Om de continuïteit van de dienstverlening te garanderen, is het nodig om dit agendapunt met hoogdringendheid te agenderen.
De gemeenteraad besliste met eenparigheid om dit agendapunt met hoogdringendheid toe te laten tot de zitting.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Eric Vos en Paul Van Miert.
Om de noodzakelijke verbouwingen te kunnen uitvoeren, dient er een overeenkomst gesloten tussen de Stad en de Steinerschool waarbij volgende afspraken werden gemaakt:
Steinerschool zal het kadastraal perceel nr 1068 R, waarvan de ondergrond eigendom is van Dekenaat Kempen maar wel een publiek gebruik kent en wordt onderhouden door de stad, verwerven. Na verwerving zal het perceel worden opgedeeld en heringericht in volgende verschillende zones, opgetekend in een zoneringsplan, welk zal opgenomen worden als bijlage bij de overeenkomst.
Zones 1, 2a, 2b en 3 op dit plan zullen door en op last van Steinerschool kwalitatief en voldoende (her)aangelegd worden conform de voorwaarden in de nog af te leveren omgevingsvergunning.
Er zal, op kosten van de Steinerschool, een notariële akte worden verleden, waarin volgende afspraken worden vastgelegd:
Zone 1, grijs gearceerd op het Zoneringsplan, zal aansluiten op het publiek toegankelijke Linieplein en de kerktuin, en wordt daarbij bestemd als privaat domein van de Steinerschool. Steinerschool dient deze zone publiek toegankelijk te houden. Daarbij moet ook de beeldkwaliteit van de kerktuin gegarandeerd blijven op lange termijn. Om deze redenen worden omheiningen en afsluitingen aan de te privatiseren zones palend aan de kerktuin niet toegestaan.
Het bestaande fiets- en wandelpad langs zone 2a, rood gearceerd op het Zoneringsplan, wordt verbreed zoals opgenomen in paarse kleur op het Zoneringsplan. Na deze aanpassingswerken zal Steinerschool de volledige zone 2a kosteloos overdragen naar de stad.
Zone 2b, in rode kleur met trapmotief op het Zoneringsplan, is onderdeel van de zone die zal dienen om de brandweertoegang te verzekeren. Deze brandweg is aangeduid in groene arcering op het Zoneringsplan. Na deze aanpassingswerken zal Steinerschool de volledige zone 2b kosteloos overdragen naar de stad.
Steinerschool zal instaan voor de realisatie, onderhoud, toegankelijkheid en beheer van een nieuw te realiseren openbare fietsstalling, cfr groen omkaderde zone. Indien Steinerschool op een bepaald moment de voorwaarden van de openbare toegankelijkheid zou wensen aan te passen, gemotiveerd vanuit aanhoudende en uitzonderlijke vormen van overlast of andere gemotiveerde oorzaken, dan dient hiertoe steeds vooraf de goedkeuring van de gemeenteraad bekomen.
De volledige kerktuin wordt momenteel publiek gebruikt en onderhouden. De stad verbindt er zich toe het publiek gebruik van zone 1 en zone 3 op te heffen, zodat het privaat gebruik voor Steinerschool definitief vast staat. Zone 3 wordt vervolgens overgedragen naar Steinerschool.
Stad zal zone 2a en zone 2b, nadat het pad verbreed werd door Steinerschool, opnemen in het publieke domein. Daarbij zal zone 2b steeds gevrijwaard worden van opstallen in functie van de brandweerweg en toegangsweg voor hulpdiensten.
De overeenkomst zal worden gesloten onder opschortende voorwaarden van het bekomen van een definitieve en uitvoerbare Omgevingsvergunning voor het Verbouwingsproject binnen het jaar na het ondertekenen ervan en het uitvoeren van de verbintenissen opgenomen onder artikel 1 van de overeenkomst.
Zodra de authentieke akte werd verleden, zal deze overeenkomst automatisch beëindigen.
Indien niet binnen de 3 jaar na het bekomen van de omgevingsvergunning werd gestart met het verbouwingsproject, kan de stad, mits aangetekende ingebrekestelling met recht van antwoord en zonder hiervoor een gerechtelijke procedure te moeten voeren, op elk moment een einde maken aan deze overeenkomst.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, art 2 en art 41 met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de samenwerkingsovereenkomst met de Middelbare Steinerschool Vlaanderen voor de gedeeltelijke herinrichting van de kerktuin en de buitenruimte van de school aan het Linieplein.
De opvolgingsrapportering gebeurt minstens éénmaal per jaar over het eerste semester van het boekjaar. De rapportering bevat enkel de prioritaire actieplannen.
Zowel een inhoudelijke als financiële rapportering is opgemaakt over de eerste helft van 2023.
Artikel 263 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen en in het bijzonder artikel 29.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
De gemeenteraad neemt kennis van het volgende besluit.
De gemeenteraad neemt kennis van de inhoudelijke en financiële rapportering over het meerjarenplan 2020-2025 van de Stad Turnhout voor de periode eerste helft 2023.
Tijdens de uitvoering van de opdracht "Dakrenovatiewerken aan Hoeve Den Aerd" bleek dat het noodzakelijk was om volgende wijzigingen aan te brengen:
Uitbreiding van het onderdak met 101 m², herstellen van het gevelmetselwerk, het dak van de bijkomende stal, de stabiliteit van het gebouw waarborgen door houtbehandeling, alsook het herstellen van eiken palen. Hierdoor moest er ook rekening gehouden worden met het bijwerken van de roostering van het plafond van de slaapkamer, de specifieke pannen "Pottelberg 451 rood" werden vermeerderd en de afwerking van de dakoversteek.
Deze verrekening overschrijdt het bestelbedrag met 26,29%, waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu 313.787,25 euro excl. btw of 332.614,48 euro incl. 6% btw bedraagt.
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de meerwerken van de opdracht “Dakrenovatiewerken aan Hoeve Den Aerd” voor het totaal bedrag van 65 316,5 euro excl. btw of 69 235,49 euro incl. 6% btw.
In het kader van de opdracht “Aankoop grote veegwagen 2024” werd een nieuw bestek met nr. 2023080 opgesteld door Facility Management.
De maximale uitgave voor deze opdracht wordt nu vastgelegd op 206 611,57 euro excl. btw of 250 000 euro incl. 21% btw. In de vorige aanbesteding was dit bedrag 215 000 euro inclusief btw.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 40 en 41, betreffende de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen, en latere wijzigingen.
Het Bestuursdecreet van 7 december 2018.
Het Decreet Lokaal Bestuur van 22 december 2017, meer bepaald artikelen 326 tot en met 341 betreffende het bestuurlijk toezicht.
De wet van 17 juni 2013 betreffende de motivering, de informatie en de rechtsmiddelen inzake overheidsopdrachten, bepaalde opdrachten voor werken, leveringen en diensten en concessies, en latere wijzigingen.
De wet van 17 juni 2016 en latere wijzigingen inzake overheidsopdrachten, meer bepaald artikel 41, §1, 1° (het geraamde bedrag excl. btw bereikt de drempel van 215 000 euro niet).
Het koninklijk besluit van 14 januari 2013 tot bepaling van de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten, en latere wijzigingen.
Het koninklijk besluit van 18 april 2017 betreffende plaatsing overheidsopdrachten klassieke sectoren, en latere wijzigingen.
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 2023080 en de raming voor de opdracht “Aankoop grote veegwagen 2024” goed dat werd opgesteld door Facility Management. De lastvoorwaarden worden vastgesteld zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 206 611,57 euro excl. btw of 250 000 euro incl. 21% btw.
Bovengenoemde opdracht wordt gegund bij wijze van de vereenvoudigde onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking.
De aankondiging van de opdracht wordt ingevuld, goedgekeurd en bekendgemaakt op nationaal niveau.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Wout Schafraet en Jan Van Otten.
Criteria
Criterium 1 wordt geschrapt aangezien de basissubsidie niet langer via een uitbreidingsronde wordt toegekend maar door de organisator kan worden aangevraagd.
Criterium 2: ‘ Nieuwe organisatoren tonen de intentie dat zij willen streven naar bruikbare opvang aan door dit te duiden in hun opnamebeleid vermeld in het huishoudelijk reglement/schriftelijke overeenkomst’ wordt geschrapt.
De score voor het bieden van dringende opvang wordt verlaagd naar 3 punten omdat organisatoren die reeds subsidies voor dringende opvangplaatsen (Trap 3) ontvangen altijd het maximum scoren op dit criterium.
Criterium 3: ligging van het initiatief:
Toevoeging: ‘De organisator bevestigt formeel dat op het moment van indiening er geen verhuisplannen zijn voor de locatie waarvoor subsidies worden aangevraagd. Indien de organisator verhuisplannen heeft, zal het nieuwe adres gebruikt worden om de score te bepalen’.
Criterium 4:
4.1. Dit criterium wordt sterker geformuleerd: ‘’ de organisator maakt zijn vrije plaatsen kenbaar ouders via het lokaal loket’ wordt geschrapt en ‘de organisator vult zijn vrije plaatsen in via het lokaal loket kinderopvang’ wordt toegevoegd. . De score wordt verhoogd van 2 naar 3 punten.
4.2. Toevoeging: ‘.. en het lerend netwerkt GeZINsKRACHT- Huis van het Kind, RIT
4.3. ‘werkt samen ‘ wordt vervangen door ‘.. kan aantonen’
Criterium 5: ‘.. en/of toont aan dat hij ernaar wil streven om dit percentage te halen..’ wordt geschrapt. Toevoeging: ‘.. en omschrijft in zijn pedagogische visie opgenomen in het huishoudelijk reglement maatregelen om drempels voor gezinnen met voorrangsregels en/of kwetsbare gezinnen te verlagen..’
Procedure
De procedure wordt duidelijker omschreven en opgesplitst in drie onderdelen: informeren, adviseren en terugkoppelen.
Om organisatoren beter te ondersteunen en hen bewust te maken van de lokale context wordt aan elke indiener gevraagd om een vragenlijst (leidraad) in te vullen.
Naast het huishoudelijk reglement en data uit het lokaal loket zal deze info gebruikt worden bij het geven van een score aan het dossier.
Het lokaal bestuur geeft de opdracht aan het Huis van het Kind om samen met het lokaal overleg een advies te formuleren. De coördinator van het Huis van het Kind onderzoekt samen met de voorzitter van het lokaal overleg en een externe expert de aanvraag.
Deze score wordt voorgelegd aan de leden van het lokaal overleg die een advies voor het College van Burgemeester en Schepenen bezorgen.
De adviesopdracht van het lokaal bestuur is vastgelegd in Besluit van de Vlaamse Regering van 24 mei 2013 (BS 18 juni 2013) houdende het lokaal beleid kinderopvang. Art 7 bepaalt dat het lokaal bestuur advies kan geven aan K&G over de uitbreiding van kinderopvang binnen het eigen grondgebied. Het advies van het lokaal bestuur moet gebaseerd zijn op de strategische meerjarenplanning van het lokaal bestuur.
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 9 mei 2014 (BS 25 juli 2014) houdende de procedures voor de aanvraag en de toekenning van de vergunning en de subsidies voor gezinsopvang en groepsopvang van baby’s en peuters legt de programmatieregels vast en de regels die het Agentschap Opgroeien moet naleven bij het opmaken van een oproep en het doorlopen van de procedure in artikel 57 en 58.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de voorgestelde adviescriteria en beslissingsprocedure bij uitbreiding van groepsopvang baby’s en peuters.
De gemeenteraad geeft de opdracht aan het Huis van het Kind om samen met het lokaal overleg een advies te formuleren. De coördinator van het Huis van het Kind onderzoekt samen met de voorzitter van het lokaal overleg kinderopvang en een externe expert de aanvraag.
De gemeenteraad gaat akkoord met het publiceren van de criteria en procedure via de stedelijke website.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers en Astrid Wittebolle.
De Waterjufferstraat werd bij de aanleg voorzien van een woonerfinrichting. Er is geen doorgaand verkeer, het openbaar domein wordt gemengd gebruikt door fietsers, voetgangers en gemotoriseerd verkeer. In het stuk straat dat van oost naar west loopt, zijn langs weerszijden van de straat kasseistroken aangelegd waar op geparkeerd kan worden.
Het is noodzakelijk om deze parkeervoorziening ook te bevestigen met de nodige verkeersborden.
Waterjufferstraat is een gemeenteweg binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 33 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Paul Moelans; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; mevrouw Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Cathy Devolder; - raadsleden
Er waren 5 onthoudingen nl. de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Waterjufferstraat, gestemd in zitting van 25 februari 2019 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Waterjufferstraat is een woonerf.
De aanduiding gebeurt aan het begin en het einde van de straat met de verkeersborden F12a en F12b.
De Waterjufferstraat is ondergeschikt aan de Oude Dijk.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
Aan weerszijden van de straat vanaf huisnummer 4 tot huisnummer 18 wordt het parkeren vastgelegd.
De verkeersborden E9 met onderborden GXa en GXb worden aangebracht.
De Kroonstraat is een straat met eenrichtingsverkeer waarbij er geparkeerd wordt aan de rechterzijde van de straat. De parkeervakken worden aangeduid door middel van T- en L-vakken. De vuilniswagen kan in de bochten niet draaien zonder over het voetpad te rijden. De voetpaden worden daardoor beschadigd en kapotgereden. Er zal daarom op sommige plaatsen in de straat een parkeerverbod ingevoerd moeten worden om dit manoeuvreveilig en vlot mogelijk te maken. De Kroonstraat is een smalle straat met enkele scherpe bochten. Het invoeren van parkeerverbod nabij deze bochten zal ervoor zorgen dat de voetpaden niet beschadigd worden.
Eén van de twee parkeerplaatsen voor personen met een handicap wordt al geruime tijd niet meer gebruikt. Daarom is het wenselijk dat de plaats ter hoogte van huisnummer 66 verwijderd wordt zonder dat deze op een andere locatie moet voorzien worden. De voorbehouden parkeerplaats kan dan terug een gewone parkeerplaats worden die door iedereen gebruikt mag worden.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Kroonstraat gestemd in de zitting van 5 oktober 2020 op te heffen en te vervangen door wat volgt.
Het eenrichtingsverkeer, uitgezonderd voor fietsers, wordt ingevoerd met toegelaten rijrichting in tegenwijzerzin.
De verkeersborden F19 en C1 met onderborden M4 en M2 worden aangebracht.
Het parkeren wordt uitsluitend toegestaan voor voertuigen van personen met een handicap ter hoogte van huisnummer 74 (één plaats).
Het verkeersbord E9a met pictogram wordt aangebracht.
De Kroonstraat ligt in een ruimere zone 30.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Een parkeerverbod wordt opgelegd langs de even huisnummers van de straat:
Een parkeerverbod wordt opgelegd langs de kant met de oneven nummers over de volledige lengte van de straat.
De verkeersborden E1 met onderborden GXa en GXb worden aangebracht.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De 2 parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
Er wordt goedkeuring gehecht aan de hierna volgende aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake de Beekstraat.
Alle voorgaande gemeenteraadsbeslissingen inzake het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake de Beekstraat worden opgeheven.
Het verkeersbord B1 met onderbord M9 is aangebracht voor de aansluiting met de Otterstraat, die een voorrangsweg is.
Het is niet toegestaan om vanuit de Beekstraat de Veldstraat in te rijden, aangezien er in de Beekstraat beperkt enkelrichtinverkeer geldt. Voor het verkeer in de Beekstraat wordt dit aangekondigd door het verkeersbord C31 (verbond linksaf te slaan) met onderbord M2.
Het parkeren in de Beekstraat is vastgelegd langs de kant met de pare huisnummers, in het gedeelte tussen de Pieter De Nefstraat en de Sint Jozefstraat.
De plaatsen waar voertuigen moeten parkeren zijn afgebakend conform artikel 77.5 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg.
Een parkeerverbod wordt aangeduid in de Beekstraat:
Dit wordt aangeduid door verkeersborden E1, met de onderborden met pijlen Xa en Xb.
De Beekstraat maakt deel uit van een zone 30.
Deze wordt aan de rand van de zone afgebakend met de verkeersborden F4a en F4b.
Twee parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen worden ingericht op de parking van de Beekstraat, gelegen ter hoogte van het kruispunt met de Veldstraat
De parkeerplaatsen worden aangeduid met het verkeersbord E9a voorzien van een pictogram met de stekker.
Dit reglement wordt ter kennisgeving voorgelegd aan het Vlaams huis voor de verkeersveiligheid.
Markgravenhof is een straat met verblijfsfunctie en genereert enkel verkeer van en naar de woningen in deze straat.
De straat heeft een woonerfinrichting. Voetgangers mogen gebruik maken van de volledige straatbreedte. Auto's mogen enkel in de aangeduide parkeervakken parkeren. Omwille van de inrichting en het gebruik van de straat is het aangewezen om dit te bevestigen met de bijhorende verkeerssignalisatie.
De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 33 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Paul Moelans; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; mevrouw Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Cathy Devolder; - raadsleden
Er waren 5 onthoudingen nl. de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot
Er wordt een woonerf aangeduid in Markgravenhof.
De plaatsen waar er geparkeerd mag worden, zijn aangeduid met de letter P in de parkeervakken.
De verkeersborden F12a en F12b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Er is een voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van huisnummer 4.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9 met pictogram.
Markgravenhof ligt in een ruimere zone 30.
Dit wordt aangeduid aan alle toe- en uitgangen met de zoneborden F4a en F4b.
Markgravenhof is ondergeschikt aan de Hertoginstraat.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
De Antoine Coppenslaan ligt in een blauwe zone met parkeerduurbeperking van maximum 2 uur. Deze stimuleert echter onvoldoende de nodige rotatie bij o.a. het postgebouw. Een parkeerduurbeperking van maximum 30 minuten op de parkeerplaats voor personen met een handicap zal de rotatie verhogen waardoor de plaats meer ter beschikking zal zijn voor andere voertuigen die nu mogelijk geen plaats hebben.
In opdracht van de Vlaamse overheid realiseert Engie de plaatsing van de elektrische laadpalen in de vervoerregio Kempen. Voor de keuze van de laadpalen werden een aantal aanbevelingen en dwingende richtlijnen bepaald. Hieruit werden een aantal locaties aangeduid in Turnhout waar de komende periode laadpalen geplaatst kunnen worden. De twee parkeerplaatsen bij het laadpunt worden voorbehouden voor elektrische voertuigen. Hiervoor moet het verkeersbord E9a met het symbool van een stekker geplaatst worden.
De Antoine Coppenslaan is een gemeenteweg binnen de bebouwde kom en behoort tot het beheer van de stad.
De gemeenteraad besluit het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg voor de Antoine Coppenslaan, gestemd in zitting van 1 januari 2023 en alle andere voorgaande besluiten op te heffen en te vervangen door wat volgt.
De Antoine Coppenslaan is ondergeschikt aan de Guldensporenlei-Nieuwe Kaai.
Het verkeersbord B1 wordt geplaatst voor de aansluiting met de Guldensporenlei-Nieuwe Kaai.
De Antoine Coppenslaan maakt deel uit van een ruimere zone 30.
De zone wordt aan de randen afgebakend met de zoneborden F4a en F4b.
Een gedeelte van de Antoine Coppenslaan is ingericht als woonerf. Het gaat over het deel dat aansluit aan de Tichelarijstraat en richting het kanaal loopt.
Dit woonerf wordt afgebakend met de verkeersborden F12a en F12b.
Het parkeren in dit woonerfgedeelte is enkel toegestaan in de afgebakende parkeerplaatsen aangeduid met een "P" op het wegdek.
Ter hoogte van de schouw (achter de bocht voorbij het postkantoor) is een wegversmalling voorzien. Bestuurders in westelijke rijrichting moeten voorrang verlenen aan die in oostelijke rijrichting.
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden B19 en B21.
Er mag enkel geparkeerd worden in de aangeduide parkeervakken, buiten het rijbaangedeelte. Deze parkeervakken zijn afgebakend met witte markering, conform artikel 77.5 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg.
Het parkeren op de rijbaan is verboden in de Antoine Coppenslaan, en dit vanaf het huisnummer 12-14 (postkantoor) tot het woonerfgedeelte in de Antoine Coppenslaan.
Deze zone met parkeerverbod wordt aangeduid met de verkeersborden ZE1 en ZE1/.
Een stilstaan- en parkeerverbod is aangeduid langs de straatkant met de oneven huisnummers, en dit vanaf inrit van de ondergrondse garages van huisnummer 21-23 (overkant postkantoor) tot aan de aansluiting met de Guldensporenlei-Nieuwe Kaai.
Dit wordt aangeduid met de verkeersborden E3, voorzien van de nodige onderborden met pijlen Xa, Xb en Xd.
Parkeerplaatsen voor personen met een handicap zijn voorbehouden:
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord E9a voorzien van een pictogram 'persoon met een handicap' en het onderbord met de nodige pijlen.
Aan het einde van de Antoine Coppenslaan, bij de aansluiting met het jaagpad, wordt de toegang naar het jaagpad verboden in beide rijrichtingen, en dit voor iedere bestuurder uitgezonderd plaatselijke bediening en fietsers.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord C3, met onderbord voor de uitzondering voor plaatselijke bediening en fietsers.
Drie parkeerplaatsen ter hoogte van Bpost worden aangeduid:
Vier parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen worden ingericht op 4 haakse parkeerplaatsen voorbij de bocht die achter het postgebouw (nr. 12-14) buigt.
De parkeerplaatsen worden aangeduid met het verkeersbord E9a voorzien van een pictogram met de stekker.
Bij de voorbehouden parkeerplaats voor personen met een handicap ter hoogte van de huisnummers 12/15 wordt een parkeerduurbeperking opgelegd.
Dit wordt aangegeven met het verkeersbord E9 voorzien van het onderbord GV met vermelding 'Max 30 min van ma. tot vrij. van 9.30u tot 18u en op zat. van 9.30u tot 13u'.
Het huidige convenant vervangingen van korte afwezigheden, goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022, eindigt op 31 augustus 2023.
Het akkoord tussen het beheerscomité van de scholengemeenschap De Schakel en de representatieve vakorganisatie(s) van 16 juni 2023, houdende het convenant vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs, voor de duur van het schooljaar 2023-2024.
datum |
onderwerp | |
wet |
19/12/1974 |
wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel |
decreet |
25/02/1997 |
decreet basisonderwijs |
decreet |
6/07/2001 |
de intergemeentelijke samenwerking |
besluit Vl. regering |
29/05/2009 |
besluit Vl. regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden |
De gemeenteraad keurt het convenant "Vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs" goed, aangegaan met de scholengemeenschap De Schakel met ingang van 1 september 2023 voor de duur van een schooljaar en eindigend op 31 augustus 2024, goed te keuren.
De afgevaardigde in het beheerscomité te belasten met de concrete uitvoering van deze beslissing.
Het ontwerpdecreet leersteun werd op 3 mei 2023 definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering en op 5 mei bekrachtigd 2023 door het Vlaams parlement. De inwerkingtreding van het decreet is voorzien op 1 september 2023..
Het decreet leersteun bepaalt dat een schoolbestuur moet aansluiten bij één leersteuncentrum (LSC) om leersteun te kunnen ontvangen.
Het schoolbestuur wenst aan te sluiten bij het leersteuncentrum gemeentelijk en stedelijk onderwijs regio Kempen KOSMOS om voor de leerlingen en leerkrachten van de eigen school te voorzien in professionele leersteun. Deze leersteun komt in de plaats van de ondersteuning door het huidige openbaar ondersteuningsnetwerk Antwerpen dat ophoudt te bestaan.
Dit LSC is opgenomen in het protocol landschap LSC waardoor het erkend zal zijn voor het schooljaar 2023-2024 en het schooljaar 2024-2025. Dit LSC is een zelfstandige instelling - koepel OVSG.
Het gunstig advies van de schoolraad van de Stedelijke Basisschool Turnhout van 16 maart 2023 voor de toetreding met de SBT tot het leersteuncentrum gemeentelijk en stedelijk onderwijs regio Kempen KOSMOS.
datum |
onderwerp | |
Vlaamse Regering |
25-2-1997 |
decreet basisonderwijs |
Vlaamse Regering |
5-5-2023 |
decreet over leersteun |
Het schoolbestuur sluit op 1 september 2023 met zijn school basisonderwijs - Stedelijke Basisschool Turnhout, Haagbeemdenplantsoen 95 te 2300 Turnhout - aan bij het leersteuncentrum gemeentelijk en stedelijk onderwijs regio Kempen KOSMOS.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Luc Debondt, Reccino Van Lommel en Marc Boogers.
In het kader van de opdracht "Heraanleg Otterstraat" werd een bestek met nr. 451 opgesteld door de ontwerper, Atelier Ruimtelijk Advies, Gitschotellei 150 te 2600 Berchem.
De uitgave voor deze opdracht wordt geraamd op 1 907 396,90 euro inclusief btw. Het hele project is ten laste van Stad Turnhout.
Er wordt voorgesteld de opdracht te gunnen bij wijze van de openbare procedure.
De uitgave voor deze opdracht is voorzien onder:
In dit project is Stad Turnhout bouwheer. De facturatie zal gebeuren rechtstreeks van de aannemer aan Stad Turnhout.
De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 33 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Paul Moelans; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; mevrouw Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Cathy Devolder; - raadsleden
Er waren 5 onthoudingen nl. de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot
De gemeenteraad keurt het bestek met nr. 451 en de raming voor de opdracht "Heraanleg Otterstraat" opgesteld door de ontwerper, Atelier Ruimtelijk Advies, Gitschotellei 150 te 2600 Berchem goed. De lastvoorwaarden worden vastgelegd zoals voorzien in het bestek en zoals opgenomen in de algemene uitvoeringsregels van de overheidsopdrachten voor aannemingen van werken, leveringen en diensten. De raming bedraagt 1 907 396,90 euro inclusief btw.
De opdracht "Heraanleg Otterstraat" wordt gegund bij wijze van de openbare procedure.
De Stedelijke Academies willen hierbij hun arbeids- en schoolregelementen aanpassen volgens de normen van het decreet.
Het afsprakenkader deconnectie is in het ABOC van 21 augustus 2023 onderhandeld met akkoord van de syndicale afgevaardigden.
De gemeenteraad van de Stad Turnhout neemt kennis van het afsprakenkader deconnectie en de intentie dit toe te voegen aan het arbeids- en schoolregelementen voor de Stedelijke Academies en keurt dit goed.
In het beleidsplan voor het schooljaar 2023-2024 liggen de focuspunten op ktot kwalitatief onderwijs, expertise en vernieuwing.
Dit is in het ABOC van 11 september 2023 onderhandeld met akkoord van de syndicale afgevaardigden.
De gemeenteraad van de stad Turnhout neemt kennis van het beleidsplan 2023-2024 voor de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten en keurt dit goed.
In het beleidsplan voor het schooljaar 2023-2024 liggen de focuspunten op kwalitatief onderwijs, personeelsbeleid, ouderparticipatie en zorgbeleid.
Dit is in het ABOC van 21 augustus 2023 onderhandeld met akkoord van de syndicale afgevaardigden.
De gemeenteraad van de stad Turnhout neemt kennis van het beleidsplan 2023-2024 voor de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en keurt dit goed.
Binnen het samenwerkingsverband rond het Bels Lijntje zijn de resp. partners (Tilburg, Goirle, Alphen-Chaam, Baarle-Nassau, Baarle-Hertog, Ravels en Turnhout) al enkele jaren zoekende naar financiering. De tweede oproep vanuit Interreg Vlaanderen-Nederland VI A rond 'duurzaam toerisme' van 2022 was een mooie kans om de ambities voor het Bels Lijntje (deels) waar te maken. Het projectgebied 'Brabant kust de Kempen' gaat ruimer dan het Bels Lijntje-gebied, en geeft volop kansen om in de grensregio beter samen te werken, gezamenlijk te communiceren, duurzame producten te ontwikkelen, en het meerdaags toerisme in de grensregio te stimuleren.
Opdat het project 'Brabant kust de Kempen' gerealiseerd kan worden, is het belangrijk de nodige afspraken te maken over de diverse uitvoeringsmodaliteiten van het project tussen de verschillende projectpartners.
De gemeenteraad keurt de samenwerkingsovereenkomst in het kader van het project “Brabant Kust de Kempen” goed.
Aangezien Toerisme Vlaanderen zich focust op de internationale bezoeker, en zich hierbij vooral richt op het aanwezig cultuurhistorische erfgoed van de kunststeden, vallen kleinere steden bijna altijd uit de boot. Via dit project 'Vlaamse meesters op hun plek', krijgen we de kans om ook eens aan te haken op dit gekozen thema van Toerisme Vlaanderen, en kunnen we dus mee profiteren van de internationale promotiecampagne die hieromtrent opgezet wordt.
Bovendien zetten we zo het wat verborgen, misschien soms vergeten Vlaamse religieuze erfgoed in de kijker.
De gemeenteraad keurt de engagementsverklaring tussen Toerisme Vlaanderen ism Openbaar Kunstbezit Vlaanderen en Stad Turnhout en Kerkfabriek Sint-Pieter m.b.t. het project Vlaamse meesters op hun plek goed.
Uitgebrachte externe adviezen
Gezien de gemeenteraad enkel bevoegd is voor de zaak der wegen, worden in dit besluit enkel de ontvangen adviezen vermeld die geheel of gedeeltelijk betrekking hebben op de zaak der wegen. Zo heeft het advies van de ASTRID-veiligheidscommissie enkel betrekking op de gebouwen in deze aanvraag.
Het advies dd. 30 juni 2023 van de Brandweer zone Taxandria is voorwaardelijk gunstig. Naast richtlijnen omtrent de brandveiligheid van de gebouwen, hebben de bemerkingen uit het brandpreventieverslag ook betrekking op technische uitvoeringen van de percelen met openbaar karakter (bereikbaarheid en toegankelijkheid tot de gebouwen in functie van evacuatie/interventie). Het gaat om algemene bepalingen die gerespecteerd moeten worden.
Het advies dd. 28 juni 2023 van Inter is gunstig, zowel het gebouw als de buitenomgeving voldoen aan de bepalingen zoals opgenomen in gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegankelijkheid.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om bovenstaande adviezen bij te treden en (indien van toepassing) de voorwaarden met betrekking tot de wegenis in de kerktuin met openbaar karakter uit deze adviezen te bekrachtigen.
Uitgebrachte interne adviezen
Het advies dd. 15 mei 2023 van de dienst Wegen en Riolen van Stad Turnhout is voorwaardelijk gunstig. De dienst legt voorwaarden op met betrekking tot aansluiting van de riolering.
Het advies dd. 13 juli 2023 van de dienst Patrimonium van Stad Turnhout is voorwaardelijk gunstig:
“(…)
De aanvraag is gunstig onder voorwaarden:
“(…)
De Stad is eigenaar van het perceel gelegen aan het Linieplein, 1ste afdeling, sectie C, nr 1067 T, welk samen met het perceel nr 1068 R de kerktuin van het Goddelijk Kind vormt. Hoewel de ondergrond van perceel 1068 R eigendom is van het Dekenaat Kempen, Gildenstraat 3 te Turnhout, hebben deze percelen beide een openbaar karakter. Steinerschool is eigenaar van het gebouw gelegen aan Linieplein 12, 1ste afdeling, sectie C nr 1068 P. De zone langs het gebouw aan de noordzijde is in gebruik als publieke kerktuin en wordt beheerd door de stad.
Steinerschool is van plan om grondige verbouwingen door te voeren aan haar eigendom, en wil daarbij een nieuwe hoofdtoegang voorzien langs de zijde van de publieke kerktuin. Via het oostelijk gelegen perceel wordt een brandweertoegang voorzien. Hiertoe heeft Steinerschool reeds de nodige afspraken gemaakt met het Dekenaat. Steinerschool wil ook een fietsenstalling, deels open en deels gesloten, realiseren langs de noordzijde van het gebouw. Het behoud van het publiek gebruik van de Kerktuin is wenselijk. Bijgevolg dienen er tussen de aanvrager en de stad afspraken gemaakt over de aanleg en het statuut van de verschillende zones aan de kerktuin. Hiertoe dient een overeenkomst opgemaakt welk zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Deze overeenkomst is een voorwaarde om te vergunning te kunnen uitvoeren.
(…)”.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de bovenstaande adviezen bij te treden en (indien van toepassing) de voorwaarden met betrekking tot de wegenis in de kerktuin met openbaar karakter uit deze adviezen te bekrachtigen.
Openbaar onderzoek
Er werden geen bezwaren ingediend.
Watertoets
Overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid wordt de aanvraag onderworpen aan de watertoets. Het voorliggende bouwproject heeft geen omvangrijke oppervlakte en is niet gelegen in fluviaal of pluviaal overstromingsgevoelig gebied.
Enkel wordt door de toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Voor het betrokken project werd de watertoets uitgevoerd volgens de richtlijnen van het uitvoeringsbesluit van 20 juli 2006 en latere wijzigingen. Daaruit volgt dat een positieve uitspraak mogelijk is indien de geldende gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater wordt nageleefd.
De nieuwe oppervlakte van de verbreding van het voet- en fietspad en van de herlegging van een gedeelte ervan bedraagt niet meer dan 40 m². Bovendien kan het hemelwater dat erop terechtkomt, infiltreren in de aanpalende groenzones. Ingevolge artikel 3, 2° en artikel 4, 2° van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater is de aanvraag vrijgesteld van de bepalingen van deze gewestelijke stedenbouwkundige verordening. Er dienen dan ook geen voorwaarden of maatregelen te worden opgelegd. Het ontwerp is verenigbaar met de doelstellingen en beginselen van artikels 1.2.2., 1.2.3., en 1.2.4 van de gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het bovenstaande standpunt in te nemen met betrekking tot de watertoets.
Verordening wegen voor voetgangersverkeer
De verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer dd. 29 april 1997 is in het voorliggende dossier van kracht. Er wordt aan de bepalingen van de verordening voldaan.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het bovenstaande standpunt in te nemen met betrekking tot de verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
Project-MER-screening
Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening is van kracht sinds 29 april 2013 (publicatie in het Belgisch Staatsblad). Die nieuwe regelgeving was nodig nadat het Hof van Justitie in een arrest van 24 maart 2011 oordeelde dat de Vlaamse regelgeving niet in overeenstemming was met de project-m.e.r.-richtlijn. Wanneer een project onder één van de rubrieken van bijlage III van het project-m.e.r.-besluit valt kan de initiatiefnemer ervoor opteren om ofwel een project-MER op te maken, ofwel de project-m.e.r.-screeningsprocedure te doorlopen.
Het voorliggende project valt onder rubriek 10 b van bijlage III van het project-m.e.r.-besluit, met name stadsontwikkelingsprojecten.
In de voorliggende aanvraag zijn de relevante potentiële effecten op de omgeving (mens en milieu) opgenomen in het dossier en in (de invulvelden van) het omgevingsloket. Deze zijn de uitgangsbasis voor de beoordeling van de project-m.e.r.-screeningsnota uit art. 20 van het omgevingsvergunningsdecreet om de milieueffecten van de voorliggende aanvraag in kaart te brengen.
De permanente milieueffecten (die zich zullen voordoen na oprichting) zullen voornamelijk betrekking hebben op de mobiliteit, de afvoer van afval- en hemelwater en geluid. Er worden voldoende fietsenstallingen voorzien en voor het overige zal het mobiliteitsaspect nagenoeg hetzelfde blijven als voorheen. Er bevond zich immers al een school, waarbij het aantal leerlingen met maximaal 23 kan stijgen en het aantal personeelsleden niet of bijna niet zal stijgen. De afvoer van hemelwater en afvalwater dient dan weer gescheiden te gebeuren en bovendien moet voldaan worden aan de bepalingen van de gewestelijke verordening hemelwater. De meest hinderlijke aspecten van het voorliggende project zullen zich voordoen tijdens de bouwfase. Deze hinder is echter tijdelijk en verder dienen tijdens de werken alle nodige maatregelen getroffen te worden om hinder tot een minimum te beperken.
Het geplande project is verder gelegen in een stedelijke omgeving. Gezien de aard, ligging en beperkte omvang van de potentiële effecten ten gevolge van het project, zal cumulatie met andere projecten in de buurt niet tot aanzienlijke milieueffecten leiden.
De opgenomen informatie over de effecten (en de rest van de aanvraag) verstrekt voldoende gegevens om te oordelen dat de milieueffecten van de aanvraag op zich beperkt zijn en dat de impact ervan niet aanzienlijk is. De opmaak van een project-MER is niet vereist.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld te besluiten dat het aanvraagdossier voldoende inzichten verschaft om te oordelen dat de milieueffecten van de voorliggende aanvraag niet aanzienlijk zijn.
Natuurtoets / passende beoordeling
Artikel 16 van het Natuurdecreet stelt dat de bevoegde overheid er zorg voor moet dragen dat er geen vermijdbare schade aan de natuur kan ontstaan door een vergunning af te leveren. Indien nodig kan de overheid ook redelijkerwijze voorwaarden opleggen om de schade te voorkomen, te beperken of, indien dit niet mogelijk is, te herstellen.
Bij elke vergunningsaanvraag moet daarom de natuurtoets doorlopen worden om mogelijke (vermijdbare) natuurschade in kaart te brengen. Het uitgangspunt van de natuurtoets is het stand-still principe, dat inhoudt dat de natuur in geen geval achteruit mag gaan. Indien er toch schade ontstaat, dient deze gecompenseerd te worden.
Het voorliggende project heeft geen enkele invloed op de aanwezige natuurwaarden, zodat in alle redelijkheid geoordeeld kan worden dat er geen schade wordt veroorzaakt aan de natuur.
Wijzigingsverzoek
Op 6 juli 2023 diende de aanvrager een verzoek tot wijziging van de vergunningsaanvraag in. De plannen werden aangepast naar aanleiding van de bemerkingen in het ongunstig advies van Inter met betrekking tot de toegankelijkheid van het project. Enkel de plannen van het gebouw werden aangepast, niet die van de aanleg van de kerktuin met openbaar karakter.
Conform artikel 30 van het decreet betreffende de omgevingsvergunningsdecreet kunnen op verzoek van de aanvrager wijzigingen aan het vergunningsaanvraag toegestaan worden. De ingediende stukken bij de wijzigingsverzoeken doen geen afbreuk aan de bescherming van de mens of het milieu of de goede ruimtelijke ordening en geven antwoorden op vragen geformuleerd in de uitgebrachte adviezen in kader van het lopende dossier en brengen geen schending van rechten van derden met zich mee. Het ingediende wijzigingsverzoek werd op 14 juli 2023 aanvaard en gaf geen aanleiding tot een nieuw openbaar onderzoek. De beoordeling van deze aanvraag zal dan ook gebeuren op basis van de ingediende wijziging (V3 in het omgevingsloket). De plannen voor de aanleg van de kerktuin met openbaar karakter werd hierbij niet gewijzigd en zijn nog steeds de plannen, zoals gevoegd bij het volledig en ontvankelijk verklaarde dossier (V2 in het omgevingsloket).
Stedenbouwkundige beoordeling
Naast de verbouwings- en uitbreidingswerkzaamheden van het schoolgebouw omvat het voorliggende dossier de herinrichting van het park met openbaar gebruik tussen de kerk en de school met deels het herleggen en deels het verbreden van het fiets- en voetpad. De gemeenteraad dient een standpunt in te nemen over de aanpassingen aan de kerktuin met openbaar karakter (zaak der wegen).
De school heeft nood aan extra klaslokalen voor het middelbaar. Heden worden er tijdelijke klascontainers gebruikt om dit capaciteitsprobleem op te lossen. De oude gebouwen voldoen niet meer aan de huidige normen waardoor een volledig nieuwe indeling en uitbreidng boven op het bestaande pand aan de orde is. De hoofdingang van de school bevindt zich momenteel langs het Linieplein. De toegang voor kinderen met de fiets is via de poort aan het grasveld aan de Goedendagstraat.
In het ontwerp wordt toegankelijkheid en duurzaamheid vooropgesteld. Toegankelijkheid begint bij de zichtbaarheid van de toegang van de school. De school wil zich visueel oriënteren naar de buitenzijde (parkzijde). Er wordt een nieuwe toegang voorzien aan het park waardoor de school een uitnodigend karakter krijgt.
De beschrijvende nota van de architect vermeldt dat de school voor deze heroriëntatie en voor extra ruimte het perceel 1068 R zal aankopen van het Dekenaat Kempen. Het perceel zal dan verder herverdeeld worden tussen de school en de Stad Turnhout. De nieuwe perceelsgrens aan de zijde van de kerk zal lopen tot aan het nieuw aangelegde gebogen fiets- en voetpad. De herverdeling is op het zoneringsplan in kaart gebracht. De zone tussen het bestaande schoolgebouw en het gebogen pad van de Stad Turnhout, wordt eigendom van de school en zal een toegankelijke overgang vormen tussen park en school. In deze zone zal plaats zijn voor een wadi, natuurlijke beplanting en een fietsenberging. De fietsenberging zal gedeeltelijk publiek toegankelijk zijn, het andere gedeelte zal afsluitbaar zijn met een poort. Het zal een geheel vormen met het te verbouwen en uit te breiden schoolgebouw.
Het voorliggende pad zal hiertoe gedeeltelijk verlegd dienen te worden ter hoogte van de op te richten fietsenstalling en verder door zal het pad verbreed worden richting het schoolgebouw tot een totale breedte van 2,00 m. De uitvoering ervan zal gebeuren in dezelfde materialen als die van het bestaande pad nl. betonklinkers.
Uit het advies van de dienst Patrimonium van de Stad Turnhout blijkt dat het wenselijk is om het publiek gebruik van de kerktuin te behouden. Bijgevolg dienen er tussen de aanvrager en de Stad afspraken gemaakt te worden over de aanleg en het statuut van de verschillende zones aan de kerktuin. Hiertoe dient een overeenkomst opgemaakt welk zal worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Dit dient geregeld te zijn vooraleer de vergunning uitgevoerd kan worden.
Rekening houdend met de boordelingsgronden uit artikel 4 van het decreet gemeentewegen enerzijds en artikel 4.3.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) anderzijds, kan gesteld worden dat er geen bezwaar is tegen de zaak der wegen. Zo zal de herinrichting van de kerktuin zorgen voor een logischere toegankelijkheid van de school doordat de hoofdingang en de fietsenstalling op een andere plaats voorzien kunnen worden. Deze werken staan tevens ten dienste van het algemeen belang aangezien het pad en de kerktuin voor iedereen toegankelijk zullen zijn. Ter compensatie wordt er voorzien in een ruime fietsenstalling, die voor de helft openbaar zal zijn.
Tevens kan gesteld worden dat het voorgestelde openbaar domein in overeenstemming is met de goede ruimtelijke ordening zoals bepaald in artikel 4.3.1. §2 van de VCRO. Op vlak van de functionaliteit, de mobiliteitsimpact, de schaal, het ruimtegebruik, visueel-vormelijke elementen, cultuurhistorische aspecten, het reliëf, mogelijke hinderaspecten, gezondheid, gebruiksgenot en veiligheid worden er immers geen bijkomende bemerkingen gemaakt.
Op de bovenstaande wijze kan de zaak der wegen gunstig beoordeeld worden.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de aangevraagde aanpassingen aan het pad en de kerktuin (zaak der wegen) in het kader van voorliggende omgevingsvergunninsaanvraag goed te keuren mits de aangehaalde voorwaarden gerespecteerd worden.
Conclusie
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de aangevraagde aanpassingen aan het pad en de kerktuin (zaak der wegen) in het kader van voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag goed te keuren mits aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:
VOORWAARDEN:
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
Besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening
Het Onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en Onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014
Het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 en latere wijzigingen en het besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 en latere wijzigingen tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets.
Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater.
Besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer
Artikelen 2 en 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad.
De gemeenteraad keurt de zaak van de wegen voor het herinrichten van het park met openbaar gebruik tussen de kerk en de school aan het Linieplein met deels het herleggen en deels het verbreden van het fiets- en voetpad (O/ref.: OMV 2023 149) goed mits aan de volgende voorwaarden voldaan wordt:
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers, Wout Schafraet, Luc Debondt, Marc Boogers en Eric Vos.
Uitgebrachte adviezen
Het advies van het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV) dd. 31 mei 2023 is gunstig.
Het advies van het Agentschap Natuur & Bos dd. 16 augustus 2023 is ongunstig. ANB maakt bezwaar tegen de volgende zaken:
ANB concludeert dat de aanvraag om de bovenstaande redenen in strijd is met het natuurdecreet. Conform artikel 4.3.3. van de VCRO kan het dossier op de voorliggende wijze dan ook niet vergund worden.
Tijdens een overleg tussen Stad Turnhout en ANB op 31 augustus 2023 werd het dossier (en het advies) meer in detail besproken. Ondanks dat de aangevraagde plannen besproken werden op de (mobiliteits)projectstuurgroep dd. 5 december 2022 en ANB toen geen bemerkingen had over het verhardingsmateriaal, gaf de adviesinstantie in dit laatste overleg aan dat de asfaltering van het fietspad voor hen weldegelijk een struikelblok vormt. ANB gaf in het overleg aan dat een fietspad met de aangevraagde breedte, maar uitgevoerd in dolomiet en zoveel mogelijk aangelegd op het bestaande fietspad, wel aanvaardbaar is en wel in overeenstemming is met de bepalingen van het natuurdecreet.
Concreet kan voor ANB het ongunstige advies dan ook omgezet worden naar een voorwaardelijk gunstig advies onder de volgende voorwaarden:
Op deze wijze wordt tegemoetgekomen aan het advies van ANB. Op inhoudelijk vlak kan het advies op deze wijze bijgetreden worden.
Het is echter jammer dat een essentieel punt van de voorliggende aanvraag (cfr. het asfalteren van het fietspad) zo laat in het proces als probleem naar boven komt. Bovendien wordt zo het algemene opzet van de voorliggende aanvraag (cfr. het optimaliseren en opwaarderen van de voorliggende functionele fietsroute) voor een groot deel gefnuikt. En dat terwijl het stadsbestuur van mening is dat er wel oplossingen met andere of betere verhardingen dan dolomiet denkbaar zouden zijn. Binnen de lopende vergunningsprocedure (waar een eventuele termijnverlenging niet meer mogelijk is) ontbreekt echter de tijd om alternatieven uit te werken en de haalbaarheid ervan af te toetsen bij het Agentschap Natuur & Bos. Binnen het voorliggende dossier kan het ongunstige advies van ANB (en de inhoud ervan) dus niet meer afgewend worden. Buiten de vergunningsprocedure, bijv. in een nieuw dossier, kunnen andere pistes / nieuwe inzichten wel bekeken worden. Hetzelfde geldt voor oplossingen en alternatieven voor verlichting.
Op basis van het bovenstaande is het dus niet aangewezen dat de gemeenteraad zich in het voorliggende dossier uitspreekt over de materialisatie of de uitrusting van het fietspad (en bijv. het ene materiaal eenzijdig vastlegt en het andere net weert). Het tracé en de breedte van het fietspad kan door de gemeenteraad conform het decreet gemeentewegen vastgelegd worden, maar de uitrusting (materialisatie en inrichting) en het beheer kan daarbij aan het college van burgemeester en schepenen als vergunningverlener en beheerder van het openbaar domein toevertrouwd worden. Op die manier wordt vermeden dat mogelijke toekomstige oplossingen strijdig zouden zijn met een gemeenteraadsbeslissing (en hoeft de gemeenteraad zich hierover nadien niet opnieuw uit te spreken).
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de vermelde adviezen van AWV en Vosselaar bij te treden en de voorwaarden uit het advies van AWV te bekrachtigen. Met betrekking tot het advies van ANB wordt voorgestelde om de volgende voorwaarden op te leggen:
Het opleggen van de 3 overige voorwaarden (als gevolg van het advies van ANB) wordt toevertrouwd aan het college van burgemeester en schepenen.
Openbaar onderzoek
Tijdens het openbaar onderzoek van 14 mei 2023 tot en 12 juni 2023 werden 22 bezwaarschriften ontvangen, handelend over de volgende bezwaarpunten:
1/ Alle bezwaarindieners maken bezwaar tegen de asfaltering van het fietspad.
a) Men vindt dit een onnodige verharding in tijden van ontharding, terwijl dolomiet perfect berijdbaar is.
b) Men vreest ook dat de asfaltering meer verkeer, gemotoriseerd verkeer en snelle elektrische fietsen zal aantrekken. Men vreest zo meer onveilige situaties en vraagt een snelheidsbegrenzing tot 30km/u.
c) Sommigen vinden asfalt ook niet passen in een bos en vrezen dat dit de natuur, de rust en de stilte in het gedrang zal brengen (door aantrekken van meer, sneller en gemotoriseerd verkeer). Bezwaarindieners wijzen hiervoor ook naar de beoordelingsgronden uit het decreet gemeentewegen de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
d) Anderen zijn eveneens bezorgd om de afwatering en infiltratie van hemelwater.
e) Een bezwaarindiener vreest ook dat asfalt na verloop van tijd omhoog geduwd zal worden door boomwortels (wat fietsen niet ten goede zal komen).
2/ Een minderheid van de bezwaarindieners geeft aan dat er te weinig aandacht besteed wordt aan wandelaars gezien de verbreding van het fietspad de huidige ruimte voor wandelaars (onverharde zandstrook) inneemt. Men merkt ook op dat er 2 GR-routes over dit pad lopen. Men wijst ook hier naar de beoordelingsgronden uit het decreet gemeentewegen en de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (cfr. verkeersveiligheid en algemeen belang).
3/ Een bezwaarindiener geeft aan dat dit bospad niet opgenomen is als bovenlokale functionele fietsroute. Voor fietsers zijn er andere opties: langs het kanaal naar Beerse en Vosselaar of via de hoofdweg N12 of verder eveneens langs de Galgenbeekweg.
4/ Een bezwaarindiener merkt op dat het fietspad naast en door een beschermd cultuurhistorisch landschap (Flipkesvijver) ligt / loopt. Er is echter geen advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed. Volgens de bezwaarindiener mag, in het gedeelte dat door het beschermd gebied loopt, zelfs geen verharding aangebracht worden.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om met betrekking tot deze bezwaarpunten de volgende standpunten in te nemen:
1a/ Er kan begrip opgebracht worden voor het standpunt dat verhardingen vermeden moeten worden en dat er onthard moet worden. Hierbij moet echter een onderscheid gemaakt worden tussen onnodige, overbodige verhardingen en functionele, nuttige verhardingen. De 1ste categorie dient vermeden te worden en daar waar zulke overbodige verhardingen liggen, dient onthard te worden. De 2de categorie is wel aanvaardbaar wanneer ze een duidelijk doel en een functioneel nut hebben. De aangevraagde verharding valt deze laatste categorie. Ter voorbereiding van het fietspadontwerp, werden immers tellingen uitgevoerd in 2022. Hieruit blijkt dat er dagelijks gemiddeld een 800-tal fietsers de Oude Beersebaan gebruiken. Op piekmomenten gaat dit zelfs over meer dan 1.300 fietsers per dag. Hieruit moeten we concluderen dat het verharden/verbreden van het fietspad nuttig is en dus aanvaardbaar is. Vanuit deze optiek wordt het bezwaarpunt niet bijgetreden.
Wat het voorgestelde materiaalgebruik betreft, kan verwezen worden naar het vademecum fietsvoorzieningen. Uit deze richtlijnen blijkt dat bij de bovenstaande aantallen naar comfort en kwaliteit een fietsinfrastructuur van minimal 4m breed in asfalt aangewezen is. Tevens is het fietspad een functionele fietsroute en werd ze binnen het Mobiliteitsplan van de Stadsregio Turnhout route als prioritair aangeduid. Een verbetering van dit fietspad (zowel in de breedte als naar materiaalgebruik) is om deze redenen gerechtvaardigd. Ook naar personen met een verminderde mobiliteit (cfr. rolstoel, scootmobiel etc.) is de voorgestelde uitwerking in asfalt het meest aangewezen. Ook naar functionaliteit wordt het bezwaarpunt dan ook niet bijgetreden. Uit het advies van ANB blijkt echter dat een fietspad in asfalt op deze locatie niet aangewezen is.-
1b/ Het klopt dat het algemene opzet het stimuleren van de fietsgebruik (en dus ook het gebruik van dit fietspad) is. Er is echter geen reden om overlast of onveilige situaties te vrezen. Het doel is immers dat het fietspad als veilige, kwalitatieve fietsverbinding functioneert. Dit betekent per definitie dat andere voertuigen niet zullen toegelaten worden (m.u.v. aangelanden en voor beheer van aangrenzende percelen). Dit wordt met verkeersborden gesignaleerd. Er zal ook een snelheidsbeperking van max. 30km/u worden opgelegd voor al het verkeer op dit traject. Verder kruist het fietspad geen andere wegen waardoor mogelijke conflictpunten beperkt zijn. Ook moet elke weggebruiker zijn gedrag aanpassen aan de verkeerssituaties die zich voordoen (bijvoorbeeld bij kruisen of inhalen van andere weggebruikers).
Het bezwaarpunt wordt in bovenstaand opzicht deels bijgetreden. Het is onterecht om per definitie uit te gaan van onveilige situaties, maar een snelheidsbeperking tot 30km/u en het weren van niet-plaatselijk gemotoriseerd verkeer zijn aangewezen. Beide zaken dienen in dat opzicht als voorwaarde opgelegd te worden.
1c/ Dit bezwaarpunt wordt beantwoord door het ongunstige advies van ANB. Het bezwaarpunt kan vanuit die optiek bijgetreden worden.
1d/ Naar afwatering en infiltratie scoort een dolomietverharding niet veel beter dan een asfaltverharding. Verder kan hemelwater in beide gevallen in de aanpalende groenzones infiltreren. Waardoor er op dat vlak tussen de 2 verhardingen weinig verschil is. Om deze reden wordt het bezwaarpunt noch bijgetreden, noch verworpen.
1e/ Hierbij kan opgemerkt worden dat asfalt op andere vlakken voordelen heeft naar onderhoud die dolomiet niet heeft (mogelijkheid om te vegen, sterker naar verzakkingen etc.). Om deze redenen wordt het bezwaarpunt noch bijgetreden, noch verworpen.
2/ Het is onduidelijk waarom deze bezwaarindieners menen dat er te weinig aandacht besteed is aan voetgangers. Het fietspad mag immers eveneens door wandelaars en voetgangers gebruikt worden. Met de voorgestelde breedte is er immers meer plaats op het pad. Tevens zal het fietspad op basis van het advies van ANB niet meer centraal gelegd worden en blijft er naast het pad meer “zandpad” over (mocht men niet op het fietspad willen wandelen). Uit de behandeling van bezwaarpunt 1b blijkt verder dat er geen reden is om conflicten te vrezen. Bovendien dient ook elke weggebruiker zijn/haar gedrag aan te passen aan de verkeersituatie (bijvoorbeeld kruisen of inhalen van andere weggebruikers). Om deze redenen is het ook niet nodig om op deze locatie fietsers en voetgangers te scheiden. Een gemengd gebruik is hier dus aangewezen.
Het is verder onduidelijk waarom men naar de beoordelingsgronden uit de wetgeving verwijst. Deze zijn immers gekend. Bovendien kan gesteld worden dat fietsers en voetgangers geen tegenstrijdige belangen hebben. Bezwaarindieners lijken dat immers te suggereren. Het gebruik van het voorliggende pad door zowel voetgangers als fietsers is aanvaardbaar en voldoende veilig. Het bezwaarpunt wordt dan ook niet bijgetreden.
3/ Vanuit de regionale mobiliteitsvisie (zowel stadsregionaal als Vlaams) is het net de bedoeling dat fietsers een veilig, verkeersluw alternatief kunnen nemen in plaats van de grote verkeersassen zoals de N12. Er dient dus werk gemaakt te worden van de zogenaamde ‘ontvlechting’ van de verkeersstromen zodat fietsers veilig en conflictvrij op hun bestemming geraken, zonder dat ze hierbij in conflict komen met ander verkeer. Zo dient een fietsnetwerk te ontstaan dat ervoor zorgt dat fietsers nog zo weinig mogelijk aangewezen zijn op bestaande drukke verkeersassen zoals de N12. Het aangevraagde fietspad Oude Beersebaan is dus een sterk voorbeeld van de realisatie van deze mobiliteitsvisie. Tevens betekent de aanwezigheid van alternatieve routes voor fietsers niet dat een opwaardering van het voorliggende fietspad niet gewenst zou zijn. In het mobiliteitsplan is de noodzaak tot het verbeteren van het voorliggende fietspad bekeken en werd deze beleidskeuze reeds gemaakt. Het bezwaarpunt wordt dan ook verworpen.
4/ Deze stelling is niet correct. Het fietspad is niet gelegen in een beschermd cultuurhistorisch landschap (Flipkesvijver). Het ligt er naast. Een advies van het Agentschap Onroerend Erfgoed is dan ook niet vereist. Gezien het fietspad niet is in deze zone gelegen is, gelden er ook geen beperkingen vanuit dat oogpunt. Het bezwaarpunt wordt verworpen.
Watertoets
Overeenkomstig artikel 1.3.1.1 van het decreet van 18 juli 2003 en latere wijzigingen betreffende het integraal waterbeleid wordt de aanvraag onderworpen aan de watertoets. Het voorliggende bouwproject heeft geen omvangrijke oppervlakte en ligt niet in fluviaal of pluviaal overstromingsgevoelig gebied.
Enkel wordt door de toename van de verharde oppervlakte de infiltratie van het hemelwater in de bodem plaatselijk beperkt. Voor het betrokken project werd de watertoets uitgevoerd volgens de richtlijnen van het uitvoeringsbesluit van 20 juli 2006 en latere wijzigingen. Daaruit volgt dat een positieve uitspraak mogelijk is indien de geldende gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater wordt nageleefd.
Het hemelwater dat op het heraan te leggen fietsapd terechtkomt, kan in de aanpalende groenzones in de bodem infiltreren. Ingevolge artikel 4, 2° van het besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater is de aanvraag vrijgesteld van de bepalingen van deze gewestelijke stedenbouwkundige verordening. Er dienen dan ook geen voorwaarden of maatregelen te worden opgelegd. Het ontwerp is verenigbaar met de doelstellingen en beginselen van artikels 1.2.2., 1.2.3., en 1.2.4 van de gecoördineerde decreten betreffende het integraal waterbeleid.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het bovenstaande vast te stellen m.b.t. watertoets.
Verordening wegen voor voetgangersverkeer
De verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer dd. 29 april 1997 is in het voorliggende dossier van kracht. Er wordt aan de bepalingen van de verordening voldaan.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld het bovenstaande standpunt in te nemen m.b.t. de verordening inzake wegen voor voetgangersverkeer.
Project-MER-screening
Het besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening is van kracht sinds 29 april 2013 (publicatie in het Belgisch Staatsblad). Die nieuwe regelgeving was nodig nadat het Hof van Justitie in een arrest van 24 maart 2011 oordeelde dat de Vlaamse regelgeving niet in overeenstemming was met de project-m.e.r.-richtlijn. Wanneer een project onder één van de rubrieken van bijlage III van het project-m.e.r.-besluit valt kan de initiatiefnemer ervoor opteren om ofwel een project-MER op te maken, ofwel de project-m.e.r.-screeningsprocedure te doorlopen. Het voorliggende project valt niet onder één van de rubrieken van bijlage III van het project-m.e.r.-besluit, zodat de project-m.e.r.-screeningsprocedure niet doorlopen moet worden.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om hetv bovenstaande te besluiten m.b.t. de project-m.e.r.-screening.
Archeologienota
De regelgeving inzake onroerend erfgoed verplicht de aanvrager van een omgevingsvergunning om in bepaalde gevallen een bekrachtigde archeologienota bij de vergunningsaanvraag te voegen. Gezien de totale oppervlakte werf van de aangevraagde handelingen meer dan 3000m² en de geplande bodemingreep meer dan 1000m² bedraagt, is dit in het voorliggende dossier het geval.
Bij de voorliggende aanvraag werd een archeologienota (ID25350) gevoegd, opgesteld door LAReS. De studie stelt voor om geen verder onderzoek te verrichten. Van de bevindingen uit deze nota werd stilzwijgend aktegenomen door het schepencollege van Stad Turnhout (erkend als Onroerenderfgoedgemeente).
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om de bevindingen en de conclusie uit de archeologienota (ID25350) bij te treden.
Natuurtoets
Artikel 16 van het Natuurdecreet stelt dat de bevoegde overheid er zorg voor moet dragen dat er geen vermijdbare schade aan de natuur kan ontstaan door een vergunning af te leveren. Indien nodig kan de overheid ook redelijkerwijze voorwaarden opleggen om de schade te voorkomen, te beperken of, indien dit niet mogelijk is, te herstellen. Bij elke vergunningsaanvraag moet daarom de natuurtoets doorlopen worden om mogelijke (vermijdbare) natuurschade in kaart te brengen. Het uitgangspunt van de natuurtoets is het stand-still principe, dat inhoudt dat de natuur in geen geval achteruit mag gaan. Indien er toch schade ontstaat, dient deze gecompenseerd te worden.
Uit het advies van ANB blijkt dat het voorgestelde fietspad (cfr. centraal tracé en asfalt) natuurschade veroorzaakt en om die reden niet toegestaan kan worden. Een alternatief waarbij het tracé zoveel mogelijk aan de noordzijde gelegd wordt en waarbij de verharding aangepast wordt, is wel aanvaardbaar. Onder de gestelde voorwaarden bij het voorgestelde alternatief kan in alle redelijkheid gesteld worden dat er geen onherstelbare schade wordt veroorzaakt aan de natuur.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om het bovenstaande te concluderen m.b.t. de natuurtoets.
Stedenbouwkundige beoordeling
De aanvraag beoogt het heraanleggen en verbreden van een fietspad op openbaar domein. De inrichting en aanpassing van deze gemeenteweg vormt het onderwerp van het voorliggende dossier. Bij de beoordeling hiervan dient rekening gehouden te worden met de boordelingsgronden uit artikel 4 van het decreet gemeentewegen enerzijds en artikel 4.3.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) anderzijds.
Zo kan gesteld worden dat de voorliggende aanvraag (cfr. het verbeteren van de fietsvoorziening) ten dienste staat van het algemene belang. Het algemene opzet van de aanvraag is tevens dat een verkeersveilig geheel ontstaat. Het opleggen van voorwaarden (cfr. snelheidbeperking en weren niet-plaatselijk gemotoriseer verkeer) moeten dit bijkomend verzekeren. Ook wordt in het ontwerp de ontsluiting van aanpalende eigendommen voldoende in acht genomen. Een aanpassing van het gemeentelijke wegennet vormt tevens een uitzonderingsmaatregel. Een bewijs hiervan is het gegeven dat de gemeenteraad hiervoor bevoegd is, terwijl de verantwoordelijkheid bij een klassieke vergunningsaanvraag bij het schepencollege ligt. Verder is het de taak van de overheid om er voor te zorgen dat haar wegennet beantwoordt aan alle vereisten noden en op tegemoetkomt aan de noden van de bevolking. Om deze reden worden de voorliggende werken aangevraagd.
Wat de beoordeling van de goede ruimtelijke ordening betreft, blijkt uit het voorliggende dossier dat hier een afweging gemaakt moet worden tussen het mobiliteitsaspect enerzijds en de natuurwaarden anderzijds. Het algemene opzet is het verbeteren van het fietspad rekening houdend met het bestaande en toekomstige gebruik en de intenties uit het mobiliteitsplan. Vanuit die optiek werd een breder fietspad in asfalt aangevraagd. Om bomen en wortels te sparen werd het traject centraler in de beschikbare ruimte gelegd. Uit het advies van ANB blijkt echter dat dit voorstel de natuur te veel schade zal toebrengen. Zoals beschreven kan een alternatief op basis van dit ongunstige advies uitgewerkt worden. Deze wijziging is ook stedenbouwkundig aanvaardbaar. Op deze wijze is het fietspad nog voldoende functioneel en ook qua schaal, ruimtegebruik en materiaalgebruik is dit aanvaardbaar. Met betrekking tot de goede ruimtelijke ordening conform artikel 4.3.1. van de VCRO worden verder geen inhoudelijke bemerkingen gemaakt. Wel wordt voor de meest optimale verderzetting van dit dossier verwezen naar de bemerkingen omtrent de bevoegdheid van de gemeenteraad t.o.v. die van het schepencollege (en wie welke voorwaarden dient op te leggen).
Op de bovenstaande wijze en onder de aangehaalde voorwaarden en die uit het advies van AWV is de voorliggende aanvraag stedenbouwkundig aanvaardbaar en in overeenstemming met de goede ruimtelijke ordening. Aan de gemeenteraad wordt dan ook voorgesteld om de aanpassing en inrichting van het fietspad op de bovenstaande wijze gunstig te beoordelen.
Conclusie
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de aanpassing en inrichting van het fietspad goed te keuren mits aan de volgende voorwaarden voldaan wordt.
VOORWAARDEN:
Decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen
Decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
Besluit van de Vlaamse Regering van 27 november 2015 tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening
Besluit van de Vlaamse Regering van 1 maart 2013 inzake de nadere regels van de project-m.e.r.-screening
Het onroerenderfgoeddecreet van 12 juli 2013 en onroerenderfgoedbesluit van 16 mei 2014
Het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 en besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets
Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juli 2013 houdende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater
Besluit van de Vlaamse Regering van 29 april 1997 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake wegen voor voetgangersverkeer
Artikelen 2 en 42 van het Gemeentedecreet van 15 juli 2005 inzake de bevoegdheden van de gemeenteraad
Reglement voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten in verkavelingen en projecten in Turnhout (gemeenteraadsbeslissing 2 september 2022)
De gemeenteraad keurt de aanpassing en inrichting van de gemeenteweg uit de aanvraag tot omgevingsvergunning OMV 2023 128 (de heraanleg en verbreding van het fietspad Oude Beersebaan) goed, mits aan de onderstaande voorwaarden voldaan wordt.
De gemeenteraad keurt de aanpassing en inrichting van de gemeenteweg uit de aanvraag tot omgevingsvergunning OMV 2023 128 (de heraanleg en verbreding van het fietspad Oude Beersebaan) goed, mits aan de onderstaande voorwaarden voldaan wordt:
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers en Stijn Adriaensens.
De afgelopen jaren is er landelijk een opmerkelijke stijging te bespeuren van horeca pop-ups, seizoenbars en vergelijkbare initiatieven. Ook in stad Turnhout merken we de trend van horeca pop-up's.
Er is sprake van een horeca pop-up als deze onderneming duidelijk de intentie aangeeft voeding en/of
dranken ter consumptie te willen aanbieden of te verkopen gedurende een termijn van maximaal 120 dagen
aaneensluitend, op een locatie waarvan zij een vestigingseenheid heeft laten registreren of zou moeten
laten registreren in de Kruispuntbank Ondernemingen.
Voor de Stad resulteert dit in een dubbele uitdaging. Allereerst is
er de complexiteit over hoe men deze initiatieven administratief moet behandelen en welke
regelgevende kaders er van toepassing zijn. Daarnaast is het zoeken naar een
evenwicht tussen het stimuleren van ondernemerschap en het inperken van de maatschappelijke
impact.
In een context waarbij er een gebrek is aan overkoepelende wetgevende kaders is het aangewezen om de
regelgeving die op dit onderwerp van toepassing kan zijn, te benaderen vanuit verschillende beleidsdomeinen, met elk zijn specifieke expertise en werking.
Het Decreet d.d. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Het Besluit van de Vlaamse Regering dd. 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen
waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is (“Vrijstellingsbesluit”).
De wet- en regelgeving op het uitoefenen van (ambulante) handelsactiviteiten.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake
milieuhygiëne (Vlarem II).
UGP Turnhout
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de stedelijke richtlijn met betrekking tot pop-up's.
De gemeenten Vosselaar, Oud-Turnhout en Turnhout engageren zich om het gezamenlijk digitaal centraal aanmeldsysteem voor inschrijvingen in de basisscholen op hun grondgebied te continueren.
Turnhout engageert zich voor de aankoop en het centraal beheer van het digitaal aanmeldsysteem. De aankoop van dit systeem werd in 2019 in overleg met de betrokken scholen en besturen gerealiseerd. Voor het schooljaar 2022 - 2023 werd het centraal aanmeldregister van de vzw V-ICT-OR aangekocht. Ook de Vlaamse overheid (AGODI) heeft eind 2022 een systeem uitgerold. Afhankelijk van de voorwaarden zullen de partijen in onderling overleg beslissen welk systeem gebruikt zal worden.
Om de lasten en kosten op een correcte manier te verdelen, werden afspraken vastgelegd in een dienstverleningsovereenkomst tussen de 3 betrokken lokale besturen. Met het vernieuwen van deze overeenkomst worden de afspraken herbevestigd:
Het is momenteel nog onduidelijk of er vanuit de Vlaamse Overheid opnieuw een subsidieregeling wordt voorzien. Wouter Neels (LOP-deskundige) zal bij een positief signaal de subsidie van 5 000 euro aan voor het aankopen van een gezamenlijk digitaal aanmeldsysteem aanvragen.
Vanuit de 3 gemeenten zal er op verschillende manieren gecommuniceerd worden over het digitaal aanmeldsysteem. Het aanmeldsysteem zorgt er immers voor dat iedereen evenveel kans krijgt om zijn/haar kind(eren) in de school van eerste keuze in te schrijven. Het is dus belangrijk dat ouders goed op de hoogte zijn van de diverse data die voorzien worden binnen de aanmeldingsprocedure. Volgende kanalen kunnen hiervoor gebruikt worden: digitale lichtborden, website, facebook, stadsmagazine.
De gemeenten Mol/Balen/Geel hebben een filmpje laten ontwikkelen, waarbij stap voor stap wordt uitgelegd hoe ouders hun kind(eren) kunnen aanmelden. Het filmpje geeft op een zeer laagdrempelige manier weer wat ouders moeten doen - ondersteund dus door duidelijke beelden. Turnhout, Oud-Turnhout en Vosselaar kregen de toestemming van Mol/Balen/Geel om het filmpje te gebruiken en te laten aanpassen op maat van de 3 gemeenten.
Er zal - net als de vorige jaren - een flyer gemaakt worden om de ouders te informeren over het aanmeldsysteem, de verschillende data van aanmelden en een overzicht van de basisscholen in Turnhout, Oud-Turnhout en Vosselaar.
Daarnaast zal er eveneens een gezamenlijke digitale infoavond georganiseerd worden. Ouders kunnen hier op de avond zelf aan deelnemen, maar ook op www.kiesjouwschool.be kunnen mensen het filmpje achteraf herbekijken.
Tenslotte organiseert Stad Turnhout 1 hulpavond waarbij ouders geholpen worden bij het aanmelden. Deze zal doorgaan in de loop van maart 2024 (onder voorbehoud van de dan geldende coronamaatregelen) op Campus Blairon.
In het kader van het uitoefenen van haar opdracht als lokaal bestuur om het welzijn van haar burgers te bevorderen, is het belangrijk dat de persoonsgegevens uit het bevolkingsregister gebruikt kunnen worden om alle ouders of voogden van kinderen geboren in 2022 aan te schrijven en hen te informeren over het digitaal aanmeldsysteem voor inschrijvingen in het basisonderwijs. Deze kinderen zullen in het schooljaar 2024-2025 de schoolgerechtigde leeftijd bereiken. In de praktijk gaat het over de volgende gegevens:
Om elke ouder een evenwaardige kans te bieden op een bewuste schoolkeuze en een eerlijke toewijzing van plaatsen voor leerlingen te kunnen garanderen, is het noodzakelijk dat elke ouder of voogd wiens kind zich voor de eerste keer dient in te schrijven, geïnformeerd is over dit aanmeldsysteem. We informeren hen over de inschrijvingsprocedure, het aanmeldsysteem en eventuele hulp en ondersteuning. Tegelijkertijd willen we ouders en voogden aansporen hun kind zo snel mogelijk te laten deelnemen aan het onderwijs. Onderzoek toont het belang aan van een zo vroeg mogelijke participatie aan onderwijs voor de verdere schoolloopbaan.
Het bezorgen van personenlijsten op basis van de bevolkingsregisters wordt geregeld in het Koninklijk Besluit van 16 juli 1992. Artikel 5 bepaalt dat de raadpleging van het bevolkingsregister door de gemeentelijke diensten slechts is toegestaan voor interne doeleinden. In de omzendbrief van 1 juli 2011 wordt duidelijk omschreven dat de raadpleging moet passen in een geregeld beleid van Stad en OCMW Turnhout en dat de doelstellingen moeten passen binnen de bevoegdheid van Stad en OCMW als openbaar bestuur. Het kan in dat verband zowel gaan om toegewezen bevoegdheden als om initiatieven die Stad en OCMW Turnhout neemt op basis van haar autonomie.
Met de organisatie van een centraal aanmeldsysteem voor inschrijven in het basisonderwijs wil het lokaal bestuur de inschrijvingen in de basisscholen faciliteren ten einde een eerlijke toewijzing op basis van objectieve criteria van plaatsen voor leerlingen te garanderen. Het lokaal bestuur beschouwt het dan ook als een missie om ouders en voogden van kinderen die zich voor de eerste maal zullen inschrijven in basisscholen persoonlijk te informeren teneinde hun recht op een eerlijke en correcte inschrijving te kunnen realiseren. In het kader van deze opdracht is het opvragen en gebruiken van de persoonsgegevens gerechtvaardigd.
Voor privacy:
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de vernieuwing van de dienstverleningsovereenkomst tussen de lokale besturen van Vosselaar, Oud-Turnhout en Turnhout voor het opzetten van een centraal digitaal aanmeldsysteem voor basisscholen.
De gemeenteraad geeft toestemming aan de dienst burgerzaken om aan de dienst Gelijke Kansen Onderwijs een overzicht te bezorgen van de kinderen geboren in 2022 voor het voeren van communicatie rond de digitale aanmeldingsprocedure. Na afloop van het project worden de gegevens vernietigd.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers en Jan Van Otten.
Afgelopen weekend vierden we het tienjarig bestaan van fuifzaal Futur. De vraag om een stedelijke fuifzaal te realiseren werd breed gedragen door de Turnhoutse jongeren. De jeugdraad heeft dan ook een heel belangrijke rol gespeeld bij de beslissing om deze fuifzaal uiteindelijk te bouwen.
Het is heel belangrijk dat de stem van kinderen en jongeren duidelijk doorklinkt in het beleid. Jammer genoeg lijkt de jeugdraad deze rol de laatste jaren moeilijker en moeilijker te kunnen opnemen. De jeugdraad bestaat op dit moment hoofdzakelijk uit jongeren die afgevaardigd worden vanuit de verschillende jeugdverenigingen die onze stad rijk is. Geëngageerde jongeren die niet aangesloten zijn bij het reguliere jeugdwerk vinden de weg naar de jeugdraad dan ook veel moeilijker.
Graag had ik geweten welke initiatieven er genomen zullen worden om de inspraak van jongeren in het beleid van de stad te versterken. Welke rol ziet het schepencollege hierin voor de Turnhoutse jeugdraad?
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers, Jan Van Otten en Stijn Adriaensens.
Het contact tussen overheid en burger verloopt steeds meer via digitale kanalen. Voor veel stedelijke dienstverlening is het al lang niet meer noodzakelijk om aan het loket aan te schuiven. Tussen de aanvraag van een uittreksel uit het strafregister en de aflevering ervan zitten tegenwoordig slechts enkele muisklikken. Handig ... tenminste voor wie digitaal voldoende geletterd is.
Ook voor informatie over de stad en het beleid zijn burgers aangewezen op de stedelijke website. Jammer genoeg is www.turnhout.be niet bepaald de meest performante informatiebron. Het is vaak heel moeilijk om op een logische manier de gewenste informatie te vinden. Als je bijvoorbeeld 'containerpark ' ingeeft in de zoekbalk krijg je verwijzingen naar de gemeenteraadsbeslissing over de retributies en commissie-agenda's. De openingsuren, tarieven en locatie van het recyclagepark vind je pas na stevig scrollen.
Het is niet de eerste keer dat ik vragen stel over de kwaliteit van onze stedelijke website, over de beschikbaarheid en vindbaarheid van correcte informatie. Ik wil met deze vraag nogmaals de aandacht vestigen op de ondermaatse kwaliteit van onze website en specifiek de problemen die dit oplevert voor de toegankelijkheid ervan. Een toegankelijke website betekent namelijk dat de website bruikbaar en begrijpelijk is door elke burger met of zonder beperking. Ik vrees dat dit onvoldoende het geval is.
Daarom nogmaals de vraag of en wanneer er werk gemaakt zal worden van een gebruiksvriendelijkere en vooral toegankelijkere stedelijke website.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Jan Van Steenbergen en Marc Boogers.
Bijna wekelijks worden we geconfronteerd in de pers met ongelukken op de verschillende op- en afritcomplexen van de E34 in onze stad.
Na het dodelijk ongeval van een drietal maanden geleden schoot schepen Boogers in een Franse colère en nam hij contact op met
het AWV om het probleem aan te kaarten en zou de bevoegde minister uitgenodigd worden om de situatie ter plaatse te bekijken.
Is minister Peeters op de uitnodiging ingegaan?
Tevens werd er eind augustus een overleg gepland met het AWV en Fietsberaad Vlaanderen waar een conceptvoorstel tot oplossing werd
besproken. Omdat de stad akkoord ging om dit plan verder uit te werken en te concretiseren vernam ik graag wat er op korte termijn inhoudelijk
dient uitgewerkt te worden door onze eigen diensten, maar ook wat de plannen van het AWV zijn en wat de tijdslijn hiervoor is.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel en Marc Boogers.
De stad trakteerde de studenten van Thomas More bij aanvang van het nieuwe academiejaar op een gratis vat.
Om te voldoen aan de bepalingen van artikel 163 van het decreet over het lokaal bestuur, is het nodig dat mevrouw Bie De Busser de eed aflegt in openbare zitting van de gemeenteraad.
Artikel 163 van het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur
De heer Peter Segers, voorzitter van de gemeenteraad, verzoekt mevrouw Bie De Busser, aangesteld als algemeen directeur in zitting van de gemeenteraad van 9 oktober 2023, de volgende eed af te leggen: “Ik zweer de verplichtingen van mijn ambt trouw na te komen”.
Van deze eedaflegging wordt een proces-verbaal opgemaakt.
Volgend raadslid deed een tussenkomst: Reccino Van Lommel.
Het nieuw ontwikkeld stukje Smiskensstraat is een straat met hoofdzakelijk verblijfsfunctie en genereert verkeer van en naar de woningen. Het straatje heeft een woonerfinrichting. Voetgangers mogen gebruik maken van de volledige straatbreedte. Omwille van de inrichting en het gebruik van de straat is het aangewezen om dit te bevestigen met de bijhorende verkeerssignalisatie.
De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 33 stemmers nl. de heer Peter Segers, Voorzitter; de heer Paul Van Miert, burgemeester; de heer Francis Stijnen, schepen; de heer Jan Van Otten, schepen; de heer Luc Op de Beeck, schepen; mevrouw Astrid Wittebolle, schepen; de heer Marc Boogers, schepen; de heer Stijn Adriaensens, schepen; mevrouw Kelly Verheyen, schepen; de heer Eric Vos; de heer Luc Debondt; de heer Hannes Anaf; mevrouw Annemie Der Kinderen; mevrouw Katleen De Coninck; de heer Paul Moelans; de heer Peter Roes; de heer Bart Voordeckers; de heer Wout Schafraet; de heer Koen De Busser; mevrouw Savannah van Dongen; de heer Achraf El Yakhloufi; de heer Ludwig Nietvelt; de heer Rudy Elst; de heer Kurt Persegael; de heer Jeff Dierckx; mevrouw Pauline Ceusters; de heer Wilfried Sylverans; mevrouw Cathy Devolder; - raadsleden
Er waren 5 onthoudingen nl. de heer Reccino Van Lommel; de heer Kevin Janssen; de heer Jan van Steenbergen; de heer Mario Geys; mevrouw Vicky Waterschoot
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het hierna volgend aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake Smiskensstraat.
De beslissing van 24 juni 2019 en alle voorgaande beslissingen inzake het aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer met betrekking tot de Smiskensstraat worden opgeheven.
De Smiskensstraat ligt in een zone met snelheidsbeperking van maximum 30km/u. De aanduiding gebeurt door de verkeersborden met zonale draagwijdte F4a en F4b.
De Smiskensstraat is ondergeschikt aan de Papenbruggestraat die een hoofdweg is.
Een verkeersbord B1 wordt geplaatst voor het kruispunt met de Papenbruggestraat. Een wegmarkering (dwarsstreep gevormd door witte driehoeken) conform artikel 76.2 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg wordt aangebracht voor de aansluiting met de Papenbruggestraat.
Ook bestuurders die vanuit de straat komen die toegang geeft naar de sporthal gelegen aan de Smiskensstraat 45 dienen voorrang te verlenen aan bestuurders die in de Smiskensstraat rijden.
Het verkeersbord B1 wordt aangebracht.
De bestuurders rijdend in de Smiskensstraat in de richting van de Papenbruggestraat genieten voorrang op de bestuurders die vanuit de parking van de sporthal komen.
Het verkeersbord B15 wordt aangebracht.
In het gedeelte van de Smiskensstraat, vanaf de parking bij het nieuwe woonproject nabij het appartementsblok met nummer 151 tot aan de Apostoliekenstraat, geldt beperkt enkelrichtingverkeer in noordelijke rijrichting. Vanop de parking kan men nog in 2 richtingen wegrijden.
Fietsers, bromfietsen klasse A en speed pedelecs worden in beide richtingen toegelaten.
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden F19 en C1 met de onderborden M5 en M12.
Een schoolomgeving wordt aangeduid ter hoogte van de schoolingang van basisschool De Smiskens, en aansluitend aan de schoolomgeving in de Apostoliekenstraat.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord A23 met de schoolkinderen.
Een oversteekplaats voor voetgangers, conform artikel 76.3 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg, wordt aangebracht ter hoogte van de schoolingang van basisschool De Smiskens, Smiskensstraat 58.
De aanduiding gebeurt met het verkeersbord F49.
De straat wordt ingericht als fietsstraat, aansluitend aan deze van Apostoliekenstraat.
De verkeersborden F111 en F113 worden aangebracht op alle toe- en uitgangen.
Twee parkeerplaatsen voor elektrische voertuigen worden ingericht op de parking tegenover de school.
De plaatsen worden aangeduid met verkeersbord E9a voorzien van een onderbord met het pictogram met de stekker.
Tragewegverbindingen zijn voorzien naar het plein en tussen de appartementsgebouwen:
Deze omgeving is verboden voor gemotoriseerd verkeer. De aanduiding gebeurt aan de toegangen tot het plein, met het verkeersbord C3 met onderbord M2.
De toegangsweg naar de parking die gelegen is naast appartementsgebouw met nummer 151 is voorzien van een parkeerverbod.
De verkeersborden E1 met onderborden worden aangebracht.
De toegang wordt verboden voor bestuurders van voertuigen waarvan de massa in beladen toestand hoger is dan 3,5 ton, in de zijstraat naar de sporthal gelegen aan de smiskensstraat 45.
Het verkeersbord C21 met onderbord GIV '+3,5t uitgezonderd laden & lossen' wordt aangebracht.
De verplichting wordt opgelegd naar rechts te rijden ter hoogte van de Apostoliekenstraat, uitgezonderd fietsers, bromfietsers klasse A en speedpedelecs.
Het verkeersbord D1 met onderbord M3 wordt aangebracht.
Er wordt een woonerf aangeduid vanaf huisnummer 147 tot 105.
De verkeersborden F12a en F12b worden geplaatst bij alle tot- en uitgangswegen.