Het voortbestaan van meer dan honderd landbouwbedrijven in het Turnhouts Vennengebied is door het stikstofakkoord bedreigd. De Vlaamse regering besliste de facto een drastische afbouw van landbouwbedrijven. Bedrijven met een impactscore die hoger is dan 20% zullen een aanbod krijgen om tegen 2026 vrijwillig hun activiteiten stop te zetten. In de voorbije jaren hebben onze boeren nochtans veel inspanningen gedaan om de hoeveelheid stikstof te reduceren.
De beslissing van de Vlaamse regering is catastrofaal voor veel landbouwbedrijven die hier actief zijn, te meer omdat dit een bom legt onder de weinige zekerheid die (al dan niet jonge) landbouwers eerder al hadden, wat leidde tot een stelselmatige afbouw van landbouwactiviteiten in Vlaanderen. Ook in Turnhout. Ze voelen zich na het debacle rond het Nationaal Park eens te meer bedrogen.
De Turnhoutse regio lijkt door het akkoord het sterkst te zijn getroffen. In welke mate en op welke wijze heeft het college de belangen van de Turnhoutse landbouwers behartigd bij de Vlaamse regering in het kader van het stikstofakkoord?