"De opvang is vol, de maat ook", aldus schepen Kelly Verheyen in Gazet van Antwerpen op 16 oktober 2023. Op het moment van het verschijnen van het artikel werden er door het Turnhoutse OCMW maar liefst 360 daklozen geplaatst, tot zelfs ver in Nederland.
Het aantal daklozen dat komt aankloppen bij het Turnhoutse OCMW is de laatste jaren fors toegenomen. De centrumfunctie van Turnhout en de armoedeproblematiek zijn daar uiteraard niet vreemd aan. Volgens de schepen zouden er ook andere oorzaken zijn. Blijkbaar zouden verschillende hulpzoekenden op de Welzijnscampus aankomen die vanuit een ander OCMW naar Turnhout worden doorgestuurd.
Dat niet elk lokaal bestuur even enthousiast de wettelijke taak opneemt om mensen in nood te helpen, dat wisten we al. Dat sommigen hun verantwoordelijkheid op een dergelijke manier afwentelen is gewoon stuitend te noemen.
Uiteraard is het onze verantwoordelijkheid om mensen met concrete noden zo goed als mogelijk is te helpen. Het kan evenwel niet de bedoeling zijn dat het Turnhoutse OCMW opdraait voor het gebrek aan verantwoordelijkheidszin van andere lokale besturen. Daarom volgende vragen:
- Is er een duidelijk beeld van de grootte van de problematiek van daklozen of andere hulpbehoevenden die vanuit andere lokale besturen naar Turnhout worden doorverwezen? Is er ook een inschatting van de bijkomende kosten (opvang, personeel) die dit met zich meebrengt?
- Op welke manier wordt er actie ondernomen wanneer blijkt dat andere lokale besturen op een dergelijke manier mensen doorsturen? Wordt er contact opgenomen met deze besturen? Wordt hiervan melding gemaakt bij de hogere overheid? Volgen er bij elk van dergelijke situaties formele stappen?
- Schepen Verheyen sprak van een aangepast beleid dat aan de gemeenteraad zou worden voorgelegd waarbij mogelijk voorrangscriteria zouden gelden voor daklozen uit de eigen regio. Is er een zicht op de timing hiervan?