief voorgesteld om de afspraken duidelijker te verwoorden en enkele zaken aan te passen aan de actuele praktijken. De gemeenteraad gaat akkoord met de wijziging van artikel 1.4 van het huishoudelijk reglement voor Bibliotheek & Archief Turnhout met ingang van 1 januari 2024. De gemeenteraad beslist om voor de overige voorstellen tot wijziging van het huishoudelijk reglement het advies van de beheerraad van de bibliotheek op te vragen.

  • Cultuurconnect heeft voor de Vlaamse biblotheken een e-boekenplatform uitgewerkt. Om dit e-boekenplatform inhoudelijk te vullen wordt er samengewerkt met collectievormers uit verschillende bibliotheken. Vanuit de Turnhoutse bibliotheek is er een engagement wat betreft de fictie-collectie voor volwassenen. De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de overeenkomst over diensten die de Turnhoutse collectievormer fictie levert in het kader van de e-boekendienst. Deze overeenkomst is een update van de bestaande overeenkomst. 

Patrimonium

  • In het kader van de herinrichting van het speelplein naar beleving- en ontmoetingsplein, zal er een groenbuffer worden aangelegd tussen Freinetschool De Regenboog en kinderdagverblijf Dol-Fijn en het aanleunende speelplein aan de Tijl- en Nelestraat. Aangezien de ondergrond eigendom is van het Gemeenschapsonderwijs, dient hiervoor een overeenkomst te worden goedgekeurd. Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd aan de bruikleenovereenkomst.

Luc Op de Beeck

Ondernemen en Werk

Facility Management

Patrimonium

Astrid Wittebolle

Milieu en Groen

  • Bij het project in de oude school op het Kongoplein worden ondergrondse afvalcontainers voorzien op openbaar domein. 

  • In het kader van het Masterplan Parkwijk is vooropgesteld om deze uit te bouwen als een voorbeeldwijk op vlak van collectieve energie- en warmtevoorzieningen. Dit onder meer door de uitbouw van een warmtenet voor de wijk en haar omgeving (Stadspark) en mogelijkheden in de voorziening van collectieve productie van elektriciteit.

    Zoals opgenomen in het Klimaatplan ziet de stad een regisseursrol weggelegd voor zichzelf (werf 2.1) om het aandeel gas als energiedrager voor verwarming, en de bijhorende CO2-impact, te reduceren. Dit in het voordeel van alternatieven zoals warmtenetten om warmte en koude te voorzien. Grootschalige nieuwe (her)ontwikkelingsprojecten zoals Niefhout, Heizijdse Velden en Parkwijk vormen daarbij cruciale projecten om de eerste warmteclusters of -eilanden uit te bouwen - dewelke op middellange termijn met elkaar verbonden kunnen worden binnen de strategie van een stadsbreed warmtenet (werf 2.2).

    Gezien de planning, timing en reeds begonnen uitvoering van de eerste werken in de wijk neemt de stad het initiatief om een gebundelde opdracht in de markt te zetten voor diensten met als voorwerp "Geïntegreerd duurzaam energieconcept warmte-/koeltevoorziening Parwijk & Stadspark".

Marc Boogers

Mobiliteit

Stedelijke Basisschool Turnhout

Stijn Adriaensens

Ondernemen en Werk

  • Stad Turnhout zet in op het versterken van de kern, waarbij aandacht wordt gegeven aan het kernwinkelgebied, de overgangszones (winkelgroeigebied) en de aanloopstraten. Sinds september 2020 is er een premiestelsel van kracht in het kernwinkelgebied en overgangszone van het stadshart om kwaliteitsvolle winkelpanden te realiseren en te werken aan de beeldkwaliteit in de kern. In de overgangszone wordt ook de mogelijkheid geboden om een premie te bekomen voor handelspanden die niet meer als dusdanig kunnen ingevuld worden, maar wel een toekomst kunnen hebben i.f.v. betaalbaar wonen.

    Na de jaarlijkse evaluatie van het premiestelsel met de bevoegde schepenen, betrokken diensten en een externe klankbordgroep, worden er enkele aanpassingen in het huidige premiereglement voorop gesteld. Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd voor het gewijzigd reglement.

  • In kader van kernversterkend beleid zijn een set van richtlijnen en instrumenten ontwikkeld i.f.v. versterking van de beeldkwaliteit in het centrum en de ondersteuning van ondernemerschap. De huidige premiereglementen worden gewijzigd. In dit kader wordt een nieuwe afbakening van het stadshart vooropgesteld met een bepaling van kernwinkelgebied, overgangszones en aanloopstraten als basis voor deze instrumenten. Concreet voorzien we volgende aanpassingen:

    • Patersstraat even zijde: nummers 4 t.em. 74 worden overgangszone in plaats van kernwinkelgebied.
    • Patersstraat oneven zijde: nummers 5 t.e.m. 73 worden overgangszone in plaats van kernwinkelgebied.  
    • Herentalsstraat even zijde: nummers 2 t.e.m. 18 worden overgangszone in plaats van kernwinkelgebied.
    • Herentalsstraat oneven zijde: nummers 3 t.e.m. 25 worden overgangszone in plaats van kernwinkelgebied.
    • Korte Gasthuisstraat even zijde: nummers 2 t.e.m. 22 worden overgangszone in plaats van kernwinkelgebied.
    • Korte Gasthuisstraat oneven zijde: nummers 3 t.e.m. 21 worden overgangszone in plaats van kernwinkelgebied. 
    • De oneven zijde van de Vianenstraat tot aan het kruispunt met de Victoriestraat, zijnde nummers 11 t.e.m. 41, worden mee opgenomen in de afbakening van het stadshart als aanloopstraten

    De hoekpanden gelegen op het kruispunt van Patersstraat en Grote Markt (Patersstraat 2 en Grote Markt 20), van Herentalsstraat en Grote Markt (Herentalsstraat 1 en Grote Markt 57), van Korte Gasthuisstraat en Gasthuisstraat (Gasthuisstraat 25 en Korte Gasthuisstraat 1)  blijven kernwinkelgebied.

    De rest van de afbakening blijft ongewijzigd. 

Ruimtelijke ordening

Kelly Verheyen

Ondernemen en Werk

  • De stad Turnhout zet in op het versterken van de kern en heeft daarbij ook aandacht voor de kwaliteit en de uitstraling van de aanloopstraten. Het is wenselijk oudere, weinig kwaliteitsvolle winkelpanden in de aanloopstraten om te vormen tot woningen. Daarnaast wil de stad inzetten op betaalbaar wonen en de private huurmarkt stimuleren. Sinds september 2020 is er een premiestelsel van kracht waarbij de stad een premie verleent van maximaal 10 000 euro voor de herbestemming van (voormalige) handelspanden tot woningen. Bijkomend kan er voor deze panden een subsidie van maximaal 10 000 euro worden verleend voor gevelrenovatie. 

    Na jaarlijkse evaluatie van het premiestelsel werd aangepast dat ook voormalige handelshuizen die reeds herbestemd zijn tot een woning maar die toch de uiterlijke kenmerken van een handelshuis heeft behouden een premie voor gevelrenovatie kunnen bekomen van maximaal 10 000 euro.

    Na een nieuwe jaarlijkse evaluatie van het premiestelsel met de bevoegde schepenen, betrokken diensten en een externe klankbordgroep (OST), worden er enkele aanpassingen in het huidige premiereglement voorop gesteld.

Initiatiefrecht

Besloten zitting


Publicaties

Agenda
Bijkomende agenda
Besluitenlijst
Notulen