De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door Stad Turnhout aan de hulpverleningszone Taxandria verschuldigde dotatie voor het dienstjaar 2024 ten bedrage van 2 992 706 euro voor exploitatie en 643 227 euro voor investeringen.
Het college van burgemeester en schepenen geeft gunstig advies over de gewijzigde dotatie van dienstjaar 2024 aan de hulpverleningszone Taxandria.
Protocol met betrekking tot de oprichting van de hulperleningszone Taxandria van 02/01/2015 waarin de verdeelsleutel van de dotatie werd bepaald.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de door Stad Turnhout aan de hulpverleningszone Taxandria verschuldigde dotatie voor het dienstjaar 2024 ten bedrage van 2 992 706 euro voor bijdrage in de werkingskosten en 643 227 euro als investeringsbijdrage.
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door Stad Turnhout aan de hulpverleningszone Taxandria verschuldigde dotatie voor het dienstjaar 2025 ten bedrage van 3 660 114 euro voor exploitatie en 720 894 euro voor investeringen.
Het college van burgemeester en schepenen geeft gunstig advies over de dotatie van dienstjaar 2025 aan de hulpverleningszone Taxandria.
Protocol met betrekking tot de oprichting van de hulperleningszone Taxandria van 02/01/2015 waarin de verdeelsleutel van de dotatie werd bepaald.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de door Stad Turnhout aan de hulpverleningszone Taxandria verschuldigde dotatie voor het dienstjaar 2025 ten bedrage van 3 660 114 euro voor bijdrage in de werkingskosten en 720 894 euro als investeringsbijdrage.
De jaarrekening 2023, opgemaakt door de accountant, werd op 4 juni 2024 reeds goedgekeurd door de raad van bestuur van het samenwerkingsverband Stadsregio Turnhout .
Het wordt nu ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraden.
Naast de formele jaarrekening 2023 opgemaakt voor de revisor, gaat als bijlage ter informatie een financieel overzicht gemaakt per beleidsdomein. Hierin worden de kosten en opbrengsten per beleidsthema naast elkaar gelegd.
Stadsregio Turnhout heeft als nieuwe naam Kordia. Juridisch gezien heet de projectvereniging nog steeds Stadsregio Turnhout daar de naamswijziging nog niet werd gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
Art. 16 van 6 juli 2001 van het decreet houdende de intergemeentelijke samenwerking.
De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 33 stemmers nl. Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Paul Moelans; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Jeff Dierckx; mevrouw Pauline Ceusters; mevrouw Cathy Devolder; de heer Guy Van der Stuyft - raadsleden
Er waren 5 onthoudingen nl. Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Dieter De Quick; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
De gemeenteraad beslist het verslag van de accountant en de jaarrekening 2023 van de projectvereniging samenwerkingsverband Stadsregio Turnhout goed te keuren.
Tot de eerstvolgende volledige vernieuwing van de gemeenteraad wordt een fractie geachte hetzelfde aantal leden in de commissies te behouden. Vlaams Belang heeft 2 leden in de commissies.
Doordat Jan Van Steenbergen niet langer deel uitmaakt van de fractie Vlaams Belang, wil de fractie Vlaams Belang de afvaardigingen in de commissies vernieuwen. Dit gebeurt door middel van een akte van voordracht.
De akte van voordracht is ontvankelijk als die ondertekend werd door een meerderheid van de leden van de fractie.
Artikel 37 van het decreet lokaal bestuur
Artikel 29 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad met betrekking tot de samenstelling van commissies.
De gemeenteraad verklaart de akte van voordracht van Vlaams Belang voor de samenstelling van de gemeenteraadscommissies ontvankelijk.
De gemeenteraad stelt de gemeenteraadscommissies als volgt samen:
Commissie 1: Paul Van Miert en Francis Stijnen
Stadsregionaal beleid, Politie en Brandweer, Veiligheid, AGB, Burgerzaken, Patrimonium, Personeel, Algemene organisatie, Evenementen, Financiën, Kerkraden, Landbouw, Markten en Foren, Facility en Stadsbedrijven
Paul Moelans, Ludwig Nietvelt, Peter Segers, Achraf El Yakhloufi, Annemie Der Kinderen, Pauline Ceusters, Reccino Van Lommel, Peter Janssens, Luc Debondt, Katleen De Coninck
Bart Voordeckers en Wout Schafraet met raadgevende stem
Commissie 2: Kelly Verheyen en Luc Op de Beeck
Werk en economie, Orion, Ziekenhuis, Gelijke Kansen, Huisvesting, Subsidiewerving
Annemie Der Kinderen, Peter Segers, Achraf El Yakhloufi, Guy Van der Stuyft, Cathy Devolder, Pauline Ceusters, Vicky Waterschoot, Dieter De Quick, Eric Vos, Rudy Elst
Bart Voordeckers en Wout Schafraet met raadgevende stem
Commissie 3: Jan Van Otten en Astrid Wittebolle
Jeugd, Communicatie, Kinderopvang, Buurten en wijken, Sport, Preventie, Bibliotheek, Cultuur, Musea en Archief Turnhout, APB Warande, Projectmanagement, Milieu, Energie, Duurzaamheid
Kurt Persegael, Hannes Anaf, Achraf El Yakhloufi, Ludwig Nietvelt, Koen De Busser, Jeff Dierckx, Dieter De Quick, Kevin Janssen, Peter Roes, Eric Vos
Bart Voordeckers en Wout Schafraet met raadgevende stem
Commissie 4: Marc Boogers en Stijn Adriaensens
Mobiliteit, Wegen- en groenbeheer, Onderwijs en Volwassenenopleiding, Kunstonderwijs, Inrichtende macht stedelijk onderwijs, Socio-culturele Vorming, Ruimtelijke Ordening, Centrummanagement, Toerisme, Begraafplaatsen, Internationale Samenwerking, Dierenwelzijn, ICT
Jeff Dierckx, Hannes Anaf, Achraf El Yakhloufi, Paul Moelans, Wilfried Sylverans, Koen De Busser, Reccino Van Lommel, Mario Geys, Katleen De Coninck, Luc Debondt
Bart Voordeckers en Wout Schafraet met raadgevende stem
Doordat Jan Van Steenbergen niet langer deel uitmaakt van de fractie Vlaams Belang, wenst de fractie hem te vervangen door de heer Dieter De Quick in deontologische commissie.
Artikel 33 van de deontologische code
De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van een lid in de deontologische commissie, in vervanging van de heer Jan Van Steenbergen.
De heer Dieter De Quick, raadslid, behaalt 33 stemmen op 33 stemmers en heeft de volstrekte meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen behaald.
De heer Dieter De Quick, raadslid, wordt aangeduid als lid van de deontologische commissie.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: F. Stijnen
Per 1 maart 2026 vervalt de erfpacht van het pand verleend door Stad Turnhout aan Blairon NV. Op dat moment verwerft Blairon NV geen inkomsten meer van de lopende huurcontracten die overgaan naar de blote eigenaar of ontbonden worden. De vaste kosten van de vennootschap worden dan nog enkel gedekt door huurinkomsten van het pioniersgebouw. Voor het rendement van de vennootschap is het belangrijk een maximale omzet te genereren wat mede door deze inbreng mogelijk is. Bovendien heeft Blairon NV als eigenaar het volledige beschikkingsrecht om het gebouw te renoveren en meerwaarde te creëren die in de toekomst door verkoop of anderszins kan gerealiseerd worden. De kaspositie, de te verwachten cashflow en financieringscapaciteit van de vennootschap zijn dermate dat grote investeringen in het gebouw mogelijk zijn. De Stad Turnhout kan die niet verwezenlijken.
De waarde werd op 29 februari 2024 geschat door landmeter expert Galtier Expertises. De marktwaarde van het gebouw werd bepaald op 6.550.000 euro. Rekening houdend met het lopende erfpacht, wordt de inbrengwaarde van de naakte eigendom vastgesteld op 6.369.500 euro.
Het is wenselijk dat de naakte eigendom wordt ingebracht in het AGB Turnhout via een kapitaalinbreng met als doel de exploitatie van het gebouw verder te zetten.
Na deze transactie zal het AGB Turnhout het goed, eveneens via een kapitaalinbreng en aan dezelfde voorwaarden, overdragen aan haar dochtermaatschappij Blairon NV, die de verdere exploitatie van het Europeiongebouw, tezamen met de nabij gelegen parking, kan uitvoeren. Door deze inbreng komt er ook een einde aan de lopende erfpacht door vermenging (het recht van erfpacht en het bijhorende eigendomsrecht verenigen zich bij één en dezelfde partij).
Het AGB Turnhout heeft als enige aandeelhouder van Blairon NV steeds de mogelijkheid om mee te waken en te beslissen over de financiële transacties die Blairon NV uitvoert, alsook over een eventuele terugvloeiing van financiële middelen naar het AGB Turnhout (bv via een kapitaalvermindering). Op deze manier zal Stad Turnhout (of het AGB Turnhout) steeds de mogelijkheid hebben om in de toekomst de waarde van het Europeiongebouw te valoriseren.
Daarnaast zal het gebouw op termijn moeten voldoen aan de klimaatdoelstellingen. Stad Turnhout geeft hierbij de opdracht aan het AGB Turnhout om hierover te waken en desgevallend de nodige afspraken te maken.
Voor beide overdrachten werd een ontwerp van akte van kapitaalinbreng opgemaakt door notaris Philip Van Durme.
Decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, Art 41 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De gemeenteraad gaat akkoord met een inbreng in natura voor algemeen nut van de naakte eigendom van het Europeiongebouw via een kapitaalinbreng naar het AGB Turnhout.
Na deze transactie zal het AGB Turnhout het onroerend goed via een kapitaalinbreng inbrengen bij dochtermaatschappij Blairon NV, opdat deze de exploitatie van het gebouw verder kan uitvoeren.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het ontwerp van akte van kapitaalinbreng opgemaakt door notaris Philip Van Durme.
De gemeenteraad geeft het AGB Turnhout de opdracht om mee te waken en te beslissen over de financiële transacties die Blairon NV uitvoert, alsook over eventuele terugvloeiing van financiële middelen naar AGB Turnhout. Op deze manier zal Stad Turnhout en/of het AGB Turnhout steeds de mogelijkheid hebben om in de toekomst de waarde van het Europeiongebouw te valoriseren.
De gemeenteraad geeft het AGB Turnhout de opdracht om mee te waken over de aanpassing van het gebouw aan de klimaatdoelstellingen en desgevallend de nodige afspraken hierover te maken met Blairon NV.
Begin december 2022 communiceerde de provincie Antwerpen een aantal beleidsbeslissingen in het kader van de optimalisatie van haar werking. Een van deze beslissingen was dat ten laatste op 1 januari 2025 de bibliotheekwerking en de uitleendienst van docAtlas worden stopgezet en dat er wordt gezocht naar een overnamepartner. Thomas More werd als overnemer gevonden en het kenniscentrum docAtlas werd door de Provincie Antwerpen overgedragen aan Thomas More door de overeenkomst dd. 22/02/2024. Om de betoelaging vanuit de Stad voor de werking van docAtlas bij de juiste partner te laten landen, wordt gevraagd om het convenant met de provincie Antwerpen stop te zetten en tegelijkertijd een nieuwe convenant met Thomas More goed te keuren.
Artikel 41. 5° van het Decreet Lokaal Bestuur: [… ] De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
[… ]
5° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247;
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de beëindiging van het convenant tussen de stad Turnhout en Provinciaal Documentatiecentrum Atlas APB dat op 29/06/2020 door de gemeenteraad werd goedgekeurd en waarbij de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur gemachtigd werden om dit namens stad Turnhout te ondertekenen, met ingang vanaf 1 januari 2024.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: J. Van Steenbergen.
De termijn van de convenant loopt nog door in de volgende legislatuur (eind 2026) en wilt zich daarom onthouden.
In het convenant zijn “Algemene Bepalingen” opgenomen. Deze bepalingen worden voortaan in alle convenanten vermeld om eenvormigheid te krijgen en het lokale bestuur juridisch in te dekken.
Zo worden afspraken gemaakt over geheimhouding en beveiliging (oa. informatieveiligheid), communicatie en publiciteit, financiering, beëindiging en wijzigbaarheid en aansprakelijkheid.
Daarnaast zijn er ook organisatiebrede afspraken gemaakt om de opvolging en evaluatie van de convenanten te versterken. Naast de jaarlijks evaluatie zal er bijvoorbeeld halverwege de looptijd van het convenant een diepgaande evaluatie gebeuren die beleidsmatig wordt afgetoetst.
Artikel 41. 5° van het Decreet Lokaal Bestuur: [… ] De volgende bevoegdheden kunnen niet aan het college van burgemeester en schepenen worden toevertrouwd:
[… ]
5° het goedkeuren van beheersovereenkomsten en samenwerkingsovereenkomsten als vermeld in artikel 196, 234 en 247;
De gemeenteraad stemde met 27 stemmen op 33 stemmers nl. Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Paul Moelans; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; mevrouw Pauline Ceusters; mevrouw Cathy Devolder; de heer Guy Van der Stuyft - raadsleden
Er waren 6 onthoudingen nl. de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het nieuwe convenant tussen Stad Turnhout en Thomas More met betrekking tot de afdeling van docAtlas te Turnhout en machtigt de voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur om dit namens stad Turnhout te ondertekenen, met ingang vanaf 1 januari 2024 .
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: E.Vos
Stad Turnhout krijgt niet de wedstrijd en exposure waarvoor ze betalen en vragen hiervoor een compensatie.
Graag nog aanpassen o.b.v. opmerkingen in e-mail.
De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 33 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Reccino Van Lommel; de heer Paul Moelans; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Kevin Janssen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Jeff Dierckx; de heer Mario Geys; mevrouw Pauline Ceusters; mevrouw Cathy Devolder; mevrouw Vicky Waterschoot; de heer Guy Van der Stuyft - raadsleden
Er waren 5 tegen stemmen nl. de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Rudy Elst – raadsleden
Het college van burgemeester en schepenen gaat akkoord met de voorgestelde intentieverklaring die tot doel heeft een financiële tegemoetkoming te verkrijgen omdat de grand départ geannuleerd en vervangen werd door een start van een gewone rit.
We merken op dat er in heel wat straten met de ondersteuning van een buurtcheque momenteel een activiteit plaatsvindt. Dit zijn buurten waar de buren samen wel iets willen ondernemen, maar geen drang hebben om als georganiseerd buurtwerk aan de slag te gaan. Om toch ook deze lossere structuren van ontmoeting blijvend te kunnen stimuleren willen we de beperking in tijd van de buurtcheque laten vallen, zodat buurten die slechts eenmalig in het jaar een activiteit willen organiseren, hiervoor toch financiële steun kunnen krijgen vanuit de stad, dit conform de Vlaanderen feest cheques. Hiervoor vragen we een wijziging van het reglement zodat straten jaarlijks beroep kunnen doen op de steun van de stad om in hun buurt te werken aan de samenhang tussen buren.
Door de wijzigingen die vorig jaar zijn ingevoerd is er voldoende budget voorzien om buurten die dit jaarlijks willen aanvragen te accomoderen. Financieel hoeft er dus geen wijziging doorgevoerd worden.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige toelagen.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de aanpassingen in het reglement van de buurtcheques
De gemeenteraad is akkoord met de wijziging waarbij eenzelfde straat voortaan jaarlijks een buurtcheque kan aanvragen.
Doordat Jan Van Steenbergen niet langer deel uitmaakt van de fractie Vlaams Belang, wenst de fractie hem te vervangen door de heer Dieter De Quick in de algemene vergadering van vzw Kinderopvang Turnhout.
Statuten vzw Kinderopvang
De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in de algemene vergadering van vzw Kinderopvang Turnhout, in vervanging van de heer Jan Van Steenbergen.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Dieter De Quick, raadslid, bekomt 33 stemmen op 33 stemmers en behaalt de meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
De heer Dieter De Quick, raadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van vzw Kinderopvang Turnhout, in vervanging van de heer Jan Van Steenbergen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: J. Van Steenbergen
Doordat Jan Van Steenbergen niet langer deel uitmaakt van de fractie Vlaams Belang, wenst de fractie hem te vervangen door de heer Reccino Van Lommel in het Beheersorgaan van de Stedelijke Openbare Bibliotheek.
Statuten Stedelijke Openbare Bibliotheek
De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van een vertegenwoordiger in het Beheersorgaan van de Stedelijke Openbare Bibliotheek , in vervanging van de heer Jan Van Steenbergen.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Reccino Van Lommel, raadslid, bekomt 6 voor, 2 tegen en 25 onthoudingen en behaalt daarbij de meerderheid van de geldig uitgebrachte stemmen.
De heer Reccino Van Lommel, raadslid, wordt aangeduid als vertegenwoordiger in de algemene vergadering van Stedelijke Openbare Bibliotheek, in vervanging van de heer Jan Van Steenbergen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: B. Voordeckers en A. Wittebolle
Tijdens diverse onderhandelingsgesprekken tussen het projectteam en de aangestelde uitbaters werden de voorwaarden en de samenwerking uitvoerig besproken. Op basis van hun ingediende voorstel, de voorwaarden van de oproep en deze gesprekken werd een concessieovereenkomst opgemaakt. Deze wordt nu voorgelegd aan de gemeenteraad ter goedkeuring.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2017, art. 2 en art 41 ev met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De gemeenteraad gaat akkoord met de inhoud van de concessieovereenkomst met de nieuwe uitbaters van het toekomstige museumcafé Panorama BV (Yves Sylverans en Philippe Boermans).
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: R. Van Lommel en A. Wittebolle
Sinds 2012 beschikt ook IOK over toezichthouders en verleent zij aan de aangesloten gemeenten een dienstverlening op het vlak van milieuhandhaving. Voor deze dienstverlening werd een interlokale vereniging opgestart met als deelnemers de deelnemende gemeenten, politiezones en IOK. De Interlokale Vereniging Milieuhandhaving Kempen (IVMK) had als hoofddoelstelling het milieuhandhavingsbeleid van de deelnemende gemeenten te organiseren en op elkaar af te stemmen, waarbij de ervaring en kennis van alle deelnemers werd gebundeld om zo te streven naar een efficiënter milieuhandhavingsbeleid. Hierbij gold als uitgangspunt een taakverdeling op basis van de expertise van alle actoren, waarbij zo veel als mogelijk de bestaande taakverdeling en performante werking werden geformaliseerd in een kostenefficiënt samenwerkingsmodel. In 2017 werd IVMK opgeheven en werd de dienstverlening geïntegreerd binnen IOK, onder gelding van dezelfde principes.
Sinds 2019 voorziet IOK eveneens in een dienstverlening handhaving ruimtelijke ordening, waarbij zij beschikt over enkele verbalisanten ruimtelijke ordening en stedenbouwkundige inspecteurs.
Aangezien handhaving een specifieke inhoudelijk-technische kennis vergt en vaak ook juridische kennis, is de dienstverlening handhaving milieu en ruimtelijke ordening ingebed binnen de Juridische dienst – Cluster omgeving.
Op dit moment zijn er 22 gemeenten aangesloten bij de dienstverlening milieuhandhaving en 24 gemeenten bij de dienstverlening handhaving ruimtelijke ordening. De intergemeentelijke dienstverlening handhaving (IDH) beschikt over 6,2 VTE, bestaande uit milieutoezichthouders, verbalisanten ruimtelijke ordening, stedenbouwkundige inspecteurs en administratieve kracht.
Stad Turnhout is – net als de andere gemeenten die deel uitmaken van de politiezone Turnhout - aangesloten bij de dienstverlening handhaving ruimtelijke ordening van IOK, doch niet voor handhaving van milieudossiers.
Vanuit de synergie en de insteek dat milieu en ruimtelijke ordening onder de noemer van omgeving als één thema beschouwd worden, werd op het Politiecollege van 11 april 2022 de mogelijke aansluiting van de 7 gemeenten binnen de politiezone Turnhout bij de dienstverlening milieuhandhaving van IOK besproken. Op deze zitting van het Politiecollege verklaarden alle burgemeesters zich principieel akkoord.
De dienstverlening maakt een intergemeentelijke in house dienstverlening uit voor de deelnemers van IOK en wordt vergoed volgens de modaliteiten van de kostendelende vereniging IOK. De kosten van deze dienstverlening worden zodoende verdeeld over de deelnemende gemeenten. Het aandeel van de gemeente wordt opgenomen in de “Werkingskosten 2024” en in de “Begroting 2024” van IOK.
In de begroting van IOK 2024 is er voor Turnhout voor deze dienstverlening een bedrag van 27 045,94 euro ingeschreven als werkingskost. Dit is momenteel nog niet voorzien in de begroting van de Stad Turnhout 2024.
De gemeenteraad besluit zijn goedkeuring te hechten aan deelname vaan de dienstverlening handhaving milieu van IOK.
Het budget van 27 045,94 euro zal daarvoor voorzien worden bij AMJP 7-2024.
Gezien enerzijds de geldende beheeroverdracht inzake warmte t.a.v. IVEKA en anderzijds de opgenomen bepaling onder '1.2 Identiteit van de aanbesteder en mede-opdrachtgever' in de onderhavige selectieleidraad (met als ref.nr. OMG202406061205) van de opdracht als een occasionele gezamenlijke opdracht in de zin van artikel 48 van de Wet Overheidsopdrachten, is er in samenspraak reeds een voorakkoord convenant opgesteld, hetgeen toelaat om in goede verstandhouding en wederzijds begrip reeds verder te kunnen gaan tot publicatie van een geïntegreerde opdracht in de voorziene warmtetransitie van Parkwijk. Dit voorakkoord is opgesteld in afwachting van opmaak van een volledig uitgewerkt convenant voor Warmte Parkwijk, waarbij de precieze modaliteiten en betreffende voorwaarden van zowel de potentiële rol als aanbesteder als distributienetbeheerder van IVEKA nog nader bepaald dienen te worden.
Geen bijkomende juridische bepalingen
De gemeenteraad bekrachtigt voorgelegd voorakkoord convenant met Fluvius inzake opdracht Warmte Parkwijk en stemt in met ondertekening hiervan.
De uitgevoerde haalbaarheidsstudie maakte duidelijk dat het o.b.v. de toenmalige aardgasprijzen op economisch vlak moeilijk zou zijn om een duurzamer alternatief voor warmteproductie tegen dezelfde kostprijs waar te maken. Deze omstandigheden zijn ondertussen echter grondig gewijzigd, in het voordeel van een duurzame transitiebron.
Collectieve warmte(voorziening) is een ongereguleerde markt in Vlaanderen en is economisch gezien een zgn. 'natuurlijke monopolie' - waarbij omwille van haalbaarheid en rendabiliteit een enkele partij zich bij voorkeur de verschillende rollen van productie, distributie en levering kan toe-eigenen. Een marktgegeven dat ondervangen kan worden middels het voorzien van voldoende mate van participatie en controle door het lokaal bestuur en de lokale gemeenschap, zowel economisch-financieel als bestuurlijk. Het geïntegreerd model is het voorkeursmodel om tot uiteindelijke realisatie, eerder dan een volkomen standstill in de warmtetransitie van de stad.
Om tot effectieve realisatie te komen, rekening houdend met al deze marktomstandigheden, en gezien de planning, timing en reeds begonnen uitvoering van werken in de wijk neemt de stad het initiatief om een geïntegreerde opdracht in de markt te zetten voor diensten met als voorwerp "het produceren en leveren van warmte (en evt. koelte) door de installatie van een duurzame bron voor de Parkwijk & omgeving Stadspark".
Dit om de omslag naar duurzame warmte effectief te waarborgen en deze niet verder in de tijd vooruit te schuiven, voorbij een point-of-no-return voor collectieve warmte.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd van het beschrijvend document, als tussentijds onderdeel van de lopende procedure concurrentiegerichte dialoog, gevoerd i.k.v. de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp "het produceren, distribueren en leveren van duurzame warmte (en evt. koelte) door de installatie van een duurzame bron en de aanleg van een warmtenet voor de Parkwijk & omgeving Stadspark".
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: R. Van Lommel en A. Wittebolle.
De Vlaamse overheid, via het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), ondersteunt VME's bij het opstellen van een renovatiemasterplan, dat bestaat uit een conditiestaatmeting, een meerjarenonderhoudsplan, en een duurzaam renovatiescenario met als doelstelling EPC-label A tegen 2050. Het doel van het renovatiemasterplan is om een totaalrenovatie-advies te geven aan de VME, zodat ze via een onderbouwde aanpak het gebouw toekomstbestendig kunnen maken. Stad Turnhout wil deze inspanningen versterken door een projectoproep te lanceren die financiële en praktische ondersteuning biedt aan drie pilootprojecten.
De projectoproep richt zich op appartementsgebouwen met meer dan 15 wooneenheden. VEKA biedt een financiële ondersteuning van maximaal 12 000 euro (60% van de kosten) voor het opstellen van het renovatiemasterplan. Stad Turnhout zal het resterende bedrag financieren, met een geschatte gemiddelde bijdrage van 7 000 euro per project. Naast financiële ondersteuning biedt Stad Turnhout uitgebreide praktische ondersteuning, zoals het organiseren van infomomenten, hulp bij premie-aanvragen, begeleiding bij het opstellen van het renovatiemasterplan, en ondersteuning bij beslissingsmomenten binnen de VME.
De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 33 stemmers nl. Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Paul Moelans; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Jeff Dierckx; mevrouw Pauline Ceusters; mevrouw Cathy Devolder; de heer Guy Van der Stuyft - raadsleden
Er waren 5 onthoudingen nl. Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Dieter De Quick; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
Ze maken zich zorgen over de betaalbaarheid en waardebepaling voor particuliere eigenaars van een appartement of toekomstige eigenaars van een appartement.
De gemeenteraad keurt de lancering goed van de projectoproep "Bijkomende ondersteuning voor renovatiemasterplan voor appartementsgebouwen".
De gemeenteraad keurt het totale budget van 30 000 euro inclusief btw goed voor de financiering van de drie geselecteerde pilootprojecten.
De gemeenteraad keurt het volgende reglement van de projectoproep goed.
Reglement van de projectoproep:
Stad Turnhout biedt volledige ondersteuning aan 3 pilootprojecten voor het opmaken van een renovatiemasterplan voor appartementsgebouwen.
Om de renovatiegraad van onze appartementsgebouwen te vergroten zoeken we 3 kandidaat-gebouwen die in aanmerking komen voor het renovatiemasterplan van VEKA. We ondersteunen de VME bij het aanvragen van de offertes bij VEKA en bieden financiële ondersteuning voor het resterende bedrag van de offerte.
Ter aanvulling van de financiële ondersteuning bied Stad Turnhout volgende diensten aan:
Om in aanmerking te komen voor de extra ondersteuning gelden volgende voorwaarden:
Volgende selectiecriteria worden gehanteerd:
Volgende toekenningscriteria worden gehanteerd door de jury:
Aan de hand van bovenstaande criteria worden er 3 appartementsgebouwen geselecteerd die in aanmerking komen voor het toekennen van de financiële ondersteuning. De selectie moet gevarieerd zijn zodat we een brede representatie krijgen van ons gebouwenpark in Turnhout. Naast de geschiktheid van de gebouwen voor energetische renovatie zal ook de huidige energievoorziening worden gescreend en bekijken we de potentiële aansluiting op het stadsbrede warmtenet. De stad beslist over de toekenning van de ondersteuning op basis van een oordeel door een jury. Deze zal bestaan uit de betrokken schepen, de betrokken ambtenaren vanuit stad Turnhout en samenwerkingsverband Kordia. De definitieve toewijzing van de ondersteuning zal op het college van burgemeester en schepenen worden geagendeerd.
De oproep zal herhaaldelijk worden uitgeschreven en gecommuniceerd tot drie representatieve appartementsgebouwen geselecteerd worden of tot de middelen die beschikbaar gesteld worden voor deze oproep uitgeput zijn.
Bij toekenning van de ondersteuning zal een engagementsverklaring worden ondertekend waarin de voorwaarden uit dit reglement worden bekrachtigd.
In het kader van de opdracht “Studie publieke ruimte - infrastructuur Den Brand - lastvoorwaarden en gunningswijze ” werd het bestek “PROJECTEN_TURNHOUT, DEN BRAND_AANSTELLING ONTWERPER INFRASTRUCTUUR_ID2848” opgesteld door de ontwerper, WOONBOOG, Campus Blairon 599 te 2300 Turnhout.
Het aandeel van Stad Turnhout in de uitgave voor de opdracht “Studie publieke ruimte - infrastructuur Den Brand - lastvoorwaarden en gunningswijze ” wordt geraamd op 92 050 euro incl. btw of 76 047 euro excl. btw
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van openbare procedure. Het betreft een gezamenlijke opdracht waarbij het aangewezen is dat WOONBOOG de procedure zal voeren en in naam van Stad Turnhout bij de gunning van de opdracht zal optreden. Gezamenlijk aankopen kan leiden tot aanzienlijke besparingen en administratieve vereenvoudiging;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, inzonderheid artikel 56, § 3, 5°, waarbij wordt bepaald dat het college van burgemeester en schepenen bevoegd is voor de vaststelling van de plaatsingsprocedure en de voorwaarden van overheidsopdrachten als het gaat om een opdracht van dagelijks bestuur;
Het besluit van de gemeenteraad van 4 september 2017 houdende vaststelling van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten die kunnen beschouwd worden als opdrachten van dagelijks bestuur;
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen;
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018;
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikels 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht;
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen;
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, inzonderheid artikel 37, en inzonderheid artikels 2, 36° en 48 die een gezamenlijke realisatie van de opdracht in naam en voor rekening van meerdere aanbesteders toelaat;
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen;
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen;
Goedkeuring wordt verleend aan het bestek “PROJECTEN_TURNHOUT, DEN BRAND_AANSTELLING ONTWERPER INFRASTRUCTUUR_ID2848” en de raming voor de opdracht “Studie publieke ruimte - infrastructuur Den Brand - lastvoorwaarden en gunningswijze ”, opgesteld door de ontwerper, WOONBOOG, Campus Blairon 599 te 2300 Turnhout. De raming voor Stad Turnhout bedraagt 76 074 excl. btw of 92 050 incl. btw
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van openbare procedure. WOONBOOG wordt gemandateerd om de procedure te voeren en in naam van Stad Turnhout bij de gunning van de opdracht op te treden.
In geval van een juridisch geschil omtrent deze overheidsopdracht, is elk deelnemend bestuur mee verantwoordelijk voor alle mogelijke kosten in verhouding tot zijn aandeel in de opdracht.
Afschrift van deze beslissing wordt bezorgd aan WOONBOOG.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: E. Vos, A. Wittebolle, S. Adriaensens en W. Schafraet.
Op 23 januari 2024 vond een overleg tussen de stad Turnhout en de NMBS plaats over het vervolgtraject van de samenwerkingsovereenkomst en de ontwikkeling van het spoorwegemplacement te Turnhout. Door de stad Turnhout werd aangegeven dat het instrument van een RUP vandaag de dag achterhaald is om de ontwikkeling van het gebied mogelijk te maken aangezien de ganse zone reeds in woongebied gelegen is.
De stad Turnhout stelt voor om de zone te ontwikkelen op basis van onderhandelingsstedenbouw (cfr. Heizijdse Velden). De ontwikkeling van Begijneveldekens hangt immers samen met heel wat andere actieve ontwikkelingen in de buurt zoals het open stadsatelier in de Begijnendreef, Sint-Victor, ... Daarom dat voorgesteld werd dat de stad Turnhout een studie opstart om een ruimtelijke visie uit te werken voor de de zone Begijneveldekens, open stadsatelier, Sint-Victor. Hierbij zal in kaart gebracht worden welke ontwikkelmogelijkheden er zijn en hoe deze afgestemd worden op de andere ontwikkelingen in de omgeving (o.a. mobiliteit en water zullen belangrijke thema's zijn in deze studie).
Om deze studie tot een goed einde te laten komen werd beslist om de samenwerkingsovereenkomst met twee jaar te verlengen. Het opstalrecht werd afgesloten bij notariële akte van 22 oktober 2014. Vervolgens werd bij akte van 31 januari 2020 het initiële opstalrecht verlengd om te eindigen op 7 november 2024. Aansluitend op de ondertekening van het addendum 2 zal het opstalrecht opnieuw, zij het onder de gewijzigde voorwaarden zoals opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst, worden verlengd tot 7 november 2026. Notura notarissen maakt hiertoe de ontwerpakte op.
De gemeenteraad van de stad Turnhout hecht goedkeuring aan addendum 2 van de samenwerkingsovereenkomst tussen de NMBS en de stad Turnhout betreffende de ontwikkeling van het spoorwegemplacement te Turnhout.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de verlenging van het opstalrecht zoals opgenomen in het addendum 2 en machtigt het schepencollege om het dossier administratief af te handelen.
Trempt is een straat met voornamelijk verblijfsfunctie en genereert enkel verkeer van en naar de woningen in deze straat.
De straat heeft een woonerfinrichting. Voetgangers mogen gebruik maken van de volledige straatbreedte. Auto's mogen enkel in de aangeduide parkeervakken parkeren. Omwille van de inrichting en het gebruik van de straat is het aangewezen om dit te bevestigen met de bijhorende verkeerssignalisatie.
De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 33 stemmers nl. Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Paul Moelans; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Jeff Dierckx; mevrouw Pauline Ceusters; mevrouw Cathy Devolder; de heer Guy Van der Stuyft - raadsleden
Er waren 5 tegen stemmen nl. de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Dieter De Quick; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
Er wordt een woonerf aangeduid in Trempt.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Het woonerf Trempt ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Er is een tragewegverbinding die loopt tussen het appartementsgebouw van Patriottenstraat 122 en de woning Patriottenstraat 126.
Deze verbinding is verboden voor gemotoriseerd verkeer. De aanduiding gebeurt langs beide kanten van de verbinding met de verkeersborden C3 met onderbord M2.
Er is een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap op de parkeercluster ter hoogte van huisnummer 3.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9a met pictogram.
Tikkenhaan is een straat met verblijfsfunctie en genereert enkel verkeer van en naar de woningen in deze straat.
De straat heeft een woonerfinrichting. Voetgangers mogen gebruik maken van de volledige straatbreedte. Auto's mogen enkel in de aangeduide parkeervakken parkeren. Omwille van de inrichting en het gebruik van de straat is het aangewezen om dit te bevestigen met de bijhorende verkeerssignalisatie.
De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 33 stemmers nl. Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Paul Moelans; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Jeff Dierckx; mevrouw Pauline Ceusters; mevrouw Cathy Devolder; de heer Guy Van der Stuyft - raadsleden
Er waren 5 tegen stemmen nl. de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Dieter De Quick; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
Er wordt een woonerf aangeduid in Tikkenhaan.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Er is een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap op de parkeercluster tegenover de inrit van het appartementsgebouw met huisnummers 8/10.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9 met pictogram.
Tikkenhaan ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Het mobiliteitsplan streeft naar een duurzame mobiliteit. Eén van de mogelijkheden om dit te realiseren is via een aanbod van autodelen. Hierdoor zou de noodzaak om een eigen auto te hebben, kunnen verminderen én zou tevens de parkeerdruk kunnen verlaagd worden. Momenteel is er al een aanbod van deelvoertuigen in de stad. In de evaluatie zien we dat het gebruik van een deelwagen in stijgende lijn gaat. De vraag naar een aanbod van meer deelwagens is een feit.
Op parking Patersstraat zijn twee elektrische laadpalen geplaatst. Eén parkeerplaats zou prima kunnen dienen voor het plaatsen van een elektrische deelwagen.
De gemeenteraad van de stad Turnhout besluit alle voorgaande aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Patersstraat op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Er is een rotonde ingericht ter hoogte van de aansluiting met de Steenweg op Oosthoven. Het verkeer dat zich op de rotonde bevindt, heeft voorrang. In de straten die erop aansluiten worden dwarsstrepen gemarkeerd met witte driehoeken, conform artikel 76.2 van de wegcode, die de plaats aanduidt waar bestuurders zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen.
De verkeersborden B1 en D5 worden aangebracht.
De bestuurders rijdend in de Patersstraat genieten voorrang op de bestuurders rijdend in alle daarop uitmondende openbare wegen.
De verkeersborden B15 worden aangebracht.
Het eenrichtingverkeer, uitgezonderd voor fietsers, wordt ingevoerd vanaf de Grote Markt tot aan het kruispunt met de Koning Albertstraat met toegelaten rijrichting van zuid naar noord.
De verkeersborden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11 worden aangebracht.
Bij het inrijden van de Patersstraat van noord naar zuid wordt de verplichting opgelegd om rechts af te slaan naar de Koning Albertstraat, uitgezonderd fietsers.
Het verkeersbord D1 met onderbord M11 wordt aangebracht.
De verplichting wordt opgelegd om naar links te rijden bij het verlaten van de Korte Begijnenstraat, uitgezonderd fietsers.
Het verkeersbord D1b met onderbord M11 wordt aangebracht.
De verplichting wordt opgelegd om naar rechts te rijden bij het verlaten van de Lindekensstraat, uitgezonderd fietsers.
Het verkeersbord D1f met onderbord M11 wordt aangebracht.
Het parkeren wordt verboden:
de huisnummers 8-10;
het huisnummer 16;
de huisnummers 36-38;
de huisnummers 64-66;
de huisnummers 94-96;
de huisnummers 110-114;
de huisnummers 174-176.
De verkeersborden E1 met onderbord worden aangebracht.
Het stilstaan en parkeren wordt verboden
vanaf de Baron Frans du Fourstraat tot aan huisnummer 8;
vanaf huisnummer 12 tot aan huisnummer 14;
vanaf huisnummer 30 tot aan huisnummer 34.
De verkeersborden E3 met onderbord worden aangebracht.
Het parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor voertuigen gebruikt door personen met een handicap:
Het verkeersbord E9a met pictogram wordt aangebracht.
Het parkeren wordt uitsluitend toegelaten voor elektrische voertuigen op parking Patersstraat, ter hoogte van de in- en uitrit van de parking (vier plaatsen).
De verkeersborden E9a met onderbord met stekker worden aangebracht.
De Patersstraat bevindt zich in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Vier parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen zijn ingericht op de parking Patersstraat.
Eén van die parkeerplaatsen wordt voorbehouden voor een elektrische deelwagen. Het onderbord 'autodelen' wordt aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Dokter Paul Janssenlaan gestemd in zitting van 25 februari 2019 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Er wordt een woonerf aangeduid in de Dokter Paul Janssenlaan.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap zijn aangeduid:
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9 met pictogram.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parkeerstrook tegenover de woning met huisnummer 12.
Het verkeersbord E9a met pictogram met de stekker wordt aangebracht.
De Dokter Paul Janssenlaan is ondergeschikt aan de Steenweg op Oosthoven die een hoofdweg is.
Het verkeersbord B5 met onderbord M10 wordt aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De gemeenteraad besluit alle voorgaande aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Eigenaarsstraat op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Er wordt een woonerf aangeduid in de Eigenaarsstraat.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
De Eigenaarsstraat ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
De Eigenaarsstraat is ondergeschikt aan de Rubensstraat.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
Een dwarsstreep wordt gemarkeerd door witte driehoeken, haaks op de rand van de rijbaan, conform artikel 76.2 van de wegcode.
Het eenrichtingverkeer, uitgezonderd voor fietsers, wordt ingevoerd in de hele straat met toegelaten rijrichting van zuid naar noord.
De verkeersborden F19 met onderbord M17 en C1 met onderbord M11 worden aangebracht.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parkeercluster nabij het appartementsgebouw met huisnummer 21.
Het verkeersbord E9a met pictogram met de stekker wordt aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Vuurkruisenstraat gestemd in zitting van 7 oktober 2019 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Vuurkruisenstraat bevindt zich in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Er geldt aan de zuidkant van de straat, een parkeerverbod over de volledige lengte van de straat.
De verkeersborden E1 met onderborden Xa, Xb en Xd worden aangebracht.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parkeercluster in het parallelweggetje nabij de woning met huisnummer 26.
Het verkeersbord E9a met pictogram met de stekker wordt aangebracht.
In de bocht van de Vuurkruisenstraat die aansluit aan de Ieperstraat is een asmarkering voorzien, conform artikel 72 (onderbroken witte lijn) van de wegcode.
1) Schildershof is een straat met verblijfsfunctie en genereert enkel verkeer van en naar de woningen in deze straat.
De straat heeft een woonerfinrichting. Voetgangers mogen gebruik maken van de volledige straatbreedte. Auto's mogen enkel in de aangeduide parkeervakken parkeren. Omwille van de inrichting en het gebruik van de straat is het aangewezen om dit te bevestigen met de bijhorende verkeerssignalisatie.
2) In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor het laden van elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
Er wordt een woonerf aangeduid in Schildershof.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Er is een trage wegverbinding van het Schildershof naar de parking van de sporthal en naar het woonerf in de Smiskensstraat. Deze verbinding is verboden voor gemotoriseerd verkeer.
De aanduiding gebeurt aan weerskanten van de trage weg met de verkeersborden C3 en onderbord M11.
Schildershof is ondergeschikt aan de Rubensstraat.
Een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, conform artikel 76.2 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, duidt de plaats aan waar bestuurders zo nodig, moeten stoppen om voorrang te verlenen.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parkeercluster nabij het appartementsgebouw met huisnummer 18.
Het verkeersbord E9 met pictogram met de stekker wordt aangebracht.
Het college van burgemeester en schepenen keurde op 23 mei 2024 de inrichting goed voor een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap in de Grimstedestraat. Deze voorbehouden parkeerplaats dient nog opgenomen te worden in het aanvullend reglement van de Grimstedestraat.
De Grimstedestraat is gelegen binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
Er wordt goedkeuring gehecht aan de hierna volgende aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake de Grimstedestraat.
Het gemeenteraadsbesluit van 9 november 2020 en alle voorgaande gemeenteraadsbeslissingen inzake het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake de Grimstedestraat worden opgeheven.
De Grimstedestraat is ondergeschikt aan de Graatakker, die een hoofdweg is.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
Het parkeren wordt verboden:
De verkeersborden E1 met onderborden Xa, Xb en Xd worden aangebracht.
Een parkeerplaats voor personen met een handicap wordt aangeduid ter hoogte van:
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9a met pictogram en onderbord met afstandsbepaling.
Een zone 30 wordt afgebakend.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Een fietszone wordt afgebakend.
De verkeersborden F111 en F113 worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Er is een trage wegverbinding tussen de Grimstedestraat en de Nonnenstraat. De verbinding loopt evenwijdig met de Korte Mermansstraat langs oostelijke zijde. De trage weg is verboden voor gemotoriseerd verkeer.
De aanduiding gebeurt aan weerskanten van de verbinding met het verkeersbord C3 met onderbord M11.
Twee parkeerplaatsen voor het laden van elektrische voertuigen worden ingericht op de parkeerstrook bij het appartementsgebouw met huisnummer 23.
Het verkeersbord E9a met pictogram met de stekker en een onderbord met afstandsbepaling wordt aangebracht.
De dienst Mobiliteit onderzocht de verschillende argumentaties om de voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap te verwijderen. Volgens opzoekingen in het rijksregister woont de betreffende dame niet meer in de Albert Van Dyckstraat maar elders zodat zij geen gebruik meer maakt van de betreffende voorbehouden parkeerplaats. Bovendien kon de wijkagent bevestigen dat de parkeerplaats steeds ongebruikt is. Het is daarom wenselijk om de voorbehouden parkeerplaats ter hoogte van Albert Van Dyckstraat 1 te verwijderen en er opnieuw een gewone parkeerplaats van te maken.
Albert Van Dyckstraat behoort tot het beheer van de stad en is gelegen binnen de bebouwde kom.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Albert Van Dyckstraat gestemd in zitting van 7 oktober 2019 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Bestuurders rijdend van oost naar west moeten ter hoogte van de wegversmallingen voorrang verlenen aan bestuurders die rijden van west naar oost.
De verkeersborden B19 en B21 worden aangebracht.
Het parkeren wordt verboden:
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden E1 met onderborden met de nodige pijlen.
Er is een trage wegverbinding die naast het woonzorgcentrum De Wending loopt en die toegang geeft tot de Parklaan. De trage weg is verboden voor gemotoriseerd verkeer.
De aanduiding gebeurt aan weerskanten van de verbinding met het verkeersbord C3 met onderbord M11.
Het stilstaan en parkeren is verboden:
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E3 en onderbord GXa.
De Albert Van Dyckstraat maakt deel uit van een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht aan alle toe- en uitgangen.
Een oversteekplaats voor voetgangers, conform artikel 76.3 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, is afgebakend door witte banden evenwijdig met de as van de rijbaan, ter hoogte van Woonzorgcentrum De Vliet.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord F49.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: R. Van Lommel, M. Boogers en B. Voordeckers.
De Victoriestraat ligt in een betaalzone met parkeerduurbeperking van maximum 2 uur. Deze stimuleert onvoldoende de rotatie van het parkeren in de straat voor mensen die een korte boodschap komen doen. Een parkeerduurbeperking van maximum 30 minuten op twee parkeerplaatsen zal de rotatie verhogen waardoor er vaker plaatsen ter beschikking zijn voor voertuigen die zich nu foutief parkeren op bijvoorbeeld de laad- en loszone en/of buiten de parkeervakken.
De Victoriestraat is een gemeenteweg binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
Deze beslissing werd genomen met eenparigheid van stemmen.
Het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor Victoriestraat, gestemd in zitting van 18 december 2017 en alle eventuele andere voorgaande beslissingen worden opgeheven en vervangen door wat volgt.
De bestuurders rijdend in de Victoriestraat genieten van voorrang op de bestuurders rijdend in alle daarop uitmondende openbare wegen.
De verkeersborden B15 worden aangebracht.
Voor het verkeer rijdend in de richting van de Korte Vianenstraat wordt een verbod opgelegd om rechtsaf te slaan aan het kruispunt met de Vianenstraat, uitgezonderd fietsers en pedelecs.
Het verkeersbord C31 met onderbord M11 wordt aangebracht.
Het parkeren wordt verboden, langs de oneven zijde van de straat ter hoogte van huisnummer 37 over een afstand van 20 meter.
Het verkeersbord E1 met onderbord met afstandsbepaling wordt aangebracht.
Het parkeren is verboden, langs de even zijde van de straat, vanaf het kruispunt met de Merodelei tot de aansluiting met de Korte Vianenstraat.
De verkeersborden E1 met onderbord worden aangebracht.
De Victoriestraat maakt deel uit van een ruimere zone 30.
De zone wordt afgebakend met de verkeersborden F4a en F4b aan alle toe- en uitgangswegen.
Overlangse markeringen zijn aangebracht vanaf de huisnummers 7-9 tot aan de aansluiting met de Merodelei, conform artikel 74 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, die een fietspad aanduiden.
Een oversteekplaats voor voetgangers, conform artikel 76.3 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, wordt aangebracht ter hoogte van het kruispunt met de Merodelei.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord F49.
Twee parkeerplaatsen ter hoogte van het pand met huisnummers 25-27 worden aangeduid:
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9 met de onderborden GXc voorzien van afstandsbepaling, de onderborden GV en GVIIc voorzien van een tijdsduurbeperking en de dagen zoals hierboven opgesomd.
De grondverwervingen werden ingetekend op het innameplan, opgemaakt door landmeter-expert Bram Van Meulebroeck op 2 september 2022. De innames zijn in gele kleur weergegeven op het plan en omvatten verwervingen ten kadaster gekend uit de 3de afdeling, sectie O, gedetailleerd als volgt:
Inname | Opp. in m² | kadastraal perceel | Ligging | Eigenaar | Opstallen | Vergoeding in euro |
1 | 140,86 | 1013 S | Steenweg op Tielen 53-55 | Signature Foods Belgium | deel oprit in klinkers, afsluiting in draad en het verleggen van de glasvezelconnectie | 63 883 |
2 | 33,07 | 1034 V | Everdongenlaan 37 | Barto | struikgewas (lage beplanting) | 7 165 |
3a | 1,69 | 1043 R | Steenweg op Tielen | Avery Dennison Belgie | geen | 324 |
3b | 213,90 | 1043 R | Tieblokkenlaan | Avery Dennison Belgie | strook met bomen en afsluiting in draad | 50 932 |
4b | 66,96 | 1013 K | Steenweg op Tielen | Brepols | afsluiting in draad | 15 687 |
De waarde van de grond + opstallen werd opgetekend door landmeter-expert Jan Koyen op 1 juni 2023.
Bij de onderhandelingsgesprekken bleek er onder de strook die dient ingenomen te worden bij Signature Foods een glasvezelkabel te liggen. Voor de herplaatsing van die glasvezelconnectie werd door Signature Foods een offerte afgeleverd voor een bedrag van 34 198 euro BTW exclusief. Na tegenofferte, die licht goedkoper was maar waarbij na plaatsbezoek nog een meerprijs kon blijken, werd geconcludeerd dat de offerte, aangeleverd door Signature Foods, marktconform is. Bovendien schept de keuze om mee te gaan in deze offerte toch enigszins vertrouwen. Het voorstel houdt in dat we enkel de kosten exclusief BTW vergoeden.
Er werd schriftelijk akkoord bekomen met de eigenaars van Barto, Signature Foods en Brepols om de stroken te verwerven, weliswaar onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Met Avery Dennison is er enkel een mondeling akkoord.
Gelet op de keuze notarissen van de verschillende bedrijven zal notariskantoor Notura worden aangesteld om de akte voor de aankoop van Brepols te verlijden. Voor de overige aankopen zal notaris Van Durme worden aangesteld om de belangen van de stad te behartigen.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, art 2 en art 41 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.
In het kader van de heraanleg van het kruispunt Steenweg op Tielen - Everdongenlaan - Tieblokkenlaan gaat de gemeenteraad akkoord met de grondverwervingen voor algemeen nut zoals hierboven uiteengezet en machtigt het college van burgemeester en schepenen om het dossier administratief af te handelen.
Het schoolreglement werd aangepast in functie van het nieuwe schooljaar omwille van gewijzigde regelgeving en omwille van de dagelijkse schoolpraktijk.
Wijzigingen o.a.:
Het vernieuwde schoolreglement vindt u als bijlage.
Het schoolreglement, de kostenraming, de schoolkalender en de bijlagen worden besproken op de vergadering van de schoolraad. De schoolkalender wordt ook besproken op het ABOC.
De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 33 stemmers nl. Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Paul Moelans; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Jeff Dierckx; mevrouw Pauline Ceusters; mevrouw Cathy Devolder; de heer Guy Van der Stuyft - raadsleden
Er waren 5 onthoudingen nl. Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Dieter De Quick; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
De gemeenteraad keurt het schoolreglement 2024-2025 voor Campos Turnhout goed.
Het schoolreglement wordt door de directie bij elke inschrijving (= opname in het leerlingenbestand) en bij de start van het nieuwe schooljaar aan elke leerling (leerling/wettelijk vertegenwoordiger(s)) voor akkoord ter ondertekening voorgelegd.
Aangezien we met de twee academies werken in dezelfde infrastructuur vonden we het niet meer dan logisch om een gezamenlijk arbeidsreglement te schrijven voor de twee academies.
Bij de uitwerking hiervan hebben we ons volledig gebaseerd op het goedgekeurde model vanuit OVSG. Ook de vakbond werd betrokken in de opmaak hiervan.
De grote lijnen zijn onveranderd gebleven ten opzichte van het vorige arbeidsreglement. Punten die echt veranderd zijn ten opzichte van het vorige reglement:
Het ABOC van 17 juni 2024 ging akkoord met het geactualiseerde arbeidsreglement.
De gemeenteraad van de stad Turnhout neemt kennis van het geactualiseerde arbeidsreglement SAMWD en SASK Turnhout en keurt dit goed.
Om helemaal in orde te zijn met de regelgeving, zijn er een aantal kleine aanpassingen nodig in het academiereglement van de beide academies. De aanpassingen behelzen de afwezigheden en het toetsingsinstrument voor de alternatieve leercontext.
De gemeenteraad van de stad Turnhout neemt kennis van het geactualiseerde academiereglement SAMWD en SASK Turnhout en keurt dit goed.
Met de nieuwe omzendbrief van april 2024 omtrent de alternatieve leercontext werd er vanuit de inspectie een nieuw afsprakenkader vastgelegd.
Het afsprakenkader van de SAMWD was niet in regel met de nieuwe regels, vandaar dat dit is aangepast, samen met het nieuwe toetsingsinstrument dat meegestuurd werd vanuit de inspectie.
Deze beslissing werd genomen met eenparigheid van stemmen.
De gemeenteraad van de Stad Turnhout neemt kennis van het afsprakenkader alternatieve leercontext en keurt dit goed.
Op 6 februari 2019 werd in opdracht van de ontwikkelaar een opmetingsplan opgemaakt voor de overdracht van de wegenis- en infrastructuurwerken in beide fases, waarbij werd vastgesteld dat een strookje grond, kadastraal gekend als sectie N, nummer 174 S 2 en welk bestemd was als groenvoorziening in het openbaar domein, op 24 september 2018 werd uitgeruild met een privé eigenaar, waardoor de rooilijn niet meer in overeenstemming is met de feitelijke toestand. Volgens de ruilingsakte werd de strook uitgeruild met een aangelande tegen een pro fisco waarde van 750 euro. Deze pro fisco waarde dient aan de stad vergoed te worden voor de genotsderving van het strookje minder groen dat zal overgedragen worden, afgerond naar het bedrag van 1 000 euro, aangezien de grondprijzen inmiddels flink gestegen zijn.
Bovendien was ook het strookje grond achteraan de vergunde huizenrij, waarop op advies van onze dienst Mobiliteit een pad werd aangelegd om openbaar bestemd te worden, nog niet mee ingetekend in het overdrachtsplan.
Aangezien het rooilijnplan moest gewijzigd worden om het uitgeruilde stukje uit het toekomstig openbaar domein te halen, werd met de ontwikkelaar opgenomen om de ondergrond van de Maaldersstraat, welk nog steeds in private eigendom was, in éénzelfde beweging mee af te staan naar het openbaar domein en op te nemen in het rooilijnplan.
Stad Turnhout zal de nieuwe rooilijnprocedure voeren, maar alle kosten m.b.t. de opmaak van het rooilijnplan en de nieuwe procedure voor de wijziging van vorige definitief vastgestelde rooilijnplannen, liggen ten laste van de ontwikkelaar/grondeigenaar. De overdracht van wegenis- en infrastructuurwerken die in het nieuwe rooilijnplan zijn opgenomen, met uitbreiding van de ondergrond van de Maaldersstraat, zullen kosteloos worden overgedragen naar het openbaar domein van de stad.
De ontwikkelaar ondertekende een eenzijdige belofte om alle vernoemde zaken te realiseren.
Het college van burgemeester en schepenen ging in zitting van 25 mei 2023 principieel akkoord met de voorwaarden waaronder de wijziging van de vastgestelde rooilijnen in het projectgebied Molenberg (Kwakkelstraat, Jaspar Van Kinschotstraat).
Op 25 maart 2024 hechtte de gemeenteraad de voorlopige goedkeuring aan de wijziging van de rooilijn Molenbergstraat - Kwakkelstraat - Jaspar van Kinschotstraat.
Er werd een openbaar onderzoek van dertig dagen georganiseerd. Er werden geen bezwaren ingediend.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, Art 2 en Art 41, 11° met betrekking op de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, Art 56 ev met betrekking op de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
De gemeenteraad stelt de wijziging van het op 5 juni 2007 vastgestelde rooilijnplan 'Molenberg' - Kwakkelstraat - Jaspar van Kinschotstraat definitief vast.
De opmaak van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan Parklaan Oost past binnen de beleidsvisie uitgewerkt in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) Turnhout.
De focus van het RUP ligt op het behoud en versterking van ruimte voor niet verweefbare bedrijvigheid. Zo zullen zelfstandige kantoren en recreatie enkel op verdieping binnen een gebouw kunnen worden voorzien.
Mobiliteit is een belangrijke factor binnen het RUP. Uit de mobiliteitsstudie opgemaakt voor dit RUP blijkt dat de oppervlakte aan kantoren en recreatie beperkt moet blijven tot 15000m². Er is reeds 10200m² kantoren aanwezig in het plangebied. Dat betekent dat er nog 4 800m² aan kantoren zou bij kunnen komen. Om het aantal vergunde m² bij te houden, is er een ruimteboekhouding opgemaakt voor het RUP in het kader van aanwezige vergunde kantoor- en recreatieoppervlakte.
Op 21 december 2023 werd door het Team Omgevingseffecten, Milieueffectrapportage van het Departement Omgeving besloten dat er ontheffing op de opmaak van een plan-MER-plicht wordt toegestaan. Uit het besluit: 'De in de scopingsnota opgenomen beschrijving van de kenmerken van het voorgenomen RUP, van de effecten ervan en van de gebieden die door het RUP kunnen worden beïnvloed, en met de verwerking van de inspraak en adviezen, besluit het Team Omgevingseffecten dat werd aangetoond dat voorliggend plan geen aanzienlijke milieueffecten kan hebben.'
In onderdeel 6.3 van de toelichtingsnota bij het RUP worden de elementen opgesomd die in de stedenbouwkundige voorschriften worden meegenomen op vlak van het milderen van milieueffecten.
De effectbeoordeling milieu die voor het RUP gebeurd is in de scopingnota, levert ook de nodige informatie om de watertoets voor het plan uit te voeren. Deze informatie wordt aangeleverd vanuit de discipline water, waarin zowel effecten op grondwater (kwaliteit, stromen) als oppervlaktewater (waterberging- en buffering, infiltratie, waterkwaliteit, structuurkenmerken waterloop) aan bod komen. Het resultaat wordt weergegeven in de waterparagraaf.
Over het voorlopig vastgestelde gemeentelijk RUP 'Parklaan Oost' werd advies uitgebracht door de deputatie van de provincie Antwerpen. Dit advies van 2 mei 2024 was volledig gunstig. Departement Omgeving gaf op 17 april aan geen advies uit te brengen.
Over het voorlopig vastgestelde gemeentelijk RUP 'Parklaan Oost' werd een openbaar onderzoek georganiseerd van 15 maart 2024 tot en met 13 mei 2024. Tijdens het openbaar onderzoek werden 2 bezwaarschriften ingediend. De bezwaarschriften werden bezorgd aan de gecoro. De gecoro heeft de verschillende bezwaarpunten uit de bezwaarschriften samengevat en behandeld. Het advies van de gecoro is te vinden in bijlage. De gecoro gaf een voorwaardelijk gunstig advies:
'Gecoro Turnhout geeft een voorwaardelijk gunstig advies over het RUP 'Parklaan Oost'.
Volgende voorwaarden worden gegeven en geven aanleiding tot aanpassingen aan het RUP:
Volgende bemerking wordt gegeven maar geeft geen aanleiding tot een aanpassing aan het RUP:
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het advies van de gecoro bij te treden.
Waterparagraaf
Op basis van de getoetste elementen kan een gunstige beoordeling gebeuren met betrekking tot de watertoets op planniveau:
Volgende voorwaarden en maatregelen dienen te worden ingewerkt in de relevante artikels van de stedenbouwkundige voorschriften:
Op basis van deze voorwaarden en maatregelen kan geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 1.2.2, 1.2.3 en 1.2.4 van het waterwetboek (gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid), in acht heeft genomen.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 1999 en latere wijzigingen en meer bepaald titel II Planning.
Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordeling van 17 februari 2017.
Besluit van de Vlaamse Regering tot aanwijzing van de instellingen en administraties die adviseren over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen van 1 september 2013.
Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets.
Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Turnhout goedgekeurd op 4 juli 2008.
De gemeenteraad treedt het advies van de gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening bij en stelt het RUP 'Parklaan Oost' mits kleine aanpassingen definitief vast.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: B. Voordeckers, F. Stijnen en S. Adriaensens.
Het doel van Benego is het bevorderen en verbeteren van de samenwerking en afstemming over grensoverschrijdende onderwerpen. Het toetreden kan een toegevoegde waarde zijn voor het netwerk. Benego faciliteert kennis- en informatiedeling over dossiers aan de grens en heeft nauw contact met het Schakelpunt Grensbelemmering Vlaanderen-Nederland en andere grensoverschrijdende vehikels. Deze kennis zou een ondersteuning kunnen zijn bij uitdagende grensoverschrijdende vraagstukken op het gebied van ruimte, veiligheid/hulpverlening, economie en andere dossiers.
Het dagelijks bestuur heeft de ambitie uitgesproken op termijn toe te willen werken naar een strategische agenda voor de grensregio, die rekening houdt met Europese, landelijke en provinciale agenda's. Men acht het van groot belang dat het netwerk, strekkende van West-Brabant tot aan de Kempen, compleet is. Turnhout is daarin een schakel die nu nog ontbreekt.
- Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
- Het Benelux-Verdrag van 's-Gravenhage van 20 februari 2014 inzake grensoverschrijdende en interterritoriale samenwerking.
De gemeenteraad gaat akkoord met de toetreding tot BGTS Benego.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van twee vertegenwoordigers in het Algemeen Bestuur van Benego BGTS.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Luc Op de Beeck behaalt 25 stemmen op 33 stemmers.
De heer Stijn Adriaensens behaalt 23 stemmen op 33 stemmers.
De heer Luc Op de Beeck en de heer Stijn Adriaensens worden aangeduid als vertegenwoordigers in het Algemeen Bestuur van Benego BGTS.
Volgend raadslid deed een tussenkomst: E. Vos.
De kans is 1 op 5 dat iemand dementie krijgt. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing tegen 2070 verdubbeld zijn. 70% van de mensen met dementie woont thuis en wordt verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving.
Mensen met dementie leven gemiddeld 8 jaar met de aandoening. Gedurende het ziekteproces nemen zowel het aantal als de ernst van de klachten toe. Daarom is een aangepaste benadering en begeleiding van de mensen en hun omgeving erg belangrijk. Een lokaal bestuur kan hier, door het nemen of initiëren van een mix aan dementievriendelijke initiatieven, aan tegemoet komen. In een dementievriendelijke stad krijgen personen met dementie en mantelzorgers structureel blijvend kansen om zich te ontplooien en staan kwaliteit van leven, respect en inclusie voorop. Ze blijven deelnemen aan het ‘gewone leven’ en worden aangesproken op hun mogelijkheden, in plaats van kwetsbaarheid.
In dit kader is het belangrijk om een stuurgroep "dementievriendelijke stad" samen te stellen waarin naast wij als lokaal bestuur en de partners van deze engagementsverklaring, ook verschillende actoren uit het maatschappelijk leven vertegenwoordigd zijn evenals de persoon met dementie zelf en/of zijn mantelzorger. Deze stuurgroep vormt en activeert een lokaal netwerk rond dementie, creëert lokaal een draagvlak, initieert, coördineert of neemt zelf initiatieven om Turnhout verder dementievriendelijk te maken. Het doe-boek "Samen voor een dementievriendelijk Vlaanderen" wordt hierbij ingezet als leidraad. Als lokaal bestuur nemen wij de regie van de stuurgroep op.
NVT
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de engagementsverklaring dementievriendelijke stad tussen enerzijds Stad Turnhout en anderzijds Alzheimerliga Vlaanderen, Regionaal Expertisecentrum dementie, Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten en de Vlaamse Ouderenraad. De engagementsverklaring vervangt de voorgaande van 2012 en gaat in werking vanaf 1 oktober 2024.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het oprichten van de stuurgroep dementievriendelijke stad. Deze bestaat uit afgevaardigden van de Stad, Alzheimerliga Vlaanderen, het Regionaal Expertisecentrum dementie, diverse sectoren uit het maatschappelijk leven (zorg, economie, toerisme, vrije tijd,..) en de persoon met dementie en/of hun mantelzorgers.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: D. De Quick, W. Schafraet en K. Verheyen.
1. Het nastreven van een aandeel sociaal en / of betaalbaar wonen in Turnhout kent een lange voorgeschiedenis, en volgt uit het GRS Turnhout 2008 (p. 181 en 254). De keuze in het structuurplan om een aandeel van 15% sociale woningen te voorzien volgt uit hoofdstuk 3E van het GRUP ‘afbakening Regionaal Stedelijk Gebied Turnhout’ van 2004.
Bovendien blijft de gemeente op basis van art. 2.2. § 1van de Vlaamse Codex Wonen de regisseur van het lokaal Woonbeleid, en heeft op basis van art. 2.2 §2 zij de taak sociale woonprojecten op haar grondgebied te stimuleren ongeacht de initiatiefnemer.
Stad Turnhout, past reeds meer dan 15 jaar een norm van 15% sociaal wonen toe in nieuwe woonontwikkelingen, en deze werden via onderhandelingen ook in tal van projecten gerealiseerd, ongeacht of het hier ging om grootschalige of eerder kleinschalige projecten, of ongeacht het ging om greenfield- of Brownfieldontwikkelingen. Ter zake kan verwezen worden naar de sociale norm die gerealiseerd werd in de projecten Turnova, SLIM Turnhout, Melkhoek fase 1, Bruyne Strijd fase 1, Nieuwe Erven, Meuletiende fase 2, ... .
2. Turnhout bereikte reeds het Bindend Sociaal Objectief in Turnhout (BSO), d.i. het door Vlaanderen opgelegde objectief van tegen 2025 te realiseren sociale huurwoningen. In Turnhout, en met name in de binnenstad, is er echter nog steeds een nood aan betaalbaar wonen. In 2023 behoort 8% van de inwoners in Turnhout tot een huishouden dat betalingsmoeilijkheden rond wonen ervaart (Burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor, ABB 2023). In 2023 betaalde 21% van de huishoudens in Turnhout meer dan 30% van hun inkomen aan de afbetaling van de woning of aan de maandelijkse huur (Burgerbevraging Gemeente-Stadsmonitor, ABB 2023). We weten bovendien dat dit des te meer speelt voor huishoudens op de private huurmarkt. In 2018 gold dit bv voor 51% van de private huurders, tegen 21% van de sociale huurders en 15% van de eigenaars met hypotheek (Woonscan Turnhout, provincie Antwerpen 2023, p. 25). Deze nood toont zich ook in de evolutie van de kandidaat-huurders voor sociale woningen, met een stijging van 1354 kandidaat-huurders uit Turnhout in 2013 tot 2619 kandidaat-huurders uit Turnhout in 2022 (Woonscan Turnhout, provincie Antwerpen 2023, p. 27).
Er kan daarmee vastgesteld worden dat betaalbaarheidsproblemen zich zowel stellen op de huurmarkt als op de koopmarkt, en dat de uitdagingen op de private huurmarkt het grootst zijn. Dit vertaalt zich, ook na het bereiken van het Bindend Sociaal Objectief in Turnhout (BSO), in een blijvende nood aan sociale huurwoningen. Daarnaast is het ook aangewezen te blijven inzetten op andere instrumenten voor doelgroepen die geen aanspraak kunnen maken op sociale huurwoningen, zoals sociale koopwoningen en geconventioneerde huurwoningen / budgethuurwoningen.
3. Het stimuleren van een sociaal en betaalbaar woonaanbod is een taakstelling van de stad. De stad volgt hier reeds lang een tweesporenbeleid door het inzetten van eigen gronden en panden (bv overdrachten woningen Wouwerstraat, Vredestraat, … en overdrachten gronden Kongostraat, Linieplein, Soldatenpad, Els Novemberlaan, Clara Dresselaarslaan, ….) , en het nastreven van een sociale mix in nieuwe ontwikkelingen.
Een nieuwe grootschalige ontwikkeling zoals het voorliggend project dient leefbaar te zijn, en bij te dragen tot een leefbare buurt. Dit impliceert dat de ontwikkeling dient in te passen in een leefbare, duurzame buurt waar mensen levenslang kunnen wonen, en die plaats biedt aan diversiteit. Dit impliceert eveneens het nastreven van een betaalbaar woonaanbod, o.m. in de vorm van sociale huurwoningen, budgethuurwoningen en desgevallend koopwoningen.
Een leefbare buurt impliceert ook dat grote concentraties sociale woningen op één locatie in de buurt of de stad best vermeden worden. In deze zin biedt een beperkt aandeel van 15% sociale of betaalbare woningen in het projectgebied de kans om ook hier de gewenste mix te realiseren.
Indien in deze ontwikkeling nu geen gezonde en beperkte sociale mix wordt gehanteerd dreigt deze in de toekomst enkel gerealiseerd te kunnen worden op minder geschikte locaties of in minder geschikte concentraties. Gelet op de mogelijke impact op de leefbaarheid van dergelijk scenario, dreigt dit extra taken voor het lokaal bestuur op te leveren. Bovendien is vanaf 2025 mogelijk een bijkomend BSO te verwachten. In het verleden werd het BSO mee bepaald aan de hand van het aandeel sociale woningen op het aandeel huishoudens. Door de voorgestelde ontwikkeling zal ook het aandeel huishoudens toenemen. De voorliggende ontwikkeling realiseren zonder aandeel sociale woningen, dreigt het aandeel sociale woningen te verlagen en kan impact hebben op deze toekomstige taakstelling.
4. het is derhalve aangewezen dit aandeel sociale of betaalbare woningen als last in een project te voorzien. Artikel 75 van het Omgevingsvergunningsdecreet laat toe om lasten te verbinden aan een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen alsook voor het verkavelen van gronden. Die lasten vinden hun oorsprong in het voordeel dat de begunstigde van de omgevingsvergunning uit die vergunning haalt en in de bijkomende taken die de overheid door de uitvoering van de vergunning op zich moet nemen.
In de praktijk wordt ook vaak de techniek van de overeenkomst gebruikt om lasten te verbinden aan een project. Stad en ontwikkelaar onderhandelen over lasten die aan het project gekoppeld worden. Deze worden, nadat overeenstemming is bereikt tussen stad en ontwikkelaar, in een overeenkomst vastgelegd. Waar lasten opgelegd in een omgevingsvergunning eenzijdig worden opgelegd heeft een overeenkomst een wederzijds karakter, beide partijen moeten immers akkoord zijn om de overeenkomst te ondertekenen en moeten dus akkoord zijn met de inhoud van de overeenkomst.
In onderling overleg werd een ontwerp overeenkomst tussen stad en ontwikkelaar uitgewerkt. De ontwikkelaar verklaarde zich reeds akkoord met het ontwerp, en voegde het ontwerp als één van de stukken bij zijn verkavelingsaanvraag. Het is dit ontwerp dat nu ter goedkeuring van de Gemeenteraad voorligt.
5. De overeenkomst voorziet enerzijds manier in een bijkomend aanbod en gespreid aanbod aan sociale en / of betaalbare woningen, en vormen daarmee een maatschappelijke compensatie voor de bijkomende de beleidstaken die stad Turnhout opneemt (art. 4 van deze overeenkomst). Anderzijds wordt erover gewaakt dat de sociale en betaalbare last kan gerealiseerd worden door toedoen van de ontwikkelaar zelf. De overeenkomst voorziet immers in meerdere mogelijkheden om deze last te realiseren hetzij door grondoverdracht, hetzij door de realisatie van sociale huurwoningen, hetzij door de realisatie van geconventioneerde huurwoningen, hetzij door een afkoopsom per woongelegenheid (art. 5 van deze overeenkomst). Er wordt eveneens over gewaakt dat de last redelijk blijft, zowel door de genoemde keuzevrijheid in wijze van uitvoering, als door de vaststelling dat de last – met uitzondering van een eventuele afkoopsom – eveneens inkomsten genereert, hetzij door de verkoopprijs in geval van grondafstand, hetzij door de huurprijs in geval van verhuur. Bovendien kan niet voorbij gegaan worden aan de vaststelling dat sinds de invoering van het nieuwe stelsel geconventioneerde verhuur, er subsidies mogelijk zijn voor de realisatie van sociale en geconventioneerde huurwoningen. De overeenkomst houdt met deze mogelijkheden rekening (art. 5 en art. 6)
Tenslotte voorziet de overeenkomst in een waarborgregeling (art. 6), en eveneens in de verplichting deze last te behouden in geval van overdracht (art. 7).
Stad Turnhout verklaart tenslotte dat een de sociale en betaalbare last in het project op de wijze zoals voorzien in de overeenkomst zal worden opgelegd. Er wordt in deze overeenkomst geen uitspraak gedaan over andere aspecten van het project, zoals bv ruimtelijke ordening. In deze behoudt stad Turnhout zijn volledige bevoegdheid om te beoordelen (art. 8).
De gemeenteraad van de stad Turnhout hecht goedkeuring aan het ontwerp van overeenkomst ‘Sociale en betaalbare last’ voor het project ‘Meuletiende fase 3’ tussen enerzijds, Dupont Estates, De Pont 30 te 2970 Schilde (grondeigenaar en opstalgever) en LWRSN, De Pont 30 te 2970 Schilde (opstalhouder en constructie) en anderzijds stad Turnhout.
De voorzitter van de gemeenteraad en de algemeen directeur van de stad Turnhout worden gemachtigd om de overeenkomst te ondertekenen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: B. Voordeckers, P. Ceusters, A. El Yakhloufi, E. Vos, P. Van Miert, W. Schafraet, R. Van Lommel en Jeff Dierckx.
Op 31 augustus deed de burgemeester enkele opmerkelijke uitspraken in het kader van een dubbelinterview in Gazet van Antwerpen waarbij hij zijn beleid van de afgelopen jaren verdedigde. Niet veel later lieten 2 van de coalitiepartners duidelijk verstaan dat ze de uitspraken van de burgemeester niet bepaald konden smaken. De ene al iets subtieler dan de andere.
De vraag is dan ook heel eenvoudig. Staat het voltallige schepencollege achter de uitspraken van de burgemeester in dit interview?
Dit punt werd samen genomen met punt 1, 6 en 7.
In GVA van 31 augustus deed burgemeester Paul Van Miert een aantal opmerkelijke uitspraken. Dixit de burgemeester voelen mensen zich niet veilig voelen in Turnhout omdat "je nauwelijks Nederlands hoort op straat. Je ziet de verkleuring. Het zwerfvuil neemt toe . We hebben bedelaars en daklozen in de stad. We zijn een kleine centrumstad, maar hebben dezelfde problemen als een grote. Waar ligt dat aan? Dat komt hier niet aangewaaid. Ik heb de stellige indruk dat de buurgemeentes bussen en treinen inleggen om alle vluchtelingen en gelukszoekers naar Turnhout te brengen."
Bij de diensten en ambtenaren van deze stad ziet de burgemeester een gebrek aan verbondenheid met Turnhout: "Zowel bij de politie als op de sleutelposities bij de stadsdiensten vinden we vandaag enkel mensen die van buiten Turnhout zijn. De verbondenheid is dan niet dezelfde."
Het vorige managementteam komt ter sprake, dat heeft volgens de burgemeester 'gefaald' en werd volgens hem aan de kant geschoven "nadat onregelmatigheden werden vastgesteld".
De burgemeester is evenmin gelukkig met de werking van justitie, dat volgens de burgemeester "te veel achteroverleunt" en zijn voorstel niet steunt om de leeftijd voor GAS-boetes te verlagen zodat ook tieners een boete kunnen krijgen.
Mijn vragen aan de burgemeester:
Dit punt werd samen genomen met punt 1, 5 en 7.
Op zaterdag 31 augustus verscheen er een zorgwekkend dubbelinterview met de burgemeester en de fractieleider van het Vlaams Belang. In dat interview deed de burgemeester een aantal uitspraken die wat ons betreft een burgemeester onwaardig zijn en hij viel meermaals publiekelijk mensen af die voor onze stad en politiediensten werken. Een burgemeester zou moeten verbinden in plaats van te verdelen. Graag horen wij van de burgemeester of hij de dialoog wil aangaan met de mensen die hij in het interview schoffeerde.
Dit punt werd samen genomen met punt 1, 5 en 6.
Er zijn van die zaterdagochtenden dat je de krant beter niet leest bij de koffie.
De burgemeester en de fractieleider van Vlaams belang maakten beschouwingen over het onveiligheidsgevoel van de Turnhoutenaar. Niet dat ik schrik van een dubbelinterview en maatschappelijke visies, die al dan niet gelijk sporen. Dat is voor ieders rekening.
Waardoor ik me wel verslik in mijn koffie, zijn enkele opmerkelijke uitspraken waar ik in deze gemeenteraad toch enige duiding, toelichting en verantwoording voor wil krijgen.
We hebben graag de verklaring voor een aantal “statements” in het interview die door de burgemeester geponeerd worden, of geantwoord worden op vragen van het Vlaams Belang of de journalist:
Onveiligheidsgevoel
Cohesie
Blijkbaar is er toch tussen de coalitiepartners en ambtenaren geen gedeelde visie of mening over een globale aanpak over beleidsniveaus en schepenbevoegdheden heen, die invloed hebben op het onveiligheidsgevoel en de sociale cohesie.
Wat opvalt in het Gazet van Antwerpen interview:
De koffie is nog niet koud of de Groen fractie geeft de burgemeester via de sociale media een veeg uit de pan.
Zonder politieke omfloersen, geeft Groen als meerderheidspartij aan dat de burgemeester het onveiligheidsgevoel aanzwengelt, door zijn interview.
Groen beweert impliciet dat de burgemeester er niet voor alle Turnhoutenaren is ?
Toch wel straffe uitspraken!
Vandaar de vraag of de Groen fractie het vertrouwen in de burgemeester behoudt ?
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: L. Debondt en M. Boogers.
Op maandag 12 augustus 2024 was een buurtvergadering gepland voor de bewoners van de Hammelburgstraat en omgeving.
Enkele dagen voordien werd gemeld dat de vergadering werd verdaagd omdat eerst de gemeenteraadsleden zouden ingelicht worden.
Zowel op de gemeenteraadscommissie 4 van 4 september 2024 als op de gemeenteraad van 9 september 2024 staat dit punt niet geagendeerd.
Graag had ik geweten waarom de buurtvergadering is afgelast en wat de plannen van de stad zijn om het probleem van de wateroverlast voor deze buurt te beperken.
In de vorige legislatuur stonden de werken voor de aanleg van een regenwateras in dit gebied opgenomen in de meerjarenplanning. Waarom zijn deze hoognodige werken niet gerealiseerd in de afgelopen jaren.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: R. Van Lommel en F. Stijnen.
De Lokerenkapel staat te koop. Hoewel de kapel bestempeld wordt als erfgoed, dringt een renovatie zich op. Tijdens de gemeenteraad van 25 mei 2020 kaartte ik de slechte toestand van de Lokerenkapel aan. Volgens de bevoegde Schepenen is de kapel eigendom van de Kerkraad Sint-Pieter die ook de financiële middelen voorhanden zouden hebben om de noodzakelijke renovatie te doen en zouden de kosten geraamd zijn op ca. 65.000 euro. Onze stad zou daarbij wel bereid zijn om de eigenaar logistiek te begeleiden. Ook gaf men toen aan dat Erfgoed Noorderkempen in het verleden contact had met de desbetreffende Kerkraad. Later werd de Lokerenkapel opgenomen in het beleids- en beheersplan van de kapellen en nissen in Turnhout. Op de gemeenteraad van 10 oktober 2022 werd dit plan goedgekeurd.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: R. Van Lommel en P. Van Miert.
In de voorbije periode klaagden heel wat inwoners van onze stad over de overvolle glascontainers. Een aantal mensen deponeerden hun glas dan maar naast de glasbol of namen het in sommige gevallen gewoon weer mee naar huis.