Een centrum voor dagopvang werkt aanvullend op de diensten die aan huis geleverd worden door ook tegemoet te komen aan de nood aan sociaal contact van ouderen en aan de noden van mantelzorgers. In een huiselijke sfeer is laagdrempelige collectieve opvang mogelijk die bijvoorbeeld aan een lokaal dienstencentrum kan verbonden worden en zo een wederzijdse meerwaarde oplevert. Dagopvang is best goed bereikbaar voor minder mobielen.
Als lokaal bestuur vormen we de wettelijke partner van IVA Thuiszorg Kempen (TZK), dat zelf ressorteert onder Welzijnszorg Kempen. Anderzijds is de Zorggroep Orion bereid om de Turnhoutse CADO te huisvesten en te integreren in hun werking. Daartoe dienen de nodige verbouwingen te gebeuren aan de huidige recreatieruimte die grenst aan het lokaal dienstencentrum en WZC in de Albert Van Dyckstraat 10.
De erkenning en subsidiëring van een CADO in Turnhout wordt door Vlaanderen aan TZK als extra opdracht toegewezen. De concrete uitbating ervan wordt door Thuiszorg Kempen geïntegreerd in de bestaande werking van het team verzorgenden aan huis en kan daardoor ook direct ingaan wanneer de accommodatie beschikbaar is en de definitieve erkenning toegekend is. We kozen om onmiddellijk elke werkdag open te zijn van 8 tot 17 uur voor een capaciteit van gemiddeld 10 bezoekers.
We voorzagen vanuit het bestuur al een investeringskost die rekening houdt met de gestegen verbouwingskosten voor een eenmalig bedrag van 200 000 euro (MJP 003390 door AMJP009433) voor infrastructuur als mogelijke uitgave en bij werking een jaarlijkse werkingskost van 10.000 euro (4000 euro startbedrag voor 2023 - MJP003391).
Voor de investering kunnen we ons baseren op de recente offertes die de Zorggroep opvroeg voor de verbouwing van de huidige recreatieruimte van het WZC (bijlage 'raming kosten cado') waarin ook de aanpassingen opgenomen zijn om een nieuwe recreatieruimte afscheidbaar te maken van de eetzaal en om een extra automatische en doorzichtige uitgang te creëren. Het geheel kan gedekt worden door de voorziene 200 000 euro.
Als we deze bedragen invoeren in een gesimuleerde begroting (bijlage 'meerjaren berekeningen Cado Turnhout') zien we dat door de omvangrijke subsidiëring volgens het genoemde Woonzorgdecreet onze investering op een periode van 10 jaar kostendekkend kan zijn. We gaan daarbij uit van een erg voorzichtige schatting van het gemiddeld aantal bezoekers, die we baseren op de groeigemiddeldes van andere CADO's. Met de grotere populatie van Turnhout vermoeden we in praktijk een hogere bezettingsgraad.
Enige toelichting bij deze begroting:
De infrastructuur is onderworpen aan de erkenningscriteria die in het genoemde woonzorgdecreet worden opgenoemd. Thuiszorg Kempen gaf dienaangaande een positief advies bij de bestekvraag die Zorggroep Orion in samenwerking met ons opmaakte. Na de opstart volgt nog een plaatsbezoek van de Vlaamse inspectie om met verdere suggesties bij de uitvoering rekening te houden.
Bij goedkeuring van dit voorstel tot CADO-oprichting stellen we in bijlage 3 een voorstel van samenwerkingsovereenkomst met Thuiszorg Kempen voor dat gebaseerd is op de standaardovereenkomst van TZK met de lokale besturen en waarin de concrete taakverdeling, financiële verdeling en verantwoordelijkheden voor de uitbating zijn opgenomen.
Gelet op de terugverdientijd van 10 jaar die uit onze begroting blijkt, stellen we voor om de terbeschikkingstelling van de accommodatie voor de CADO door Zorggroep Orion met een bijlage aan de beheersovereenkomst tussen het OCMW en de Zorggroep toe te voegen voor een periode van 10 jaar die na evaluatie verlengbaar is. Deze bijlage dient in een apart besluit aan de beheersovereenkomst OCMW-Orion toegevoegd te worden.
In het kader van minimalisatie van onderlinge financiële transacties en overleg, stellen we voor om deze terbeschikkingstelling met een autonoom beheer door de Zorggroep te voorzien waarin we het principe van kostendekking door de subsidiëring toepassen. We gaan daarbij uit dat de Zorggroep de financies 'als een goede huisvader' beheert. Concreter stellen we volgende principes voor:
1 en 2 zijn kosten die door het OCMW van de inkomsten afgetrokken worden, waarna het resterend budget doorgestort wordt naar de Zorggroep die dit autonoom beheert voor de uitgaven die onder punt 3 ressorteren.
De concrete werkwijze voor de financiële verrichtingen tussen OCMW en Zorggroep is afhankelijk van de timing (in praktijk) van de te ontvangen subsidies. Een stramien met aandacht voor provisie van de te maken kosten wordt afgesproken op een (kleine) gemengde-ambtelijke-projectgroep van beide entiteiten en zo nodig bijgestuurd (taakverdeling en praktische werkwijze staan in een afsprakennota die bijstuurbaar is. Ter info in bijlage 'uitbating cado workflow Orion'.). Jaarlijks wordt minstens één evaluatiebijeenkomst gehouden waarop de door de zorggroep bijgehouden resultaatrekening van het voorgaande jaar voor de CADO wordt voorgelegd. Mogelijks gemaakte winsten worden toegevoegd aan een reserve voor de oprichting van een tweede CADO in Turnhout. Deze werkwijze wordt vastgelegd in een addendum aan de bestaande beheersovereenkomst die het onderwerp uitmaakt van een apart raadsbesluit.
Het woonzorgdecreet regelt de erkenning, financiering en programmering van de thuiszorg/gezinszorg inclusief de erkenning van centra voor dagopvang. Met ingang van 2020 is het nieuwe Woonzorgdecreet van 15 februari 2019 geldig, aangevuld met het BVR van 28 juni 2019 betreffende de programmatie, erkenningsvoorwaarden en subsidieregeling.
Bij de aanvraag is het noodzakelijk een locatie in eigendom aan te geven, met beschrijving van de (aan de normen beantwoordende) afmetingen, ofwel een bewijs van een zakelijk of een genotsrecht: https://www.zorg-en-gezondheid.be/een-voorafgaande-vergunning-aanvragen-voor-een-dagverzorgingscentrum. Dit is in orde.
Een centrum voor dagopvang moet op jaarbasis vanaf het vierde jaar gemiddeld drie gebruikers opvangen om in aanmerking te komen voor de minimale jaarlijkse subsidie. Het maximum gemiddeld aantal gebruikers mag niet hoger liggen dan 10. De eerste drie jaar is het hoogste subsidiebedrag gegarandeerd vanaf een gemiddelde bezetting van 0,5 (jaar 1) of 1 bezoeker (jaar 2).
Voorgaande relevante beslissingen
De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan de oprichting en uitbating van een gesubsidieerde collectieve autonome dagopvang voor ouderen (CADO) gedurende de eerstvolgende 10 jaar.
De raad voor maatschappelijk welzijn beslist om een provisie ten belope van 200 000 euro aan Zorggroep Orion te voorzien. Deze provisie wordt aangewend voor de verbouwing tot een CADO-accommodatie, onder de voorwaarde dat deze accommodatie aan de Vlaamse erkenningscriteria voldoet.
De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan de voorgestelde begroting voor de financiering van de CADO en de werkwijze voor de uitvoering van de samenwerking onder het principe van het beheer 'als een goede huisvader' door de zorggroep Orion.
De raad voor maatschappelijk welzijn hecht goedkeuring aan de bijgevoegde samenwerkingsovereenkomst met IVA Thuiszorg Kempen (behorend tot Welzijnszorg Kempen)