Uitgebrachte externe adviezen
Gezien de gemeenteraad enkel bevoegd is voor de zaak der wegen en de rooilijn, worden in dit besluit enkel de ontvangen adviezen vermeld die geheel of gedeeltelijke betrekking hebben op de zaak der wegen of op het geplande openbaar domein. Om deze reden wordt het advies van VMM niet in dit besluit opgenomen aangezien ze enkel betrekking heeft op de bemaling van de ondergrondse parking die voorzien wordt.
Op 18 juli 2023 bracht Brandweer zone Taxandria voorwaardelijk gunstig advies uit.
De brandweer maakt in het brandpreventieverslag bemerkingen op de technische uitvoering van het openbaar domein (bereikbaarheid en toegankelijkheid tot gebouw in functie van evacuatie/interventie, plaatsing hydranten etc.). Het aan te leggen openbaar domein moet aan deze vereisten voldoen. Het is belangrijk om hier te melden dat het nieuwe openbaar domein zorgt voor een voldoende bereikbaarheid voor brandweer voor de toekomstig in te planten gebouwen en constructies.
Het advies van Fluvius van 28 juni 2023 is voorwaardelijk gunstig. Kosten voor de uitbreiding van het netwerk zullen door de aanvrager moeten gedragen worden.
Het advies van Telenet van 20 juni 2023 is voorwaardelijk gunstig. De adviesinstantie meldt dat er aanpassingen aan het kabelnet nodig zijn en dat de kosten hiervoor ten laste van de aanvrager zijn.
Het advies van Proximus van 20 juni 2023 is voorwaardelijk gunstig. Proximus geeft de randvoorwaarden mee voor wijzigingen aan de telecominfrastructuur van het bedrijf. Kosten voor de uitbreiding van de telecominfrastructuur zijn voor de aanvrager.
Het advies van Dienst Integraal Waterbeleid Provincie Antwerpen(DIW) van 9 oktober 2023 is ongunstig. Het advies van DIW wordt verder behandeld bij de watertoets.
Het advies van Pidpa van 21 juni 2023 is voorwaardelijk gunstig. De kosten voor de aansluiting op het drinkwaternet worden gedragen door de aanvrager.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de vermelde adviezen, die betrekking hebben op de zaak der wegen of het openbaar domein, op de bovenstaande wijze bij te treden en de voorwaarden uit de adviezen Brandweer zone Taxandria, Fluvius,Telenet, Pidpa en Proximus te bekrachtigen. Voor het advies van de Dienst Integraal waterbeleid Provincie Antwerpen wordt verwezen naar het onderdeel “Watertoets”.
Uitgebrachte interne adviezen
Het advies van de Mobiliteitsambtenaar van 27 juni 2023 is voorwaardelijk gunstig voor het voorliggende ontwerp. Volgende bemerking uit het advies gaan over het nieuwe en bestaande openbaar domein:
De aanpassing aan het openbaar domein is enkel nodig omdat er een appartementsgebouw wordt voorzien. Ook de kosten voor de aanpassing van het bestaande openbaar domein zijn voor de aanvrager van het project. Dus ook het voorzien van een toegankelijke aansluiting.
Het advies van de dienst Wegen en Riolen van 22 juni 2023 is voorwaardelijk gunstig. Volgende zaken uit het advies gaan over het nieuwe en bestaande openbaar domein
‘Omtrent betonmixers tijdens de werf:
Voor de reiniging van betonmixers moet er op de werf een bak voorzien worden waarin het spoelwater terechtkomt. Via gaten in deze bak kan het water uit de bak lopen. Alle vaste delen bezinken in de bak. Periodiek wordt de bak in een afvalcontainer geledigd. Op deze manier komen er geen betonresten in de openbare riolering.
Dit gaat over de uitvoering van de werken. En wordt als voorwaarde meegenomen.
Omtrent de verhardingen
De voorwaarden uit het advies van de dienst wegen en riolen kunnen bijgetreden worden.
Het advies van de Jeugddienst van 3 oktober is voorwaardelijk gunstig. ‘De huidige locatie van de wadi zorgt ervoor dat een inrichting met spelelementen geen toegevoegde waarde is. Door de ligging aan de parking, golfclub en naast de Steenweg op Tielen zijn er teveel barrières voor kinderen. Dit zal enkel zorgen voor onderhoudskosten voor de spelelementen en het groen zonder dat het een meerwaarde is voor de buurt en eventuele kinderen.’
Vanuit de jeugddienst wordt aangegeven dat de inrichting van het stuk openbaar domein naast de parking als speelplein nu nog niet opportuun is. Er moeten op dit stuk openbaar domein geen speeltuigen voorzien worden. Het advies wordt bijgetreden.
Het advies van de Milieudienst dd. 28 juli 2023 is voorwaardelijk gunstig. In het advies worden maatregelen opgelegd waaraan de nieuw aan te planten bomen moeten voldoen. En welke maatregelen er getroffen moeten worden tijdens de bemaling voor het behoud van de nieuwe en bestaande bomen. Een deel van deze bomen bevindt zich op toekomstig openbaar domein. Enkel met de voorwaarde dat de bomen moeten aangeplant worden in het plantseizoen na de kapping wordt niet akkoord gegaan. Dit wordt beter geformuleerd als. De aanplanting voor bomen op het nieuwe openbaar domein moet ten laatste gebeuren in het plantseizoen na de aanleg van de wegeniswerken. Het advies wordt grotendeels bijgetreden.
Het advies van de groendienst van 11 augustus 2023 is voorwaardelijk gunstig. Er worden verschillende bemerkingen gemaakt m.b.t. de groenaanleg en aanplantingen (en dit zowel wat de plannen, het bestek als de beplantingslijst betreft). Verder worden tal van boombeschermingsvoorwaarden opgelegd om de te behouden bomen. Het advies van de groendienst wordt bijgetreden.
Het advies van dienst Patrimonium van 13 oktober 2023 is voorwaardelijk gunstig.’ Op 4 november 2022 ondertekende Stad Turnhout in uitvoering van de beslissing van de gemeenteraad van 5 september 2022 een overeenkomst met Tentax BV en Sportclub Taxandria VZW met betrekking tot de ontwikkeling van de terreinen aan de Steenweg op Tielen. De aanvraag is in overeenstemming met de principes van de overeenkomst en het opgemaakte zoneringsplan. De aanvrager Immo A.B.M., zij het de uiteindelijke rechtsopvolger of rechtsverkrijger van Tentax BV en Sportclub Taxandria VZW, dient zich voor de uitvoering van het project dan ook integraal te richten naar de bepalingen van deze overeenkomst.’
Met betrekking tot het ontwerp rooilijnplan wordt opgemerkt dat er geen gemene muren of afsluitingen worden opgenomen in het openbaar domein.’
Het advies van dienst patrimonium wordt bijgetreden.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de bovenstaande interne adviezen bij te treden en de voorwaarden en lasten uit de adviezen van de Mobiliteitsambtenaar, van de dienst Wegen en Riolen, van de Jeugddienst, van de Milieudienst en dienst Patrimonium en van de Groendienst te bekrachtigen. Bij het advies van de mobiliteitsambtenaar wordt wel aangevuld dat de aanvrager ook alle aanpassingen die noodzakelijk zijn aan het bestaande openbaar domein zal moeten bekostigen. Ook de voorwaarde over de aanplanting van nieuwe bomen uit het advies van de Milieudienst wordt aangepast in: ‘De aanplanting voor bomen op het nieuwe openbaar domein moet ten laatste gebeuren in het plantseizoen na de aanleg van de wegeniswerken. Het advies wordt grotendeels bijgetreden.’
Openbaar onderzoek
Er werd tevens een openbaar onderzoek georganiseerd van 30 juni 2023 tot en met 29 juli 2023. Binnen de termijn van dit openbaar onderzoek werden 11 individuele bezwaarschriften ingediend.
Gezien de gemeenteraad enkel bevoegd is voor de zaak der wegen en de rooilijn worden in dit besluit enkel de bezwaarpunten die hierop betrekking hebben behandeld. Volgende bezwaarpunten werden uitgebracht:
Bezwaarpunt 1:‘Per wooneenheid is er 1 autostaanplaats voorzien in de parkeergarage bij het project en 10 parkeerplaatsen voor bezoekers. Niet iedere bewoners beschikt over meer dan 1 parkeerplaats. Er zal voor de exclusieve appartementen nood zijn aan 2 autostaanplaatsen per appartement er van uitgaande dat hier 2 verdieners komen wonen. Te weinig parkeerplaatsen zal zorgen voor overlast in de omgeving en voor gevaarlijke toestanden (parkeren op plaatsen waar dit niet mag).
Antwoord bezwaarpunt 1: Het gemiddelde autobezit in Turnhout is 1 wagen per huishouden (gemiddeld 1.02 (bron: Turnhout in cijfers 2021). Het voorzien van 1 wagen per woning of huishouden is dus een geschikt aantal. Teveel parkeerplaatsen voorzien stimuleert autoverkeer, wat niet in overeenstemming is met het mobiliteitsbeleid van Vlaanderen, de Provincie en stad Turnhout. Het bezoekersparkeren wordt steeds voorzien op 1 wagen per 3 woningen, dit is voldoende. Het bezwaarpunt wordt niet bijgetreden.
Bezwaarpunt 2: ‘Het kruispunt aan de Jef Buyckxstraat is al heel druk. Het verkeer is al veel toegenomen met de uitbreiding van de industriezone? Binnenkort wordt er ook een extra sporthal aan in het stadspark langs de Steenweg op Tielen gebouwd. Het is er gevaarlijk voor fietsende kinderen en er zijn al ongelukken gebeurd. Kan de weg niet langs de Parkring voorzien worden. De weg zorgt voor extra geluidsoverlast. Snel rijden over het wegplateau zorgt voor trillingen die het huis doen scheuren.
Antwoord bezwaarpunt 2 ‘De Steenweg op Tielen is een lokale ontsluitingsweg. In de bespreking van de mobiliteit in het dossier, die bijgetreden kan worden zullen er door het nieuwe project in de spits ongeveer 17 wagens per uur meer op de Steenweg op Tielen aanwezig zijn. Dat is 15% van het totaal aantal verwachte verkeersbewegingen per dag door de appartementen. De golf is reeds aanwezig, daarvan kunnen we aannemen dat mogelijk beperkte bijkomende verkeersbewegingen plaats zullen vinden. Dit is een aantal dat de Steenweg op Tielen nog perfect kan verwerken. Het bezwaarpunt wordt niet bijgetreden. Enkel het voorliggende project kan beoordeeld worden. Bij een ontsluiting langs de Parkring zou nog steeds het grootste gedeelte van het verkeer via de Steenweg op Tielen rijden. Om de aansluiting van het project op de Steenweg op Tielen veilig te voorzien is er in de voorliggende aanvraag een heraanleg van het verkeersplateau voorzien. De heraanleg van dit plateau zal als last bij de aanvraag voorzien worden. Het geluid van wegen is eigen aan een woonomgeving en zullen niet voor onaanvaardbare geluidshinder zorgen. Het is moeilijk om na te gaan of rijden over het wegplateau veel trillingen te weeg brengt die zorgen dat er scheuren komen in omliggende woningen. Dat is ook niet iets dat dit project met zich meebrengt. Het bezwaar wordt niet bijgetreden.’
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de beantwoording van de bezwaarpunten bij te treden. En te besluiten dat er geen aanpassing aan het voorliggende dossier moet gebeuren op basis van de ingediende bezwaarpunten.
Watertoets
Overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid wordt de aanvraag onderworpen aan de watertoets. Het voorliggende bouwproject heeft een omvangrijke oppervlakte. De delen van het terrein waar bebouwing en verharding en reliëfwijzigingen op worden voorzien liggen niet in pluviaal overstromingsgevoelig gebied of in fluviaal overstromingsgevoelig gebied.
Het zuidoostelijk deel van het perceel ligt wel in pluviaal overstromingsgevoelig gebied met een middelgrote overstromingskans (huidig klimaat) en ligt in fluviaal overstromingsgevoelig gebied met een middelgrote overstromingskans (huidig klimaat). Dit deel van het terrein is ook aangeduid als signaalgebied. Op dit deel van het terrein wordt niet gebouwd, maar er wordt wel een afwatering voorzien naar dit deel van het terrein.
Op 9 oktober 2023 bracht Dienst Integraal Waterbeleid Provincie Antwerpen (DIW) een ongunstig advies uit over de voorliggende aanvraag. Hier wordt enkel ingegaan op het onderdeel van de aanvraag dat betrekking heeft op het openbaar domein. Volgende delen van het advies van DIW hebben gedeeltelijk betrekking op het deel openbaar domein.
‘Verhardingen worden maximaal waterdoorlatend aangelegd. Hier wordt echter een helling van 1% aangehouden voor de verharding. Waterdoorlatende verharding dient te worden aangelegd onder een helling van minder dan 0,5% op een waterdoorlatende funderingslaag. Alle lagen dienen een minimale doorlatendheid van 5.4*10-5m/s te hebben. Steenslagfundering moet conform Standaardbestek 250 voor waterdoorlatende verhardingen aangelegd worden. Indien dit niet het geval is, dienen deze verharde oppervlaktes OF af te wateren naar een naastliggende groenzone, OF meegenomen te worden in de berekening van de infiltratievoorziening en naar de infiltratievoorziening af te wateren.Om infiltratie op eigen terrein te behouden, dient de groenzone minimaal 25% van de verharde oppervlakte te bedragen. De groenzone moet horizontaal liggen of uitgewerkt worden met een lichte maaiveldverlaging.’
‘Buiten de overstromingsgevoelig zone wordt het terrein opgehoogd. Om versnelde afstroom van het terrein richting de Aa te vermijden, zou onderaan de opgehoogde zone een oppervlakkige verlaging in de vorm van een swale gegraven moeten worden (dwars op de helling).Ter hoogte van de Aa is het perceel ingetekend als signaalgebied. Het gebied doet dienst als waterbergings- / waterconserverings-gebied en is essentieel voor de waterhuishouding van de Aa. Bij de functionele invulling van het gebied moet “ruimte voor de waterloop” een prominente plaats krijgen. Bij een terreinbezoek merkten we een gronddam ter hoogte van de uitstroom van de grootste vijver (gelegen in het signaalgebied). Deze gronddam kan zeer functioneel zijn ter bevordering van infiltratie tijdens de bemaling. Daarna moet deze echter verwijderd worden. Bij hoge waterpeilen van de Aa stijgt het water in die mate dat ook de vijver ingenomen wordt als fluviaal overstromingsoppervlak. Dit mag in geen geval ingenomen worden.’
Uit de plannen valt af te leiden dat de voorziene nieuwe openbare parking en toegangsweg slechts minimaal hoger wordt gelegd dan het bestaande niveau van het maaiveld. De voorziene ophogingen in het voorliggende dossier gaan voornamelijk over de zone van het clubhuis, de driving range en het appartementsgebouw. Verder worden de verhardingen op openbaar domein voorzien als waterdoorlatende of waterpasserende verhardingen en kunnen bij hevige regen de aanpalende groenzones het water van de voorziene verharde constructies op het nieuwe openbaar domein opvangen en hebben deze een voldoende grote oppervlakte (minstens 25% van de oppervlakte van de verhardingen. Om nog meer water ter plaatse te kunnen infiltreren wordt er wel opgelegd dat de helling van alle waterdoorlatende verhardingen moet voldoen aan de normen uit het advies van DIW: ‘ Waterdoorlatende verharding dient te worden aangelegd onder een helling van minder dan 0,5% op een waterdoorlatende funderingslaag. Alle lagen dienen een minimale doorlatendheid van 5.4*10-5m/s te hebben. Steenslagfundering moet conform Standaardbestek 250 voor waterdoorlatende verhardingen aangelegd worden’. Bijkomend moet er ook een waterdoorlatende funderingslaag voorzien worden die voldoet aan de verstrengde buffernorm van 40l per m². Als deze voorwaarden worden opgelegd is er zeker geen afstroom te verwachten van de bijkomende verharding die het nieuwe openbaar domein met zich mee brengt. Er kan dus gesteld worden dat de bemerkingen uit het advies van DIW geen betrekking hebben op de delen nieuw openbaar domein.
Uit de nota bij de aanvraag blijkt ook dat het openbaar domein voldoende buffering voorziet om een bui met een terugkeerperiode van 20 jaar te doorstaan. Dit is de norm die voor de aanleg van nieuwe wegenis binnen Turnhout wordt gehanteerd en in overeenstemming is met de code goede praktijk bij wegenaanleg.
Ook op de aanleg van de vuilwaterriolering zijn geen bemerkingen geformuleerd door de dienst wegen en riolen.
Er kan dus geconcludeerd worden dat de aanleg van het nieuwe openbaar domein in overeen-stemming is met de beleidsdoelstellingen uit het decreet integraal waterbeleid.
Verordening wegen voor voetgangersverkeer
De verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer dd. 29 april 1997 is in het voorliggende dossier van kracht. Er wordt voorzien in een woonerfaanleg. De verwachte verkeersintensiteiten maken dit aanvaardbaar. Op deze manier is de gehele verharding van het nieuwe openbaar domein te beschouwen als voetpad. Op deze wijze wordt aan de bepalingen van de verordening voldaan. Verder worden er in het advies van de Mobiliteitsambtenaar van Stad Turnhout hieromtrent geen bemerkingen gemaakt.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het bovenstaande standpunt in te nemen m.b.t. de verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
Project-MER-screening
Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening is van kracht sinds 29 april 2013 (publicatie in het Belgisch Staatsblad). Die nieuwe regelgeving was nodig nadat het Hof van Justitie in een arrest van 24 maart 2011 oordeelde dat de Vlaamse regelgeving niet in overeenstemming was met de project-m.e.r.-richtlijn. Wanneer een project onder één van de rubrieken van bijlage III van het project-m.e.r.-besluit valt kan de initiatiefnemer ervoor opteren om ofwel een project-MER op te maken, ofwel de project-m.e.r.-screeningsprocedure te doorlopen.
Het voorliggende project valt onder rubriek 10 b van bijlage III van het project-m.e.r.-besluit, met name stadsontwikkelingsprojecten.
Bij de voorliggende aanvraag zijn voldoende gegevens m.b.t. de project-m.e.r.-screening gevoegd om de milieueffecten van de voorliggende aanvraag in kaart te brengen. Deze nota (en de rest van de aanvraag) verstrekt voldoende gegevens om te oordelen dat de milieueffecten van de aanvraag op zich beperkt zijn en dat de impact ervan niet aanzienlijk is.
De permanente milieueffecten als de verkaveling wordt goedgekeurd zullen zich voornamelijk op vlak van mobiliteit en de afvoer van hemelwater en afvalwater voordoen,. Op vlak van mobiliteit kan gesteld worden dat het project voornamelijk bestemmingsverkeer genereert. Uit de nota gevoegd bij de aanvraag blijkt dat de aanvraag geen significant negatieve effecten heeft op vlak van verkeersleefbaarheid en – veiligheid. Er wordt voorzien in de eigen parkeerbehoefte (voor wagens en fietsen).. De aanleg van het nieuwe openbaar domein heeft geen negatieve effecten op de waterhuishouding (zie watertoets).
Gezien de aard, ligging en beperkte omvang van de potentiële effecten ten gevolge van het project, zal cumulatie met andere projecten in de buurt niet tot aanzienlijke milieueffecten leiden. Het voorgenomen project zal dus geen aanzienlijke milieueffecten veroorzaken zodat de opmaak van een project-MER niet vereist is.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld te besluiten dat de project-m.e.r.-screeningsnota voldoende inzichten verschaft om te oordelen dat de milieueffecten van de voorliggende aanvraag niet aanzienlijk zijn.
Natuurtoets
Artikel 16 van het Natuurdecreet stelt dat de bevoegde overheid er zorg voor moet dragen dat er geen vermijdbare schade aan de natuur kan ontstaan door een vergunning af te leveren. Indien nodig kan de overheid ook redelijkerwijze voorwaarden opleggen om de schade te voorkomen, te beperken of, indien dit niet mogelijk is, te herstellen. Bij elke vergunningsaanvraag moet daarom de natuurtoets doorlopen worden om mogelijke (vermijdbare) natuurschade in kaart te brengen. Het uitgangspunt van de natuurtoets is het stand-still principe, dat inhoudt dat de natuur in geen geval achteruit mag gaan. Indien er toch schade ontstaat, dient deze gecompenseerd te worden.
De aanleg van het nieuw te voorziene openbaar domein en de heraanleg van het bestaande openbaar domein in het voorliggende project heeft een zeer beperkte invloed op de aanwezige natuurwaarden, zodat in alle redelijkheid dient geoordeeld te worden dat er geen schade wordt veroorzaakt aan de natuur.
Archeologienota
De regelgeving inzake onroerend erfgoed verplicht de aanvrager van een omgevingsvergunning om in bepaalde gevallen een bekrachtigde archeologienota bij de vergunningsaanvraag te voegen. Gezien de totale perceelsoppervlakte van de kadastrale percelen waarop de aanvraag betrekking heeft meer dan 3000m² bedraagt en aangezien de bodemingreep groter is dan 1000m², is dit in het voorliggende dossier het geval.
Bij de voorliggende aanvraag werd een archeologische nota (ID 24590) gevoegd, opgesteld door Studiebureau Archeologie. De studie stelt verder archeologisch onderzoek met ingreep in de bodem voor. Van de bevindingen uit deze nota werd akte genomen door het schepencollege van Stad Turnhout op 10 januari 2023 (erkend als Onroerend Erfgoedgemeente).
Het voorziene programma van maatregelen uit de archeologienota (ID24590) moet uitgevoerd te worden. Daarnaast moet van de resultaten van het archeologisch onderzoek een bijkomende nota opgesteld worden waarvan ook nog akte genomen moet worden.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de uitvoering van het programma van maatregelen van archeologienota (ID 24590) als voorwaarde op te leggen en de opmaak van een bijkomende nota als last op te leggen.
Stedenbouwkundige beoordeling
In de voorliggende aanvraag wordt volgende werken voorzien: het slopen van bestaande bebouwing en omgevingsaanleg, het bouwen van een clubhuis en een appartementsgebouw met 32 wooneenheden en een ondergrondse parking, de aanleg van sportinfrastructuur en omgevingsaanleg bestaande uit privaat en openbaar domein en het exploiteren van een tijdelijke bronbemaling voor het uitvoeren van bouwwerken (ondergrondse parkeergarage).
Om de nieuw te voorziene appartementen te ontsluiten wordt een nieuwe insteekweg voorzien en ook de benodigde openbare parkeerplaatsen om nood aan bezoekersparkeerplaatsen te voorzien. De opzet van de nieuw aan te leggen wegenis is rationeel. Er wordt een verharding van 6m voorzien die als fiets, voet en auto-ontsluiting dient. Haaks op deze verharding worden de bezoekersparkeerplaatsen ontsloten. Zo is er maar 1 conflictpunt met de nieuwe insteekweg. Naast de nieuwe verharding wordt een groenstrook voorzien waarin naast groen en struiken ook nog ondergrondse afvalcontainers, mindervalide parkeerplaatsen en een nutscabine worden voorzien. Langs het appartementsgebouw loopt de nieuwe openbare weg nog door nu enkel toegankelijk voor fietsers voetgangers en veiligheidsdiensten. Naast de parking wordt ook nog een gedeelte openbare groenaanleg voorzien. Daar haar ligging kan dit later een groter aaneengesloten stuk openbaar en bespeelbaar groen worden.
De aansluiting van de nieuwe weg zorgt er ook voor dat er aanpassingen moeten gebeuren aan de bestaande openbare weg Steenweg op Tielen. De voorziene aanpassingen zijn volledig ten laste van de aanvrager of uitvoerder van de voorliggende aanvraag.
De plannen omgevingsaanleg zijn voldoende technisch uitgewerkt. En als bij de inrichting van het geplande openbaar domein rekening wordt gehouden te worden met de bepalingen uit de interne en externe adviezen (zoals eerder beschreven) is de aanleg in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening.
Mits aan deze voorwaarden en lasten voldaan wordt, kan gesteld worden dat het voorgestelde openbaar domein voldoet aan alle gangbare normen zodat het geheel naar behoren kan functioneren.
Door het bijkomende openbaar domein komen er ook extra taken bij de overheid te liggen (onderhoud, verantwoordelijkheid, …). Om deze reden worden voor de aanleg van het nieuw openbaar domein en de aanpassing van het bestaande openbaar domein de onderstaande lasten opgelegd om alles in goede banen te leiden op vlak van uitvoering, overdracht, … van het openbaar domein.
Bij de aanleg of aanpassing van wegen dient er steeds over gewaakt te worden dat, wanneer de wegeniswerken aangevat worden, er voldoende garanties zijn dat deze infrastructuurwerken te allen tijde afgerond zullen en kunnen worden. Dit is om ervoor te zorgen dat elke woongelegenheid effectief aan afgewerkt openbaar domein komt te liggen en tevens om te voorkomen dat er half afgewerkte werven in de stad ontstaan.
Voor het gedeelte van het toekomstige openbaar domein moet de aanvrager daarom het reglement voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten in verkavelingen en projecten in Turnhout (goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 5 september 2022) naleven. De aanvrager dient hierover met de dienst Wegen en Riolen van de stad contact op te nemen om hieromtrent de nodige afspraken te maken en de nodige verklaringen te ondertekenen.
De gronden gelegen binnen het nieuwe voorgestelde openbaar domein moeten na de definitieve oplevering van de wegenis- en rioleringswerken kosteloos aan het openbaar domein van Stad Turnhout overgedragen worden. Dit staat bepaald in het bovenstaande reglement. De aanvrager dient ook hiervoor de nodige verklaringen te ondertekenen bij de dienst Wegen en Riolen.
Voor de aanleg van het openbaar domein dienen verder ook de nodige borgen gestort te worden om de realisatie van de wegenis-, riolerings- en omgevingswerken te garanderen. Ook dit staat bepaald in het bovenstaande reglement. Ook de financiële verplichtingen van de verschillende nutsmaatschappijen dienen in deze borgstelling vervat te zitten.
In functie van deze borgstelling moet tevens een aangepast plan opgemaakt worden, waarin alle bemerkingen en voorwaarden m.b.t. het openbaar domein (opgelegd in dit besluit) verwerkt zijn. Dit plan dient overgemaakt te worden aan de dienst Wegen en Riolen en geldt als basis voor de (berekening van de) borgstelling. Ook dit is bepaald in het aangehaalde reglement.
Tenslotte wordt opgemerkt dat de ondertekening van het reglement, de verklaringen omtrent grondoverdracht en de borgstelling voor de wegenis- en infrastructuurwerken (en andere lasten uit dit besluit) ook gelden als voorwaarden alvorens de werken uit de voorliggende aanvraag tot omgevingsvergunning aangevat mogen worden en alvorens conform artikel 4.2.16 §2 van de VCRO door de notaris een verkavelingsakte opgesteld kan worden (en de bouwkavels vervreemd mogen worden)
De gevraagde wijzigingen aan de voorliggende plannen zijn beperkt van aard en hebben geen negatieve invloed op het milieu, integendeel. De wijzigingen hebben ook geen impact op derden.
Conclusie
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het aangevraagde openbaar domein (zaak der wegen en rooilijn) goed te keuren mits aan de volgende voorwaarden en lasten voldaan wordt en de onderstaande fasering gerespecteerd wordt.
VOORWAARDEN:
LASTEN:
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
Besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening
Het onroerend erfgoeddecreet van 12 juli 2013 en onroerend erfgoedbesluit van 16 mei 2014
Het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 en besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets
Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater
Besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer
Artikelen 2 en 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Reglement voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten in verkavelingen en projecten in Turnhout (gemeenteraadsbeslissing 2 maart 2015)
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan dat deel uitmaakt van de aanvraag tot omgevingsvergunning OMV/2023/147 goed.
De gemeenteraad keurt het voorstel van aan te leggen openbaar domein (zaak der wegen) goed mits aan de volgende voorwaarden en lasten voldaan wordt:
LASTEN: