In het beheerscomité is elk participerend bestuur vertegenwoordigd door een afgevaardigde. Conform artikel 2.3 van het Koninklijk Besluit van vergunning 13 juni 2018 betreft het een persoon die belast is met het dagelijks beheer van het betreffende bestuur.
Het beheerscomité vergadert 1 keer per jaar. Binnen het beheerscomité wordt een dagelijks bestuur gevormd. De samenstelling en werking van zowel het beheerscomité als het dagelijks bestuur is vastgelegd in een reglement van inwendige orde.
Gelet op de integratie van OCMW- en gemeentebestuur wordt slecht 1 vertegenwoordiger aangesteld namens zowel het gemeente- als het OCMW-bestuur.
De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in het beheerscomité van de Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk van IOK.
De heer Hannes Anaf, burgemeester, behaalt 32 stemmen op 34 stemmers en heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald. Er was 1 neen stem.
De heer Hannes Anaf, burgemeester, p/a Campus Blairon 200, 2300 Turnhout, wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het beheerscomité van de Gemeenschappelijke Interne Dienst voor Preventie en Bescherming op het Werk van IOK.
Deze vertegenwoordiger wordt aangesteld namens zowel de gemeente als het OCMW.
Artikel 5 van de statuten bepaalt dat het beheersorgaan bestaat uit de schepen bevoegd voor de bibliotheek en maximaal 10 afgevaardigden gekozen door en uit de leden van de Turnhoutse gemeenteraad. Hierbij wordt een evenredige verdeling van de fracties in de gemeenteraad voorzien volgens het systeem D’hondt. Wanneer het zo onmogelijk is om met 10 afgevaardigden elke politieke fractie minstens één vertegenwoordiger aan te laten duiden, wordt het aantal leden opgetrokken tot maximaal 12 waarbij een afvaardiging van elke fractie gegarandeerd wordt.
De 10 vertegenwoordigers van de politieke fracties zijn als volgt verdeeld:
Aangezien de fractie PVDA en Groen op deze manier niet vertegenwoordigd zijn in de algemene vergadering, wordt het aantal opgetrokken naar 12 leden zodat ook hun fractie is afgevaardigd.
In zitting van de gemeenteraad van 24 maart 2025 werden de vertegenwoordigers in het beheersorgaan van de Stedelijke Openbare Bibliotheek aangesteld.
Met mail van 1 april 2025 ontvingen we de vraag van de fractie N-VA cd&v om de aanstelling van Hilde Van de Pol te vervangen door Martine Vandenbergh.
Statuten beheersorgaan Stedelijke Openbare Bibliotheek
Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad beslist mevrouw Martine Vandenbergh aan te duiden als vertegenwoordiger in het beheersorgaan van de Stedelijke Openbare Bibliotheek.
In 2019 ondertekenden 12 gemeenten een samenwerkingsovereenkomst rond sport onder de naam Sportregio Noorderkempen ILV (SRNK ILV). Volgende gemeenten sloten zich aan: Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Lille, Malle, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar.
Volgens hoofdstuk 4 van deze overeenkomst dient elke gemeente één stemgerechtigd lid af te vaardigen, alsook één plaatsvervangende afgevaardigde. Bovendien bepaalt hoofdstuk 4 dat deze persoon steeds burgemeester, schepen of gemeenteraadslid dient te zijn.
Naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober 2024 en de daarop volgende installatie van de gemeenteraad, stellen we de vraag aan uw gemeente om een nieuw stemgerechtigd lid en plaatsvervangend afgevaardigde aan te duiden voor het beheerscomité van de SRNK ILV.
Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad gaat over tot een stemgerechtigd lid in het beheerscomité van ILV Sportregio Noorderkempen.
De heer Jan Van Otten, wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het beheerscomité van ILV Sportregio Noorderkempen.
De gemeenteraad gaat over tot een plaatsvervangend afgevaardigde in het beheerscomité van ILV Sportregio Noorderkempen.
Mevrouw Lisa Wils, wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het beheerscomité van ILV Sportregio Noorderkempen.
De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn staat in voor het stedelijk en regionaal openbaar vervoer in het Vlaams Gewest.
De Lijn rijdt in heel Vlaanderen maar ook in, van en naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, enkele Waalse gemeenten en in de grensstreek met Nederland.
Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Lijn.
De heer Stijn Adriaensens, wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van De Lijn die vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd.
De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van De Lijn.
De heer Peter Segers, wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergaderingen van De Lijn die vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de inname van de standpunten.
Op 20 mei 2025 wordt door Woonboog een algemene vergadering georganiseerd, aansluitend de buitengewone algemene vergadering en tenslotte nog de bijzondere algemene vergadering. De agenda's zijn als volgt:
Algemene vergadering
Buitengewone algemene vergadering
Bijzondere algemene vergadering
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Woonboog.
De uitslag van de stemming is als volgt:
Mevrouw Liesbeth Langewouters heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Woonboog.
De gemeenteraad keurt de agendapunten goed van de algemene vergadering van Woonboog d.d. 20 mei 2025:
De gemeenteraad keurt de agendapunten goed van de buitengewone algemene vergadering van Woonboog d.d. 20 mei 2025
De gemeenteraad keurt de agendapunten goed van de bijzondere algemene vergadering van Woonboog d.d. 20 mei 2025:
De gemeenteraad draagt de vertegenwoordiger die zal deelnemen aan de algemene vergadering, buitengewone algemene vergadering en bijzondere algemene Vergadering van Woonboog op 20 mei 2025 (of iedere andere datum waarop deze uitgesteld of verdaagd zou worden), zijn/haar stemgedrag af te stemmen op de beslissingen genomen in de gemeenteraad van heden.
Naast het feit dat er nieuwe burgemeesters en leidinggevenden zijn, is ook een inhoudelijke actualisering nodig. Er is intussen het Vlaams decreet van 21 mei 2021 over de machtiging van de Vlaamse deelnemers aan en de regeling van de modaliteiten van deelname aan de lokale integrale veiligheidscellen inzake radicalisme, extremisme en terrorisme.
We willen volgende inhoudelijke aanpassingen doen :
1. Deze samenwerkingsovereenkomst regelt de werking van de lokale integrale veiligheidscel (LIVC-R) van de politiezone Politie Regio Turnhout. De overeenkomst is een akkoord tussen volgende partners :
Het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) van het vrije onderwijs en het Centrum voor leerlingenbegeleiding van het gemeenschapsonderwijs maken als nieuwe leden deel uit van het overleg. De doelstelling van een LIVC-R is immers dubbel :
Binnen de schoolcontext kunnen in een vroeg stadium de eerste signalen van mogelijk latere radicalisering opgevangen worden.
2. De leden zijn overeengekomen om met de LIVC-R minstens 1 keer per jaar samen te komen. En daarenboven extra ad hoc te vergaderen, ingegeven vanuit de lokale context of vanuit een hogere overheid én bij hoogdringendheid op expliciete vraag van één van de vaste leden.
3. Aan de hand van de gedeelde informatie wordt een inschatting van de ernst gemaakt. De persoonsgerichte aanpak kan zich richten op volgende doelgroepen :
We willen gebruik maken van een meer verfijnde methodiek om zicht te krijgen op de ernst van de problematiek, met name via de Kompastool.
De Kompastool laat het toe om via een aantal zeer concrete vragen het bezorgdheidsniveau in te schatten.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst van de Lokale Integrale Veiligheidscel Radicalisering (LIVC-R) voor de politiezone Turnhout.
De gemeenteraad machtigt de burgemeester om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Vlaams Belang begrijpt de stap naar de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen door de stad. Het gaat over een groot aantal panelen. De fractie betreurt het echter dat er niet geïnvesteerd wordt in opslag van energie. Ze keuren het voorstel niet goed.
Schepen Luc Op de Beeck geeft aan dat er onderzocht wordt wat de mogelijkheden zijn voor de bedrijven op het bedrijventerrein. Wanneer er zicht is op de mogelijkheden en rentabiliteit van een investering in installatie en opslag, kan de stad daar uit leren en eventueel zelf het initiatief nemen.
Stad Turnhout wil een duidelijke, pro-actieve rol spelen in de ontwikkeling en realisatie van hernieuwbare energieprojecten om de klimaatdoelstelling van -47%CO2 tegen 2030 te vrijwaren. Dit met de wens om deze mede te baseren op directe burgerparticipatie en een breed maatschappelijk draagvlak.
Met de wettelijke PV-verplichting door Vlaanderen enerzijds en anderzijds de betrachting om zelfproductie van lokale, hernieuwbare stroom van stedelijk patrimonium te optimaliseren (i.v.t. het totale stroomverbruik), wordt er beroep gedaan op de bestaande raamovereenkomst van het VEB (Vlaams EnergieBedrijf) om zonnepanelen te plaatsen op eigen patrimonium o.b.v. burgerparticipatie. Gezien de toezegging van deze opdracht aan Campina Energie cv wordt binnen een lopende samenwerkingsovereenkomst verder ook de mogelijkheid voorzien om de specifieke doelstellingen m.b.t. PV naar groot vermogen te ondersteunen o.b.v. de ontwikkeling en realisatie van dergelijke installaties in de particuliere markt.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd om stroomafnameovereenkomsten aan te gaan met Campina Energie cv voor een duurtijd van 20 jaar, onder de voorwaarden vastgelegd in de raamovereenkomst van het Vlaams Energie Bedrijf. Dit voor Everdongen 11, Everdongen 13, nieuwe Sportcomplex en Campus Blairon.
De gemeenteraad verleent haar goedkeuring aan de overeenkomsten tot vestiging van een concessie voor een pv-installatie tussen stad Turnhout en Campina Energie cv. Dit onder de voorwaarden zoals vastgelegd in de raamovereenkomst van het VEB, voor een looptijd gelijk aan de looptijd van de stroomafnameovereenkomst.
Vlaams Belang geeft een tegenstem. PVDA betreurt het dat er geen plaatsen meer is voor de oppositie in het auditcomité. De fractie gaat akkoord, maar vraagt om voldoende flexibiliteit te voorzien bij vragen vanuit de oppositie, zodat zij betrokken blijft bij het functioneren van de stad.
De oprichting en samenstelling van een gezamenlijk Intern Auditcomité kadert in de uitwerking van het organisatiebeheersingssysteem van Stad en OCMW.
Het Intern Auditcomité functioneert als een onafhankelijk en effectief toezichtsorgaan en staat de gemeenteraad en raad voor maatschappelijk welzijn bij in de uitvoering van de verantwoordelijkheid voor het bevorderen van goed bestuur en adequaat risicobeheer.
Het Intern Auditcomité heeft als voornaamste doel om erover te waken dat de organisatiebeheersing voldoende sterk wordt uitgebouwd en dat de auditopdrachten in alle objectiviteit, vrijheid en onafhankelijkheid kunnen worden uitgevoerd. Dit betekent onder meer:
Het intern reglement regelt de werking van het Intern Auditcomité.
De gemeenteraad keurt het intern reglement van het Intern Auditcomité van stad en OCMW goed.
De oprichting en samenstelling van een gezamenlijk auditcomité kadert in de uitwerking van het organisatiebeheersingssysteem van Stad en OCMW.
Het Intern Auditcomité heeft als voornaamste doel om erover te waken dat de organisatiebeheersing voldoende sterk wordt uitgebouwd en de auditopdrachten in alle objectiviteit, vrijheid en onafhankelijkheid kunnen worden uitgevoerd. Dit betekent onder meer
Het intern reglement van het Intern Auditcomité bepaalt in artikel 3 de samenstelling van het Intern Auditcomité nl.
De gemeenteraad keurt het kader m.b.t. de samenstelling van het Intern Auditcomité als volgt goed:
De gemeenteraad gaat akkoord met de aanduiding van volgende leden in het Intern Auditcomité:
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van de externe leden in het Intern Auditcomité.
De uitslag van de stemming is als volgt:
Mevrouw Anne Minsart en de heer Peter Sommen hebben de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en worden aangeduid als lid van het Intern Auditcomité.
De vertegenwoordigers worden aangesteld namens zowel de stad als het OCMW
De gemeenteraad gaat akkoord met het toekennen aan de externe leden van een vergoeding per zitting die gelijkgesteld is aan het presentiegeld dat wordt toegekend aan de raadsleden voor de vergadering van de raadscommissies.
Vlaams Belang onthoudt zich.
Op basis van de werking in de praktijk wordt het kader bijgestuurd.
De raad keurt het bijgestuurde kader voor organisatiebeheersing voor stad en OCMW goed
Alle voorgaande besluiten met betrekking tot organisatiebeheersing worden opgeheven.
Op 3 februari 2025 vroeg Personeelspunt per e-mail aan Tin Doms, verantwoordelijke secretariaat Kordia, of Kordia de dienstenovereenkomst nog wilde verlengen tegen het nieuw voorgesteld jaarbedrag van 5500 + 2% jaarlijkse indexering = 5610 euro per entiteit.
Op 4 februari 2025 vroeg Personeelspunt per e-mail aan Sara Vissers, administratief medewerkster Erfgoed Noorderkempen of Erfgoed Noorderkempen de dienstenovereenkomst nog wilde verlengen tegen het nieuw voorgesteld jaarbedrag van 5500 + 2% jaarlijkse indexering = 5610 euro per entiteit.
Personeelspunt stelde voor om voor beide projectverenigingen een nieuw dienstenovereenkomst voor één jaar op te maken en het jaarbedrag vast te leggen op 5610 euro per entiteit. De dienstovereenkomst zou opnieuw jaarlijks opgemaakt worden ten gevolge van de ongekende prijsstijgingen.
Op 28 februari 2025 kreeg Personeelspunt per e-mail een akkoord van Tin Doms over de prijs voor Kordia, Sara Vissers gaf op 18 februari 2025 per e-mail een akkoord voor Erfgoed Noorderkempen.
Decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017, artikel 56 met betrekking tot de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
Circulaire AAFisc Nr. 42/2015 (nr. E.T. 125.567) dd. 10.12.2015 - Bijlagen
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de verlenging van de dienstenovereenkomst, als bijlage toegevoegd aan dit besluit, in verband met het uitvoeren van de loonadministratie voor Kordia. De verlenging van de dienstenovereenkomst gaat in vanaf 1 januari 2025 en loopt tot en met 31 december 2025.
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de verlenging van de dienstenovereenkomst, als bijlage toegevoegd aan dit besluit, in verband met het uitvoeren van de loonadministratie voor de Projectvereniging Erfgoed Noorderkempen. De verlenging van de dienstenovereenkomst gaat in vanaf 1 januari 2025 en loopt tot en met 31 december 2025.
Groen betreurt dat er zoveel geld moet worden uitgegeven aan de beveiliging van een sportactiviteit.
Gezien de potentiële veiligheidsrisico's is het aangewezen een strikte scheiding van supporters na te streven. Om dit te bekomen zijn er daarom tijdelijke maatregelen nodig in het kader van de openbare rust en veiligheid, met name het opleggen van een combiregeling.
Deze combiregeling heeft als voordelen:
De gemeenteraad bekrachtigt het politiebesluit dat door de burgemeester werd uitgevaardigd op 19 maart 2025 over het instellen van een verplichte combiregeling voor de voetbalwedstrijd KFC Turnhout - AS Verbroedering Geel op 22 maart 2025 in Sportstadion Stadspark.
Vlaams Belang waardeert enkele punten die gewijzigd worden in de RPR. Waar de fractie zich niet in kan vinden is de invulling van de kabinetsmedewerkers. De formulering van de functie in de RPR is vaag. Er is in de RPR geen zicht op de taken van een kabinetsmedewerkers. En er is geen duidelijkheid over de toegang tot informatie door de kabinetsmedewerkers. Volgens de fractie kunnen de kabinetsmedewerkers geïntegreerd worden in het secretariaat. Tenslotte stelt de fractie zich vragen bij de timing van deze beslissing, vlak na een optimalisatieoefening waarbij personeelsleden geschrapt werden. Vlaams Belang gaat niet akkoord met deze wijziging. De andere wijzigingen in de RPR worden wel goedgekeurd.
PVDA kan zich niet vinden in de inkorting van het verbetertraject tot 6 maanden. Dit maakt het volgens de fractie makkelijker om personeel te ontslaan, wat de garantie op de onafhankelijkheid van stadspersoneel op de helling zet. De fractie onthoudt zich bij de stemming van dit gedeelte.
Wat betreft de kabinetsmedewerkers is er begrip op de werklast bij de schepenen. Dit is echter in tegenspraak met de besparingen op het stadspersoneel die de voorbije jaren gebeurd zijn. Voor deze wijziging stemt de fractie tegen.
TIM onthoudt zich bij het gedeelte over de kabinetsmedewerkers. Er is begrip voor de ondersteuning, maar geeft aan dat ze zich vragen stellen bij de invulling van functie. De samenwerking tussen kabinet en stadsdiensten dient volgens de fractie meegenomen te worden in de afsprakennota tussen het managementteam en het schepencollege.
De aanpassingen hebben betrekking op volgende:
Coaching en evaluatie
De focus ligt op de bijsturing van de procedure voor nieuwe medewerkers / medewerkers die intern een nieuwe uitdaging aangaan, de procedure bij verminderd functioneren en de procedure voor coaching en evaluatie van de decretale graden.
Overdracht vakantie bij afwezigheden
In onze huidige rechtspositieregeling is er overdracht voorzien van niet-opgenomen vakantiedagen ten belope van maximaal 4 dagen naar het volgende vakantiejaar. Artikel 52 BVR RPR 20 januari 2023 stelt dat de raad in de plaatselijke rechtspositieregeling nadere regels dient vast te leggen voor het geval het personeelslid zijn dagen vakantie niet heeft kunnen opnemen omwille van ziekte, overmacht, uitdiensttreding of overlijden. Er wordt een voorstel voorgelegd aan de raad. Het voorstel is gebaseerd op de richtlijnen uit de Europese wetgeving. Daaruit vloeit voort dat een werknemer die, aan het einde van het vakantiejaar, (een deel van) de opgebouwde dagen jaarlijkse vakantie niet kan opnemen, die dagen kan overdragen en opnemen op een later tijdstip in de periode van 24 maanden die volgen op het vakantiejaar in kwestie.
Selectieprocedure en statuut kabinetsmedewerkers
Binnen de organisatie wensen we over te gaan tot aanwerving van kabinetsmedewerkers. Er wordt een voorstel voorgelegd voor de wijziging van de rechtspositieregeling voor de selectieprocedure en het statuut van de kabinetsmedewerkers.
De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijzigingen in de rechtspositieregeling Stad Turnhout en gemeenschappelijke functies OCMW Turnhout goed.
De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijzigingen in de rechtspositieregeling OCMW Turnhout specifieke functies goed.
TIM gaat akkoord met het plan. De fractie vraagt om de leeftijd van de verschillende doelgroepen scherper te stellen.
De inhoud van de overeenkomst 2025 wordt in afwachting van het nieuw strategisch meerjarenplan 2025-2030 behouden. Voorstel is om na de inwerkingstelling van het nieuwe meerjarenplan, het SVPP te herbekijken en eventuele toevoegingen en verwijderingen te doen van prioriteiten en acties.
De huidige vooropgestelde prioriteiten binnen het strategisch veiligheids-en preventieplan (S.V.P.P.) komen ook terug in het zonale veiligheidsplan 2020-2025 van de lokale politie, in volgorde van strategische prioriteit: 1. de drugproblematiek, 2. de woninginbraken, 3. verkeers(on)veiligheid, 4. straatcriminaliteit (waaronder overlast). Drie van de vier prioriteiten staan ook vermeld in het strategisch veiligheids-en preventieplan 2025. Verkeerseducatie wordt niet gefinancierd door de FOD binnenlandse zaken.
De Ministerraad nam op 5 juli 2024 de beslissing om de SVPP te verlengen met één jaar, tot en met 31 december 2025 (KB van 17 juli 2024).
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het strategisch veiligheids- en preventieplan 2025.
In de statuten werden een aantal zaken geactualiseerd en aan een nieuw voorgestelde werking aangepast. De structuur werd volledig herzien. Hoofdstukken werden samengevoegd en in een logisch geheel gegoten. De tekst werd onder acht artikels samengebracht. Hieronder een overzicht met de voornaamste wijzigingen:
Het college van burgemeester en schepenen neemt kennis van de geactualiseerde statuten voor de adviesraad van bibliotheek & archief Turnhout.
Het college van burgemeester en schepenen is akkoord om de nieuwe statuten voor de adviesraad van bibliotheek & archief Turnhout ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.
De leden van de gemeenteraad keuren de nieuwe statuten voor de adviesraad van bibliotheek & archief Turnhout goed.
In samenspraak met de diensten Ruimtelijke Ordening, Wegen en riolen en Milieu en groen werd een nieuwe plaats gekozen. De locatie van de nieuwe cabine is gelegen achter de huidige fietsenstalling, op het kadastrale perceel sectie M, deel van perceel 10 S. De ingenomen oppervlakte is 27 m². Er wordt ook nog een zone voorzien voor het aanleggen en onderhouden van de ondergrondse leidingen en kabels die nodig zijn voor de cabine.
De ligging en aanduiding van cabine (lot 1) en de strook voor de erfdienstbaarheid voor de leidingen en kabels (gele aanduiding) werd ingetekend op metingsplan, opgemaakt door landmeter-expert Mathieu Rutten op 18/02/2025.
Het perceel waarop de cabine zal komen is privaat eigendom van de stad, met openbaar karakter. Omdat de gronden strategisch gelegen zijn, worden ze niet overgedragen naar het openbaar domein van de stad. Hierdoor zal het noodzakelijk zijn om een erfpachtrecht te vestigen en dient Fluvius een omgevingsvergunning aan te vragen voor het plaatsen van de cabine.
De erfpacht wordt afgesloten voor de duur van 99 jaar en ten kosteloze titel vanwege de doelstelling voor algemeen nut. De overige voorwaarden voor het erfpachtrecht zijn opgenomen in een overeenkomst, waarop de authentieke akte later zal gebaseerd worden. Aan het college van burgemeester en schepenen zal gevraagd worden om deze overeenkomst te ondertekenen onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad.
De akte zal verleden worden door de Vlaamse Commissaris van de dienst Vastgoedtransacties
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de nieuwe locatie voor de herplaatsing van de elektriciteitscabine tbv de afbraak van de oude sporthal aan de Steenweg op Zevendonk.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de overeenkomst met de voorwaarden, waarop de authentieke akte zal gebaseerd worden.
De gemeenteraad machtigt het college van burgemeester en schepenen om het dossier administratief af te handelen.
De gemeenteraad machtigt de Vlaamse commissaris bij de afdeling Vastgoedtransacties, als instrumenterend ambtenaar, de stad Turnhout te vertegenwoordigen en uitdrukkelijk volmacht te verlenen om het bevoegde kantoor van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie te ontslagen enige ambtshalve inschrijving te nemen, om gelijk welke reden, bij de overschrijving van een uitgifte van de akte.
De strook die wordt overgedragen naar het openbaar domein werd opgetekend op metingsplan, opgemaakt door landmeter-expert Filip Vorsselmans op 20 februari 2016 en aangeduid in lichtgrijze kleur, benoemd als LOT B met een oppervlakte van 381 m².
Tijdens de voorlopige oplevering van 10 augustus 2021 werden geen opmerkingen geformuleerd. De werken werden definitief opgeleverd op 20 januari 2025. De strook kan aldus aanvaard worden voor opname in het openbaar domein van de stad.
Voor de overdracht werd de ontwerpakte opgemaakt door notaris Derache uit Tessenderlo - Ham. Notariskantoor Notura zal de belangen van de stad behartigen.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, art 2 en art 41 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de ontwerpakte die werd opgemaakt voor de kosteloze overdracht van een perceel grond, gelegen Koningin Astridlaan en kadastraal gekend als sectie P, nummer 328 C 2, voor algemeen nut, met name om opgenomen te worden in het openbaar domein van de stad Turnhout.
Elk voorstel tot schenking wordt besproken in het tweewekelijks stafceloverleg van Musea Turnhout.
Decreet Lokaal Bestuur, artikel 41, 12°: de volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: 12° het definitief aanvaarden van schenkingen en het aanvaarden van legaten.
23 december 2021 : Cultureel-erfgoeddecreet van de Vlaamse Gemeenschap dat als doel heeft om vanuit een integrale en geïntegreerde aanpak, een cultureel-erfgoedbeleid uit te bouwen dat een kwaliteitsvolle en duurzame zorg voor en ontsluiting van het cultureel erfgoed stimuleert. Dit decreet ondersteunt instellingen die het cultureel erfgoed van de mens en zijn omgeving verzamelen, in stand houden, onderzoeken, bekend maken en tentoonstellen met het oog op studie, educatie en ontspanning.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de bijgevoegde lijst met handgiften die in de collectie van Musea Turnhout en het Stadsarchief Turnhout werden opgenomen in 2024.
Artikel 41. 5° van het Decreet Lokaal Bestuur: [… ] De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd: [… ] 5° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst tussen het Taxandriamuseum en de deelnemers van het open kantatelier goed.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 28 november 2024 de inrichting voor een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in Akkerpad goed. Deze voorbehouden parkeerplaats dient nog opgenomen te worden in het aanvullend reglement van Akkerpad.
Akkerpad is gelegen binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor Akkerpad gestemd in zitting van 24 februari 2025 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Akkerpad bevindt zich in een ruimere woonerfzone.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht aan alle toe- en uitgangen.
Het eenrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers, wordt ingevoerd in de hele straat met toegelaten rijrichting van zuid naar noord.
De verkeersborden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11 worden aangebracht.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parkeerstrook tegenover de woning met huisnummer 40.
Het verkeersbord E9 met pictogram met de stekker wordt aangebracht.
Een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap wordt aangeduid ter hoogte van de woning met huisnummer 19 (één plaats).
Het verkeersbord E9a met pictogram wordt aangebracht.
1) De krijtlijnen voor de heraanleg vanuit verkeerstechnische randvoorwaarden en stedelijke doelstellingen zijn uitgezet. Daarom hebben de diensten mobiliteit en projectmanagement een basisnota gemaakt voor de nieuwe aanleg van de Otterstraat.
De Patersstraat blijkt hiervoor een goede referentie te zijn. De ervaringen zijn er goed, en eenzelfde aanpak brengt eenheid in de inrichting en gebruik van straten in het stadshart.
2) In de Otterstraat geldt de Tariefzone 1, wat betekent dat je maximaal 2 uur mag parkeren. Deze stimuleert onvoldoende een rotatie van parkeren bij bv. de apotheek of de slager... In de Otterstraat is het mogelijk om bij twee parkeerplaatsen kortparkeren toe te laten. Enerzijds is dit een locatie met één of twee specifieke bestemmingen en met een cliënteel dat enkel kort parkeert. Anderzijds is het een locatie met woningen en appartementen dus met een cliënteel dat een mix is van kort- en langparkeerders.
Een parkeerduurbeperking van maximum 30 minuten op twee parkeerplaatsen in de straat, zal de rotatie op deze twee parkeerplaatsen verhogen waardoor deze meer ter beschikking zullen zijn voor andere mensen die nu mogelijk geen plaats hebben om een korte boodschap te doen. De kans op foutparkeren wordt hierdoor eveneens verkleind.
Op de locatie met bestemming 'Apotheek Crynen' passeert cliënteel voor kortparkeren. De volgende kenmerken zijn aanwezig of kunnen gerealiseerd worden:
De Otterstraat is een gemeenteweg binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Otterstraat, gestemd in de zitting van 18 december 2017 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Het stilstaan en parkeren wordt verboden, langs beide zijden van de straat vanaf het kruispunt met de Bentelstraat tot aan de Grote Markt.
De zoneverkeersborden ZE3 en ZE3/ worden aangebracht op alle toe- en uitgangswegen.
De Otterstraat is gelegen in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Aan de noordkant van de straat zijn parkeerplaatsen aangeduid:
De verkeersborden E9a worden aangebracht.
Het parkeren wordt verboden:
De verkeersborden E1 met onderborden GXa en GXb worden aangebracht.
Bestuurders rijdend in de Otterstraat, genieten voorrang op bestuurders rijdend in alle daarop uitmondende openbare wegen.
De verkeersborden B15 worden aangebracht.
Er geldt beperkt eenrichtingsverkeer vanaf het kruispunt met de Bentelstraat tot aan de Grote Markt. De toegelaten rijrichting is van oost naar west. Fietsers en bestuurders van speed pedelecs mogen in beide richtingen rijden.
De verkeersborden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11 worden aangebracht.
Aan de noordkant van de straat zijn voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap aangeduid:
De verkeersborden E9a met pictogram van de rolstoel en een onderbord met afstandsbepaling worden aangebracht.
Aan het kruispunt met de Grote Markt worden bestuurders die in westelijke richting rijden verplicht om rechts af te slaan, uitgezonderd fietsers, bestuurders van tweewielige bromfietsen klasse A en speed pedelecs.
Het verkeersbord D1f met onderbord M12 wordt aangebracht.
Het verbod wordt opgelegd in de door de pijl aangeduide richting af te slaan aan het kruispunt met de Draaiboomstraat, uitgezonderd fietsers en bestuurders van speed pedelecs.
Het verkeersbord C31 met onderbord M11 wordt aangebracht.
Aan het kruispunt met de Speelkaartenstraat en de Kempenlaan werden verkeerslichten geplaatst. Door het verkeersbord B22 aan te brengen in de Speelkaartenstraat kan vermeden worden dat fietsers en bestuurders van speed pedelecs die vanuit de Speelkaartenstraat, de Kempenlaan willen inrijden, dat zij nodeloos moeten wachten op het groene licht. Fietsers en bestuurders van speed pedelecs die rechts afslaan komen dan automatisch terecht op het fietspad in de Kempenlaan dat aangegeven staat met het verkeersbord D7.
De Speelkaartenstraat is een gemeenteweg binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
De Speelkaartenstraat is gelegen in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Weggebruikers die zich vanuit de Speelkaartenstraat naar de Kempenlaan willen begeven, dienen voorrang te verlenen aan de weggebruikers die zich in de Kempenlaan bevinden.
De verkeersborden B1 al dan niet voorzien van een onderbord '75m' worden aangebracht.
Het verkeer aan het kruispunt met de Speelkaartenstraat en de Kempenlaan wordt geregeld met verkeerslichten.
Een schoolomgeving wordt aangeduid.
De verkeersborden A23 worden aangebracht.
In het zuidelijke deel van de speelkaartenstraat geldt een verbod voor:
De verkeersborden C5 en C9 worden aangebracht.
Aan het kruispunt met de Kempenlaan worden bestuurders die in noordelijke richting rijden, verplicht om rechts af te slaan.
Het verkeersbord D1f wordt aangebracht.
Een stopstreep gevormd door een witte doorlopende streep, haaks op de rand van de rijbaan waar bestuurders moeten stoppen, wordt gemarkeerd conform artikel 76.1 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, wordt aangebracht aan het kruispunt met de Kempenlaan.
Aan het kruispunt met de Kempenlaan mogen fietsers en bestuurders van speed pedelecs de verkeerslichten voorbijrijden om rechts af te slaan wanneer het verkeerslicht op rood of oranjegeel staat, op voorwaarde dat zij hierbij voorrang verlenen aan de andere weggebruikers die zich verplaatsen op de openbare weg of op de rijbaan.
Het verkeersbord B22 wordt aangebracht.
Gelet op de vraag van de dienst Ondernemen & Werk, is het van belang om bijkomende maatregelen te nemen die een vlotte doorstroming van voertuigen in de Everdongenlaan waarborgen. Het komt regelmatig voor dat bestuurders van vrachtwagens op de rijbaan staan te laden en te lossen, wat hinder veroorzaakt voor andere weggebruikers. Om deze situatie te verbeteren, is het invoeren van een stilstaan- en parkeerverbod aan de zuid- en oostzijde van de straat een gepaste oplossing. Dit zal bijdragen aan een veiligere en efficiëntere verkeerssituatie voor iedereen.
De Everdongenlaan is gelegen buiten de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Everdongenlaan, gestemd in de zitting van 4 november 2024 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Het gedeelte Everdongenlaan met de huisnummers 11-17 is ondergeschikt aan Everdongenlaan die een hoofdweg is.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
Everdongenlaan is ondergeschikt aan de Steenweg op Zevendonk en de Steenweg op Tielen, welke beiden hoofdwegen zijn.
De verkeersborden B5 en B1 met onderbord 'STOP 50m' worden aangebracht.
De bestuurders rijdend in de Everdongenlaan genieten voorrang op bestuurders rijdend in alle daarop uitmondende openbare wegen.
De verkeersborden B15 worden aangebracht.
Het verbod wordt opgelegd in de door de pijl aangeduide richting af te slaan voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, ter hoogte van het kruispunt met de Rozenlaan en aan het kruispunt met de Steenweg op Tielen.
De verkeersborden C31 met onderbord worden aangebracht.
De snelheid wordt beperkt tot 50 km/u in het doodlopende gedeelte Everdongenlaan met de huisnummers 11-17.
De verkeersborden ZC43 en ZC43/ worden aangebracht.
De verplichting wordt opgelegd rechts te rijden ter hoogte van het middeneiland nabij de voorsorteringsstroken aan het kruispunt met de Steenweg op Zevendonk.
Het verkeersbord D1d wordt aangebracht.
Een verplicht fietspad is aangelegd langs beide zijden en over de ganse lengte van de straat.
De verkeersborden D7 worden aangebracht.
Een fietspad is afgebakend door twee evenwijdige witte onderbroken strepen, conform artikel 74 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, op de plaatsen waar een in- of uitrit van een bedrijf is en op de plaatsen waar een openbare weg uitkomt in de Everdongenlaan.
Naderingsmarkeringen worden aangebracht conform artikel 72.3 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, aan de noordelijke zijde van de Everdongenlaan.
Een stopstreep gevormd door een witte doorlopende streep, haaks op de rand van de rijbaan waar bestuurders moeten stoppen, wordt gemarkeerd conform artikel 76.1 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, wordt aangebracht aan het kruispunt met de Steenweg op Zevendonk en het kruispunt met de Steenweg op Tielen.
De rijbaan wordt, conform artikel 77.1 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, aan het kruispunt met de Steenweg op Zevendonk verdeeld in rijstroken. Witte voorsorteringspijlen worden gemarkeerd voor het kruispunt met de N19.
Het verkeersbord F13 wordt aangebracht.
Een witte doorlopende streep, conform artikel 75.1 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, wordt gemarkeerd langs beide zijden en over de ganse lengte van de straat.
Het stilstaan en parkeren wordt verboden:
De verkeersborden E3 met onderbord worden aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
Rekrutenhof ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Het parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor voertuigen van personen met een handicap naast de woning gelegen aan de Lokerenstraat 137 (één plaats).
Het verkeersbord E9 met pictogram wordt aangebracht.
Er wordt een woonerf aangeduid.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht in de parkeercluster.
De parkeerplaatsen worden aangeduid met het verkeersbord E9a voorzien van een pictogram met de stekker.
TIM dankt het schepencollege om deze brief op te maken, en staat achter de inhoud ervan. De fractie benadrukt structureel overleg fundamenteel is in de samenwerking met NMBS het structureel overleg.
Ook Vlaams Belang ondersteunt de brief, en roept op om de omliggende gemeenten aan te sporen om eenzelfde initiatief te nemen.
PVDA steunt de inhoud van de brief, en is dankbaar voor het opnemen van een agendapunt vanuit de oppositie. De partij wijst erop dat een deel van het probleem ligt bij de financiering door de NMBS. De fractie roept de federale parlementsleden op om te pleiten voor meer middelen voor het openbaar vervoer in het algemeen.
Het treinverkeer is een belangrijk onderdeel om de vooropgestelde modal shift te kunnen realiseren. Het openbaar vervoer moet voldoende kwaliteit en stiptheid krijgen om effectief als betrouwbaar vervoersmiddel te worden beschouwd door mensen die een verplaatsing willen maken.
Het college van burgemeester en schepenen onderschrijft de bezorgdheden van raadslid Vos. Er wordt namens de gemeenteraad een brief gestuurd aan NMBS met opsomming van de bezorgdheden en gevraagd naar een structureel overleg om de problemen aan te pakken.
Het college van burgemeester en schepenen stuurt namens de gemeenteraad een brief met volgende inhoud naar NMBS:
De gemeenteraad van de stad Turnhout uit haar bezorgdheden over de stiptheid van de treinverbindingen naar de stad.
Het stiptheidspercentage van 81,2% is amper hoger dan de slechtste score van het land, 75,7% in Genk. Het openbare dienstcontract met de federale overheid bepaalt echter dat dit cijfer tegen 2027 minstens 90,6% moet bedragen.
Voor de bereikbaarheid van onze stad en de regio is een forse verbetering essentieel. Dit wordt ook bevestigd in het Regionaal Mobiliteitsplan van de Vervoerregio Kempen, waarin het aandeel trein in de modal split verhoogd moet worden van 1,3% naar 5%. Deze ambitie is alleen maar realistisch als er verschillende maatregelen genomen worden om de frequentie, capaciteit, betrouwbaarheid en toegankelijkheid van het treinverkeer structureel te verbeteren.
Maatregelen uit het openbare dienstencontract van NMBS (kerntaken NMBS!):
Bijkomende cruciale maatregelen:
De stad engageert zich om de samenwerking op dit vlak verder te bestendigen en vraagt naar de organisatie van een structureel overleg met NMBS.
TIM keurt het punt goed, maar stelt vragen bij de werkbaarheid van een adviesraad met 27 leden. Ze stellen voor om met een beperkte delegatie de vergaderingen voor te bereiden
Elk lokaal bestuur heeft de taak beleidsdoelstellingen voor kinderopvang te bepalen, advies te geven aan het agentschap Opgroeien over kinderopvang op het eigen grondgebied en lokale actoren te informeren over kinderopvang. Bij deze opdracht laat het zich ondersteunen door de lokale adviesraad kinderopvang. Deze adviesraad waakt erover dat het lokale beleid kinderopvang voldoende aansluit bij de lokale behoeften.
Deze adviesraad heeft een adviesfunctie over de behoefte aan en uitbreiding van kinderopvang binnen de gemeente of de opening van een nieuwe opvang locatie. Met deze adviesraad zet het lokaal bestuur in op een stevig netwerk en goede samenwerking tussen al wie met kinderopvang bezig is binnen de gemeente.
Deze adviesraad heeft een belangrijke signaalfunctie en kan daarnaast bijdragen aan een toegankelijk kinderopvangaanbod van goede kwaliteit binnen de gemeente.
Decreet lokaal bestuur (DLB)
Artikel 304, § 1: De gemeenteraad voert een beleid op het vlak van de betrokkenheid en de inspraak van de burgers of van de doelgroepen, met inbegrip van een regeling over het recht van de inwoners om voorstellen en vragen op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
Artikel 304, § 3 : Onder voorbehoud van de wettelijke en decretale bepalingen die op dit gebied gelden, kan alleen de gemeenteraad overgaan tot de organisatie van raden en overlegstructuren die als opdracht hebben op regelmatige en systematische wijze het gemeentebestuur te adviseren.
Ten hoogste twee derde van de leden van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid, is van hetzelfde geslacht. Als dat niet het geval is, kan niet op rechtsgeldige wijze advies worden uitgebracht.
Gemeenteraadsleden en leden van het college van burgemeester en schepenen kunnen geen stemgerechtigd lid zijn van de raden en de overlegstructuren, vermeld in het eerste lid.
Artikel 304, § 5: De gemeenteraad bepaalt bij reglement de wijze waarop concreet vorm gegeven wordt aan de inspraak, vermeld in paragraaf 1 tot en met 4, voor de gemeente en haar organen.
Artikel 41, 13° van het decreet lokaal bestuur (DLB): Het inrichten van adviesraden en overlegstructuren is een niet delegeerbare bevoegdheid van de gemeenteraad
Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 (BS 18 juni 2013) houdende het lokaal beleid kinderopvang
hoofdstuk 1, art. 2: het lokaal bestuur heeft een taak betreffende het lokaal beleid kinderopvang. Die taak houdt in dat het lokaal bestuur:
1) een Lokaal overleg kinderopvang (lokale adviesraad kinderopvang) opricht
2) beleidsdoelstellingen voor kinderopvang bepaalt
3) een advies kan geven aan Kind & Gezin over de uitbreiding van de kinderopvang binnen het eigen grondgebied
4) lokale actoren en gebruikers informeert
hoofstuk 2, art.3: Het lokaal bestuur richt een lokaal overleg kinderopvang op dat advies geeft over de materies die relevant zijn voor kinderopvang, en dat samengesteld is uit minstens een vertegenwoordiging van:
1. de lokale actoren
2. de gebruikers
3. het lokaal bestuur
De gemeenteraad keurt het reglement van de stedelijke adviesraad kinderopvang goed.
De gemeenteraad erkent de stedelijke adviesraad kinderopvang onder de voorwaarden omschreven in het reglement en keurt de vernieuwde samenstelling van de stedelijke adviesraad kinderopvang goed.
De participatie van stad Turnhout aan het project 'Bewegen op Verwijzing' is van belang om verschillende redenen. Ten eerste speelt de stad een rol in het faciliteren en promoten van gezondheidsinitiatieven binnen onze stad. Door actief deel te nemen aan dit project kan Turnhout haar inwoners stimuleren bij het aannemen van een actievere levensstijl, wat bij kan dragen aan de algemene volksgezondheid en het welzijn.
Bovendien sluit 'Bewegen Op Verwijzing' aan bij de doelstellingen van het strategisch meerjarenplan van stad Turnhout, dat inzet op het bevorderen van een gezonde en actieve leefomgeving voor alle burgers. Het project ondersteunt de ambitie van de stad om preventieve gezondheidszorg te versterken en om samenwerking tussen verschillende sectoren zoals gezondheidszorg, sport en welzijn, te bevorderen. Door dit initiatief te integreren in het stedelijk beleid, toont Turnhout haar engagement om duurzame en inclusieve gezondheidsprogramma's te implementeren die de levenskwaliteit van haar inwoners verbeteren.
In het kader van het BOV-project neemt het lokaal bestuur van Turnhout, in samenwerking met Eerstelijnszone Kempenland als regionale trekker, een reeks essentiële taken op zich ter ondersteuning van een succesvolle implementatie en duurzame verankering van het project in de lokale context. In deze hernieuwde engagementsverklaring en samenwerkingsovereenkomst gaat de rol van het lokale bestuur iets verder dan voorheen. De taken zoals opgenomen in het voorstel 'samenwerking 2025' (in bijlage) zullen binnen de reguliere personeelsinzet opgenomen worden.
Bekendmaking en communicatie
Het lokaal bestuur engageert zich om het project zichtbaar te maken bij de bevolking. Dit gebeurt door het verspreiden van gerichte informatie via verschillende kanalen, zoals sociale media, brieven, Stadsmagazine en andere communicatiemiddelen. Daarnaast wordt het project actief bekendgemaakt bij lokale zorgactoren, doorverwijzers en andere stakeholders. De stad neemt ook een rol op in het organiseren en ondersteunen van communicatiecampagnes richting intermediairs en relevante betrokkenen binnen het lokale netwerk.
Organisatie van stuurgroepen
Turnhout werkt mee aan de organisatie van de stuurgroep via een beurtrolsysteem, wat onder meer inhoudt: het plannen van bijeenkomsten, het reserveren van vergaderlocaties en het verzorgen van verslaggeving. Het lokaal bestuur stemt daarbij af met de BOV-coaches en andere interne en externe partners, en levert tevens inhoudelijke bijdragen aan overlegmomenten zoals intervisies en gemeentelijke besprekingen.
Werving en ondersteuning van coaches
Bij het vertrek van een coach organiseert het lokaal bestuur een exitgesprek en zorgt het voor een duidelijke verslaggeving. Daarnaast stelt de stad vacatures op voor nieuwe coaches, coördineert de sollicitatieprocedure en begeleidt nieuwe medewerkers via kennismakingsgesprekken en praktische ondersteuning.
Administratieve en financiële taken
Het bestuur volgt rapportages met betrekking tot prestaties en doorverwijzingen actief op en koppelt deze aan lokale acties ter bevordering van het project. Tevens draagt het bij aan het financieel beheer, waaronder de vergoeding van aanvullende activiteiten van de coaches.
Samenwerking en afstemming
De stad onderhoudt structureel overleg met Gezondheidsmakers, de Eerstelijnszone en andere betrokken organisaties. In deze samenwerking wordt onder meer afgestemd rond promotie, aanwervingen en inhoudelijke acties. Bij administratieve of inhoudelijke vragen consulteert het lokaal bestuur de trekker van Gezondheidsmakers voor gepaste ondersteuning.
Materiaalbeheer en logistiek
Tot slot is het lokaal bestuur verantwoordelijk voor het bestellen en financieren van communicatiemateriaal zoals affiches en folders, en voor de effectieve verspreiding ervan binnen de gemeente, zodat het project voldoende zichtbaar en toegankelijk blijft voor elke inwoner.
Door deze taken op zich te nemen, bevestigt stad Turnhout haar actieve rol binnen deze nieuwe engagementsverklaring en samenwerking.
De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van de engagementsverklaring in functie van Bewegen Op Verwijzing. Hiermee gaat het akkoord om Bewegen op Verwijzing in 2025 verder uit te rollen in onze regio en verantwoordelijkheden op te nemen zoals geformuleerd in het voorstel samenwerking 2025 Bewegen Op Verwijzing
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
1. Wat de partiële splitsing betreft
Met het oog op de voorbereiding van de vorming van woonmaatschappijen en het afbakenen van de woonmaatschappijen per werkingsgebied, hebben de vennootschappen zoals vermeld hierboven, in samenwerking met de diverse overige betrokken actoren (zoals VMSW / Wonen in Vlaanderen en het Vlaamse Gewest) een studie- en werktraject op gang gebracht onder impuls van een stuurgroep en diverse uitvoerende werk- en adviesgroepen. Deze werkzaamheden en gesprekken zijn uitgemond in een vast voornemen van alle betrokken partijen om een partiële splitsing door overneming te realiseren overeenkomstig de artikelen 12:8 jo. 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV") en overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in het voorliggend voorstel van partiële splitsing.
De betrokken Vennootschappen zijn op het moment van het opstellen van het Splitsingsvoorstel allebei reeds omgevormd tot woonmaatschappij, met de rechtsvorm van een besloten vennootschap (BV), en hebben hun statuten aangepast aan de reglementering betreffende de woonmaatschappijen.
Woonboog heeft de erkenning verkregen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden. De Noorderkempen heeft de erkenning verkregen als de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord.
De beide woonmaatschappijen zijn momenteel echter ook nog actief in elkaars werkingsgebied en zijn derhalve verplicht om het sociaal woonpatrimonium over te dragen aan de woonmaatschappij in wiens werkingsgebied het patrimonium gelegen is. De Partijen hebben ervoor geopteerd om deze wederzijdse overdrachten te realiseren door middel van twee partiële splitsingen, de ene vanuit Woonboog naar De Noorderkempen, de andere vanuit De Noorderkempen naar Woonboog.
Gelet op het gemeenschappelijk voorstel tot partiële splitsing zoals opgemaakt en goedgekeurd door de bestuursorganen van:
en
Gelet op dit gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van Woonmaatschappij De Noorderkempen op 25 maart 2025 en door het bestuursorgaan van Woonboog op 26 maart 2025;
Gelet op de neerlegging van het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing op de griffie van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, minstens zes weken voor de buitengewone algemene vergadering van 20 mei 2025;
Dat het voorgelegde voorstel van partiële splitsing kan worden goedgekeurd;
2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft
De goedkeuring van de partiële splitsing heeft niet onmiddellijk uitwerking.
De goedkeuring wordt verleend:
Mits deze opschortende voorwaarden vervuld zijn, zullen de beslissingen van de buitengewone algemene vergadering van 20 mei 2025 van de bv Woonboog uitwerking verkrijgen op 20 mei 2025, meteen na de buitengewone algemene vergadering.
3. Wat de buitengewone algemene vergadering betreft
Gelet op de uitnodiging van 27 maart 2025 voor de buitengewone algemene vergadering van 20 mei 2025 van Woonboog, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het voormelde gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing goed te keuren.
Gelet op de statuten van Woonboog BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.
- Statuten van Woonboog BV;
- Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;
- De Vlaamse Codex Wonen van 2021;
- Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;
- Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;
- Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;
- Beslissing van de Vlaamse regering van 16 december 2022 tot erkenning van Woonboog als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden.
De partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen ten gunste van Woonboog, en de statutenwijzigingen die daarmee gepaard gaan, worden goedgekeurd overeenkomstig het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing, zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing, d.w.z. de partiële splitsing van Woonmaatschappij De Noorderkempen, met inbreng in natura van het afgesplitste vermogen in Woonboog, met verhoging van het ingebracht eigen vermogen van Woonboog en uitgifte van aandelen door Woonboog aan de aandeelhouders van Woonmaatschappij De Noorderkempen en met vermindering van het ingebracht eigen vermogen van Woonmaatschappij De Noorderkempen.
De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonboog krijgt de opdracht op de buitengewone algemene vergadering van 20 mei 2025 te handelen conform deze beslissing.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
1. Wat de partiële splitsing betreft
Met het oog op de voorbereiding van de vorming van woonmaatschappijen en het afbakenen van de woonmaatschappijen per werkingsgebied, hebben de vennootschappen zoals vermeld hierboven, in samenwerking met de diverse overige betrokken actoren (zoals Wonen in Vlaanderen en het Vlaamse Gewest) een studie- en werktraject op gang gebracht onder impuls van een stuurgroep en diverse uitvoerende werk- en adviesgroepen. Deze werkzaamheden en gesprekken zijn uitgemond in een vast voornemen van alle betrokken partijen om een partiële splitsing door overneming te realiseren overeenkomstig de artikelen 12:8 jo. 12:59 t.e.m. 12:72 van het Wetboek van vennootschappen en verenigingen (het “WVV") en overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in het voorliggend voorstel van partiële splitsing.
De betrokken Vennootschappen zijn op het moment van het opstellen van het Splitsingsvoorstel allebei reeds omgevormd tot woonmaatschappij, met de rechtsvorm van een besloten vennootschap (BV), en hebben hun statuten aangepast aan de reglementering betreffende de woonmaatschappijen.
Woonboog heeft de erkenning verkregen als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden. De Noorderkempen heeft de erkenning verkregen als de woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Noord.
De beide woonmaatschappijen zijn momenteel echter ook nog actief in elkaars werkingsgebied en zijn derhalve verplicht om het sociaal woonpatrimonium over te dragen aan de woonmaatschappij in wiens werkingsgebied het patrimonium gelegen is. De Partijen hebben ervoor geopteerd om deze wederzijdse overdrachten te realiseren door middel van twee partiële splitsingen, de ene vanuit Woonboog naar De Noorderkempen, de andere vanuit De Noorderkempen naar Woonboog.
Gelet op het gemeenschappelijk voorstel tot partiële splitsing zoals opgemaakt en goedgekeurd door de bestuursorganen van:
en
Gelet op dit gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing zoals goedgekeurd door het bestuursorgaan van Woonmaatschappij De Noorderkempen op 25 maart 2025 en door het bestuursorgaan van Woonboog op 26 maart 2025;
Gelet op de neerlegging van het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing op de griffie van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, minstens zes weken voor de buitengewone algemene vergadering van 20 mei 2025;
Dat het voorgelegde voorstel van partiële splitsing kan worden goedgekeurd;
2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft
De goedkeuring van de partiële splitsing heeft niet onmiddellijk uitwerking.
De goedkeuring wordt verleend:
en
Mits deze opschortende voorwaarden vervuld zijn, zullen de beslissingen van de buitengewone algemene vergadering van 20 mei 2025 van de bv Woonboog uitwerking verkrijgen op 20 mei 2025, meteen na de buitengewone algemene vergadering.
3. Wat de buitengewone algemene vergadering betreft
Gelet op de uitnodiging van 27 maart 2025 voor de buitengewone algemene vergadering van 20 mei 2025 van Woonboog BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het voormelde gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing goed te keuren.
Gelet op de statuten van Woonboog BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.
- Statuten van Woonboog BV;
- Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;
- De Vlaamse Codex Wonen van 2021;
- Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;
- Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;
- Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;
- Beslissing van de Vlaamse regering van 16 december 2022 tot erkenning van Woonboog als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden.
De partiële splitsing van Woonboog ten gunste van Woonmaatschappij De Noorderkempen, en de statutenwijzigingen die daarmee gepaard gaan, worden goedgekeurd overeenkomstig het gemeenschappelijk voorstel van partiële splitsing, zoals gevoegd in bijlage bij deze beslissing, d.w.z. de partiële splitsing van Woonboog, met inbreng in natura van het afgesplitste vermogen in Woonmaatschappij De Noorderkempen, met verhoging van het ingebracht eigen vermogen van Woonmaatschappij De Noorderkempen en uitgifte van aandelen door Woonmaatschappij De Noorderkempen aan de aandeelhouders van Woonboog en met vermindering van het ingebracht eigen vermogen van Woonboog.
De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonboog krijgt de opdracht op de buitengewone algemene vergadering van 20 mei 2025 te handelen conform deze beslissing.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
1. Wat de machtiging betreft
Woonboog stelt voor om deze problematiek te verhelpen en de aandelen “recht te zetten” door middel van een inkoop van eigen aandelen gevolgd door een vervreemding van eigen aandelen.
Daartoe wordt aan de bijzondere algemene vergadering een machtiging gevraagd om tot inkoop van eigen aandelen over te gaan, overeenkomstig de wettelijke regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de principes die specifiek gelden voor de woonmaatschappijen (inkoop tegen inbrengwaarde).
Het aanbod tot inkoop wordt gericht tot alle aandeelhouders. Gemeenten en OCMW’s van gemeenten die niet tot het werkingsgebied van Woonboog behoren, worden in het bijzonder uitgenodigd om in te gaan op het aanbod tot inkoop.
2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft
De machtiging is maar zinvol indien de partiële splitsingen tot stand komen.
De machtiging wordt dan ook verleend:
en
Mits deze opschortende voorwaarden vervuld zijn, zullen de beslissingen van de bijzondere algemene vergadering van 20 mei 2025 van de bv Woonboog uitwerking verkrijgen op 20 mei 2025, meteen na de bijzondere algemene vergadering.
3. Wat de bijzondere algemene vergadering betreft
Gelet op de uitnodiging van 27 maart 2025 voor de bijzondere algemene vergadering van 20 mei 2025 van Woonboog BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het bestuursorgaan te machtigen om over te gaan tot inkoop van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.
Gelet op de statuten van Woonboog BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.
- Statuten van Woonboog BV;
- Decreet van 9 juli 2021 houdende wijziging van diverse decreten met betrekking tot wonen waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd;
- Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;
- De Vlaamse Codex Wonen van 2021;
- Het besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021;
- Het besluit van de Vlaamse regering van 4 februari 2022 waarbij de Vlaamse Regering de werkingsgebieden voor de woonmaatschappijen in Vlaanderen vastlegde;
- Reparatiebesluit van de Vlaamse regering van 10 november 2022 of het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van het decreet van 3 juni 2022 houdende diverse maatregelen inzake de herstructurering van het beleidsveld Wonen en tot wijziging van verschillende besluiten over wonen;
- Beslissing van de Vlaamse regering van 16 december 2022 tot erkenning van Woonboog als woonmaatschappij voor het werkingsgebied Kempen-Midden.
De gemeenteraad stemt ermee in om het bestuursorgaan van Woonboog te machtigen om over te gaan tot inkoop van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.
De vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen van de gemeente die niet behoort tot het werkingsgebied van Woonmaatschappij De Noorderkempen, krijgt de opdracht om ter gelegenheid van de bijzondere algemene vergadering van deze maatschappij op 20 mei 2025, nadat de hierboven bedoelde inkoopmachtiging is verleend, voor de gemeente de verbintenis aan te gaan om de aandelen van de gemeente in bv Woonmaatschappij De Noorderkempen aan die maatschappij te verkopen.
De vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de bv Woonboog van de gemeente die niet behoort tot het werkingsgebied van Woonboog, krijgt de opdracht om ter gelegenheid van de bijzondere algemene vergadering van deze maatschappij op 20 mei 2025, nadat de hierboven bedoelde inkoopmachtiging is verleend, voor de gemeente de verbintenis aan te gaan om de aandelen van de gemeente in bv Woonboog aan die maatschappij te verkopen.
De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonboog krijgt de opdracht op de bijzondere algemene vergadering van 20 mei 2025 te handelen conform deze beslissing.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
1. Wat de machtiging betreft
Woonboog stelt voor om deze problematiek te verhelpen en de aandelen “recht te zetten” door middel van een inkoop van eigen aandelen gevolgd door een vervreemding van eigen aandelen.
Daartoe wordt, zoals vermeld in agendapunt ‘Machtiging tot inkoop van eigen aandelen van Woonboog BV en bepalen van de voorwaarden, op de bijzondere algemene vergadering van Woonboog BV d.d. 20 mei 2025’, aan de bijzondere algemene vergadering een machtiging gevraagd om tot inkoop van eigen aandelen over te gaan, overeenkomstig de wettelijke regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de principes die specifiek gelden voor de woonmaatschappijen (inkoop tegen inbrengwaarde).
Het aanbod tot inkoop wordt gericht tot alle aandeelhouders. Gemeenten en OCMW’s van gemeenten die niet tot het werkingsgebied van Woonboog behoren, worden in het bijzonder uitgenodigd om in te gaan op het aanbod tot inkoop.
Nadat aldus eigen aandelen zijn ingekocht, wenst Woonboog de ingekochte aandelen te kunnen vervreemden, om te vermijden dat zij de aandelen zou moeten vernietigen. Gemeenten en OCMW’s van gemeenten die wel tot het werkingsgebied van Woonboog behoren, worden in het bijzonder uitgenodigd om deze aandelen te verwerven.
Daartoe wordt aan de bijzondere algemene vergadering een machtiging gevraagd om tot vervreemding van eigen aandelen over te gaan, overeenkomstig de wettelijke regels van het Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen en de principes die specifiek gelden voor de woonmaatschappijen (verkoop tegen inbrengwaarde).
2. Wat de inwerkingtreding van deze beslissing betreft
De machtiging is maar zinvol indien de partiële splitsingen tot stand komen.
De machtiging wordt dan ook verleend:
en
Mits deze opschortende voorwaarden vervuld zijn, zullen de beslissingen van de bijzondere algemene vergadering van 20 mei 2025 van de bv Woonboog uitwerking verkrijgen op 20 mei 2025, meteen na de bijzondere algemene vergadering.
3. Wat de bijzondere algemene vergadering betreft
Gelet op de uitnodiging van 27 maart 2025 voor de bijzondere algemene vergadering van 20 mei 2025 van Woonboog BV, waarbij aan de vennoten wordt gevraagd het bestuursorgaan te machtigen om over te gaan tot vervreemding van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.
Gelet op de statuten van Woonboog BV aangaande de bevoegdheden van de algemene vergadering.
De gemeenteraad stemt ermee in om het bestuursorgaan van Woonboog te machtigen om over te gaan tot vervreemding van eigen aandelen tegen inbrengwaarde.
De vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de bv Woonmaatschappij De Noorderkempen van de gemeente die wel behoort tot het werkingsgebied van Woonmaatschappij De Noorderkempen, krijgt de opdracht om ter gelegenheid van de bijzondere algemene vergadering van deze maatschappij op 20 mei 2025, nadat de hierboven bedoelde verkoopmachtiging is verleend, voor de gemeente de principiële verbintenis aan te gaan om een proportioneel aantal aandelen in Woonmaatschappij De Noorderkempen van die maatschappij aan te kopen.
De vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de bv Woonboog van de gemeente die wel behoort tot het werkingsgebied van Woonboog, krijgt de opdracht om ter gelegenheid van de bijzondere algemene vergadering van deze maatschappij op 20 mei 2025, nadat de hierboven bedoelde verkoopmachtiging is verleend, voor de gemeente de principiële verbintenis aan te gaan om een proportioneel aantal aandelen in Woonboog van die maatschappij aan te kopen.
De vertegenwoordiger van de gemeente binnen de algemene vergadering van de bv Woonboog krijgt de opdracht op de bijzondere algemene vergadering van 20 mei 2025 te handelen conform deze beslissing.
Burgemeester Hannes Anaf geeft aan dat het schepencollege wil inzetten op verbinden, wat betekent dat ze oog willen hebben voor gevoeligheden - ook die van mensen die het gevoel hebben dat tradities verloren gaan. Het woord 'kerst' is niet geschrapt omwille van de moslimgemeenschap, maar om aan te geven dat Winter in Turnhout breder is dan enkel de kerstmarkt. Er is nooit gevraagd om het woord 'kerst' niet te gebruiken. Het stadsbestuur wil aandacht hebben voor de juiste verwoording en benaming om zo enkele gevoeligheden weg te nemen.
TIM bevestigt dat de reden van de benaming Wintersalon en Winter en Turnhout niet betekende dat het woord 'kerst' niet meer gebruikt mocht worden. Ze steunen het idee van de burgemeester om naar een nieuwe benaming te zoeken, met aandacht voor het woord 'Kerstmis'.
Vlaams Belang is bereid om dit voorstel af te wachten, en vraagt om geen stemming te houden op dit voorstel van beslissing.
Aanleiding en context
Enkele jaren geleden werd de jaarlijkse ‘kerstmarkt’ zonder al te veel ernstig debat hernoemd naar ‘wintersalon’ naar analogie met de benaming die die de toenmalige sp.a gaf aan de markt: het salon van Turnhout.
Het Vlaams Belang kwam met een verbindend voorstel en pleitte er toen voor om hier letterlijk en figuurlijk de kerk in het midden te houden en ‘kerstmarkt’ eventueel te hernoemen naar ‘kerst- en wintersalon’ om zo tegemoet te komen aan de verschillende gevoeligheden hieromtrent. Het leek een eerbaar compromis, waarin ook andere partijen van de toenmalige meerderheid achter de schermen konden in meegaan. Maar omwille van de lieve vrede binnen de meerderheid werd het uiteindelijk toch ‘wintersalon’.
Recent gaf de alom gerespecteerde Gentse imam, moslimtheoloog, auteur en opiniemaker Khalid Benhaddou zijn visie op de zaak, ook buiten Turnhout, waar men een zelfde trend kon vaststellen. Wij citeren: “Het debat over kerst- en wintermarkten gaat helemaal aan mij voorbij. Niemand heeft daar ooit om gevraagd. Dit debat wordt niet gevoerd door de moslimgemeenschap. Ik ken geen enkele moslim die wakker ligt van de term kerstmarkt. Het debat wordt gevoerd door anderen die denken in naam van bepaalde gemeenschappen te spreken. Zij zetten deze gemeenschappen soms weg als kleinzerig. Veel van deze gemeenschappen hebben andere prioriteiten, zoals sociaaleconomische kwesties. Het laatste wat ze willen, is discussiëren over termen als kerst- of wintermarkt.”
“Ik heb het gevoel dat dit soort debatten voortvloeit uit oude vetes tussen bepaalde groepen in de samenleving, met name tussen katholieken en vrijzinnigen. Zij zijn nog steeds in een strijd met elkaar verwikkeld en gebruiken de islam daarbij onterecht als zondebok. Het is jammer dat deze strijd op de kap van de islam wordt uitgevochten. De moslimgemeenschap heeft hier niet om gevraagd. Ze komt daardoor ten onrechte in een negatief daglicht te staan, alsof zij de samenleving zou willen veranderen en niet bereid is om te integreren. Het is een strijd die door anderen met een eigen agenda wordt gevoerd. Ze zouden daar beter openlijk voor uitkomen in plaats van de islam te misbruiken.”
Elk jaar opnieuw blijkt dat Turnhoutenaren zich blijvend ergeren aan het verdwijnen van de benaming ‘kerstmarkt’. Velen blijven de festiviteiten rond Kerstmis op de Grote Markt dan ook steevast zo noemen.
Met dit voorstel willen we de zinloze en elk jaar weer oprispende discussie beëindigen.
Besluit
De gemeenteraad beslist om de benaming ‘kerst- en wintersalon’ aan te nemen.
Voor veel huurders is de huurwaarborg een enorm hoog bedrag dat ze moeten neertellen aan het begin van hun huurcontract. Sinds 2019 moeten huurders niet meer twee maanden huurwaarborg maar wel drie maanden huurwaarborg ophoesten. In Turnhout betaal je voor een gemiddeld appartement €811 per maand. Dat brengt de huurwaarborg voor een appartement op gemiddeld €2.433. Voor een huurhuis gaat het zelfs om gemiddeld €3.108.
Uit onderzoek blijkt dat, toen de waarborg nog twee maanden was, vier op tien huurders aangaf moeite te hebben om hun huurwaarborg te betalen. Toch is de huurwaarborg toen opgetrokken. Gelukkig bestaat er een huurwaarborglening. Een anonieme en renteloze lening die huurders in stukjes kunnen terugbetalen. Maar we zien dat minder dan 1% van de Vlaamse huurders hiervan gebruik maakt. In Turnhout gaat het zelfs om slechts 6,4 leningen op 1000 inwoners. In steden als Oostende, Diest of Aarschot zien we dat dubbel zo veel huurders hiervan gebruik maken. In Oostende zegt het stadsbestuur dat ze "werk maken van actieve woonbegeleiding en dat het toeleiden naar de huurwaarborglening daar deel van uitmaakt".
Uit cijfers van het Vlaamse ministerie van Onderwijs blijkt dat 17 % van de Turnhoutse jongeren geen diploma secundair onderwijs behalen ! Dit is ver boven het Vlaamse gemiddelde van 13.2%. Het blijkt dat het opleidingsniveau van de moeder en het spreken van de Nederlandse taal in de thuissituatie een grote invloed hebben op de slaagkansen om een diploma te behalen.
Meer dan 20% van de jongeren die zonder diploma secundair onderwijs de schoolbanken verlaat heeft een jaar later nog geen werk. Dit heeft nefaste gevolgen.
“Als je in het begin van je carrière een moeilijke start kent en niet meteen aan een job raakt, wat bij vroegtijdige schoolverlaters dus relatief vaak gebeurt, draag je dat soms voor een lange tijd mee. Er is een gat in het begin van je cv en werkgevers schakelen dat volgens ons onderzoek gelijk aan vier zaken: een gebrek aan motivatie, een gebrek aan talent, een slechte werkkracht, en niet in staat om opgeleid te worden. Die stigmata verkleinen natuurlijk de kans op een job.” dexit arbeidseconoom Stijn Baert in HLN.
Laat ons in Turnhout deze stigmata ontkrachten en samen met de onderwijssector, CLB en VDAB alle zeilen bijzetten om jongeren te ondersteunen in hun slaagkansen.
Bovendien is het aanbod om voldoende kennis van het Nederlands te verwerven, voor gezinnen een noodzaak om volwaardig deel uit te kunnen maken van onze maatschappij. De slaagkansen in het onderwijs voor de jongeren, evenals hun kansen op de arbeidsmarkt en een vlottere deelname aan het sociale leven zullen toenemen.
Vanuit onze fractie verwachten we een tweesporenbeleid.
Vandaar dat we volgende suggesties en vragen hebben:
Op 22 mei is er de 8e editie van Straatvinken, de jaarlijkse verkeerstelling door burgers in Vlaanderen.
Gedurende 1 uur noteren burgers op een telformulier hoeveel voetgangers, fietsers, bussen en andere voertuigen er door hun straat passeren. Door jaarlijks het verkeer te tellen kan worden nagegaan of het verkeer in onze straten daadwerkelijk evolueert naar een duurzame modal split. Of zoals de Vlaamse beleidsnota mobiliteit het formuleert: streven naar minstens 50% duurzame modi tegen 2030.
Groot was dan ook onze verbazing dat Turnhout niet meer in de deelnemerslijst te vinden is. Een vergetelheid of werd er door de huidige meerderheid bewust gekozen om niet meer in te schrijven?
Nu het zo goed als zeker is dat de Vlaamse centen van het Lokaal Energie en Klimaatpact vanaf 2026 zullen vervellen tot een klimaatdialoogtafel, stellen we ons de vraag wat daarvan de impact zal zijn op ons eigen Klimaatplan.
Welke bedragen werden de voorbije jaren uitgekeerd?
Welke projecten werden daarmee gefinancierd?
Wat met de ambitieuze plannen uit het bestuursakkoord? Het ondersteunen van renovatieprojecten, het vergroenen en ontharden, de investeringen in hernieuwbare energie, …?
Zullen die ambities nog worden uitgevoerd? Of moeten er plannen sneuvelen?
Zo ja, welke projecten concreet?
Wat zal dat betekenen voor de personeelsinzet?
En wat zal hiervan de sociale impact zijn?
In de stadskrant voor mei staat de boodschap dat het stadsbestuur werkt aan een nieuw beleidsplan Ruimte. Een langetermijnvisie die zal bepalen hoe Turnhout er in de toekomst zal uitzien.
We lezen in het artikel dat het ontzettend belangrijk is om onze inwoners zoveel mogelijk te betrekken. Echter, een duidelijke uitnodiging om aan de stadsdialoog van donderdag 8 mei 2025 deel te nemen staat er niet in.
Pas wie de moeite neemt of in de mogelijkheid is om naar de website te gaan, stelt vast dat iedereen kan deelnemen en dat er vorig jaar al eens een inspraakmoment werd georganiseerd. Uit wat we vernomen hebben was de opkomst van de man uit de straat toen maar magertjes.
Toch bouwt de conceptnota verder op wat er door een beperkt aantal deelnemers aan die bijeenkomst in juni vorig jaar naar voren werd gebracht.
Het is ons niet helemaal duidelijk wie wel een concrete uitnodiging krijgt of kreeg om deel te nemen aan deze participatiemomenten.
Hopelijk is de opkomst aanstaande donderdag in elk geval succesvoller dan die van vorig jaar. Want het is uiteindelijk toch de bedoeling om tot een beleidsplan te komen dat door al onze inwoners wordt gedragen.
Is er al een planning en timing voor de volgende themasessies en infomomenten?
Kan er aub nagedacht worden op welke manier we meer/alle Turnhoutenaren echt kunnen betrekken, zodat participatie en inspraak geen loze begrippen blijven?
Zodra het studiewerk rond de mobiliteitssituatie op de Turnova-site is afgerond, wordt dit toegelicht in de commissie.
Fietsers die voor onveilige situaties zorgen rond de Turnova-site zijn al jaren een gespreksonderwerp bij heel wat Turnhoutenaren. Naar aanleiding daarvan vroeg de krant Het Laatste Nieuws de mening van onze inwoners. Daaruit bleek dat men zich onder meer stoort aan slalommende fietsers, steps en fatbikes. Men wijst daarbij op de onverantwoorde houding ten aanzien van mindervaliden, ouderen en kinderen. De situatie was door het schepencollege thans reeds gekend in de vorige legislatuur.
Het eredienstendecreet bepaalt dat elke gemeente een actueel kerkenbeleidsplan opmaakt. 'Actueel' betekent dat het kerkenbeleidsplan niet ouder is dan zes maanden bij indiening van de meerjarenplanning van de kerkfabrieken (uiterlijk zes maanden na installatie van de nieuwe gemeenteraad). 'Goedgekeurd' betekent ondertekend door de bisschop en vastgelegd in een gemeenteraadsbesluit met de nieuwe gemeenteraad. Als gemeente beschik je ten laatste op 1 juni 2025 over het plan.
Enkel met een actueel kerkenbeleidsplan kan beroep gedaan worden op subsidies voor niet-beschermde kerken van het agentschap Binnenlands Bestuur en voor beschermde kerken van het agentschap Onroerend Erfgoed.
Om in aanmerking te komen voor een verhoogde erfgoedpremie van 60% moet een rooms-katholiek eredienstgebouw beschermd als monument in het actuele kerkenbeleidsplan aangeduid zijn voor een ruimer gebruik dan louter de eredienst. Dit kan gaan om valorisatie, medegebruik, nevenbestemming of herbestemming.
Indien het eredienstgebouw uitsluitend gebruikt wordt voor de eredienst, dan geldt het basispremiepercentage van 40%.
De verplichting tot actualiseren van het kerkenbeleidsplan is meteen de uitgelezen kans om de gegevens van het bestaande kerkenbeleidsplan te vernieuwen. Maar vooral de gelegenheid om een doordachte en realistische visie uit te werken met een degelijk plan van aanpak over de wijze waarop de toekomstige invulling (eredienst, valorisatie, medegebruik, neven- en herbestemming) kan worden gerealiseerd.
Juni komt nu wel heel dichtbij en tot hiertoe is er geen enkele terugkoppeling geweest over de stand van zaken in een gemeenteraadscommissie.
Vandaar volgende vragen: