Terug
Gepubliceerd op 08/06/2022

2022_GR_00078 - Voorlopige vaststelling van het ontwerp Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Mastermeubel' - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 02/05/2022 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Peter Segers, Voorzitter; Paul Van Miert, burgemeester; Francis Stijnen, schepen; Jan Van Otten, schepen; Luc Op de Beeck, schepen; Astrid Wittebolle, schepen; Marc Boogers, schepen; Stijn Adriaensens, schepen; Kelly Verheyen, schepen; Eric Vos; Luc Debondt; Hannes Anaf; Annemie Der Kinderen; Reccino Van Lommel; Guy Van Litsenborg; Paul Moelans; Peter Roes; Bart Voordeckers; Wout Schafraet; Koen De Busser; Kevin Janssen; Savannah van Dongen; Achraf El Yakhloufi; Ludwig Nietvelt; Rudy Elst; Kurt Persegael; Jan van Steenbergen; Dieter De Quick; Peter Janssens; Jeff Dierckx; Mario Geys; Pauline Ceusters; Wilfried Sylverans; Cathy Devolder; Vicky Waterschoot; Dirk Vanhaute

Verontschuldigd

Filip Buijs, algemeen directeur

Secretaris

Dirk Vanhaute

Voorzitter

Peter Segers, Voorzitter
2022_GR_00078 - Voorlopige vaststelling van het ontwerp Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Mastermeubel' - Goedkeuring 2022_GR_00078 - Voorlopige vaststelling van het ontwerp Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan 'Mastermeubel' - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De opmaak van het Gemeentelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GemRUP) Mastermeubel vloeit voort uit de afgeleverde planologisch attesten voor het bedrijf Mastermeubel.

Belangrijk hierbij is dat de opmaak van het GemRUP Mastermeubel past binnen de beleidsvisie uitgewerkt in het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (GRS) Turnhout. Zo vinden we op p 226 van het GRS Turnhout:

‘Zonevreemde activiteiten  

Zonevreemde bedrijven betreffen enkel deze die gesitueerd zijn in de open ruimte (landbouw-, natuur- of bos-gebied). De overige (vb. in woongebied) kunnen desgevallend worden verweven. De problematiek van de zonevreemde bedrijven is in Turnhout een redelijk beperkte problematiek.  In Turnhout wordt in eerste plaats gestreefd naar het uitdoven van zonevreemde bedrijven. Zonevreemde bedrijven moeten in principe verhuizen naar de industriegebieden langs de E34 of Bentel. Die bedrijven / functies die verweefbaar zijn met het woongebied moeten naar het woongebied herlokaliseren.  Tot zolang geldt een uitdoofscenario: als de huidige uitbating ophoudt, kan daarna de bestaande activiteit niet meer worden herbegonnen of geen nieuwe zonevreemde activiteit worden opgestart. De nabestemming moet conform het gewestplan zijn. Dit is het algemene beleid.

Voor de zonevreemde bedrijven die niet kunnen worden geherlocaliseerd kan worden onderzocht of ze kunnen worden opgenomen in een RUP zonevreemde bedrijven.’

Het bedrijf mastermeubel is zonevreemd, kan vanwege zijn activeit (kleinhandel) niet verhuizen naar industrieterrein en is omwille van zijn omvang en mix van activiteiten moeilijk verweefbaar in woongebied. De bestaande activiteit is nooit stopgezet. Het bedrijf zou dus in aanmerking komen om te worden opgenomen in een RUP Zonevreemde bedrijven, waarvan de opmaak van dit RUP een onderdeel van zou kunnen zijn. De opmaak van een RUP zonevreemde bedrijven maakt deel uit van de bindende bepalingen van het GRS  Turnhout.

Het ontwerp GemRUP ‘Mastermeubel’ houdt ook rekening met de voorwaarden die zijn opgelegd door de gemeenteraad bij de goedkeuring van de planologische attesten voor het bedrijf Mastermeubel. 

In het voorliggend GemRUP ‘Mastermeubel’ is getracht om een duidelijk evenwicht te vinden tussen de noden van het huidige bedrijf, het waardevolle (erfgoedkarakter) van de oorspronkelijke bebouwing, toekomstbestendige voorschriften en oog voor de landschappelijke inbedding van het bedrijf. Daarnaast is er de nodige aandacht voor de minder centrale ligging van het bedrijf die er voor zorgt dat niet alle activiteiten in de toekomst wenselijk zijn op ruimtelijk vlak. 

Watertoets

De effectbeoordeling milieu die voor het RUP gebeurd is in de scopingnota, levert  de nodige informatie om de watertoets voor het plan uit te voeren. Deze informatie wordt aangeleverd vanuit de discipline water, waarin zowel effecten op grondwater  (kwaliteit, stromen) als oppervlaktewater (waterberging- en buffering, infiltratie, waterkwaliteit, structuurkenmerken waterloop) aan bod komen.

 Op basis van de getoetste elementen kan een gunstige beoordeling gebeuren met betrekking tot de watertoets op planniveau: 

– De planinhoud lijkt geen aanleiding te geven tot een significant nadelig of schadelijk effect op het watersysteem.  

– Op basis van de voorziene reguliere maatregelen en randvoorwaarden lijkt met andere woorden geconcludeerd te kunnen worden dat het plan verenigbaar is met de doelstellingen en beginselen van het decreet integraal waterbeleid. 

– De doelstellingen zoals bedoeld in artikel 5 van het decreet op het integraal waterbeleid werden in acht genomen bij de opmaak van het plan. Daarbij werd uitgegaan van de relevante beginselen zoals geformuleerd in artikel 6.  

Volgende voorwaarden en maatregelen zijn ingewerkt in de relevante artikels van de stedenbouwkundige voorschriften:  

– Ruimte voorzien voor opvang hemelwater (infiltratiebekken).

– Binnen het plangebied dienen mogelijkheden geboden te worden om te voorzien in een individuele waterzuivering tot zolang het plangebied niet op de riolering verbonden met een RWZI wordt aangesloten.  

Op basis van deze voorwaarden en maatregelen kan met andere woorden geconcludeerd worden dat het plan de doelstellingen en beginselen, vermeld in artikel 5, 6 en 7 van het decreet integraal waterbeleid, in acht heeft genomen.

Juridische grond

Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening van 15 mei 1999 en latere wijzigingen en meer bepaald titel II Planning.

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het geïntegreerde planningsproces voor ruimtelijke uitvoeringsplannen, planmilieueffectrapportage, ruimtelijke veiligheidsrapportage en andere effectbeoordeling van 17 februari 2017.

Besluit van de Vlaamse Regering tot aanwijzing van de instellingen en administraties die adviseren over voorontwerpen van ruimtelijke uitvoeringsplannen van 1 september 2013.

Besluit van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006 tot vaststelling van nadere regels voor de toepassing van de watertoets.

Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan Turnhout goedgekeurd op 4 juli 2008.



Besluit

Deze beslissing werd genomen met eenparigheid van stemmen.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad stelt het ontwerp gemRUP 'Mastermeubel' voorlopig vast en belast het college van burgemeester en schepenen met de organisatie van het openbaar onderzoek ervan.