De uitgevoerde haalbaarheidsstudie maakte duidelijk dat het o.b.v. de toenmalige aardgasprijzen op economisch vlak moeilijk zou zijn om een duurzamer alternatief voor warmteproductie tegen dezelfde kostprijs waar te maken. Deze omstandigheden zijn ondertussen echter grondig gewijzigd, in het voordeel van een duurzame transitiebron.
Collectieve warmte(voorziening) is een ongereguleerde markt in Vlaanderen en is economisch gezien een zgn. 'natuurlijke monopolie' - waarbij omwille van haalbaarheid en rendabiliteit een enkele partij zich bij voorkeur de verschillende rollen van productie, distributie en levering kan toe-eigenen. Een marktgegeven dat ondervangen kan worden middels het voorzien van voldoende mate van participatie en controle door het lokaal bestuur en de lokale gemeenschap, zowel economisch-financieel als bestuurlijk. Het geïntegreerd model is het voorkeursmodel om tot uiteindelijke realisatie, eerder dan een volkomen standstill in de warmtetransitie van de stad.
Om tot effectieve realisatie te komen, rekening houdend met al deze marktomstandigheden, en gezien de planning, timing en reeds begonnen uitvoering van werken in de wijk neemt de stad het initiatief om een geïntegreerde opdracht in de markt te zetten voor diensten met als voorwerp "het produceren en leveren van warmte (en evt. koelte) door de installatie van een duurzame bron voor de Parkwijk & omgeving Stadspark".
Dit om de omslag naar duurzame warmte effectief te waarborgen en deze niet verder in de tijd vooruit te schuiven, voorbij een point-of-no-return voor collectieve warmte.
Aan de gemeenteraad wordt goedkeuring gevraagd van het beschrijvend document, als tussentijds onderdeel van de lopende procedure concurrentiegerichte dialoog, gevoerd i.k.v. de overheidsopdracht voor werken met als voorwerp "het produceren, distribueren en leveren van duurzame warmte (en evt. koelte) door de installatie van een duurzame bron en de aanleg van een warmtenet voor de Parkwijk & omgeving Stadspark".