Er wordt voorgesteld om het aantal geledingen en aantal deskundigen te wijzigen. Gezien de evoluties worden volgende wijzigingen doorgevoerd:
- De geleding mobiliteitsverenigingen wordt geschrapt. Deze geleding zal ook bij de experten worden vertegenwoordigd.
- De geleding socio-culturele en erfgoedorganisaties, toerisme en sport zou samengenomen kunnen worden onder 1 geleding vrije tijd en cultuur.
- Aan de benaming van de geleding handelaars zou ook expliciet zelfstandigen worden toegevoegd. De algemeen verduidelijkende term middenstand kan nog bewaard blijven.
- De benaming woon-welzijnsorganisaties of sociale huisvestingsmaatschappijen zou aangepast worden in lokale woonactoren
De voorgestelde samenstelling voor de geledingen zou dan de volgende zijn:
De voorgestelde samenstelling zou dan de volgende zijn:
1 vertegenwoordiger van de lokale milieu-natuurverenigingen
1 vertegenwoordiger van de vrije tijd en cultuursector
1 vertegenwoordiger van de jeugdverenigingen
1 vertegenwoordiger van de landbouworganisaties
1 vertegenwoordiger van de werkgevers (bedrijven)
1 vertegenwoordiger van de handelaars en zelfstandigen (middenstand)
1 vertegenwoordiger van de werknemers
1 vertegenwoordiger van de lokale woonactoren
1 vertegenwoordiger van de bewonersgroepen
Dit brengt het totaal op 9 geledingen. Deze geledingen zijn allemaal relevant binnen de werking van een Gecoro.
Er wordt voorgesteld om het aantal deskundigen ruimtelijke ordening van 5 naar 6 te brengen. De materie ruimtelijke ordening wordt steeds complexer en meer divers, zodat een deskundige kijk op ruimtelijke ordeningsbeleid ook aan belang wint.
Bij de deskundigen streven we naar het verkrijgen van leden met verschillende specialisaties: stedenbouw, planning, wetgeving, milieu, architectuur, mobiliteit.
Uiteindelijk zitten we dan aan een Gecoro van 15 effectieve leden. Wat binnen de wettelijke bepalingen ligt.
Voor elk effectief lid zal er een plaatsvervanger voorzien worden. Enkel de aan te duiden voorzitter (uit de deskundigen) zal geen plaatvervanger moeten hebben.
Verder wordt er voorgesteld om het presentiegeld van de Gecoro als volgt te bepalen:
In zitting van 1 september 2014 heeft de gemeenteraad besloten een vergoeding toe te kennen aan de leden van de Gecoro volgens volgende verdeelsleutel:
Per geleding of per deskundige en zijn of haar plaatsvervanger die op minstens 75% van de Gecorozittingen gedurende een kalenderjaar aanwezig is, wordt 75% van het presentiegeld dat een gemeenteraadslid per gemeenteraadszitting ontvangt uitbetaald. Per geleding of per deskundige en zijn of haar plaatsvervanger die op minstens 100% van de Gecorozittingen gedurende een kalenderjaar aanwezig is, wordt 100% van het presentiegeld dat een gemeenteraadslid per gemeenteraadszitting ontvangt uitbetaald. Verontschuldigingen worden niet meegeteld als aanwezigheid. De betaling gebeurt als volgt: het voorziene presentiegeld wordt verdeeld à rato van het aantal vergaderingen waarop het effectieve lid of zijn/haar plaatsvervanger aanwezig was. De presentiegelden worden betaald door een jaarlijkse toelage van 2000 euro. In het collegebesluit van 8 februari 2022 werd een toelage van 2500 euro voorzien. Omdat de nieuwe Gecoro minder leden zal tellen wordt dus voorgesteld om dit bedrag naar 2000 euro per jaar terug te brengen.
Voor de kandidaatstelling voor leden van de Gecoro zal een algemene oproep gelanceerd worden, die minstens 1 maand zal duren. Voor het verkrijgen van kandidaten voor maatschappelijke geledingen zullen bijkomend de benodigde organisaties aangeschreven worden.
Bij de oproep zijn volgende principes van belang:
- Elke organisatie mag 2 personen als kandidaat voordragen.
- Er zal ook gewezen worden op de regelingen inzake evenwichtige vertegenwoordiging van vrouwen en mannen, vermeld in artikel 304 §3 van het decreet over het lokaal bestuur, die van toepassing is op de Gecoro. Zodat we vlot aan een evenwichtige vertegenwoordiging geraken.
- Bij de oproep wordt duidelijk vermeld dat de gemeenteraad de Gecoro samenstelt. Het is de gemeenteraad die beslist welke leden effectieven en plaatsvervangers zullen zijn.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) en latere wijzigingen, meer bepaald artikel 1.3.3.
Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van nadere regels voor de samenstelling, de organisatie en de werkwijze van de provinciale, intergemeentelijke en gemeentelijke commissies voor ruimtelijke ordening
Decreet lokaal bestuur, meer bepaald, artikel 304 ยง3
De gemeenteraad beslist om de samenstelling van de Gecoro als volgt goed te keuren:
15 leden bestaande uit
6 deskundigen ruimtelijke ordening
1 vertegenwoordiger van de lokale milieu-natuurverenigingen
1 vertegenwoordiger van de vrije tijd en cultuursector
1 vertegenwoordiger van de jeugdverenigingen
1 vertegenwoordiger van de landbouworganisaties
1 vertegenwoordiger van de werkgevers (bedrijven)
1 vertegenwoordiger van de handelaars en zelfstandigen (middenstand)
1 vertegenwoordiger van de werknemers
1 vertegenwoordiger van de lokale woonactoren
1 vertegenwoordiger van de bewonersgroepen
De gemeenteraad beslist een oproep te lanceren voor de kandidatuurstelling voor leden van de Gecoro die minstens 1 maand loopt.