Tijdens de toelichting van de Belfius studie van het financieel profiel van onze stad, werd in het kader van het toekomstig meerjarenplan van onze stad niet gerept over de effecten van Vlaamse en federale maatregelen.
Een aantal maatregelen opgenomen in het federale beleidsakkoord hebben evenwel grote invloed op de uitvoering van het ambitieuze bestuursakkoord van deze meerderheid !
Lagere inkomsten personenbelasting
Federale maatregelen hebben allicht meer effect op de lokale financiën dan voor de regeringsvorming kon ingeschat worden.
Er komt een serieuze daling van de inkomsten van de gemeentelijke heffing op de personenbelasting, tenminste als het heffingspercentage van 7.5% gehandhaafd blijft.
Leefloon ipv (ziekte)werkloosheidsuitkering
De beperking van de werkloosheidsuitkeringen zal mensen die werkwillig zijn, maar een te grote afstand hebben tot de arbeidsmarkt om hen aan het werk te krijgen, in het systeem van leefloon duwen. De federale regering voorziet middelen voor OCMW’s om de impact van de beperking van de werkloosheidsuitkeringen op te vangen.
De vraag stelt zich of dit de bijkomende leeflonen, de activeringsprogramma’s van de stad en een bijkomende personeelskost zal dekken ?
Dezelfde vraag reist voor het effect op de lokale inzet (middelen en mensen) van de federale “werf” om langdurig zieken te activeren naar de arbeidsmarkt ?
Pensioenkost
Er werd reikhalzend uitgekeken naar de federale overheid om in navolging van de Vlaamse overheid ook een inspanning te doen voor de pensioenen van gemeenten. Voor zover we geïnformeerd zijn, hoeven we daar als stad niet echt op te rekenen.
Financiering politie- en hulpverleningzone
Hiervoor worden extra middelen beloofd. Voor onze politie en brandweerzone die ondergefinancierd worden door de overheid is dit hoog tijd. De vorige Turnhoutse meerderheid schoof de factuur van de uitbreiding van het korps door naar de huidige. Hopelijk wordt deze meerkost opgevangen door extra middelen door de overheid.
Dit alles roept vragen op: