De uitgevoerde haalbaarheidsstudie maakte duidelijk dat het o.b.v. de toenmalige aardgasprijzen op economisch vlak moeilijk zou zijn om een meer ecologisch alternatief tegen dezelfde kostprijs waar te maken. Deze omstandigheden zijn ondertussen echter grondig gewijzigd, in het voordeel van een duurzame transitie-bron, en bovendien zou er op basis van een eerste verkenning voldoende warmtepotentieel beschikbaar zijn aan relatief lage investeringskost, in de vorm van riothermie.
Collectieve warmte(voorziening) is een ongereguleerde markt in Vlaanderen en is economisch gezien een zgn. 'natuurlijke monopolie' - waarbij omwille van haalbaarheid en rendabiliteit een enkele partij zich bij voorkeur de verschillende rollen van productie, distributie en levering toe eigent.
Echter, rekening houdend met de beheersoverdracht aan Iveka en het bereiken van een bijkomende overeenkomst met Fluvius en zijn rol als warmtenetbeheerder, specifiek m.b.t. warmtecluster Parkwijk, neemt de stad het initiatief om een opdracht in de markt te zetten voor diensten met als voorwerp het produceren en/of leveren van duurzame warmte- (en evt. koelte) voor de Parkwijk & omgeving Stadspark.
Dit om de omslag naar duurzame warmte effectief te waarborgen en deze niet in de tijd vooruit te schuiven, voorbij een point-of-no-return voor collectieve warmte.
De gemeenteraad keurt de projectdefinitie en selectieleidraad voor de overheidsopdracht "Het produceren en/of leveren van duurzame warmte (en evt. koelte) voor Parkwijk & omgeving Stadspark" goed.