ma 28/03/2022 - 19:30 Raadzaal
De gemeenten Kasterlee en Lille treden toe tot de projectvereniging Stadsregio Turnhout (*), het samenwerkingsverband van de lokale besturen Beerse, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar. De gemeenteraad Lokaal Bestuur Turnhout keurt deze toetreding goed.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het commercieel opstalrecht voor 30 jaar aan Fiberklaar NV met als specifieke doelstelling en bestemming het oprichten, uitbaten en onderhouden van een zogeheten “POP-cabine” (Points of Presence), dwz een technische ruimte ten behoeve van het glasvezelnetwerk dat in Turnhout wordt uitgerold, op verschillende locaties. Er wordt onder meer voorzien in een eenmalige vergoeding en een mogelijkheid tot verlenging.
Aan de gemeenteraad wordt gevraag de lastvoorwaarden en gunningswijze, voor de opdracht “Hoeve Den Aerd - Dakrenovatie” goed te keuren.
Door de Vlaamse Overheid werd toelating verleend om over te gaan tot aanbesteding van de werken inzake het dossier ‘restauratiewerken aan de O.L.V. Middelareskerk te Turnhout ‘, meer bepaald fase 2 - perceel 1 en perceel 2. De gemeenteraad wordt gevraagd het bestek met aangepaste administratieve bepalingen en gewijzigde wetgeving alsook de aangepaste ramingen, goed te keuren.
De gemeenteraad wordt gevraagd om volgende maatregelen voor het verminderen van de belastingdruk n.a.v. de economische impact van het coronavirus voor het aanslagjaar 2022 goed te keuren:
Stad Turnhout wenst een lening uit te schrijven voor een bedrag van 20 miljoen euro ter financiering van haar thesauriebehoeften. De gemeenteraad wordt gevraagd de procedure en de contractvoorwaarden voor het aangaan van de lening(en) goed te keuren.
In deze volgende fase van de financiering van de realisatie van het Pioniersgebouw wordt door Blairon nv een krediet afgesloten voor 3 750 000 euro voor de periode van 12 maanden. In de gemeenteraad van 9 november 2020 werd principieel beslist dat de stad Turnhout borg zal staan voor deze tweede fase van de financiering. Deze borgstelling wordt nu bevestigd.
Het stadsbestuur heeft beslist om het beheer van het Raadsherenpark op te nemen binnen de Jeugddienst. Om het gebruik en onderhoud van het Raadsherenpark te financieren, is het nodig om de locatie open te stellen voor gebruik door derden. Hiervoor wordt nu een retributiereglement opgemaakt.
Aan de gemeenteraad wordt gevraagd het gewijzigd subsidiereglement bijzondere werkingssubsidies aan het jeugdwerk goed te keuren.
Nadat vzw Raadsherenpark eerder aangaf zijn werking te willen stoppen, heeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht gegeven aan de jeugddienst om te onderzoeken wat het beste exploitatiemodel voor het Raadsherenpark in de toekomst zou zijn. Hier kwam de piste exploitatie door de Jeugddienst naar voor als beste optie (zie collegebesluit van 9 september 2021). Om te kunnen starten met de exploitatie door de Jeugddienst en de vzw Raadsherenpark de kans te geven zijn werking (vzw) op te doeken, dient de beheersovereenkomst d.d. 17 mei 1995 tussen Stad Turnhout en vzw Raadsherenpark in onderling akkoord beëindigd te worden. Hiervoor dienen de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur bijgevoegd document in bijlage in drievoud te ondertekenen.
Nadat vzw Raadsherenpark al even aangaf te willen stoppen, heeft het college van burgemeester en schepenen de opdracht gegeven aan de Jeugddienst om te onderzoeken wat het beste exploitatiemodel voor het Raadsherenpark in de toekomst zou zijn. Hier kwam de piste exploitatie door de Jeugddienst naar voor als beste optie (cfr. collegebesluit van 9 september 2021). Om te kunnen starten met de exploitatie door de Jeugddienst dient naast het retributiereglement ook het gebruiksreglement goedgekeurd te worden.
De gemeenteraad keurt de jaarrekening 2021 en de verwerking van het resultaat én het inhoudelijk werkingsverslag 2021 van EVA vzw JeP goed. De gemeenteraad gaat tevens akkoord met het verlenen van kwijting aan de bedrijfsrevisor en de bestuurders van hun verantwoordelijkheid terzake. De gemeenteraad gaat akkoord met de budgetwijziging 2022. De gemeenteraad gaat akkoord met de benoeming van een nieuwe kandidaat uit de jeugdraad en/of uit het jeugdwelzijnsoverleg. De gemeenteraad gaat akkoord met de volmachten die aan verschillende personeelsleden van de jeugddienst worden toegekend.
In het kader van het klimaatplan en als ondersteuning naar de bedrijven is er een subsidiereglement innovatieve ecologie-investeringen opgemaakt. Het reglement is goedgekeurd op de gemeenteraad van december 2021. Het reglement heeft echter een aanvulling nodig op vraag van VLAIO (Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen).
De premie is gebaseerd op de Vlaamse ecologiepremie en VLAIO heeft op datum van 31/1/2022 gevraagd om een aanpassing te doen aan het reglement betreffende de staatsteunregels.
Art. 6 van de statuten van de projectvereniging Erfgoed Noorderkempen voorziet dat aangesloten gemeenten kunnen deelnemen aan verschillende deelwerkingen. Dit wordt bijgehouden in het deelnemersregister. De deelname aan een nieuwe deelwerking vraagt een wijziging van de statuten. Volgens art. 5 dient deze wijziging voorgelegd te worden aan alle aangesloten gemeenten.
De gemeenten Arendonk, Merksplas, Hoogstraten en Ravels willen toetreden tot de deelwerking onroerend erfgoed van de projectvereniging. Meer bepaald betreft het de opstart van een werking rond bouwkundig erfgoed in deze 4 gemeenten. De 4 gemeenten voorzien samen ook middelen voor de aanwerving van een erfgoedmedewerker bouwkundig erfgoed. De gemeenten gaan ook het engagement aan om mee te denken over een eventuele volledige toetreding tot de gehele werking (ook archeologie en landschappen) van de IOED in de toekomst.
De gemeenteraad wordt gevraagd goedkeuring te hechten aan de voorgestelde selectieleidraad en timing betreffende de oproep voor een uitbater voor het nieuwe op te richten 'cultuurcafé' in het gebouw op de kunstencampus in Turnova.
In 2018 definieerden de bewoners van de Parkwijk en de gemeenteraad de 18-punten van de Parkwijk die de belangrijkste werkpunten voor de wijk benoemen. Er werd tevens een samenwerkingsovereenkomst afgesloten tussen het stadsbestuur en DE ARK om samen een stedenbouwkundige studie op te starten over hoe de Parkwijk er in de toekomst dient uit te zien. In deze stedenbouwkundige studie dient een antwoord gezocht te worden op de verschillende maatschappelijke uitdagingen en hoe deze te verzoenen in de herontwikkeling van de Parkwijk.
Er wordt in een eerste fase, kaderend binnen de stedenbouwkundige studie, nu een ambitienota ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze nota, verder bouwend op de 18-punten van de Parkwijk, legt de ambities vast die het stadsbestuur en DE ARK voor de wijk vooropstellen en bepaalt op die manier ook de krijtlijnen voor het lopende ontwerpend onderzoek. Op basis van de principes in deze nota worden er verschillende ruimtelijke varianten uitgewerkt en voorgelegd aan de bewoners en andere stakeholders voor de zomer van 2022. Dit alles dient te resulteren in een masterplan. Dat plan vormt het toetskader voor de toekomstige ontwikkelingen.
De overeenkomst tussen Stad Turnhout en de Projectvereniging Stadsregio Turnhout in verband met ICT-dienstverlening wordt aangepast en verlengd tot 31 december 2025. De gemeenteraad wordt gevraagd hiermee akkoord te gaan.
Op 25 januari 2021 keurde de gemeenteraad het handhavingsbeleid Ruimtelijke Ordening en bijhorende prioriteitenlijst goed.
Het handhavingsbeleid heeft 2 luiken: preventief en curatief/repressief.
Om het curatief/repressief luik efficiënt te kunnen uitvoeren, is een actualisatie van de prioriteiten vereist, zodat de handhaving kan aansluiten aan actuele problematieken die zich op het grondgebied van Turnhout voor doen.
De volgende prioriteiten worden toegevoegd:
Daarnaast wordt de prioriteit aangaande schendingen m.b.t. aantasting van het straatbeeld uitgebreid tot het ganse grondgebied.
Verder wordt verduidelijkt hoe er wordt omgegaan met klachten van burgers die betrekking hebben op bouwovertredingen.
Op 16 november 2021 werd het dossier, ingediend door VERBO NV voor bouwen van 15 appartementen met een ondergrondse parking, het verbreden van een gemeenteweg en het aanleggen van openbaar domein en de exploitatie van een hoogspanningscabine volledig verklaard.
In de omgevingsvergunning wordt de bouw van 15 appartementen voorzien. Om deze appartementen bereikbaar te maken werd er bij het omgevingsvergunningsdossier een rooilijnplan gevoegd en de plannen voor de aanleg van een woonerf.
Binnen de procedure omgevingsvergunning is voorzien dat de gemeenteraad zich moet uitspreken over de zaak der wegen met name de aanleg van nieuw openbaar domein en de vast te stellen rooilijn.