De Aa-vallei stroomt door de zuidelijke stadsrand van Turnhout. Op verschillende plaatsen werd de afgelopen decennia de overstromingsruimte voor de Aa sterk ingeperkt. Bij felle en/of langdurige neerslag treedt de Aa op verschillende plaatsen buiten haar oevers, zo ook ter hoogte van de Parkwijk en verder stroomafwaarts aan het industriegebied. Binnen het stadsvernieuwingsproject Parkwijk is vooral de zuidelijke lagergelegen rand (Xaverianenplantsoen) gevoelig aan (fluviale) overstromingen. Om een structureel antwoord te bieden op deze overstromingen dient, zoals ook bevestigd wordt in de recente overstromingskaarten, de ruimte van de vallei te vergroten.
In februari 2023 keurde de gemeenteraad het masterplan Parkwijk goed. Het masterplan werd opgemaakt in opdracht van de stad Turnhout en woonmaatschappij Woonboog (eigenaar van de sociale huurwoningen in de wijk). In het masterplan wordt het toekomstbeeld voor de Parkwijk vastgelegd. Om een antwoord te bieden aan de overstromingsproblematiek van de Aa is in het plan voorzien dat de ruimte voor de Aa-vallei verbreed wordt door de Parkring langsheen de Aa te verleggen en door de woningen in het zuiden van het Xaverianenplantsoen af te breken. Meer bepaald gaat het om de woningen Xaverianenplantsoen 41 tem 72. Het overgrote deel van de woningen is in eigendom van Woonboog. Een groot deel van deze woningen, Xaverianenplantsoen 47 tem 64, werden reeds gesloopt. Ook de sloop van Xaverianenplantsoen 65 tem 72, allen woningen van Woonboog, is reeds vergund en zal kortelings uitgevoerd worden.
Naast de woningen van Woonboog zijn er ook 3 private woningen gevestigd in dit gebied, meer bepaald Xaverianenplantsoen 42, 45 en 46. Deze woningen worden wenselijk ook verworven. De zone ter hoogte van Xaverianenplantsoen nrs. 41-46 is immers nodig voor de aanzet van de overstromingszone ter hoogte van de huidige straat Parkring. Zo lang er woningen op deze plaats staan, moeten die beschermd blijven tegen wateroverlast, waardoor de ruimte voor water tussen de woningen en de Aa beknot wordt. Op die plaats moet de inlaat naar de overstromingszone voorzien worden. De aanwezigheid van deze woningen beperkt de vrijheidsgraden daarvoor aanzienlijk.
Gezien het (maatschappelijk) belang van het stadsvernieuwingsproject, worden volgende percelen opgenomen in een voorkooprechtzone:
Volgende instanties worden begunstigd van het voorkooprecht in onderstaande volgorde:
In zitting van 7 oktober 2024 stelde de gemeenteraad de voorkooprechtzone in het stadsvernieuwingsproject Parkwijk voorlopig vast. De gemeenteraad vroeg een openbaar onderzoek te organiseren. Dit openbaar onderzoek liep van 18 oktober 2024 tot en met 16 november 2024. Er werden geen bezwaren ingediend.
Decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, Art 41 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad
Decreet van 22 maart 2002 houdende de ondersteuning van stadsvernieuwingsprojecten (B.S. 07-05-2002, art. 9). Het artikel over het recht van voorkoop werd toegevoegd aan het decreet via art. 7.2.32 van het decreet van 27 maart 2009 betreffende het grond- en pandenbeleid (B.S. 15-05-2009).
De gemeenteraad neemt binnen het stadsvernieuwingsproject Parkwijk volgende percelen op in een zone voor voorkooprecht en stelt deze definitief vast:
Volgende instanties worden begunstigd van het voorkooprecht stadsvernieuwingsproject in onderstaande volgorde: