De opzet van dit onderzoek vind zijn aansluiting bij het klimaatplan van Turnhout via de artikels:
H4-ons huis / Programma 3 – Hoe (ver)bouwen we ons huis? / werf 3.1 kwaliteitsvol verdichten & werf 3.2 circulair bouwen (p. 72-76)
In werf 3.1 spreken we over het opmaken van een “sloopbeleidsplan”. Dit bevat een afwegingskader voor sloop in functie de voorkomende typologieën in de stad. Het sloopbeleidsplan moet het individuele niveau overstijgen. Het moet de stad de mogelijkheid bieden om de circulariteit van bouwmaterialen na sloop beter te kunnen managen.
In werf 3.2, waarin voornamelijk de rol van circulair bouwen in de toekomst wordt toegelicht, wordt er gesproken over het in kaart brengen van de bestaande circuits rond verzameling en herbruik van bouwmaterialen en dit te ondersteunen en te verbreden. De potentie van een fysieke- of digitale materialenbank in de regio rond Turnhout wordt hier kort aangehaald.
Het is dus duidelijk dat de stad de ambitie heeft om zijn materiaalstromen te sluiten in het kader van de circulaire economie. Er is vandaag al heel wat data beschikbaar, o.a. via de verplichte sloopopvolgingsplannen bij bouwprojecten groter dan 1000 kubieke meter, en de cijfers van de containerparken van het IOK. Echter komt deze data niet tot bij de stad, of zijn er nog geen systemen op punt om deze data te verwerken. Het onderzoeksproject van de KU Leuven kan ons helpen met het stroomlijnen van deze datastromen, in parallel met het oprichten van de fysieke materialenbank in de stadsregio.
H5 – onze levensstijl / Programma 1 – van waar komen en gaan onze materialen? / Werf 1.1 De circulaire keten. (p. 86-88)
In werf 1.1 is er spraken van het opzetten van een studie naar circulaire stoffen en jobs waarbij we de grootste materialenstromen in onze stad en mogelijk ook de regio in kaart brengen. Dit heeft als doel om een beter zicht te krijgen op welke materialen hier aankomen en hoe/wanneer ze ook terug worden afgevoerd. Het onderzoek rond dataficatie van de circulaire economie kan ons helpen om deze data beter te verzamelen, analyseren en te delen met de bevolking.
In 2023 werd er ook een werksessie gehouden met Mobiüs rond het doe-netwerk lokaal circulair van Vlaanderen circulair. Hierin werd de ambitie vormgegeven voor “Turnhout circulair 2050”. De ondersteuning van het onderzoek rond dataficatie van de circulaire economie past ook perfect in het kader van “Turnhout circulair 2050” en haar ambities omtrent circulair bouwen. Hierin wordt ook gesproken van het opzetten van een virtuele of fysieke materialenbank in samenwerking met de lokale bouwactoren waarbij de stad mogelijks de locatie ter beschikking stelt en een faciliterende rol opneemt. Hierbij hopen we ook de sociale economie te integreren in de uitbouw van deze materialenbank en hopen we een match te vinden van vraag en aanbod naar herbruikbare bouwmaterialen tussen professionele bouwactoren.
Door het traject rond de oprichting van deze fysieke materialenbank te laten samenlopen met het onderzoek van de KU Leuven, kunnen wij hen in real-time data en feedback bezorgen over hoe deze datastromen verbonden kunnen/moeten worden en kunnen wij hen helpen met het ontwikkelen van praktijkgerichte toepassingen, voortvloeiend uit wetenschappelijk onderzoek.
Het onderzoeksproject wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid via het bijzonder onderzoek fonds (BOF). Het onderzoek verwacht geen financiële steun van de adviserende overheid. Het vraagt louter een adviserende rol van de lokale overheid en een time-commitment van het ondersteunend personeel. Op het einde van het onderzoek wordt er verwacht dat de stakeholders binnen de studie de resultaten van het onderzoek ook integreren in de werking van hun bedrijf.
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan de Letter of Support – SBO project proposal “Data-based Circular Economy transition at the city level”.