Op 23 januari 2024 vond een overleg tussen de stad Turnhout en de NMBS plaats over het vervolgtraject van de samenwerkingsovereenkomst en de ontwikkeling van het spoorwegemplacement te Turnhout. Door de stad Turnhout werd aangegeven dat het instrument van een RUP vandaag de dag achterhaald is om de ontwikkeling van het gebied mogelijk te maken aangezien de ganse zone reeds in woongebied gelegen is.
De stad Turnhout stelt voor om de zone te ontwikkelen op basis van onderhandelingsstedenbouw (cfr. Heizijdse Velden). De ontwikkeling van Begijneveldekens hangt immers samen met heel wat andere actieve ontwikkelingen in de buurt zoals het open stadsatelier in de Begijnendreef, Sint-Victor, ... Daarom dat voorgesteld werd dat de stad Turnhout een studie opstart om een ruimtelijke visie uit te werken voor de de zone Begijneveldekens, open stadsatelier, Sint-Victor. Hierbij zal in kaart gebracht worden welke ontwikkelmogelijkheden er zijn en hoe deze afgestemd worden op de andere ontwikkelingen in de omgeving (o.a. mobiliteit en water zullen belangrijke thema's zijn in deze studie).
Om deze studie tot een goed einde te laten komen werd beslist om de samenwerkingsovereenkomst met twee jaar te verlengen. Het opstalrecht werd afgesloten bij notariƫle akte van 22 oktober 2014. Vervolgens werd bij akte van 31 januari 2020 het initiƫle opstalrecht verlengd om te eindigen op 7 november 2024. Aansluitend op de ondertekening van het addendum 2 zal het opstalrecht opnieuw, zij het onder de gewijzigde voorwaarden zoals opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst, worden verlengd tot 7 november 2026. Notura notarissen maakt hiertoe de ontwerpakte op.
De gemeenteraad van de stad Turnhout hecht goedkeuring aan addendum 2 van de samenwerkingsovereenkomst tussen de NMBS en de stad Turnhout betreffende de ontwikkeling van het spoorwegemplacement te Turnhout.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de verlenging van het opstalrecht zoals opgenomen in het addendum 2 en machtigt het schepencollege om het dossier administratief af te handelen.