Terug
Gepubliceerd op 30/01/2024

2023_GR_00359 - Nieuw toewijzingsreglement sociale huurwoningen - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 11/12/2023 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Peter Segers, Voorzitter; Paul Van Miert, burgemeester; Francis Stijnen, schepen; Jan Van Otten, schepen; Luc Op de Beeck, schepen; Astrid Wittebolle, schepen; Marc Boogers, schepen; Kelly Verheyen, schepen; Eric Vos; Luc Debondt; Hannes Anaf; Annemie Der Kinderen; Reccino Van Lommel; Katleen De Coninck; Peter Roes; Bart Voordeckers; Wout Schafraet; Koen De Busser; Kevin Janssen; Savannah van Dongen; Achraf El Yakhloufi; Ludwig Nietvelt; Rudy Elst; Kurt Persegael; Jan van Steenbergen; Dieter De Quick; Peter Janssens; Jeff Dierckx; Mario Geys; Pauline Ceusters; Wilfried Sylverans; Vicky Waterschoot; Bie De Busser, algemeen directeur

Afwezig

Stijn Adriaensens, schepen

Verontschuldigd

Paul Moelans; Cathy Devolder

Secretaris

Bie De Busser, algemeen directeur

Voorzitter

Peter Segers, Voorzitter
2023_GR_00359 - Nieuw toewijzingsreglement sociale huurwoningen - Goedkeuring 2023_GR_00359 - Nieuw toewijzingsreglement sociale huurwoningen - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De toewijzingsraad van Woonboog heeft ervoor geopteerd om geen strengere lokale woonbinding op te nemen. Dit wordt gemotiveerd vanuit het gegeven dat de huidige langdurige woonbinding met de gemeente reeds een verstrenging is ten aanzien van de vorige lokale binding. Bovendien werden in de voormalige lokale toewijzingsreglementen veelal 2 criteria naast elkaar geplaatst voor de lokale binding, waardoor ze evenwaardig benaderd werden. Dit is in het nieuwe toewijsmodel niet langer mogelijk.

De toewijzingsraad wenst geen criterium te voorzien die de standaard langdurige woonbinding voorafgaat. 

Daarnaast heeft de toewijzingsraad bij consensus[1] beslist dat na de langdurige woonbinding met de gemeente wel rekening wordt gehouden met de langdurige woonbinding van de kandidaat-huurder met het werkingsgebied van Woonboog. 

Binnen de toewijzingsraad werd besloten dat volgende doelgroepen in aanmerking komen voor een versnelde toewijzing via pijler 2 (art. 6.24-6.26 Besluit Vlaamse Codex Wonen (BVCW)):

  • Kandidaat-huurder die dak- en thuisloos is of dat dreigt te worden;
  • Kandidaat-huurder die als jongere met begeleiding zelfstandig woont of gaat wonen;
  • Kandidaat-huurder met een geestelijk gezondheidsprobleem die zelfstandig woont of gaat wonen;
  • Kandidaat-huurder dien in slechte huisvesting woont;
  • Kandidaat-huurder die zich in bijzondere omstandigheden van sociale aard bevindt.

Voor versnelde toewijzingen wordt niet standaard met een begeleidingsovereenkomst gewerkt. Maar via het criterium ‘begeleiding door professionele actor’ wordt in het attest dat de betrokken welzijnsorganisatie uitreikt wel aangegeven dat ze klaarstaan moest dit nodig zijn op aangeven van Woonboog. Op dat moment zal via onderling overleg afstemming gezocht worden tussen de huurbegeleiding van Woonboog en de begeleiding van de betrokken welzijnsactor.

Daarnaast wordt er binnen het werkingsgebied van Woonboog voor geopteerd om volgende doelgroepen te weerhouden voor een toewijzing in pijler 3:

  • Ouderen van toepassing in de gemeenten Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar;
  • Kandidaat-huurder met een fysieke of mentale beperking
    1. Personen met een beperking van toepassing in de gemeente Kasterlee
    2. Personen met NAH-NMB van toepassing in de gemeente Mol;
  • Doorstromers van toepassing in de gemeenten Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar;
  • Housing First van toepassing in de gemeenten Baarle-Hertog, Balen, Beerse, Dessel, Kasterlee, Lille, Mol, Oud-Turnhout, Retie, Turnhout en Vosselaar.

De kandidaat-huurders die worden toegewezen binnen pijler 3, zullen standaard worden toegewezen met begeleidingsovereenkomst. In deze begeleiding wordt voorzien door de welzijnspartners waarmee Woonboog een samenwerkingsovereenkomst heeft. Dit met uitzondering van toewijzingen binnen de doelgroep ouderen.

Binnen het lokaal woonoverleg worden jaarlijks de toewijzingen besproken, hetgeen aanleiding kan geven tot het signaleren van mogelijke bijsturingen aan het toewijzingsreglement. Dit zal verder besproken worden binnen de toewijzingsraad. Uiteraard kan de toewijzingsraad ook op eigen initiatief overgaan tot het wijzigen van het voorliggende toewijzingsreglement binnen het geldende regelgevende kader en mits in acht nemen van gestelde goedkeuringsprocedure.

[1] Als de toewijzingsraad kiest om wél rekening te houden met de langdurige woonbinding in het werkingsgebied van Woonboog, kan dit alleen mét consensus 

Juridische grond

Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.12 t.e.m. 6.14.

Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, meer bepaald artikels 6.22 t.e.m. 6.28.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad geeft haar goedkeuring aan het ontwerp van toewijzingsreglement zoals voorgelegd door de toewijzingsraad  van Woonboog.

Artikel 2

De gemeenteraad neemt kennis van de genomen beslissingen door Woonboog met betrekking tot de versnelde toewijzingen (pijler 2).