Terug Raad voor maatschappelijk welzijn

ma 29/11/2021 - 21:00 digitaal via Zoom

Openbare zitting

Paul Van Miert

Secretariaat

Patrimonium

Kelly Verheyen

Maatschappelijk werk

  • Het bestuursakkoord legde een sterke ambitie neer inzake armoedebestrijding en -preventie in Turnhout. Het plan van aanpak (inhoud/proces) voor een strategisch plan armoedebestrijding en -preventie werd uitgewerkt en goedgekeurd op de zitting van het Vast bureau op  25/04/2019.

    Het strategisch programma armoedebestrijding en -preventie werd gefinaliseerd en wordt voorgelegd met de vraag dit plan goed te keuren.

Administratie sociale zaken

  • Het projectvoorstel is het resultaat van  een intensieve samenwerking tussen een aantal centrumsteden in de werkgroep Rechtentoekenning van het Kenniscentrum Vlaamse Steden.

    OCMW' s kampen met uiteenlopende problemen wat betreft de aanvraagprocedure van een leefloon. Deze problemen zijn maatschappelijk en academisch ruim onderkend en betreffen: te hoge non-take up, problematische diversiteit in dienstverlening en een groei van het aantal gerechtigden waardoor de dienstverlening onder druk komt te staan. Vandaag voeren maatschappelijk werkers voor iedere cliënt die een leefloon aanvraagt een uitgebreid sociaal onderzoek uit bestaande uit meerdere gesprekken, het opvragen van documenten bij de cliënt en een huisbezoek. Pas op basis van een uitgebreid verslag door de sociaal werker kan het OCMW een beslissing tot toekenning leefloon nemen. De doorlooptijd tussen het eerste contact van de aanvrager met het OCMW en de uiteindelijke beslissing is gemiddeld 31 dagen.
    Een belangrijk onderdeel van het sociaal onderzoek dat voorafgaat aan de toekenning of de weigering van een leefloonaanvraag is de consultatie van de data in de Kruispuntbank Sociale Zekerheid (KSZ) door de maatschappelijk werker: informatie over domicilie, gezinssamenstelling, verblijfsrecht, tewerkstellingsstatus, ontvangen van werkloosheidsuitkering, eigendom, etc.  zijn door de maatschappelijk werker in te kijken. 
    In een verkennend academisch onderzoek is getracht om meer uit de KSZ informatie te halen dan momenteel gebeurt. Onderzoekers dr. Marjolijn De Wilde en prof. Wim Van Lancker van de KULeuven ontwikkelden een algoritme dat op basis van de beschikbare data in de KSZ voor een aanzienlijk aandeel van de aanvragen (1/3) onmiddellijk en met grote validiteit (>90%) een positief advies geeft over de toekenning van het leefloon. Het algoritme leidt tot twee mogelijke adviezen. Een eerste mogelijk advies is een advies "toekenning" (1/3e van de dossiers). Een tweede mogelijk advies is een advies "verder sociaal onderzoek" (2/3e van de dossiers).

    Met het voorliggende innovatieve project "Automatisch Advies Leefloon" willen we het reeds bestaande (papieren) concept van het algoritme digitaal uitwerken tot een prototype, door de relevante parameters te vertalen tot machineleesbare regels. Wanneer dit prototype verder in gebruik genomen zal worden zal een maatschappelijk werker een rijksregisternummer van een cliënt kunnen ingeven in de tool. Het "Automatisch Advies Leefloon" zal de KSZ gegevens van de cliënt in een digitale omgeving automatisch aftoetsen en de maatschappelijk werker een onmiddellijk automatisch advies doorgeven. 

    Voor aanvragers van een leefloon en maatschappelijk werkers van de OCMW’ s biedt deze nieuwe aanpak een betrouwbaar geautomatiseerd advies over de mogelijkheid om leefloon toe te kennen, door al één van de eerste stappen in het aanvraagproces de beschikbare KSZ-data automatisch te analyseren via een logaritme. In tegenstelling tot de huidige manier van werken is deze aanpak voor alle partijen efficiënter (minder bewijsstukken aanleveren, snellere beslissing, snellere uitbetaling) en effectiever (drempelverlagend, meer tijd voor begeleiding).
     OCMW Gent treedt op als penhouder voor een ruim samenwerkingsverband van Vlaamse OCMW' s.

    • De OCMW' s in de volgende  centrumsteden participeren & co financieren: Antwerpen, Brugge, Genk, Kortrijk, Leuven, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout.
    • Ook het intergemeentelijk samenwerkingsverband ‘Kenniscentrum Vlaamse Steden – VVSG v.z.w.’ neemt deel en co financiert als mede-initiatiefnemer; het centrum organiseert eveneens de projectstuurgroep.
    • 2 gemeentes zijn bereid gevonden in het project mee te werken en het concept uit te testen, zonder cofinancieringsbijdrage: Bonheiden en Vorselaar.
    • Digitaal Vlaanderen is de partner die de technische ontwikkeling zal realiseren en integreren in Magda Online.
    • KULeuven zal als onderaannemer het gebruik en inzetbaarheid van het ontwikkelde instrument monitoren.

    De projectaanvraag wordt ondersteund door een samenwerkingsovereenkomst.


Publicaties

Agenda
Besluitenlijst
Notulen