De procedure om het intergemeentelijke mobiliteitsplan te verbreden en verdiepen, kent drie fases: de verkenningsfase, de uitwerkingsfase en de laatste fase om te komen tot het definitieve beleidsplan en actieplan.
De verkenningsnota vormde het eindproduct van de verkenningsfase. In de verkenningsnota staat de huidige mobiliteitssituatie in onze regio beschreven, met haar uitdagingen en kansen. De gezamenlijke ambitie is om tegen 2035 het aantal autoverplaatsingen met 25% te verminderen en het aantal duurzame verplaatsingen (te voet, met de fiets of het openbaar vervoer) te verdubbelen. Door meer in te zetten op voetgangers, fietsers en openbaar vervoer, willen we deze vier belangrijke doelstellingen bereiken:
Hoe we deze doelstellingen willen bereiken, is onderzocht in de uitwerkingsfase. Het eindproduct hiervan is de uitwerkingsnota. In deze nota staat de gezamenlijke visie op mobiliteit beschreven en wordt uitgelegd hoe we tot die visie gekomen zijn.
Deze nota legde de basis voor het beleidsplan, ofwel het eigenlijke mobiliteitsplan. Dit mobiliteitsplan legt de globale mobiliteitsvisie voor een langere termijn vast, en dat voor alle vervoerswijzen. Het bevat ook een actieplan, waarin concrete maatregelen worden opgesomd die we in de vier gemeenten willen nemen.
Het hele proces is opgevolgd door de beleidsgroep ruimte en mobiliteit, waarin alle burgemeesters, schepenen mobiliteit en ruimtelijke ordening en overige schepenen samenkomen. Op 14 december 2021 werd het ontwerp van mobiliteitsplan samen besproken. De leden van de beleidsgroep staan achter de inhoud van het document en gingen akkoord om het ontwerp van mobiliteitsplan te bespreken met de projectstuurgroep, politie en gemeenteraadsleden. Vanuit deze groepen kwamen geen fundamentele opmerkingen. Op 31 januari 2022 werden de laatste opmerkingen overlopen. De beleidsgroep ging akkoord met de voorgestelde aanpassingen.
Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van het intergemeentelijke mobiliteitsplan en legt deze -conform de procedure- ter goedkeuring voor aan de projectstuurgroep, mits volgende voorwaarde: de volgende actie -die reeds tekstueel opgenomen is in het mobiliteitsplan- dient ook opgenomen te worden in het actieplan: Tielendijk: maatregelen ten gunste van voetgangers/fietsers en zone 30. De projectstuurgroep is het overleg met de omliggende gemeenten en de bovenlokale overheidspartners. Daarna kan het Intergemeentelijke mobiliteitsplan goedgekeurd worden door de gemeenteraden van de vier gemeenten van het regionaalstedelijk gebied.
Na kennisname van het intergemeentelijke mobiliteitsplan door het college van burgemeester en schepenen, wordt deze -conform de procedure- ter goedkeuring voorgelegd aan de projectstuurgroep. Dit is het overleg met de omliggende gemeenten en de bovenlokale overheidspartners. Daarna kan het Intergemeentelijke mobiliteitsplan goedgekeurd worden door de gemeenteraden van de vier gemeenten van het regionaalstedelijk gebied.
De gemeenteraad stemde met 21 stemmen op 35 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Paul Moelans, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans, mevrouw Cathy Devolder– raadsleden.
Er waren 8 neen stemmen nl. van de heer Reccino Van Lommel, de heer Wout Schafraet, de heer Kevin Janssen, de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick, de heer Peter Janssens, de heer Mario Geys en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
Er waren 6 onthoudingen nl. van de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Peter Roes, de heer Bart Voordeckers en de heer Rudy Elst – raadsleden.
De gemeenteraad keurt het intergemeentelijke mobiliteitsplan goed.