Terug
Gepubliceerd op 13/12/2023

2023_GR_00281 - Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake de Oude Beersebaan – inrichting enkelrichting en invoering zone fietsstraat - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 13/11/2023 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Peter Segers, Voorzitter; Paul Van Miert, burgemeester; Francis Stijnen, schepen; Jan Van Otten, schepen; Luc Op de Beeck, schepen; Astrid Wittebolle, schepen; Marc Boogers, schepen; Stijn Adriaensens, schepen; Kelly Verheyen, schepen; Eric Vos; Luc Debondt; Hannes Anaf; Annemie Der Kinderen; Reccino Van Lommel; Katleen De Coninck; Paul Moelans; Peter Roes; Bart Voordeckers; Wout Schafraet; Koen De Busser; Kevin Janssen; Savannah van Dongen; Achraf El Yakhloufi; Ludwig Nietvelt; Rudy Elst; Kurt Persegael; Jan van Steenbergen; Dieter De Quick; Jeff Dierckx; Mario Geys; Pauline Ceusters; Wilfried Sylverans; Cathy Devolder; Vicky Waterschoot; Bie De Busser, algemeen directeur

Verontschuldigd

Peter Janssens

Secretaris

Bie De Busser, algemeen directeur

Voorzitter

Peter Segers, Voorzitter
2023_GR_00281 - Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake de Oude Beersebaan – inrichting enkelrichting en invoering zone fietsstraat - Goedkeuring 2023_GR_00281 - Aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake de Oude Beersebaan – inrichting enkelrichting en invoering zone fietsstraat - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De Oude Beersebaan tussen de ring en de Stoktsestraat en het aansluitende deel van de Koningin Astridlaan tot aan de Visbeek, krijgen een heraanleg van de riolering en de straatinrichting. Tussen de ring en de in- en uitrit van de parking van het Sint Jozefcollege komt er een apart dubbelrichting fietspad en vanaf die parking tot aan de Visbeek komt er een fietsstraatprofiel.

De school Sint Jozefcollege genereerd veel autoverkeer bij het begin en het einde van de schooluren. De verplaatsing van de scholieren heeft een hoge modal split voor auto. Dit komt onder andere omdat veel scholieren van verscheidene verder gelegen gemeenten komen. Een fundamentele verlaging van het hoge aandeel auto's is niet snel haalbaar.

In de studie over de Groene fietsroute Turnhout - Malle door Provincie Antwerpen, werd geconcludeerd dat er tussen de R13, de Stoktsestraat en de Koningin Astridlaan de auto-intensiteiten groot zijn tijdens de scholenspits en wordt de maatregel "Weren van het haal- en brengverkeer rond de schoolomgeving" noodzakelijk geacht om deze autoluwe fietsroute veilig te laten werken.

Vermits het volledig weren van het drukke school/autoverkeer niet snel haalbaar is, wordt met de heraanleg beoogd het school/autoverkeer te concentreren op het gedeelte tussen de R13 en de schoolparking. Tussen de R13 en de bestaande parkinginrit van het Sint-Jozefcollege wordt de Oude Beersebaan daarom heraangelegd met aan de noordzijde een dubbelrichting fietspad van 3,65 meter breed dat naar de fietstunnel leidt. Tussen de parkinginrit van het Sint-Jozefcollege en de beek worden de Oude Beersebaan en de Koningin Astridlaan ingericht als fietsstraat. Het weren van het drukke school/autoverkeer uit dit gedeelte, blijkt het beste mogelijk met een enkelrichting in de Oude Beersebaan naar de ring, van het kruispunt met de Stoktsestraat tot aan de in- en uitrit van de parking van het Sint Jozefcollege. Op die manier kan dit autoverkeer niet verder de wijk inrijden via de fietsroute. Anderzijds kunnen wijkbewoners nog wel gemakkelijk naar de ring rijden. Paaltjes plaatsen is een minder goede optie, omdat die hier problemen kunnen geven voor vastrijdend vrachtverkeer.

De fietsstraat is in proefopstelling geplaatst en wordt na positieve evaluatie behouden. De definitieve invoering van de fietsstraat wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.

Op de buurtvergadering zijn de buurtbewoners en de school vragende partij voor een akkoord met een enkelrichting naar de ring, van het kruispunt met de Stoktsestraat tot aan de in- en uitrit van de parking van het Sint Jozefcollege.

Tijdens een omleidingssituatie in 2021, waarbij de Oude Beersebaan enkelrichting was naar de ring, werd dit door hen als positief ervaren.

Zowel vanuit Provincie Antwerpen als vanuit departement MOW wordt aangegeven dat deze enkelrichting echt noodzakelijk is in functie van de verkeersveiligheid op het fietsstraatgedeelte van deze autoluwe fietsroute.

Juridische grond

  • Wet betreffende de politie op het wegverkeer, gecoördineerd door het koninklijk besluit van 16 maart 1968.
  • Koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg en al zijn latere wijzigingen.
  • Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
  • Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en zijn latere wijzigingen.
  • Artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
  • Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
  • Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens. 
  • De omzendbrieven van 3 april 2009 en 25 april 2003 betreffende de parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een handicap.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

Er wordt goedkeuring gehecht aan de hierna volgende aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake de Koningin Astridlaan.

De eerdere beslissingen van de gemeenteraad inzake een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer met betrekking tot de Koningin Astridlaan worden opgeven.

Artikel 2

De Oude Beersebaan is ondergeschikt aan de R13 Nassaulaan, die een hoofdweg is. 

Het verkeersbord B1 wordt geplaatst voor de aansluiting met de R13 Nassaulaan . Een witte markering conform artikel 76.2 (witte driehoeken) van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg is aangebracht.

Artikel 3

De Oude Beersebaan maakt deel uit van een ruimere  zone 30. 

De zone wordt aan de randen afgebakend met de zoneborden F4a en F4b.  

Artikel 4

Een zone verboden voor +3,5 ton uitgezonderd laden en lossen bestaat uit volgende straten: Oude Beersebaan, Stoktsestraat en de Koningin Astridlaan (deel gelegen tussen Hertoginstraat en Stoktsestraat - Oude Beersebaan).

De zoneborden met daarop het symbool van het verkeersbord C21 (3,5 t) en de tekst "uitgezonderd laden en lossen" wordt aangebracht op volgende plaatsen:

  • aan het kruispunt Oude Beersebaan met de R13 (Nassaulaan);
  • aan het kruispunt Hertoginstraat met Koningin Astridlaan.

Artikel 5

De verkeersborden C31 (verbod links- of rechtsaf te slaan) met onderborden “+3.5ton” en “uitgezonderd laden en lossen” worden op de R13 aangebracht.

Artikel 6

Een oversteekplaats voor voetgangers, conform artikel 76.3 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, wordt aangebracht ter hoogte van de voetgangersverbinding tussen de Oude Beersebaan en de speelplaats op het schooldomein. 

Artikel 7

Vanaf de grens met Vosselaar tot ongeveer ter hoogte van de fietsingang van de school wordt er op de Oude Beersebaan een tweerichtingsfietspad aangeduid. Bromfietsen klasse B worden niet toegelaten op dit fietspad. Dit wordt aangeduid met de verkeersborden D7 en onderbord M7. 

Fietsers kunnen vanuit het tweerichtingsfietspad de aansluiting maken op de fietsstraat. Hier moeten ze voorrang verlenen aan weggebruikers op de rijbaan. Dit wordt aangeduid met een verkeersbord B1 en markering conform artikel 76.2 (witte driehoeken) van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg is aangebracht.

Artikel 8

De Oude Beersebaan is een enkelrichting voorbij de ingang van de school. Dit wordt aangeduid met de verkeersborden C1 en M11 ter hoogte van de schoolingang en met het verkeersbord F19 en M17 aan het kruispunt met de Stoktsestraat.

Artikel 9

De Oude Beersebaan maakt deel uit van een ruimere zone fietsstraat na einde van het tweerichtingsfietspad centruminwaarts. 

De zone wordt aan de randen afgebakend met de zoneborden ZF111 en ZF111/.    

Artikel 10

Vanaf het kruispunt met de R13 Nassaulaan richting de Koningin Astridlaan is de Oude Beersebaan doodlopend voor voertuigen. Dit wordt aangeduid met een verkeersbord F45b.

Artikel 11

De Oude Beersebaan en de Koningin Astridlaan zijn door hun functie als Fietszone - Fietsstraat in voorrang op de Stoktsestraat. Dit wordt aangeduid door het verkeersbord B15c aan het kruispunt met de Stoktsestraat.

Artikel 12

Ter hoogte van de aansluiting van het tweerichtingsfietspad op de rijweg versmalt de rijbaan. De versmalling is voorrangsgeregeld met de verkeerborden B19 en B21.

Artikel 13

Dit reglement wordt ter kennisgeving voorgelegd aan het Vlaams huis voor de verkeersveiligheid.