De gemeenten behorende tot de Vervoerregio worden via deze vervoerregioraad integraal en rechtstreeks betrokken bij de realisatie van het uitgewerkte mobiliteitsbeleid voor de regio dat vastgelegd werd in het goedgekeurde Regionaal Mobiliteitsplan Kempen. Zij krijgen daar onder andere een belangrijke rol in de gelaagde organisatie van het openbaar vervoer, de synchromodaliteit en de combimobiliteit, het prioriteren, opvolgen en evalueren van maatregelen inzake verkeersveiligheid alsook doorstroming, het bepalen van het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk, met uitzondering van fietssnelwegen, het advies geven aan de gewestelijke overheden bij de opmaak van het Geïntegreerd Investeringsprogramma en het prioriteren, opvolgen en evalueren van regionale mobiliteitsprogramma’s en -projecten die van strategisch belang zijn op het niveau van de vervoerregio.
Het engagement voor de gemeente houdt het volgende in: actief participeren aan de werking en de overlegmomenten van de vervoerregioraad, beschikbare informatie delen (o.m. uit het eigen mobiliteitsplan) en constructief meewerken aan de uitvoering van concrete acties;
Het Regionaal Mobiliteitsplan 2030-2050 voor de Vervoerregio Kempen tekent de toekomst van de mobiliteit in de vervoerregio uit en bevat concrete acties voor lokale en bovenlokale overheden om die toekomstvisie te realiseren.
Het Regionaal Mobiliteitsplan is een strategisch document en legt de mobiliteitsvisie op middellange termijn vast, met een doorkijk naar 2050. Alle vervoerswijzen komen aan bod, zowel voor personen- als voor goederenvervoer. De principes van het decreet basisbereikbaarheid (Hoppin) zijn daarbij van kracht.
Het plan doet onder andere uitspraken over de belangrijke mobiliteitsuitdagingen van de regio. De shift naar duurzame mobiliteit wordt gerealiseerd door een wisselwerking tussen drie hoekstenen: het mobiliteitsaanbod, mobiliteitsvraag en de ruimtelijke ordening.
Het plan zoomt in op de verschillende netwerken, ingrepen en ondersteunende maatregelen van regionaal belang, met focus op het mobiliteitsaanbod en de mobiliteitsvraag.
Het Regionaal Mobiliteitsplan is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de partners in de vervoerregioraad. De nadruk ligt op het bovenlokale aspect, zonder het lokale uit het oog te verliezen. Ook het middelveld en de burger zelf werkten hieraan mee.
Het Regionaal Mobiliteitsplan spreekt zich enkel uit over visies en acties van regionaal belang. Zowel de lokale als bovenlokale actoren kunnen optreden als initiatiefnemer om acties uit te rollen.
Met de start van de nieuwe legislatuur en de verdeling van de bevoegdheden, moet ook iedere gemeente van de Vervoerregio Kempen opnieuw een vertegenwoordiger aanduiden voor deelname aan de vervoerregioraad.
Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in de vervoerregioraad Kempen.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Stijn Adriaensens behaalt 32 stemmen op 34 stemmers, er waren 2 onthoudingen.
De heer Stijn Adriaensens heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald en wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de vervoerregioraad Kempen.