Tijdens de krokusvakantie werden er op verschillende plaatsen werken uitgevoerd op het openbaar domein. Het is niet ongebruikelijk om wegenwerken die verkeershinder kunnen veroorzaken tijdens de schoolvakanties in te plannen, zodat de hinder zo beperkt mogelijk blijft. Er kunnen evenwel vragen gesteld worden bij de wijze waarop deze werken ingepland worden en de manier waarop hierover gecommuniceerd wordt. Zo bleken de werken in de Otterstraat (voor de uitrol van glasvezel) samen te vallen met werken in de Graatakker, waar enkel beurteling verkeer met verkeerslichten toegelaten was. Wie de omleidingsroute voor de werken in de Otterstraat volgde, kwam dan ook terecht in de file voor de werken op de Graatakker. Op de Steenweg op Zevendonk werden dan weer werken opgestart zonder dat omwonenden en belanghebbenden hiervan werden verwittigd.
De communicatie over wegenwerken lijkt een enorm pijnpunt. Zowel wat betreft de onderlinge afstemming tussen werken van verschillende opdrachtgevers, als wat betreft de communicatie naar de gebruikers en de omwonenden. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat de signalisatie voor de werken die op de Steenweg op Mol plaatsvonden geruime tijd na de werken bleef staan? Ook de communicatie met De Lijn blijkt niet steeds even vlot te verlopen. Tijdens de werken in de Otterstraat stelde ik bijvoorbeeld vast dat een (gelede) lijnbus de straat was ingereden en zo hopeloos geblokkeerd kwam te staan. Het is zeker niet de eerste keer dat chauffeurs die rijden in opdracht van De Lijn onvoldoende op de hoogte blijken te zijn van wegenwerken en omleidingen.
Graag had ik dan ook geweten wat er gedaan zal worden om de moeizame communicatie over en de afstemming tussen wegenwerken te verbeteren? Bieden de afspraken met Fiberklaar voldoende flexibiliteit om de werken die zij uitvoeren in de stad zodanig in te plannen dat ze zo min mogelijk overlast veroorzaken?