Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers en Stijn Adriaensens.
Artikel 43/5, 5° van de Kansspelwet bepaalt dat 'de aanvrager van het convenant ervoor moet zorgen dat een kansspelinrichting klasse IV niet gevestigd wordt in de nabijheid van onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, zulks behoudens met redenen omklede afwijking die door de gemeente wordt toegestaan.'
De parlementaire voorbereiding stipuleert verder dat: 'Dat convenant bepaalt waar de kansspelinrichting wordt gevestigd, inzonderheid rekening houdend met onderwijsinstellingen, ziekenhuizen, plaatsen die vooral door jongeren worden bezocht, plaatsen waar erediensten worden gehouden of gevangenissen.' De concrete omstandigheden die een weigering om een convenant te kunnen sluiten, kunnen verantwoorden zijn derhalve niet uitsluitend beperkt tot de inrichtingen die uitdrukkelijk vermeld staan in hoger geciteerd artikel uit de Kansspelwet. Dit werd bevestigd door een arrest van het Grondwettelijk Hof van 9 december 2021 (arrest nr. 177/2021, waarin in overweging B.28.3 wordt geoordeeld dat het niet zonder redelijke verantwoording is om het verbod om zich in de nabijheid van plaatsen waar erediensten worden gehouden en van gevangenissen te vestigen waarin artikel 36, 4° van de wet van 7 mei 1999 voorziet voor de kansspelinrichtingen klasse II, niet uit te breiden tot elke vaste kansspelinrichting klasse IV. Zulks geldt des te meer daar een gemeente, indien de concrete lokale omstandigheden zulks verantwoorden, kan weigeren om een convenant af te sluiten met de exploitant van een vaste kansspelinrichting klasse IV die zich zou willen vestigen in de nabijheid van een plaats waar erediensten worden gehouden of van een gevangenis).
Er moet bij de beoordeling om al dan niet over te gaan tot het afsluiten van een convenant nagegaan worden of de voorgestelde locatie al dan niet in de nabijheid van dergelijke inrichtingen gelegen is. De ingevoerde bepaling strekt ertoe om de risico’s in verband met de ligging van een vaste kansspelinrichting klasse IV te beperken en kwetsbare spelers te beschermen. Dergelijk nabijheidsonderzoek is een determinerend motief in de afweging van de gemeente om in een individueel dossier te beslissen om al dan niet het convenant af te sluiten.
Stad Turnhout voert een proactief beleid op vlak van de vestiging van vergunningsplichtinge inrichtingen. De kansspelinrichtingen klasse IV vallen onder ook mee onder dit beleid waarbij elke aanvraag tot vestiging grondig geëvalueerd wordt en mogelijke risico's in kaart worden gebracht. Stad Turnhout begrijpt echter de nood van kandidaat exploitanten om ondersteuning te krijgen bij de selectie van mogelijke locaties die wel haalbaar zijn en voldoen aan de Kansspelwet. Echter is dit voor Turnhout als kleine centrumstad geen evidente opgave, de mogelijkheden om te voldoen aan de criteria van de Kansspelwet in de context van Turnhout zijn beperkt. Turnhout telt een groot aantal secundaire scholen die gevestigd zijn binnen of vlak aan de Ring (R13), 2 sites van AZ Turnhout en diverse zorginstellingen, een groot aantal jeugdwerkingen en ook diverse kwetsbare wijken.
Stad Turnhout hanteert bij de beoordeling van de aanvragen tot het afsluiten van een convenant in kader van een kansspelinrichting klasse IV in beginsel een minimumafstand van 500 meter, onverminderd bijzondere motivering, ten opzichte van volgende instellingen en locaties:
Deze lijst niet exhaustief, maar geeft een indicatie over de voornaamste afwegingscriteria om een convenant te weigeren dan wel goed te keuren middels strikte uitbatingsvoorwaarden.
Op basis van volgende buffer (500m) werd een indicatieve kaart opmaakt:
Het kader met richtlijnen voor wedkantoren en de indicatieve kaart dienen ter ondersteuning van kandidaat-uitbaters. Elke aanvraag tot het afsluiten van een convenant voor de vestiging van een kansspelinrichting klasse IV wordt individueel behandeld en getoetst aan de criteria van de Kansspelwet en vervolgens voorgelegd aan de Gemeenteraad.
Artikel 43/4 van de wet van 7 mei 1999 op de kansspelen, de kansspelinrichtingen en de bescherming van de spelers (Belgisch Staatsblad 30 december 1999).
De gemeenteraad stemde met 33 stemmen op 33 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Reccino Van Lommel; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Kevin Janssen; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Jeff Dierckx; de heer Mario Geys; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
Er was 1 onthouding nl. van de heer Bart Voordeckers; - raadslid
De gemeenteraad geeft goedkeuring voor het kader met richtlijnen met betrekking tot de vestiging van kansspelinrichting klasse IV op het grondgebied van Turnhout.
Stad Turnhout hanteert bij de beoordeling van de aanvragen tot het afsluiten van een convenant in kader van een kansspelinrichting klasse IV, in beginsel en behouders andersluidende motivering een minimumafstand van 500 meter van de volgende plaatsen, instellingen en/of locaties.
Deze lijst niet exhaustief, maar geeft een indicatie over de voornaamste afwegingscriteria om een convenant te weigeren dan wel goed te keuren middels strikte uitbatingsvoorwaarden.
De bijhorende kaart is eveneens indicatief.
Na de principiële goedkeuring van de gemeenteraad werd gedurende 30 dagen een openbaar onderzoek georganiseerd. Er werden tijdens dit openbaar onderzoek geen bezwaren ingediend.
Artikel 56 van het decreet lokaal bestuur met de betrekking tot de bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen.
Het decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, gewijzigd bij decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002.
De gemeenteraad hecht definitieve goedkeuring aan de nieuwe straatnaam Eugène Wautersplantsoen.
Uitgebrachte externe adviezen
Het advies van Fluvius dd. 8 september 2023 is voorwaardelijk gunstig. De adviesinstantie legt de randvoorwaarden en kosten vast waaraan voldaan moet worden om het project aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Fluvius legt tevens op dat de loten pas verkocht mogen worden als de aanvrager zich akkoord verklaard heeft met de opgelegde verplichtingen en voldaan heeft aan de financiële lasten.
Het advies van Pidpa 19 oktober 2022 is voorwaardelijk gunstig. De nutsmaatschappij geeft de randvoorwaarden mee om het project van leidingwater te voorzien. Ook Pidpa koppelt de verkoopbaarheid van de bouwkavels aan de opgelegde financiële lasten.
Het advies van Proximus dd. 4 september 2023 is voorwaardelijk gunstig. Een netuitbreiding is voor Proximus niet nodig. Verder geeft de adviesinstantie de randvoorwaarden voor een (private) aansluiting mee.
Het advies van Wyre dd. 6 september 2023 is voorwaardelijk gunstig. Ook voor Wyre is een netuitbreiding niet vereist. Ook deze adviesinstantie geeft de randvoorwaarden voor een (private) aansluiting nog mee.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de vermelde adviezen op de bovenstaande wijze bij te treden en de bijhorende voorwaarden en lasten uit de adviezen van de verschillende nutsmaatschappijen te bekrachtigen.
Uitgebrachte interne adviezen
Het advies van de dienst Wegen & Riolen van Stad Turnhout dd. 23 oktober 2023 is gunstig.
Het advies van de Groendienst dd. 19 oktober 2023 is voorwaardelijk gunstig. Enerzijds worden voorwaarden opgelegd ter bescherming van de bestaande straatboom voor lot 1 (o.a. het verplaatsen van de inrit en het respecteren van boomberschermingsmaatregelen), anderzijds worden bemerkingen gemaakt bij de voorgestelde bomen in de Glazeniersstraat en worden extra aan te planten bomen langs de Duivendongenstraat opgelegd.
De Groendienst legt tevens op dat de voorgestelde aanpassingen en boombeschermingsmaatregelen ter goedkeuring voorgelegd moet worden aan de dienst. Dit dient niet zo strikt gelezen te worden. Het is immers de bedoeling om in samenspraak met de jeugddienst na te gaan of de uitgewerkte aanpassingen en boombeschermingsmaatregelen voldoen aan de bepalingen uit het advies van deze dienst. Verder is het ook gebruikelijk dat alle aanpassingen uit de verschillende adviezen en evetueel andere voorwaarden opgelegd in een vergunning uitgewerkt worden in een “aangepast” plan (en dit in samenspraak met de betrokken diensten). Dit aangepast plan vormt dan de basis om de borgstelling van de uit te voeren werken te bepalen (zie verder “Stedenbouwkundige beoordeling”). De aanpassingen dienen dan ook mee in dit aangepast plan verwerkt te worden.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de adviezen van de dienst Wegen & Riolen en de Groendienst op de bovenstaande bij te treden en de voorwaarden en lasten te bekrachtigen.
Watertoets
Overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid wordt de aanvraag onderworpen aan de watertoets. Het voorliggende project heeft geen omvangrijke oppervlakte en ligt niet in fluviaal of pluviaal overstromingsgevoelig gebied. Op het bestaande en geplande openbaar domein worden enkel beperkte inritten voorzien, waarbij het hemelwater in de aanpalende groenzones kan infiltreren. Conform artikel 4, 2° van het besluit van de Vlaamse Regering dd. 5 juli 2013 is de gewestelijke verordening hemelwater in dat geval niet van toepassing. Op deze wijze is het voorliggende ontwerp verenigbaar met de doelstellingen en beginselen van artikels 1.2.2., 1.2.3., en 1.2.4 van de gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het bovenstaande te concluderen m.b.t. de watertoets.
Verordening wegen voor voetgangersverkeer
De verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer dd. 29 april 1997 is in het voorliggende dossier van kracht. Er wordt voldaan aan de bepalingen van deze verordening voetgangersverkeer.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het bovenstaande standpunt in te nemen m.b.t. de verordening voetgangersverkeer.
Project-MER-screening
Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening is van kracht sinds 29 april 2013 (publicatie in het Belgisch Staatsblad). Die nieuwe regelgeving was nodig nadat het Hof van Justitie in een arrest van 24 maart 2011 oordeelde dat de Vlaamse regelgeving niet in overeenstemming was met de project-m.e.r.-richtlijn. Wanneer een project onder één van de rubrieken van bijlage III van het project-m.e.r.-besluit valt kan de initiatiefnemer ervoor opteren om ofwel een project-MER op te maken, ofwel de project-m.e.r.-screeningsprocedure te doorlopen.
Het voorliggende project valt onder rubriek 10 b van bijlage III van het project-m.e.r.-besluit, met name stadsontwikkelingsprojecten.
Bij de voorliggende aanvraag zijn voldoende gegevens m.b.t. de project-m.e.r.-screening gevoegd om de milieueffecten van de voorliggende aanvraag in kaart te brengen. Deze gegevens (en de rest van de aanvraag) zijn voldoende om te oordelen dat de milieueffecten van de aanvraag op zich beperkt zijn en dat de impact ervan niet aanzienlijk is.
De meest hinderlijke aspecten van het voorliggende project zullen zich voordoen tijdens de bouwfase van de latere woningen. Die hinder is echter tijdelijk en verder dienen tijdens de werken alle nodige maatregelen getroffen te worden om hinder tot een minimum te beperken.
Het geplande project is verder gelegen in een woonstraat met hoofdzakelijk andere woningen in woongebied. Gezien de aard, ligging en beperkte omvang van de potentiële effecten ten gevolge van het project, zal cumulatie met andere projecten in de buurt niet tot aanzienlijke milieueffecten leiden. Het voorgenomen project zal dus geen aanzienlijke milieueffecten veroorzaken zodat de opmaak van een project-MER niet vereist is.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld te besluiten dat de gegevens m.b.t. de project-m.e.r.-screening voldoende inzichten verschaft om te oordelen dat de milieueffecten van de voorliggende aanvraag niet aanzienlijk zijn.
Natuurtoets
Artikel 16 van het Natuurdecreet stelt dat de bevoegde overheid er zorg voor moet dragen dat er geen vermijdbare schade aan de natuur kan ontstaan door een vergunning af te leveren. Indien nodig kan de overheid ook redelijkerwijze voorwaarden opleggen om de schade te voorkomen, te beperken of, indien dit niet mogelijk is, te herstellen. Bij elke vergunningsaanvraag moet daarom de natuurtoets doorlopen worden om mogelijke (vermijdbare) natuurschade in kaart te brengen. Het uitgangspunt van de natuurtoets is het stand-still principe, dat inhoudt dat de natuur in geen geval achteruit mag gaan. Indien er toch schade ontstaat, dient deze gecompenseerd te worden.
Het voorliggende project heeft een zekere invloed op de aanwezige natuurwaarden. Bestaande bomen worden immers gekapt en groene aanplantingen uit de tuin van de bestaande woning verdwijnen. Anderzijds zullen in de nieuwe situatie in de tuinen bij de 4 woninghen ook de nodige groenaanplantingen voorzien worden. Verder worden nieuwe straatbomen voorzien (en worden er extra bomen opgelegd in het advies van de Groendienst van de stad). Op deze wijze wordt er voldoende gecompenseerd.
Op deze wijze kan geconcludeerd worden dat de voorliggende aanvraag geen negatieve invloed op de aanwezige natuurwaarden heeft, zodat in alle redelijkheid geoordeeld kan worden dat er geen onherstelbare schade wordt veroorzaakt aan de natuur.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het bovenstaande te concluderen m.b.t. de natuurtoets.
Stedenbouwkundige beoordeling
De aanvraag beoogt dus – het verkavelen in bouwgronden – de aanpassing en inrichting van een gemeenteweg. Enerzijds worden de grens tussen het openbaar domein en het private domein aangepast d.m.v. een rooilijnplan, anderzijds wordt ook de aanleg van het nieuwe openbaar domein voorgesteld.
Rekening houdend met de boordelingsgronden uit artikel 4 van het decreet gemeentewegen enerzijds en artikel 4.3.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) anderzijds, kan gesteld worden dat er geen bezwaar is tegen de voorgestelde rooilijn en tegen de zaak der wegen.
Zo is een uitbreiding van het wegennet noodzakelijk bij de voorliggende aanvraag. Deze uitbreiding staat tevens ten dienste van het algemeen belang. Het geplande openbaar domein zal in de toekomst voor iedereen toegankelijk zijn. Op vlak van verkeersveiligheid en ontsluiting van de omliggende eigendommen worden tevens geen bemerkingen gemaakt. Tevens kan gesteld worden dat het voorgestelde openbaar domein in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening. Er worden geen bemerkingen gemaakt m.b.t. de aspecten uit artikel 4.3.1. §2 van de VCRO. De toekomstige loten zullen op de voorliggende op een degelijk wijze ontsloten worden en zijn zo gelegen aan een voldoende uitgeruste weg.
Verder kan opgemerkt worden dat een aanpassing van het gemeentelijke wegennet een uitzonderingsmaatregel vormt. Een bewijs hiervan is het gegeven dat de gemeenteraad hiervoor bevoegd is, terwijl de verantwoordelijkheid bij een klassieke vergunningsaanvraag bij het schepencollege ligt. Door het bijkomende openbaar domein komen er ook extra taken bij de overheid te liggen (onderhoud, verantwoordelijkheid, …). Om deze reden worden bij deze uitzonderingsmaatregel de onderstaande lasten opgelegd om alles in goede banen te leiden op vlak van uitvoering, overdracht, … van het openbaar domein.
Bij de aanleg of aanpassing van wegen dient er steeds over gewaakt te worden dat, wanneer de wegeniswerken aangevat worden, er voldoende garanties zijn dat deze infrastructuurwerken te allen tijde afgerond zullen en kunnen worden. Dit is om ervoor te zorgen dat elke woongelegenheid en elke bouwkavel effectief aan afgewerkt openbaar domein komt te liggen (zoals bepaald in artikel 4.3.5. van de VCRO) en tevens om te voorkomen dat er half afgewerkte werven in de stad ontstaan.
Voor het gedeelte van het toekomstige openbaar domein moet de aanvrager daarom het reglement voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten in omgevingsvergunningen (goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 2 september 2022) naleven. De aanvrager dient hierover met de dienst Wegen en Riolen van de stad contact op te nemen om hieromtrent de nodige afspraken te maken en de nodige verklaringen te ondertekenen.
De gronden gelegen binnen het voorgestelde openbaar domein moeten na de definitieve oplevering van de werken op het geplande openbaar domein kosteloos aan het openbaar domein van Stad Turnhout overgedragen worden. Dit staat bepaald in het bovenstaande reglement. De aanvrager dient ook hiervoor de nodige verklaringen te ondertekenen bij de dienst Wegen en Riolen.
Voor de aanleg van het openbaar domein dienen verder ook de nodige borgen gestort te worden om de realisatie van de werken te garanderen. Ook dit staat bepaald in het bovenstaande reglement. Ook de financiële verplichtingen van de verschillende nutsmaatschappijen dienen in deze borgstelling vervat te zitten.
In functie van deze borgstelling moet tevens een aangepast plan opgemaakt worden, waarin alle bemerkingen en voorwaarden m.b.t. het openbaar domein (opgelegd in dit besluit) verwerkt zijn. Dit plan dient overgemaakt te worden aan de dienst Wegen en Riolen (en de Groendienst) en geldt als basis voor de (berekening van de) borgstelling. Ook dit is bepaald in het aangehaalde reglement.
Tenslotte wordt opgemerkt dat de ondertekening van het reglement, de verklaringen omtrent grondoverdracht en de borgstelling van de werken op openbaar domein ook gelden als voorwaarden alvorens de werken uit de voorliggende aanvraag tot omgevingsvergunning aangevat mogen worden en alvorens de nieuwe bouwkavels verkocht mogen worden.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de voorgestelde rooilijn en de aanleg van het openbaar domein op de bovenstaande wijze gunstig te beoordelen.
Conclusie
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de voorgestelde rooilijn en de aanleg van het openbaar domein goed te keuren mits aan de volgende voorwaarden en lasten voldaan wordt.
VOORWAARDEN:
* Er moet voldaan worden aan de voorwaarden uit de externe adviezen van Fluvius, Pidpa, Belgacom en Wyre.
* Er moet voldaan worden aan de voorwaarden uit het interne advies van de Groendienst van Stad Turnhout.
* De onderstaande lasten gelden als voorwaarden alvorens de werken uit de voorliggende aanvraag aangevat mogen worden en alvorens de kavels verkocht mogen worden.
LASTEN:
* Er moet voldaan worden aan de (financiële) lasten van de nutsmaatschappijen Fluvius en Pidpa.
* Er moet voldaan worden aan de last uit het advies van de Groendienst van Stad Turnhout. Voor de start van de werken moeten de opgelegde aanpassingen uitgewerkt worden in een aangepast plan (zie verder) en moeten de boombeschermingsmaatregelen uitgewerkt worden (in een nota). Deze zaken moeten voorgelegd worden aan de Groendienst.
* Het reglement voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten in omgevingsvergunningen (goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 2 september 2022) moet nageleefd worden. De aanvrager dient hierover met de dienst Wegen en Riolen van de stad contact op te nemen om hieromtrent de nodige afspraken te maken en de nodige verklaringen te ondertekenen.
* De gronden gelegen binnen het voorgestelde openbaar domein moeten na de definitieve oplevering van de werken op het geplande openbaar domein kosteloos aan het openbaar domein van Stad Turnhout overgedragen worden. De aanvrager dient ook hiervoor eveneens de nodige verklaringen te ondertekenen bij de dienst Wegen en Riolen.
* Voor de aanleg van het openbaar domein dienen ook de nodige borgen gestort te worden om de realisatie van de wegenis-, riolerings-, en omgevingswerken te garanderen. Ook de financiële verplichtingen van de verschillende nutsmaatschappijen dienen in deze borgstelling vervat te zitten.
* In functie van de borgstelling moet tevens een aangepast plan opgemaakt worden, waarin alle bemerkingen en voorwaarden m.b.t. het openbaar domein verwerkt zijn. Dit plan dient overgemaakt te worden aan de dienst Wegen en Riolen (en de Groendienst) en geldt als basis voor de (berekening van de) borgstelling.
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
Besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening
Het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014
Het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 en latere wijzigingen en het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets.
Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
Besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer
Artikelen 2 en 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt het rooilijnplan van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden VK 2023 8 (verkavelen van een perceel in 4 gronden voor vrijstaande bebouwing - na sloop van bestaande bebouwing en kappen van bomen - en de aanleg van een beperkt stuk openbaar domein) goed, mits aan de onderstaande voorwaarden en lasten voldaan wordt.
De gemeenteraad keurt de aanleg van het openbaar domein van de aanvraag tot omgevingsvergunning voor het verkavelen van gronden VK 2023 8 (verkavelen van een perceel in 4 gronden voor vrijstaande bebouwing - na sloop van bestaande bebouwing en kappen van bomen - en de aanleg van een beperkt stuk openbaar domein) goed, mits aan de onderstaande voorwaarden en lasten voldaan wordt.
De gemeenteraad legt de onderstaande voorwaarden en lasten op.
VOORWAARDEN:
* Er moet voldaan worden aan de voorwaarden uit de externe adviezen van Fluvius, Pidpa, Belgacom en Wyre.
* Er moet voldaan worden aan de voorwaarden uit het interne advies van de Groendienst van Stad Turnhout.
* De onderstaande lasten gelden als voorwaarden alvorens de werken uit de voorliggende aanvraag aangevat mogen worden en alvorens de kavels verkocht mogen worden.
LASTEN:
* Er moet voldaan worden aan de (financiële) lasten van de nutsmaatschappijen Fluvius en Pidpa.
* Er moet voldaan worden aan de last uit het advies van de Groendienst van Stad Turnhout. Voor de start van de werken moeten de opgelegde aanpassingen uitgewerkt worden in een aangepast plan (zie verder) en moeten de boombeschermingsmaatregelen uitgewerkt worden (in een nota). Deze zaken moeten voorgelegd worden aan de Groendienst.
* Het reglement voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten in omgevingsvergunningen (goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 2 september 2022) moet nageleefd worden. De aanvrager dient hierover met de dienst Wegen en Riolen van de stad contact op te nemen om hieromtrent de nodige afspraken te maken en de nodige verklaringen te ondertekenen.
* De gronden gelegen binnen het voorgestelde openbaar domein moeten na de definitieve oplevering van de werken op het geplande openbaar domein kosteloos aan het openbaar domein van Stad Turnhout overgedragen worden. De aanvrager dient ook hiervoor eveneens de nodige verklaringen te ondertekenen bij de dienst Wegen en Riolen.
* Voor de aanleg van het openbaar domein dienen ook de nodige borgen gestort te worden om de realisatie van de wegenis-, riolerings-, en omgevingswerken te garanderen. Ook de financiële verplichtingen van de verschillende nutsmaatschappijen dienen in deze borgstelling vervat te zitten.
* In functie van de borgstelling moet tevens een aangepast plan opgemaakt worden, waarin alle bemerkingen en voorwaarden m.b.t. het openbaar domein verwerkt zijn. Dit plan dient overgemaakt te worden aan de dienst Wegen en Riolen (en de Groendienst) en geldt als basis voor de (berekening van de) borgstelling.
Op 6 februari 2019 werd in opdracht van de ontwikkelaar een opmetingsplan opgemaakt voor de overdracht van de wegenis- en infrastructuurwerken in beide fases, waarbij werd vastgesteld dat een strookje grond, kadastraal gekend als sectie N, nummer 174 S 2 en welk bestemd was als groenvoorziening in het openbaar domein, op 24 september 2018 werd uitgeruild met een privé eigenaar, waardoor de rooilijn niet meer in overeenstemming is met de feitelijke toestand. Volgens de ruilingsakte werd de strook uitgeruild met een aangelande tegen een pro fisco waarde van 750 euro. Deze pro fisco waarde dient aan de stad vergoed te worden voor de genotsderving van het strookje minder groen dat zal overgedragen worden, afgerond naar het bedrag van 1 000 euro, aangezien de grondprijzen inmiddels flink gestegen zijn.
Bovendien was ook het strookje grond achteraan de vergunde huizenrij, waarop op advies van onze dienst Mobiliteit een pad werd aangelegd om openbaar bestemd te worden, nog niet mee ingetekend in het overdrachtsplan.
Aangezien het rooilijnplan moest gewijzigd worden om het uitgeruilde stukje uit het toekomstig openbaar domein te halen, werd met de ontwikkelaar opgenomen om de ondergrond van de Maaldersstraat, welk nog steeds in private eigendom was, in éénzelfde beweging mee af te staan naar het openbaar domein en op te nemen in het rooilijnplan.
Stad Turnhout zal de nieuwe rooilijnprocedure voeren, maar alle kosten m.b.t. de opmaak van het rooilijnplan en de nieuwe procedure voor de wijziging van vorige definitief vastgestelde rooilijnplannen, liggen ten laste van de ontwikkelaar/grondeigenaar. De overdracht van wegenis- en infrastructuurwerken die in het nieuwe rooilijnplan zijn opgenomen, met uitbreiding van de ondergrond van de Maaldersstraat, zullen kosteloos worden overgedragen naar het openbaar domein van de stad.
De ontwikkelaar ondertekende een eenzijdige belofte om alle vernoemde zaken te realiseren.
Het college van burgemeester en schepenen ging in zitting van 25 mei 2023 principieel akkoord met de voorwaarden waaronder de wijziging van de vastgestelde rooilijnen in het projectgebied Molenberg (Kwakkelstraat, Jaspar Van Kinschotstraat).
Het decreet houdende de gemeentewegen van 1 september 2019.
De gemeenteraad stelt de wijziging van het op 5 juni 2007 definitief vastgestelde rooilijnplan 'Molenberg' - Kwakkelstraat-Jaspar van Kinschotstraat voorlopig vast en geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een openbaar onderzoek te organiseren.
Momenteel heeft Woonboog een aanvraag ingediend voor het bouwen van een meergezinswoning met ondergrondse parkeergarage en het aanleggen van bijhorende wegenis.
In dit project is het noodzakelijk dat er een distributiecabine voor elektriciteit met uitbreiding van het laagspanningsnet wordt gerealiseerd, waarbij ook mogelijkheid voorzien wordt voor aansluiting mbt het laden van elektrische wagens. Het naastgelegen speelplein vormt hier de ideale locatie voor. De locatie zorgt er ook voor dat de bestaande grote boom in de omgeving niet geraakt wordt bij het inplanten van de nutscabine.
Het speelplein verbindt ook de doorsteek voor zwakke weggebruikers die in twee aanpalende projecten werd aangelegd.
Aangezien het speelplein volledig werd ingericht en in de praktijk reeds openbaar gebruikt wordt, is het een logische stap om het perceel ook definitief op te nemen in het openbaar domein van de stad. Hiervoor dient er een nieuw rooilijnplan te worden opgemaakt.
Het decreet houdende de gemeentewegen van 1 september 2019.
De gemeenteraad stelt het ontwerp van het rooilijnplan buurtplein Smiskens voorlopig vast en geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een openbaar onderzoek te organiseren.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Wout Schafraet en Stijn Adriaensens.
In het kader van de opdracht “Opmaak van een gemeentelijk beleidsplan inclusief plan MER” werd een bestek met nr. 2023089 opgesteld door Facility Management in samenspraak met de dienst Projectmanagement.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 369 453,88 euro excl. btw of 447 039,19 euro incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt 454 545,45 euro excl. btw of 550 000 euro incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
De gemeenteraad stemde met 33 stemmen op 33 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Reccino Van Lommel; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Koen De Busser; de heer Kevin Janssen; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Jeff Dierckx; de heer Mario Geys; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
Er was 1 onthouding nl. van de heer Wout Schafraet; - raadslid
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023089 en de raming voor de opdracht “Opmaak van een gemeentelijk beleidsplan inclusief plan MER”, opgesteld door Facility Management in samenspraak met de dienst Projectmanagement goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 369 453,88 euro excl. btw of 447 039,19 euro incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Tussen de betrokken woning en de woning gelegen aan de Steenweg op Oosthoven 206 ligt een wandel- en fietspad, welke een tragewegverbinding maakt met de achtergelegen Goedendagstraat. Dit pad wordt al sinds mensenheugnis openbaar gebruikt, maar de bedding van dit pad is nog in private eigendom. Het is wenselijk dat de stad dit pad mee opneemt in het openbaar domein. Aan de ontwikkelaar werd dan ook als last bij de vergunning opgelegd dat hij zijn deel van het perceel, waarvan de ondergrond deel uitmaakt van het pad, kosteloos overdraagt naar de stad, zodat het kan opgenomen worden in het openbaar domein.
Om de overdracht te realiseren heeft de ontwikkelaar met de eigenaar van wie hij het goed heeft gekocht, een overeenkomst gemaakt waarbij de ontwikkelaar het deelperceel koopt en de eigenaar het restperceel met het deel van het pad overdraagt naar de stad.
Voor de overdracht werd een metingsplan opgemaakt door landmeter-expert Stef Geukens op 18 november 2022, waarbij het over te dragen deel werd opgetekend als 'Lot 2', in blauwe kleur en met een oppervlakte van 78 m².
Notaris Wim Vanberghen maakte de ontwerpakte voor de kosteloze grondafstand op.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, art 2 en art 41 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De Gemeenteraad keurt eenparig het volgende besluit goed.
De gemeenteraad aanvaardt de kosteloze overdracht van het perceeltje grond, gelegen tussen de woningen Steenweg op Oosthoven 206 en 212 en vormende een deel van de tragewegverbinding naar de Goedendagstraat. Het perceeltje zal worden opgenomen in het openbaar domein van de stad.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de ontwerpakte, opgemaakt door notaris Wim Vanberghen.
De private eigenaar van de gronden gelegen in het projectgebied Meuletiende fase 3, Dupont Estates, heeft een ontwerper aangesteld om deze fase te ontwikkelen. Daarbij wordt ook over de grenzen van de private eigendommen ontworpen, met name:
- Op een restperceel in eigendom van de stad sectie C nr 1038 V, gelegen in het verlengde van de Wilgenstraat
- Op het perceel van het AGB kadastraal gekend als sectie C nr 1042 T gelegen in het verlengde van het Warmoespad
Bij het ontwerp werd door het college opgelegd om vanuit stedenbouwkundig en maatschappelijk standpunt een gebruik zoals het huidige samentuinproject op het AGB perceel te bestendigen, zij het in een verbrede vorm zoals een belevingstuin. Het huidige samentuinproject verhoogt immers de sociale cohesie en betrokkenheid in de buurt. Er wordt intensief gebruik gemaakt van de samentuin door de bewoners van de omliggende straten en er is een positieve evaluatie geweest door Buurtmakerij. Een samentuin levert dan ook veel meer op dan alleen de oogst. Deelnemers genieten er van de sociale contacten met de mensen uit de buurt..
Als stedenbouwkundige randvoorwaarde noodzakelijk voor een kwalitatief ruimtelijk ontwerp, werd daarom opgelegd dat minimaal de helft van het terrein dat op vandaag als samentuin wordt gebruikt, zijnde minimaal een oppervlakte van 1 500m², als een openbare en/of publiek toegankelijke belevingstuin dient
ingericht bij een nieuwe ontwikkeling.
De voormalige stadsgronden in de omgeving van Meuletiende werden voor de ontwikkeling van het project Meuletiende fase 2 (Warmoespad, Posteleinpad en Pastinaakplein) door de stad overgedragen aan het AGB met als doel ze te verkavelen en te verkopen als betaalbare kavels. Het restperceel waarop de huidige samentuin zich bevindt, is nog eigendom van het AGB. Het AGB zal zich dan ook moeten uitspreken over de wijze waarop en de voorwaarden waarbinnen ze haar eigendom binnen een ontwikkeling wil inbrengen. De raad van bestuur zal vervolgens in samenspraak met de stad de visie, ambitie en modaliteiten dienen te bepalen over de wijze waarop de middelen uit de verkoop zullen worden ingezet in een rollend fonds om toekomstige projecten met maatschappelijke meerwaarde te realiseren. Hiertoe zal een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met de AGB dienen opgemaakt.
De stad beschikt nog over een restperceel grond aan de Wilgenstraat, Sectie C nr 1038V. Het spievormig perceel ligt naast een wachtgevel van de woning Wilgenstraat 29. De morfologie van het perceel maakt dat een onderhandse verkoop aan de aanpalende private eigenaar van de woning vanuit stedenbouwkundig oogpunt niet aangewezen is. Ruimtelijk dient het perceel geïntegreerd in de toekomstige ontwikkeling.
Het perceel opgemeten door Plan² landmeters op 15 november 2022, heeft een opgemeten oppervlakte van 179 m². Er werd een schattingsverslag opgemaakt door Geo Landmeters op 25 augustus 2023. De minimale verkoopwaarde van het perceel wordt geschat op 160 euro/m².
Dupont Estates is inmiddels volle eigenaar van alle te ontwikkelen gronden (muv het perceel AGB) in het projectgebied. Een onderhandse verkoop van het stadsperceel is aangewezen zodat een kwalitatieve ontwikkeling mogelijk wordt. Gezien de onderhandse verkoop, wordt bovenop de schattingswaarde een extra percentage gevraagd.
Vervolgens kan de verkoop enkel plaatsvinden onder opschortende voorwaarde van het bekomen van een definitief en uitvoerbare verkavelingsvergunning door de ontwikkelaar. Bijgevolg dient in eerste instantie een volmacht gegeven aan de ontwikkelaar om het stadsperceel mee te verkavelen.
Door Pact notarissen werd een ontwerp van tijdelijke koop-verkoopbelofte opgemaakt welk ter goedkeuring voorligt aan de gemeenteraad.
Decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, Art 2 en Art 41, 11° met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad
De gemeenteraad geeft volmacht aan Dupont Estates voor het opnemen van het stadperceel kadastraal gekend als sectie C nr 1038 V in een verkavelingsaanvraag voor de ontwikkeling van het project Meuletiende fase 3.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de onderhandse verkoop van het perceel sectie C 1038 V, gelegen in het verlengde van de Wilgenstraat met een oppervlakte van 179m², aan Dupont Estates en dit onder de voorwaarden zoals opgenomen in de verkoop-koopbelofte opgemaakt door Pact Notarissen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel
Conform de statuten legt de vereniging jaarlijks een begroting voor met daarin de bijdrage die elke gemeente voorziet voor de coördinatie tussen de stedelijke en gemeentelijke diensten en de uitvoering van gezamenlijke projecten.
De begroting 2024 werd door de Raad van Bestuur van het samenwerkingsverband Regio In Transitie op 25 september 2023 goedgekeurd.
Conform de statuten vraagt de gemeentelijke bijdrage ook het akkoord van de gemeenteraden.
Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden
In de begroting van 2024 wordt een totale bijdrage voorzien van 323 145,00 euro voorzien, conform het detail als bijlage.
Het samenwerkingsverband Regio In Transitie legt een afgesloten jaarrekening 2023 voor, wanneer zij aan de gemeente de vraag om uitbetaling van de bijdrage voorlegt.
Volgende raadsleden doen een tussenkomst: Eric Vos en Paul Van Miert.
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de door Stad Turnhout aan de hulpverleningszone Taxandria verschuldigde dotatie voor het dienstjaar 2024 ten bedrage van 3 256 543 euro voor exploitatie en 379 390 euro voor investeringen.
Het college van burgemeester en schepenen geeft gunstig advies over de dotatie van dienstjaar 2024 aan de hulpverleningszone Taxandria.
Protocol met betrekking tot de oprichting van de hulperleningszone Taxandria van 02/01/2015 waarin de verdeelsleutel van de dotatie werd bepaald.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de door Stad Turnhout aan de hulpverleningszone Taxandria verschuldigde dotatie voor het dienstjaar 2024 ten bedrage van 3 256 543 euro voor bijdrage in de werkingskosten en 379 390euro als investeringsbijdrage.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Eric Vos, Reccino Van Lommel en Paul Van Miert.
In het budget 2024 van de Politiezone Regio Turnhout wordt de gemeentelijke dotatie van Stad Turnhout aan de politiezone voor het dienstjaar 2024 bepaald op 10 248 473 euro voor exploitatie en op 934 236 euro voor investeringen.
Het college van burgemeester en schepenen verleent positief advies aan de gemeenteraad betreffende de dotatie aan de Politiezone Regio Turnhout voor dienstjaar 2024.
Artikel 40 van de wet van 7 december 1998 tot organisatie van een geïntegreerde politiedienst (W.G.P.) bepaalt dat elke gemeenteraad van de zone de dotatie stemt die aan de politiezone wordt gestort.
De gemeenteraad stemde met 27 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Reccino Van Lommel; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Kevin Janssen; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Jeff Dierckx; de heer Mario Geys; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
Er waren 5 onthoudingen nl. van de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Rudy Elst; de heer Peter Roes – raadsleden.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de door Stad Turnhout aan de Politiezone Regio Turnhout verschuldigde dotatie voor het dienstjaar 2024 ten bedrage van 10 248 473 euro voor exploitatie en 934 236 euro voor investeringen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel, Bart Voordeckers, Savannah van Dongen, Peter Roes en Kurt Persegael.
Voorafgaandelijk
Pidpa en water-link zijn opdrachthoudende verenigingen in de zin van het Decreet van 22 december 2017 over het Lokaal Bestuur. Als opdrachthoudende verenigingen hebben zij beide van verschillende gemeenten uit de Provincie Antwerpen (met inbegrip van de stad Turnhout opdrachten gekregen inzake watervoorziening en watersanering op het grondgebied van de aangesloten gemeenten en voeren zij meer in het algemeen taken uit die kaderen in het integraal waterbeleid.
Op 16 juni 2023 resp. 5 september 2023 hebben de algemene vergaderingen van Pidpa resp. water-link hun principiële goedkeuring gegeven aan een Transactie bestaande uit de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteit van Pidpa in het huidige water-link en de watersaneringsactiviteit van beide entiteiten in het huidige Pidpa. Daarnaast hebben zij de voor de Transactie vereiste besluiten, die behoren tot hun respectievelijke bevoegdheden, goedgekeurd. In het kader daarvan werd ook een nieuwe tekst van de statuten aangenomen.
Met het oog op de deelname aan deze algemene vergaderingen en de Transactie heeft ook de gemeenteraad de principes van de Transactie, met inbegrip van de verschillende afzonderlijke tussenstappen, goedgekeurd.
Naamswijziging
In aanloop naar de definitieve inwerkingtreding van de fusie, stelt de raad van bestuur nog een beperkte wijziging aan de statuten van Pidpa voor.
Het gaat met name om de wijziging van de juridische benaming van “Pidpa” naar “Adelta.Rio”. De raad van bestuur van Pidpa heeft besloten om de juridische benaming meteen mee aan te passen aan de nieuwe commerciële benaming. Op die manier kan de rioleringstak van het nieuwe fusiebedrijf ook echt van start onder haar nieuwe identiteit.
De betrokken wijziging vereist een wijziging van de statuten van de vereniging, aangezien de juridische benaming een decretaal verplichte melding betreft.
Beschikbaar maken van balansposten voor uitkering
Daarnaast wordt voorgesteld aan de algemene vergadering van Pidpa om nog bepaalde balansposten beschikbaar te maken voor uitkering.
In het kader van de voorgenomen transactie zal de inkanteling van de watervoorzieningsactiviteiten van Pidpa in water-link in eerste instantie door Pidpa zelf gebeuren. Pidpa zal aandelen in water-link ontvangen. Vervolgens zal Pidpa deze aandelen in natura uitkeren aan haar deelnemers, zodat zij rechtstreeks participeren in water-link.
De uitkering van deze aandelen veronderstelt dat de onderliggende eigenvermogensposten uitkeerbaar zijn. Bij de voorbereiding van deze transactiestappen werd vastgesteld dat bepaalde van de aan de watervoorzieningsactiviteit gerelateerde eigenvermogensposten op heden ‘onbeschikbaar’ zijn en aldus niet voor uitkering vatbaar zijn. Bijgevolg zullen nog een aantal posten van het eigen vermogen ‘beschikbaar’ moeten gemaakt voor uitkering om de uitkering van de aandelen water-link aan de Pidpa-deelnemers mogelijk te maken.
Meer concreet zullen aan de buitengewone algemene vergadering de volgende overboekingen ter goedkeuring worden voorgelegd:
Elk van deze overboekingen heeft slechts betrekking op de eigenvermogensposten van de watervoorzieningsactiviteit en niet op die van de rioleringsactiviteit.
Ontslag en benoeming van bestuurders
In de huidige vooropgestelde timing zouden de verschillende tussenstappen van de fusie Pidpa – water-link in de loop van 31 december 2023 in werking treden. Dat geldt ook voor de statutenwijzigingen waartoe de algemene vergaderingen van de beide verenigingen eerder hebben besloten, en in het bijzonder de bepalingen die de samenstelling van de raad van bestuur (incl. de bindende voordrachtrechten) regelen.
Als gevolg van de inwerkingtreding van de fusie Pidpa – water-link zullen de raden van bestuur van Pidpa en water-link niet meer zijn samengesteld conform de bepalingen van de nieuw goedgekeurde statuten.
Bijgevolg zal aan de respectievelijke algemene vergaderingen van beide verenigingen (de kennisname van) het ontslag van alle huidige bestuurders van de verenigingen worden voorgelegd. Tevens zullen de buitengewone algemene vergaderingen moeten overgaan tot benoeming van de nieuwe bestuurders conform de voordrachtregelingen voorzien in de op 16 juni 2023 resp. 5 september 2023 goedgekeurde statutenwijzigingen. Deze besluiten dienen in werking te treden onmiddellijk volgend op de inwerkingtreding van de fusie tussen Pidpa en water-link.
Met het oog op de benoeming van de nieuwe bestuurders zullen de gemeentelijke deelnemers die met ingang van de fusie zullen participeren in Pidpa/Adelta.Rio, voorafgaand aan de algemene vergadering de nodige voordrachten moeten doen overeenkomstig hetgeen voorzien in artikel 15 van de statuten van Pidpa/Adelta.Rio. [Indien als gevolg van de Transactie niet langer deelnemer van Pidpa/Adelta.Rio: Aangezien de [stad/gemeente] als gevolg van de Transactie niet langer deelnemer zal zijn van Pidpa/Adelta.Rio, kan zij geen voordracht doen voor de bestuursmandaten binnen Pidpa/Adelta.Rio. Zij kan wel nog meestemmen met het oog op de benoeming van de voorgedragen bestuurders.]
Ook het bestuursorgaan van water-link/Adelta dient als gevolg van de Transactie opnieuw te worden samengesteld. Daarbij dienen dezelfde principes te worden gehanteerd. Als [toekomstig] deelnemer van water-link/Adelta, is de [stad/gemeente] eveneens gerechtigd om een voordracht te doen voor een bestuursmandaat overeenkomstig hetgeen voorzien in de nieuwe statuten zoals goedgekeurd door de algemene vergadering van water-link.
Begroting 2024
Overeenkomstig artikel 432, laatste lid van het Decreet Lokaal Bestuur dienen opdrachthoudende verenigingen ten minste één buitengewone algemene vergadering te beleggen. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.
Naast de agendapunten die betrekking hebben op de fusie tussen Pidpa en water-link, zal eveneens de begroting voor 2024 van Pidpa worden besproken.
Buitengewone algemene vergadering
In dit verband heeft Pidpa een buitengewone algemene vergadering samengeroepen op 15 december 2023 te Desguinlei 246, 2018 Antwerpen met volgende agendapunten:
Op 14 september 2023 heeft Pidpa aan de [stad/gemeente] een schrijven bezorgd van de voorgestelde statutenwijziging en het beschikbaar maken van bepaalde balansposten, samen met een toelichting bij deze wijzigingen.
Samen met de oproepingsbrief voor de buitengewone algemene vergadering van Pidpa, ontving de [stad/gemeente] eveneens een kopie van de begroting voor 2024 en een toelichtende nota in dat verband. Het besluit moet daarom steeds in samenhang met deze documenten gelezen worden.
Water-link heeft aan de [stad/gemeente] een schrijven bezorgd waarin zij de voordrachtregels voor de bestuursmandaten toelicht en de [stad/gemeente] uitnodigt de algemene vergadering van water-link in dat kader bij te wonen.
Artikel 427 van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de wijzigingen in de statuten en in de bijlagen artikelsgewijs aangebracht door de algemene vergadering met een drievierdemeerderheid, zowel voor het geheel van de geldig uitgebrachte stemmen, als voor de geldig uitgebrachte stemmen van de vertegenwoordigde gemeenten, en op voorwaarde dat de gewone meerderheid van het aantal deelnemende gemeenten haar instemming betuigt. Uiterlijk negentig dagen voor de algemene vergadering die de statutenwijzigingen moet beoordelen, wordt een door de raad van bestuur opgesteld ontwerp aan alle deelnemers voorgelegd.
Artikel 432, eerste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de algemene vergadering is samengesteld uit de vertegenwoordigers van de deelnemers. Deze worden voor de gemeenten rechtstreeks aangewezen door de gemeenteraden uit hun leden. De vaststelling van het mandaat van de vertegenwoordiger wordt herhaald voor elke algemene vergadering.
Artikel 432, laatste lid van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat nog opdrachthoudende verenigingen nog minstens één buitengewone algemene vergadering dienen te beleggen in de loop van het laatste trimester van elk jaar, om de te ontwikkelen activiteiten en de te volgen strategie voor het volgende boekjaar te bespreken. Een door de raad van bestuur opgestelde begroting staat op de agenda van die vergadering.
Artikel 41, tweede lid, 4° van het Decreet Lokaal Bestuur stelt dat de gemeenteraad bevoegd is voor de beslissingen tot oprichting van, deelname aan of vertegenwoordiging in instellingen, verenigingen en ondernemingen.
De gemeenteraad stemde met 19 stemmen op 32 stemmers betreffende de inname van de standpunten nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans - raadsleden
Er waren 13 tegen stemmen nl. de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Reccino Van Lommel; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Kevin Janssen; de heer Rudy Elst; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot - raadsleden
Voor artikel 7, 8 en 9 waren er 7 onthoudingen nl. de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot - raadsleden
Wat betreft de vaststelling van het mandaat van volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager stemde de gemeenteraad met eenparigheid van stemmen.
De gemeenteraad bevestigt de tijdige ontvangst van de oproeping voor de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 met bijhorende agenda en stukken.
De gemeenteraad neemt kennis van de agendapunten van de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa op 15 december 2023 en de bijhorende stukken. De in deze stukken opgenomen motivering wordt bijgetreden.
De gemeenteraad besluit mevrouw Savannah Van Dongen voor te dragen met het oog op benoeming tot bestuurder van Pidpa/Adelta.Rio.
De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.
De gemeenteraad geeft opdracht aan de afgevaardigde van de gemeente om op de algemene vergadering in buitengewone zitting van Pidpa alle punten van de agenda goed te keuren.
Dit besluit heeft geen financiële gevolgen.
De gemeenteraad keurt alle overige handelingen en/of transacties nodig of nuttig in het kader van de voorgenomen Transactie goed.
Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze ter kennis aan Pidpa, Desguinlei 246, 2018 Antwerpen.
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017 (“DLB”) en in het bijzonder op art. 40 inzake de bevoegdheid van de gemeenteraad en inzake de intergemeentelijke samenwerking;
Gelet op het feit dat de gemeente deelnemer is van de dienstverlenende vereniging Cipal (hierna kortweg “Cipal”);
Gelet op de statuten van Cipal;
Gelet op het gemeenteraadsbesluit van 25 februari 2019 inzake de aanduiding van de vertegenwoordiger van de gemeente op de algemene vergaderingen van Cipal;
Gelet op de oproeping tot de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 met de volgende agendapunten:
Gelet op de toelichtende nota van Cipal betreffende de agendapunten van deze algemene vergadering;
Gelet op de voorstellen van de raad van bestuur van Cipal;
Overwegende dat geen redenen voorhanden zijn om goedkeuring van de agendapunten te weigeren;
Na beraadslaging en stemming;
Artikel 41 en 432 van het decreet over het lokaal bestuur
De statuten van Cipal
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot - raadsleden
Wat betreft de vaststelling van het mandaat van volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager stemde de gemeenteraad met eenparigheid van stemmen.
De gemeenteraad keurt, op basis van de bekomen documenten en de toelichtende nota, de agendapunten van de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 goed.
De gemeenteraad mandateert de vertegenwoordiger van de gemeente om op de algemene vergadering van Cipal van 14 december 2023 te handelen en te beslissen conform dit besluit. Indien deze algemene vergadering niet geldig zou kunnen beraadslagen of indien deze algemene vergadering om welke reden dan ook zou worden verdaagd, dan blijft de vertegenwoordiger van de gemeente gemachtigd om deel te nemen aan elke volgende vergadering met dezelfde agenda.
De gemeenteraad gelast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van onderhavig besluit en in het bijzonder met het in kennis stellen daarvan aan Cipal.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel.
De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2023 van IOK bevat volgende agendapunten:
1. Samenstelling adviescomité ruimtelijke ordening
In de loop van deze legislatuur werden bij de deelnemers enkele personele veranderingen doorgevoerd van de ambten van burgemeester, schepen ruimtelijke ordening en schepen leefmilieu en korpschef van politie. Deze worden nu conform artikel 443 DLB gecoördineerd voorgelegd aan de algemene vergadering.
Adviescomité ruimtelijke ordening
Gemeente | Nieuwe schepen |
Mol | Hans De Groof |
Ravels | Hans Heylen |
2. Activiteitenplan 2024
De gemeenteraad neemt kennis van het activiteitenplan 2024 en sluit zich hierbij aan.
3. Begroting 2024
De gemeenteraad neemt kennis van de begroting 2024 en sluit zich hierbij aan.
4. Varia
Artikel 41 en 432 van het decreet over het lokaal bestuur
De statuten van IOK
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de voorgestelde wijzigingen in de samenstelling van het adviescomité ruimtelijke ordening.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2024.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de begroting 2024 en het hierin vervatte tarievendossier van de opdrachthoudende vereniging IOK.
De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager om conform dit besluit te handelen en te beslissen op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2023.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot - raadsleden
Wat betreft de vaststelling van het mandaat van volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager stemde de gemeenteraad met eenparigheid van stemmen.
De agenda van de algemene vergadering van 19 december 2023 van IOK Afvalbeheer bevat volgende agendapunten:
De gemeenteraad neemt kennis van het activiteitenplan 2024 en sluit zich hierbij aan.
De gemeenteraad neemt kennis van de begroting 2024 en sluit zich hierbij aan.
Artikel 41 en 432 van het decreet over het lokaal bestuur
De statuten van IOK
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2024.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de begroting 2024 en het hierin vervatte tarievendossier van de opdrachthoudende vereniging IOK Afvalbeheer.
De gemeenteraad verleent mandaat aan de volmachtdrager om conform dit besluit te handelen en te beslissen op de buitengewone algemene vergadering van 19 december 2023.
Aangezien Stad Turnhout per 1 januari 2024 deelnemer wordt in Adelta, evenzeer ten gevolge van de Transactie, heeft zij van Water-link/Adelta per brief van 13 november 2023 de uitnodiging ontvangen om een bestuurder voor te dragen om per 1 januari 2024 te zetelen in de raad van bestuur van Adelta. Daarnaast wordt Stad Turnhout uitgenodigd om een waarnemer te laten deelnemen aan de algemene vergadering van 14 december a.s.
Het goed te keuren artikel 15 van de statuten van Adelta voorziet in dat verband het volgende:
“De Raad van Bestuur bestaat uit vijftien (15) leden, waarvan maximum twee derden (2/3) van hetzelfde geslacht is. De samenstelling ervan is als volgt:
Minstens één bestuurder wordt benoemd op voordracht van één of meerdere gemeenten behorende tot de helft van de gemeentelijke deelnemers met het laagste bevolkingsaantal.
In de Raad van Bestuur zetelen geen onafhankelijke bestuurders.”
Hierbij gelden de volgende regels:
De Stad Antwerpen kan 7 bestuurders voordragen. Alle andere steden en gemeenten kunnen ervoor kiezen zelf één of meerdere individuele voordrachten te doen, of afstemmen met andere deelnemers om een gezamenlijke voordracht te doen voor het arrondissement waartoe ze behoren.
Indien de Gemeente geen voordracht doet, wordt zij geacht zich aan te sluiten bij de voordrachten gedaan door de andere steden en gemeenten van het arrondissement waartoe de Gemeente behoort.
Artikel 41, tweede lid, 4° en artikel 434, §2 Decreet Lokaal Bestuur
De gemeenteraad draagt mevrouw Savannah Van Dongen voor als bestuurder in Water-link (Adelta), met ingang van 1 januari 2024.
De gemeenteraad duidt meneer Kurt Persegael aan als waarnemer op de algemene vergadering van Water-link (Adelta) gehouden op 14 december 2023, met mogelijkheid van indeplaatsstelling. Ludwig Nietvelt werd aangeduid als plaatsvervanger.
Het college wordt gelast met de uitvoering van deze beslissing en brengt deze onverwijld ter kennis aan Water-link, Mechelsesteenweg 66, 2018 Antwerpen.
Conform artikel 20 van de statuten van Welzijnsvereniging Audio zijn de afgevaardigden van de deelgenoten verantwoordelijk voor kennisgeving van het verslag van de algemene vergadering aan de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn of het hoogste bestuursorgaan van de publieke rechtspersoon die geen gemeente of OCMW is of het hoogste bestuursorgaan van de private rechtspersoon zonder winstoogmerk.
De vereniging Audio verzoekt daarom om het verslag van de algemene vergadering van 29 september 2023 aan de gemeenteraad ter kennisneming voor te leggen.
De gemeenteraad neemt kennis van de beslissingen van de algemene vergadering van Welzijnsvereniging Audio van 29 september 2023.
In het kader van de opdracht “KWO installatie kunstencampus Turnova” werd een bestek met nr. 2023061 opgesteld door de ontwerper, Esta-Advies, Klein Ravels 37 te 2380 Ravels.
Deze opdracht is opgedeeld in volgende percelen:
* Perceel 1 (Warmte-koude opwekking), raming: 560 000 euro excl. btw of 593 600 euro incl. 6% btw;
* Perceel 2 (Gebouwzijdige aanpassingen), raming: 620 697 euro excl. btw of 657 938,82 euro incl. 6% btw.
De totale uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1 180 697 euro excl. btw of 1 251 538,82 euro incl. 6% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023061 en de raming goed voor de opdracht “KWO installatie kunstencampus Turnova”, opgesteld door de ontwerper, Esta-Advies, Klein Ravels 37 te 2380 Ravels. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1 180 697 euro excl. btw of 1 251 538,82 euro incl. 6% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Eric Vos, Bart Voordeckers en Francis Stijnen.
De site Begijnenstraat is een strategische opportuniteitsaankoop voor de stad. Ter versterking van het stadshart kan de site worden ingezet om volgende beleidsdoelstellingen te realiseren:
- Op vlak van klimaat en groen biedt de site met het groot aantal bestaande monumentale bomen zuurstof en groene zichten voor de omliggende gebouwen. Ook andere waardevolle groenelementen worden zo veel mogelijk behouden. Door bestaande gebouwen en verhardingen te slopen, worden er in het centrum van de stad bijkomende infiltratiemogelijkheden gecreëerd in combinatie met toegankelijke groene ruimte. Hiertoe kan de site op termijn worden ingericht met banken, speel- en rustpunten.
- Door (delen van) de site openbaar te maken, wordt ingezet op verdere doorwaadbaarheid van het centrum met veilige verbindingen voor wandelaars en fietsers. Via de Luizenpoort kan op termijn de zachte verbinding naar de Grote Markt worden gemaakt. Bij de toekomstige ontwikkeling van de leegstaande private eigendommen, worden zachte verbindingen richtingen Patersstraat en Korte Begijnenstraat als wenselijk opgenomen.
- Vanuit het Taxandriamuseum en de prachtige maar momenteel eerder nog “verborgen” tuin, kan worden ingespeeld op de verdere ontwikkeling en beleving van het groene binnengebied. Door het open trekken van het gebied, kan het museum nauwer verbonden worden met het stadscentrum. Die ontwikkeling zal de uitstraling en mogelijkheden van het museum sterk vergroten waardoor het kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van Turnhout tot belevenisvolle en groene stad.
- Met de aankoop kan – indien de noodzaak blijft – de buitenschoolse kinderopvang op de site bestendigd worden. Indien deze functie op termijn niet meer noodzakelijk is, kan worden gezocht naar een herbestemming van deze zone.
Samengevat: Van een zeer centraal gelegen site die nu beperkt toegankelijk is en geheel wordt onderbenut, kan op relatief korte termijn een groene oase in de stad gemaakt worden die aantakt op het omliggende stedelijke weefsel waarbij verder wordt ingezet op wonen, beleving, cultuur en stedelijke dienstverlening.
Op 24 november 2022 besliste het college om voor de aankoop van de site een dossier in te dienen binnen de oproep van VLAIO voor de subsidiëring “aankoop en transformatie handelspanden en bedrijfsruimtes”. Aan de stad werd op 22 december 2022 door de Vlaamse Regering een subsidiebedrag van 500 000 euro toegekend voor de aankoop en transformatie van de site.
Op 27 april 2023 besliste het college tevens een aanvraag in te dienen om conceptsubsidies stadsvernieuwingsfonds te bekomen. De betrokken projectpartners (GO, eigenaars Zellien en beweging.net) hebben hiertoe een intentieovereenkomst tot samenwerking in het kader van deze aanvraag ondertekend. Vervolgens besliste de Vlaamse Regering zeer recent om aan dit project een subsidie van 75 000 euro toe te kennen.
Met het GO werd onderhandeld om tot aankoop van de site over te gaan. De belangrijkste voorwaarden van de verkoop zijn hieronder opgenomen:
De volledige voorwaarden zijn opgenomen in het ontwerp van pakte opgemaakt door Notura Notarissen.
Decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, Art 2 en Art 41, 11° met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad
De gemeenteraad gaat over tot onderhandse aankoop voor algemeen nut van een deel van de site in eigendom van het Gemeenschapsonderwijs gelegen aan de Begijnenstraat 20-24 en hecht daarbij goedkeuring aan het ontwerp van akte opgemaakt door Notura Notarissen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Eric Vos en Francis Stijnen.
In het kader van de opdracht “Omvorming van een magazijn tot Socio-Culturele ontmoetingsplek "De Globetrotter"” werd een bestek met nr. 2023097 opgesteld door de ontwerper, TV katapult architecten, Professor Devochtstraat 43 te 2300 Turnhout.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1 561 168,03 euro excl. btw of 1 889 013,32 euro incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad stemde met 27 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Reccino Van Lommel; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Kevin Janssen; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Jeff Dierckx; de heer Mario Geys; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
Er waren 5 onthoudingen nl. van de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Rudy Elst; de heer Peter Roes – raadsleden.
De gemeenteraad heurt het bestek met nr. 2023097 en de raming voor de opdracht “Omvorming van een magazijn tot Socio-Culturele ontmoetingsplek "De Globetrotter"” goed zoals opgesteld door de ontwerper, TV katapult architecten, Professor Devochtstraat 43 te 2300 Turnhout. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1 561 168,03 euro excl. btw of 1 889 013,32 euro incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Dieter De Quick en Francis Stijnen.
In het kader van de opdracht “bouwen van een sportcomplex met klaslokalen” werd een bestek met nr. ARCH ZJA 1516 opgesteld door de ontwerper, Archiles - ZJA, Lebonstraat 43 te 2440 Geel.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 16 026 542,94 euro excl. btw of 16 988 135,52 euro incl. 6% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Deze raming overschrijdt de limieten van de Europese bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 36.
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. ARCH ZJA 1516 en de raming voor de opdracht “bouwen van een sportcomplex met klaslokalen”, opgesteld door de ontwerper, Archiles – ZJA uit Geel, goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 16 026 542,94 euro excl. btw of 16 988 135,52 euro incl. 6% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal en Europees niveau.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers, Wout Schafraet en Reccino Van Lommel.
Gedurende 2023 blijken er wijzigingen aan het meerjarenplan 2020-2025 noodzakelijk om de voortzetting van de werking te verzekeren en de vooropgestelde doelstellingen te bereiken.
De periode van het meerjarenplan is de periode 2020-2025, maar de financiële consequenties van ten minste 3 toekomstige boekjaren moeten mee worden opgenomen in het meerjarenplan. In deze aanpassing worden dus ook de ramingen voorzien voor het jaar 2026.
De dienst Financiën verwerkte de aanvragen waarna het managementteam op 7 november 2023 gunstig advies gaf aan de cijfers. De raad van bestuur van het AGB stelde de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (6-2023) van het AGB Turnhout vast op de zitting van 30 november 2023. Nu worden de gewijzigde cijfers voor goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad.
Het meerjarenplan en de aanpassing ervan zijn in evenwicht als aan het dubbel evenwichtscriterium wordt voldaan:
De tweede voorwaarde is niet van toepassing op de autonome gemeentebedrijven (artikel 16 Besluit van de Vlaamse Regering over BBC 30/03/2018). De autofinancieringsmarge wordt bij deze aanpassing van het meerjarenplan (AMJP 6-2023) negatief in 2025. In 2026 is de autofinancieringsmarge terug positief. De negatieve autofinancieringsmarge in 2025 wordt verklaard doordat de activiteit stedelijke ontwikkeling voor het AGB Turnhout in het exploitatiesaldo wordt opgenomen. De uitgaven en ontvangsten voor deze activiteit liggen vaak met één of enkele jaren uit elkaar. In dit specifieke geval gaat het om de ontwikkeling Bruyne Strijd fase 2.
Artikel 254 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017.
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
De gemeenteraad stemde met 23 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 9 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
De gemeenteraad keurt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (6-2023) en de vaststelling van de kredieten van 2024 van AGB Turnhout goed.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel, Bart Voordeckers, Wout Schafraet, Luc Debondt, Eric Vos, Francis Stijnen, Astrid Wittebolle, Kelly Verheyen, Marc Boogers, Paul Van Miert en Luc Op de Beeck.
Gedurende 2023 blijken er wijzigingen aan het meerjarenplan 2020-2025 noodzakelijk om de voortzetting van de werking te verzekeren en de vooropgestelde doelstellingen te bereiken.
De dienst Financiën verwerkte de aanvragen van de verschillende diensten waarna het managementteam op 21 november 2023 gunstig advies gaf aan de cijfers.
Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van de wijzigingen op 23 november 2023 en gaf gunstig advies.
Nu worden de gewijzigde cijfers voor vaststelling voor gelegd aan de gemeenteraad.
Het meerjarenplan en de aanpassing ervan zijn in evenwicht als aan het dubbel evenwichtscriterium wordt voldaan:
De beleidsrapporten van de stad en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel.
De gemeenteraad stemt over het eigen deel van het beleidsrapport.
Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
Artikel 254 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017.
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
De gemeenteraad stemde met 18 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 14 stemmen tegen nl. van de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Reccino Van Lommel; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Kevin Janssen; de heer Rudy Elst; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
De gemeenteraad stelt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (6-2023) en de kredieten van 2024 van het deel Stad Turnhout vast.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel.
Gedurende 2023 blijken er wijzigingen aan het meerjarenplan 2020-2025 noodzakelijk om de voortzetting van de werking te verzekeren en de vooropgestelde doelstellingen te bereiken.
De raad van maatschappelijk welzijn stelde de cijfers vast op 11 december 2023. Nu worden de gewijzigde cijfers ter goedkeuring voor gelegd aan de gemeenteraad.
Het meerjarenplan en de aanpassing ervan zijn in evenwicht als aan het dubbel evenwichtscriterium wordt voldaan:
De beleidsrapporten van de stad en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vormen een geïntegreerd geheel.
Nadat zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn elk hun deel van het beleidsrapport hebben vastgesteld, keurt de gemeenteraad het deel van het beleidsrapport goed zoals vastgesteld door de raad voor maatschappelijk welzijn. Door die goedkeuring wordt het beleidsrapport in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
Artikel 254 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017.
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen.
De gemeenteraad stemde met 18 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 14 stemmen tegen nl. van de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Reccino Van Lommel; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Kevin Janssen; de heer Rudy Elst; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (6-2023) en de vaststelling van de kredieten van 2024 van het deel van het OCMW. Door deze goedkeuring wordt de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 (6-2023) van het lokaal bestuur Turnhout (Stad en OCMW) in zijn geheel geacht definitief vastgesteld te zijn.
Het nazicht van de jaarrekening heeft niet geleid tot formele vaststellingen. Er werden een aantal bemerkingen van eerder technische aard gemaakt. De jaarrekening werd bijgevolg goedgekeurd door de gouverneur van de provincie Antwerpen, Cathy Berx. Dit besluit dient ter kennisname te worden gebracht op de gemeenteraad.
Decreet lokaal bestuur Artikel 332
§ 1. Met behoud van de toepassing van artikel 243, § 3, 259 en 262 beschikt de toezichthoudende overheid over dertig dagen om een besluit van een gemeenteoverheid te vernietigen en om de gemeenteoverheid daarvan op de hoogte te brengen.
De toezichthoudende overheid beschikt over dertig dagen om een besluit van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn te vernietigen en om het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn daarvan op de hoogte te brengen.
Alle besluiten en opmerkingen van de toezichthoudende overheid worden ter kennis gebracht op de eerstvolgende vergadering van de gemeenteraad of van de raad voor maatschappelijk welzijn.
De gemeenteraad neemt kennis van het besluit van de gouverneur tot goedkeuring van de jaarrekening over het financiële boekjaar 2022 van de gemeente en OCMW Turnhout.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers en Reccino Van Lommel.
Het is gerechtvaardigd een billijke financiële tussenkomst te vragen van de inwoners van de stad Turnhout, gelet op de financiële toestand van de stad en de wettelijke verplichting om een financieel evenwicht te handhaven.
De gemeenteraad stemde met 24 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 8 stemmen tegen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Bart Voordeckers; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
belastbare grondslag en belastbare periode
Voor het aanslagjaar 2024 wordt een aanvullende belasting gevestigd ten laste van de rijksinwoners die belastbaar zijn in de gemeente op 1 januari van het aanslagjaar.
tarief
De belasting wordt vastgesteld op 7,5 % van de overeenkomstig artikel 466 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992 berekende grondslag voor hetzelfde aanslagjaar. Deze belasting wordt gevestigd op basis van het inkomen dat de belastingplichtige heeft verworven in het aan het aanslagjaar voorafgaande jaar.
wijze van inning
De vestiging en de inning van de gemeentelijke belasting gebeuren door het bestuur der directe belastingen, zoals bepaald in artikel 469 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen.
Het is gerechtvaardigd een billijke financiële tussenkomst te vragen van de belanghebbenden op het grondgebied van de stad Turnhout, gelet op de financiële toestand van de stad en de wettelijke verplichting om een financieel evenwicht te handhaven.
De gemeenteraad stemde met 24 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 8 stemmen tegen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Bart Voordeckers; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
belastbare grondslag en belastbare periode
Voor het aanslagjaar 2024 worden 913 gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing geheven.
vestiging en inning
De vestiging en de inning van de gemeentebelasting gebeuren door de Vlaamse Belastingdienst.
De administratieve last en complexiteit van het behandelen van meldingen en aanvragen in het kader van de omgevingsvergunning en de daarmee vergelijkbare procedure inzake springstoffen vergt een aanzienlijke inzet van de gemeentelijke middelen. Het is billijk om deze inzet door te rekenen aan degene op wiens initiatief en in wiens voordeel de meldings- en vergunningsprocedures worden doorlopen.
Er wordt een basisbelasting geheven op het soort dossier dat wordt ingediend of moet worden behandeld, via gewone of vereenvoudigde procedure. Daarnaast zal er ook nog belast worden op de inhoud van het dossier en voor de eventuele kosten van het openbaar onderzoek.
Het behouden van de bestaande bronnen van inkomsten is vereist om het begrotingsevenwicht in evenwicht te houden.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 stemmen tegen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden
goedkeuring
De gemeenteraad beslist om het gewijzigde belastingreglement op het behandelen en digitaliseren van omgevingsvergunningsaanvragen goed te keuren.
Vanaf de inwerkingtreding vervangt dit belastingreglement het voorgaande dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 29 november 2021.
belastbaar voorwerp of belastbaar feit
Met ingang vanaf 1 januari 2024 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentebelasting geheven op het behandelen van omgevingsverversgunningsaanvragen voor zowel vergunningsplichtige als meldingsplichtige handelingen in het kader van ingediende projecten.
Volgende aanvragen vallen onder de toepassing van het belastingreglement:
De belasting is ook verschuldigd als de aanvraag geweigerd wordt of wordt ingetrokken. Het bedrag wordt geheven op de initiële aanvraag en wordt niet aangepast naar aanleiding van voorwaarden die bij het afleveren van de vergunning worden opgelegd (bv. uitsluiten kavels uit vergunning, verminderen oppervlakten verharding).
definities
Tenzij anders uitdrukkelijk bepaald, wordt onder de hierna vermelde begrippen en woorden het volgende begrepen:
Omgevingsvergunning: de schriftelijke beslissing van de vergunningverlenende overheid houdende toelating voor een vergunningsplichtig project.
Project: het geheel van zowel stedenbouwkundige handelingen als de exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten, of minstens één van die elementen, dan wel het verkavelen van gronden, die onderworpen zijn aan de vergunnings- of meldingsplicht.
Woonentiteit: ruimte of geheel van aaneensluitende ruimtes, hoofdzakelijk bestemd voor de huisvesting van een persoon of groep van samenlevende personen.
Kavel: elke bebouwbare kavel ongeacht of het voor woningbouw, industrie of andere betreft.
Functie: er wordt onderscheid gemaakt tussen onderstaande functies:
1° wonen;
2° andere functies met onder meer handel, horeca, kantoorfunctie, diensten en recreatie, toerisme, sport, industrie, ambacht, opslag, garage, opslag en landbouw in de ruime zin.
Verharden: elke ingreep waarmee een onverhard terrein wordt verhard met steenachtige materialen, zoals onder meer, klinkers, steenslag, asfalt, beton, groentegels of materialen die de waterdoorlaatbaarheid van een terrein belemmeren door hun aard of de aard van de fundering. Het vervangen van een bestaande verharding als dit stedenbouwkundig vergunningsplichtig is. Onverhard terrein dat voor parkeren of als stapelruimte gebruikt wordt, wordt steeds als verhard beschouwd.
belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door de natuurlijke- of rechtspersoon die de aanvraag heeft ingediend. Werd de aanvraag door twee of meer belanghebbenden ingediend, dan zijn deze hoofdelijk gehouden tot de betaling van de verschuldigde belasting.
gegevens
Gegevens uit het aanvraagdossier of meldingsdossier, zoals onder meer de plannen, verklarende nota’s, enz. doen dienst als basis voor de berekening van de belasting.
tarief
De belasting wordt vastgesteld als volgt:
Indien meerdere tarieven uit de artikelen 6.1 tot en met 6.8 van toepassing zijn, worden deze gecumuleerd aangerekend.
6.1 voor wat betreft het dossiertype:
Voor aanvragen volgens de vereenvoudigde procedure zonder medewerking van een architect, geldt een tarief van 25 euro.
Voor aanvragen volgens de vereenvoudigde procedure met medewerking van een architect of aanvragen gewone procedure, geldt een tarief van 50 euro.
Voor aanvragen volgens de meldingsprocedure geldt het tarief van 25 euro.
6.2 voor wat betreft het inhoudelijke luik milieu exploitatie van ingedeelde inrichtingen of activiteiten (nieuw, veranderen, bijstellen):
Aanvragen voor:
Voor de omzetting van een milieuvergunning naar een omgevingsvergunning van onbepaalde duur worden ook bovenstaande tarieven per klasse ingedeelde inrichting gehanteerd.
Aanvragen voor de procedure ingedeelde inrichtingen voor tijdelijk te vergunnen inrichtingen: 50 euro.
Aanvragen voor de overdrachtmelding van een vergunning voor een exploitatie ingedeelde inrichting of activiteit: 50 euro.
6.3 voor wat betreft de stedenbouwkundige handelingen en het verkavelen van gronden:
Voor elke woonentiteit die deel uitmaakt van de aanvraag geldt een tarief van 50 euro.
De eerste woonentiteit is vrijgesteld.
Voor elke nieuwe vloeroppervlakte van een andere functie dan wonen, geldt er per begonnen schijf van 200 m² vloeroppervlakte een tarief van 50 euro.
De eerste 200 m² nieuwe vloeroppervlakte is vrijgesteld.
Voor elke schijf nieuwe verharding geldt per begonnen schijf van 100 m² verharding een tarief van 25 euro.
De eerste 200 m² nieuwe verharding is vrijgesteld.
Voor aanvragen die het verkavelen van gronden inhouden geldt een basistarief van 100 euro.
Te verhogen met 30 euro per bebouwbare kavel.
Voor aanvragen tot bijstelling van een verkavelingvergunning geldt een basistarief van 100 euro.
Te verhogen met 50 euro per bijkomende bebouwbare kavel en met 50 euro per kavel waarop de wijziging betrekking heeft.
Voor volgende administratieve handelingen zijn de kosten voor het openbaar onderzoek verschuldigd:
6.4 voor wat betreft het ingeven van aanvraagdossiers en meldingen in het Vlaams omgevingsloket:
Voor het ingeven, door Stad Turnhout, van aanvraagdossiers zonder medewerking van architect in het Vlaams omgevingsloket geldt een tarief van 25 euro.
6.5 kosten openbaar onderzoek:
Alle kosten die gepaard gaan met het organiseren van een openbaar onderzoek of verplichte publicaties in het kader van omgevingsvergunningen zijn ten laste van de aanvrager.
Dit geldt ook voor openbaar onderzoeken in het kader van de administratieve lus met uitzondering van openbaar onderzoeken die opnieuw gevoerd moeten worden door toedoen van de vergunningverlenende overheid.
6.6 voor wat betreft de aanvragen in het kader van het KB van 23 september 1958 inzake springstoffen:
Voor de behandeling van een aanvraagdossier: 500 euro.
6.7 voor wat betreft de aanvragen voor vegetatiewijzigingen:
Voor de behandeling van een aanvraagdossier: 50 euro.
6.8 voor wat betreft de aanvragen voor kleinhandelsactiviteiten:
Voor de behandeling van een aanvraagdossier: 400 euro.
vrijstellingen
Er is een vrijstelling van belasting voor aanvragen ingediend door:
a) de staat, het gewest, de provincies, Stad Turnhout, het OCMW Turnhout en autonome gemeentebedrijven van Stad Turnhout;
b) de Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen, de door de Vlaamse huisvestingsmaatschappijen erkende sociale huisvestingsmaatschappijen en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, met uitzondering van de kosten voor het openbaar onderzoek;
c) de Turnhoutse kerkfabrieken, de Politie Regio Turnhout en de hulpverleningszone Taxandria.
wijze van inning
De belasting is verschuldigd:
De belasting wordt ingevorderd via een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen.
De belasting moet worden betaald binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
bezwaarprocedure
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen de belastingaanslag een bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. De indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven.
Het bezwaarschrift kan via één van de volgende kanalen worden ingediend:
Andere vormen van doorsturen zoals fax of elektronische toezending naar andere mailboxen van de Stad Turnhout zijn niet geldig en worden als onbestaande beschouwd.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel, Wout Schafraet en Eric Vos.
Bij het organiseren van evenementen wordt er dikwijls beroep gedaan op de dienstverlening van Stad Turnhout en wordt er openbaar domein ingenomen. Het is billijk dat Stad Turnhout hiervoor een vergoeding vraagt. Er wordt een hoger tarief voor de dossierkost bij laattijdige aanvragen toegepast omdat deze voor een extra werkdruk zorgen.
• Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikels 40, 41 en 177, en latere wijzigingen.
• Het in de gemeenteraad van 29 april 2019 goedgekeurde retributiereglement voor administratie- en aanmaningskosten bij de invordering van openstaande schuldvorderingen en latere wijzigingen.
De gemeenteraad stemde met 24 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 8 stemmen tegen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Wout Schafraet; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
goedkeuring
De gemeenteraad beslist om het retributiereglement op de tijdelijke inname van het openbaar domein en op het verlenen van toelatingen / vergunningen bij evenementen goed te keuren.
Vanaf de inwerkingtreding vervangt dit retributiereglement het “Retributiereglement op de tijdelijke inname van het openbaar domein, het ontlenen van materialen en het verlenen van toelatingen bij evenementen” dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 12 december 2022.
voorwerp van de retributie
Met ingang vanaf 1 januari 2024 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op de administratieve behandeling van een vergunning of toelating en op de inname van het openbaar domein, naar aanleiding van de organisatie van een evenement op het grondgebied van de stad Turnhout.
schuldenaar
De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die de vergunning voor het organiseren van het evenement heeft aangevraagd.
aanvraag vergunning
De schuldenaar dient, vooraleer hij op het grondgebied van de stad Turnhout een evenement organiseert, bij het stadsbestuur een aanvraag in te dienen om een vergunning te bekomen.
Alle informatie betreffende het organiseren van een evenement of activiteit alsook het aanvraagformulier evenementen is beschikbaar via het webadres www.turnhout.be/evenementen.
tarief
Tarief 1 geldt voor:
Steeds op voorwaarde dat het evenement duidelijk geen commercieel doel heeft.
Tarief 1 geldt eveneens voor manifestaties ter bevordering van de lokale handel bedoeld om de handel van een straat, wijk of gemeente te bevorderen, zoals bijvoorbeeld braderieën met deelname van hoofdzakelijk Turnhoutse handelaars;
Indien wordt vastgesteld dat het tarief 1 onrechtmatig werd aangevraagd, zal het tarief 2 alsnog worden toegepast.
Tarief 2 geldt voor:
RETRIBUTIE
Vergunningen
| Tarief 1 | Tarief 2 |
Dossierkost per vergunning. De retributie ‘dossierkost per vergunning’ geldt voor de opmaak van een burgemeesters- of collegebesluit en is niet van toepassing voor evenementen waarvoor geen vergunning nodig is of waarbij enkel materialen ontleend worden. Indien een aangevraagd evenement niet goedgekeurd wordt, zal er geen 'dossierkost per vergunning' worden aangerekend. | gratis | € 35,00 |
Dossierkost bij hoogdringendheid per vergunning (Laattijdige aanvragen). | € 150,00 | € 300,00 |
Toelatingen
| Tarief 1 | Tarief 2 |
Plaatsen van led-scherm voor aankondiging van een evenement (max. 4 m²): per begonnen periode van 10 dagen. | € 30,00 | € 60,00 |
Zelf plaatsen wegwijzers, per begonnen week. | gratis | € 50,00 |
Plaatsen van signalisatie op parcours van wandel- en fietstochten. (Wegwijzers naar het evenement vallen onder het tarief ‘zelf plaatsen wegwijzers’.) | gratis | gratis |
Melding muziekactiviteit in café, feestzaal, school… zonder afwijking op de geluidsnormen. | gratis | gratis |
Straatmuzikanten waarbij producten te koop worden aangeboden (CD, merchandising, …) tarief per persoon per dag. | n.v.t. | € 10,00 |
Inname openbaar domein
| Tarief 1 | Tarief 2 |
Afsluiten van straten en/of plaatsen parkeerverbod in volledige straat forfaitair ongeacht de duurtijd – bijv. voor braderijen. | € 40,00 | € 80,00 |
Plaatsen van parkeerverbod per dag per parkeerplaats. | € 20,00 | € 20,00 |
Plaatsen van parkeerverbod per dag per parkeerplaats voor het plaatsen van een stand, kraam, terras of voertuig voor commerciële activiteiten. | n.v.t. | € 60,00 |
Evenementenlocaties:
Per dag: |
€ 40,00 |
€ 140,00 |
Andere locaties: |
€ 20,00 |
€ 50,00 |
Tarief voor rondreizende betalende evenementen zoals circussen, op voorwaarde dat zij (min. 70) vrijkaarten voor minderbedeelden voorzien. |
€ 100,00 |
wijze van inning
Aan de retributieplichtige wordt een schuldvordering met het verschuldigde bedrag bezorgd.
Het verschuldigde bedrag moet betaald worden binnen dertig dagen vanaf de bezorging van de schuldvordering.
vrijstellingen
Stad Turnhout, OCMW Turnhout, AGB Turnhout, Zorggroep Orion en EVA’s en IVA’s van Stad Turnhout zijn vrijgesteld van deze retributie.
Er wordt een vrijstelling verleend aan:
Er wordt een vrijstelling verleend voor:
bijkomende bepalingen
Dit reglement is niet van toepassing indien:
annuleringen
Betaalde retributies, uitgezonderd het bedrag voor de dossierkost per vergunning, kunnen terugbetaald worden als een vergund evenement uiterlijk 14 dagen voor de start van het evenement afgezegd wordt.
Indien een evenement minder dan 14 dagen voor de start van het evenement wordt geannuleerd, blijft de retributie volledig verschuldigd.
dwangbevel
Conform het artikel 177, tweede lid van het decreet over het lokaal bestuur, kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen om onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen in te vorderen.
Dat dwangbevel wordt betekend bij gerechtsdeurwaarderexploot. De hieraan verbonden kosten zijn volledig ten laste van de debiteur van de openstaande schuldvordering.
Bij betwisting van een niet-fiscale schuldvordering kan het stadsbestuur zich tot de burgerrechtelijke rechtbank wenden om de openstaande schuld in te vorderen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel.
Bij het organiseren van evenementen wordt er dikwijls beroep gedaan op administratieve en logistieke ondersteuning van de diensten van Stad Turnhout en wordt er gebruik gemaakt van materialen van Stad Turnhout. Het is billijk dat Stad Turnhout hiervoor een vergoeding vraagt.
• Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017, in het bijzonder artikels 40, 41 en 177, en latere wijzigingen.
• Het in de gemeenteraad van 29 april 2019 goedgekeurde retributiereglement voor administratie- en aanmaningskosten bij de invordering van openstaande schuldvorderingen en latere wijzigingen.
De gemeenteraad stemde met 31 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Reccino Van Lommel; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Koen De Busser; de heer Kevin Janssen; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Jeff Dierckx; de heer Mario Geys; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
Er was 1 tegenstem nl. van de heer Wout Schafraet; - raadslid
goedkeuring
De gemeenteraad beslist om het aangepaste retributiereglement op de logistieke ondersteuning bij evenementen goed te keuren.
Vanaf de inwerkingtreding vervangt dit retributiereglement het “Retributiereglement op de tijdelijke inname van het openbaar domein, het ontlenen van materialen en het verlenen van toelatingen bij evenementen” dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 12 december 2022.
voorwerp van de retributie
Met ingang vanaf 1 januari 2024 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op de logistieke ondersteuning en op het gebruik van stedelijke materialen naar aanleiding van de organisatie van een evenement.
schuldenaar
De retributie is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die de logistieke ondersteuning of de ontlening van de materialen heeft aangevraagd.
aanvraag
Materialen die men wil ontlenen kunnen aangevraagd worden via een link op de website van Stad Turnhout.
De aanvragen worden behandeld door de medewerkers van Site & logistiek.
tarief
Tarief 1 geldt voor:
Steeds op voorwaarde dat het evenement duidelijk geen commercieel doel heeft.
Tarief 1 geldt eveneens voor manifestaties ter bevordering van de lokale handel bedoeld om de handel van een straat, wijk of gemeente te bevorderen, zoals bijvoorbeeld braderieën met deelname van hoofdzakelijk Turnhoutse handelaars.
Indien wordt vastgesteld dat het tarief 1 onrechtmatig werd aangevraagd, zal het tarief 2 alsnog worden toegepast.
Tarief 2 geldt voor:
RETRIBUTIE
Ontleningen
De duurtijd van elke ontlening dient beperkt te worden tot de periode die effectief nodig in functie van het evenement. De duurtijd van elke ontlening wordt duidelijk vermeld in de goedgekeurde aanvraag. | Tarief 1 | Tarief 2 |
Laattijdig binnenbrengen van materiaal (tarief per extra dag). | € 40,00 | € 65,00 |
Podiumelementen - per stuk van 2 m² – per begonnen week. | gratis | € 10,00 |
Podiumwagen – per begonnen week. | € 510,00 | € 760,00 |
Trapje voor podiumelementen – per begonnen week. | gratis | gratis |
Nadar - per stuk – per begonnen week. | gratis | € 2,00 |
Tafel – per stuk – per begonnen week. | € 3,00 | € 6,00 |
Stoel – per stuk – per begonnen week. | € 0,30 | € 0,60 |
Bank – per stuk – per begonnen week. | € 1,00 | € 2,00 |
Mobiele fietsnadar - per begonnen week. | gratis | € 2,00 |
Vlag – per stuk – per begonnen week. | gratis | € 4,00 |
Vlaggenmast – per stuk – per begonnen week. | gratis | € 10,00 |
Blusapparaat – per stuk – per begonnen week. | gratis | gratis |
Wastafel – per stuk – per begonnen week. | € 15,00 | € 30,00 |
Geldispencer– per stuk – per begonnen week. | gratis | € 2,00 |
Volksspelen: kegelspel – per stuk – per begonnen week. | € 5,00 | € 5,00 |
Volksspelen: klimbak – per stuk – per begonnen week. | € 5,00 | € 5,00 |
Volksspelen: pitjesbak – per stuk – per begonnen week. | € 5,00 | € 5,00 |
Volksspelen: ringwerpen – per stuk – per begonnen week. | € 5,00 | € 5,00 |
Volksspelen: sjoelbak – per stuk – per begonnen week. | € 5,00 | € 5,00 |
Volksspelen: tonspel – per stuk – per begonnen week. | € 5,00 | € 5,00 |
Volksspelen: toptafel – per stuk – per begonnen week. | € 5,00 | € 5,00 |
Volksspelen: trou-madame – per stuk – per begonnen week. | € 5,00 | € 5,00 |
Volksspelen: hamerstjesspel – per stuk – per begonnen week. | € 5,00 | € 5,00 |
Volksspelen: 4 op een rij – per stuk – per begonnen week. | € 18,00 | € 18,00 |
Volksspelen: schaakspel – per stuk – per begonnen week. | € 18,00 | € 18,00 |
Technische prestaties
| Tarief 1 | Tarief 2 |
Werkuren herstellen materiaal - per begonnen uur. | € 35,00 | € 35,00 |
Aansluiting en gebruik aansluitkast voor elektriciteit - per dag. Bij een oneigenlijk, niet overeenkomstig de goedgekeurde aanvraag, gebruik van de elektriciteitskast kan het gebruik stopgezet worden en kunnen toekomstige aanvragen geweigerd worden. | € 25,00 | € 50,00 |
Aan- en afsluiting water en plaatsen van waterkraantjes. - tijdens de gebruikelijke werkuren |
€ 35,00 |
€ 35,00 |
Vervoer voor leveren of ophalen van materialen. - tijdens de gebruikelijke werkuren: forfait per vrachtwagen per rit |
€ 35,00 |
€ 75,00 |
Interventie tijdens de gebruikelijke werkuren - per begonnen uur. | € 35,00 | € 35,00 |
Interventie buiten de gebruikelijke werkuren – per begonnen uur. | € 70,00 | € 70,00 |
wijze van inning
Aan de retributieplichtige wordt een schuldvordering met het verschuldigde bedrag bezorgd.
Het verschuldigde bedrag moet betaald worden binnen dertig dagen vanaf de bezorging van de schuldvordering.
vrijstellingen
Stad Turnhout, OCMW Turnhout, AGB Turnhout, Zorggroep Orion en EVA’s en IVA’s van Stad Turnhout zijn vrijgesteld van deze retributie.
Er wordt een vrijstelling verleend aan:
Er wordt een vrijstelling verleend voor:
bijkomende bepalingen
Bij reservaties van materialen, hebben Turnhoutse verenigingen en scholen voorrang op de particulieren en bedrijven.
Bedrijven en particulieren mogen enkel materialen ontlenen voor de organisatie van een publiek toegankelijk evenement. Bij reservaties van materialen voor bedrijven en particulieren wordt de reservatie pas geldig indien er twee maanden voor het evenement geen reservaties zijn voor dezelfde datum voor het gebruik van de materialen.
Andere gemeentebesturen kunnen materialen ontlenen aan tarief 2, maar kunnen deze gratis ontlenen als Stad Turnhout ook bij hen gratis materialen mag ontlenen. De toezegging van ontlening aan andere gemeenten kan enkel als twee maanden voor het evenement blijkt dat de gevraagde materialen beschikbaar zijn en als de gemeente de materialen zelf ophaalt en terugbrengt. Het betrokken gemeentebestuur draagt in dit geval de verantwoordelijkheid voor eventuele schade of verlies.
Turnhoutse verenigingen die een evenement organiseren in een andere gemeente, dienen de vergunningen en materialen aan te vragen bij de betrokken gemeente. Stad Turnhout kan materialen ontlenen indien de gemeente waar het evenement doorgaat niet beschikt over deze materialen. Het vervoer van materialen is echter beperkt tot evenementen georganiseerd op het grondgebied van de stad Turnhout.
De ontlener van materialen dient bij levering ter plaatse of bij afhaling de schade, tekortkomingen of gebreken aan de materialen aan te geven. Zo niet wordt verondersteld dat het materiaal in optimale staat verkeert. Beschadiging of verlies van materialen moet altijd gemeld worden bij inlevering.
Bij beschadiging of verlies zal het bedrag van de herstellingskosten of vervangingswaarde (dit is het bedrag dat Stad Turnhout nodig heeft om het materiaal te vervangen) gefactureerd worden.
Elke organisator staat steeds zelf in voor het verwijderen van het afval. Het achterlaten van afval is sluikstorten.
Dit reglement is niet van toepassing indien:
annuleringen
Betaalde retributies kunnen terugbetaald worden als een aanvraag uiterlijk 14 dagen voor de start van het evenement afgezegd wordt.
Indien een aanvraag minder dan 14 dagen voor de start van het evenement wordt geannuleerd, blijft de retributie volledig verschuldigd.
Indien de aangevraagde materialen niet afgehaald worden, blijft de retributie volledig verschuldigd.
dwangbevel
Conform het artikel 177, tweede lid van het decreet over het lokaal bestuur, kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen om onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen in te vorderen.
Dat dwangbevel wordt betekend bij gerechtsdeurwaarderexploot. De hieraan verbonden kosten zijn volledig ten laste van de debiteur van de openstaande schuldvordering.
Bij betwisting van een niet-fiscale schuldvordering kan het stadsbestuur zich tot de burgerrechtelijke rechtbank wenden om de openstaande schuld in te vorderen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Eric Vos, Bart Voordeckers, Francis Stijnen en Kelly Verheyen.
1. Stad Turnhout heft een belasting op de tweede verblijven en weekendverblijven op haar grondgebied. Het tweede verblijf en weekendverblijf wordt immers niet geregistreerd als hoofdverblijfplaats waardoor de gebruiker, zijnde de eigenaar, huurder of een andere gebruiker, niet bijdraagt in de aanvullende personenbelasting, hoewel de betrokkene wel gebruik maakt van de gemeentelijke infrastructuur, de openbare dienstverlening, veiligheid, administratie en afvalbeheersing. Stad Turnhout levert belangrijke financiële inspanningen om een kwaliteitsvolle dienstverlening aan te bieden en om het openbaar domein en de stedelijke infrastructuur te onderhouden.
De belasting op tweede verblijven wordt ingevoerd ten behoeve van de financiële noden van de stad en heeft als doel een compenserende bijdrage te vragen voor die woningen waarbij het gewenst gebruik – door één of meerdere personen die er zich ook inschrijven in het toepasselijke register – de stad een aanvullende personenbelasting zou ontvangen.
Het bijhouden van de bevolkingsregisters is de taak en de verantwoordelijkheid van de gemeenten. Correcte informatie is noodzakelijk omwille van statistische redenen en omwille van de veiligheid en identificatie van personen. Het is daarmee belangrijk dat diegene die zich op het verblijfsadres kan inschrijven dit ook effectief doet. Een belasting op tweede verblijven kan ertoe bijdragen dat personen die hun feitelijke hoofdverblijfplaats in de gemeente hebben, zich laten inschrijven in de bevolkingsregisters.
2. Daarnaast wordt Stad Turnhout geconfronteerd met grote uitdagingen inzake kwaliteitsvol en betaalbaar wonen. De stadsvlucht is gekeerd, maar er is nog steeds sprake van een sociaal-selectieve stadsvlucht, waarbij meer kwetsbare profielen instromen en sterkere profielen uitstromen. De druk op de woningmarkt creëert druk op de prijzen (huur en koop) en maakt dat sommige oudere, weinig kwaliteitsvolle woningen, toch op de markt blijven. Stad Turnhout voert daarom een actief beleid om het aanbod aan kwaliteitsvolle en betaalbare woningen te verhogen en dit voor diverse typologieën. Dit impliceert o.m. het activeren van onbebouwde bouwgronden en het activeren van leegstaande panden, het stimuleren van sociale en betaalbare koop- en huurwoningen, het beschermen van kwetsbare typologieën (bv eengezinswoningen) tegen opdeling via goede ruimtelijke ordening, het realiseren van stads- en stadsvernieuwingsprojecten met aandacht voor een kwaliteitsvolle woonomgeving, een goede sociale mix en het realiseren van ontbrekende typologieën (vb. starterswoningen) en het versterken van de private huurmarkt (verplicht conformiteitsattest, kansen voor geconventioneerd huren).
Stad Turnhout is bovendien extra bezorgd omwille van de recente sterke toename van het gebruik van bestaande en nieuwe woningen als tweede verblijf. Deze toename lijkt voor een groot deel het gevolg van een forse toename van tijdelijke bewoning door tijdelijke arbeidskrachten. Onder hen is een groot aantal tewerkgesteld in Nederland. De nood aan woonplaatsen voor tijdelijke arbeidskrachten is daarmee in mindere mate het gevolg van een lokale nood in de stad. Het lijkt meer het gevolg te zijn van regionale noden of noden in Nederland. De zoektocht naar woonplaatsen voor tijdelijke arbeidskrachten vanuit de regio en Nederland, hypothekeert daarom in toenemende mate de strategie om lokale uitdagingen inzake kwaliteitsvol en betaalbaar wonen op te lossen.
Het grotere verloop en de mogelijke concentratie van de tijdelijke arbeidskrachten heeft een impact op het sociale weefsel in het pand of de buurt en daarmee op de leefbaarheid van de buurt en de stad. Ook ten aanzien van deze categorie loopt de stad aanvullende belastingen mis.
3. Uit ervaring van de voorgaande jaren blijkt dat heel wat eigenaars van leegstaande woningen beweren dat ze de woningen gebruiken als tweede verblijf waardoor er een aanvoelen is dat een aangifte als tweede verblijf een manier was om een heffing op leegstand te vermijden. Om deze redenen is het aangewezen de definities en tarieven van de belasting op tweede verblijven optimaal op elkaar af te stemmen.
Enerzijds betekent dit dat als er sprake is van een effectief gebruik als tweede verblijf, dit een belasting tot gevolg heeft.
Anderzijds betekent dit dat een woning die langdurig niet effectief wordt gebruikt, in aanmerking komt voor een inventarisatie als leegstaande woning. Woningen die opgenomen zijn in het leegstandsregister of de Vlaamse inventaris ongeschikte en onbewoonbare woningen, worden reeds belast via de stedelijke belasting op gebouwen en/of woningen die beschouwd kunnen worden als onbewoonbaar, ongeschikt, onveilig, verwaarloosd of leegstaand. Het is niet aangewezen deze dubbel te belasten. Het is eveneens aangewezen langdurig leegstaande woningen die nog niet in het register zouden zijn opgenomen, maar die hiervoor in aanmerking komen, evenmin als tweede verblijf te beschouwen, op voorwaarde dat het bewijs van leegstand geleverd wordt. Deze woningen worden nadien in het leegstandsregister opgenomen.
Een woning die op 1 januari niet daadwerkelijk wordt gebruikt, kan ook tijdelijk leegstaan (minder dan 12 maanden). Frictieleegstand kan zich immers ook voordoen als een periode van kortstondige leegstand, na beëindiging van het gebruik als hoofdverblijfplaats en voor een nieuw gebruik als hoofdverblijfplaats.
Om deze reden wordt voorgesteld woningen die tijdelijk leegstaan niet als tweede verblijf te beschouwen op voorwaarde dat er in totaal sprake is van een onafgebroken verblijf als hoofdverblijfplaats gedurende meer dan 6 maanden. Een periode van bewoning van 6 maanden is immers eveneens de minimale termijn die gehanteerd wordt om te spreken van een beëindiging van een periode van leegstand.
4. Woningen in collectieve verblijfsaccomodaties zoals ziekenhuizen, woonzorgcentra, rust- en verzorgingstehuizen, woningen die gebruikt worden voor beschermd en/of begeleid wonen, internaten, kloosters, opvangcentra of gevangenissen hebben vaak een specifieke finaliteit, waarbij het gebruik als hoofdverblijfplaats soms niet mogelijk of wenselijk is. Deze specifieke verblijfsvormen worden niet gevat door deze belasting.
5. Om al deze redenen is het aangewezen om een voldoende hoog basistarief te hanteren. Er wordt gekozen voor een forfaitair tarief van 1 500 euro. Dit tarief heeft geen verband met de feitelijke inkomsten van de belastingplichtige of met het kadastraal inkomen van de eigenaar.
Het basistarief heeft hoofdzakelijk het opzet om te compenseren voor misgelopen inkomsten, maar ook om te stimuleren dat woningen die gebruikt worden als tweede verblijf te activeren met het oog op een gebruik voor duurzame bewoning als hoofdverblijfplaats. In deze zin is het zinvol om het tarief af te stemmen op het tarief van de heffing op leegstand. De minimale belasting voor leegstand bedraagt 2 500 euro. Aangezien de impact van een leegstaande woning op de omgeving groter is, lijkt het aangewezen om voor de belasting op tweede verblijven een lager tarief te hanteren. Een basistarief van 1 500 euro per tweede verblijf is daarmee te verantwoorden.
6. Het is niet aangewezen om het basistarief op alle situaties toe te passen aangezien sommige panden bestemd zijn voor specifieke doelgroepen.
Het betreft:
7. Weekendverblijven. De ambitie om zoveel mogelijk woningen te activeren, gaat niet in dezelfde mate op voor weekendverblijven. Deze verblijven hebben net de bedoeling dat er niet gewoond kan worden en hebben enkel een recreatieve functie. Het is niet de bedoeling om hier het gebruik als hoofdverblijfplaats te stimuleren. Dit neemt niet weg dat ook personen die beschikken over een weekendverblijf, weliswaar in mindere mate, gebruik maken van de voorzieningen van de stad Turnhout. Daarom is het aangewezen dat ook de eigenaars van weekendverblijven bijdragen tot de financiering van de stad. Op basis van voorgaande argumenten is het aangewezen om hier een lager forfaitair tarief toe te passen.
Het is de bedoeling dat weekendverblijven gebruikt worden voor recreatie en niet als woning, zelfs niet als tweede verblijf. Het huisvesten van bijv. tijdelijke arbeidskrachten in weekendverblijven is niet wenselijk. In deze omstandigheden is een tariefvermindering niet aangewezen.
Het is ook wat betreft weekendverblijven aangewezen dubbele belastingen te vermijden: naar analogie met leegstaande woningen, is het niet aangewezen leegstaande weekendverblijven te belasten die zijn opgenomen in het leegstandsregister of waarvan het bewijs van leegstand wordt geleverd.
Turnhout wil aantrekkelijk blijven voor toeristen die kort in de stad verblijven. Kamergerelateerde logies worden niet belast als weekendverblijven of tweede verblijven, op voorwaarde dat ze voor recreatie gebruikt worden, en voldoen aan de voorschriften van het Logiesdecreet.
Turnhout wil drempels verlagen en mensen de kans geven om met vakantie te gaan, in het bijzonder voor jongeren, personen met een beperking en kansarmen. Daarom vallen verblijven zoals bedoeld in het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende de verblijven en verenigingen, die een werking uitoefenen in het kader van ‘Toerisme voor Allen’ niet onder het begrip van weekendverblijf zoals bedoeld in het reglement.
8. Om deze redenen wordt voorgesteld te werken met een gedifferentieerd tarief en een belastingvermindering toe te staan in bovengenoemde situaties.
Om recht te hebben op het verminderd tarief voor studenten en seizoenarbeiders worden een aantal bewijsstukken opgevraagd. Indien deze bewijsstukken laattijdig worden toegevoegd, veroorzaakt dit extra administratiekosten en wordt de belasting verhoogd met 50 euro.
9. De belasting wordt geheven op de volle eigenaar, vruchtgebruiker, erfpachter of opstalhouder van het tweede verblijf of weekendverblijf, daar deze als enige met zekerheid is gekend en de belasting desgewenst contractueel doorgerekend kan worden aan een eventuele gebruiker. Bij eigen gebruik kiest de eigenaar er zelf voor de woning niet als zijn hoofdverblijfplaats te gebruiken. Bij verhuring blijft het feit dat de eigenaar nog altijd meester is van de bestemming die hij in zijn verhuurde woning toelaat, in die zin dat hij aan elke huurder de verplichting tot gebruik als hoofdverblijf kan opleggen of dat hij de belasting op tweede verblijven kan doorrekenen aan de huurder. Bovendien genieten niet alleen eigenaars van tweede verblijven die dit tweede verblijf zelf gebruiken, maar ook eigenaars van tweede verblijven die dit tweede verblijf verhuren, rechtstreeks, dan wel onrechtstreeks het voordeel van de investeringen die de stad doet in diverse voorzieningen. Het is niet onredelijk om de eigenaar als belastingplichtige aan te merken en daarbij geen onderscheid te maken tussen eigenaars die het tweede verblijf zelf gebruiken en eigenaars die het tweede verblijf verhuren of door een derde laten gebruiken.
Wanneer er sprake is van een opstal, erfpacht of vruchtgebruik, berust het beslissingsrecht respectievelijk bij de opstalhouder, erfpachthouder of vruchtgebruiker, zodat zij in dat geval als belastingplichtige worden aangeduid.
10. Het behouden van de bestaande bronnen van inkomsten is vereist om het begrotingsevenwicht in evenwicht te houden.
De gemeenteraad stemde met 27 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Reccino Van Lommel; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; de heer Kevin Janssen; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Jeff Dierckx; de heer Mario Geys; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
Er waren 5 stemmen tegen nl. van de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Rudy Elst; de heer Peter Roes – raadsleden.
goedkeuring
De gemeenteraad beslist om het belastingreglement op tweede verblijven en weekendverblijven goed te keuren. Vanaf de inwerkingtreding vervangt dit belastingreglement het voorgaande belastingreglement op tweede verblijven en weekendverblijven dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 20 december 2021.
belastbaar voorwerp of belastbaar feit
Met ingang vanaf 1 januari 2024 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentebelasting geheven op tweede verblijven en weekendverblijven, zoals bedoeld in artikel 3, op het grondgebied van de stad Turnhout op 1 januari van het aanslagjaar.
definities
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
A. Tweede verblijf.
Als tweede verblijf wordt beschouwd: elke woning op het grondgebied van de stad Turnhout die niet leegstaat, die de eigenaar, de huurder of de gebruiker niet tot hoofdverblijfplaats dient of kan dienen, maar die door hen voor bewoning wordt gebruikt. Dit houdt onder meer in dat de woning door hen, op een veilige manier, op elk ogenblik voor bewoning kan worden gebruikt, er effectieve aansluiting op nutsvoorzieningen is, er een minimale infrastructuur is met betrekking tot kook- en slaapgelegenheid, er sanitaire voorzieningen zijn en er een minimale bemeubeling is.
Als woning wordt beschouwd: een onroerend goed of gedeelte ervan (bijv. een kamer) dat hoofdzakelijk is bestemd voor de huisvesting van een gezin of alleenstaande. Het gaat hier over elke woning dus onder meer over landhuizen, bungalows, appartementen, studio’s, studentenhuizen, (studenten)kamers, kamerwoningen, en alle andere vaste woongelegenheden. Dit betreft geen limitatieve opsomming.
Als kamer wordt beschouwd: een woning waarin een toilet, een bad of douche of een kookgelegenheid ontbreken en waarvan de bewoners voor een of meer van die voorzieningen aangewezen zijn op de gemeenschappelijke ruimten in of aansluitend bij het gebouw waarvan de woning deel uitmaakt.
Als belastbare woning wordt beschouwd: een woning waar op 1 januari van het aanslagjaar niemand is ingeschreven in de bevolkingsregisters of wachtregister van Stad Turnhout of waarvoor nog geen aanvraag tot inschrijving is ingediend én die effectief wordt gebruikt.
Als op het adres van een woning niemand in de bevolkingsregisters of wachtregister is ingeschreven, dan is er een weerlegbaar vermoeden dat de eigenaar, huurder of gebruiker ze gebruikt als tweede verblijf. Dit vermoeden kan met alle rechtsmiddelen weerlegd worden.
Als hoofdverblijfplaats wordt beschouwd de plaats waar het gezin of de alleenstaande gedurende het grootste deel van het jaar effectief verblijft. Voor de toepassing van dit reglement wordt de verklaring van hoofdverblijf enkel aanvaard wanneer er op 1 januari van het aanslagjaar een inschrijving is in de bevolkingsregisters of wachtregister of waarvoor er een aanvraag tot inschrijving is ingediend die naderhand wordt ingewilligd.
Een student is een persoon die is ingeschreven bij een instelling van het hoger onderwijs, zoals vermeld in art.3.2 §3 van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex wonen van 2021 en latere wijzigingen.
Vallen niet onder de toepassing van deze belasting:
B. Weekendverblijf.
Als weekendverblijf wordt beschouwd: elk verblijf andere dan woning, zoals bedoeld in A hiervoor, op het grondgebied van de stad Turnhout dat in hoofdzaak bestemd is voor en gebruikt wordt als verblijf voor recreatieve doeleinden, en dat niet voor permanente bewoning bestemd is of kan bestemd worden. Dit betreft onder meer grote of kleine weekendhuizen of buitengoederen, optrekjes, chalets, met chalets gelijkgestelde caravans/stacaravans en alle andere vaste weekendverblijven. Dit betreft geen limitatieve opsomming. Verplaatsbare caravans, tenten en woonaanhangwagens worden niet als weekendverblijf beschouwd tenzij deze ten minste drie maanden van een jaar opgesteld blijven op dezelfde locatie.
Vallen niet onder de toepassing van deze belasting:
Het oneigenlijk gebruik van een weekendverblijf als woning wordt als een tweede verblijf zoals bedoeld in A hiervoor beschouwd en wordt dan ook als zodanig belast.
belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door de natuurlijke persoon of rechtspersoon die op 1 januari van het aanslagjaar houder is van een van de hierna vermelde zakelijke rechten op het tweede verblijf of het weekendverblijf:
• de volle eigendom;
• het recht van opstal of van erfpacht;
• het vruchtgebruik.
Behoort één van die zakelijke rechten in onverdeeldheid toe aan meer dan één persoon dan geldt de onverdeeldheid als belastingplichtige. De leden van de onverdeeldheid zijn gehouden tot betaling van het verschuldigde bedrag naar rato van hun deel in de onverdeeldheid.
tarief
De belasting is ondeelbaar en voor het ganse jaar verschuldigd, welke ook de datum is waarop de belastingplichtige ophoudt houder van het zakelijk recht van het belaste goed te zijn.
Indien een gebouw meerdere entiteiten (bijv. kamers) bevat die als tweede verblijf kunnen beschouwd worden, is de belasting verschuldigd per entiteit.
A. Tweede verblijf
5.1. Tarief voor een tweede verblijf.
De belasting wordt forfaitair vastgesteld op 1 500 euro per tweede verblijf.
5.2. Verminderd tarief voor studentenkamers.
De belasting bedraagt 40 euro per tweede verblijf indien de belastingplichtige een bewijs kan voorleggen dat het tweede verblijf betrokken wordt door een student(e) gedurende het schooljaar waarin 1 januari van het aanslagjaar valt.
In geval van tijdelijke leegstand van een studentenkamer wordt de belasting eveneens verminderd tot 40 euro per tweede verblijf indien de belastingplichtige een bewijs kan voorleggen dat het tweede verblijf betrokken werd door een student gedurende het schooljaar waarin 1 januari van het jaar voorafgaand aan het aanslagjaar valt.
De belastingplichtige kan het bewijs van het gebruik door een student leveren door het voorleggen van volgende documenten:
Deze beide bewijsstukken dienen bij de aangifte aangeleverd te worden. Indien de bewijsstukken, of een deel ervan, pas na de in het aangifteformulier gestelde periode worden voorgelegd, bedraagt het tarief van de belasting 90 euro per tweede verblijf.
5.3. Verminderd tarief voor een tweede verblijf in agrarisch gebied dat wordt gebruikt als huisvesting van seizoenarbeiders.
De belasting bedraagt 40 euro per tweede verblijf indien de houder van het zakelijk recht van het tweede verblijf een bewijs kan voorleggen dat het tweede verblijf gebruikt wordt voor kortverblijf door seizoenarbeiders in de land- en tuinbouwsector op 1 januari van het aanslagjaar of gedurende het jaar voorafgaand aan het aanslagjaar. Een seizoenarbeider is een gelegenheidsarbeider zoals vermeld in art. 1.2, 120° van het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 en latere wijzigingen. Deze vermindering kan enkel worden toegestaan indien het tweede verblijf dat door de seizoenarbeiders betrokken wordt, gelegen is in agrarisch gebied. De houder van het zakelijk recht kan het bewijs van het gebruik leveren door het voorleggen van volgende documenten:
Deze beide bewijsstukken dienen bij de aangifte aangeleverd te worden. Indien de bewijsstukken, of een deel ervan, pas na de in het aangifteformulier gestelde periode worden voorgelegd, bedraagt het tarief van de belasting 90 euro per tweede verblijf.
B. Weekendverblijf
5.4. Tarief voor een weekendverblijf.
De belasting wordt forfaitair vastgesteld op 150 euro per weekendverblijf.
Een belastingvermindering van 50 % voor 1 belastbaar goed wordt verleend aan de belastingplichtige die het bewijs voorlegt dat hij, of een inwonend familielid, voor ten minste 66 % getroffen is door een lichamelijke of geestelijke handicap.
Het oneigenlijk gebruik van een weekendverblijf als woning, wordt als een tweede verblijf zoals bedoeld in A hiervoor beschouwd, waardoor het tarief onder artikel 5.1 geldt.
wijze van inning
De belasting wordt ingevorderd door middel van een kohier dat vastgesteld en uitvoerbaar verklaard wordt door het college van burgemeester en schepenen. De belasting moet betaald worden binnen twee maanden na verzending van het aanslagbiljet.
aangifteplicht
Elke belastingplichtige heeft een jaarlijkse aangifteplicht.
De belastingplichtige ontvangt vanwege het gemeentebestuur een aangifteformulier dat door hem, behoorlijk ingevuld en ondertekend, voor de erin vermelde vervaldatum moet worden teruggestuurd. De belastingplichtige die geen aangifteformulier heeft ontvangen, is gehouden uiterlijk op 30 april van het aanslagjaar, aan het gemeentebestuur de voor de aanslag noodzakelijke gegevens ter beschikking te stellen. Valt de uiterste indieningsdatum op een zaterdag, zondag of een feestdag, dan wordt de uiterste indieningsdatum verplaatst naar de eerstvolgende werkdag.
Een belastingplichtige die niet spontaan een aangifteformulier gekregen heeft, kan dit op eenvoudig verzoek bekomen.
De aangifte, het doorgeven van wijzigingen of de aanvraag van een aangifteformulier kan gebeuren via één van volgende kanalen:
• e-mail: gemeentebelasting@turnhout.be;
• post: College van burgemeester en schepenen t.a.v. dienst financiën, Campus Blairon 200, 2300 Turnhout.
procedure van ambtshalve vaststelling
Bij gebrek aan aangifte binnen de voorziene termijn, of in geval van onjuiste, onvolledige of onnauwkeurige aangifte vanwege de belastingplichtige bedoeld onder artikel 4, kan de belasting ambtswege worden ingekohierd. Vooraleer over te gaan tot de ambtshalve vaststelling van de belasting, betekent het college aan de belastingplichtige per aangetekend schrijven, de motieven om gebruik te maken van deze procedure, de elementen waarop de aanslag gebaseerd is evenals de wijze van bepaling van deze elementen en het bedrag van de belasting. De belastingplichtige beschikt over een termijn van dertig kalenderdagen te rekenen van de derde werkdag die volgt op de datum van verzending van de betekening om zijn opmerkingen schriftelijk voor te dragen.
De ambtshalve ingekohierde belasting wordt verhoogd met een bedrag gelijk aan 25% van de verschuldigde belasting.
controlebevoegdheid
De door het gemeentebestuur aangestelde controleurs zijn gemachtigd om de toepassing van dit belastingreglement, te allen tijde gedurende het jaar, te controleren. Van elke controle wordt een proces-verbaal opgemaakt. De al dan niet aanvaarding van een vrijstelling of bezwaar kan worden voorafgegaan door een controle van de administratie ter plaatse met het oog op een feitenonderzoek. De vrijstelling of het bezwaar wordt geacht ongegrond te zijn als de toegang tot een pand geweigerd of verhinderd wordt voor het feitenonderzoek.
bezwaarprocedure
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen de belastingaanslag een bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. De indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven. Het bezwaarschrift kan via één van de volgende kanalen worden ingediend:
• e-mail: gemeentebelasting@turnhout.be;
• post: College van burgemeester en schepenen t.a.v. dienst financiën, Campus Blairon 200, 2300 Turnhout.
Andere vormen van doorsturen zoals fax of elektronische toezending naar andere mailboxen van Stad Turnhout zijn niet geldig en worden als onbestaande beschouwd.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel en Wout Schafraet.
Aangezien het afleveren van allerlei administratieve stukken voor de gemeente zware lasten meebrengt, is het aangewezen hiervoor een gematigde belasting in te vorderen.
Het behouden van de bestaande bronnen van inkomsten is vereist om de begroting in evenwicht te houden.
De gemeenteraad stemde met 24 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Mario Geys; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er was 1 onthouding nl. van de heer Wout Schafraet en 7 tegenstemmen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
goedkeuring
De gemeenteraad beslist om het aangepaste belastingreglement op het afleveren van administratieve stukken goed te keuren.
Vanaf de inwerkingtreding vervangt dit belastingreglement het voorgaande dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 12 december 2022.
belastbaar voorwerp of belastbaar feit
Met ingang vanaf 1 januari 2024 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentebelasting geheven op het afleveren van administratieve stukken.
belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door de natuurlijke of rechtspersoon die, op eigen initiatief of op uitnodiging van het gemeentebestuur, wegens de wettelijke regeling ter zake, om de administratieve stukken vraagt en door het enkele feit dat het gemeentebestuur het gevraagde document ter beschikking van de belastingplichtige stelt.
tarief
Het bedrag van de belasting wordt bepaald als volgt:
a) identiteitsbewijzen:
b) verblijfsbewijzen voor vreemdelingen:
c) dringende identiteits- en verblijfsbewijzen:
(D = dag van de bestelling)
d) internationaal paspoort en reisdocument:
e) rijbewijzen:
f) diverse documenten:
vrijstellingen
Zijn van gemeentebelasting vrijgesteld:
wijze van inning
De belasting moet contant betaald worden tegen afgifte van een ontvangstbewijs.
Indien de belastingplichtige niet betaald heeft, wordt van ambtswege overgegaan tot inkohiering door het college van burgemeester en schepenen op grond van de gegevens waarop het gemeentebestuur beschikt. De belasting moet worden betaald binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
bezwaarprocedure
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen de belastingaanslag een bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. De indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven.
Het bezwaarschrift kan via één van de volgende kanalen worden ingediend:
Andere vormen van doorsturen zoals fax of elektronische toezending naar andere mailboxen van de Stad Turnhout zijn niet geldig en worden als onbestaande beschouwd.
Het gebruik van marktpleinen en verkooppunten op het openbaar domein brengt kosten van organisatie, toezicht en schoonmaak met zich mee. Het is billijk om deze kosten te verhalen op de gebruikers door middel van een standgeld.
Voor de abonnementshouders op de zaterdagse markt wordt er een plan of register bijgehouden waarin voor elke standplaats de toegewezen abonnementhouder is opgenomen. De toekenning van de abonnementen gebeurt door het college van burgemeester en schepenen.
Voor bepaalde abonnementshouders is hun voertuig geen noodzakelijk onderdeel van de marktkraam of wordt het niet ingebouwd binnen de beschikbare meters van de standplaats. Indien zij hun voertuig op de Grote Markt wensen te parkeren, kunnen zij dat aanvragen in hun vergunning. Voor deze inname zal een bijkomende retributie worden toegepast (zie artikel 4.1.b).
De toewijzing van losse plaatsen gebeurt bij loting. De kandidaten dienen zich op de marktdag aan te bieden op het stadhuis op de Grote Markt. Diegene die de standplaats krijgt toegewezen, betaalt de vergoeding aan de marktleider tegen afgifte van een ontvangstbewijs.
De standplaatsen voor de antiek-, kunst-, curiosa-, boeken-, tweedehandstextiel- en bloemenmarkt worden op de dag zelf toegewezen.
goedkeuring
De gemeenteraad beslist om het gewijzigde retributiereglement op de standplaatsen op markten goed te keuren. Vanaf de inwerkingtreding vervangt dit het voorgaande dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.
voorwerp van de retributie
Met ingang vanaf 1 januari 2024 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie gevestigd op het innemen van een standplaats op de zaterdagse markt, op het innemen van een standplaats op de antiek-, kunst-, curiosa-, boeken-, en bloemenmarkt in en om het Cultureel- en Ontmoetingscentrum 'de Warande' en de Jacobsmarkt en op het innemen van een standplaats op de tweedehandstextielmarkt op de Nieuwe Kaai.
schuldenaar
De retributie is verschuldigd door de natuurlijke- of rechtspersoon die de standplaats inneemt.
tarief
De retributie is eisbaar op het moment dat de standplaats wordt ingenomen. In geval voor een abonnement werd gekozen, is de retributie eisbaar op het moment van de eerste inname van de standplaats gedurende de betrokken periode.
De retributie wordt vastgesteld als volgt:
4.1. Voor een standplaats op de zaterdagse markt:
a. Plaatsrecht voor abonnementen waarbij het voertuig een noodzakelijk en functioneel onderdeel van de marktkraam is én wordt ingebouwd binnen de beschikbare meters van de standplaats (in diepte en in lengte). Voor dit type voertuigen wordt de retributie voor een standplaats aangerekend.
(Als functioneel onderdeel wordt beschouwd een voertuig waarin koeling, paskamers, stockage is voorzien hetwelk noodzakelijk is voor de werking van de marktkraam op een zaterdag. De marktkramer dient voor het aantonen van de noodzakelijkheid een nota in te dienen met de exacte omschrijving van de functie van het voertuig, die ook te allen tijde door de marktmeester kan en mag gecontroleerd worden.)
Tarief standplaats per strekkende meter of begonnen strekkende meter:
b. Plaatsrecht voor abonnementen waarbij het voertuig geen noodzakelijk onderdeel van de marktkraam is of wordt niet ingebouwd binnen de beschikbare meters van de standplaats (in diepte en in lengte).
Voor dit type voertuigen wordt de retributie voor een standplaats + een parkeerplaats marktvoertuig aangerekend.
Tarief per standplaats strekkende meter of begonnen strekkende meter:
Bijkomend tarief voor een vergunde parkeerplaats van een marktvoertuig. De duurtijd dient verplicht gelijk te zijn aan de duurtijd van de standplaats.
c. Plaatsrecht voor marktkramers zonder abonnement:
Een eenheidsprijs van 2 euro per strekkende meter of begonnen strekkende meter, waarbij per plaats een minimum van 6 meter wordt aangerekend.
4.2. Voor een standplaats op de antiek-, kunst- curiosa-, boeken- en bloemenmarkt in en om het Cultureel en Ontmoetingscentrum 'de Warande' en de Jacobsmarkt en een standplaats op de tweedehandstextielmarkt op de Nieuwe Kaai.
wijze van inning
De inning der rechten geschiedt contant ter plaatse, tegen ontvangstbewijs, door de daartoe aangestelde gemeentebeambte.
Aan de abonnementshouders wordt een schuldvordering bezorgd. Deze moet betaald worden via overschrijving, binnen de dertig dagen na verzending van de schuldvordering.
Het bewijs van betaling moet op elk verzoek van de aangestelde gemeentebeambte getoond worden.
bijkomende bepalingen
De betaalde retributies blijven verworven voor het stadsbestuur, ongeacht of de betrokken standplaatsen werkelijk werden ingenomen of niet.
Enkel de afschaffing van de standplaats, conform het reglement op de openbare markt, kan aanleiding geven tot een teruggave van een evenredig gedeelte van de vereffende standplaatsvergoeding.
De betaling van de retributie geeft aan de gebruiker voor de ganse duur van de markt de persoonlijke beschikking over de plaats waarvoor het recht is gevorderd. Het innemen van de plaats gebeurt op eigen risico.
dwangbevel
Conform het artikel 177, tweede lid van het decreet over het lokaal bestuur, kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen om onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen in te vorderen.
Dat dwangbevel wordt betekend bij gerechtsdeurwaarderexploot. De hieraan verbonden kosten zijn volledig ten laste van de debiteur van de openstaande schuldvordering.
Bij betwisting van een niet-fiscale schuldvordering kan het stadsbestuur zich tot de burgerrechtelijke rechtbank wenden om de openstaande schuld in te vorderen.
statuten EVA VZW Kinderopvang Turnhout
titel ll,art. 5. :de algemene vergadering bestaat uit twee categorieën van leden:
titel lll, art. 10.: de algemene vergadering bestaat uit alle leden en is bevoegd voor: 6) de goedkeuring van de begroting en rekeningen
de agenda van de algemene vergadering van 12 december 2023 bestaat uit:
De gemeenteraad keurt de dagorde van de algemene vergadering van 12 december 2023 goed met volgende agendapunten:
De gemeenteraad keurt de begroting 2024 van de EVA VZW Kinderopvang goed.
De gemeenteraad keurt de wijziging van de begroting 2023 van de EVA VZW kinderopvang goed
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Wout Schafraet en Jan Van Otten.
Het lokaal bestuur vervult een regierol inzake kinderopvang en neemt hiervoor verschillende initiatieven. Sinds 2020 is er een lokaal loket waar alle opvangvragen worden gecentraliseerd, eind dit jaar opent het fysieke Huis van het Kind waar zowel organisatoren als ouders worden ondersteund en antwoorden krijgen op vragen rond kinderopvang. Daarnaast adviseert het lokaal bestuur Opgroeien bij uitbreidingsrondes en geeft een opportuniteitsadvies aan organisatoren bij uitbreiding of opstart.
Cijfers uit het lokaal loket kinderopvang en het Agentschap Opgroeien geven aan dat er in Turnhout nog steeds een tekort aan kinderopvangplaatsen is. In de laatste oproep voor nieuwe gesubsidieerde plaatsen die Opgroeien lanceerde op 23 augustus 2023 staat Turnhout op de tweede plaats van de lijst van gemeenten met het grootste berekend tekort, na Sint-Niklaas. Deze ranking werd opgemaakt op basis van cijfers uit de lokale loketten die werkzaam zijn in Vlaanderen.
Starten met een groepsopvang vraagt een grote financiële investering, dit is een drempel voor kandidaat-starters. Met dit reglement ondersteunt het lokaal bestuur organisatoren die een opvang willen starten op het grondgebied en zet zo in op de verhoging van het aantal opvangplaatsen in Turnhout.
Voorstel van aangepast reglement
Artikel 1
Voor de toepassing van dit reglement wordt verstaan onder:
Artikel 2
Dit subsidiereglement is van toepassing op de opvanginitiatieven voor baby’s en peuters met kindplaatsen die zich willen vestigen of al gevestigd zijn op het grondgebied van de Stad Turnhout én nieuwe kindplaatsen realiseren.
Artikel 3
Dit reglement heft het reglement voor ondersteuning opstartende initiatieven kinderopvang goedgekeurd door de Gemeenteraad op 17 december 2008 op.
Dit reglement treedt in werking vanaf 1 januari 2024.
Artikel 4
Binnen de begrenzing van het goedgekeurde budget en mits naleving van de voorwaarden van deze subsidie, kan het College van Burgemeester en Schepenen de aangevraagde subsidie toekennen aan een organisator die een opvanginitiatief voor baby’s en peuters start of verder uitbreidt en hierdoor nieuwe plaatsen realiseert.
Stad Turnhout voorziet een jaarlijks budget. Het bedrag van de toelage wordt jaarlijks herbekeken in functie van de beschikbare budgetten, evaluatie van de kinderopvangbehoeften en actuele beleidsrichtlijnen van Stad Turnhout.
De aanvragen worden behandeld in volgorde van aanvraagdatum.
Toegekende subsidies die omwille van budgettaire redenen niet uitbetaald kunnen worden in het kalenderjaar waarin deze werden ingediend, worden voor uitbetaling verschoven naar het volgende kalenderjaar en zullen als eerste worden behandeld, dit in volgorde van indiening.
Artikel 5
De ondersteuningstoelage heeft tot doel de realisatie van infrastructuurwerken, investerings- en uitrustingskosten te ondersteunen bij de realisatie van nieuwe kindplaatsen in bestaande initiatieven of door uitbreiding van bestaande initiatieven.
Artikel 6
De ondersteuningstoelage bedraagt 2.000 euro per opvangplaats groeps- of gezinsopvang die als nieuw of bijkomend door Opgroeien wordt vergund.
Artikel 7
De aanvraag moet worden ingediend door de initiatiefnemer bij het College van Burgemeester en Schepenen op het hiervoor bestemde aanvraagformulier.
De nodige bewijsstukken van de gemaakte infrastructuur-, investerings- en uitrustingskosten én een kopie van de vergunning afgeleverd door het Agentschap Opgroeien dienen bijgevoegd te worden. De aanvrager moet aantonen dat hij een toelage aanvraagt voor nieuwe opvangplaatsen.
Artikel 8
Het uitgekeerde bedrag van deze toelage is beperkt tot maximaal 75% van de totaliteit van de voorgelegde en aangetoonde infrastructuur-, investerings- en uitrustingskosten.
Artikel 9
De aanvraag gebeurt digitaal en kan enkel ingediend worden via het daarvoor opgemaakte formulier dat beschikbaar wordt gesteld op de stedelijke website.
Vormvereisten voor het aanvragen van deze toelage:
Artikel 9
Met het indienen van de aanvraag ondertekent de aanvrager een verklaring waarin hij zich engageert:
Bij niet naleving van de aangegane engagementen verbonden aan de toekenning van de ondersteuningstoelage, gedurende de periode van 6 kalenderjaren zal de terugbetaling van de subsidie gevorderd worden. Dit aan 1/72 van het uitgekeerde bedrag, per maand waarin niet of niet meer, aan de uitgesproken engagementen wordt voldaan.
Artikel 10
Deze toelage kan ten vroegste worden aangevraagd vanaf het moment dat de aanvraag een vergunning heeft van het Agentschap Opgroeien.
Zodra het dossier volledig is, krijgt de aanvrager een bevestiging van volledigheid op datum.
Artikel 11
Het College van Burgemeester en Schepenen beslist binnen de drie maanden na bevestiging van volledigheid van de aanvraag over de toekenning of afwijzing van de vraag naar deze toelage en brengt de aanvrager op de hoogte van de beslissing.
Artikel 12
Elke aanvrager moet de controle van Stad Turnhout op het gebruik van de toelage aanvaarden. Stad Turnhout heeft daarom het recht om, ook achteraf; bijkomende inlichtingen of documenten op te vragen bij de organisator en/of ter plaatse te controleren.
Artikel 12
Het College van Burgemeester en Schepenen zal een gemotiveerde beslissing nemen over de niet-naleving van de in de aanvraag opgenomen engagementen, na de aanvrager te hebben gehoord.
Artikel 13
Voor eventuele geschillen die voortvloeien uit de toepassing van dit reglement zijn enkel de rechtbanken in Turnhout bevoegd.
Artikel 14
Dit reglement treedt in werking na goedkeuring door de Gemeenteraad
Decreet houdende de organisatie van kinderopvang baby’s en peuters van 20 april 2012
Besluit van de Vlaamse Regering houdende de vergunningsvoorwaarden en het kwaliteitsbeleid voor opvang baby’s en peuters – Vergunningsbesluit van 22 november 2013
Besluit van de Vlaamse Regering houdende de subsidies en de eraan gekoppelde voorwaarden voor de realisatie van specifieke dienstverlening door gezinsopvang en groepsopvang van baby's en peuters - Subsidiebesluit van 22 november 2013
Besluit van de Vlaamse Regering 24 mei 2013- lokaal beleid kinderopvang
De gemeenteraad stemde met 31 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Reccino Van Lommel; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Koen De Busser; de heer Kevin Janssen; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Jeff Dierckx; de heer Mario Geys; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
Er was 1 onthouding nl. van de heer Wout Schafraet; - raadslid
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het aangepaste subsidiereglement 'ondersteuning opstartende initiatieven kinderopvang'.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Wout Schafraet, Eric Vos en Luc Op de Beeck.
Gelet op het bestuursakkoord 2019 – 2024 van Stad Turnhout.
Gelet op artikel 7, §1 van het Decreet van 9 februari 2018 betreffende het Lokaal Sociaal Beleid waaruit blijkt dat lokale besturen de regierol in handen moeten nemen bij kinderopvang. Ook al is het voor lokale besturen nog wel toegelaten een actorrol op te nemen, dienen beide rollen evenwel van elkaar gescheiden te worden.
Gelet op het gevoerde onderzoek waaruit blijkt dat, hoewel de organisatie van kinderopvang en buitenschoolse opvang heden plaatsvindt in de vzw Kinderopvang Turnhout, er nog altijd een grote afhankelijkheid is van (de diensten van) de Stad Turnhout.
Gelet op het vervolg waarbij onderzocht werd, teneinde de regie- en actorrol verregaander van elkaar te onderscheiden, of de kinderopvang ondergebracht zou kunnen worden in Zorggroep Orion.
Gelet op het standpunt van het Agentschap Binnenlands Bestuur dat kinderopvangactiviteiten ondergebracht kunnen worden in een welzijnsvereniging.
Gelet op artikelen 5 en 6 van de gecoördineerde statuten d.d. 24 februari 2020 van welzijnsvereniging Zorggroep Orion, waaruit blijkt dat Zorggroep Orion de organisatie en het uitbaten van kinderdagverblijven, zowel via gezins- als groepsopvang, kan opnemen als activiteiten.
Overwegende dat artikel 225, §1, tweede lid van het DLB als volgt luidt:
“Met behoud van de toepassing van andere wettelijke en decretale bepalingen mogen de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen hun taken van gemeentelijk belang noch geheel, noch gedeeltelijk overdragen aan andere rechtspersonen.”
Evenwel zouden taken van stedelijk belang uitgevoerd door EVA-vzw’s, zoals vzw Kinderopvang Turnhout, wel overgedragen kunnen worden aan de Stad, waarna deze taken ook overgedragen kunnen worden naar het OCMW en vervolgens naar Zorggroep Orion. Door de kinderopvang over te dragen van de EVA-vzw, een privaatrechtelijke rechtspersoon, aan Zorggroep Orion, een publiekrechtelijke rechtspersoon, worden deze tussenstappen vermeden.
Bovendien is de enige deelgenoot van Zorggroep Orion het OCMW van Turnhout. De exploitatie van de kinderdagverblijven wordt aldus volledig binnen een publieke verzelfstandiging uitgevoerd.
Gezien de exploitatie van kinderdagverblijven door Zorggroep Orion uitgevoerd zal worden, wordt deze taak een OCMW-opdracht. Waar gemeentelijke opdrachten te allen tijde beëindigd kunnen worden, kan dit niet voor OCMW-opdrachten gelet op de waarborg die is ingeschreven in artikel 60, §6 van de OCMW-wet.
Daarbovenop beschikt Zorggroep Orion over de autonomie en expertise inzake het verstrekken van (ouderen-)zorg. De overdracht van de kinderdagverblijven biedt dan ook opportuniteiten op het vlak van kruisbestuiving alsook het creëren van schaalvoordelen.
Ingevolge de overdracht van de kinderopvang wordt het spectrum aan zorgverlening verstrekt door Zorggroep Orion uitgebreid en wordt de doelstelling van Zorggroep Orion, namelijk een zorgcontinuüm verstrekken vanaf de geboorte tot overlijden, bereikt. De overdracht brengt dan ook een betere afstemming van het sociaal beleid met zich mee, doordat Zorggroep Orion alle taken van publieke zorg op zich zal nemen.
Daar de exploitatie van de kinderdagverblijven zal worden overgedragen aan Zorggroep Orion, zal ook het personeel dat op 31 maart 2024 verbonden is aan de kinderdagverblijven overgedragen worden van vzw Kinderopvang Turnhout naar Zorggroep Orion conform de Richtlijn 2001/23/EG van de Raad van 12 maart 2001 inzake de onderlinge aanpassing van de wetgevingen der lidstaten betreffende het behoud van de rechten van de werknemers bij overgang van ondernemingen, vestigingen of onderdelen van ondernemingen of vestigingen. Dit met behoud van het bestaande statuut tot uitdiensttreding van het overgedragen personeel.
Zorggroep Orion zal dan ook binnen haar rechtspositieregeling een specifieke overgangsregeling opnemen voor het over te nemen personeel zodoende dat het personeel onder het publiek statuut tewerkgesteld kan worden, doch hun opgebouwde rechten in globaliteit zal kunnen behouden.
De (financiële) afspraken tussen de Stad Turnhout en Zorggroep Orion voor de exploitatie van de kinderdagverblijven werden uitgewerkt in een addendum bij de samenwerkingsovereenkomst tussen Zorggroep Orion en Stad Turnhout. Twee belangrijke speerpunten in dit addendum zijn:
Het bedrag van deze werkingstoelage is gebaseerd op de begroting van de vzw kinderopvang m.b.t. de kinderdagverblijven voor 2024 en afgerond vastgelegd op 320.000 euro. Voor 2025 en 2026 wordt het bedrag van 2024 genomen + 2% index. Later kunnen deze bedragen bijgestuurd worden op basis van de reële inkomsten en uitgaven waarop we een beter zicht gaan hebben eens de kinderdagverblijven zijn ingekanteld in de werking van de zorggroep Orion.
2024 | 2025 | 2026 |
320 000 euro | 326 400 euro | 332 928 euro |
Tot slot dient benadrukt te worden dat buitenschoolse opvang voorlopig wél nog georganiseerd zal worden door vzw Kinderopvang Turnhout. De EVA-vzw draagt dus conform artikel 225, §1, tweede lid van het DLB niet al haar activiteiten over.
De overdracht van de kinderdagverblijven van de vzw kinderopvang naar Zorggroep Orion is voorzien op 1 april 2024.
De gemeenteraad stemde met 31 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; de heer Reccino Van Lommel; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Koen De Busser; de heer Kevin Janssen; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Jeff Dierckx; de heer Mario Geys; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Vicky Waterschoot; - raadsleden
Er was 1 onthouding nl. van de heer Wout Schafraet; - raadslid
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de overdracht van de exploitatie van de kinderdagverblijven van EVA-vzw Kinderopvang Turnhout naar Zorggroep Orion met ingang van 1 april 2024.
de gemeenteraad hecht goedkeuring aan het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst tussen Stad Turnhout en Zorggroep Orion met betrekking tot de exploitatie van de kinderdagverblijven.
De eerstvolgende algemene vergadering vindt plaats op 12 december 2023 om 20u en zal doorgaan in de Draaiboomstraat 6 te Turnhout.
Volgende punten worden geagendeerd:
De begroting 2023 en 2024 sluiten af met een negatief resultaat. In de vorige jaren werd steeds een positief resultaat gerealiseerd bij de jaarrekening (2022 licht negatief met 155,54 euro). De winsten uit het verleden werden gereserveerd in de bestemde fondsen voor de werking.
In totaal staat er op 31/12/2022 298 484,46 euro op deze bestemde fondsen. In volgende onderverdeling:
132000 - Bestemd fonds: algemene werking: 15 000 euro
132003 - Bestemd fonds: buurtgericht jeugdwerk: 132 218,23 euro
132004 - Bestemd fonds: Turnhout speelt: 55 560,01 euro
132005 - Bestemd fonds: speelpleinwerking: 62 549,29 euro
132006 - Bestemd fonds: projecten: 33 066,93 euro
Indien bij het afsluiten van het boekjaar een negatief resultaat wordt geboekt, zal dit worden afgenomen van de beschikbare reserves.
Decreet lokaal bestuur - titel VII - Hoofdstuk ii: de gemeentelijke extern verzelfstandigde agentschappen - afdeling III Het gemeentelijk extern verzelfstandigd agentschap in privaatrechtelijke vorm - Artikel 246. § 2. De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering van de gemeentelijke vennootschap en vereniging worden door de gemeenteraad uit zijn leden gekozen. De vertegenwoordigers van de gemeente in de algemene vergadering handelen overeenkomstig de instructies van de gemeenteraad.
De gemeenteraad gaat over tot inname van standpunten over de dagorde van de algemene vergadering van vzw JeP. De eerstvolgende algemene vergadering vindt plaats op 12 december 2023 om 20u. Dit overleg zal doorgaan in de Draaiboomstraat 6 te Turnhout.
De agenda is als volgt:
De gemeenteraad gaat over tot de goedkeuring van de begroting van vzw JEP voor 2024.
De gemeenteraad gaat over tot de goedkeuring van de aanstelling van de bedrijfsrevisor.
De gemeenteraad gaat over tot de goedkeuring van de benoeming van nieuwe bestuursleden.
De gemeenteraad gaat over tot de goedkeuring van het ontslag van een bestuurslid.
Artikel 17 van de statuten van vzw JEP bepaalt dat de raad van bestuur bestaat uit de schepen van jeugd en maximaal 1 vertegenwoordiger van elke fractie van de gemeenteraad, al dan niet lid van de gemeenteraad. Gezien er van elke fractie een vertegenwoordiger aanwezig dient te zijn, is het belangrijk om een nieuwe vertegenwoordiger aan te duiden.
Statuten vzw JEP
Artikel 41 van het decreet over het lokaal bestuur
De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van 1 bestuurder in de raad van bestuur van vzw JEP in vervanging van mevrouw Rachida Van Meerten namens de fractie T.I.M.
Mevrouw Ans Hoedemakers wordt aangeduid als bestuurder in de raad van bestuur van vzw JEP in vervanging van mevrouw Rachida Van Meerten namens T.I.M.
De gemeenteraad gaat over tot de aanduiding van 1 bestuurder in de raad van bestuur van vzw JEP in vervanging van meneer Jordie Cramer namens de fractie CD&V.
De heer Bram Taverniers wordt aangeduid als bestuurder in de raad van bestuur van vzw JEP in vervanging van meneer Jordie Cramer namens CD&V.
Een overzicht van de artikels van het contract:
Art. 1: identificatie van de ondertekende partijen
Art. 2: omschrijving van de deelnemende partijen: bibliotheek (abonnee) – Mediargus (vereniging van Vlaamse uitgevers en dagbladen) – Cultuurconnect (houder van de licentie op het gebruik van Belgapress voor bibliotheken)
Art. 3: voorwerp van de overeenkomst: afspraken formuleren over de wijze en voorwaarde van het gebruik, toekenning van recht op toegang, raadpleging en gebruik van de data
Art. 4: definities
Art. 5: recht op toegang: de eindgebruiker (leden van de bibliotheek) krijgen 24u/24u en 7d/7d anonieme toegang tot het Krantenarchief in de lokalen van de aangesloten school, tot Belgapress Kiosk in de lokalen van de bibliotheek en tot Krantenarchief via Mijn Bibliotheek (als lid van de bibliotheek).
Art. 6: recht van raadpleging: de data waartoe Cultuurconnect toegang verleent staan opgelijst in bijlage B van het contract
Art. 7: recht van gebruik van de data: de eindgebruiker (lid van de bibliotheek) mag de informatie oproepen, downloaden, afdrukken voor privédoeleinden. De eindgebruiker mag geen wijzigingen aanbrengen of informatie (auteurs ed) weglaten, mag de informatie niet publiek verspreiden of reproduceren voor commerciële doeleinden. Hij mag de auteur niet schaden, moet illegaal gebruik tegengaan en doet geen afbreuk aan de auteursrechtelijke bescherming van de databank.
Art. 8: regels mbt persoonlijke gegevens van de eindgebruiker: de persoonlijke identificatiegegevens van de eindgebruikers zijn geheim en worden niet verspreid. Bovendien zorgt Cultuurconnect er via tekstboodschappen en de technologische inrichting ervoor dat deze geheimhouding gevrijwaard blijft. Zij past hiermee de GDPR-regels toe en sluit met de bibliotheken hiervoor een datagebruikersovereenkomst. Deze werd voor Stad Turnhout afgesloten volgens het collegebesluit van 21/5/2021: 2021_CBS_00827 - Datagebruikersovereenkomst Gopress - Goedkeuring .
Art. 9: regels mbt het gebruik van de dienst: Belga en Cultuurconnect verbinden zich ertoe het nodige te doen om een optimale toegang tot de site te verzekeren en zijn niet verantwoordelijk voor problemen veroorzaakt door derden. De abonnee is verantwoordelijk voor correct technisch en juridisch gebruik van de data.
Art. 10: auteursrecht: Belga vrijwaart de abonnee van auteursrechtelijke aanspraken, de abonnee heeft geen auteursrechten op de data.
Art. 11: informatie over de helpdesk
Art. 12: informatie over de samenstelling van de vergoeding (zie verder bij Financiële informatie) en betalingsvoorwaarden
Art. 13: duurtijd van de overeenkomst: ze treedt in werking bij de ondertekening, wordt stilzwijgend verlengd en is enkel opzegbaar 3 maanden voor het nieuwe jaar (telkens per 1 januari)
nvt
De gemeenteraad gaat akkoord met de ondertekening van de Overeenkomst Belgapress Kiosk.
De opdracht binnen de huidige overeenkomst 2023 is dezelfde als deze van de overeenkomst 2022. Het jaarlijks maximum subsidiebedrag werd echter verhoogd, met name 170 500 euro. De subsidie is voorzien voor de betaling van
De beoogde doelgroep zijn personen die omwille van druggerelateerde feiten met de gerechtelijke instanties in contact komen. Zij worden doorverwezen door het plaatselijke Justitiehuis. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheid zorgt voor individuele behandeling en/of behandeling in groep. De doelstellingen zijn enerzijds het voorkomen van nieuwe feiten en anderzijds het bijdragen aan een menselijke en toegankelijke justitie.
De wet van 12 mei 2014 tot wijziging van de wet van 30 maart 1994 aangaande sociale bepalingen over de subsidiëring van de justitiehuizen.
Het KB en het MB van 26 december 2015 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder organisaties een financiële hulp kunnen genieten voor de aanwerving van personeel belast met de begeleiding van gerechtelijke maatregelen.
Het MB van 15 juli 2022 tot uitvoering van het KB van 26 december 2015.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de overeenkomst met de Federale Overheidsdienst Justitie, voor het werkingsjaar 2023, inzake de subsidiëring van alternatieve gerechtelijke maatregelen.
De opdracht binnen de huidige overeenkomst 2022 is dezelfde als deze van de overeenkomst 2020-2021. Ook het jaarlijks subsidiebedrag blijft hetzelfde, met name 136 463,63 euro. De subsidie is voorzien voor de betaling van
De beoogde doelgroep zijn personen die omwille van druggerelateerde feiten met de gerechtelijke instanties in contact komen. Zij worden doorverwezen door het plaatselijke Justitiehuis. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheid zorgt voor individuele behandeling en/of behandeling in groep. De doelstellingen zijn enerzijds het voorkomen van nieuwe feiten en anderzijds het bijdragen aan een menselijke en toegankelijke justitie.
De wet van 12 mei 2014 tot wijziging van de wet van 30 maart 1994 aangaande sociale bepalingen over de subsidiëring van de justitiehuizen.
Het KB en het MB van 26 december 2015 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder organisaties een financiële hulp kunnen genieten voor de aanwerving van personeel belast met de begeleiding van gerechtelijke maatregelen.
Het MB van 15 juli 2022 tot uitvoering van het KB van 26 december 2015.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de overeenkomst met de Federale Overheidsdienst Justitie, voor het werkingsjaar 2022, inzake de subsidiëring van alternatieve gerechtelijke maatregelen.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Eric Vos.
De gemeenteraad keurt sinds 1996 onafgebroken overeenkomsten goed tussen de Stad Turnhout en de F.O.D. Justitie in het kader van subsidies voor de projecten alternatief gerechtelijke maatregelen. Sinds 2 jaar worden deze overeenkomsten afgesloten met het Vlaams Agentschap Handhaving en Justitie. De subsidie is voorzien voor de subsidiëring van 1,5 FTE niveau A en 1 FTE niveau B. De beoogde doelgroep zijn personen die omwille van druggerelateerde feiten met de gerechtelijke instanties in contact komen. Zij worden doorverwezen door het plaatselijke Justitiehuis. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheid zorgt voor individuele behandeling en/of behandeling in groep. De doelstellingen zijn enerzijds het voorkomen van nieuwe feiten en anderzijds het bijdragen aan een menselijke en toegankelijke justitie.
Het is ons stadsbestuur toegestaan om de toelage die we krijgen in het kader van gerechtelijke alternatieve maatregelen geheel of gedeeltelijk over te dragen aan een vereniging
zonder winstoogmerk of een stichting van openbaar nut die voor de uitvoering van de betoelaagde opdrachten zal
instaan. Er moet dan steeds een samenwerkingsakkoord afgesloten worden tussen de vzw en ons stadsbestuur. Sinds 1996 wordt er daarom een samenwerkingsakkoord afgesloten tussen ons stadsbestuur en de vzw C.G.G. Na overleg tussen stadsbestuur en vzw C.G.G. werd daarom besloten
om opnieuw een samenwerkingsakkoord voor 4 jaar aan te gaan. Dit nieuwe samenwerkingsakkoord 2024-2027 regelt o.a. de betaling van de meerkosten aan personeelskosten van de betrokken medewerkers. In dit akkoord werd opnieuw afgesproken dat Stad Turnhout en het C.G.G Kempen ieder de helft van deze meerkosten dragen. Dit akkoord wordt
ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorgelegd en in bijlage gevoegd.
De wet van 12 mei 2014 tot wijziging van de wet van 30 maart 1994 aangaande sociale bepalingen over de subsidiëring van de justitiehuizen. Het KB en het MB van 26 december 2015 tot vaststelling van de voorwaarden waaronder organisaties een financiële hulp kunnen genieten voor de aanwerving van personeel belast met de begeleiding van gerechtelijke maatregelen.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het samenwerkingsakkoord met de v.z.w. Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg Kempen voor de werkingsjaren 2024-2027 inzake de alternatief gerechtelijke maatregelen.
Het gebouw werd midden oktober 2023 opgeleverd door de aannemer. Daarna volgden nog de inrichtingswerken (oa maatmeubilair). De ruimtes kunnen inmiddels in gebruik worden genomen. Voor de stad betekent dit concreet:
1. Kinderopvang Bouwschen Pad
De ruimtes werden finaal afgewerkt met vast meubilair en andere inrichtingen. Vervolgens zijn de eerste 8 kinderen kort na de herfstvakantie 2023 opgevangen. Zodra de opstartfase achter de rug is, kan de uitbreiding tot 18 plaatsen doorgaan.
2. Multifunctionele ruimtes
De multifunctionele ruimte aan de gemeenschappelijke inkomhal werd initieel ontworpen als ruimte voor een zorgbib maar kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden: als tentoonstellingsruimte, gebruiksruimte, informatiecentrum etc.
Sedert de ondertekening van de erfpachtovereenkomst heeft de werking van LiCalab enige transformatie doorgaan. Op 9 juli 2020 ondertekenden stad en Thomas More Kempen VZW een samenwerkingsovereenkomst over de zorgproeftuin waarin de krijtlijnen voor verdere samenwerking werden bekrachtigd in het bijzonder wat betreft de activiteiten van LiCalab in Turnhout en de uitbouw van Slim Turnhout als zorginnovatieve pool. De activiteiten van LiCalab werden vervolgens ingekanteld binnen de organisatie van Thomas More. De bestaande vzw LiCalab werd ontbonden en vereffend. De werking van LiCalab is echter nog steeds een feit.
In de verdere samenwerking, onder meer ook met partner Zorggroep Orion, werd duidelijk dat er geen nood is om een exclusieve permanente ruimte te voorzien voor de werking van de proeftuin, noch voor kantoren, noch voor een permanente zorgbib.
Wel zullen er zeer regelmatig activiteiten worden georganiseerd in het Pioniersgebouw. Samen met Zorggroep Orion werd bepaald welke activiteiten de komende jaren gezamenlijk georganiseerd worden en welke projecten daarvan zullen doorgaan in Niefhout. LiCalab zal daarbij co-creatiesessies organiseren en onder meer een proefproject starten waarbij nieuwe zorgtoepassingen worden tentoongesteld en opleidingen kunnen worden gegeven (april-november). Deze activiteiten sluiten naadloos aan bij de activiteiten van De Wissel.
3. Huis van het Kind
Het decreet Preventieve Gezinsondersteuning krijgt vorm via lokale samenwerkingsverbanden genaamd 'Huizen van het Kind', waar initiatieven worden gebundeld, zodat er een ondersteunend aanbod is voor elk kind en elk gezin afgestemd op de behoeften.
Het samenwerkingsverband in RIT heeft een uitgebreid kwaliteitskader uitgewerkt met alle betrokken partners waarin criteria werden bepaald waaraan partners moeten voldoen om deel uit te maken van het Huis. Met het Pioniersgebouw kan er nu ook een fysiek punt in gebruik worden genomen.
Volgende invullingen zijn voorzien:
- Peuterspeelpunt en speelotheek: de peuterspeelpunten in het centrum van de stad (De Warande en ’t Antwoord) worden gecentraliseerd in het Pioniersgebouw tegen einde 2023. De peuterspeelpunten in De Schoor en het Sportpunt in de stedelijke sporthal blijven behouden.
De speelotheken in de Parkwijk, Zevendonk en het Merodecenter werden gesloten. Hun werking wordt mee overgebracht naar de centrale speelotheek in het Huis van het Kind. Ook de coördinator van de peuterspeelpunten en de speelotheek heeft in het Pioniersgebouw een vaste uitvalsbasis.
- De werking van MoederTaal (voorheen: Mama Leert) wordt van de Wollewei overgebracht naar het Huis van het Kind. Dit is gepland vanaf januari 2024. Vier voormiddagen per week kunnen mama en kind hier terecht.
- Binnen het Huis van het Kind worden verder ook allerlei aanleunende initiatieven mogelijk: kinderloket, ‘vindplaats’/uitvalsbasis voor de brugfiguren, infosessies voor jonge ouders,…
- Consultatiebureau van vzw Rebelle. De consultatiebureaus in Vlaanderen bieden gratis dienstverlening aan (in nauwe samenwerking met Kind en Gezin) om de groei van baby’s mee op te volgen. Jonge ouders kunnen er terecht bij een arts of verpleegkundige voor advies, controle en begeleiding. In het Pioniersgebouw zijn drie exclusieve ruimtes voorbehouden voor het consultatiebureau: een omkleedruimte, een dokters- en verpleegsterkabinet. Tijdens het wachten kan gebruik gemaakt worden van de ruimte van het Peuterspeelpunt.
Vzw Rebelle zal eind 2023 haar locatie in de Merodelei 40 opzeggen en sluit een gebruiksovereenkomst voor onbepaalde duur met de stad voor het gebruik van de ruimtes in het Huis van het Kind welke ter goedkeuring voorligt aan de gemeenteraad. De opstart is voorzien op 1 januari 2024.
Vanuit het Huis vh Kind werden er tevens synergieën gevonden met LiCalab, in de vorm van projecten waarbij ook ouders en focusgroepen kunnen worden bevraagd.
- Decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, Art 2 en Art 41, 11° met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad
- Decreet inzake de organisatie van preventieve gezinsondersteuning van 29/11/2013. Het decreet mondt uit in samenwerkingsverbanden Huizen van het Kind.
De gemeenteraad neemt kennis van de invulling van de stedelijke ruimtes op het gelijkvloers in het Pioniersgebouw en hecht goedkeuring aan de ontwerpovereenkomst voor onbepaalde duur met partner vzw Rebelle voor het consultatiebureau in het Huis van het Kind.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Jan Van Steenbergen, Jan Van Otten en Eric Vos.
BK Gravel is een samenwerking met sportevenementen bureau Golazo Sports NV. Dit evenement heeft een grote uitstraling en hierdoor zal Turnhout in the picture komen.
Dit evenement kan enkel doorgaan mits brede ondersteuning van andere stedelijke diensten. In het bijzonder maar niet uitsluitend, Evenementen, Stadspromotie, Sportdienst, Communicatie, Site & Logistiek, Facility Management, Ondernemen & werk, Mobiliteit, Beleidsadviseur noodplanning en Politie.
Voor de concrete organisatie zal er i.k.v. de vergunning een aparte collegebundel worden opgemaakt.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 stemmen tegen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden
De gemeenteraad gaat akkoord met bijgevoegde overeenkomst tussen stad Turnhout en Golazo Sports NV met als doel de voorwaarden te omschrijven en vast te leggen waaronder Turnhout zal optreden als gaststad voor het BK Gravel op 01 mei in 2024.
De gemeenteraad gaat akkoord met de beschrijving van de prestaties die door stad Turnhout worden geleverd en de ondersteuning die door de organisatie van de BK Gravel wordt geboden in ruil voor deze prestaties.
De omschrijving van de exacte afspraken in het kader van deze samenwerking zijn opgenomen in huidige overeenkomst alsook in de bijlage van deze overeenkomst, die er integraal deel van uitmaakt. De beschrijvingen in deze overeenkomst worden tevens opgenomen in een organisatiedraaiboek dat in overleg tussen partijen wordt goedgekeurd en gevalideerd als integraal deel van de overeenkomst.
Deze overeenkomst wordt afgesloten voor 1 editie in 2024 en neemt een aanvang op datum van ondertekening. De overeenkomst zal eindigen daags na afloop van het BK Gravel in 2024. De overeenkomst bevat alsook een clausule ‘overmacht – datumverschuiving’ en een clausule ‘afgelasting’.
De gemeenteraad belast het college van burgemeester en schepenen met de uitvoering van deze overeenkomst.
Om aan de vraag van WSE tegemoet te komen, bestendigen we de bestaande samenwerkingsovereenkomst met WEB (klusdienst Assist) binnen het kader van de aanvullende lokale diensten (ALD) en zetten we verder in op deze lokale dienst van algemeen economisch belang (DAEB). De opdracht is namelijk niet gewijzigd.
Deze beslissing geldt maximum voor de periode van de overgangsfase tot eind 2025. We voegen deze toe als addendum aan de samenwerkingsovereenkomst.
Om in aanmerking te komen voor deze werkingssubsidie in het kader van ALD voldoet het initiatief, naast de DAEB-voorwaarden, ook aan de voorwaarden van aanvullende lokale diensten:
Er wordt nagegaan of voldaan is aan de staatssteunregeling, overcompensatie en er is in een terugbetalingsregeling voorzien.
De financiering van de dienstverlening gebeurt met toepassing van Besluit van de EU Commissie van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen.
De Gemeenteraad kent binnen de overgangsfase van 1/7/2023 tot en met 31/12/2025 een deel van de door WSE toegekende werkingssubsidie aanvullende lokale diensten toe aan WEB vzw die dit bedrag op haar beurt mee verwerkt in het financieel rapport dat zij, zoals eerder overeengekomen, bezorgen aan het eind van elk boekjaar.
Het betreft:
4800 euro voor 2023 (periode 1/7/2023-31/12/2023)
9600 euro voor 2024 (periode 1/1/2024-31/12/2024)
4800 euro voor 2025 (periode 1/1/2025- 30/6/2025)
De gemeenteraad en WEB vzw voegen deze beslissing als een addendum toe aan de samenwerkingsovereenkomst.
Om aan de vraag van WSE tegemoet te komen, bestendigen we de bestaande samenwerkingsovereenkomst met Blenders (digidak) binnen het kader van de aanvullende lokale diensten (ALD) en zetten we verder in op deze lokale dienst van algemeen economisch belang (DAEB). De opdracht is namelijk niet gewijzigd.
Deze beslissing geldt maximum voor de periode van de overgangsfase tot eind 2025. We voegen deze toe als addendum aan de samenwerkingsovereenkomst.
Om in aanmerking te komen voor deze werkingssubsidie in het kader van ALD voldoet het initiatief, naast de DAEB-voorwaarden, ook aan de voorwaarden van aanvullende lokale diensten:
Er wordt nagegaan of voldaan is aan de staatssteunregeling, overcompensatie en er is in een terugbetalingsregeling voorzien.
De financiering van de dienstverlening gebeurt met toepassing van Besluit van de EU Commissie van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen.
De Gemeenteraad kent binnen de overgangsfase van 1/7/2023 tot en met 31/12/2025 een deel van de door WSE toegekende werkingssubsidie aanvullende lokale diensten toe aan Blenders vzw die dit bedrag op haar beurt mee verwerkt in het financieel rapport dat zij, zoals eerder overeengekomen, bezorgen aan het eind van elk boekjaar.
Het betreft:
7500 euro voor 2023 (periode 1/7/2023-31/12/2023)
15000 euro voor 2024 (periode 1/1/2024-31/12/2024)
7500 euro voor 2025 (periode 1/1/2025-30/6/2025)
De gemeenteraad en blenders vzw voegen deze beslissing als een addendum toe aan de samenwerkingsovereenkomst.
Om aan de vraag van WSE tegemoet te komen, bestendigen we de bestaande samenwerkingsovereenkomst met Aas+ vzw (fietspunten) binnen het kader van de aanvullende lokale diensten (ALD) en zetten we verder in op deze lokale dienst van algemeen economisch belang (DAEB). De opdracht is namelijk niet gewijzigd.
Deze beslissing geldt maximum voor de periode van de overgangsfase tot eind 2025 of tot het einde van de opdrachtverklaring. We voegen deze toe als addendum aan de samenwerkingsovereenkomst.
Om in aanmerking te komen voor deze werkingssubsidie in het kader van ALD voldoet het initiatief, naast de DAEB-voorwaarden, ook aan de voorwaarden van aanvullende lokale diensten:
Er wordt nagegaan of voldaan is aan de staatssteunregeling, overcompensatie en er is in een terugbetalingsregeling voorzien.
De financiering van de dienstverlening gebeurt met toepassing van Besluit van de EU Commissie van 20 december 2011 betreffende de toepassing van artikel 106, lid 2, van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie op staatssteun in de vorm van compensatie voor de openbare dienst, verleend aan bepaalde met het beheer van diensten van algemeen economisch belang belaste ondernemingen.
De Gemeenteraad kent binnen de overgangsfase van 1/7/2023 tot en met 31/12/2025 een deel van de door WSE toegekende werkingssubsidie aanvullende lokale diensten toe aan aas+ vzw die dit bedrag op haar beurt mee verwerkt in het financieel rapport dat zij, zoals eerder overeengekomen, bezorgen aan het eind van elk boekjaar op voorwaarde dat de opdrachtverklaring van kracht blijft.
Het betreft:
42 879 euro voor 2023 (periode 1/7/2023-31/12/2023)
85 759 euro voor 2024 (periode 1/1/2024-31/12/2024)
42 879 euro voor 2025 (periode 1/1/2025-30/6/2025)
De gemeenteraad en aas+ vzw voegen deze beslissing als een addendum toe aan de opdrachtverklaring.
Gezien de huidige evoluties in het ziekenhuislandschap en de vraag van de overheid om middelen rationeler en efficiënter in te zetten, blijkt dat de huidige vormen van samenwerking tussen AZ Herentals en AZ Turnhout niet langer volstaan om verdere optimalisatie van de coördinatie en taakverdeling tussen de ziekenhuizen te realiseren. Beide partijen maken een protocolakkoord op als volgende logische stap in hun samenwerking.
Beide partijen wensen via een gepaste overkoepelende structuur een eenheid van visie, beleid en vermogen tussen beide ziekenhuizen te realiseren. Om dit te realiseren, wordt een nieuwe gezamenlijke structuur ingericht, Newco vzw (generieke benaming, hierna de ‘Newco’) die de vorm zal aannemen van een ziekenhuisvereniging-vzw.
Voorafgaand aan verdere stappen en in uitvoering van een beslissing van de raden van bestuur van beide partijen werd opdracht gegeven aan Deloitte om een due diligence onderzoek uit te voeren wat betreft de financiële performantie enerzijds en gebouwen en uitrusting anderzijds om zo mogelijke risico’s te detecteren wat betreft de eenheid van vermogen. Overeenkomstig het rapport van deze due diligence werden geen risico’s of bedreigingen geïdentificeerd die een impact kunnen hebben op het uitwerken van een verder doorgedreven samenwerking tussen beide ziekenhuizen.
AZ Turnhout en AZ Herentals hebben een positief advies verkregen van hun respectievelijke medische raden met betrekking tot de ondertekening van dit protocol.
De gemeenteraad keurt het protocolakkoord tussen AZ Turnhout en AZ Herentals goed.
De uitgevoerde haalbaarheidsstudie maakte duidelijk dat het o.b.v. de toenmalige aardgasprijzen op economisch vlak moeilijk zou zijn om een meer ecologisch alternatief tegen dezelfde kostprijs waar te maken. Deze omstandigheden zijn ondertussen echter grondig gewijzigd, in het voordeel van een duurzame transitie-bron, en bovendien zou er op basis van een eerste verkenning voldoende warmtepotentieel beschikbaar zijn aan relatief lage investeringskost, in de vorm van riothermie.
Collectieve warmte(voorziening) is een ongereguleerde markt in Vlaanderen en is economisch gezien een zgn. 'natuurlijke monopolie' - waarbij omwille van haalbaarheid en rendabiliteit een enkele partij zich bij voorkeur de verschillende rollen van productie, distributie en levering toe eigent.
Echter, rekening houdend met de beheersoverdracht aan Iveka en het bereiken van een bijkomende overeenkomst met Fluvius en zijn rol als warmtenetbeheerder, specifiek m.b.t. warmtecluster Parkwijk, neemt de stad het initiatief om een opdracht in de markt te zetten voor diensten met als voorwerp het produceren en/of leveren van duurzame warmte- (en evt. koelte) voor de Parkwijk & omgeving Stadspark.
Dit om de omslag naar duurzame warmte effectief te waarborgen en deze niet in de tijd vooruit te schuiven, voorbij een point-of-no-return voor collectieve warmte.
De gemeenteraad keurt de projectdefinitie en selectieleidraad voor de overheidsopdracht "Het produceren en/of leveren van duurzame warmte (en evt. koelte) voor Parkwijk & omgeving Stadspark" goed.
Collectieve warmte(voorziening) is een ongereguleerde markt in Vlaanderen en is economisch gezien een zgn. 'natuurlijke monopolie' - waarbij omwille van haalbaarheid en rendabiliteit een enkele partij zich bij voorkeur de verschillende rollen van productie, distributie en levering toe eigent.
Echter, rekening houdend met de beheersoverdracht aan Fluvius (goedgekeurd in zitting van 29 mei 2017, zie besluit 2017_GR_00105) enerzijds en anderzijds een ontwerp van decreet (tot wijziging van het Gerechtelijk Wetboek, het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid en het Energiedecreet van 8 mei 2009) wordt er een overeenkomst gesloten met Fluvius om zijn rol als warmtenetbeheerder op te nemen specifiek voor de warmtecluster Parkwijk en, indien uit het verloop van een overheidsopdracht nodig blijkt, eventueel ook de rol van producent en/of leverancier.
Dit om de omslag naar duurzame warmte effectief te waarborgen en deze niet in de tijd vooruit te schuiven, voorbij een point-of-no-return voor collectieve warmte in de Parkwijk en omgeving.
Besluit "2017_GR_00105 - Inname van standpunten over de dagorde en vaststelling van het mandaat van de volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager in de Algemene Vergadering tevens Jaarvergadering van Iveka op 20 juni 2017 - Goedkeuring (Gemeenteraad)"
De gemeenteraad keurt de overeenkomst met Iveka (vertegenwoordigd door Fluvius) goed m.b.t het opnemen van de rol van warmtenetbeheerder in de Parkwijk en omgeving Stadspark en, zo nodig, als producent en/of leverancier van warmte (en evt. koelte).
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking per partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten werden afgesloten voor een periode van 2 jaar, wat omwille van de corona-epidemie werd verlengd. Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met AR-TUR vzw goed.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking per partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten werden afgesloten voor een periode van 2 jaar, wat omwille van de corona-epidemie werd verlengd. Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met HETGEVOLG goed.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking per partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten werden afgesloten voor een periode van 2 jaar, wat omwille van de corona-epidemie werd verlengd. Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met Kunst in Zicht goed.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking per partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten werden afgesloten voor een periode van 2 jaar, wat omwille van de corona-epidemie werd verlengd. Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met MOOOV goed.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking per partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten werden afgesloten voor een periode van 2 jaar, wat omwille van de corona-epidemie werd verlengd. Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met STORMOPKOMST goed.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking per partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten werden afgesloten voor een periode van 2 jaar, wat omwille van de corona-epidemie werd verlengd. Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met Strip Turnhout vzw goed.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking per partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten werden afgesloten voor een periode van 2 jaar, wat omwille van de corona-epidemie werd verlengd. Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met Theater Stap vzw goed.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking per partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten werden afgesloten voor een periode van 2 jaar, wat omwille van de corona-epidemie werd verlengd. Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met Kaaiman goed.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking per partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten werden afgesloten voor een periode van 2 jaar, wat omwille van de corona-epidemie werd verlengd. Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met de Mannschaft goed.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking per partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten werden afgesloten voor een periode van 2 jaar, wat omwille van de corona-epidemie werd verlengd. Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met Organroxxvzw goed.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking van partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen op: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen op: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten worden afgesloten voor een periode van 2 jaar en geëvalueerd. Na deze periode wordt bekeken of er nieuwe instroom mogelijk/nodig is en of er verschuivingen kunnen / moeten gebeuren binnen de groep van convenantpartners.
Stad Turnhout sluit met een aantal culturele / kunstenorganisaties convenanten af. Deze organisaties hebben hun uitvalsbasis in Turnhout, net zoals een wezenlijk onderdeel van hun werking. De organisaties waar een convenant mee afgesloten wordt, zorgen mee voor een divers en kwalitatief kunstenlandschap. Inhoudelijk zijn ze volledig zelf verantwoordelijk. Al deze organisaties zijn, of streven naar, een professionele werking. Dat is terug te vinden in de werkwijze, maar ook in de ambities om gesubsidieerd te worden op Vlaams niveau.
De convenanten worden afgesloten voor een periode van twee jaar en worden geëvalueerd. Dit betekent dat er – in tegenstelling tot de voorbije legislaturen – korter op de bal gespeeld kan worden en in- en uitstroom en eventuele groei tot de mogelijkheden behoort. Meer dan vroeger is ook het kunstenlandschap dynamisch. Deze nieuwe manier van werken is samen met de bestaande convenantpartners ontwikkeld en ook door hen gedragen.
Vzw De Ruimte organiseert met een team van professionele kunstenaars laagdrempelige sociaal-artistieke projecten vanuit een zeefdrukatelier. Ze treden daarnaast ook naar buiten, zoals tijdens de eerste editie van Stadsfestival Stadstoeren. Een organische wisselwerking tussen begeleidende kunstenaar en deelnemer wordt nagestreefd. De Ruimte werd opgericht in 2017 en zoekt nu manieren om te professionaliseren. De organisatie werkt samen met zowel artistieke als sociale partners zoals de Warande, HETGEVOLG, Blenders, Ligo Kempen en Fedasil.
Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant met De Ruimte goed.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Dieter De Quick, Astrid Wittebolle en Eric Vos.
MOOOV is de juiste partner om de juiste stappen bij dit onderzoek te zetten en geschikte partijen te betrekken. MOOOV is eveneens goed vertrouwd met het stedelijke weefsel en de werking van de betrokken stadsdiensten. Zij vormen de schakel met de andere organisaties.
Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017 (en latere wijzigingen)
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 tegenstemmen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad keurt de convenant tussen Stad Turnhout en MOOOV met betrekking onderzoek naar het ontsluiten van de site van Den Bond als nieuwe ontmoetingsplek met arthouse-cinema goed.
In de Kamiel Van Baelenstraat zijn twee tragewegverbindingen waarvan er één uitgeeft in de Neerhofstraat en één in de Joris de Hozestraat. De doorsteekjes lopen tussen de verschillende bouwpercelen door. Vandaag worden deze tragewegverbindingen gebruikt door fietsers, steps, speedpedelecs, brommers, enz... Omdat de weginfrastructuur hier op dit moment niet voor aangepast is, wordt er voorgesteld om deze tragewegverbindingen enkel toe te staan voor voetgangers en fietsers.
Kamiel Van Baelenstraat is ondergeschikt aan de Noord-Brabantlaan, die een hoofdweg is.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
Kamiel Van Baelenstraat ligt in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Een dwarsstreep gevormd door witte driehoeken, conform artikel 76.2 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, duidt de plaats aan waar bestuurders zo nodig moeten stoppen om voorrang te verlenen.
De verplichting wordt opgelegd rechts te rijden langs de aangelegde middenberm.
De verkeersborden D1d worden aangebracht.
Er is een tragewegverbinding tussen:
Deze verbindingen zijn verboden voor gemotoriseerd verkeer.
De aanduiding gebeurt aan weerskanten met de verkeersborden C3 met onderbord M2.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Mario Geys.
In het doodlopend stukje straat in de Tieblokkenlaan staan regelmatig vrachtwagens en/of bussen van De Lijn hinderlijk geparkeerd in de bermen. Aan de overzijde van de straat, ter hoogte van de bedrijven met nummers 4 en 6 is reeds een stilstaan- en parkeerverbod voorzien. Om te voorkomen dat voertuigen zich aan de overzijde van de straat gaan parkeren, wordt er voorgesteld om ook aan die kant van de straat een stilstaan- en parkeerverbod in te voeren.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 tegenstemmen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Tieblokkenlaan, gestemd in de zitting van 22 februari 2021 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Het gedeelte Tieblokkenlaan richting huisnummers 4 - 6 is ondergeschikt aan de Tieblokkenlaan, die een hoofdweg is.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
De bestuurders rijdend in de Tieblokkenlaan genieten voorrang op de bestuurders rijdend in alle daarop uitkomende openbare wegen.
De verkeerborden B15 worden aangebracht.
Het verbod wordt opgelegd in de door de pijl aangeduide richting naar links af te slaan voor voertuigen zwaarder dan 3,5 ton, uitgezonderd laden en lossen, ter hoogte van het kruispunt met de Steenweg op Tielen komende van de Slachthuisstraat.
Het verkeersbord C31 met onderbord wordt aangebracht.
Het verbod wordt opgelegd in de door de pijl aangeduide richting af te slaan, uitgezonderd fietsers en bromfietsen klasse A en P, ter hoogte van het kruispunt met het spoorwegfietspad.
De verkeersborden C31 met onderbord worden aangebracht.
De snelheid wordt beperkt tot 50 km/u, in het gedeelte Tieblokkenlaan richting huisnummers 4 - 6.
De zoneverkeersborden C43 worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Het stilstaan en parkeren wordt verboden, langs beide zijden van de straat in het stukje Tieblokkenlaan dat doodloopt in noordelijke richting tussen de nummers 4a en 8.
De verkeersborden E3 met onderborden worden aangebracht.
De rijbaan wordt verdeeld in rijstroken aan het kruispunt met de Slachthuisstraat.
Een verplicht fietspad werd aangelegd op eigen bedding langs de beide zijden en over de ganse lengte van de straat.
De verkeersborden D7 worden aangebracht.
De denkbeeldige rand van de rijbaan wordt gemarkeerd door brede witte doorlopende strepen, langs de beide zijden en over de ganse lengte van de straat volgens artikel 72.2 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Een stopstreep wordt gemarkeerd aan het kruispunt met de Steenweg op Tielen.
Een oversteekplaats, die de fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten volgen om de rijbaan over te steken, wordt gemarkeerd door twee onderbroken strepen gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen ter hoogte van de spoorwegovergang en de Slachthuisstraat en dit volgens artikel 72.3 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
De verkeersborden F50 worden aangebracht.
Een oversteekplaats die fietsers en bestuurders van tweewielige bromfietsen moeten volgen om de rijbaan over te steken, wordt gemarkeerd door twee onderbroken strepen, gevormd door witte vierkanten of parallellogrammen conform artikel 76.4 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg ter hoogte van het kruispunt met de Slachthuisstraat.
De verkeersborden F50 worden aangebracht.
Aan de fietsoversteek bij de spoorweg is een middeneiland voorzien.
Dit wordt aangeduid met het verkeersbord D1.
Aan het kruispunt met de Slachthuisstraat wordt het tracé van de weg aangeduid met het verkeersbord GVIII.
Wanneer de Otterstraat, één van de invalswegen naar de Grote Markt, opnieuw aangelegd zal worden, zullen de voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap op het openbaar domein verdwijnen. Deze voorbehouden plaatsen zijn gelegen op een boogscheut van de Grote Markt en ze worden zeer frequent gebruikt. Het lijkt dus van zelfsprekend om ze op een andere, gebruikelijke locatie opnieuw in te richten.
Na suggesties van verschillende gebruikers om ze in te richten in de Baron Frans du Fourstraat, lijkt de ideale oplossing aangeboden te zijn. De twee parkeerplaatsen die het dichtst bij de Grote Markt gelegen zijn aan de noordkant van de straat, zouden uiterst geschikt zijn als voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap. Ze beschikken over voldoende vrije ruimte voor of achter de parkeerplaats. Bovendien is de Baron Frans du Fourstraat een belangrijke straat die uitgeeft op de Grote Markt én er zijn nog geen voorbehouden plaatsen aanwezig in de straat.
Baron Frans du Fourstraat is een gemeenteweg binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
Er wordt goedkeuring gehecht aan de hierna volgende aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake de Baron Frans du Fourstraat.
Het gemeenteraadsbesluit van 24 juni 2019 en alle voorgaande gemeenteraadsbeslissingen inzake het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake Baron Frans du Fourstraat worden opgeheven.
De Baron Frans du Fourstraat, voor het gedeelte tussen de inrit van parking Turnova en de inrit van de parking onder de woonblok aan Academieplein 10, wordt aangeduid als voetgangerszone.
Fietsers zijn toegelaten in de voetgangerszone.
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden F103 en F105 met het symbool van een fietser.
Er wordt een vooraankondiging geplaatst in het begin van de straat, op de Grote Markt, met een onderbord met afstandsbepaling van 80m.
In de voetgangerszone geldt een beperkt enkelrichtingverkeer in de richting van de Hoveniersstraat. Fietsers zijn toegelaten in beide richtingen.
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden F19 en C1 met de onderborden M4 en M2.
Aan het einde van de voetgangerszone wordt het bord A39 geplaatst om het verkeer dat in beide richtingen mag rijden, aan te kondigen.
Aansluitende bij de Grote Markt, geldt een zone parkeerverbod tot aan het begin van de voetgangerszone.
De zone wordt aangeduid aan het begin en het einde met de zoneborden ZE1 en ZE1/.
Het verkeer dat uit de ondergrondse parking van Turnova komt, wordt verplicht om linksaf te slaan richting de Grote Markt en vervolgens rechts af te slaan naar de Patersstraat.
Dit wordt aangeduid met de verkeersborden:
De Baron Frans du Fourstraat is gelegen in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Een stilstaan- en parkeerverbod geldt aan de noordkant van de straat, vanaf tegenover het pand Schoolstraat 1 tot aan het begin van de voetgangerszone.
Dit wordt aangeduid met de verkeersborden E3 met onderborden Xa, Xb en Xd.
Een parkeerverbod wordt aangeduid:
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden E1 met onderborden Xa, Xb en Xd.
Er geldt een verbod voor verkeer dat hoger is dan 2,70m, op het inrijden van de Baron Frans du Fourstraat langs de Grote Markt.
Dit wordt aangeduid met het verkeersbord C29 met onderbord 'uitgezonderd laden en lossen'.
Een schoolomgeving wordt aangeduid ter hoogte van de Baron Frans du Fourstraat 4 en aan het kruispunt met de Hoveniersstraat.
De verkeersborden A23 worden aangebracht.
Een oversteekplaats voor voetgangers, conform artikel 76.3 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, wordt aangebracht ter hoogte van het kruispunt met de Nijverheidsstraat.
De Baron Frans du Fourstraat wordt ingericht als fietsstraat, m.u.v. de voetgangerszone.
De zoneverkeersborden ZF111 en ZF113 worden aangebracht op alle toe- en uitgangswegen.
Het is niet toegestaan om vanuit de Baron Frans du Fourstraat de Nijverheidsstraat in te rijden.
De verkeersborden C31 met onderbord M2 worden aangebracht.
De bestuurders die rijden naar het kruispunt met de Hoveniersstraat genieten voorrang op bestuurders die rijden in de daarop uitmondende openbare wegen.
Het verkeersbord B15 wordt aangebracht.
Er zijn twee voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap op de hoek met de Nijverheidsstraat.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9a met onderbord met afstandsbepaling.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel.
In functie van de zichtbaarheid van het doorgaand verkeer op spelende kinderen wordt het parkeerverbod aan de noordzijde van de Jozef Simonslaan verlengd. Momenteel geldt er parkeerverbod tot huisnummer 33, deze zal worden verlengd tot huisnummer 37.
Uit een kruispunttelling blijkt dat er een auto-sluiproute langs het speelplein loopt. Er wordt daarom voorgesteld om een verkeersfilter te plaatsen met paaltjes schuin over het kruispunt met de Jozef Simonslaan en de Voldersstraat. Op die manier ontstaan er twee rijlussen voor auto's; één met de Meibloemstraat en de Voldersstraat en een tweede met de Jozef Simonslaan en de Boerenkrijglaan. Het voordeel hiervan is dat autobestuurders steeds kunnen rondrijden. Keren wordt daarom overbodig en is bovendien ook niet meer wenselijk in de buurt van een speelplein.
Op 14 september 2022 werd er een eerste buurtvergadering gehouden met de bewoners van de omliggende straten waaronder de Jozef Simonslaan, Meibloemstraat, Klaproosstraat en Boerenkrijglaan. Er werd besproken hoe de invulling van het speelplein kon gerealiseerd worden en er werden een aantal mogelijke oplossingen voor de verkeersproblematiek afgetoetst. De buurt was akkoord voor de aanleg van een verkeersfilter voor auto's op het kruispunt met de Jozef Simonslaan en de Voldersstraat. Na een tweede buurtvergadering op 22 november 2022 en een derde op 9 mei 2023 werd ook op het aanbrengen van snelheidsremmers, het invoeren van enkelrichtingen en het omvormen van de groenzone naar een belevingsplein positief gereageerd. De bewoners vinden dat de parkeerplaatsen naast het speelpleintje weg of verschoven moeten worden.
De Jozef Simonslaan behoort tot het beheer van de stad en is gelegen binnen de bebouwde kom.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 stemmen tegen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Jozef Simonslaan, gestemd in zitting van 29 juni 2015 en alle andere voorgaande besluiten op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Jozef Simonslaan ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
De Jozef Simonslaan is ondergeschikt aan de Steenweg op Gierle die een hoofdweg is.
Het verkeersbord B1 wordt geplaatst voor de aansluiting met de Steenweg op Gierle.
Het parkeren wordt verboden:
Dit wordt aangeduid met de verkeersborden E1 voorzien van de nodige onderborden GXa, GXb of GXd.
Uit een kruispunttelling blijkt dat er een auto-sluiproute langs het speelplein loopt. Er wordt daarom voorgesteld om enkelrichtingsverkeer in te voeren in een deel van de Meibloemstraat en een verkeersfilter te plaatsen met paaltjes schuin over het kruispunt met de Jozef Simonslaan en de Voldersstraat. Op die manier ontstaan er twee rijlussen voor auto's; één met de Meibloemstraat en de Voldersstraat en een tweede met de Jozef Simonslaan en de Boerenkrijglaan. Het voordeel hiervan is dat autobestuurders steeds kunnen rondrijden. Keren wordt daarom overbodig en is bovendien ook niet meer wenselijk in de buurt van een speelplein.
Gezien deze maatregelen zal er mogelijk door automobilisten gekozen worden om de Klaproosstraat of de Koningslaan te nemen. De Klaproosstraat is niet breed. Extra verkeer is niet wenselijk. Door enkelrichtingsverkeer in te voeren in de Klaproosstraat van zuid naar noord beperken we ook hier het sluipverkeer.
Op 14 september 2022 werd er een eerste buurtvergadering gehouden met de bewoners van de omliggende straten waaronder de Jozef Simonslaan, Meibloemstraat, Klaproosstraat en Boerenkrijglaan. Er werd besproken hoe de invulling van het speelplein kon gerealiseerd worden en er werden een aantal mogelijke oplossingen voor de verkeersproblematiek afgetoetst. De buurt was akkoord voor de aanleg van een verkeersfilter voor auto's op het kruispunt met de Jozef Simonslaan en de Voldersstraat. Na een tweede buurtvergadering op 22 november 2022 en een derde op 9 mei 2023 werd ook op het aanbrengen van snelheidsremmers, het invoeren van enkelrichtingen en het omvormen van de groenzone naar een belevingsplein positief gereageerd.
De Klaproosstraat behoort tot het beheer van de stad en is gelegen binnen de bebouwde kom.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Klaproosstraat, gestemd in zitting van 12 december 2016 en alle andere voorgaande besluiten op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Klaproosstraat ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Het parkeren wordt verboden:
Dit wordt aangeduid met de verkeersborden E1 voorzien van de nodige onderborden GXa, GXb of GXd.
Het eenrichtingsverkeer, uitgezonderd fietsers, wordt ingevoerd met toegelaten rijrichting naar de Jozef Simonslaan.
De verkeersborden C1 en F19 met onderborden M2 en M4 worden aangebracht.
Het parkeren wordt uitsluitend toegestaan voor voertuigen van personen met een handicap ter hoogte van huisnummer 11 (één plaats).
Het verkeersbord E9a met pictogram wordt aangebracht.
Uit een kruispunttelling blijkt dat er een auto-sluiproute langs het speelplein is. Er wordt daarom voorgesteld om eenrichtingsverkeer in te voeren in een deel van de Meibloemstraat en een verkeersfilter te plaatsen met paaltjes schuin over het kruispunt met de Jozef Simonslaan en de Voldersstraat. Op die manier ontstaan er twee rijlussen voor auto's; één met de Meibloemstraat en de Voldersstraat en een tweede met de Jozef Simonslaan en de Boerenkrijglaan. Het voordeel hiervan is dat autobestuurders steeds kunnen rondrijden. Keren wordt daarom overbodig en is bovendien ook niet meer wenselijk in de buurt van een speelplein.
Op 14 september 2022 werd er een eerste buurtvergadering gehouden met de bewoners van de omliggende straten waaronder de Jozef Simonslaan, Meibloemstraat, Klaproosstraat en Boerenkrijglaan. Er werd besproken hoe de invulling van het speelplein kon gerealiseerd worden en er werden een aantal mogelijke oplossingen voor de verkeersproblematiek afgetoetst. De buurt was akkoord voor de aanleg van een verkeersfilter voor auto's op het kruispunt met de Jozef Simonslaan en de Voldersstraat. Na een tweede buurtvergadering op 22 november 2022 en een derde op 9 mei 2023 werd ook op het aanbrengen van snelheidsremmers, het invoeren van enkelrichtingen en het omvormen van de groenzone naar een belevingsplein positief gereageerd.
De Meibloemstraat behoort tot het beheer van de stad en is gelegen binnen de bebouwde kom.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Meibloemstraat, gestemd in zitting van 29 juni 2015 en alle andere voorgaande besluiten op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Meibloemstraat ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Het parkeren wordt verboden:
Dit wordt aangeduid met de verkeersborden E1 voorzien van de nodige onderborden GXa, GXb of GXd.
Het eenrichtingsverkeer, uitgezonderd fietsers, wordt ingevoerd met toegelaten rijrichting naar de Oud-Strijderslaan.
De verkeersborden C1 en F19 met onderborden M2 en M4 worden aangebracht ter hoogte van huisnummer 9 - 11.
Na onderhandelingen, hebben de partijen besloten om een algehele minnelijke regeling van het geschil te treffen en dit omwille van louter commerciële redenen en proceseconomische redenen. Op heden wensen de partijen de onderhavige dading in de zin van het artikel 2044 e.v. oud Burgerlijk Wetboek (hierna genoemd de dading) te sluiten teneinde, overeenkomstig de bepalingen van deze dading en tenzij hieronder uitdrukkelijk anders bepaald, op definitieve, onherroepelijke en onvoorwaardelijke wijze en tot slot van alle rekeningen, het geschil dat tussen hen is gerezen te beslechten en definitief te beëindigen op een wijze alsof er nooit een geschil is geweest.
De partijen verbinden zich tot slot van alle rekeningen tot het volgende:
In concretisering van artikel 38/9 van het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en zoals berekend conform tabel in bijlage 1 betaald Aquafin aan de opdrachtnemer een forfaitair bedrag van 6 138,04 euro, en betaalt Stad Turnhout aan de opdrachtnemer een forfaitair bedrag van 3 459,38 euro. Deze bedragen gelden als schadevergoeding, waardoor het btw-regime geen toepassing vindt.
De opdrachtnemer verbindt zich er toe om in het kader van dit project geen enige andere - bijkomende - (schade)vergoeding en/of termijnverlenging welke direct, indirect, deels of volledig betrekking heeft op de impact van de COVID 19-pandemie, bij de opdrachtgever(s) te vorderen (zoals onder meer rendementsverliezen ten gevolde van vertraagde levering van materialen).
Door ondertekening van de dading doen de partijen ten aanzien van elkaar onherroepelijk, uitdrukkelijk en definitief afstand van alle mogelijke rechten, huidige en toekomstige eisen, gerechtelijke of buitengerechtelijke rechtsvorderingen van welke aard ook met betrekking tot het hoger weergegeven geschil. Daaronder wordt onder meer begrepen de interesten.
Deze regeling kan door geen van de partijen ingeroepen worden als precedent voor andere - zowel voor reeds uitgevoerde en in uitvoering zijnde als toekomstige - projecten (overheidsprojecten).
Elke partij verbindt zich om onderhavige dading te goeder trouw en zonder voorbehoud uit te voeren en partijen komen overeen dat ingeval één der partijen in gebreke zou blijven de door haar bij onderhavige overeenkomst aangegane verbintenissen na te komen, de andere partij gerechtigd zal zijn de uitvoering van deze overeenkomst te vorderen evenals de vergoeding van alle gebeurlijk daardoor geleden schade.
De partijen erkennen onderling en wederkerig toegevingen te hebben gedaan, zo ook dat zij de dading te goeder trouw en zonder voorbehoud hebben aangegaan. De partijen verklaren en bevestigen tevens dat, bij correcte uitvoering, de dading onherroepelijk is en definitief een einde stelt aan het geschil, zo ook toekomstige geschillen voorkomt die hun oorsprong vinden, dan wel zouden kunnen vinden in de kwestie van de betwisting waarvan hoger sprake.
De dading vernietigt en vervangt bijgevolg elke vroegere mondelinge en/of schriftelijke overeenkomst, dading of verbintenis dienaangaande. De partijen zijn het er derhalve over eens dat de dading alle gevolgen, zowel de tegenwoordige, de toekomstige, de bekende als de onbekende, definitief regelt en tot hun voldoening een einde stelt aan het geschil.
De partijen beschouwen en aanvaarden alle bedingen die deel uitmaken van de dading als duidelijk en begrijpelijk, zo ook als evenwichtig en voldoende bepaald, dan wel voldoende bepaalbaar qua voorwerp. De partijen bevestigen tevens dat de tekst van dezelfde bedingen hun bedoeling correct weergeeft, hetgeen evenzeer betekent dat er geen discrepantie bestaat tussen hun werkelijke wil en de in de dading uitgedrukte wil.
De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de dading in bijlage voor project 21.194 VAA - TUR3033: Heizijde West deel 1.
De gemeenteraad gaat akkoord met de schadevergoeding ten laste van Stad Turnhout van 3 459,38 euro
De dading geldt als dading in de zin van heet artikel 2044 e.v. oud Burgerlijk Wetboek aangaande de wederzijdse huidige en toekomstige vorderingen van Partijen met betrekking tot het Geschil.
De partijen verklaren afstand te doen van hun mogelijkheid om zich te beroepen op vergissingen in rechte of feitelijke vergissingen en op ieder verzuim betreffende het bestaan, de aard of de uitgebreidheid van hun rechten. De partijen erkennen uitdrukkelijk dat zij volledige kennis en besef van alle feitelijke elementen van alle actuele of potentiële betwistingen hebben en dat zij in geen geval dwaling in rechte of in feite bij het afsluiten van deze dading zullen inroepen
Na ondertekening van onderhavige dading kunnen partijen in geen geval de ontbinding van de dading vragen. Niettemin kan de dading vernietigd worden, in de gevallen waarin bedrog of geweld heeft plaatsgehad.
De dading bevat alle afspraken en overeenkomsten tussen de partijen met betrekking tot hun respectievelijke rechten en verplichtingen met betrekking tot het tussen partijen bestaande geschil.
De dading vervangt alle eerdere mondelinge en/of schriftelijke verklaringen of afspraken en alle overeenkomsten tussen partijen dienaangaande.
De gemeenteraad gaat akkoord met de dading in bijlage voor project 21.194 VAA - TUR3033: Heizijde West deel 1.
De gemeenteraad gaat akkoord met de schadevergoeding ten laste van Stad Turnhout van 3 459,38 euro.
Na onderhandelingen, hebben de partijen besloten om een algehele minnelijke regeling van het geschil te treffen en dit omwille van louter commerciële redenen en proceseconomische redenen. Op heden wensen de partijen de onderhavige dading in de zin van het artikel 2044 e.v. oud Burgerlijk Wetboek (hierna genoemd de dading) te sluiten teneinde, overeenkomstig de bepalingen van deze dading en tenzij hieronder uitdrukkelijk anders bepaald, op definitieve, onherroepelijke en onvoorwaardelijke wijze en tot slot van alle rekeningen, het geschil dat tussen hen is gerezen te beslechten en definitief te beëindigen op een wijze alsof er nooit een geschil is geweest.
De partijen verbinden zich tot slot van alle rekeningen tot het volgende:
In concretisering van artikel 38/9 van het KB van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten en zoals berekend conform tabel in bijlage 1 betaald Aquafin aan de opdrachtnemer een forfaitair bedrag van 20 914,39 euro (bovengemeentelijk), en betaalt Stad Turnhout aan de opdrachtnemer een forfaitair bedrag van 10 562,95 euro (concessie Aquafin) + 3 477,69 euro. Deze bedragen gelden als schadevergoeding, waardoor het btw-regime geen toepassing vindt.
De opdrachtnemer verbindt zich er toe om in het kader van dit project geen enige andere - bijkomende - (schade)vergoeding en/of termijnverlenging welke direct, indirect, deels of volledig betrekking heeft op de impact van de COVID 19-pandemie, bij de opdrachtgever(s) te vorderen (zoals onder meer rendementsverliezen ten gevolde van vertraagde levering van materialen).
Door ondertekening van de dading doen de partijen ten aanzien van elkaar onherroepelijk, uitdrukkelijk en definitief afstand van alle mogelijke rechten, huidige en toekomstige eisen, gerechtelijke of buitengerechtelijke rechtsvorderingen van welke aard ook met betrekking tot het hoger weergegeven geschil. Daaronder wordt onder meer begrepen de interesten.
Deze regeling kan door geen van de partijen ingeroepen worden als precedent voor andere - zowel voor reeds uitgevoerde en in uitvoering zijnde als toekomstige - projecten (overheidsprojecten).
Elke partij verbindt zich om onderhavige dading te goeder trouw en zonder voorbehoud uit te voeren en partijen komen overeen dat ingeval één der partijen in gebreke zou blijven de door haar bij onderhavige overeenkomst aangegane verbintenissen na te komen, de andere partij gerechtigd zal zijn de uitvoering van deze overeenkomst te vorderen evenals de vergoeding van alle gebeurlijk daardoor geleden schade.
De partijen erkennen onderling en wederkerig toegevingen te hebben gedaan, zo ook dat zij de dading te goeder trouw en zonder voorbehoud hebben aangegaan. De partijen verklaren en bevestigen tevens dat, bij correcte uitvoering, de dading onherroepelijk is en definitief een einde stelt aan het geschil, zo ook toekomstige geschillen voorkomt die hun oorsprong vinden, dan wel zouden kunnen vinden in de kwestie van de betwisting waarvan hoger sprake.
De dading vernietigt en vervangt bijgevolg elke vroegere mondelinge en/of schriftelijke overeenkomst, dading of verbintenis dienaangaande. De partijen zijn het er derhalve over eens dat de dading alle gevolgen, zowel de tegenwoordige, de toekomstige, de bekende als de onbekende, definitief regelt en tot hun voldoening een einde stelt aan het geschil.
De partijen beschouwen en aanvaarden alle bedingen die deel uitmaken van de dading als duidelijk en begrijpelijk, zo ook als evenwichtig en voldoende bepaald, dan wel voldoende bepaalbaar qua voorwerp. De partijen bevestigen tevens dat de tekst van dezelfde bedingen hun bedoeling correct weergeeft, hetgeen evenzeer betekent dat er geen discrepantie bestaat tussen hun werkelijke wil en de in de dading uitgedrukte wil.
De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met de dading in bijlage voor project22.719 - TUR 3016: Afkoppeling Slachthuisstraat.
De gemeenteraad gaat akkoord met de schadevergoeding ten laste van Stad Turnhout van 14 040,64 euro (10 562,95 euro + 3 477,69 euro)
De dading geldt als dading in de zin van heet artikel 2044 e.v. oud Burgerlijk Wetboek aangaande de wederzijdse huidige en toekomstige vorderingen van Partijen met betrekking tot het Geschil.
De partijen verklaren afstand te doen van hun mogelijkheid om zich te beroepen op vergissingen in rechte of feitelijke vergissingen en op ieder verzuim betreffende het bestaan, de aard of de uitgebreidheid van hun rechten. De partijen erkennen uitdrukkelijk dat zij volledige kennis en besef van alle feitelijke elementen van alle actuele of potentiële betwistingen hebben en dat zij in geen geval dwaling in rechte of in feite bij het afsluiten van deze dading zullen inroepen
Na ondertekening van onderhavige dading kunnen partijen in geen geval de ontbinding van de dading vragen. Niettemin kan de dading vernietigd worden, in de gevallen waarin bedrog of geweld heeft plaatsgehad.
De dading bevat alle afspraken en overeenkomsten tussen de partijen met betrekking tot hun respectievelijke rechten en verplichtingen met betrekking tot het tussen partijen bestaande geschil.
De dading vervangt alle eerdere mondelinge en/of schriftelijke verklaringen of afspraken en alle overeenkomsten tussen partijen dienaangaande.
De gemeenteraad gaat akkoord met de dading in bijlage voor project 22.719 - TUR 3016: Afkoppeling Slachthuisstraat.
De gemeenteraad gaat akkoord met de schadevergoeding ten laste van Stad Turnhout van 14 040,64 euro (10 562,95 euro Aquafin concessie + 3 477,69 euro Stad Turnhout).
In het kader van de opdracht “Onderhoud kleinschalige verhardingen 2024-2028” werd een bestek met nr. 2023092 opgesteld door Facility Management in samenspraak met de dienst Wegen & Riolen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1 457 378 euro excl. btw of 1 763 427,38 euro incl. 21% btw, en het maximale bestelbedrag bedraagt 2 066 115,70 euro excl. btw of 2 500 000 euro incl. 21% btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
De huidige opdracht wordt gesloten door middel van een raamovereenkomst met meerdere deelnemers waarbij alle voorwaarden in de raamovereenkomst zijn bepaald. De deelnemers zullen niet opnieuw in mededinging gesteld worden. De afroepen zullen aan de deelnemer gegund worden op basis van prijs en beschikbaarheid.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023092 en de raming voor de opdracht “Onderhoud kleinschalige verhardingen 2024-2028”, opgesteld door Facility Management in samenspraak met de dienst Wegen & Riolen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1 457 378 euro excl. btw of 1 763 427,38 euro incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Luc Debondt.
In het kader van de opdracht “Asfaltherstellingen 2024-2027” werd een bestek met nr. 2023098 opgesteld door Facility Management in samenspraak met de dienst Wegen en Riolen.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1 757 957,75 euro excl. btw of 2 104 660,06 euro incl. btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
Het bestuur beschikte bij het opstellen van de lastvoorwaarden voor deze opdracht niet over de exact benodigde hoeveelheden.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023098 en de raming voor de opdracht “Asfaltherstellingen 2024-2027”, opgesteld door Facility Management in samenspraak met de dienst Wegen en Riolen goed. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1 757 957,75 euro excl. btw of 2 104 660,06 euro incl. btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Vanuit Campos werd de markt bekeken wat de opties zijn voor het digitaliseren van dit traject. Er blijkt slechts één aanbieder op de markt die de schakel tussen beide programma's maakt. Een eigen programma hiervoor schrijven bleek geen optie.
Twikey werkt met vele scholen samen om dit proces te lopen.
De samenwerkingsovereenkomst werd bekeken en goedgekeurd door de dienst ivm informatieveiligheid en uitwisseling persoonsgegevens. Er zal aansluitend een verwerkingsovereenkomst opgemaakt worden.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst voor het proces ivm de schoolrekeningen tussen Campos enerzijds en Twikey NV anderzijds goed.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel.
De toewijzingsraad van Woonboog heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen. Dit wordt gemotiveerd vanuit het gegeven dat de huidige langdurige woonbinding met de gemeente reeds een verstrenging is ten aanzien van de vorige lokale binding. Bovendien werden in de voormalige lokale toewijzingsreglementen veelal 2 criteria naast elkaar geplaatst voor de lokale binding, waardoor ze evenwaardig benaderd werden. Dit is in het nieuwe toewijsmodel niet langer mogelijk.
De toewijzingsraad wenst geen criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat.
Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus[1] beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van Woonboog.
Binnen de toewijzingsraad werd besloten dat volgende doelgroepen in aanmerking komen voor een versnelde toewijzing via pijler 2 (art. 6.24-6.26 Besluit Vlaamse Codex Wonen (BVCW)):
Voor versnelde toewijzingen wordt niet standaard met een begeleidingsovereenkomst gewerkt. Maar via het criterium ‘begeleiding door professionele actor’ wordt in het attest dat de betrokken welzijnsorganisatie uitreikt wel aangegeven dat ze klaarstaan moest dit nodig zijn op aangeven van Woonboog. Op dat moment zal via onderling overleg afstemming gezocht worden tussen de huurbegeleiding van Woonboog en de begeleiding van de betrokken welzijnsactor.
Daarnaast wordt er binnen het werkingsgebied van Woonboog voor geopteerd om volgende doelgroepen te weerhouden voor een toewijzing in pijler 3:
De kandidaat-huurders die worden toegewezen binnen pijler 3, zullen standaard worden toegewezen met begeleidingsovereenkomst. In deze begeleiding wordt voorzien door de welzijnspartners waarmee Woonboog een samenwerkingsovereenkomst heeft. Dit met uitzondering van toewijzingen binnen de doelgroep ouderen.
Binnen het lokaal woonoverleg worden jaarlijks de toewijzingen besproken, hetgeen aanleiding kan geven tot het signaleren van mogelijke bijsturingen aan het toewijzingsreglement. Dit zal verder besproken worden binnen de toewijzingsraad. Uiteraard kan de toewijzingsraad ook op eigen initiatief overgaan tot het wijzigen van het voorliggende toewijzingsreglement binnen het geldende regelgevende kader en mits in acht nemen van gestelde goedkeuringsprocedure.
[1] Als de toewijzingsraad kiest om wél rekening te houden met de langdurige woonbinding in het werkingsgebied van Woonboog, kan dit alleen mét consensus
Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.
Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 32 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; de heer Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; - raadsleden
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Dieter De Quick; de heer Peter Janssens; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot; – raadsleden
De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad van Woonboog.
De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door Woonboog met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers, Paul Van Miert, Reccino Van Lommel en Eric Vos.
Tijdens de jaarlijkse Sint-Barbaraviering werd door de Turnhoutse brandweer het signaal gegeven dat er dringend werk gemaakt moet worden van een nieuwe brandweerkazerne of een grondige renovatie van de bestaande kazerne. De huidige accommodatie zou namelijk niet meer voldoen aan de vereisten. De commandant liet ook open of de voorziene locatie aan de Noord-Brabantlaan de meest geschikte zou zijn voor een nieuwe kazerne. Op commissie 1 van 19 januari werden hierover ook al de nodige vragen gesteld.
Graag had ik geweten hoe de burgemeester reageert op de oproep van de commandant van de Turnhoutse brandweer. Wat is de stand van zaken van de nieuwe kazerne? Staat de locatie ervan nog ter discussie?
In het Huishoudelijk Reglement van Woonboog zal de samenstelling en de werking van de toewijzingsraad worden opgenomen. Het Huishoudelijk Reglement is in opmaak en zal op de Raad van Bestuur van Woonboog in december worden goedgekeurd. Het Huishoudelijk reglement zal bepalingen bevatten over de beleidsvoorbereidende en operationele opdracht (cf. aanleiding en context). Woonboog organiseert alle vergaderingen van de toewijzingsraad.
In het Huishoudelijk Reglement zal verduidelijkt worden op welke manier beslissingen binnen de toewijzingsraad geldig zijn.
De individuele toewijzing van panden gebeurt niet door de toewijzingsraad. Dit is bevoegdheid van het Dagelijks Bestuur van Woonboog.
Het benoemen van een effectieve en plaatsvervangende vertegenwoordiger zorgt ervoor dat de stad Turnhout vertegenwoordigd is in de toewijzingsraad van Woonboog en op die manier input kan geven aan de beleidsmatige en operationele opdracht.
Woonboog zal ervoor opteren om één toewijzingsraad samen te stellen voor het ganse werkingsgebied. Dat betekent dat alle reglementen van toepassing zijn voor Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar.
De toewijzingsraad is samengesteld uit vertegenwoordigers van alle lokale besturen en andere betrokken welzijnsactoren uit het werkingsgebied. Deze vertegenwoordiging kan zowel ambtelijk als politiek worden vastgesteld. In overleg met de andere gemeenten van Regio in Transitie werd voorgesteld om een mix van ambtenaren en politici na te streven in de toewijzingsraad. Concreet is het voorstel om een politicus als de effectieve vertegenwoordiger en een ambtenaar als plaatsvervangende vertegenwoordiger aan te duiden.
Besluit Vlaamse Codex Wonen o.a. artikel 6.23
Kelly Verheyen wordt met 25 stemmen van 32 aangeduid als vertegenwoordiger.
Jan Van Otten wordt met 25 stemmen van 32 aangeduid als plaatsvervangende vertegenwoordiger.
Mevr. Kelly Verheyen wordt, bij geheime stemming, aangeduid als effectieve vertegenwoordiger om de stad Turnhout te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van Woonboog.
Dhr. Jan Van Otten wordt, bij geheime stemming, aangeduid als plaatsvervangende vertegenwoordiger om de stad Turnhout te vertegenwoordigen in de toewijzingsraad van Woonboog.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers, Marc Boogers en Jeff Dierckx.
De laatste weken zijn er meerdere ongevallen gebeurd aan spoorwegovergangen. Telkens bleek een voetganger, fietser of autobestuurder de signalisatie genegeerd te hebben. Tijdens een reportage waar de woordvoerder van Infrabel de problematiek aankaartte waren op de achtergrond verschillende weggebruikers te zien die hun leven waagden door toch over te steken via een gesloten overweg.
In Turnhout zijn er 6 gelijkgrondse spoorwegovergangen. 4 binnen de ring en 2 op het industriegebied. Meermaals heb ik al aangehaald dat de signalisatie hier ook vaak genegeerd wordt. Met duidelijk gevaar voor eigen leven.
Het afschaffen van de overwegen in Turnhout is zeker op korte termijn niet meteen een optie. De impact op het verkeer en de beperkte beschikbare ruimte maken het allesbehalve evident om een goed alternatief te voorzien, zeker binnen de ring. Gelijkgrondse spoorwegovergangen zullen in Turnhout dus ook op lange termijn een deel blijven uitmaken van de verkeerssituatie in het stadscentrum. Daarom had ik graag een antwoord op volgende vragen: