Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen heeft als doelstelling voor de stedelijke gebieden om de leefbaarheid en bereikbaarheid te behouden en/of versterken. In het mobiliteitsplan Vlaanderen werden volgende doelstellingen vastgelegd: bereikbaarheid, toegankelijkheid, veiligheid, leefbaarheid en milieu- en natuurvriendelijkheid. In beide plannen wordt benadrukt dat men dient in te zetten op multimodaliteit en duurzame vervoermiddelen. Het stimuleren van zachte vervoerswijzen zoals de fiets zijn noodzakelijk om de doelstellingen uit beide beleidsplannen te bereiken.
Ook in het mobiliteitsplan Turnhout en de Regio in Transitie zijn de fietsverbindingen tussen de omliggende dorpskernen en attractiepolen een belangrijk uitgangspunt. De F102 verbindt, vertrekkende in Turnhout, het stadscentrum met het industriegebied rond Veedijk-Everdongenlaan, Tielen en Herentals.
De provincie Antwerpen wenst nu deze autoluwe fietsroute in te richten.
• Koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg en al zijn latere wijzigingen.
• Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
• Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en zijn latere wijzigingen.
• Artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
• Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
• Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
• De omzendbrieven van 3 april 2009 en 25 april 2003 betreffende de parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een handicap.
De gemeenteraad besluit de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Lakenweversstraat op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Het eenrichtingsverkeer wordt ingevoerd met toegelaten rijrichting naar de Spoorwegstraat.
De verkeersborden C1 en F19 worden aangebracht.
Een vrijblijvend fiets- en wandelpad werd aangelegd op eigen bedding, langs de onbebouwde zijde.
De verkeersborden F99b en F101b worden aangebracht.
Het parkeren wordt verboden, langs de bebouwde zijde, over de volledig lengte van de straat.
De verkeersborden E1 worden aangebracht.
Het stilstaan en parkeren wordt verboden, langs de onbebouwde zijde, over de volledig lengte van de straat.
De verkeersborden E3 worden aangebracht.
Een fietsstraat wordt afgebakend.
De verkeersborden F111 en F113 worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Dit reglement wordt ter kennisgeving overgemaakt aan het Vlaams Huis voor de verkeersveiligheid.