Het doel van Benego is het bevorderen en verbeteren van de samenwerking en afstemming over grensoverschrijdende onderwerpen. Het toetreden kan een toegevoegde waarde zijn voor het netwerk. Benego faciliteert kennis- en informatiedeling over dossiers aan de grens en heeft nauw contact met het Schakelpunt Grensbelemmering Vlaanderen-Nederland en andere grensoverschrijdende vehikels. Deze kennis zou een ondersteuning kunnen zijn bij uitdagende grensoverschrijdende vraagstukken op het gebied van ruimte, veiligheid/hulpverlening, economie en andere dossiers.
Het dagelijks bestuur heeft de ambitie uitgesproken op termijn toe te willen werken naar een strategische agenda voor de grensregio, die rekening houdt met Europese, landelijke en provinciale agenda's. Men acht het van groot belang dat het netwerk, strekkende van West-Brabant tot aan de Kempen, compleet is. Turnhout is daarin een schakel die nu nog ontbreekt.
- Het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017;
- Het Benelux-Verdrag van 's-Gravenhage van 20 februari 2014 inzake grensoverschrijdende en interterritoriale samenwerking.
De gemeenteraad gaat akkoord met de toetreding tot BGTS Benego.
De gemeenteraad gaat bij geheime stemming over tot de aanduiding van twee vertegenwoordigers in het Algemeen Bestuur van Benego BGTS.
De uitslag van de stemming is als volgt:
De heer Luc Op de Beeck behaalt 25 stemmen op 33 stemmers.
De heer Stijn Adriaensens behaalt 23 stemmen op 33 stemmers.
De heer Luc Op de Beeck en de heer Stijn Adriaensens worden aangeduid als vertegenwoordigers in het Algemeen Bestuur van Benego BGTS.