De afgelopen jaren is er landelijk een opmerkelijke stijging te bespeuren van horeca pop-ups, seizoenbars en vergelijkbare initiatieven. Ook in stad Turnhout merken we de trend van horeca pop-up's.
Er is sprake van een horeca pop-up als deze onderneming duidelijk de intentie aangeeft voeding en/of
dranken ter consumptie te willen aanbieden of te verkopen gedurende een termijn van maximaal 120 dagen
aaneensluitend, op een locatie waarvan zij een vestigingseenheid heeft laten registreren of zou moeten
laten registreren in de Kruispuntbank Ondernemingen.
Voor de Stad resulteert dit in een dubbele uitdaging. Allereerst is
er de complexiteit over hoe men deze initiatieven administratief moet behandelen en welke
regelgevende kaders er van toepassing zijn. Daarnaast is het zoeken naar een
evenwicht tussen het stimuleren van ondernemerschap en het inperken van de maatschappelijke
impact.
In een context waarbij er een gebrek is aan overkoepelende wetgevende kaders is het aangewezen om de
regelgeving die op dit onderwerp van toepassing kan zijn, te benaderen vanuit verschillende beleidsdomeinen, met elk zijn specifieke expertise en werking.
Het Decreet d.d. 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning.
De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Het Besluit van de Vlaamse Regering dd. 16 juli 2010 tot bepaling van stedenbouwkundige handelingen
waarvoor geen omgevingsvergunning nodig is (“Vrijstellingsbesluit”).
De wet- en regelgeving op het uitoefenen van (ambulante) handelsactiviteiten.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 1 juni 1995 houdende algemene en sectorale bepalingen inzake
milieuhygiëne (Vlarem II).
UGP Turnhout
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de stedelijke richtlijn met betrekking tot pop-up's.