Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking van partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen op: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen op: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten worden afgesloten voor een periode van 2 jaar en geëvalueerd. Na deze periode wordt bekeken of er nieuwe instroom mogelijk/nodig is en of er verschuivingen kunnen / moeten gebeuren binnen de groep van convenantpartners.
Stad Turnhout sluit met een aantal culturele / kunstenorganisaties convenanten af. Deze organisaties hebben hun uitvalsbasis in Turnhout, net zoals een wezenlijk onderdeel van hun werking. De organisaties waar een convenant mee afgesloten wordt, zorgen mee voor een divers en kwalitatief kunstenlandschap. Inhoudelijk zijn ze volledig zelf verantwoordelijk. Al deze organisaties zijn, of streven naar, een professionele werking. Dat is terug te vinden in de werkwijze, maar ook in de ambities om gesubsidieerd te worden op Vlaams niveau.
De convenanten worden afgesloten voor een periode van twee jaar en worden geëvalueerd. Dit betekent dat er – in tegenstelling tot de voorbije legislaturen – korter op de bal gespeeld kan worden en in- en uitstroom en eventuele groei tot de mogelijkheden behoort. Meer dan vroeger is ook het kunstenlandschap dynamisch. Deze nieuwe manier van werken is samen met de bestaande convenantpartners ontwikkeld en ook door hen gedragen.
Vzw De Ruimte organiseert met een team van professionele kunstenaars laagdrempelige sociaal-artistieke projecten vanuit een zeefdrukatelier. Ze treden daarnaast ook naar buiten, zoals tijdens de eerste editie van Stadsfestival Stadstoeren. Een organische wisselwerking tussen begeleidende kunstenaar en deelnemer wordt nagestreefd. De Ruimte werd opgericht in 2017 en zoekt nu manieren om te professionaliseren. De organisatie werkt samen met zowel artistieke als sociale partners zoals de Warande, HETGEVOLG, Blenders, Ligo Kempen en Fedasil.
Na een grondige evaluatie in 2023 worden de overeenkomsten nu verlengd tot 30 juni 2026.
De gemeenteraad keurt de convenant met De Ruimte goed.