Het is nodig een gemeenteraadslid dat verhinderd is wegens bevallingsrust, te vervangen.
Artikel 12 van het Decreet Lokaal Bestuur
De gemeenteraad neemt akte van de verhindering wegens bevallingsrust van mevrouw Anisha Kempst van 8 februari tot 18 mei 2025.
Het is nodig een gemeenteraadslid dat verhinderd is wegens bevallingsrust, te vervangen.
Artikel 14 van het Decreet Lokaal Bestuur
De gemeenteraad keurt de geloofsbrief van de heer Pieter Van Ackerbroeck, geboren op 1 oktober 1983, en wonende te Turnhout, Steenweg op Antwerpen 41, goed.
Vervolgens legt de heer Pieter Van Ackerbroeck in handen van de voorzitter de eed in volgende woorden af: “Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen”.
Tevens ondertekent hij zijn akte van eedaflegging.
De voorzitter van de gemeenteraad, de heer Peter Segers, heeft zijn ontslag meegedeeld aan zijn vervanger conform artikel 7, §5, derde lid van het DLB, de heer Eric Vos.
Binnen de gemeenteraad zal hij de functie van schepen opnemen als vervanger van een als verhinderd beschouwde schepen. Hoewel het decretaal toegelaten is, lijkt het hem niet aangewezen om een cumul van twee functies te bekleden.
De gemeenteraad neemt kennis van het ontslag van Peter Segers als voorzitter van de gemeenteraad.
De waarnemend voorzitter heeft vastgesteld dat de akte van voordracht:
De akte van voordracht van kandidaat-voorzitter vermeldt geen einddatum van het mandaat van kandidaat-voorzitter.
De voorgedragen kandidaat-voorzitter kan verkozen worden verklaard.
De gemeenteraad neemt kennis van de ontvankelijkheid van de akte van voordracht en verklaart de voorgedragen kandidaat-voorzitter Achraf El Yakhloufi verkozen als voorzitter van de gemeenteraad.
De gemeenteraad dient akte te nemen van de verhindering van een schepen.
Artikel 47 van het decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad neemt akte van verhindering van schepen Achraf El Yakhloufi wegens een decretale verhindering.
De schepen wordt verkozen op basis van een akte van voordracht van de kandidaat-schepen. Om ontvankelijk te zijn, moet de akte van voordracht ondertekend zijn door meer dan de helft van de verkozen raadsleden én door een meerderheid van personen die op dezelfde lijst als de voorgedragen kandidaat zijn verkozen. Op de akte van voordracht kan worden bepaald dat de nieuw verkozen schepen de rang inneemt van degene die hij vervangt.
Op 12 februari 2025 werd de akte van voordracht van de kandidaat-schepen ingediend. De heer Peter Segers wordt voorgedragen als nieuwe schepen.
De voorzitter van de gemeenteraad gaat na of de akte van voordracht ontvankelijk is. Als de akte ontvankelijk is, wordt de voorgedragen kandidaat-schepen verkozen verklaard.
Voor hij zijn mandaat aanvaardt, legt de kandidaat-schepen in openbare vergadering, in handen van de voorzitter van de gemeenteraad de volgende eed af: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."
Artikel 49 van het decreet lokaal bestuur
De akte van voordracht van de kandidaat-schepen, ingediend op 12 februari 2025 bij de algemeen directeur, wordt ontvankelijk verklaard.
De heer Peter Segers wordt als schepen verkozen verklaard. Het college van burgemeester en schepenen bestaat bijgevolg uit personen van verschillend geslacht.
Zoals bepaald op de akte van voordracht neemt de heer Peter Segers de rang in van de verhinderde schepen, nl. derde schepen.
De heer Peter Segers legt in handen van de voorzitter van de gemeenteraad volgende eed af: "Ik zweer de verplichtingen van mijn mandaat trouw na te komen."
Hij ondertekent in drievoud een akte van eedaflegging.
De heer Peter Segers vervangt van rechtswege ook de heer Achraf El Yakhloufi in zijn mandaat van lid van het vast bureau.
Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geachte hetzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Door de verkiezing van Peter Segers als schepen, is het nodig om de commissies opnieuw samen te stellen.
Dit gebeurt door middel van een akte van voordracht.
De akte van voordracht is ontvankelijk als die ondertekend werd door een meerderheid van de leden van de fractie.
Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 29 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad met betrekking tot de samenstelling van commissies.
De gemeenteraad verklaart de akte van voordracht van Vooruit voor de samenstelling van de gemeenteraadscommissies ontvankelijk.
De gemeenteraad stelt de gemeenteraadscommissies als volgt samen:
Commissie 1: Hannes Anaf en Paul Van Miert
veiligheid, brandweer, politie, personeel, klimaat, duurzaamheid & energie, financiën, facility management, patrimonium, internationale betrekkingen, AGB
Mieke Paulussen, Liesbeth Langewouters, Achraf El Yakhloufi, Mieke Heymans, Francis Stijnen, Paul Moelans, Reccino Van Lommel, Anisha Kemps, Peter Janssens, Eric Vos
Wout Schafraet en Greet Oris met raadgevende stem.
Commissie 2: Stijn Adriaensens en Kelly Verheyen
samenleven & integratie & gelijke kansen, seniorenbeleid, wonen, Orion (inclusief kinderopvang), zorg en gezondheid (inclusief eerstelijnszorg), mobiliteit, ruimtelijke ordening, projectmanagement, milieu, begraafplaatsen, ICT.
Liesbeth Langewouters, Achraf El Yakhloufi, Mieke Heymans, Laurien Op de Beeck, Koen De Busser, Leen Borgmans, Dieter De Quick, Brigitte Pynenborg, Reccino Van Lommel, Eric Vos
Wout Schafraet en Greet Oris met raadgevende stem.
Commissie 3: Jan Van Otten en Annemie Der Kinderen
buurten & wijken, burgerzaken, bibliotheek & archief, sport, preventie, evenementen, communicatie, visit (stadspromotie- toerisme), participatie, markten & foren, dierenwelzijn, kerkraden.
Stan Van Hees, Lisa Wils, Laurien Op de Beeck, Peter Maene, Francis Stijnen, Leen Borgmans, Jan Mevis, Kevin Janssen, Vicky Waterschoot, Luc Debondt
Wout Schafraet en Greet Oris met raadgevende stem.
Commissie 4: Peter Segers en Luc Op de Beeck (vanaf 1 december 2026 Koen De Busser)
jeugd, openbaar domein/wegen- & groen- & rioleringswerken, cultuur, musea & erfgoed, economie, onderwijs & stedelijk onderwijs & academies, centrummanagement, werk, landbouw.
Koen De Busser, Paul Moelans, Mieke Paulussen, Lisa Wils, Stan Van Hees, Peter Maene, Eric Diels, Evy Theys, Tijs Van der Veken, Luc Debondt
Wout Schafraet en Greet Oris met raadgevende stem.
Een schepen kan geen voorzitter zijn van een gemeenteraadscommissie.
Door de verkiezing van Peter Segers als schepen, is het daarom nodig hem te vervangen als voorzitter van de verenigde commissies. Dit gebeurt door middel van een akte van voordracht.
De akte van voordracht is ontvankelijk als die ondertekend werd door een meerderheid van de leden van de fractie waartoe de kandidaat-voorzitter behoort en daarnaast door een meerderheid van leden van de gemeenteraad.
Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 30 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad met betrekking tot de voorzitter van de gemeenteraadscommissies.
De gemeenteraad verklaart de akte van voordracht van Vooruit voor de verkiezing van de voorzitter van de verenigde commissies ontvankelijk.
Volgend raadslid wordt verkozen als voorzitter van de verenigde commissies: Achraf El Yakhloufi
De federale diensten van de gouverneur van de provincie Antwerpen verzoekt om de geldigverklaring van de verkiezing van de leden van de politieraad ter kennis te brengen aan de gemeenteraad.
Artikel 18ter van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst, gestructureerd op twee niveaus.
De gemeenteraad neemt kennis van de geldigverklaring van de verkiezing van de leden van de politieraad.
OVSG promoot en ondersteunt het onderwijsproject van steden en gemeenten.
OVSG is de ledenvereniging van 257 lokale schoolbesturen en 25 geaffilieerde leden. OVSG is ook de inrichtende macht van de pedagogische begeleiding voor het stedelijk en gemeentelijk onderwijs. Ze ondersteunen kwaliteitsvol onderwijs in 783 scholen, centra en academies.
Stad Turnhout heeft recht op 1 afgevaardigde in de algemene vergadering van OVSG.
Statuten OVSG
Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een afgevaardigde in de algemene vergadering van OVSG.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Luc Op de Beeck behaalt 23 stemmen op 34 stemmers, er waren 9 stemmen en 1 onthouding.
De heer Tijs Van der Veken behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 16 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Luc Op de Beeck heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als afgevaardigde in de algemene vergadering van OVSG.
De Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) stelt zich tot doel:
Stad Turnhout heeft recht op een vertegenwoordiger en plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering en 1 kandidaat-bestuurder in het bestuursorgaan.
Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur
Statuten VVOG
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen.
De heer Bart Cabanier behaalt 4 stemmen op 34 stemmers, er waren 20 neen stemmen.
De heer Peter Segers behaalt 20 stemmen op 34 stemmers, er waren 11 neen stemmen.
Mevrouw Vicky Waterschoot behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 14 neen stemmen.
De heer Peter Segers heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen.
De gemeenteraad gaat over bij geheime stemming tot de aanduiding van een plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen.
De heer Stijn Adriaensens behaalt 20 stemmen op 34 stemmers, er waren 11 neen stemmen.
De heer Bart Cabanier behaalt 4 stemmen op 34 stemmers, er waren 23 neen stemmen.
De heer Eric Diels behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 15 neen stemmen.
De heer Stijn Adriaensens heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als plaatsvervangend vertegenwoordiger in de algemene vergadering van de Vereniging voor Openbaar Groen.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een kandidaat-bestuurder in het bestuursorgaan van de Vereniging voor Openbaar Groen.
De heer Marc Machielsen behaalt 32 stemmen op 34 stemmers, er was 1 neen stem en 1 onthouding.
De heer Marc Machielsen heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als kandidaat-bestuurder in het bestuursorgaan van de Vereniging voor Openbaar Groen.
Audio is een professionele adviseur die enkel voor lokale besturen en ervan afhankelijke entiteiten werkt. Audio is opgericht door lokale besturen, die ook de eigenaars zijn van de organisatie.
De uitbouw van deze (interne) audit- en adviesactiviteiten in een gemeenschappelijk “filiaal”, staat garant voor kwaliteitsvolle audits en concreet advies aan een betaalbare prijs. Dat is het antwoord dat vanuit de sector gegroeid is op de gestelde uitdagingen. Een uniek experiment, opgestart vanuit de OCMW’s van de centrumsteden, is terwijl uitgegroeid tot een volwaardige en succesvolle organisatie die diensten verstrekt aan kleine en grote steden, gemeenten, OCMW’s, hulpverleningszones, verzelfstandigde entiteiten en samenwerkingsverbanden op het lokale niveau.
Stad Turnhout heeft recht op 1 bestuurdersmandaat in de raad van bestuur.
Statuten Audio
Artikel 41 en 484 van het decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een afgevaardigde in de raad van bestuur van Audio.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Reccino Van Lommel behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 16 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Jan Van Otten behaalt 23 stemmen op 34 stemmers, er waren 9 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Jan Van Otten heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als afgevaardigde in de raad van bestuur van Audio.
Een eerstelijnszone is een netwerk van eerstelijnsaanbieders in een geografisch afgebakend gebied. Voor eerstelijnszone Kempenland bestaat dit geografisch gebied uit 10 lokale besturen, waaronder twee steden en 8 landelijke gemeenten (Hoogstraten, Turnhout, Ravels, Oud- Turnhout, Vosselaar, Beerse, Rijkevorsel, Baarle- Hertog, Arendonk, Merksplas). De zorgraad stuurt de eerstelijnszone aan en bestaat als vzw uit een algemene vergadering, een bestuursorgaan en een dagelijks bestuur.
Stad Turnhout heeft recht op 1 vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Eerstelijnszone Kempenland.
Artikel 41 van het Decreet over het Lokaal Bestuur
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van vzw Eerstelijnszone Kempenland.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Dieter De Quick behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 15 neen stemmen.
De heer Marc Stoops behaalt 4 stemmen op 34 stemmers, er waren 24 neen stemmen.
Mevrouw Kelly Verheyen behaalt 20 stemmen op 34 stemmers, er waren 10 neen stemmen.
Mevrouw Kelly Verheyen heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en worden aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van vzw Eerstelijnszone Kempenland.
De gemeenten behorende tot de Vervoerregio worden via deze vervoerregioraad integraal en rechtstreeks betrokken bij de realisatie van het uitgewerkte mobiliteitsbeleid voor de regio dat vastgelegd werd in het goedgekeurde Regionaal Mobiliteitsplan Kempen. Zij krijgen daar onder andere een belangrijke rol in de gelaagde organisatie van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het advies geven aan de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.
Het engagement voor de gemeente houdt het volgende in: actief participeren aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, beschikbare informatie delen (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties;
Het Regionaal Mobiliteitsplan 2030-2050 voor de Vervoerregio Kempen tekent de toekomst van de mobiliteit in de vervoerregio uit en bevat concrete acties voor lokale en bovenlokale overheden om die toekomstvisie te realiseren.
Het Regionaal Mobiliteitsplan is een strategisch document en legt de mobiliteitsvisie op middellange termijn vast, met een doorkijk naar 2050. Alle vervoerswijzen komen aan bod, zowel voor personen- als voor goederenvervoer. De principes van het decreet basisbereikbaarheid (Hoppin) zijn daarbij van kracht.
Het plan doet onder andere uitspraken over de belangrijke mobiliteitsuitdagingen van de regio. De shift naar duurzame mobiliteit wordt gerealiseerd door een wisselwerking tussen drie hoekstenen: het mobiliteitsaanbod, mobiliteitsvraag en de ruimtelijke ordening.
Het plan zoomt in op de verschillende netwerken, ingrepen en ondersteunende maatregelen van regionaal belang, met focus op het mobiliteitsaanbod en de mobiliteitsvraag.
Het Regionaal Mobiliteitsplan is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de partners in de vervoerregioraad. De nadruk ligt op het bovenlokale aspect, zonder het lokale uit het oog te verliezen. Ook het middelveld en de burger zelf werkten hieraan mee.
Het Regionaal Mobiliteitsplan spreekt zich enkel uit over visies en acties van regionaal belang. Zowel de lokale als bovenlokale actoren kunnen optreden als initiatiefnemer om acties uit te rollen.
Met de start van de nieuwe legislatuur en de verdeling van de bevoegdheden, moet ook iedere gemeente van de Vervoerregio Kempen opnieuw een vertegenwoordiger aanduiden voor deelname aan de vervoerregioraad.
Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in de vervoerregioraad Kempen.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Stijn Adriaensens behaalt 32 stemmen op 34 stemmers, er waren 2 onthoudingen.
De heer Stijn Adriaensens heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de vervoerregioraad Kempen.
De vzw Herdenking Slag van Turnhout werd opgericht in 1987. Zij organiseren en coördineren activiteiten die de 'Slag van Turnhout 1789' regelmatig herdenken. Ook organiseert de vzw activiteiten die tot doel hebben Turnhout te promoten.
Statuten vzw Herdenking Slag van Turnhout 1789
Artikel 41 decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in het bestuursorgaan van vzw Herdenking Slag van Turnhout 1789.
De uitslag van de stemming is als volgt:
Mevrouw Annemie Der Kinderen, schepen, bekomt 32 stemmen op 34 stemmers, er waren 2 onthoudingen.
Mevrouw Annemie Der Kinderen, schepen, heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het bestuursorgaan van vzw Herdenking Slag van Turnhout vzw.
Voor gebouwen in mede-eigendom wordt een vereniging van mede-eigenaars opgericht. Aan dergelijke vereniging wordt rechtspersoonlijkheid toegekend wanneer de volgende twee zaken zijn vervuld:
De algemene vergadering is een orgaan van de vereniging van mede-eigenaars. Iedere eigenaar van een kavel is lid van de algemene vergadering en neemt deel aan de beraadslagingen. Elke mede-eigenaar kan zich laten vertegenwoordigen door een lasthebber. De volmacht vermeldt de naam van de lasthebber. De volmacht kan algemeen of specifiek zijn en mag slechts gelden voor één algemene vergadering, tenzij gebruik wordt gemaakt van een algemene of specifieke notariële volmacht. Een volmacht verleend voor een algemene vergadering geldt ook voor de algemene vergadering die georganiseerd wordt omdat voor de eerste algemene vergadering het quorum niet werd bereikt, tenzij anders bepaald (artikel 3.87 §7 NBW). Iedereen kan lasthebber zijn van een mede-eigenaar, met uitzondering van de syndicus (art.3.87 §7 laatste lid NBW).
De stad is mede-eigenaar in onderstaande gebouwen:
Voor ieder van deze gebouwen is een vereniging van mede-eigenaars opgericht (of in oprichting), en dient een effectief vertegenwoordiger van de stad te worden aangeduid.
Artikel 41 decreet lokaal bestuur
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen van verenigingen van mede-eigenaars van volgende onroerende goederen die vanaf heden tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd:
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Peter Janssens behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 14 neen stemmen en 2 onthoudingen.
De heer Paul Van Miert behaalt 22 stemmen op 34 stemmers, er waren 9 neen stemmen en 2 onthoudingen.
De heer Paul Van Miert heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de (buitengewone) algemene vergaderingen van verenigingen van mede-eigenaars van volgende onroerende goederen die vanaf heden tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd
De vertegenwoordiger kan zich laten bijstaan door medewerkers die betrokken zijn bij het project, evenwel zonder stemrecht.
In de statuten wordt er 1 vertegenwoordiger vanuit Stad Turnhout voorzien in de Stadsboerderij Turnhout vzw.
De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in het bestuursorgaan van de vzw Stadsboerderij Turnhout:
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Stijn Adriaensens behaalt 20 stemmen op 34 stemmers, er waren 10 neen stemmen.
De heer Stef Bordeyne behaalt 4 stemmen op 34 stemmers, er waren 24 neen stemmen.
De heer Evy Theys behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 15 neen stemmen.
De heer Stijn Adriaensens heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als vertegenwoordiger in het bestuursorgaan van de vzw Stadsboerderij Turnhout.Vlaams Belang onthoudt zich bij de inname van de standpunten.
Gelet op de deelneming van de gemeente aan de dienstverlenende vereniging IKA, Investeringsintercommunale voor de gemeenten van de Kempen en het Antwerpse;
Gelet op de statuten van IKA, inzonderheid de bepalingen betreffende de voordracht en aanduiding door de gemeenten van de mandatarissen met het oog op de vertegenwoordiging van de gemeenten in de dienstverlenende vereniging;
Gelet op het feit dat de gemeente per aangetekend schrijven van 8 januari 2025 werd opgeroepen deel te nemen aan de buitengewone algemene vergadering van IKA die op 17 maart 2025 plaats heef om 18:30 u in de E 10 Hoeve, Kapelstraat 8 a - 2960 Brecht;
Gelet op de principenota die als documentatie aan de gemeente/stad werd overgemaakt;
Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 18 van de statuten alle huidige mandaten bij IKA onmiddellijk vervallen na voornoemde Algemene Vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan;
Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 10 van de statuten de deelnemende gemeenten het recht hebben om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen;
Gelet op de beraadslagingen,
Gelet op het decreet over het lokaal bestuur.
Artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat alle mandatarissen binnen de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden ontslagnemend zijn bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In dat geval moet binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende besturen reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.
Artikel 432, 434 en 435 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en samenroeping van de algemene vergadering reglementeert;
Statuten IKA
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de algemene vergadering in buitengewone zitting van de dienstverlenende vereniging d.d. 17 maart 2025 met als agendapunten:
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een volmachtdrager in de algemene vergaderingen van IKA die vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Reccino Van Lommel behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 15 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Paul Van Miert behaalt 22 stemmen op 34 stemmers, er waren 10 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Paul Van Miert heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als volmachtdrager in de algemene vergadering van IKA die vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een plaatsvervangend volmachtdrager in de algemene vergaderingen van IKA die vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Jan Mevis behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 15 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Francis Stijnen behaalt 22 stemmen op 34 stemmers, er waren 11 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Francis Stijnen heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als plaatsvervangend volmachtdrager in de algemene vergadering van IKA die vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van IKA.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Paul Moelans behaalt 22 stemmen stemmen op 34 stemmers, er waren 10 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Reccino Van Lommel behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 15 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Paul Moelans heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van IKA.
De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger om op de bijzondere algemene vergadering van IKA van 17 maart 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan IKA.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de inname van de standpunten.
Gelet op het feit dat de gemeente/stad voor één of meerdere activiteiten aangesloten is bij de opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen;
Gelet op het feit dat Stad Turnhout per aangetekend schrijven van 7 januari 2025 werd opgeroepen om deel te nemen aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fluvius Kempen die op 20 maart 2025 plaatsheeft in Alta Ripa II, Engelstraat 6, te 2360 Oud-Turnhout;
Gelet op het feit dat de documentatiestukken zowel per mail werden overgemaakt als elektronisch kunnen worden geraadpleegd op het Extranet van Fluvius Kempen;
Gelet op het artikel 432 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de deelnemende gemeenten hun vertegenwoordigers voor een Algemene Vergadering van een opdrachthoudende vereniging bij gemeenteraadsbesluit dienen aan te wijzen uit de leden van de gemeenteraad en dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;
Gelet op het feit dat de vertegenwoordigers voor een algemene vergadering aangeduid kunnen worden voor de volledige duurtijd van de gemeentelijke legislatuur, nl. tot einde 2030;
Gelet op het feit dat de decretale en statutaire onverenigbaarheden, zoals beschreven in het punt 2 van het documentatiedossier dat aan de deelnemende gemeente/stad overgemaakt werd, ook gelden voor de vertegenwoordigers op (buitengewone) Algemene Vergaderingen en dat de vertegenwoordigers niet als kandidaat-lid mogen voorgedragen worden voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC) of voor de Raad van Bestuur;
Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 18 van de statuten alle huidige mandaten bij Fluvius Kempen onmiddellijk vervallen na voornoemde Algemene Vergadering en dat deze tot een algehele vervanging van de bestuursorganen dient over te gaan;
Gelet op het feit dat de gemeente/stad ingedeeld is bij het Regionaal Bestuurscomité Noord;
Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 17 punt 2 van de statuten elke gemeente het recht heeft om één (1) kandidaat-lid voor te dragen voor het Regionaal Bestuurscomité (RBC);
Gelet op het feit dat overeenkomstig artikel 12 punt 2 van de statuten de deelnemende gemeenten het recht hebben om maximaal 15 kandidaat-bestuurders voor te dragen;
Gelet op het feit dat een kandidaat-bestuurder eveneens dient te worden voorgedragen als kandidaat-lid voor het RBC;
Gelet op het feit dat het om onafhankelijke bestuurders moet gaan in de zin van artikel 1.1.1., §2, 74° van het Energiebesluit en dat er een aantal decretale en statutaire onverenigbaarheden zijn, zoals beschreven in de toelichtingsnota die aan de deelnemende gemeenten overgemaakt werd;
Gelet op het artikel 432, alinea 3 van het decreet over het lokaal bestuur, waarbij bepaald wordt dat de vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger dient te worden herhaald voor elke Algemene Vergadering;
Statuten Iveka
Artikel 445 van het decreet over het lokaal bestuur bepaalt dat alle mandatarissen binnen de intergemeentelijke samenwerkingsverbanden ontslagnemend zijn bij verlies van hun openbaar mandaat, uitgezonderd in geval van algehele vernieuwing van de gemeenteraden. In dat geval moet binnen de eerste drie maanden van het jaar volgend op dat van de verkiezingen, een algemene vergadering worden bijeengeroepen waarbij tot een algehele vervanging van de raad van bestuur wordt overgegaan, voor zover de raden van de deelnemende besturen reeds in hun nieuwe samenstelling hebben vergaderd.
Artikel 432, 434 en 435 van het decreet over het lokaal bestuur dat de samenstelling en samenroeping van de algemene vergadering reglementeert
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de agenda van de buitengewone algemene vergadering van de opdrachthoudende vereniging Fluvius Kempen van 20 maart 2025 met als enig agendapunt ‘Statutaire ontslagnemingen/benoemingen’.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een volmachtdrager in de algemene vergaderingen van Fluvius Kempen die vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Koen De Busser behaalt 22 stemmen op 34 stemmers, er waren 11 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Jan Mevis behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 15 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Koen De Busser heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als volmachtdrager in de algemene vergaderingen van Fluvius Kempen die vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een plaatsvervangend volmachtdrager in de algemene vergaderingen van Fluvius Kempen die vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Peter Janssens behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 15 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Peter Segers behaalt 23 stemmen op 34 stemmers, er waren 10 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Peter Segers heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als plaatsvervangend volmachtdrager in de algemene vergaderingen van Fluvius Kempen die vanaf 1 januari 2025 tot en met 31 december 2030 worden georganiseerd.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een kandidaat-lid in het regionaal bestuurscomité Noord van Fluvius Kempen.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Jan Mevis behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 15 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Paul Moelans behaalt 22 stemmen op 34 stemmers, er waren 10 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Paul Moelans heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als kandidaat-lid in het regionaal bestuurscomité Noord in de raad van bestuur van Fluvius Kempen voor een duur van zes jaar, vanaf de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2025 tot aan de eerste (buitengewone) algemene vergadering in het jaar 2031.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van Fluvius Kempen. Dit is verplicht dezelfde persoon zoals vermeld in artikel 4.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Jan Mevis behaalt 10 stemmen op 34 stemmers, er waren 16 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Paul Moelans behaalt 22 stemmen op 34 stemmers, er waren 10 neen stemmen en 1 onthouding.
De heer Paul Moelans heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als kandidaat-bestuurder in de raad van bestuur van Fluvius Kempen voor een duur van zes jaar, vanaf de buitengewone algemene vergadering van 20 maart 2025 tot aan de eerste (buitengewone) algemene vergadering in het jaar 2031.
De gemeenteraad mandateert de gemeentelijke vertegenwoordiger om op de bijzondere algemene vergadering van Fluvius Kempen van 20 maart 2025 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de gemeentelijke vertegenwoordiger gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van dit besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Fluvius Kempen.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
Hart voor ontharding, groenblauwe klimaatstraten in de Kempen pakt de problemen rond droogte, hitte en wateroverlast gecoördineerd aan door groenblauwe gemeentewegen te realiseren. De promotor (provincie Antwerpen) coördineert het proces en de subsidieaanvraag. Daarnaast bewaakt ze de klimaatadaptatiereflex in het hele project en zorgt ze voor de verspreiding van de geleerde lessen via de ontwikkeling van een set klimaatstraatprofielen, de tool ‘onthardingsbalans’, een bijhorende publicatie en opleidingstrajecten. De copromotoren (Turnhout en Oud-Turnhout) zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de demonstratieprojecten.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst in kader van het EFRO-project 'Hart voor ontharding' tussen de Provincie Antwerpen en de Stad Turnhout.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel, Eric Vos, Jan Van Otten.
Vlaams Belang stemt tegen.
TIM onthoudt zich. Ze zijn akkoord met de locatie, maar niet met de tarifering.
De huwelijken worden voltrokken in de trouwzaal op de Grote Markt. We voorzien op weekdagen 30 minuten en op zaterdagvoormiddag 40 minuten per huwelijk. Ook de huwelijken van de koppels die geen traditioneel huwelijk maar een korte ceremonie (+/- 10 minuten) willen, vallen onder deze regeling. Rekening houdend met de verplaatsing naar de Grote Markt, het klaarzetten van de trouwzaal en het afsluiten van de locatie kunnen we stellen dat de tijd niet efficiënt wordt gebruikt.
De administratief medewerker kan momenteel 2 huwelijken per uur mee begeleiden. Bij ons voorstel kunnen er 4 huwelijken per uur worden voltrokken. Door de huwelijksceremonie door te laten gaan in lokaal het Hert beperken we de verplaatsing en is er rekening houdend met bovenstaande sprake van een uur tijdswinst. Daarbij willen we de gratis huwelijken nog meer groeperen door deze enkel aan te bieden elke eerste dinsdag van de maand.
In de provincie Antwerpen worden er reeds gratis ceremonies aangeboden:
Ook in andere provincies zijn er verschillende steden die deze mogelijkheid aanbieden.
Artikel 165/1 oud BW:
"In afwijking van het eerste lid, kan de gemeenteraad op het grondgebied van de gemeente andere openbare plaatsen met een neutraal karakter aanwijzen om huwelijken te voltrekken."
De gemeenteraad wijst het Hert aan als locatie om de huwelijken gratis te voltrekken elke eerste dinsdag van de maand.
Deze huwelijken voldoen aan volgende voorwaarden:
Deze huwelijken kunnen geboekt worden vanaf 01/01/2026.
Vooruit stemt tegen.
Vlaams Belang stemt voor.
Groen stemt tegen.
PVDA stemt tegen.
TIM stemt voor. Volgens Eric Vos (TIM) lijkt differentiatie logisch, maar de administratieve voorbereidingen blijven dezelfde vindt hij dat er minstens iets gevraagd moet worden. Hij vraagt of de bundel opnieuw kan geëvalueerd worden.
N-VA cd&v stemt tegen.
Artikel 1 wordt als volgt vervangen:
De gemeenteraad wijst het Hert aan als locatie om de huwelijken gratis te voltrekken elke eerste dinsdag van de maand.
Deze huwelijken voldoen aan volgende voorwaarden:
Deze huwelijken kunnen geboekt worden vanaf 01/01/2026.
De huwelijken die voltrokken worden in het stadhuis zijn eveneens gratis.
Verantwoording:
Aangezien het hier gaat om huwelijken zonder ceremonie is - in regel - een maximum van 2 genodigden voldoende, omdat op die manier eventuele getuigen aanwezig kunnen zijn. Bovendien is het toepassen van een prijzendiscriminatie op basis van een locatie ongeoorloofd. Daarom is de indiener van dit amendement van oordeel dat eenzelfde tarief van toepassing moet zijn.
In het decreet over het Lokaal Bestuur werd de bevoegdheid tot het toekennen van nominatieve subsidies toegekend aan de gemeenteraad. Om niet elk dossier apart voor te leggen aan de gemeenteraad, wordt hierbij een globale lijst van nominatief toe te kennen subsidies voorgelegd aan de gemeenteraad die deze kan goedkeuren voor uitbetaling in 2025.
De bepalingen van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.
De gemeenteraad keurt de onderstaande lijst van nominatieve subsidie 2025 goed.
Volgnummer | Code ARK | Omschrijving | Bedrag 2025 |
MJP000470 | 6499000 | Toelage Creative Factory | 11 500 |
MJP000903 | 6499000 | Toelage vzw De Scherf | 3 650 |
MJP000052 | 6490500 | Toelage vogelopvangcentrum | 1 000 |
MJP000053 | 6490500 | Toelage Poezenmoeders | 1 250 |
MJP000446 | 6490500 | Toelage Yardkeepers vzw | 500 |
MJP000447 | 6490500 | Toelage Coderdojo | 500 |
MJP000451 | 6490500 | Toelage de toekomst vzw | 3 000 |
MJP000908 | 6490500 | Toelage vzw Muggenblussers | 500 |
MJP001045 | 6490500 | Toelage Confederatie Turnhoutse Oudstrijdersverenigingen | 375 |
MJP001050 | 6490500 | Toelage Alzheimer Liga vzw | 1 000 |
MJP001054 | 6490500 | Toelage vzw Logo Noorderkempen | 2 400 |
MJP003378 | 6490500 | Toelage Toerisme Turnhout vzw | 1 240 |
MJP003379 | 6490500 | Toelage Turnhout Wereldcentrum van de Speelkaart | 1 000 |
MJP003380 | 6490500 | Toelage vrienden van het Begijnhof | 1 000 |
MJP003381 | 6490500 | Toelage Geschied- en Oudkundigekring Taxandria | 1 000 |
MJP003382 | 6490500 | Toelage Toerisme Turnhout vzw - Turnhout zingt voor de Sint | 3 000 |
MJP000001 | 6490550 | toelage mondiale raad | 500 |
MJP000366 | 6490550 | Toelage stedelijke Sportraad | 500 |
MJP000383 | 6490550 | Toelage stedelijke Cultuurraad | 500 |
MJP000394 | 6490550 | Toelage Museumraad | 500 |
MJP000531 | 6490550 | Toelage stedelijke raad turnhout-vinatori | 500 |
MJP000532 | 6490550 | Toelage stedelijke raad turnhout-hammelburg | 500 |
MJP000533 | 6490550 | Toelage stedelijke raad turnhout-gödöllö | 500 |
MJP000644 | 6490550 | Toelage senioren adviesraad | 500 |
MJP001047 | 6490550 | Toelage stedelijke Gezondheidsraad | 500 |
MJP001048 | 6490550 | Toelage adviesraad kinderopvang | 500 |
MJP001049 | 6490550 | Toelage onderwijsraad | 500 |
MJP001074 | 6490550 | Toelage jeugdraad | 500 |
MJP001078 | 6490550 | Toelage milieuraad | 500 |
MJP001122 | 6490550 | Toelage GECORO | 2 500 |
MJP002502 | 6490550 | Toelage jeugdwelzijnsoverleg | 500 |
MJP004056 | 6490500 | Toelage Tabee VZW | 500 |
De toegekende subsidie zal door de begunstigde uitsluitend gebruikt worden ten bate van de vereniging.
De nominatieve subsidie kan aangevraagd worden via een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier van Stad Turnhout en mits toevoeging van de gevraagde verantwoordingsstukken.
Conform de statuten legt de vereniging jaarlijks een begroting voor met daarin de bijdrage die elke gemeente voorziet voor de coördinatie tussen de stedelijke en gemeentelijke diensten en de uitvoering van gezamenlijke projecten.
De begroting 2025 werd door de Raad van Bestuur van het samenwerkingsverband Kordia op 16 oktober 2024 goedgekeurd.
Conform de statuten vraagt de gemeentelijke bijdrage ook het akkoord van de gemeenteraden.
In de begroting van 2025 wordt een totale bijdrage voorzien van 364 258 euro voorzien, conform het detail als bijlage.
Het samenwerkingsverband Kordia legt een afgesloten jaarrekening 2024 voor, wanneer zij aan de gemeente de vraag om uitbetaling van de bijdrage voorlegt.
De gemeenteraad keurt de voorgelegde begroting van 2025, waarin een totale bijdrage voorzien wordt van 364 258 euro (conform detail als bijlage), goed.
Het samenwerkingsverband Kordia legt een afgesloten jaarrekening 2024 voor, wanneer zij aan de gemeente de vraag om uitbetaling van de bijdrage voorlegt.
De eerstvolgende algemene vergadering vindt plaats op 25 februari 2025 om 19u en zal doorgaan in de Draaiboomstraat 6 te Turnhout.
Volgende punten worden geagendeerd:
De begroting 2024 en 2025 sluiten af met een negatief resultaat. In het verleden werd steeds een positief resultaat gerealiseerd bij de jaarrekening. De winsten uit het verleden werden gereserveerd in de bestemde fondsen voor de werking.
In totaal staat er op 31/12/2023 296.862,02 euro op deze bestemde fondsen. In volgende onderverdeling:
132000 - Bestemd fonds: algemene werking: 15.000 euro
132003 - Bestemd fonds: buurtgericht jeugdwerk: 132.218,23 euro
132004 - Bestemd fonds: Turnhout speelt: 55.560,01 euro
132005 - Bestemd fonds: speelpleinwerking: 60.926,85
euro
132006 - Bestemd fonds: projecten: 33.066,93 euro
Indien bij het afsluiten van het boekjaar een negatief resultaat wordt geboekt, zal dit worden afgenomen van de beschikbare reserves.
Een begrotingswijziging is noodzakelijk om een volwaardig aanbod voor tieners op speelpleinwerking Wollebos te garanderen.
De begroting 2025 blijft in evenwicht mits gebruik van 70.000 euro uit de reserves (bestemde fondsen).
Decreet lokaal bestuur - titel VII - Hoofdstuk ii: de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen - afdeling III Het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm - Artikel 246. § 2. De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap en vereniging worden door de gemeenteraad uit zijn leden gekozen. De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad gaat over tot inname van standpunten over de dagorde van de algemene vergadering van vzw JeP. De eerstvolgende algemene vergadering vindt plaats op 25 februari 2025 om 19u. Dit overleg zal doorgaan in de Draaiboomstraat 6 te Turnhout.
De agenda is als volgt:
De gemeenteraad gaat over tot de goedkeuring van het ontslag en benoeming van leden.
De gemeenteraad gaat over tot de goedkeuring van de begrotingswijziging.
De twaalf besturen binnen referentieregio Kempen die op heden nog niet gebonden zijn aan een intergemeentelijke samenwerking cultuur Arendonk, Baarle-Hertog, Beerse, Hoogstraten, Kasterlee, Lille, Merksplas, Oud-Turnhout, Ravels, Rijkevorsel, Turnhout en Vosselaar tellen samen 206 561 inwoners (dd. 01/09/2024).
De betrokken besturen co-financieren 75% van het intergemeentelijk samenwerkingsverband pro rata naar inwonersaantal om de jaarlijkse Vlaamse jaarlijkse werkingssubsidie van min. € 100 000 te bekomen in de periode 2027-2032.
Motivatie, mogelijkheden en investering voor de lokale besturen werden samengevat in het ‘Voorstel Intergemeentelijke Samenwerking Bovenlokale Cultuur’ als bijlage bij dit besluit.Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017
Het Decreet Bovenlokale Cultuurwerking van 8 maart 2024
Het Regiodecreet van 3 februari 2023
Het tijdelijk reglement voor de ‘kleinschalige bovenlokale projecten’ van 30 juni 2023De stad Turnhout engageert zich te onderzoeken een IGS cultuur op te richten in de regio en keurt het voorstel Intergemeentelijke Samenwerking Bovenlokale Cultuur goed.
De betrokken besturen vragen een kleinschalige bovenlokale projectsubsidie aan om een regiocoördinator aan te stellen die het onderzoek begeleidt en de bevindingen vormgeeft in een cultuurnota.
De stad ondertekent een engagementsverklaring om toe te voegen aan de subsidieaanvraag kleinschalig bovenlokaal cultuurproject bij de Vlaamse overheid.
VZW 'T ANtWOORD diende een aanvraag in voor het aanmaken van een groepspas.
Zij ondertekenden een overeenkomst met Turnhout. De stad is rechtspersoon, hiervoor geldt de overeenkomst tussen stad Turnhout en T’ ANtWOORD namens UiTPAS Kempen.
Wij vragen de goedkeuring voor het ondertekenen van deze overeenkomst.
Een extra motivatie en uitleg over de groepspas kan je vinden in bijlage.
De gemeenteraad keurt de ondertekening goed voor de overeenkomst tussen Turnhout en vzw 'T ANtWOORD, zodat er een groepspas kan worden aangemaakt.
De stad is rechtspersoon, hierbij geldt de overeenkomst tussen stad Turnhout en T’ ANtWOORD namens UiTPAS Kempen.
De doelstelling is om de Albert Van Dyckstraat te voorzien van twee toegankelijke bushaltes, één in elke richting.
Bij de bestaande halte aan de zijde van GAW De Dijk zal de inplanting en plaatsing van een schuilhokje plaatsvinden ter hoogte van de parking. De hiervoor in te nemen grond zal niet definitief door Zorggroep Orion worden overgedragen aan de stad, om eventuele toekomstige uitbreiding (bijvoorbeeld ingevolge de herontwikkeling van de assistentiewoningen) niet in de weg te staan. Er werd een beheersovereenkomst opgemaakt voor onbepaalde tijd voor het gebruik van de nodige ruimte. Zorggroep Orion kan de overeenkomst eenzijdig beëindigen, mits opzegtermijn van 12 maanden, ingeval de grond aantoonbaar noodzakelijk is bij eventuele toekomstige ontwikkeling van de site van Zorggroep Orion.
Aan de kant van De Wending zal de huidige bushalte worden aangepast en toegankelijk worden gemaakt. Hiervoor werd in het verleden reeds een grondoverdracht gedaan, de nodige bijkomende grond wordt ook kosteloos overgedragen aan de stad. Hiertoe werd een splitsingsplan opgemaakt door beëdigd landmeter Michaël Lodewyckx op 8 december 2024. Notaris Rosart werd gevraagd een ontwerp van overdrachtsakte op te maken.
De realisatie komt in aanmerking voor de subsidiëring van een toegankelijke bushalte.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2017, art. 2 en art 41 ev met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De gemeenteraad gaat akkoord met de kosteloze overdracht voor algemeen nut van een perceeltje grond door Zorggroep Orion voor opname in het openbaar domein van de stad voor de aanleg van een toegankelijke bushalte aan de Albert Van Dyckstraat. Het betreft een deel van het perceel kadastraal gekend als 4e afd., sectie O nr 624X met een oppervlakte van 23,3 m² volgens het splitsingsplan van Michaël Lodewyckx.
De gemeenteraad gaat akkoord met de inhoud van de beheersovereenkomst met Zorggroep Orion voor het gebruik van een perceeltje grond voor de plaatsing van een schuilhokje bij de bushalte. Deel van perceel kadastraal gekend sectie O 628 Y met een oppervlakte van 11 m².
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de modaliteiten opgenomen in de ontwerpakte van notaris Rosart.
1) De parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van Franz Joostenstraat 30 kan verwijderd worden gezien de aanvraagster niet meer in de Franz Joostenstraat woont. De Franz Joostenstraat is een omgeving waar er verder geen vraag is naar voorbehouden parkeerplaatsen en waar bezoekers of toeristen niet op zoek zullen gaan naar een voorbehouden parkeerplaats. Het is aangewezen om deze parkeerplaats te verwijderen.
2) De gele onderbroken streep die een parkeerverbod oplegt ter hoogte van het T-kruispunt, zal in de toekomst niet meer onderhouden of herschilderd worden. Het parkeerverbod is echter nog wel nodig gezien het voor grotere voertuigen zoals bijvoorbeeld schoolbussen, moeilijk kan zijn om het kruispunt te passeren als er op 'de kop' van kruispunt voertuigen geparkeerd staan. Het is aangewezen om het parkeerverbod in de toekomst aan te duiden d.m.v. het verkeersbord E1 met bijhorend onderbord met afstandsbepaling.
De Franz Joostenstraat is gelegen binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Franz Joostenstraat, gestemd in de zitting van 4 november 2024 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Franz Joostenstraat ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Het parkeren wordt verboden:
De verkeersborden E1 met onderbord worden aangebracht.
Het oostelijke deel van de Franz Joostenstraat dat aansluit met de Kruisbergstraat is ingericht als woonerf.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht.
De stedelijke begraafplaats is een plaats die door iedereen bezocht moet kunnen worden, ongeacht fysieke beperkingen. Personen met een handicap zoals mensen die gebruik maken van een rolstoel of andere mobiliteitsmiddelen of mensen die te maken hebben met andere beperkingen m.b.t. gezondheid, hebben extra ondersteuning nodig om toegang te krijgen tot de begraafplaats. Door een parkeerplaats voor hen te voorzien, wordt de toegang tot de begraafplaats vergemakkelijkt.
Er is in de nabije omgeving van de begraafplaats geen voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap aanwezig. Het is aangewezen om er één te voorzien bij de hoofdingang van de begraafplaats in de Kwakkelstraat.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Boomgaardstraat, gestemd in de zitting van 9 november 2020 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Er geldt beperkt enkelrichting verkeer vanaf het kruispunt met de Otterstraat tot aan het kruispunt met de Draaiboomstraat. De toegelaten rijrichting is van noord naar zuid. Fietsers en bestuurders van speed pedelecs mogen in beide richtingen rijden.
De verkeersborden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11 worden aangebracht.
De Kwakkelstraat is gelegen in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Vanaf het kruispunt met de Otterstraat tot aan de woningen met de huisnummers 52/61 is een woonerf aangelegd.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht.
Weggebruikers die vanuit het Raamveld en vanuit de Korte Veldstraat komen gereden, worden verplicht om rechtsaf te slaan richting de R13, met uitzondering van fietsers en bestuurders van speed pedelecs.
Dit wordt aangeduid met de verkeersborden D1 met onderbord M11.
Aan het einde van het woonerf, ter hoogte van de woningen met huisnummer 52/61 begint een fietsstraat. Deze fietsstraat eindigt aan het kruispunt met de Parklaan.
De verkeersborden ZF111 en ZF111/ worden aangebracht.
Het parkeren wordt verboden:
De verkeersborden E1 met onderborden Xa, Xb of Xd worden aangebracht.
Een oversteekplaats voor voetgangers, conform artikel 76.3 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, wordt aangebracht ter hoogte van het kruispunt met de Draaiboomstraat en ter hoogte van de hoofdingang van de begraafplaats.
Een verdrijvingsvlak centraal op de rijbaan tussen de twee rijrichtingen in, wordt op de grond aangebracht door witte evenwijdige schuine strepen, conform artikel 77.4 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, aan het kruispunt met de Parklaan.
De Kwakkelstraat is ondergeschikt aan de Parklaan.
De verkeersborden B5 en B1 met onderbord "STOP 100m" worden aangebracht.
Verplichte fietspaden zijn aangelegd in beide richtingen, ter hoogte van het kruispunt met de Parklaan.
De verkeersborden D7 worden aangebracht.
Een verkeersbord A25 wordt eveneens aangebracht op de plaats waar fietsers het fietspad verlaten en zich op de rijbaan begeven.
De Kwakkelstraat is ondergeschikt aan de Otterstraat.
Het verkeersbord B1 met onderbord M9 wordt aangebracht.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht ter hoogte van het appartementsgebouw met huisnummer 182.
De parkeerplaatsen worden aangeduid met het verkeersbord E9a voorzien van een pictogram met de stekker en een onderbord met afstandsbepaling.
Een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap wordt aangebracht tegenover de ingang van de begraafplaats.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9a met pictogram van de rolstoel en met een onderbord voorzien van een afstandsbepaling.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 14 november 2024 de inrichting voor een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in de Lukerstraat goed. Deze voorbehouden parkeerplaats dient nog opgenomen te worden in het aanvullend reglement van de Lukerstraat.
De Lukerstraat behoort tot het beheer van de stad en is gelegen binnen de bebouwde kom.
Het besluit van de gemeenteraad van 7 oktober 2019 en alle voorgaande aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg worden opgeheven en vervangen door dit besluit.
Het verbod wordt opgelegd in de door de pijl aangeduide richting af te slaan aan het kruispunt met de Voorzorgstraat, uitgezonderd fietsers en bestuurders van speed pedelecs.
De verkeersborden C31 met onderbord M11 worden aangebracht.
De Lukerstraat is gelegen in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Een parkeerplaats voor personen met een handicap wordt aangeduid ter hoogte van de woning met huisnummer 54.
Het verkeersbord E9a met onderbord wordt aangebracht.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 19 september 2024 de inrichting voor een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in de Goswin de Fierlantstraat goed. Deze voorbehouden parkeerplaats dient nog opgenomen te worden in het aanvullend reglement van de Goswin de Fierlantstraat.
Goswin de Fierlantstraat is gelegen binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Goswin de Fierlantstraat gestemd in zitting van 7 oktober 2019 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Goswin de Fierlantstraat is gelegen in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap wordt aangeduid aan de overzijde van de woning met huisnummer 6 (één plaats).
Het verkeersbord E9a met pictogram wordt aangebracht.
Op basis van het vademecum Toegankelijk publiek domein van de Vlaamse Overheid zijn er richtlijnen die aangeven om parkeerplaatsen voor personen met een handicap te realiseren in nieuwe woonwijken en nieuw aangelegd openbaar domein. Daarom werd er op de parkeercluster in de Unionstraat een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap ingericht.
Unionstraat is gelegen in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Er wordt een woonerf aangeduid.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Eén voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap wordt aangeduid op de parkeercluster.
Het verkeersbord E9a met pictogram wordt aangebracht.
1) Het college van burgemeester en schepenen keurde op 24 april 2024 de inrichting goed voor een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in de Wouwerstraat. Deze voorbehouden parkeerplaats dient nog opgenomen te worden in het aanvullend reglement van de Wouwerstraat.
2) Naast de woning Wouwerstraat 18 is een doorsteek voor de trage weggebruiker die toegang geeft naar het 'Wouwerdorp'. De doorsteek geeft hulpdiensten eveneens de (enige) mogelijkheid om woningen en plaatsen te bereiken in geval van nood. Op dit moment staat er een verkeersbord C1 en een bord 'uitgezonderd hulpdiensten'. Deze verkeersborden beletten niet dat bestuurders er parkeren. Omdat er nergens in het Wouwerdorp een enkelrichting geldt, is dit bord overbodig. Het is meer wenselijk om een stilstaan en parkeerverbod op te leggen voor de betreffende locatie gezien deze steeds vrij moet blijven voor mogelijke interventies.
3) In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De eerste laadpaal in de Wouwerstraat kent een erg hoog verbruik. Vanuit de bewoners werd een aanvraag ingediend voor een extra laadpaal. Engie bevestigt dat de plaatsing van een 2de laadpaal hier te verantwoorden is. De twee extra parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De Wouwerstraat is gelegen binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Wouwerstraat, gestemd in de zitting van 4 september 2023 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Wouwerstraat is ondergeschikt aan de Koningin Elisabethlei. Daarnaast zijn er enkele zijtakken in de Wouwerstraat die ondergeschikt zijn aan de rest van de straat.
Een verkeersbord B1 wordt geplaatst:
Een parkeerverbod wordt opgelegd:
De verkeersborden E1 met onderborden Xa, Xb, Xd en Xc (met de bijhorende afstandsaanduiding) worden aangebracht.
Verdrijvingsvlakken zijn geschilderd ter hoogte van de panden/grond met huisnummers 51, 82/84 en 150.
Deze markeringen zijn aangebracht conform artikel 77.4 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
De Wouwerstraat ligt in een zone met snelheidsbeperking van maximum 30km/u.
De aanduiding gebeurt door de verkeersborden met zonale draagwijdte F4a en F4b aan alle toe- en uitgangen.
Een parkeerplaats voor personen met een handicap wordt aangeduid:
De aanduiding gebeurt door de verkeersborden E9a voorzien van het symbool 'persoon met een handicap' en al dan niet met een onderbord Xc.
Er geldt beperkt enkelrichtingverkeer vanaf de Begijnendreef tot de Koningin Elisabethlei. De toegelaten rijrichting is van zuid naar noord. Fietsers en pedelecs mogen in beide richtingen rijden.
De borden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11 worden aangebracht.
Vier parkeervakken in de parkeercluster gelegen bij de woningen met huisnummers 46 tot 52 worden ingericht voor het laden van elektrische voertuigen.
De plaatsen worden aangeduid met het verkeersbord E9a voorzien van het onderbord met pictogram met de stekker.
Nabij de woning Wouwerstraat 18 wordt een stilstaan- en parkeerverbod opgelegd.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E3.
De verplichting wordt opgelegd aan gemotoriseerd verkeer om naar rechts te rijden bij het verlaten van het 'Wouwerdorp', uitgezonderd fietsers en speed pedelecs.
Het verkeersbord D1f met onderbord M11 wordt aangebracht.
1) Op basis van het vademecum Duurzaam parkeerbeleid en het vademecum Toegankelijk publiek domein van de Vlaamse Overheid zijn er richtlijnen die aangeven om parkeerplaatsen voor personen met een handicap te realiseren in nieuwe woonwijken en nieuw aangelegd openbaar domein. Daarom werden er op de parking vooraan in de Jommekestraat twee voorbehouden parkeerplaatsen ingericht.
2) In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De vier parkeerplaatsen bij de twee laadpalen worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moeten de verkeersborden E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De inrichting en het gebruik van de betreffende parkeerplaatsen dienen nog aangeduid te worden met de bijhorende verkeerssignalisatie.
De Jommekestraat is gelegen in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Er is een trage wegverbinding vooraan in de Jommekestraat die toegang geeft naar het Park Heizijdse Velden. Deze verbinding is verboden voor gemotoriseerd verkeer.
De aanduiding gebeurt aan weerskanten van de wegverbinding met de verkeersborden C3 met onderbord M11.
Vier parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parking vooraan in de Jommekestraat.
De parkeerplaatsen worden aangeduid met het verkeersbord E9a voorzien van een pictogram met de stekker.
Twee voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap zijn aangeduid op de parking vooraan in de Jommekestraat
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden E9 met pictogram.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Nieuwe Erven gestemd in zitting van 22 februari 2021 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Er wordt een woonerf aangeduid in de Nieuwe Erven.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
De Nieuwe Erven ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
De toegang via het poortgebouw naar de Gierledreef wordt verboden voor bestuurders van bromfietsen.
Het verkeersbord C9 wordt aangebracht.
Vier parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parkeercluster nabij de Excelsiorstraat.
De verkeersborden E9a met pictogram met de stekker worden aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor Akkerpad gestemd in zitting van 8 november 2010 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Akkerpad bevindt zich in een ruimere woonerfzone.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De borden F12a en F12b worden aangebracht op toe- en uitgangen.
Het eenrichtingverkeer, uitgezonderd voor fietsers, wordt ingevoerd in de hele straat met toegelaten rijrichting van zuid naar noord.
De verkeersborden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11 worden aangebracht.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parkeerstrook tegenover de woning met huisnummer 40.
Het verkeersbord E9 met pictogram met de stekker wordt aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor Korte Albertstraat gestemd in zitting van 2 september 2013 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Er wordt een woonerf aangeduid in de Korte Albertstraat.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Eén voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap is aangeduid in de parkeercluster voor Huize Sint Elisabeth gelegen ter hoogte van huisnummer 16.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9 met pictogram.
Korte Albertstraat ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht in de parkeercluster ter hoogte van Korte Albertstraat 14.
Het verkeersbord E9 met pictogram met de stekker wordt aangebracht.
De verplichting wordt opgelegd om naar links de Gasstraat in te rijden bij het verlaten van de Korte Albertstraat, uitgezonderd fietsers.
Het verkeersbord D1b met onderbord M11 wordt aangebracht.
De verplichting wordt opgelegd om naar rechts te rijden aan het kruispunt met de Koning Albertstraat.
Het verkeersbord D1f met onderbord M11 wordt aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor Raamveld gestemd in zitting van 5 september 2016 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Raamveld bevindt zich in een ruimere woonerfzone.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Eén voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap is aangeduid in de parkeercluster midden in Raamveld.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9 met pictogram.
Raamveld ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht in de parkeercluster midden in Raamveld.
Het verkeersbord E9a met pictogram met de stekker wordt aangebracht.
De verplichting wordt opgelegd om naar rechts de Kwakkelstraat in te rijden bij het verlaten van Raamveld, uitgezonderd fietsers.
Het verkeersbord D1f met onderbord M11 wordt aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. Vier parkeerplaatsen bij twee laadpunten in de Lindekensstraat worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moeten de verkeersborden E9a met het symbool van de stekker geplaatst worden.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Lindekensstraat gestemd in zitting van 7 april 2008 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Er wordt een woonerf aangeduid.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b zijn aangebracht op alle toe- en uitgangen.
De Lindekensstraat ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Drie voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap zijn ingericht in de parkeercluster midden in de Lindekensstraat.
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden E9 met pictogram.
De verplichting wordt opgelegd om naar rechts de Patersstraat in te rijden bij het verlaten van de Lindekensstraat, uitgezonderd fietsers.
Het verkeersbord D1f met onderbord M11 wordt aangebracht.
Er geldt beperkt enkelrichting verkeer aan de oostkant van de straat. De toegelaten rijrichting is van oost naar west. Fietsers mogen in beide richtingen rijden.
De verkeersborden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11 worden aangebracht.
Vier parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht in de parkeerclusters in het midden en aan de zuidelijke zijde van de straat.
De verkeersborden E9a met pictogram met de stekker worden aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt in de Kruisbergstraat worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Kruisbergstraat gestemd in zitting van 13 november 2023 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Er zijn vanuit de Kruisbergstraat twee trage wegverbindingen naar Schildpad. Deze verbindingen zijn verboden voor gemotoriseerd verkeer.
De aanduiding gebeurt aan alle toegangswegen met de verkeersborden C3 met onderborden M11.
De Kruisbergstraat ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Het parkeren wordt uitsluitend toegestaan voor voertuigen van personen met een handicap:
De verkeersborden E9a met pictogram worden aangebracht.
De Kruisbergstraat heeft een woonerfinrichting.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangswegen.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P op het wegdek of d.m.v. het verkeersbord E9.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parking die bereikbaar is tussen de woningen met huisnummer 33 en 37.
De verkeersborden E9a met pictogram met de stekker worden aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor het Robsonplein gestemd in zitting van 3 september 2018 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Het parkeren wordt verboden:
De verkeersborden E1 met onderbord worden aangebracht.
Het Robsonplein is gelegen in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Het Robsonplein bevindt zich in een ruimere fietszone.
De verkeersborden F111 en F113 zijn aangebracht.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parkeercluster bij de woningen met huisnummers 8 t.e.m. 18.
De verkeersborden E9a met pictogram van de stekker worden aangebracht.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
Vrijwilligersplein is een straat met verblijfsfunctie en genereert enkel verkeer van en naar de woningen in deze straat.
De straat heeft een woonerfinrichting. Voetgangers mogen gebruik maken van de volledige straatbreedte. Auto's mogen enkel in de aangeduide parkeervakken parkeren. Omwille van de inrichting en het gebruik van de straat is het aangewezen om dit te bevestigen met de bijhorende verkeerssignalisatie.
Het Vrijwilligersplein is gelegen in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Er wordt een woonerf aangeduid.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
Lokerenschuif is een straat met verblijfsfunctie en parkeergelegenheid. De straat genereert verkeer naar de parking aan de zuidzijde van het woonerf en aan de noordzijde naar de woningen.
De straat heeft een woonerfinrichting. Voetgangers mogen gebruik maken van de volledige straatbreedte. Auto's mogen enkel in de aangeduide parkeervakken parkeren. Omwille van de inrichting en het gebruik van de straat is het aangewezen om dit te bevestigen met de bijhorende verkeerssignalisatie.
Er wordt een woonerf aangeduid in Lokerenschuif.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Er is een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap gelegen voor de woning met huisnummer 3.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9 met pictogram.
Lokerenschuif ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
Diamanterf is een straat met verblijfsfunctie en genereert enkel verkeer van en naar de woningen in deze straat.
De straat heeft een woonerfinrichting. Voetgangers mogen gebruik maken van de volledige straatbreedte. Auto's mogen enkel in de aangeduide parkeervakken parkeren. Omwille van de inrichting en het gebruik van de straat is het aangewezen om dit te bevestigen met de bijhorende verkeerssignalisatie.
Diamanterf is gelegen in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Eén voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap wordt aangeduid op de parkeercluster.
Het verkeersbord E9 met pictogram wordt aangebracht.
Er wordt een woonerf aangeduid.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
Rekrutenhof is een straat met verblijfsfunctie en genereert enkel verkeer van en naar de woningen in deze straat.
De straat heeft een woonerfinrichting. Voetgangers mogen gebruik maken van de volledige straatbreedte. Auto's mogen enkel in de aangeduide parkeervakken parkeren. Omwille van de inrichting en het gebruik van de straat is het aangewezen om dit te bevestigen met de bijhorende verkeerssignalisatie.
Rekrutenhof ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Het parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor voertuigen van personen met een handicap naast de woning gelegen aan de Lokerenstraat 137 (één plaats).
Het verkeersbord E9 met pictogram wordt aangebracht.
Er wordt een woonerf aangeduid.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Vlaams Belang geeft een tegenstem bij de stemming.
De Nonnenstraat is een straat met verblijfsfunctie en genereert enkel verkeer van en naar de woningen in deze straat.
De straat werd recent opnieuw aangelegd met een woonerfinrichting. Voetgangers mogen gebruik maken van de volledige straatbreedte. Auto's mogen enkel in de aangeduide parkeervakken parkeren. Omwille van de inrichting en het gebruik van de straat is het aangewezen om dit te bevestigen met de bijhorende verkeerssignalisatie.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Nonnenstraat, gestemd in de zitting van 7 oktober 2019, op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Er geldt beperkt enkelrichting in de Nonnenstraat, met uitzondering van het deel Nonnenstraat dat doodloopt in noordoostelijke richting en dat toegang geeft tot de Kwakkelstraat.
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11.
De Nonnenstraat is gelegen in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Er is een trage wegverbinding tussen Nonnenstraat 59 en Nonnenstraat 63, genaamd Nonnenpad. Deze verbinding is verboden voor gemotoriseerd verkeer.
De aanduiding gebeurt aan weerskanten van de wegverbinding met de verkeersborden C3 met onderbord M11.
Er wordt een woonerf aangeduid.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Peter Janssens en Stijn Adriaensens.
De vernieuwde autoluwe fietsroute in de Oude Beersebaan is een veilige fietsroute, gescheiden van het gemotoriseerd verkeer. De fietsweg dient nog voorzien te worden van de nodige signalisatie.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Oude Beersebaan, gestemd in zitting van 13 november 2023 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Oude Beersebaan is ondergeschikt aan de Nassaulaan. Een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, conform artikel 76.2 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, is aangeduid op de plaats waar bestuurders zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
De Oude Beersebaan heeft, voor het deel dat gelegen is binnen de R13, een zone met een maximale toegelaten snelheid van 30km/u.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
De toegang wordt verboden voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3,5 ton, voor het deel gelegen binnen de R13. Een uitzondering wordt gemaakt voor voertuigen die moeten laden en/of lossen.
De verkeersborden ZC21 en ZC21/ worden aangebracht.
Een verplicht fietspad, waarvan de toegang verboden is voor brommers klasse B, is aangelegd ter hoogte van het schooldomein van het Sint Jozefcollege tot aan de R13.
De verkeersborden D7 met onderbord M7 worden aangebracht.
Fietsers die op het fietspad rijden in oostelijke richting en die de aansluiting naar de fietsstraat willen maken, moeten voorrang verlenen aan weggebruikers die zich op de rijbaan begeven. Een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, conform artikel 76.2 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, is aangeduid op de plaats waar fietsers zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
Er geldt beperkt enkelrichting verkeer vanaf het kruispunt met de Koningin Astridlaan tot aan het schooldomein van het Sint Jozefcollege. De toegelaten rijrichting is van oost naar west. Fietsers mogen in beide richtingen rijden.
De verkeersborden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11 worden aangebracht.
De Oude Beersebaan is deels ingericht als fietszone.
De zone wordt afgebakend met de verkeersborden ZF111 en ZF111/.
De verkeersborden B15 worden aangebracht.
Op sommige plaatsen van de openbare weg is een deel voorbehouden voor voetgangers.
Dit wordt aangeduid met de verkeersborden D11.
Een verkeersgeleider bestaande uit witte, evenwijdige schuine strepen, conform artikel 77.4 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, wordt aangebracht ter hoogte van de aansluiting met de R13.
De verkeersborden D1d worden aangebracht.
Er is een autoluwe fietsroute aangelegd vanaf de Nassaulaan tot aan de gemeentegrens met Vosselaar.
De weg wordt aangeduid met de verkeersborden F99c en F101c. Op deze verkeersborden zijn de symbolen van een landbouwvoertuig, een fiets, een voetganger, een ruiter en een speed pedelec weergegeven.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Eric Vos en Stijn Adriaensens.
De Dokter Nand Peetersstraat is een straat in het project Niefhout. Zopas werd in het project een nieuw gebouw gerealiseerd namelijk het 'Pioniersgebouw'. Het gebouw heeft op het gelijkvloers functies die een dienstverlening bieden, zoals kinderopvang of een dienstencentrum. Mensen komen in deze buurt meestal iets ophalen of wegbrengen of kleine zorgen bieden aan bewoners. Een parkeerduurbeperking van maximum 60 minuten bij drie parkeerplaatsen bij het 'Pioniersgebouw' en een parkeerduurbeperking bij de voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap zal de rotatie van het parkeren verhogen waardoor er vaker een parkeerplaats ter beschikking is.
De gemeenteraad van de stad Turnhout besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Dokter Nand Peetersstraat, gestemd in de zitting van 2 oktober 2017 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De dokter Nand Peetersstraat is ondergeschikt aan de Guldensporenlei, die een hoofdweg is.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
Het gedeelte van de Dokter Nand Peetersstraat tussen de huisnummers 16 en 32 is ingericht als woonerf.
De aanduiding gebeurt door de verkeersborden F12a en F12b.
Een parkeerplaats voor personen met een handicap wordt aangeduid in het woonerfgedeelte, tussen huisnummer 16 en het Pioniersgebouw.
Het verkeersbord E9 voorzien van het pictogram met de parkeerschijf en een onderbord met een parkeerduurbeperking van maximaal 2u wordt aangebracht.
Een parkeerverbod wordt opgelegd aan de westzijde van de rijbaan, tussen de Guldensporenlei en het woonerf in de Dokter Nand Peetersstraat.
De verkeersborden E1 met onderborden Xa en Xb worden aangebracht.
Er zijn twee trage wegverbindingen vanuit de Dokter Nand Peetersstraat naar het Fanny Aubergéplein. Deze verbindingen zijn verboden voor gemotoriseerd verkeer.
De aanduiding gebeurt aan weerskanten van de trage weg met de verkeersborden C3 met onderbord M11.
Drie parkeerplaatsen met een parkeerduurbeperking worden ingericht:
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden E9 voorzien van het pictogram met de parkeerschijf en met de onderborden voorzien van een tijdsduurbeperking zoals hierboven opgesomd.
Na 18u en vóór 7u geldt het parkeerregime zoals in de straat van toepassing en zoals in de hele betaalzone.
Vooraan in de Draaiboomstraat, aan het kruispunt met de Kwakkelstraat zijn enkele meters waar er geen parkeerverbod is ingesteld. In principe is parkeren daar toegestaan. Omdat de ophaalwagen van IOK problemen ondervindt om de straat in te draaien vanuit de Kwakkelstraat (scherpe bocht) is het noodzakelijk om een verdrijvingsvlak aan te brengen over een lengte van 8m. Een verdrijvingsvlak verbiedt om daar te parkeren, stil te staan en om er over te rijden. Hierdoor wordt er een oplossing geboden voor de ophaalwagen van IOK en zal deze in de toekomst geen problemen meer ondervinden om de scherpe bocht te nemen naar de Draaiboomstraat.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Draaiboomstraat gestemd in zitting van 9 november 2020 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Draaiboomstraat is ondergeschikt aan de Otterstraat.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
Het stilstaan en parkeren wordt verboden langs de oneven zijde van de straat en over de ganse lengte van de straat.
De verkeersborden E3 met onderbord worden aangebracht.
De Draaiboomstraat bevindt zich in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
De Draaiboomstraat is ingericht als fietsstraat.
De verkeersborden F111 en F113 worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Het eenrichtingverkeer met toegelaten rijrichting van zuid naar noord, uitgezonderd voor fietsers, geldt in heel de Draaiboomstraat.
De verkeersborden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11 worden aangebracht.
Een parkeerplaats voor personen met een handicap wordt aangeduid ter hoogte van de woning met huisnummer 21 (één plaats);
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9a met pictogram en onderbord GXc.
Een verdrijvingsvlak ter hoogte van het pand met huisnummer 33 wordt op de grond aangebracht door witte evenwijdige schuine strepen, conform artikel 77.4 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
De nieuw geplaatste verkeersfilter dient nog voorzien te worden van de bijhorende signalisatie.
• Koninklijk besluit van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg en al zijn latere wijzigingen.
• Ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.
• Het decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 en zijn latere wijzigingen.
• Artikelen 186 en 187 van het gemeentedecreet van 15 juli 2005.
• Het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
• Het besluit van de Vlaamse regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en de plaatsing en de bekostiging van de verkeerstekens.
• De omzendbrieven van 3 april 2009 en 25 april 2003 betreffende de parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een handicap.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Hertenstraat gestemd in zitting van 13 november 2023 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Hertenstraat is gelegen in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangswegen.
Het parkeren wordt verboden, langs beide zijden van de straat, in het gedeelte langs de spoorweg.
De verkeersborden E1 met onderbord worden aangebracht.
Een verkeersfilter werd gerealiseerd ter hoogte van Hertenstraat 54. De verkeersfilter is enkel te passeren door trage weggebruikers.
Dit wordt aangeduid met de verkeersborden C3 met onderbord M11 aan beide zijden van de hindernis.
Een fietsstraat is ingericht op de autoluwe fietsroute Turnhout - Herentals.
De verkeersborden F111 en F113 worden aangebracht aan alle toe- en uitgangen.
De Hertenstraat is ondergeschikt aan de Vuurkruisenstraat.
Het verkeersbord B5 wordt aangebracht.
Een stopstreep is gemarkeerd door een witte doorlopende streep, haaks op de rand van de rijbaan conform artikel 76.1 aan het kruispunt met de Vuurkruisenstraat.
De bestuurders die zich op de autoluwe fietsroute begeven genieten voorrang op bestuurders die zich in de ventweg van de Parklaan bevinden én bestuurders die zich in noordwestelijke rijrichting verplaatsen via de verkeersfilter.
De verkeersborden B15 worden aangebracht.
De parking aan de Mellevijver is bestemd voor bezoekers van de Mellevijver, bezoekers van de hondenlosloopzone, wandelaars en sportverenigingen die watersport beoefenen. Het is onwenselijk dat de parking wordt ingenomen door vrachtwagens. De parking is ingericht voor personenwagens.
Door het invoeren van een tonnagebeperking met een onderbord, uitgezonderd plaatselijk verkeer, zorgen we ervoor dat de parking opnieuw gebruikt kan worden door de voertuigen en gebruikers waarvoor ze bedoeld is.
de Picken is gelegen in een ruimere zone 50.
De verkeersborden ZC43 en ZC43/ worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Aan beide zijden van de parking aan de Mellevijver geldt een verbod voor:
De verkeersborden C5, C7, C9, C11 en C15 worden aangebracht.
De doorgang wordt verboden voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3,5 ton, uitgezonderd plaatselijk verkeer.
Het verkeersbord C21 met onderbord wordt aangebracht.
De Aa-vallei stroomt door de zuidelijke stadsrand van Turnhout. Op verschillende plaatsen werd de afgelopen decennia de overstromingsruimte voor de Aa sterk ingeperkt. Bij felle en/of langdurige neerslag treedt de Aa op verschillende plaatsen buiten haar oevers, zo ook ter hoogte van de Parkwijk en verder stroomafwaarts aan het industriegebied. Binnen het stadsvernieuwingsproject Parkwijk is vooral de zuidelijke lagergelegen rand (Xaverianenplantsoen) gevoelig aan (fluviale) overstromingen. Om een structureel antwoord te bieden op deze overstromingen dient, zoals ook bevestigd wordt in de recente overstromingskaarten, de ruimte van de vallei te vergroten.
In februari 2023 keurde de gemeenteraad het masterplan Parkwijk goed. Het masterplan werd opgemaakt in opdracht van de stad Turnhout en woonmaatschappij Woonboog (eigenaar van de sociale huurwoningen in de wijk). In het masterplan wordt het toekomstbeeld voor de Parkwijk vastgelegd. Om een antwoord te bieden aan de overstromingsproblematiek van de Aa is in het plan voorzien dat de ruimte voor de Aa-vallei verbreed wordt door de Parkring langsheen de Aa te verleggen en door de woningen in het zuiden van het Xaverianenplantsoen af te breken. Meer bepaald gaat het om de woningen Xaverianenplantsoen 41 tem 72. Het overgrote deel van de woningen is in eigendom van Woonboog. Een groot deel van deze woningen, Xaverianenplantsoen 47 tem 64, werden reeds gesloopt. Ook de sloop van Xaverianenplantsoen 65 tem 72, allen woningen van Woonboog, is reeds vergund en zal kortelings uitgevoerd worden.
Naast de woningen van Woonboog zijn er ook 3 private woningen gevestigd in dit gebied, meer bepaald Xaverianenplantsoen 42, 45 en 46. Deze woningen worden wenselijk ook verworven. De zone ter hoogte van Xaverianenplantsoen nrs. 41-46 is immers nodig voor de aanzet van de overstromingszone ter hoogte van de huidige straat Parkring. Zo lang er woningen op deze plaats staan, moeten die beschermd blijven tegen wateroverlast, waardoor de ruimte voor water tussen de woningen en de Aa beknot wordt. Op die plaats moet de inlaat naar de overstromingszone voorzien worden. De aanwezigheid van deze woningen beperkt de vrijheidsgraden daarvoor aanzienlijk.
Gezien het (maatschappelijk) belang van het stadsvernieuwingsproject, worden volgende percelen opgenomen in een voorkooprechtzone:
Volgende instanties worden begunstigd van het voorkooprecht in onderstaande volgorde:
In zitting van 7 oktober 2024 stelde de gemeenteraad de voorkooprechtzone in het stadsvernieuwingsproject Parkwijk voorlopig vast. De gemeenteraad vroeg een openbaar onderzoek te organiseren. Dit openbaar onderzoek liep van 18 oktober 2024 tot en met 16 november 2024. Er werden geen bezwaren ingediend.
Decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, Art 41 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad
Decreet van 22 maart 2002 houdende de ondersteuning van stadsvernieuwingsprojecten (B.S. 07-05-2002, art. 9). Het artikel over het recht van voorkoop werd toegevoegd aan het decreet via art. 7.2.32 van het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid (B.S. 15-05-2009).
De gemeenteraad neemt binnen het stadsvernieuwingsproject Parkwijk volgende percelen op in een zone voor voorkooprecht en stelt deze definitief vast:
Volgende instanties worden begunstigd van het voorkooprecht stadsvernieuwingsproject in onderstaande volgorde:
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
Op 25 mei 2024 keurde het college van burgemeester en schepenen het ontwerp gemeentelijke stedenbouwkundige verordening: Financiële lasten bij omgevingsvergunningen waarbij toepassing wordt gemaakt van afwijkingsregels goedgekeurd.
Volgende overwegingen werden hierbij gemaakt:
Het departement omgeving van de Vlaamse Overheid voorziet in een modelverordening waarbij voor het luik rond lasten in het kader van afwijkingsregels enkele voorstellen van bedragen worden gedaan. Het gaat om volgende bedragen:
Er wordt voorgesteld om in de stedenbouwkundige verordening: Financiële lasten bij omgevingsvergunningen waarbij toepassing wordt gemaakt van afwijkingsregels voor stad Turnhout het middelste bedrag te voorzien. Aan de ene kant hebben zonevreemde vergunningen een grote invloed op het bijkomend ruimtebeslag, aan de andere kant is het omvormen van landbouwwoningen naar zonevreemde woningen ook een belangrijk onderdeel van het vermogen van stoppende landbouwers en zijn betreffen veel van de afwijkingen bepalingen over al bestaande zonevreemde gebouwen.
Sommige zonevreemde gebouwen bestaan ook al van voor de inwerkingtreding van het gewestplan. Het gaat om oudere gebouwen en constructies die door de inwerkingtreding van het gewestplan een zonevreemde status hebben gekregen. Het is redelijk om gebouwen waarvoor een vermoeden van vergunning is aangetoond minder hoge financiële lasten op te leggen. Voor deze gebouwen en constructies wordt de hoogte van de financiële last met de helft verminderd.
Overeenkomstig artikel 75, §4, tweede lid, van het decreet betreffende de omgevingsvergunning, worden de inkomsten van de financiële lasten, verworven op basis van deze verordening, door de gemeente aangewend voor het 'ruimtelijk beleid' van de gemeente. Het kan onder andere gaan om het uitvoeren van klimaatadaptieve ingrepen (bv. ontharding, wadi's,..), het realiseren van kleine en grootschalige ingrepen in de inrichting van het openbaar domein en nutsvoorzieningen, het opmaken van ruimtelijke instrumenten die zorgen voor het tegengaan van bijkomend ruimtebeslag (bv. RUP's die woongebied omzetten naar groene bestemmingen).
Na goedkeuring van de ontwerp stedenbouwkundige verordening werden de nodige stappen in de procedure voor goedkeuring van deze stedenbouwkundige verordening doorlopen.
Er werd advies gevraagd aan het departement omgeving en deputatie provincie Antwerpen. Waarbij het departement actief aangaf om geen advies uit te brengen en de deputatie provincie Antwerpen de adviestermijn liet verstrijken zonder bericht.
Op 4 juli 2024 bracht de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening een gunstig advies uit over het ontwerp stedenbouwkundige verordening. Er was wel een kritische bedenking naar de Vlaamse Overheid toe, waarom er niet wordt ingezet op een Vlaamse overkoepelende verordening. En dat er over de reden waarom deze regelgeving (verplichting van het opleggen van een last) in het instrumentendecreet is ingeschreven zijn ook vragen te stellen zijn. De vraag wordt gesteld of dit wel het gepaste instrument is.
Over de ontwerp verordening werd van 14 augustus 2024 tot en met 12 september 2024 een openbaar onderzoek gevoerd. Tijdens het openbaar onderzoek werden er geen bezwaren ingediend.
Plan-m.e.r-screening Sommige gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen moeten onderworpen worden aan een plan-m.e.r.-screening; Dat is niet het geval voor dit ontwerp van stedenbouwkundige verordening aangezien deze stedenbouwkundige verordining geen kader vormt voor de vergunningverlening. Deze verordening zal weliswaar toegepast worden bij de afgifte van omgevingsvergunningen, maar vormt geen beoordelings- of toetsingskader bij de vraag of een vergunning al dan niet kan verleend worden. Er is een duidelijk juridisch onderscheid in de wetgeving wordt gemaakt tussen enerzijds voorwaarden, die wel dienen om een aanvraag vergunbaar te maken, en anderzijds lasten, die dat oogmerk niet hebben.
Watertoets Het ontwerp van verordening heeft op zich geen enkele invloed op het watersysteem. Deze voorliggende verordening handelt niet over de inhoudelijke beoordeling van omgevingsaanvragen. De watertoets is gunstig. Aan het college van burgemeester en schepenen wordt voorgesteld om de ontwerp gemeentelijke stedenbouwkundige verordening: Financiële lasten bij omgevingsvergunningen waarbij toepassing wordt gemaakt van afwijkingsregels in bijlage goed te keuren. Om over dit ontwerp advies te vragen aan de gecoro, de deputatie provincie Antwerpen en Departement Omgeving. En om over dit ontwerp een openbaar onderzoek te organiseren.
Er is advies gevraagd aan de dienst financiën over de wijze van inning van opgelegde financiële lasten. In een mail van 10 april 2024 werd volgende wijze voorgesteld: 'We stellen voor dat jullie een invorderingsstaat opmaken, met alle nodige gegevens zoals naam + adres schuldenaar, BTW nr of RR nr,, verwijzing naar de omgevingsvergunning, gegevens ivm het meerjarenplan, bedrag, … enz., en dit doormailen aan facturatie@turnhout.be. De dienst boekhouding zal dan een factuur opmaken, versturen en de inning opvolgen. De betaaltermijn voor een factuur bedraagt 30 dagen.'
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO), artikel 2.3.1 en 2.3.2, dat de rechtsgrond voor deze verordening biedt; artikel 2.3.2 van de VCRO legt de goedkeuringsprocedure voor gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen vast; dat de relevante delen hiervan luiden: “§ 2. (…) Het college van burgemeester en schepenen is belast met het opmaken van gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen en neemt de nodige maatregelen tot opmaak. Het college van burgemeester en schepenen legt het ontwerp van stedenbouwkundige verordening voor advies voor aan het departement, de deputatie en aan de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening. Het departement en de deputatie geven advies over de onverenigbaarheid, de strijdigheid of de niet-naleving, vermeld in paragraaf 2/1, derde lid, 1° tot en met 5°. De adviezen worden binnen dertig dagen na de ontvangst van het dossier naar het college van burgemeester en schepenen gestuurd. Als er geen advies is verleend binnen die termijn, mag aan de adviesvereisten worden voorbijgegaan. Het college van burgemeester en schepenen onderwerpt het ontwerp van gemeentelijke stedenbouwkundige verordening aan een openbaar onderzoek. Het openbaar onderzoek duurt dertig dagen en wordt minstens aangekondigd door een bericht in het Belgisch Staatsblad. De Vlaamse Regering stelt nadere regels voor het openbaar onderzoek vast.
Het decreet van 25 mei 2014 betreffende de omgevingsvergunning, artikel 75;
De gemeenteraad keurt de gemeentelijke stedenbouwkundige verordening: Financiële lasten bij omgevingsvergunningen waarbij toepassing wordt gemaakt van afwijkingsregels goed.
Het betreft een voet- en fietspad dat reeds werd aangelegd en eveneens al openbaar gebruikt wordt. Volgens het Gemeentewegendecreet dat in werking trad op 1 september 2019, vallen ook deze trage wegen onder toepassing van het genoemde decreet. Om het statuut van dit pad duidelijk te stellen en de handhaving te vereenvoudigen, werd er een rooilijnplan opgemaakt, zodat de doorsteek onweerlegbaar deel zal uitmaken van het openbaar domein van stad Turnhout.
Het decreet houdende de gemeentewegen van 1 september 2019.
De gemeenteraad stelt de nieuwe rooilijn voor het wandel- en fietspad aan de Clarissendreef/Veldekensweg voorlopig vast.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Greet Oris en Stijn Adriaensens.
Groen onthoudt zich bij de stemming omdat ze het jammer vindt dat de mobiliteitsgeledingen niet terug toegevoegd worden.
Er wordt voorgesteld om het aantal geledingen en aantal deskundigen te wijzigen. Gezien de evoluties worden volgende wijzigingen doorgevoerd:
- De geleding mobiliteitsverenigingen wordt geschrapt. Deze geleding zal ook bij de experten worden vertegenwoordigd.
- De geleding socio-culturele en erfgoedorganisaties, toerisme en sport zou samengenomen kunnen worden onder 1 geleding vrije tijd en cultuur.
- Aan de benaming van de geleding handelaars zou ook expliciet zelfstandigen worden toegevoegd. De algemeen verduidelijkende term middenstand kan nog bewaard blijven.
- De benaming woon-welzijnsorganisaties of sociale huisvestingsmaatschappijen zou aangepast worden in lokale woonactoren
De voorgestelde samenstelling voor de geledingen zou dan de volgende zijn:
De voorgestelde samenstelling zou dan de volgende zijn:
1 vertegenwoordiger van de lokale milieu-natuurverenigingen
1 vertegenwoordiger van de vrije tijd en cultuursector
1 vertegenwoordiger van de jeugdverenigingen
1 vertegenwoordiger van de landbouworganisaties
1 vertegenwoordiger van de werkgevers (bedrijven)
1 vertegenwoordiger van de handelaars en zelfstandigen (middenstand)
1 vertegenwoordiger van de werknemers
1 vertegenwoordiger van de lokale woonactoren
1 vertegenwoordiger van de bewonersgroepen
Dit brengt het totaal op 9 geledingen. Deze geledingen zijn allemaal relevant binnen de werking van een Gecoro.
Er wordt voorgesteld om het aantal deskundigen ruimtelijke ordening van 5 naar 6 te brengen. De materie ruimtelijke ordening wordt steeds complexer en meer divers, zodat een deskundige kijk op ruimtelijke ordeningsbeleid ook aan belang wint.
Bij de deskundigen streven we naar het verkrijgen van leden met verschillende specialisaties: stedenbouw, planning, wetgeving, milieu, architectuur, mobiliteit.
Uiteindelijk zitten we dan aan een Gecoro van 15 effectieve leden. Wat binnen de wettelijke bepalingen ligt.
Voor elk effectief lid zal er een plaatsvervanger voorzien worden. Enkel de aan te duiden voorzitter (uit de deskundigen) zal geen plaatvervanger moeten hebben.
Verder wordt er voorgesteld om het presentiegeld van de Gecoro als volgt te bepalen:
In zitting van 1 september 2014 heeft de gemeenteraad besloten een vergoeding toe te kennen aan de leden van de Gecoro volgens volgende verdeelsleutel:
Per geleding of per deskundige en zijn of haar plaatsvervanger die op minstens 75% van de Gecorozittingen gedurende een kalenderjaar aanwezig is, wordt 75% van het presentiegeld dat een gemeenteraadslid per gemeenteraadszitting ontvangt uitbetaald. Per geleding of per deskundige en zijn of haar plaatsvervanger die op minstens 100% van de Gecorozittingen gedurende een kalenderjaar aanwezig is, wordt 100% van het presentiegeld dat een gemeenteraadslid per gemeenteraadszitting ontvangt uitbetaald. Verontschuldigingen worden niet meegeteld als aanwezigheid. De betaling gebeurt als volgt: het voorziene presentiegeld wordt verdeeld à rato van het aantal vergaderingen waarop het effectieve lid of zijn/haar plaatsvervanger aanwezig was. De presentiegelden worden betaald door een jaarlijkse toelage van 2000 euro. In het collegebesluit van 8 februari 2022 werd een toelage van 2500 euro voorzien. Omdat de nieuwe Gecoro minder leden zal tellen wordt dus voorgesteld om dit bedrag naar 2000 euro per jaar terug te brengen.
Voor de kandidaatstelling voor leden van de Gecoro zal een algemene oproep gelanceerd worden, die minstens 1 maand zal duren. Voor het verkrijgen van kandidaten voor maatschappelijke geledingen zullen bijkomend de benodigde organisaties aangeschreven worden.
Bij de oproep zijn volgende principes van belang:
- Elke organisatie mag 2 personen als kandidaat voordragen.
- Er zal ook gewezen worden op de regelingen inzake evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen, vermeld in artikel 304 §3 van het decreet over het lokaal bestuur, die van toepassing is op de Gecoro. Zodat we vlot aan een evenwichtige vertegenwoordiging geraken.
- Bij de oproep wordt duidelijk vermeld dat de gemeenteraad de Gecoro samenstelt. Het is de gemeenteraad die beslist welke leden effectieven en plaatsvervangers zullen zijn.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 1.3.3.
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening
Decreet lokaal bestuur, meer bepaald, artikel 304 §3
De gemeenteraad beslist om de samenstelling van de Gecoro als volgt goed te keuren:
15 leden bestaande uit
6 deskundigen ruimtelijke ordening
1 vertegenwoordiger van de lokale milieu-natuurverenigingen
1 vertegenwoordiger van de vrije tijd en cultuursector
1 vertegenwoordiger van de jeugdverenigingen
1 vertegenwoordiger van de landbouworganisaties
1 vertegenwoordiger van de werkgevers (bedrijven)
1 vertegenwoordiger van de handelaars en zelfstandigen (middenstand)
1 vertegenwoordiger van de werknemers
1 vertegenwoordiger van de lokale woonactoren
1 vertegenwoordiger van de bewonersgroepen
De gemeenteraad beslist een oproep te lanceren voor de kandidatuurstelling voor leden van de Gecoro die minstens 1 maand loopt.
Vlaams Belang steunt het voorstel. De fractie vraagt welke pistes onderzocht zullen worden voor de herinrichting. Schepen Stijn Adriaensens antwoordt dat enkel haalbare pistes bekeken zullen worden.
Groen onthoudt zich bij de stemming. De fractie is bezorgd over de mogelijkheid om de ring verder te trekken.
Aangezien de ontwikkelingen van AZ Turnhout een mobiliteitsimpact hebben op Steenweg op Merksplas en het kruispunt van de Nassaulaan met de N124 en Steenweg op Merksplas, komen de partijen overeen dat AZ Turnhout een gezamenlijke studie zal uitvoeren voor de herinrichting van de wegenis met volgende onderdelen:
Het ontwerp als resultaat van de gezamenlijke studie zal het uitgangspunt zijn voor de latere werken.
AZ Turnhout laat de gezamenlijke studie voor eigen rekening uitvoeren. De verdeling van de kosten voor de heraanleg van de kruispunten alsook van het tracé van Steenweg op Merksplas tussen het kruispunt van de Nassaulaan met Steenweg op Merksplas en de toegang van het ziekenhuis zal het voorwerp uitmaken van een afzonderlijke samenwerkingsovereenkomst voor een gezamenlijke opdracht van werken tussen partijen.
De gemeenteraad van Stad Turnhout hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Turnhout, Agentschap Wegen & Verkeer en AZ Turnhout voor de herinrichting van Steenweg op Merksplas en het kruispunt van de Nassaulaan met de N124 en Steenweg op Merksplas in het kader van de nieuwe ontsluiting AZ Turnhout.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Wout Schafraet en Stijn Adriaensens.
Middels de intentieverklaring wensen Partijen enkele parameters omtrent potentiële ontwikkelingsmogelijkheden in het projectgebied uiteen te zetten. Volgende modaliteiten worden opgenomen:
Uiterlijk 12 maanden na de opmaak van de overeenkomst, beslissen de partijen of er al dan niet wordt overgagaan tot de opmaak van een masterplan voor her projectgebied.
De overeenkomst neemt aanvang bij ondertekening en zal van rechtswege eindigen op het ogenblik dat alle uitbreidingen/ontwikkelingen op het projectgebied werden uitgevoerd.
De gemeenteraad keurt de intentieverklaring met Joosen-Luyckx NV, Florent Joosen, Matexi Antwerpen NV en L.T. Management betreffende toekomstvisie Oude Kaai en Melkhoek goed.
De vzw ERSV heeft in het recente verleden een evolutie gekend van toenemende inkrimping qua bevoegdheden en is nu een vzw zonder inhoud.
Aan de leden van de vzw ERSV wordt gevraagd om formeel in te stemmen met de ontbinding en vereffening van de vzw in één akte en uit te treden.
Artikel 6, §1 van de statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen.
De gemeenteraad keurt de ontbinding en vereffening van de vzw ERSV Provincie Antwerpen goed.
De gemeenteraad stemt in om uit te treden als lid van de vzw ERSV Provincie Antwerpen in overeenstemming met artikel 6, §1 van de statuten van de vzw ERSV Provincie Antwerpen en duidt geen vertegenwoordiger meer aan in de vzw ERSV Provincie Antwerpen.
De gemeenteraad zal een afschrift van deze beslissing per aangetekend schrijven verzenden aan de vzw ERSV Provincie Antwerpen ter attentie van de voorzitter van de vzw ERSV Provincie Antwerpen.
Om gebruik te kunnen maken van de data van VDAB moet er een samenwerkingsovereenkomst worden ondertekend.
Het voorwerp van deze overeenkomst is de samenwerking tussen beide contractanten met als doel om op een kwalitatieve manier vacatures uit te wisselen a.d.h.v. de VDAB “Vacature Service” (opvragen van bij de VDAB gepubliceerde vacatures via API).
In de nieuwe overeenkomst is er een andere beveiligde manier van authenticatiemethode toegevoegd.
De gemeenteraad keurt de vernieuwde samenwerkingsovereenkomst 'VDAB vacatureservice' met VDAB goed.
Volgende de raadsleden een tussenkomst: Dieter De Quick en Kelly Verheyen.
Vlaams Belang stemt tegen het voorstel. Zij vinden het niet kunnen dat de Vlaming voor de kosten van de taallessen moet opdraaien. Zij vinden dat de verantwoordelijkheid voor de nieuwkomer.
Samenleven en integratie zijn 2 belangrijke uitdagingen in Turnhout. Om deze uitdagingen aan te pakken, is de inschakeling van externe expertise wenselijk.
Het Agentschap Integratie en Inburgering biedt inhoudelijke expertise en hands-on ondersteuning bij de uitvoering van de acties uit het Plan Samenleven. Ze stellen hiervoor 0,6VTE ter beschikking van het lokaal bestuur.
Het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst legt de modaliteiten van deze ondersteuning vast voor het derde projectjaar van Plan Samenleven.
Artikel 41. 5° van het Decreet Lokaal Bestuur: [… ] De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
[… ]
5° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247;
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst met het Agentschap Integratie en Inburgering voor de ondersteuning in het kader van Plan Samenleven.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel, Wout Schafraet en Kelly Verheyen.
Vlaams Belang onthoudt zich bij de stemming.
PVDA steunt het voorstel. De fractie vraagt of er door de stad bekeken wordt of er nog aankopen gebeuren uit Palestijnse gebieden die door Israël bezet zijn. Of bij bedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.
Om een Faire Gemeente te worden én te blijven zet Stad Turnhout zich in voor 6 verplichte criteria en het next level:
Tweejaarlijks dient een Faire Gemeente haar engagement voor eerlijke handel, lokale duurzame voeding en bewust consumeren te herbevestigen. Dit gebeurt door het invullen van de Fair-O-Meter, een zelfevaluatie die het gemeentelijk engagement voor een faire wereld ‘meet’, zowel lokaal als mondiaal.
Elke titeldragende gemeente betaalt jaarlijks een bijdrage van 302,50 euro (incl. 21% btw) aan Fairtrade Belgium vzw. Hiermee draagt de Faire Gemeente bij aan de uitbouw van het netwerk van Faire Gemeenten en krijgt zij doorheen het jaar toegang tot heel wat activiteiten en dienstverlening.
Elk jaar zijn er drie publieksmomenten waarbij Faire Gemeente hun engagement voor de campagne in de kijker kan zetten: in mei op de World Fair Trade Day tijdens De Faire Ronde, in oktober tijdens de Week van de Fair Trade en in november-december met het Food.Film.Fest. Faire Gemeente Vlaanderen voorziet ter ondersteuning bij de organisatie hiervan digitaal communicatiemateriaal, toolkits, draaiboeken en advies.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het engagement van Stad Turnhout om de komende 2 jaar de titel van Faire Gemeente te behalen én te behouden.
De agenda van de bijzondere algemene vergadering van 6 maart 2025 bestaat uit:
In de statuten van de EVA vzw kinderopvang Turnhout is het volgende opgenomen:
art. 34 - de bestuurders worden gevrijwaard wat betreft hun burgerlijke aansprakelijkheid voor buitencontractuele fouten die schade veroorzaken tijdens de uitvoering van overeenkomsten of dienstopdrachten die Stad Turnhout heeft afgesloten met derden. Deze regeling geldt met uitzondering van zware fouten, opzettelijke of vaak voorkomende lichte fouten die door de personeelsleden of (hulp)personen werden begaan, evenals in geval van aantasting van de psychische of fysieke integriteit van de schadelijder.
Decreet lokaal bestuur - titel VII - Hoofdstuk ii: de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen - afdeling III Het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm - Artikel 246. § 2. De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap en vereniging worden door de gemeenteraad uit zijn leden gekozen. De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.
De wet van 7 februari 2024 houdende boek 6 ‘Buitencontractuele aansprakelijkheid’ van het Burgerlijk Wetboek (Belgisch Staatsblad 1 juli 2024).
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, onder meer artikels 157 t.e.m. 159.
De gemeenteraad keurt de dagorde van de algemene vergadering van 6 maart 2025 goed met volgende agendapunten:
De gemeenteraad keurt de aangepaste statuten van de vzw Kinderopvang Turnhout goed.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel, Kelly Verheyen en Laurien Op de Beeck.
In het convenant zijn “Algemene Bepalingen” opgenomen. Deze bepalingen worden voortaan in alle convenanten vermeld om eenvormigheid te krijgen en het lokale bestuur juridisch in te dekken.
Zo worden afspraken gemaakt over geheimhouding, beveiliging (o.a. informatieveiligheid), communicatie, publiciteit, financiering, beëindiging, wijzigbaarheid en aansprakelijkheid.
Daarnaast zijn er ook organisatiebrede afspraken gemaakt om de opvolging en evaluatie van de convenanten te versterken. Naast de jaarlijkse evaluatie zal er bijvoorbeeld halverwege de looptijd van het convenant een diepgaande evaluatie gebeuren die beleidsmatig wordt afgetoetst.
Artikel 41. 5° van het Decreet Lokaal Bestuur: [… ] De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
[… ]
5° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247;
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het nieuwe convenant met Het Gevolg vzw en machtigt de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om dit namens stad Turnhout te ondertekenen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Dieter De Quick en Kelly Verheyen.
Motivering:
De European Disability Card wil de toegankelijkheid tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding voor personen met een handicap bevorderen. Het is een officiële kaart die door diverse instellingen in ons land wordt uitgereikt, maar ook erkend wordt in minstens 8 Europese landen. In heel wat Vlaamse steden en gemeenten werd de kaart reeds ingevoerd om tal van faciliteiten voor gehandicapten laagdrempeliger te maken en de inclusiviteit voor mensen met een handicap in de hand te werken.
In 2020 en 2022 diende onze fractie een voorstel tot beslissing in om EDC ook in Turnhout ingang te doen vinden. Het Turnhoutse stadsbestuur achtte het bij monde van schepen Kelly Verheyen (Vooruit) niet nodig om het systeem ook in onze stad uit te rollen, omdat men de toegevoegde waarde ervan niet inziet. Zo vindt men de kaart stigmatiserend (!) voor gehandicapten, heeft men het over extra administratie, wacht men evaluaties af en is men van mening dat de reeds bestaande Uit-Pas moet volstaan.
Op 9 juni 2022 werd in de Kamer van volksvertegenwoordigers een voorstel van resolutie - ingediend door socialisten, christendemocraten en liberalen - betreffende de verdere uitrol van de European Disability Card behandeld en gestemd. Het werd unaniem – dus ook met steun van de ganse oppositie - goedgekeurd. Het initiatief werd in alle toonaarden verdedigd door alle fracties. Gelet op al die gelijkgezinde stemmen, lijkt het ons een logische stap dat het stadsbestuur van Turnhout hierin een positieve houding wenst aan te nemen.
Voorstel tot beslissing
De gemeenteraad van Turnhout beslist dat op korte termijn alle mogelijke initiatieven genomen worden om de EDC ook in Turnhout ingang te doen vinden in navolging van de vele andere gemeenten.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Wout Schafraet en Jan Van Otten.
De kinderopvang in Turnhout staat voor grote veranderingen met de uitrol van het BOA-decreet. Op 28 oktober vorig jaar brak een spontane staking uit in twee vestigingen van de kinderopvang. Het personeel voelde zich onvoldoende betrokken bij de uitrol van het decreet en had veel vragen welke gevolgen het voor hen en voor de werking van de kinderopvang zou hebben. Maar uiteraard zal de concrete uitrol van het BOA-decreet ook voor scholen, voor ouders en voor de kinderen zelf een belangrijke impact hebben.
Op de gemeenteraad van 4 november vorig jaar gaf schepen Van Otten een timing mee van verschillende overlegmomenten met het personeel en met de scholen. Op 28 januari zou er een tussentijdse evaluatie komen van de lopende proefprojecten. Daarin gaf de schepen zelf drie opties aan: gaan we verder doen met de uitrol van het BOA-decreet, gaan we bijsturen of gaan we het project stopzetten.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Wout Schafraet en Kelly Verheyen.
De CIB-huurbarometer heeft de nieuwe huurprijzen voor ons land bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat de huurprijzen in heel het land fors stijgen. Ook in Turnhout zien we een forse stijging.
Voor een huis ronden we voor het eerst de symbolische kaap van €1000. Je betaalt nu gemiddeld €1.036 voor een huurhuis. Vorig jaar was dat nog €966. Een stijging met 7,19%. Voor een huurappartement betaal je nu gemiddeld €811. Vorig jaar was dat nog €770. Een stijging met 5,27%. De stijging ligt telkens een stuk boven de algemene inflatie (3%).
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Eric Vos en Kelly Verheyen.
De federale regering heeft een nieuwe wet goedgekeurde die een sociaaltariefpremie invoert voor collectieve installaties. De premie heeft betrekking op gas, elektriciteit en warmtenetten.
Het is een driemaandelijkse premie die vanaf medio 2024 toegekend kan worden aan mensen, die recht hebben op de sociaaltariefpremie voor energie én die wonen in een appartementsgebouw, serviceflats met collectieve verwarmingsketel en/of één elektriciteitsaansluiting. Voordien kon men niet genieten van een premie, omdat deze bewoners geen individueel energiecontract konden afsluiten. De voorwaarde is wel, dat de bewoner zelf zijn energie betaalt via een afrekening of factuur aan de verhuurder. Uiteraard moet men een aanvraagprocedure volgen.
De beheerders van collectieve installaties (eigenaars, syndici, gebouwenbeheerders) moeten alle collectieve aansluitpunten aanmelden bij de FOD economie. De beheerders krijgen vervolgens een unieke code, die men doorgeeft aan de bewoners, die hiermee, als men in aanmerking komt, de sociaal tariefpremie kan aanvragen.
VVSG communiceerde in augustus 2024 aan de lokale besturen om gebouwen - onder hun beheer - met collectieve meters, zoals assistentiewoningen of huurwoningen, reeds in augustus ’24 te registreren. Dit omdat bewoners op tijd hun aanvraag konden indienen, om geen premiebedragen te missen.
Deze relatief nieuwe mogelijkheid in de wetgeving roept volgende vragen op:
Genk en halte NoorderKempen lieten zich in de media horen over het gebrek aan stiptheid van de treinverbinding. Het NMBS-station in Genk was in 2024 met een stiptheidspercentage van 75,7% het minst stipte treinstation van het land.
In Turnhout is het met een stiptheidspercentage van 81.2 % niet veel beter.
1 trein op 5 komt dus laattijdig toe!
Eén van de redenen van de minder stipte treinverbinding naar beide centrumsteden (Turnhout en Genk) is gelijkaardig: slechts 1 spoor op het einde van het traject.
Bovendien ligt Turnhout op het eind van een lijn.
Vraag is hoe de NMBS tegen ten laatste 2027 een stiptheidscijfer van 90,6 procent, zoals bepaald In het openbaredienstcontract met de federale overheid zal halen.
Voor de bereikbaarheid van onze stad is in ieder geval een forse verbetering dringend nodig!
In het verleden bestempelde NMBS dat de stiptheid van de lijn Turnhout-Brussel-Binche als een belangrijk zorgenkind. Het is dan ook verbazingwekkend dat bij de nieuwe dienstregeling die inging op 15 december 2024 het knooppuntensysteem (doorknippen van treinlijnen en het voorzien van een overstap) niet toepast wordt voor deze lijn.
Een treinverbinding met een vertrekkende trein in Brussel (i.p.v.) Binche met eindhalte in Turnhout zou er alleszins voor zorgen dat de trein stipt vertrekt in Brussel en de stiptheid van de treinverbinding naar Turnhout verbetert.
Aan de hand van deze vaststelling pleiten we om:
Volgt het bestuur deze standpunten en wil het bestuur met NMBS een structureel overleg opstarten ?
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Greet Oris en Peter Segers
Turnhout heeft oog voor kinderen en jongeren. Er wordt ingezet op speelpleintjes. Bij de ontwikkeling van (nieuw)bouwprojecten/inbreidingsprojecten is er aandacht voor het creëren van veilige speelomgevingen. Wollebos en Wollewei organiseren speelactiviteiten in de vakantieperiodes. Dat juichen we alleen maar toe!
Daarnaast kunnen inwoners elk jaar een aanvraag indienen om tijdens de zomervakantie een speelstraat te organiseren.
Speelstraten verzekeren een veiligere omgeving voor kinderen om buiten te spelen - zeker in de binnenstad waar helaas niet elk kind beschikt over de mogelijkheid een speelpleintje op minder dan 300 m van zijn huis te vinden of naar een speelpleintje te gaan zonder een drukke straat, invalsweg of spoorweg over te steken. Daardoor hebben deze kinderen minder kans om te groeien en zich te ontplooien.
Speelstraten kunnen de sociale cohesie in buurten en wijken bevorderen. Ze bieden ook een gelegenheid voor bewoners om elkaar te ontmoeten, wat kan leiden tot sterkere gemeenschapsbanden.
Speelstraten kunnen helpen om de verkeersdrukte in woonwijken te verminderen wat kan bijdragen tot een aangenamere leefomgeving en duurzamere buurten.
De criteria om speelstraten te organiseren werden vastgesteld door de Vlaamse Overheid. Turnhout volgt deze grotendeels. Daar waar Vlaanderen oplegt dat voldoende bewoners van de straat akkoord moeten gaan, interpreteert Turnhout dit echter zeer streng, namelijk 80%. Acht op tien bewoners moeten dus na bevraging akkoord gaan! Is dat niet te hoog voor een bestuur dat de voordelen van speelstraten erkent?
Na wat opzoekwerk stellen we vast dat er toch wel wat steden en gemeenten zijn die een soepelere voorwaarde hanteren. Sommigen formuleren het zoals Vlaanderen dat doet, inrichten van een speelstraat moet ‘voldoende gedragen’ zijn. Anderen hanteren een gewone meerderheid. En er zijn er die het omdraaien en vertrekken van het principe dat alle straten speelstraten kunnen zijn behalve diegene die ze zelf hebben opgelijst (en regelmatig evalueren).
Bent u bereidt om het reglement speelstraten te evalueren en de voorwaarde van 80% te verlagen om het voor inwoners gemakkelijker te maken om een speelstraat in te richten?
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel, Hannes Anaf en Luc Op De Beeck
Piet Vanthemsche werd door de Vlaamse overheid begin 2022 aangesteld als intendant in het Turnhouts Vennengebied om tot een gebiedsgericht ontwikkelingsplan te komen. Dat zou dit voorjaar klaar moeten zijn. In het kader daarvan voerde hij gesprekken met zowel landbouwers als natuurbeheerders en er waren onderzoeken opgestart naar de invulling van het gebied, de waterhuishouding en de stikstofuitstoot. De bedoeling was dat die informatie zou leiden tot een realistisch ontwikkelingsplan, dat voldeed aan het goedgekeurde stikstofdecreet. Nadat de intendant opstapte, viel de communicatie stil. Dit leidde tot ongerustheid, omdat de landbouwers in het Vennengebied geen zicht hebben op hun mogelijkheden in de toekomst en rechtszekerheid.
De VVSG erkent de waardevolle rol die een raadsgriffier naar Nederlands model kan hebben. Een raadsgriffier verzorgt de informatievoorziening van de raad, ondersteunt de agendering, helpt raadsleden bij praktische en inhoudelijke vragen, enzovoort. Zo is er de mogelijkheid voor gemeenten om expliciet te kiezen voor 'bestuursondersteuning' of een 'bestuursondersteuner', zoals kan worden bepaald in het decreet lokaal bestuur. Deze aanvullende ondersteuning kan in het huishoudelijke reglement van de raad worden opgenomen. Het is van groot belang dat griffiers niet alleen administratieve taken uitvoeren, maar ook een strategische rol op zich nemen. Ze adviseren de raad over procedures, reglementen en beleidsontwikkeling, wat bijdraagt aan de verbetering van de kwaliteit van de besluitvorming en de mogelijkheid van de raad om zijn controlerende en vertegenwoordigende functie beter uit te oefenen. De VVSG moedigt lokale besturen aan om te investeren in goed opgeleide en competente griffiers die in staat zijn om de raad op een proactieve en ondersteunende manier te begeleiden. Dat kan uiteindelijk bijdragen aan een versterking van het lokale bestuur en het vertrouwen van de burgers in het democratische proces zal vergroten.
Turnhout is een van de 13 Vlaamse centrumsteden. Met onze omvang kan een raadsgriffier een grote toegevoegde waarde zijn.