Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers, Paul Van Miert, Eric Vos en Wout Schafraet.
Bijgevoegd overzicht is het geheel van gevraagde wijzigingen en opmerkingen. (bijlage 1)
Vanuit de diensten kwamen er voorstellen vanuit Milieu & Groen, Evenementen, Preventie, Ruimtelijke Ordening en Ondernemen & Werk.
Een overzicht van de meest courante zaken per afdeling:
Afdeling IV Openbare gezondheid:
- Hoofdstuk I: Reinheid van de gemeente
In artikel 5 staat dat een exploitant moet instaan voor het rein houden van het terrein rond zijn inrichting. Op vraag van de dienst Milieu & Groen wordt een straal van 25 meter voorzien binnen dewelke een exploitant of aangestelde verplicht is het afval van zijn inrichting op te ruimen. Deze toevoeging vinden we ook terug in andere hoofdstukken van UGP waar deze bepaling opgenomen werd. Het voorstel werd geformuleerd naar aanleiding van klachten over vuilnis afkomstig van take away verpakkingen, studenten die onder de middag chips en blikjes verorberen uit AH, de nachtwinkels, ... . Door deze 25 meter regel mee op te nemen rond de zaak, kan de exploitant mee verantwoordelijk worden gesteld om deze concrete zone te reinigen.
Artikel 14 voorziet dat politie aan eigenaar van honden kan vragen om een hondenpoepzakje te tonen. Deze bepaling wordt aangevuld met vaststeller aangezien men in Turnhout gaat werken met gemeenschapswachten vaststellers, alsook OVAM vaststellers en men ook deze bevoegdheid heeft.
Afdeling VI Openbare rust en orde:
- Hoofdstuk IV: Maatregelen van toepassing op de waardevolle natuurgebieden
Op vraag van de sportdienst werden een aantal wijzigingen toegevoegd met betrekking tot de Mellevijver.
- Hoofdstuk IX: Occasionele evenementen
Aanpassing op vraag van de dienst Evenementen in artikelen 3 en 4. In beide artikelen werd de aanvraagtermijn voor zowel indoor als outdoor evenementen gelijkgesteld en bepaald op drie maanden. Indien het evenement min of meer een herhaling is van een vorige editie dan volstaan twee maanden.
Voor de kennisgeving van de vergunning staat de termijn bepaald op één maand. De dienst Evenementen vindt dit eigenlijk te kort, mede doordat het dossier vaak niet volledig is. Er wordt hieraan tegemoet gekomen door een bepaling op te nemen dat een dossier pas ontvankelijk is als alle relevante gegevens ter beoordeling van het evenement zijn voorgelegd.
- Hoofdstuk XIII: Diverse vormen van overlast
Artikel 2.5 wordt voorzien om straatintimidatie tegen te gaan. Dit betreft een voorstel van de dienst Preventie.
- Hoofdstuk XVI: Vergunningsplichtige inrichtingen
In deel III (andere vergunningsplichtige inrichtingen) worden massagesalons en GSM repair shops eveneens onderworpen aan de vergunningsplicht. Massagesalons zijn soms verdoken seksinrichtingen en GSM repair shops schieten als paddenstoelen uit de grond. De wedkantoren worden uit dit deel geschrapt en zullen deel uitmaken van een nieuw deel IV.
Het nieuwe deel IV wordt toegevoegd gezien de nieuwe reglementering ingevolgde de gewijzigde wet op de kansspelen (verplicht convenant voor wedkantoren). De tekst werd nog overgemaakt aan advocatenkantoor Flamey voor nazicht en werd op het Politiecollege van 16 mei as. opnieuw ter goedkeuring voorgelegd.
- nieuw Hoofdstuk XXII: Het plaatsen en verwijderen van rijwielen in de openbare ruimte
Op vraag van de dienst Preventie wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd met betrekking tot achtergelaten rijwielen of rijwielen die hinderlijk of gevaarlijk geplaatst staan.
Afdeling VII: Verkeer
- nieuw Hoofdstuk IV: Beperkte snelheidsovertredingen
De implementatie van GAS 5 werd reeds eerder door het Politiecollege goedgekeurd. In UGP wordt hiervoor een nieuw hoofdstuk voorzien. Deze reglementering zal op 1 oktober 2022 in werking treden.
- Artikel 119, 119bis en 135 Nieuwe Gemeentewet
- Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013 en haar uitvoeringsbesluiten
De gemeenteraad stemde met 32 stemmen op 33 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Reccino Van Lommel, de heer Paul Moelans, de heer Peter Roes, de heer Bart Voordeckers, de heer Koen De Busser, de heer Kevin Janssen, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick, de heer Peter Janssens, de heer Jeff Dierckx, de heer Mario Geys, mevrouw Pauline Ceusters, mevrouw Cathy Devolder en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
Er was 1 onthouding nl. de heer Wout Schafraet - raadslid.
De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijzingen aan de Uniform Gemeentelijke Politieverordening goed.
Conform artikel 20 van de statuten van Welzijnsvereniging Audio zijn de afgevaardigden van de deelgenoten verantwoordelijk voor kennisgeving van het verslag van de algemene vergadering aan de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn of het hoogste bestuursorgaan van de publieke rechtspersoon die geen gemeente of OCMW is of het hoogste bestuursorgaan van de private rechtspersoon zonder winstoogmerk.
De vereniging Audio verzoekt daarom om het verslag van de algemene vergadering van 20 mei 2022 aan de gemeenteraad ter kennisneming voor te leggen.
Conform artikel 490 van het decreet over het lokaal bestuur wordt een afschrift van de vastgestelde jaarrekening binnen twintig dagen bezorgd aan de betrokken gemeenten. De betrokken gemeenteraden kunnen binnen de 50 dagen na ontvangst van de stukken advies uitbrengen over de jaarrekening van de welzijnsvereniging. Na deze 50 dagen wordt geacht dat de raad een gunstig advies heeft uitgebracht. De timing voor de gemeenteraad van juni werd niet gehaald. Een advies binnen de 50 dagen door de gemeenteraad is niet meer mogelijk. Toch leggen we, zoals het decreet dit vereist, de jaarrekening 2021 van de welzijnsvereniging Audio aan de gemeenteraad ter kennisneming voor.
De vereniging sluit het werkjaar 2021 af met met een batig saldo van 315 euro. De opbrengsten liggen ongeveer 17% lager dan gebudgetteerd. De voornaamste oorzaken van de minderopbrengst zijn een lagere groei van de vereniging dan voorzien en uitstel van een aantal opdrachten omwille van afwezigheden bij leden en Audio. Om het opbrengstverlies te compenseren en de continuïteit te vrijwaren nam Audio een aantal maatregelen waardoor de totale kosten zo'n 16% daalde. Audio realiseerde een omzet van 593.324 euro. De kosten bedroegen 593.009 euro.
Het balanstotaal bedraagt 512.869 euro. Het eigen vermogen bedraagt op 31/12/2021 331.122 euro.
De winst van het boekjaar zal opgenomen worden in het reservefonds. De niet aangewende budgetten voor investeringen worden niet overgedragen naar het volgende boekjaar.
De gemeenteraad neemt kennis van de beslissingen van de algemene vergadering van Welzijnsvereniging Audio van 20 mei 2022.
De gemeenteraad neemt kennis van de jaarrekening 2021 van welzijnsvereniging Audio.
In de raad van bestuur van 4 mei 2022 werd de toetreding van twee lokale besturen als nieuwe leden van de vereniging goedgekeurd. Om aan alle juridische-administratieve verplichtingen te voldoen, dienen alle deelgenoten van Audio de toetreding van nieuwe deelgenoten goed te keuren.
De vereniging Audio verzoekt daarom de gemeenteraad de toetreding van de stad Dendermonde en de gemeente Sint-Gillis-Waas formeel goed te keuren.
De gemeenteraad verleent goedkeuring aan de toetreding van de stad Dendermonde en de gemeente Sint-Gillis-Waas tot de vereniging Audio, de interne auditdienst voor lokale besturen.
Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat de organisatie:
Het kader voor organisatiebeheersing wordt vastgelegd door de raad. In toepassing van het nieuwe decreet lokaal bestuur, dat aan organisatiebeheersing een veel bredere rol toebedeelt, werd in zitting van 27 januari een nieuw gemeenschappelijk kader voor stad en OCMW goedgekeurd.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar. Omwille van afwezigheden kon de timing van 30 juni niet worden gehaald en wordt het rapport op de raad van september voorgelegd.
In het rapport dat nu wordt voorgelegd wordt een overzicht gegeven van de acties die zijn uitgevoerd in het kader van organisatiebeheersing in de periode 2021 (kwartaal 2 - kwartaal 4).
De gemeenteraad neemt kennis van het rapport organisatiebeheersing over de periode 2021 (kwartaal 2 - kwartaal 4).
Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 creëert de mogelijkheid voor besturen om personeelsleden op vrijwillige basis vakantiedagen, en/of een gedeelte of geheel van hun eindejaarstoelage en/of het bedrag van de fietsvergoeding om te laten zetten tegen voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit. Personeelspunt stelt voor om een systeem van fietslease op te zetten. De aanpassing van de rechtspositieregeling is hierin een eerste stap. Als die is goedgekeurd, kan er via een overheidsopdracht een leasepartner aangesteld worden. Na aanstelling van de leasepartner wordt een reglement rond fietslease opgemaakt dat, na goedkeuring door de gemeenteraad, onderdeel zal uitmaken van de rechtspositieregeling. Het is de bedoeling om op 1 januari 2023 met het systeem te starten.
Personeelspunt stelt voor om de mogelijkheid te creëren om zowel een deel van de eindejaarstoelage als van de vakantiedagen voor fietslease in te zetten. Het personeelslid moet jaarlijks een keuze maken. Personeelspunt acht het niet opportuun om de fietspremie om te zetten. De fietspremie moedigt immers het gebruik van de fiets aan voor woon-werkverkeer.
Daarnaast stelt Personeelspunt nog twee andere aanpassingen voor in de rechtspositieregeling met betrekking tot het gebruik van de fiets.
Voor het gebruik van een eigen motorvoertuig bij dienstverplaatsingen bestaat al langer een omnium verzekering, afgesloten door de Stad. De verzekeraar biedt nu de mogelijkheid om als aanvulling op deze polis ook fietsen te verzekeren tegen schade en diefstal. Hier is heel wat vraag naar door medewerkers die met de eigen fiets dienstverplaatsingen doen.
De fietspremie in het kader van het woon-werkverkeer wordt vandaag per kwartaal berekend en uitbetaald. Dat betekent dat een personeelslid die in de loop van het kwartaal verhuist of naar een andere werklocatie gaat, het effect op de fietspremie pas in het volgende kwartaal ziet. Daarom stelt Personeelspunt voor om dit per maand te bekijken vanaf de uitbetaling van de fietsvergoeding van april 2022. Tegelijk schonen we het reglement rond de fietspremie op.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 28 januari 2022 (Staatsblad 4 april 2022) verhoogt voor de berekening van de eindejaarstoelage het veranderlijk gedeelte van 2,5 naar 3,6% van het jaarsalaris. De beperking dat de eindejaarstoelage nooit meer mag bedragen dan een twaalfde van het jaarsalaris, wordt opgeheven.
Voor de contractuele personeelsleden zorgde de wet van 27 juni 2021 voor een uitbreiding van het rouwverlof bij het overlijden van een partner of een kind en voor het flexibiliseren van de opname van het rouwverlof. Deze regeling wordt door het besluit van de Vlaamse Regering van 28 januari 2022 ook toegepast op de statutaire personeelsleden.
Een ander besluit van de Vlaamse Regering van 28 januari 2022 (Staatsblad 12 april 2022) zorgt voor een wettelijke basis om een fietsvergoeding uit te keren voor het gebruik van de speedpedelec bij woon-werkverkeer.
De wet van 23 oktober 2020 over het openstellen van tijdelijke werkloosheid overmacht corona voor werknemers in de gevallen waarin het onmogelijk is voor hun kind om naar het kinderdagverblijf, de school, of het centrum voor opvang voor personen met een handicap te gaan, wordt door het besluit van de Vlaamse Regering van 28 januari 2022 (Staatsblad 12 april 2022) rechtstreeks van toepassing gemaakt op de statutaire personeelsleden van de lokale en regionale besturen, zodat altijd dezelfde regeling geldt voor de contractuele en de statutaire personeelsleden.
De ziektekredietdagen worden voor elk personeelslid vanaf 1 januari 2022 in uren berekend.
Tenslotte stelt Personeelspunt voor om in te gaan op de vraag van personeelsleden om ook bij het onbetaald verlof als recht ook tewerkstellingspercentages van 60 en 70% toe te staan.
De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijzigingen in de rechtspositieregeling Stad Turnhout en gemeenschappelijke functies OCMW Turnhout goed.
De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijziging in het arbeidsreglement van Stad Turnhout goed.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel en Luc Op de Beeck.
Het project is 8 augustus 2022 open geschreven en in de loop van die week heeft stad Antwerpen contact opgenomen met stad Turnhout met de vraag om samenwerking. Voor Stad Turnhout is het waardevol om mee in te stappen in dit project omdat op die manier ook de noden van Turnhout worden meegenomen in de tool, we als eerste gemeente kunnen testen en pilotteren, we kunnen leren van de expertise van stad Antwerpen en connectie maken met verschillende teams van stad Antwerpen.
De deadline van het project is 30 september 2022. Om een volledig dossier te kunnen indienen, moet er een getekende samenwerkingsovereenkomst liggen. De timing van deze oproep is echter zo kort, dat er gevraagd wordt om de bevoegdheid voor het tekenen van deze samenwerkingsovereenkomst eenmalig bij het college van burgemeester en schepenen te leggen.
De samenwerkingsovereenkomst moet nog verder worden uitgediept en kan dus nog niet worden voorgelegd op de gemeenteraad van 5 september. De volgende gemeenteraad is 10 oktober 2022, wat na de deadline van de oproep is. Er is contact opgenomen met de projectopvolger van gemeente zonder gemeentehuis om te mogen indienen met een overeenkomst onder voorbehoud van goedkeuring van de gemeenteraad, maar zij hebben laten weten dat dit niet mogelijk is. Daarom wordt er - per uitzondering - gevraagd om eenmalig de bevoegdheid voor het tekenen van de samenwerkingsovereenkomst bij het college van burgemeester en schepenen te leggen.
De bevoegdheid voor goedkeuring van samenwerkingsovereenkomsten ligt bij de gemeenteraad.
Het decreet lokaal bestuur geeft de mogelijkheid om deze bevoegdheid te delegeren naar het college van burgemeester en schepenen. Enkel samenwerkingsovereenkomsten zoals vermeld in artikels 196, 234 en 247 kunnen niet verder gedelegeerd worden.
We stellen dan ook voor om voor dit dossier de bevoegdheid te delegeren naar het college van burgemeester en schepenen zodat het dossier tijdig ingediend kan worden.
De gemeenteraad is akkoord om eenmalig, enkel en alleen voor dit dossier, de bevoegdheid voor het goedkeuren en ondertekenen van de samenwerkingsovereenkomst te delegeren aan het college van burgemeester en schepenen.
De opvolgingsrapportering gebeurt minstens éénmaal per jaar, voor het einde van het derde kwartaal over het eerste semester van het boekjaar. De rapportering bevat enkel de prioritaire actieplannen.
Zowel een inhoudelijke als financiële rapportering is opgemaakt over de eerste helft van 2022.
Artikel 263 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen en in het bijzonder artikel 29.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
De gemeenteraad neemt kennis van de inhoudelijke en financiële rapportering over het meerjarenplan 2020-2025 van de Stad Turnhout voor de periode eerste helft 2022.
Voor dit project is gekozen voor een design & build formule waarbij onze diensten op basis van het as build-plan van de bestaande kleedkamers en schetsontwerp hebben gemaakt dat door de aannemer verder diende uitgewerkt te worden tot een afgewerkt product. In de fase ter voorbereiding van de omgevingsvergunning hebben we moeten vaststellen dat de waterzuiveringsinstallatie en de riolering niet is uitgevoerd zoals op de plannen vermeld. Hierdoor heeft de architect het ontwerp moeten wijzigen en wordt er één extra unit geplaatst als sas tussen oud en nieuw. Deze extra unit is opgenomen in het dossier als meerwerk voor een totaalbedrag van 59 386,28 euro, excl. BTW of 71 857,40 euro, incl. BTW. Dit is een overschrijding van het bestelbedrag met 17,48% waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu 399 057,14 euro excl. btw of 482 859,15 euro incl. 21% btw bedraagt. De leidend ambtenaar, de heer Kristoff Wouters, verleende gunstig advies. Facility Management stelt voor deze meerwerken goed te keuren en te gunnen aan de uitvoerder van de oorspronkelijke opdracht, zijnde, De Meeuw nv, Koning Leopoldlaan 8 te 2830 Willebroek.
In de bekomen omgevingsvergunning voor dit dossier wordt opgelegd om een extra infiltratievoorziening te bouwen van 10.000l. om de site te laten voldoen aan de huidige regelgeving rond regenwater. Deze werken worden in eigen beheer uitgevoerd en de raming bedraagt 11 570,24 euro excl. btw of 14 000 euro incl. btw.
Goedkeuring wordt verleend aan de meerwerken - bijkomend sas - van de opdracht “Uitbreiding kleedkamers Leemshoeve: Design and build” voor een totaal bedrag in meer van 59 386,28 euro, excl. BTW of 71 857,40 euro, incl. BTW. zijnde een overschrijding van het bestelbedrag met 17,48% waardoor het totale bestelbedrag na verrekeningen nu 399 057,14 euro excl. btw of 482 859,15 euro incl. 21% btw bedraagt.
Deze meerwerken worden gegund aan de uitvoerder van de oorspronkelijke opdracht, zijnde, De Meeuw nv, Koning Leopoldlaan 8 te 2830 Willebroek.
Uit de toekomstvisie voor het Begijnhof blijkt dat er voor de kerk en de kapel van het Heilig Aanschijn gestreefd wordt naar een ruimere publieke toegankelijkheid als versterkend element voor de museale en toeristische werking. Naast religieuze beleving moeten ook occasionele zachte evenementen zoals lezingen en concerten gefaciliteerd kunnen worden.
Vanuit toeristisch oogpunt kan een verhoogde toegankelijkheid van de site in al zijn aspecten bijdragen tot een betere totaalbeleving en sterkere aantrekking en uitstraling van de stad zonder evenwel afbreuk te doen aan de woonfunctie en het historisch-religieuze karakter van de site.
Vanuit het museum wil men de verhoogde toegankelijkheid van de kerk mee faciliteren. Het biedt kansen om de huidige collectie beter en meer hedendaags te ontsluiten en de focus te verruimen tot gerelateerd immaterieel (processie) en religieus erfgoed.
Om deze doelstellingen te bereiken werd, in samenspraak met de kerkfabriek, een beheersovereenkomst voor algemeen nut opgemaakt, waarbij het beheer wordt overgedragen aan het OCMW, met uitzondering van het liturgisch beheer.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, art. 77 ev met betrekking tot de bevoegdheden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
De gemeenteraad neemt kennis van de beheersovereenkomst voor algemeen nut die de raad van maatschappelijk welzijn zal afsluiten met Kerkfabriek Sint-Pieter mbt de Begijnhofkerk (Heilig Kruiskerk), de Kapel van het Heilig Aanschijn en de Lourdesgrot in het Begijnhof.
Samen met de bestaande en verschillende potentiële convenantpartners werd een traject afgelegd om te komen tot nieuwe gedragen afspraken. Het kader waarbinnen keuzes worden gemaakt werd gezamenlijk ontwikkeld en heeft aandacht voor: de historische situatie, de stedelijke inbedding, de regionale uitstraling, de professionaliteit, de mate van niet-stedelijke financiële ondersteuning, degelijk ondernemingsbestuur.
De convenanten zetten in op een win/win situatie voor partner(s) en stad, een versterking van partners en van het globale Turnhoutse en dus ook regionale kunstenlandschap.
De stad neemt een aantal engagementen op: financieel, communicatief, logistiek, netwerk, informatief,…
De convenantpartners nemen een aantal engagementen op: informatief, communicatief, deelname aan netwerkmomenten, partnerschap UiTPAS, deelname stadsfestival,…
De huidige convenanten worden afgesloten voor een periode van 2 jaar en geëvalueerd. Na deze periode wordt bekeken of er nieuwe instroom mogelijk/nodig is en of er verschuivingen kunnen / moeten gebeuren binnen de groep van convenantpartners.
Stad Turnhout sluit met een aantal culturele / kunstenorganisaties convenanten af. Deze organisaties hebben hun uitvalsbasis in Turnhout, net zoals een wezenlijk onderdeel van hun werking. De organisaties waar een convenant mee afgesloten wordt, zorgen mee voor een divers en kwalitatief kunstenlandschap. Inhoudelijk zijn ze volledig zelf verantwoordelijk. Al deze organisaties zijn, of streven naar, een professionele werking. Dat is terug te vinden in de werkwijze, maar ook in de ambities om gesubsidieerd te worden op Vlaams niveau.
De convenanten worden afgesloten voor een periode van twee jaar en worden geëvalueerd. Dit betekent dat er – in tegenstelling tot de voorbije legislaturen – korter op de bal gespeeld kan worden en in- en uitstroom en eventuele groei tot de mogelijkheden behoort. Meer dan vroeger is ook het kunstenlandschap dynamisch. Deze nieuwe manier van werken is samen met de bestaande convenantpartners ontwikkeld en ook door hen gedragen.
Vzw De Ruimte organiseert met een team van professionele kunstenaars laagdrempelige sociaal-artistieke projecten vanuit een zeefdrukatelier. Ze treden daarnaast ook naar buiten, zoals tijdens de eerste editie van Stadsfestival Stadstoeren. Een organische wisselwerking tussen begeleidende kunstenaar en deelnemer wordt nagestreefd. De Ruimte werd opgericht in 2017 en zoekt nu manieren om te professionaliseren. De organisatie werkt samen met zowel artistieke als sociale partners zoals de Warande, HETGEVOLG, Blenders, Ligo Kempen en Fedasil.
De gemeenteraad keurt het convenant tussen Stad Turnhout en vzw De Ruimte goed.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers, Wout Schafraet en Astrid Wittebolle.
De organisatie van musea brengt veel kosten met zich mee. Het is verantwoord om hiervoor aan de bezoekers een retributie te vragen om een deel van deze kosten te recupereren. Daarnaast worden de (aankoop)kosten en de kosten voor dienstverleningen i.v.m. reproducties van collectiestukken, producten uit de shop, begeleiding van workshops/verjaardagsfeesten en gidsbeurten deels verhaald op de gebruiker.
De gemeenteraad stemde met 32 stemmen op 33 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Reccino Van Lommel, de heer Paul Moelans, de heer Peter Roes, de heer Bart Voordeckers, de heer Koen De Busser, de heer Kevin Janssen, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick, de heer Peter Janssens, de heer Jeff Dierckx, de heer Mario Geys, mevrouw Pauline Ceusters, mevrouw Cathy Devolder en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
Er was 1 tegen stem nl van de heer Wout Schafraet - raadslid.
De gemeenteraad beslist om het retributiereglement op toegangsgelden, workshops, verjaardagsfeesten, reproducties, shopproducten en gidsbeurten in Musea Turnhout - Toerisme & UIT goed te keuren.
voorwerp van de retributie - algemene bepaling
Met ingang vanaf 1 oktober 2022 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op de toegang tot de stedelijke musea, workshops, verjaardagsfeesten, reproducties collectiestukken, producten verkocht via de (museum)shops en Toerisme- en UiT kantoor en gidsbeurten van de Stad Turnhout.
Vanaf de inwerkingtreding vervangt dit retributiereglement het voorgaande dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 29 november 2021.
toepassingsgebied - algemene bepaling
De retributie is van toepassing op alle locaties van Musea Turnhout.
Onderdelen van dit samenwerkingsverband zijn:
De retributie wordt geheven op de toegang tot de stedelijke musea, op de verkoop van shopproducten via de (museum)shops, op reproducties collectiestukken beheerd door Musea Turnhout en op verjaardagsfeestjes/workshops in een museum.
De retributie is eveneens van toepassing op de verkoop van shopproducten en op gidsbeurten
via het Toerisme- en UiTkantoor.
schuldenaar - algemene bepaling
De retributie is verschuldigd door de natuurlijke persoon of rechtspersoon die erom verzoekt en dit vanaf het moment van de aanvaarding van de aanvraag.
tarieven
5.1 toegang stedelijke musea
De retributie voor toegang tot de stedelijke musea bedraagt per persoon en per museum:
De retributie voor de aankoop van een Belgische museumPASSmusées (geldigheidsduur van 1 jaar vanaf online registratie of 1° museumbezoek) bedraagt per museumpas:
5.2 verjaardagsfeest
De retributie voor een verjaardagsfeest in een museum bedraagt voor een groep van maximaal zestien -18jarigen en twee volwassen begeleiders: 150 euro (= vast tarief, geen vermindering van toepassing).
Inbegrepen zijn de toegang tot het museum, de vergoeding voor de goochelaar of begeleider, de kost van de gebruikte materialen en een kleine versnapering.
5.3 workshop voor scholen of groepen
De retributie voor een workshop voor scholen en groepen met maximaal 25 deelnemers en met een duurtijd van minimaal 1 uur bedraagt 25 euro per (aangevangen) periode van 30 minuten.
Bijkomend worden de werkelijk verbruikte materialen aangerekend, zoals bepaald in artikel 5.5.
Dit is exclusief het verschuldigde tarief voor de toegang tot het museum zoals bepaald in de artikelen 5.1, 6 en 7 van dit reglement.
5.4 workshop voor individuele deelnemers
De retributie voor de deelname van individuele deelnemers die inschrijven op een georganiseerde workshop bedraagt 2,50 euro per deelnemer per (aangevangen) periode van 30 minuten.
Bijkomend worden de werkelijk verbruikte materialen aangerekend, zoals bepaald in artikel 5.5.
Dit is exclusief het verschuldigde tarief voor de toegang tot het museum zoals bepaald in de artikelen 5.1, 6 en 7 van dit reglement.
5.5 materiaalverbruik workshops
De gemeenteraad verleent delegatie aan het college van burgemeester en schepenen om de tarieven van de retributies vast te stellen.
Deze delegatie is beperkt tot:
Beide voorwaarden moeten cumulatief vervuld zijn.
verminderingstarief toegang stedelijke musea
Genieten van het verminderingstarief, desgevallend op vertoon van een geldig (lidmaatschaps)bewijs:
Genieten tijdens het door de Gezinsbond georganiseerde evenement "Krokuskriebels" een korting van 50% op het individueel tarief, op vertoon van een geldig lidmaatschapsbewijs:
vrijstellingen (gratis toegang stedelijke musea)
Er wordt gratis toegang verleend, desgevallend op vertoon van een geldig (lidmaatschaps)bewijs, pasje of enig ander officieel geldend bewijs, aan:
De toegang tot de stedelijke musea is gratis tijdens volgende evenementen:
Tijdens de zomermaanden juli en augustus kan het publiek een gratis rondleiding meemaken in het kader van de activiteit ‘Zomer in het museum’, telkens op een vaste weekdag. De toegang tot het museum is wel betalend.
Het Begijnhofmuseum is gratis toegankelijk op kerstavond.
Het Nationaal Museum van de Speelkaart is gratis toegankelijk op 31 december.
De musea zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldige, in de Turnhoutse Stadskrant gepubliceerde, bon voor een gratis familiebezoek in één museum naar keuze. Deze bon is geldig vanaf de verschijningsdatum tot het einde van het lopende kalenderjaar.
tarieven speciale tentoonstellingen toegang stedelijke musea
Artikel 8.1 Wanneer een tentoonstelling tegelijk wordt georganiseerd in meerdere stedelijke musea van Musea Turnhout, dan volstaat één toegangsbewijs voor de toegang tot de deelnemende musea. De prijzen zijn dezelfde als bepaald voor één museum.
Artikel 8.2 Tijdens tijdelijke tentoonstellingen die omwille van omvang, voorbereiding, presentatie, bruiklenen of andere uitgaven veel duurder dan gebruikelijk zijn, wordt een verhoogd toegangstarief toegepast. Het gaat ondermeer om exposities die een duidelijke meerkost vragen zoals bv. Europalia.
In dit geval gelden volgende verhoogde tarieven:
wijze van betaling retributie toegang stedelijke musea
De retributie voor de toegang tot de stedelijke musea dient vooraf of ter plaatse, op het moment van aanvang van het bezoek, betaald te worden tegen afgifte van een kwijting of een toegangsticket.
De retributie voor een verjaardagsfeest of workshop dient op voorhand, bij de boeking, betaald te worden door de aanvrager. Het bedrag wordt ingevorderd via een schuldvordering. Een minder aantal deelnemers dan werd opgegeven in de boeking, geeft geen recht op een gedeeltelijke terugbetaling van de retributie.
De retributie voor een individuele deelname aan een workshop dient vooraf ter plaatse, op het moment van de workshop, betaald te worden tegen afgifte van een kwijting.
annulering van een verjaardagsfeest of workshop
Annulatie van een verjaardagsfeest of een workshop voor groepen:
De annulering gebeurt schriftelijk of per e-mail op het daartoe bestemd adres.
Indien men 6 werkdagen of meer voor dat het verjaardagsfeest of de workshop plaatsvindt annuleert, is er geen retributie verschuldigd. De reeds betaalde retributie wordt volledig terugbetaald.
Indien men minder dan 6 werkdagen voor dat het verjaardagsfeest of de workshop plaatsvindt annuleert, is er een retributie van 50 euro verschuldigd. Het saldo van een reeds betaalde retributie wordt terugbetaald.
Annulatie van een workshop voor scholen:
De annulering gebeurt schriftelijk of per e-mail op het daartoe bestemd adres.
Indien men 14 werkdagen of meer voor dat de workshop plaatsvindt annuleert, is er geen retributie verschuldigd. De reeds betaalde retributie wordt volledig terugbetaald.
Indien men minder dan 14 werkdagen voor dat de workshop plaatsvindt annuleert, is er een retributie van 25 euro verschuldigd. Het saldo van een reeds betaalde retributie wordt terugbetaald.
Bij een annulatie van een workshop voor individuele deelnemers is er geen retributie verschuldigd. Een reeds betaalde retributie wordt volledig terugbetaald.
voorwerp van de retributie op reproductie collectiestukken beheerd door Musea Turnhout
Er wordt een retributie geheven voor het afleveren van reproducties van collectiestukken beheerd door Musea Turnhout.
tarief reproductie collectiestukken beheerd door Musea Turnhout
De gemeenteraad verleent delegatie aan het college van burgemeester en schepenen om de tarieven van de retributies vast te stellen.
Deze delegatie is beperkt tot:
wijze van betaling reproductie collectiestukken beheerd door Musea Turnhout
De retributie voor de aangevraagde reproducties en de eventuele verzendkosten dient vooraf en ter plaatse betaald te worden aan de baliemedewerker van Musea Turnhout.
Enkel voor het aanleveren van beelden in hoge resolutie en reproducties voor wetenschappelijk, educatief en commercieel gebruik, mag het totale verschuldigde bedrag ook worden betaald via overschrijving op de bankrekening van de stad Turnhout.
De reproducties worden slechts afgeleverd na voorafgaande ontvangst van het bedrag van de verschuldigde retributie.
bijkomende bepalingen i.v.m. reproductie collectiestukken beheerd door Musea Turnhout
Artikel 14.1 De coördinator Musea Turnhout of de locatieverantwoordelijke van het museum in kwestie hebben in ieder geval het recht te weigeren om een bepaalde aanvraag uit te voeren of de uitvoering ervan uit te stellen.
Artikel
14.2 De afgeleverde reproducties zijn in principe enkel bestemd voor privégebruik.
Het gebruik van reproducties voor educatief en commercieel gebruik is pas mogelijk na toestemming van de coördinator Musea Turnhout of de locatieverantwoordelijke van het museum in kwestie.
Bij het gebruik van reproducties voor commerciële doeleinden behoudt de coördinator Musea Turnhout of de locatieverantwoordelijke van het museum in kwestie zich het recht om dwingende voorwaarden op te leggen.
De aanvrager gaat op eigen initiatief na of naast de Stad Turnhout ook nog andere personen en/of instellingen auteurs- en/of reproductierechten kunnen eisen en maakt schriftelijk melding aan Stad Turnhout als er rechten kleven aan de desbetreffende reproducties. Stad Turnhout kan niet aansprakelijk worden gehouden voor eventuele schadevorderingen die tegen haar of tegen de aanvrager ingesteld worden door personen die menen rechten te kunnen laten gelden op de reproducties. Stad Turnhout wijst in deze elke verantwoordelijkheid ter zake af.
De aanvrager publiceert de reproducties eenmalig. Het gebruik van de digitale reproducties in andere publicaties of op om het even welke website is niet toegestaan zonder een nieuwe toelating van de Stad Turnhout. Ook het doorgeven van de reproducties aan derden, personen en/of firma’s die geen toelating van de Stad Turnhout hebben gekregen voor het gebruik van deze reproducties, is niet toegestaan.
De aanvrager vermeldt bij elke gepubliceerde reproductie “Bron: Stad Turnhout” en vermeldt ook steeds de naam van de maker van het origineel voor zover deze gekend is.
De aanvrager is verplicht om een exemplaar van de publicatie waarin de reproducties zijn gepubliceerd kosteloos toe te sturen aan Musea Turnhout, Druivenstraat 18, 2300 Turnhout.
Reproducties van het wapen en het logo van de Stad Turnhout mogen niet gebruikt worden voor reclamedoeleinden, fabrieksmerken of politieke doeleinden.
De Gemeenteraad beschikt over het eigendomsrecht van het wapen en het logo.
Artikel 14.3 Om reden van computerbeveiliging is bij het kopiëren van digitale reproducties het gebruik van een zelf meegebrachte USB geheugenstick of eender welk andere zelf meegebrachte gegevensdrager op de PC’s van de stad Turnhout niet toegestaan.
Artikel 14.4 Door het feit van bestellen en/of maken van foto’s, reproducties of opnames, aanvaardt de aanvrager het reglement. Indien de aanvrager één van de gestelde voorwaarden niet na komt, behoudt Stad Turnhout zich het recht voor om stappen te ondernemen om de publicatie van de reproducties te doen stopzetten en wordt bij een volgende aanvraag tot gebruik van reproducties automatisch de toelating geweigerd. Deze maatregel is definitief en niet beperkt in tijd.
toepassingsgebied retributie shopverkoop
Musea Turnhout en Toerisme & UIT Turnhout bieden op volgende locaties producten te koop aan:
producten shopverkoop
De producten hebben steeds een band met de streek, de locatie, de museumcollectie of een tentoonstelling.
Volgende producten worden te koop aangeboden:
Voor de huur van toestellen kan een waarborg worden gevraagd. Het bedrag hiervoor wordt vastgelegd in een huishoudelijk reglement.
tarief i.v.m. shopverkoop
De gemeenteraad verleent delegatie aan het college van burgemeester en schepenen om de tarieven van de retributies vast te stellen.
Deze delegatie is beperkt tot:
wijze van betaling van de retributie shopverkoop
De producten uit shopverkoop dienen ter plaatse, op het moment van het bezoek, betaald te worden tegen afgifte van een kwijting.
tarief van de gidsbeurten
Bezoekers in groep kunnen een gids reserveren, zowel voor een stadswandeling, busrondrit als voor een geleid bezoek in een museum of attractie.
De gemeenteraad verleent delegatie aan het college van burgemeester en schepenen om de tarieven van de retributies vast te stellen.
Deze delegatie is beperkt tot:
dossierkost voor gidsbeurten
Voor elke nieuwe aanvraag voor een gidsbeurt zal een kost van 5 euro worden aangerekend voor het aanleggen van een dossier. Deze kost is verschuldigd zodra een eerste reservatiebevestiging naar de klant is verstuurd. Voor personeels- en vrijwilligersactiviteiten en activiteiten georganiseerd door diensten van de stad Turnhout wordt geen dossierkost aangerekend.
annuleringen van gidsbeurten
De annulering gebeurt schriftelijk of per e-mail, gericht aan toerisme@turnhout.be. Indien men meer dan 6 werkdagen voor dat de gidsbeurt plaatsvindt, annuleert en als de bijhorende factuur reeds betaald werd, wordt het volledige bedrag terugbetaald. Indien men minder dan 6 werkdagen voor dat de gidsbeurt plaatsvindt annuleert, is het volledige bedrag (inclusief dossierkost) verschuldigd.
wijze van betaling van de retributie gidsbeurten
Voor gidsbeurten is de retributie verschuldigd vanaf de reservatie. De verschuldigde retributie is betaalbaar binnen de dertig dagen na de toezending van de schuldvordering.
dwangbevel
Conform het artikel 177, tweede lid van het decreet over het lokaal bestuur, kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen om onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen in te vorderen. Dat dwangbevel wordt betekend bij gerechtsdeurwaardersexploot. De hieraan verbonden kosten zijn volledig ten laste van de debiteur van de openstaande schuldvordering.
Bij betwisting van een niet-fiscale schuldvordering kan het stadsbestuur zich tot de burgerrechtelijke rechtbank wenden om de openstaande schuld in te vorderen.
Stad Turnhout beschikt over archieven; zijnde (een) bijzondere collectie(s) niet-gedigitaliseerd, reeds gedigitaliseerd en/of digitaal geboren materiaal;
Stad Turnhout wil beroep doen op de expertise en schaalvoordelen van meemoo om (onderdelen van) dit materiaal te digitaliseren en/of duurzaam te bewaren;
Meemoo op zijn beurt wil beroep doen op de expertise van Stad Turnhout inzake archiefzorg (incl. archiefselectie, -beheer en valorisatie);
Stad Turnhout wil, in ruil voor de digitalisering of/en de bewaring van zijn digitale collectie(s) door meemoo, de in deze samenwerkingsovereenkomst omschreven gebruiksrechten aan meemoo toestaan met het oog op het realiseren van de ontsluitingsopdracht van meemoo en het verder valoriseren van de desbetreffende collectie(s);
Decreet van 20 mei 2016 houdende diverse bepalingen in de beleidsvelden cultuur, jeugd en Brussel, zoals gewijzigd bij het decreet van 29 maart 2019 houdende diverse bepalingen in het beleidsveld cultuur.
Goedkeuring wordt verleend aan de geactualiseerde samenwerkingsovereenkomst met de vzw meemoo, Vlaams instituut voor het archief waarin de principes worden vastgelegd rond samenwerking rond digitalisering, digitale instroom, duurzame archivering, annotering en ontsluiting van het gedigitaliseerd of digitaal geboren materiaal van de Stad Turnhout. Deze samenwerkingsovereenkomst treedt in werking op datum van ondertekening en loopt voor onbepaalde duur. Beide partijen kunnen de samenwerkingsovereenkomst opzeggen door middel van een aangetekend schrijven en mits het respecteren van een opzegtermijn van 6 maanden. Burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad worden gedelegeerd om de samenwerkingsovereenkomst te ondertekenen.
Goedkeuring wordt verleend aan het bijhorende GDPR-protocol over de elektronische uitwisseling van persoonsgegevens.
Een golfclub in Turnhout is een meerwaarde voor de stad. Vanuit dit standpunt is het uitbreiden en vernieuwen van de golfinfrastructuur door de vzw een positief verhaal dat ondersteund kan worden. Naast de uitbreiding van de golfinfrastructuur wenst BV Tentax ook een nieuwe woonontwikkeling te voorzien om de bouw van een nieuw clubhuis te financieren.
De stedenbouwkundige mogelijkheden werden onderzocht en uitgewerkt in een inrichtingsstudie opgemaakt door Trias architecten in samenwerking met Studiebureau Orientes. De inrichtingsstudie legt een kader vast voor de ontwikkeling van de verschillende projectzones.
De stad verhuurt de boerderij en naastgelegen grond aan de voormalige pachters. Er zijn geen onmiddellijke plannen of noden om deze eigendom te ontwikkelen of te vermarkten. De inrichtingsstudie voorziet de mogelijkheid om op stadseigendom op termijn twee bouwblokken te realiseren. Ook wordt een aandeel groen en ruimte voor parkeren voorzien.
Er werd een ontwerp samenwerkingsovereenkomst met de Tentax BV (ontwikkelaar) en Sportclub Taxandria vzw opgemaakt, waarbij – onder opschortende voorwaarde van het bekomen van de nodige omgevingsvergunningen aan te vragen door de ontwikkelaar en/of de vzw – verbintenissen worden aangegaan door stad en ontwikkelaar. De krachtlijnen worden hieronder vermeld:
De ontwikkelaar en de vzw zullen volgende realiseren:
- het nodige openbaar domein realiseren en hiertoe deelpercelen grond in opstal nemen van de stad tegen marktconforme vergoedingen. De openbare infrastructuur wordt na realisatie kosteloos overgedragen naar het openbaar domein.
- het aanleggen en inrichten van een aaneensluitende bruikbare openbare groene en ingerichte speelruimte, met een oppervlakte die overeenkomt met minstens 20m² per woongelegenheid. De ontwikkelaar zal hiertoe deelpercelen grond in opstal nemen van de stad tegen marktconforme vergoedingen. Ook deze zone zal na realisatie kosteloos worden overgedragen naar de stad.
- de realisatie van minimum 15% sociale huisvesting. Deze last zal gerealiseerd worden buiten de projectzone maar binnen het grondgebied Turnhout en volgens de richtlijnennota sociaal wonen goedgekeurd in het college op 24 mei 2018 of zoals geldend op het moment van het indienen van de aanvraag tot omgevingsvergunning.
- een openbare fietsdoorsteek realiseren over het terrein
- de nodige parkeerplaatsen voor bewoners en bezoekers van het woonproject. Indien blijkt dat de ontwikkelaar de parkeerplaatsen voor bezoekers niet op een stedenbouwkundig kwalitatieve wijze op de eigen gronden kan realiseren, kunnen deze worden gerealiseerd op een deel van het stadseigendom, eveneens via een recht van opstal tegen marktconforme vergoeding.
- de bestendiging van de driving range samen met de realisatie van een nieuw clubhuis op de stadseigendom, en dit middels een erfpachtovereenkomst.
- de aanleg van bijkomende parkeerplaatsen, eveneens op stadseigendom middels een erfpachtovereenkomst
De Stad verbindt er zich toe om, in het kader van de ontwikkeling van het door de Ontwikkelaar beoogde duurzame stedelijk woonproject en de uitbreiding en vernieuwing van de sportinfrastructuur door de vzw, volgende zaken te realiseren:
- in opstal geven van delen stadseigendom aan de Ontwikkelaar en tegen markconforme vergoedingen voor de realisatie van openbare wegenis, openbare parkeerplaatsen en bruikbare openbare groen en ingerichte speelruimte. De maximale contouren zijn opgenomen in bijgevoegd zoneringsplan. De exacte oppervlakte en contour van de opstalrechten en bijgevolg de exacte waarde van de opstalvergoeding, zal bepaald worden op basis van de definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunning. Voor het bepalen van de waarde werd een schattingsverslag opgemaakt door landmeter expert Jan Koyen dd. 30 april 2022.
- in erfpacht geven van de deelpercelen grond in functie van de realisatie van een clubhuis en bijhorende parkeerplaatsen tegen de jaarlijkse canon van 1 symbolische euro.
In de Inrichtingsstudie is een sportgebouw met een potentie van 1100m² BVO voorzien. De vzw heeft een ruimtebehoefte van circa 500m². Ingevolge het gelijkheidsbeginsel zal de stad een marktbevraging organiseren om de resterende ontwikkelingsmogelijkheid (ca. 600m²) van de ruimte te kunnen invullen door andere sportverenigingen. In geval één of meerdere sportverenigingen wensen in te gaan op deze vraag, zullen de vzw en de betreffende sportvereniging(en) een gezamenlijk project op de zone Sportgebouw uitwerken, waarbij maximaal 2 gescheiden gebouwen voorzien worden, evenwel met een op elkaar afgestemde architecturale kwaliteit en vergund binnen één op te maken omgevingsvergunning, hetzij een gedeeld gebouw, waarbij de vzw’s onderling afspraken maken rond investeringen, beheer en exploitatie. In geval enkel de vzw geïnteresseerd is in de oprichting van een gebouw, dan zal de resterende ruimte (zijnde de zone die overblijft buiten het clubhuis) mee in de erfpacht van de driving range worden opgenomen, met dien verstande dat deze ruimte bestemd wordt tot deel van de driving range en deze aldus kan worden geoptimaliseerd. Concreet betekent dit dat deze zone dan niet bebouwd kan worden, muv infrastructuur die tot de driving range behoort, zoals een overkapping.
- het omzetten van de bestaande huurovereenkomst voor de driving range naar een erfpachtovereenkomst, zijnde wel onder de bestaande voorwaarden.
- Indien de stad in de toekomst haar terreinen zal (laten) ontwikkelen en/of vermarkten, dan zal gestreefd worden naar dezelfde architecturale en stedenbouwkundige kwaliteitseisen om te komen tot een kwalitatief samenhangend geheel van de site.
Daarnaast werden er in de overeenkomst termijnen opgenomen mbt de duurtijd van de samenwerkingsovereenkomst. Zo kan de stad een einde maken aan de overeenkomst indien binnen de termijn van 1 jaar na het ondertekenen ervan geen aanvraag tot omgevingsvergunning werd ingediend of indien binnen de termijn van 3 jaar na het ondertekenen geen start van de werken is gegeven.
Decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, Art 2 en Art 41, 5° met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst met Tentax BV en Sportclub Taxandria vzw voor de ontwikkeling terreinen gelegen aan Steenweg op Tielen.
Volgens de voorwaarden opgenomen in de samenwerkingsovereenkomst en bijgevolg onder opschortende voorwaarde van het bekomen door Tentax BV en Sportclub Taxandria vzw van de nodige omgevingsvergunningen, gaat de gemeenteraad akkoord met:
Het college wordt daarbij gemandateerd om de finale ontwerpaktes en bijhorende stukken administratief af te handelen.
Een schoolbestuur moet voor elk van zijn basisscholen een schoolreglement opstellen dat de betrekkingen tussen het schoolbestuur en de ouders en de leerlingen regelt. Het huidige schoolreglement van de Stedelijke Basisschool Turnhout (inclusief afsprakennota en leefregels) - goedgekeurd op 27 september 2021 - is, omwille van gewijzigde regelgeving en de noodzaak tot verduidelijking en/of verfijning van sommige artikels, aan actualisatie toe.
Meer specifieke afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen, na overleg in de schoolraad, opgenomen in een afsprakennota (infobrochure).
Gelet op het overleg in de schoolraad van 9 juni 2022.
Gelet op het model van schoolreglement van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG).
datum |
onderwerp | |
decreet |
25/02/1997 |
basisonderwijs |
decreet | 2/04/2004 | participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad |
Het bestaande schoolreglement van de Stedelijke Basisschool Turnhout (SBT), Haagbeemdenplantsoen 95 te 2300 Turnhout, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 27 september 2021 wordt opgeheven.
Het hierbij gevoegde schoolreglement voor de SBT wordt goedgekeurd. De afsprakennota en leefregels maken integraal deel uit van het schoolreglement.
De meer specifieke regels en afspraken worden door het college van burgemeester en schepenen opgenomen in de afsprakennota en/of de leefregels.
Het schoolreglement wordt bij elke inschrijving van een leerling en nadien bij elke wijziging, ter beschikking gesteld (op papier of via elektronische drager) aan de ouders, die ondertekenen voor akkoord.
Een goede schoolorganisatie steunt op duidelijke afspraken tussen het personeel en het schoolbestuur.
Alle personeelsleden die onder gezag arbeid verrichten in het gemeentelijk onderwijs, moeten worden geïnformeerd over de voorwaarden die op hun arbeidsverhouding van toepassing zijn.
Het decreet rechtspositie en het decreet basis onderwijs laten voldoende ruimte om lokaal en autonoom concrete afspraken te maken rond rechten en plichten van het personeel en het schoolbestuur.
Het huidige arbeidsreglement, goedgekeurd door de gemeenteraad van 3 september 2012, werd in zijn geheel herwerkt en aangepast aan gewijzigde regelgeving, o.a. een nieuw decreet omtrent functioneren en evalueren.
Het ABOC van 20 juni 2022 waar een protocol van akkoord werd gesloten over een vernieuwd arbeidsreglement voor de Stedelijke Basisschool Turnhout (SBT).
Het OCSG van de scholengemeenschap De Schakel van 18 maart 2022 waar een akkoord werd gesloten over de bijlage 5 van het vernieuwde arbeidsreglement houdende de algemene afspraken betreffende functiebeschrijvingen, instellingsgebonden opdrachten, aanvangsbegeleiding en coaching, functioneringsgesprekken, beoordeling en evaluatie op niveau van de scholengemeenschap De Schakel. .
Gelet op het model van arbeidsreglement van het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten van de Vlaamse Gemeenschap (OVSG).
datum |
onderwerp | |
wet | 8-4-1965 | tot instelling van de arbeidsreglementen |
wet | 18-12-2002 | tot wijziging van de wet van 8-4-1965 tot instelling van de arbeidsreglementen |
decreet | 27-3-1991 | de rechtspositie van sommige personeelsleden van het gesubsidieerd onderwijs en de gesubsidieerde centra voor leerlingenbegeleiding |
decreet |
25-02-1997 |
basisonderwijs |
decreet | 2-04-2004 | participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad |
wet | 19-12-1974 | tot regeling van de relaties tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel |
Gelet op de nieuwe gemeentewet/het gemeentedecreet en het model van arbeidsreglement van OVSG.
Het bestaande arbeidsreglement van de Stedelijke Basisschool Turnhout (SBT), Haagbeemdenplantsoen 95 te 2300 Turnhout, goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 3 september 2012, wordt opgeheven.
Het herwerkte arbeidsreglement voor de personen die onder gezag arbeid verrichten in de Stedelijke Basisschool Turnhout (SBT) - Haagbeemdenplantsoen 95 te 2300 Turnhout, goed te keuren.
Een afschrift van dit besluit en van het herwerkte arbeidsreglement ter kennisgeving te bezorgen aan de personen die onder gezag arbeid verrichten in de stedelijke instelling vermeld in artikel 2.
Een afschrift van dit besluit ter kennisgeving te bezorgen aan de Directie Toezicht op de Sociale Wetten.
Het huidige convenant vervangingen van korte afwezigheden, goedgekeurd door de gemeenteraad van 27 september 2021, eindigt op 31 augustus 2022.
Het akkoord tussen het beheerscomité van de scholengemeenschap De Schakel en de representatieve vakorganisatie(s) van 3 juni 2022, houdende het convenant vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs, voor de duur van het schooljaar 2022-2023.
datum |
onderwerp | |
wet |
19/12/1974 |
wet tot regeling van de betrekkingen tussen de overheid en de vakbonden van haar personeel |
decreet |
25/02/1997 |
decreet basisonderwijs |
decreet |
6/07/2001 |
de intergemeentelijke samenwerking |
besluit Vl. regering |
29/05/2009 |
besluit Vl. regering betreffende de vervangingen van korte afwezigheden |
De gemeenteraad beslist het convenant "Vervangingen van korte afwezigheden in het basisonderwijs", aangegaan met de scholengemeenschap De Schakel met ingang van 1 september 2022 voor de duur van een schooljaar en eindigend op 31 augustus 2023, goed te keuren.
De afgevaardigde in het beheerscomité te belasten met de concrete uitvoering van deze beslissing.
Het bestaande “reglement voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten in verkavelingen en projecten in Turnhout” dd. 2 maart 2015 bepaalt de voorwaarden voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten die werden opgelegd in een omgevingsvergunning bij de realisatie van (nieuw) openbaar domein.
Met dit reglement wenst de stad zekerheid te verkrijgen over de inhoud en de kwaliteit van uitvoering van deze lasten betreffende de (toekomstige) gemeentewegen, het publiek toegankelijk domein en eventuele andere stedenbouwkundige lasten.
Voorgesteld wordt om het reglement aan te passen met het oog op volgende actualisaties en verbeteringen:
Decreet over het lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, Art 40 § 3, met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad
De gemeenteraad heft het “reglement voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten in verkavelingen en projecten in Turnhout” goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 2 maart 2015 op, met uitzondering van de reeds lopende dossiers waarbij de aanvrager het reglement van 2015 en diens bijlagen reeds heeft ondertekend.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de gewijzigde en geactualiseerde versie van “reglement voor het waarborgen en uitvoeren van stedenbouwkundige lasten in omgevingsvergunningen” welk van kracht is vanaf datum goedkeuring gemeenteraad.
REGLEMENT VOOR HET WAARBORGEN EN UITVOEREN VAN STEDENBOUWKUNDIGE LASTEN IN OMGEVINGSVERGUNNINGEN
Huidig reglement is een gewijzigde en geactualiseerde versie van het “reglement voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten in verkavelingen en projecten in Turnhout”, goedgekeurd in de gemeenteraad van 2 maart 2015.
Dit reglement bepaalt de voorwaarden voor het waarborgen en uitvoeren van stedenbouwkundige lasten die werden opgelegd in een omgevingsvergunning.
Met dit reglement wenst de stad zekerheid te verkrijgen over de inhoud en de kwaliteit van uitvoering van deze lasten betreffende de (toekomstige) gemeentewegen, het publiek toegankelijk domein en eventuele andere stedenbouwkundige lasten.
De aanleg, de wijziging en de uitrusting van publiek toegankelijk domein op initiatief van private ontwikkelaars en/of de uitvoering van andere stedenbouwkundige lasten noodzakelijk voor de realisatie van een omgevingsvergunning, gebeuren derhalve overeenkomstig de voorwaarden opgenomen in dit reglement.
Dit reglement is niet van toepassing op sociale huisvestingsmaatschappijen en woonmaatschappijen, stad Turnhout, de extern gemeentelijke verzelfstandigde agentschappen van de stad Turnhout, OCMW, de OCMW–verenigingen, intergemeentelijke samenwerkingsverbanden. Indien één van deze partijen nochtans mede-aanvrager is van de omgevingsvergunning voor een project, moet uit het aanbestedingsdossier of bestek steeds duidelijk en transparant blijken welke kostenverdeling opgenomen is voor de aanleg, de wijziging en de uitrusting van publiek toegankelijk domein en/of de uitvoering van andere stedenbouwkundige lasten, zodat duidelijk kan worden afgeleid welke delen vrijgesteld zijn van het reglement en de waarborgregeling.
Dit reglement is van toepassing op aanvragen die betrekking hebben op het waarborgen van stedenbouwkundige lasten bij omgevingsvergunningen vanaf de datum van goedkeuring van onderhavig reglement door de gemeenteraad. Dit geldt eveneens voor dossiers waarbij reeds een omgevingsvergunning werd afgeleverd vóór deze datum, maar waarvoor nog geen verkavelingsattest is afgeleverd of bankgarantie werd vastgesteld.
In afwijking van paragraaf 1 blijven de bepalingen van het “reglement voor het waarborgen van stedenbouwkundige lasten in verkavelingen en projecten in Turnhout” goedgekeurd door de gemeenteraad op 2 maart 2015 van toepassing voor dossiers waarbij de aanvrager dit reglement en diens bijlagen reeds heeft ondertekend.
1° aanbestedingsdossier: bestaat uit een lastenboek, opgesteld conform de bepalingen van de laatste en meest recente versie van het standaardbestek 250 voor de wegenbouw van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, alle bijhorende plannen (grondplan, dwarsprofielen, detailtekeningen, …) voor de aanleg van wegenis, riolering, beplanting, straatmeubilair, speelelementen en kunstwerken én een meetstaat met bijhorende kostenraming;
2° bankgarantie of borgstelling. Een door een erkende kredietinstelling op onherroepelijke wijze verleende afdoende financiële garantie, ten voordele van de stad, die de nakoming en uitvoering van de verbintenissen van de schuldenaar (jegens de schuldeiser) waarborgt. Zij is op éénvoudig verzoek van de stad uitvoerbaar;
3° college: het college van burgemeester en schepenen van de stad Turnhout;
4° erkende kredietinstelling: een Belgische of buitenlandse onderneming, waarvan de werkzaamheden bestaan in het van het publiek in ontvangst nemen van gelddeposito’s of van andere terugbetaalbare gelden en het verlenen van kredieten voor eigen rekening, die erkend zijn volgens de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA);
5° meetstaat: de getrouwe weergave, per bestekpost, van de hoeveelheden die nodig zijn om het publiek toegankelijk domein van de omgevingsvergunning tot stand te brengen;
6° ontwikkelaar: de private natuurlijke persoon of private rechtspersoon die initiatief neemt tot de realisatie van een omgevingsvergunning;
7° openbaar gebruik: het permanent publiek toegankelijk zijn van het publiek toegankelijk domein na de voorlopige oplevering;
8° project: een project waarvoor een omgevingsvergunning dient aangevraagd te worden voor het bouwen van één of meerdere bouwvolumes, of voor het verkavelen van gronden en waarbij nieuw publiek toegankelijk domein wordt gecreëerd;
9° publiek toegankelijk domein: wegeninfrastructuur, pleinen, ingerichte groene ruimten en speelruimten en andere voor het publiek opengestelde zones die permanent toegankelijk zijn voor het publiek inclusief aanhorigheden en nutsvoorzieningen, al dan niet in eigendom van de stad;
10° raming: een schatting van de kostprijs van de uit te voeren werken om het publiek toegankelijk domein te realiseren;
11° sociaal woonaanbod: het aanbod aan huurwoningen, koopwoningen en kavels dat voldoet aan beide hiernavolgende voorwaarden: a) zij zijn volledig onderhevig aan de reglementering aangaande het sociale huurstelsel of de overdracht van onroerende goederen door de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) en de woonmaatschappijen ter uitvoering van deze codex; b) zij worden bestemd tot hoofdverblijfplaats, respectievelijk tot oprichting van een woning die tot hoofdverblijfplaats zal worden bestemd;;
12° sociale huisvestingsmaatschappij: erkende sociale huisvestingsmaatschappij, zoals bedoeld in het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode en latere wijzigingen, meer bepaald in artikel 40;
13° waarborgtermijn: de termijn die verstrijkt tussen de voorlopige en definitieve oplevering.
14° Kernwinkelgebied en overgangszone: afgebakende zones in het stadshart zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 14 september 2020.
15° Woonmaatschappij: autonome vennootschap die door de Vlaamse Regering is erkend en die verantwoordelijk is voor de behoorlijke uitvoering van het sociale woonbeleid, zoals bedoeld in de Vlaamse Codex Wonen
Voor projecten waarbij publiek toegankelijk domein wordt gerealiseerd op initiatief van private ontwikkelaars en er vervolgens een overdracht van de eigendom naar het openbaar of privaat domein van de stad plaatsvindt (in volle eigendom of via een eeuwigdurend recht van opstal), zijn de artikels onder dit hoofdstuk van toepassing.
Na het bekomen van de definitieve en uitvoerbare omgevingsvergunning verwerkt de ontwikkelaar alle opmerkingen en/of voorwaarden uit de omgevingsvergunning in een aangepast dossier met minstens alle uitvoeringsplannen. Na het indienen van het aangepaste dossier bij de dienst Wegen & Riolen, zal de stad binnen 45 dagen antwoorden of de opmerkingen uit de omgevingsvergunning correct werden verwerkt.
Na het verwerken van de opmerkingen uit de omgevingsvergunning kan de ontwikkelaar starten met de opmaak van het aanbestedingsdossier.
De ontwikkelaar dient een volledig aanbestedingsdossier (lastenboek en bijhorende plannen) in bij de dienst Wegen & Riolen. Het dossier bevat minstens:
- een lastenboek voor de uitvoering van de werken;
- uitvoeringsplannen voor de werken;
- een berekeningsnota waarin wordt aangetoond dat bij regenbuien met een terugkeerperiode van twintig (20) jaar het project geen wateroverlast geeft noch in het project zelf noch buiten het project; en
- een voorstel van de aannemer(s) en nutsmaatschappijen die de werken zullen uitvoeren.
De stad kan haar opmerkingen maken op het aanbestedingsdossier uiterlijk binnen de dertig (30) dagen na de ontvangst ervan. De ontwikkelaar is gehouden met de opmerkingen rekening te houden.
Bij grote projecten die over meer dan 3 jaar lopen, kan in het aanbestedingsdossier een opdeling voorzien worden in deelopdrachten die achtereenvolgens of eventueel deels gelijklopend zullen worden uitgevoerd. Bij een dergelijke opdeling in deelopdrachten volgt iedere deelopdracht de bepalingen van dit reglement.
In het aanbestedingsdossier kan binnen een deelopdracht een gefaseerde uitvoering van de werken worden voorzien wanneer er verwacht wordt dat er beschadigingen aan het openbaar domein zullen optreden indien het openbaar domein volledig wordt aangelegd voordat de gebouwen worden opgetrokken. In dat geval wordt in het aanbestedingsdossier (op plannen en meetstaat) een duidelijke opsplitsing gemaakt in twee fasen:
- fase 1 (aanleg) betreft minimaal de essentiële delen van het publiek toegankelijk domein, inclusief openbare verlichting en nutsleidingen en verhardingen, die moeten uitgevoerd worden voor kavels verkocht kunnen worden. De voorlopige oplevering van fase 1 zorgt ervoor dat het publiek toegankelijk domein wordt beschouwd als “voldoende uitgeruste weg” zoals bepaald in artikel 4.3.5 §2 VCRO;
- fase 2 (afwerking), o.a. groenaanleg, speeltoestellen, meubilair en een strook aan de rooilijn in overleg te bepalen met het stadsbestuur. In het ontwerp wordt hier duidelijk rekening mee gehouden door de opsluiting van verharding in fase 1. Voor fase 2 (afwerking) wordt de timing van de aanleg van het openbaar domein in onderling overleg tussen stad en ontwikkelaar bepaald. Indien vijf (5) jaar na de voorlopig oplevering van fase 1 de afwerking (fase 2) nog niet werd gerealiseerd, is de stad gerechtigd de bankgarantie aan te spreken voor de zelfrealisatie van fase 2.
De technische bepalingen van het definitieve aanbestedingsdossier, aangepast aan de opmerkingen van het college, worden ter goedkeuring voorgelegd aan de stad. De aanbesteding van de werken gebeurt door en op integrale kosten van de ontwikkelaar. Zij kan pas plaatsvinden na de goedkeuring van de technische bepalingen van het aanbestedingsdossier door de stad.
De goedkeuring van de technische bepalingen van het aanbestedingsdossier doet geen verantwoordelijkheid ontstaan voor de stad bij het ontwerp en/of de uitvoering van de werken en ontslaat de ontwikkelaar dus ook niet van zijn verantwoordelijkheid voor het ontwerp en uitvoering.
Elke beslissing van de stad wordt ter kennis gebracht van de ontwikkelaar uiterlijk vijfenveertig (45) dagen na de ontvangst van de documenten. Heeft de mededeling niet binnen de termijn plaats, dan wordt de instemming van de stad geacht te zijn verkregen..
Indien de beslissing van de stad negatief zou zijn, dan wordt deze gemotiveerd en per aangetekend schrijven overgemaakt.
De kosten van alle werken noodzakelijk voor de aanleg, wijziging en uitrusting van het publiek toegankelijk domein worden volledig ten laste van de ontwikkelaar gelegd.
De ontwikkelaar moet over de kredieten beschikken voor de financiering van de werken inclusief de kosten voor de opvolging van de werken door studiebureau, ontwerper en veiligheidscoördinator alsmede de kosten aangerekend voor de diensten van de stad.
De ontwikkelaar legt, na de goedkeuring van de technische bepalingen van het aanbestedingsdossier zoals vermeld in artikel 4 en telkens wanneer de aanleg van publiek toegankelijk domein zich aandient, voor alle te realiseren onderdelen van het publiek toegankelijk domein, een offerte voor.
Op basis van deze offerte wordt door het college bepaald voor welk bedrag de ontwikkelaar en de aannemer een bankgarantie (zie verder) dient te vestigen.
Op gemotiveerd verzoek kan de bankgarantie worden vastgesteld op basis van een gedetailleerde raming opgemaakt door het aangestelde studiebureau. Het college kan in dat geval bijkomende voorwaarden en verhoogde bankgaranties opleggen om eventuele risico’s voor de stad in te perken. Het college heeft dan ook het recht om het verzoek te weigeren. Bij het verzoek tot vaststelling van de bankgarantie op basis van de gedetailleerde raming, dient de ontwikkelaar reeds schriftelijk te verklaren dat deze bankgarantie indien nodig zal worden verhoogd op het moment dat de bedragen in de definitieve aanbesteding gekend zijn.
De stad rekent voor haar eigen diensten een ereloon van 1,5% werkings- en toezichtskosten op de uit te voeren werken. De stad kan toezicht uitoefenen op de uitvoering van de werken zoals op haar eigen werken.
De kosten voor de overdracht van de betreffende gronden, uitrusting en aanhorigheden naar het openbaar en/of privaat domein van de stad (zoals o.a. de opmaak van het opmetingsplan en prekad door een beëdigd landmeter, notariskosten, opmaak asbuilt volgens bepalingen GRB) zijn ten laste van de ontwikkelaar.
Het bedrag van de bankgarantie van de ontwikkelaar wordt vastgesteld door de stad, binnen de vijfenveertig (45) dagen na ontvangst van de offertes of gedetailleerde raming waarvan sprake in artikel 5, en moet vastgelegd worden bij dezelfde erkende kredietinstelling waar krediet wordt afgenomen voor de werken.
De bankgarantie wordt als volgt berekend: de kosten van al de uit te voeren werken aan het publiek toegankelijk domein zoals bepaald in de omgevingsvergunning exclusief BTW (op basis van de voorgelegde offerte(s)). Dit basisbedrag wordt telkens verhoogd met:
- 1,5% voor de werkings- en toezichtskosten voor de eigen diensten van de stad;
- 20% voor onvoorziene kosten op het basisbedrag,
- het ereloon voor studiebureau, ontwerper en veiligheidscoördinator op basis van de overeenkomsten;
- het bedrag van de BTW;
Voor het gedeelte van het publiek toegankelijk domein dat in fase 2 (afwerking) wordt aangelegd, wordt het basisbedrag van de aanbesteding verhoogd met 20%.
Het totaal wordt afgerond naar het hogere tiental.
Bij de bankgarantie, die geen einddatum mag bevatten, dient expliciet vermeld: “Deze bankgarantie is geldig tot de akte van kosteloze overdracht naar het openbaar en/of privaat domein van de stad Turnhout werd verleden, die pas kan plaatsvinden na de definitieve oplevering van de afwerking van de werken. De bankwaarborg wordt op eerste verzoek aan de stad overgemaakt, wanneer de instelling een verzoek daartoe ontvangt van de stad.”.
Bij de bankgarantie wordt een verbintenis gevoegd (zie bijlage 1) waarin de ontwikkelaar zich akkoord verklaart met het “reglement voor het waarborgen en uitvoeren van stedenbouwkundige lasten in omgevingsvergunningen”.
Bij de bankgarantie wordt tevens een verbintenis gevoegd (zie bijlage 2) waarin de eigenaar van de grond(en) waarop publiek toegankelijk domein wordt aangelegd, er zich toe verbindt om, kosteloos en vrij van alle onkosten voor de stad, over te gaan tot de overdracht van de eigendommen waarop de wegen, publieke ruimten, aanhorigheden en nutsvoorzieningen worden gerealiseerd, naar het openbaar en/of privaat domein van de stad, tenzij anders bepaald in de omgevingsvergunning, of tot vestiging van een eeuwigdurend recht van opstal.
De eigendomstitel of een eigendomsbewijs van de grond(en) waarop het publiek toegankelijk domein wordt aangelegd, dient voorgelegd te worden bij de ondertekening van deze verbintenis (bijlage 2).
Conform artikel 77 van het omgevingsvergunningsdecreet[1] die de mogelijkheden bepaalt in geval van niet (tijdige) uitvoering van lasten, kan de stad beslissen zich in de plaats van de ontwikkelaar te stellen voor de (verdere) uitvoering of de voltooiing van de in de omgevingsvergunning opgelegde werken aan het publiek toegankelijke domein. De bankgarantie kan daartoe op eerste verzoek van de stad worden aangewend. Volgende termijnen worden daarbij in acht genomen:
- wanneer de werken reeds zes (6) maanden stil liggen;
- wanneer de voltooiingstermijn zoals beschreven in de goedgekeurde technische bepalingen van het aanbestedingsdossier reeds meer dan twaalf (12) maanden overschreden is;
- wanneer de geconstateerde gebreken bij het proces-verbaal van de voorlopige oplevering niet werden verholpen.
De bankgarantie wordt door de erkende kredietinstelling steeds verminderd a rato van de gedane betalingen van facturen, overeenkomstig artikel 8 van dit reglement.
De werken mogen pas worden aangevat nadat de ontwikkelaar volgende documenten heeft bezorgd:
- de ondertekende bijlages 1 en 2 van onderhavig reglement, bedoeld in artikel 6;
- het bewijs van bankgarantie, bedoeld in artikel 6;
De ontwikkelaar legt iedere factuur van de aannemer voor aan de stad, samen met het bewijs van controle door de ontwikkelaar van de factuur met de meetstaat. De stad zal, gebeurlijk na een bijkomende controle van de meetstaat, haar goedkeuring verlenen aan de desbetreffende kredietinstelling om de factuur te laten betalen door de ontwikkelaar. Na goedkeuring van de factuur kan het bedrag van de waarborg worden vrijgegeven ten belope van het bedrag van de aanvaarde factuur.
De werkings- en toezichtskosten worden telkens berekend per ingediende factuur en worden op verzoek van de stad door de desbetreffende kredietinstelling betaald aan de stad.
Indien de ontwikkelaar, om de uitvoering van de werken niet te vertragen, beslist de facturen van de stad, aannemer, studiebureau, ontwerper en veiligheidscoördinator of nutsvoorzieningen zelf te betalen zonder voorafgaande goedkeuring van de stad, zal de stad op basis van de geleverde betalingsbewijzen en na controle van de meetstaat, de betrokken kredietinstelling de opdracht geven de bankgarantie te verminderen met het bedrag van de betaalde facturen.
Na het beëindigen van de betreffende werken voor de aanleg, de wijziging en de uitrusting van publiek toegankelijk domein zoals beschreven in de goedgekeurde technische bepalingen van het aanbestedingsdossier, wordt door de ontwikkelaar de voorlopige aanvaarding aangevraagd conform de goedgekeurde technische bepalingen van het aanbestedingsdossier.
Op initiatief en op kosten van de ontwikkelaar wordt een proces-verbaal opgesteld van voorlopige oplevering, al dan niet met opmerkingen, of een proces-verbaal van weigering. Dit proces-verbaal dient mee ondertekend te worden door het diensthoofd Wegen & Riolen van de stad of zijn afgevaardigde.
Bij het proces-verbaal van de voorlopige oplevering worden de as-built-plannen van de wegenis en riolering, analoog (1 exemplaar) en digitaal (dwg en pdf), gevoegd conform de van kracht zijnde richtlijnen opgesteld door het AGIV voor de opmaak van het GRB (grootschalig referentiebestand) en dit per fase (aanleg of afwerking).
Het proces-verbaal van voorlopige oplevering wordt ter kennis gegeven aan het college van de stad.
Na de voorlopige oplevering volgt nog geen eigendomsoverdracht of vestiging van het eeuwigdurend recht van opstal van het publiek toegankelijk domein. De voorlopige oplevering leidt enkel tot het openbaar gebruik van het publiek toegankelijk domein.
De bankgarantie van de ontwikkelaar wordt na de voorlopige oplevering vrijgegeven tot 5% van de oorspronkelijke bankgarantie eventueel vermeerderd met de kosten van werken en/of onderhoud die nog niet werden uitgevoerd en eventueel vermeerderd met de kostenraming van de opmerkingen zoals geformuleerd in het proces-verbaal van de voorlopige oplevering.
De bankgarantie van de aannemer tegenover de stad wordt na de voorlopige oplevering verminderd conform de bepalingen zoals opgenomen in de goedgekeurde technische bepalingen van het aanbestedingsdossier.
Zolang de voorlopige oplevering van de werken ter realisatie van het publiek toegankelijk domein, of in voorkomend geval van fase 1 van deze werken, niet heeft plaatsgevonden, blijft de ontwikkelaar verantwoordelijk voor de postbedeling, de afvalophaling, de toegankelijkheid voor hulpdiensten, het parkeren of bereikbaar maken/houden van parkeerplaatsen en eventuele andere noodzakelijke diensten ten behoeve van de bewoners, handelaars, bedrijven e.d. die reeds wonen, werken of activiteiten uitoefenen langsheen het publiek toegankelijk domein.
De ontwikkelaar kan deze taken opleggen aan de aannemer.
Indien deze situatie zich voordoet, is het de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar om hieromtrent de nodige afspraken te maken met de stad.
De definitieve oplevering kan ten vroegste twee (2) jaar na de voorlopige oplevering doorgaan, met als voorwaarde dat aan alle bepalingen van de goedgekeurde technische bepalingen van het definitieve aanbestedingsdossier is voldaan, dat aan alle opmerkingen van het proces-verbaal van voorlopige oplevering is voldaan en indien de beplanting (heesters en bodembedekkers) voor minimaal 95% dichtgegroeid is.
Na het verstrijken van de waarborgtermijn zoals beschreven in het aanbestedingsdossier wordt de definitieve oplevering aangevraagd door de ontwikkelaar conform de bepalingen in het aanbestedingsdossier.
Op initiatief en op kosten van de ontwikkelaar wordt een proces-verbaal opgesteld van definitieve aanvaarding of een proces-verbaal van weigering. Dit proces-verbaal dient mee ondertekend te worden door het diensthoofd Wegen & Riolen van de stad of zijn afgevaardigde.
Het proces-verbaal van definitieve oplevering wordt ter kennis gegeven aan het college van de stad.
Na de definitieve oplevering volgt voor de eigenaar de overdracht of vestiging van het eeuwigdurend opstalrecht om niet, voor vrij en onbelast en op eerste verzoek van de stad, van het publiek toegankelijk domein naar het openbaar of privaat domein van de stad Turnhout. De ontwikkelaar bezorgt hiervoor volgende documenten: geprekadastreerd opmetingsplan met de over te dragen delen gemarkeerd in geel en de exacte oppervlaktes, de notariële ontwerpakte, aangevuld met de nodige gegevens (bodemattesten, ed.). Alle kosten, rechten en erelonen verbonden aan de overdracht of vestiging van het eeuwigdurend opstalrecht worden gedragen door de overdrager.
De effectieve overdracht of vestiging van het eeuwigdurend opstalrecht vindt plaats na de goedkeuring van het dossier door de gemeenteraad en op de door de stad Turnhout vastgestelde datum.
Nadat de akte van overdracht naar het openbaar en/of privaat domein of vestiging van het eeuwigdurend opstalrecht werd verleden, wordt het resterende saldo van de bankgarantie van de ontwikkelaar volledig vrijgegeven.
Indien vijf (5) jaar na de voorlopig oplevering van fase 1 de afwerking (fase 2) nog niet werd gerealiseerd, is de stad gerechtigd de bankgarantie aan te spreken voor de zelfrealisatie van fase 2, in welk geval de overdracht om niet van de gronden naar het openbaar of privaat domein van de stad of vestiging van het eeuwigdurend opstalrecht ook dient plaats te vinden op eerste verzoek van de stad.
Voor projecten waarbij publiek toegankelijk domein wordt gerealiseerd op initiatief van private of publieke ontwikkelaars en er vervolgens geen overdracht van de eigendom naar het openbaar of privaat domein van de stad plaatsvindt, zijn de artikels onder dit hoofdstuk van toepassing.
De voorwaarden in verband met het gebruik en de waarborgen van het publiek toegankelijk domein en de veiligheid ervan, worden tussen de stad en de ontwikkelaar bepaald in een afzonderlijke overeenkomst.
In projecten gelegen in het winkelkern- en overgangsgebied waarbij de gelijkvloerse verdieping bestaat uit openbare dienstverlening of commerciële ruimte, is de gemeenteraad bevoegd om telkens te bepalen of een dergelijke overeenkomst wordt opgemaakt. Bij ontbreken van een overeenkomst, blijven de bepalingen uit het reglement van toepassing.
De kosten van alle infrastructuurwerken noodzakelijk voor de aanleg, wijziging en uitrusting van het publiek toegankelijk domein, inbegrepen alle maatregelen die moeten leiden tot een veilige en publieke toegankelijkheid, worden volledig ten laste van de ontwikkelaar gelegd.
De ontwikkelaar moet over de kredieten beschikken voor de financiering van de bedoelde werken en maatregelen inclusief de kosten voor de opvolging van de werken door studiebureau, ontwerper en veiligheidscoördinator.
De ontwikkelaar dient, wanneer de aanleg van het publiek toegankelijk domein zich aandient, een voorstel in van uitvoering van het publiek toegankelijk domein bij de dienst Wegen & Riolen. Het voorstel bevat minstens:
- een eigen verklaring over de financiering van het publiek toegankelijk domein;
- een 3D - ontwerp en uitvoeringsplannen van het publiek toegankelijk domein;
- een voorstel van materiaalgebruik;
- een voorstel van fasering van de werken;
- een berekeningsnota waarin wordt aangetoond dat bij regenbuien met een terugkeerperiode van twintig (20) jaar het project geen wateroverlast geeft noch in het project zelf noch buiten het project;
- indien mogelijk, een voorstel van de aannemer(s) en nutsmaatschappijen die de werken zullen uitvoeren;
- een overzicht van de desgevallend bijkomende maatregelen om de veilige en publieke toegankelijkheid te garanderen.
De stad kan haar opmerkingen en vragen bij het voorstel overmaken uiterlijk binnen de dertig (30) dagen na de ontvangst ervan. De ontwikkelaar is gehouden op de opmerkingen en de vragen te antwoorden.
Bij de realisatie van het publiek toegankelijk domein, moet steeds rekening worden gehouden met de opgelegde voorwaarden uit de omgevingsvergunning.
De inrichting, de vormgeving en de aanleg van het publiek toegankelijk domein, alsmede de maatregelen met het oog op een veilige en publieke toegang, zijn integraal ten laste van de ontwikkelaar.
In het voorstel kan een gefaseerde uitvoering van de werken worden voorzien wanneer er verwacht wordt dat er beschadigingen aan het publiek toegankelijk domein zullen optreden indien het volledig wordt aangelegd voordat de gebouwen worden opgetrokken. In dat geval wordt in het voorstel een duidelijke opsplitsing gemaakt in twee fasen:
- fase 1 (aanleg) betreft minimaal de essentiële delen van het publiek toegankelijk domein, inclusief openbare verlichting en nutsleidingen en verhardingen, die moeten uitgevoerd worden voor kavels verkocht kunnen worden. De publieke openstelling van de werken in fase 1 zorgt ervoor dat het publiek toegankelijk domein alsdan wordt beschouwd als “voldoende uitgeruste weg” zoals bepaald in artikel 4.3.5 §2 VCRO;
- fase 2 (afwerking), o.a. groenaanleg, speeltoestellen, meubilair en een strook aan de rooilijn in overleg te bepalen met het stadsbestuur. In het ontwerp wordt hier duidelijk rekening mee gehouden door de opsluiting van verharding in fase 1. Voor fase 2 (afwerking) wordt de timing van de aanleg van het publiek toegankelijk domein in onderling overleg tussen stad en ontwikkelaar bepaald. Indien binnen de termijn die wordt afgesproken het domein niet publiek is opengesteld, is de stad gerechtigd de bankgarantie van de ontwikkelaar aan te spreken voor de zelfrealisatie van fase 2 zonder hiertoe verplicht te zijn.
De technische bepalingen van het definitieve voorstel, aangepast aan de opmerkingen van het college, worden ter goedkeuring voorgelegd aan de stad.
De aanvang van de werken aan het publiek toegankelijk domein kan pas plaatsvinden na de goedkeuring van de technische bepalingen van het voorstel door de stad.
De goedkeuring van de technische bepalingen van het voorstel door de stad doet geen verantwoordelijkheid ontstaan voor de stad bij het ontwerp en of de uitvoering van de werken en ontslaat de ontwikkelaar dus ook niet van zijn verantwoordelijkheid voor het ontwerp en uitvoering.
Elke beslissing van de stad wordt ter kennis gebracht van de ontwikkelaar uiterlijk vijfenveertig (45) dagen na de ontvangst van de documenten. Heeft de mededeling niet binnen de termijn plaats, dan wordt de instemming van de stad geacht te zijn verkregen..
Indien de beslissing van de stad negatief zou zijn, dan wordt deze gemotiveerd en per aangetekend schrijven overgemaakt.
Bij de goedkeuring van de technische bepalingen van het voorstel wordt door de stad een bedrag vastgesteld van de verplichte bankgarantie van de ontwikkelaar.
De bankgarantie wordt als volgt berekend: de kosten van al de uit te voeren werken aan het publiek toegankelijk domein zoals bepaald in de omgevingsvergunning, exclusief BTW (op basis van de voorgelegde offerte(s) en eventueel verhoogd met het aandeel van de kosten voor ondergrondse afvalcontainers). Dit basisbedrag wordt telkens verhoogd met:
- 1,5% voor de werkings- en toezichtskosten voor de eigen diensten van de stad;
- 20% voor onvoorziene kosten op het basisbedrag,
- het ereloon voor studiebureau, ontwerper en veiligheidscoördinator op basis van de overeenkomsten;
- het bedrag van de BTW;
Voor het gedeelte van het publiek toegankelijk domein dat in deel 2 (afwerking) wordt aangelegd wordt het basisbedrag van de aanbesteding verhoogd met 20%. Het totaalbedrag wordt afgerond naar het hogere tiental.
Bij de bankgarantie dient expliciet vermeld: “Deze bankgarantie is geldig tot publieke openstelling van publiek toegankelijk domein. De bankwaarborg wordt op eerste verzoek aan de stad overgemaakt, wanneer de instelling een verzoek daartoe ontvangt van de stad”. De bankgarantie kan op zich niet in tijd beperkt zijn.
Conform artikel 77 van het omgevingsvergunningsdecreet die de mogelijkheden bepaalt in geval van niet (tijdige) uitvoering van lasten, kan het college beslissen dat de stad zich in de plaats van de ontwikkelaar stelt voor de uitvoering of de voltooiing van de in de omgevingsvergunning voor het project opgelegde werken aan het publiek toegankelijke domein. Daartoe kan de bankgarantie op eenvoudig verzoek door de stad worden aangewend. Volgende termijnen worden daarbij in acht genomen:
- wanneer de werken reeds zes (6) maanden stil liggen;
- wanneer de voltooiingstermijn zoals beschreven in het goedgekeurde voorstel reeds meer dan twaalf (12) maanden overschreden is;
- wanneer de geconstateerde gebreken bij de voorlopige openstelling niet werden verholpen.
De bankgarantie kan door de erkende kredietinstelling worden verminderd a rato van de gerealiseerde werken aan het publiek toegankelijk domein, doch moet steeds minstens 5% bedragen voor het nazicht door de stad zoals bedoeld in artikel 17.
De werken kunnen pas aangevat worden nadat de ontwikkelaar het bewijs van bankgarantie, bedoeld in artikel 13, aan de stad heeft bezorgd.
De betalingen van de facturen voor de realisatie van het publiek toegankelijk domein gebeuren door de ontwikkelaar.
Na het beëindigen van de betreffende werken voor de aanleg, de wijziging en de uitrusting van publiek toegankelijk domein, alsmede de maatregelen zoals beschreven in het voorstel, wordt door de stad nagezien of het domein voldoet aan de vereisten van een veilige en publieke toegankelijkheid.
De stad kan steeds bijkomende maatregelen opleggen wanneer zij van oordeel is dat de veilige en publieke toegankelijkheid onvoldoende kan gegarandeerd worden. De ontwikkelaar is gehouden de bijkomende maatregelen uit te voeren, op eigen kosten.
Het publiek toegankelijk domein kan slechts worden opengesteld voor publiek gebruik nadat de stad heeft geoordeeld dat aan alle maatregelen inzake een veilige en publieke toegankelijkheid is voldaan, in welk geval de bankgarantie van de ontwikkelaar wordt vrijgegeven tot op 5%.
Vervolgens wordt tussen de ontwikkelaar en de stad, bij authentieke akte, een erfdienstbaarheid van openbaar nut gevestigd. Alle kosten, rechten en erelonen verbonden aan de vestiging van de erfdienstbaarheid worden gedragen door de ontwikkelaar. De effectieve vestiging van de erfdienstbaarheid kan pas plaatsvinden na de goedkeuring van het dossier door de gemeenteraad en op de door de stad Turnhout vastgestelde datum.
Nadat de erfdienstbaarheid werd gevestigd, wordt het saldo van de bankgarantie van de ontwikkelaar volledig vrijgegeven.
Als er in een omgevingsvergunning bijkomend andere stedenbouwkundige lasten zijn opgelegd, heeft de stad steeds de mogelijkheid om voor deze lasten van de ontwikkelaar een bankgarantie te vragen.
Er wordt dan een afzonderlijk document opgemaakt waarin per last het bedrag wordt benoemd.
De bankgarantie dient gesteld bij een erkende kredietinstelling alvorens met de uitvoering van de omgevingsvergunning mag worden gestart. Een bewijs van deze bankgarantie wordt bezorgd aan het college.
Voor het (al dan niet gefaseerd) vrijgeven van de bankgarantie, is steeds de toestemming nodig van de stad. De bankgarantie wordt door de erkende kredietinstelling verminderd a rato van de gedane betalingen van facturen.
Wanneer de last volledig is uitgevoerd, brengt de ontwikkelaar het college hiervan op de hoogte, waarna de bankgarantie na goedkeuring van het college al dan niet geheel kan worden verminderd.
Indien de omgevingsvergunning of vergunningsplichtige handelingen zijn uitgevoerd en/of de uitvoeringstermijn is vervallen, en de last is niet uitgevoerd, wordt hiervan proces-verbaal opgemaakt.
In het huishoudelijk reglement zijn onder andere volgende rechtzettingen opgenomen
Artikelen 117, 119, 119bis en 135 §2 Nieuwe Gemeentewet;
artikel 42 van het Gemeentedecreet;
artikelen 15bis §2, 2de lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;
decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;
besluit van de Vlaamse Regering van 14 mei 2004 tot organisatie, inrichting en beheer van begraafplaatsen en crematorium;
besluit van de Vlaamse Regering van 21 oktober 2005 tot bepaling van de voorwaarden waaraan een doodskist of een ander lijkomhulsel moet beantwoorden;
besluit van de Vlaamse Regering van 24 februari 2006 tot vaststelling van de wijzen van lijkbezorging, de asbestemming en de rituelen van de levensbeschouwing voor de uitvaartplechtigheid die kunnen opgenomen worden in de schriftelijke kennisgeving van de laatste wilsbeschikking die aan de ambtenaar van de burgerlijke stand kan overgemaakt worden;
uniform gemeentelijke politieverordening Afdeling VI, Hoofstuk XIV.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het huishoudelijk reglement op de stedelijke begraafplaatsen.
Dit huishoudelijk reglement dient samen gelezen te worden met het uniform gemeentelijke politieverordening, het retributiereglement en belastingreglement betreffende de stedelijke begraafplaatsen
Dit huishoudelijk reglement op de stedelijke begraafplaatsen vervangt alle vorige reglementering en beslissingen.
Omdat de Parkwijk aanzien wordt als één van de kenmerkende projecten van de architecten van de Turnhoutse School (voor de Parkwijk Eugène Wauters als hoofdarchitect bijgestaan door Carli Vanhout en Paul Neefs), is het voorstel om de nieuwe straat te noemen naar Eugène Wauters.
Omdat het karakter van de nieuwe straat het dichtst aanleunt bij een plantsoen, wordt Eugène Wautersplantsoen voorgesteld als nieuwe straatnaam.
De bevoegdheden van het college van burgemeester en schepenen volgens het decreet lokaal bestuur.
Het decreet ter bescherming van de namen van openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, gewijzigd bij decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002.
Het college van burgemeester en schepenen hecht principiële goedkeuring aan de nieuwe straatnaam Eugène Wautersplantsoen ter vervanging van het noordelijkst gelegen stuk Parkring.
Dit voorstel wordt voorgelegd aan de gemeenteraad waarna de wettelijke procedure zal worden gevolgd.
Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld om Sam Vos aan te stellen als plaatsvervangend Gecoro-lid voor de geleding werknemers.
De verplichte man/vrouw verhouding komt niet in het gedrang. Het is voor de Gecoro goed dat er continue aanwezigheid van de verschillende maatschappelijke geledingen is.
Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, in het bijzonder art.1.3.3 en van toepassing zijnde uitvoeringsbesluiten.
De gemeenteraad keurt bij geheime stemming volgende wijziging in de samenstelling van de Gecoro goed:
De heer Sam Vos behaalt ... stemmen op ... stemmers en wordt als plaatsvervangend Gecoro-lid voor de maatschappelijke geleding werknemers aangeduid.
De inrichting, het onderhoud en de administratieve opvolging van de stedelijke begraafplaatsen, het leveren en plaatsen van een frontplaat en het plaatsen van een gedenkplaat op de strooimuur, brengen kosten en prestaties met zich mee. Het is billijk om hiervoor een retributie te vragen.
goedkeuring
De gemeenteraad beslist om het retributiereglement op grondvergunningen en concessies op de stedelijke begraafplaatsen, een frontplaat columbariumnis en een gedenkplaat op de strooimuur goed te keuren.
Vanaf de inwerkingtreding vervangt dit retributiereglement het voorgaande retributiereglement dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.
voorwerp van de retributie
Met ingang vanaf 12 september 2022 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt een retributie geheven op grondvergunningen en concessies op de stedelijke begraafplaatsen, op het leveren en plaatsen van een frontplaat columbariumnis en op het plaatsen van een gedenkplaat op de strooimuur.
schuldenaar
De retributie is verschuldigd door de persoon die om een concessie, een verlenging, een frontplaat of een gedenkplaat vraagt.
tarief
4.1: Inzake de concessies op de begraafplaatsen aan de Kwakkelstraat en de Steenweg op Merksplas ten behoeve van de gemeente gelden volgende tarieven:
4.2.: Indien een toegekende concessie niet effectief in gebruik wordt genomen binnen een termijn van 3 maanden vanaf de overlijdensdatum, wordt de concessie van ambtswege stopgezet.
Voor de reeds geleverde prestaties voor het toekennen van de concessie wordt een administratieve kost van 70 euro aangerekend.
Een reeds betaalde concessievergoeding wordt, mits verrekening van de administratieve kost, terugbetaald.
4.3: De retributie op het leveren en plaatsen van een frontplaat van een columbariumnis wordt vastgesteld op 125 euro per frontplaat.
4.4: De retributie op het plaatsen van een gedenkplaat op de strooimuur wordt vastgesteld op 60 euro per gedenkplaat.
vrijstellingen
Zijn vrijgesteld van de retributie :
wijze van inning
De retributie is contant eisbaar op het ogenblik dat door de aanvrager om de dienstverlening wordt verzocht.
Een bedrag gelijk aan de retributie, vastgesteld in onderhavig reglement, wordt vooraf in bewaring gegeven bij de financieel directeur of zijn afgevaardigde tegen aflevering van een ontvangstbewijs.
dwangbevel
Conform het artikel 177, tweede lid van het decreet over het lokaal bestuur, kan de financieel directeur een dwangbevel uitvaardigen om onbetwiste en opeisbare niet-fiscale schuldvorderingen in te vorderen.
Dat dwangbevel wordt betekend bij gerechtsdeurwaarderexploot. De hieraan verbonden kosten zijn volledig ten laste van de debiteur van de openstaande schuldvordering.
Bij betwisting van een niet-fiscale schuldvordering kan het stadsbestuur zich tot de burgerrechtelijke rechtbank wenden om de openstaande schuld in te vorderen.
Het onderhoud van begraafplaatsen brengt financiële kosten met zich mee. Inwoners van de stad dragen in deze kosten bij door het betalen van gemeentelijke belastingen, wat niet het geval is voor niet-inwoners. Om ook niet-inwoners te laten bijdragen in het onderhoud van de begraafplaatsen wordt door middel van deze specifieke belasting een financiële bijdrage geleverd.
Het behouden van de bestaande bronnen van inkomsten is vereist om het begrotingsevenwicht in evenwicht te houden.
goedkeuring
De gemeenteraad beslist om het belastingreglement op begravingen, ontgravingen en asbezorgingen van een stoffelijk overschot of bijzettingen en de verwijderingen van urnen goed te keuren.
Vanaf de inwerkingtreding vervangt dit belastingreglement het voorgaande belastingreglement op begravingen, ontgravingen, asbezorgingen en bijzetten of verwijderen van urnen dat werd goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2019.
belastbaar voorwerp of belastbaar feit
Met ingang vanaf 12 september 2022 en voor een periode eindigend op 31 december 2025 wordt een gemeentebelasting geheven op:
op de stedelijke begraafplaatsen.
belastingplichtige
De belasting is verschuldigd door de persoon die vraagt om één van de diensten zoals omschreven in artikel 2 uit te voeren.
tarief
De tarieven worden als volgt vastgesteld:
vrijstellingen
De belasting is niet verschuldigd voor een begraving of voor een asbezorging van:
De belasting is niet verschuldigd voor een ontgraving of voor de verwijdering van een urne:
wijze van inning
De belasting is contant eisbaar op het ogenblik dat door de aanvrager om de dienstverlening wordt verzocht.
Bij de aanvraag zal een bedrag gelijk aan de belasting in bewaring worden gegeven aan de financieel directeur of aan zijn afgevaardigde.
Indien de belastingplichtige niet betaald heeft, wordt van ambtswege overgegaan tot inkohiering door het college van burgemeester en schepenen op grond van de gegevens waarop het gemeentebestuur beschikt.
De belasting moet worden betaald binnen twee maanden na de verzending van het aanslagbiljet.
bezwaarprocedure
De belastingschuldige of zijn vertegenwoordiger kan tegen de belastingaanslag een bezwaar indienen bij het college van burgemeester en schepenen. Het bezwaar moet schriftelijk worden ingediend, ondertekend en gemotiveerd zijn. De indiening moet, op straffe van verval, gebeuren binnen een termijn van 3 maanden te rekenen vanaf de derde werkdag volgend op de datum van verzending van het aanslagbiljet of vanaf de kennisgeving van de aanslag of vanaf de datum van de contante inning. Van het bezwaarschrift wordt een ontvangstmelding afgegeven.
Het bezwaarschrift kan via één van de volgende kanalen worden ingediend:
- e-mail: gemeentebelasting@turnhout.be;
- post: College van burgemeester en schepenen t.a.v. financiën, Campus Blairon 200, 2300 Turnhout.
Andere vormen van doorsturen zoals fax of elektronische toezending naar andere mailboxen van Stad Turnhout zijn niet geldig en worden als onbestaande beschouwd.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers, Mario Geys, Stijn Adriaensens, Marc Boogers en Eric Vos.
Betreffende de erfpacht:
Stad Turnhout hanteert sterk de visie dat bedrijven op eigen terrein ruimte moeten voorzien voor vrachtwagens. Door dit perceel in erfpacht te geven aan Bauwens kan het transportbedrijf hieraan voldoen.
Betreffende de overeenkomst:
De volledige overeenkomst tussen IOK, Dergent/Dena Stables en Bauwens is terug te vinden in bijlage. Deze afspraken vervangen de clausules die werden goedgekeurd door de gemeenteraad van 2006.
De afspraken gaan over:
Gezien de vrachtwagenparking gelegen is op industriegebied, is het belangrijk dat de voornaamste functie van dit perceel industrie is. De verhoudingen tussen het gebruik van Bauwens en Dena Stables moeten dan ook correct zijn. Na berekening blijkt de verhouding op basis van oppervlakte 30,4% voor Dena Stables en 69,6 % voor Bauwens.
Zoals hierboven reeds aangehaald, hanteert Stad Turnhout de visie dat bedrijven het openbaar domein niet mogen gebruiken voor de eigen bedrijfsvoering. Daarom is het ook belangrijk dat transportbedrijf Bauwens - ook in de weekends dat Dena Stables de parking intensief gebruikt - een oplossing heeft. Als bijlage is de parkeerplanning van Bauwens opgenomen.
De overeenkomst is ook nagelezen door raadsman Tom Hens en Koen Van den Wyngaert. Hun feedback is ook toegevoegd als bijlage. Aan IOK is gevraagd om deze motivatie maximaal te implementeren.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 33 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Paul Moelans, de heer Peter Roes, de heer Wout Schafraet, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters en mevrouw Cathy Devolder – raadsleden.
Er waren 7 onthouding, nl van de heer Reccino Van Lommel, de heer Kevin Janssen, de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick, de heer Peter Janssens, de heer Mario Geys en mevrouw Vicky Waterschoot - raadsleden.
Er was 1 tegen stem, nl van de heer Bart Voordeckers - raadslid.
De gemeenteraad geeft gunstig advies aan IOK betreffende de erfpacht van de vrachtwagenparking aan transportbedrijf Bauwens. Hierdoor vervallen de clausules die werden goedgekeurd op de gemeenteraad van 4 december 2006.
De gemeenteraad gaat akkoord met de afspraken die gemaakt worden tussen IOK, Bauwens en Dena Stables.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel en Stijn Adriaensens.
De omvorming van de begraafplaats Kwakkelstraat naar een buurtpark/historisch begraafplaats is een complex gegeven. Specifiek voor de regularisatie van de vervallen concessies dienen conform de vigerende wetgeving de nodige procedures gevolgd te worden. Gezien het groot aantal graven wordt bijzondere aandacht besteed aan communicatie zo wordt de periode zodanig ingepast dat er twee 1 november momenten omvat worden. Dit geeft de familieleden maximaal de kans om kennis te nemen van de lopende procedure. Gezien het een regularisatie betreft moeten concessionarissen niet betalen voor de ‘vervallen’ jaren uit het verleden.
Alle andere deelprocessen worden ingeschoven in bovenvermelde timing.
Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging.
De gemeenteraad gaat akkoord de gefaseerde aanpak voor de omvorming van de begraafplaats Kwakkelstraat naar een buurtpark/historische begraafplaats.
De gemeenteraad gaat akkoord met de voorgestelde aanpak van de vervallen concessies op de begraafplaats Kwakkelstraat.
Dit dossier wordt beleidsmatig verder opgevolgd door schepenen Stijn Adriaensen, Marc Boogers en Astrid Wittebolle.
Op het lokaal woonoverleg werd reeds meermaals aangehaald door de betrokken SHM’s en SVK’s dat de timing om tegen 1 januari 2023 een woonmaatschappij te vormen quasi onhaalbaar zal zijn, ongeacht het intensieve traject dat momenteel wordt doorlopen. Desondanks streven de Molse Bouwmaatschappij voor de Huisvesting CV en DE ARK NV naar een vorming van woonmaatschappij Kempen-Midden tegen 1 januari 2023 op basis van bijgevoegd stappenplan.
Het traject tot verlenging van hun erkenning werd besproken op de Conferentie van Kempense burgemeesters d.d. 14 mei 2022.
In de mailing d.d. 3 juni 2022 wordt het stappenplan toegevoegd dat de te doorlopen stappen weergeeft om tijdig als woonmaatschappij erkend te worden evenals de vraag om vanuit het lokaal bestuur een advies over te maken dat kan toegevoegd worden aan verlengingsaanvraag.
Het decreet van 22 december 2017 over het lokaal bestuur, zoals gewijzigd, in het bijzonder artikel 40 e.v..
De Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd.
Het Besluit Vlaamse Codex Wonen van 2021, zoals gewijzigd.
Het decreet van 9 juli 2021 houdende wijzigingen van diverse decreten met betrekking tot wonen, waarbij een regelgevend kader met betrekking tot de woonmaatschappijen wordt gecreëerd.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 17 december 2021 tot wijziging van verschillende besluiten over wonen.
De besluiten van de Vlaamse Regering van 4 februari 2022 tot vaststelling van de werkingsgebieden.
De gemeenteraad neemt kennis van de aanvraag tot verlenging van de erkenning van de sociale huisvestingsmaatschappijen De Molse Bouwmaatschappij voor de Huisvesting CV en DE ARK NV tot en met 30 juni 2023.
De gemeenteraad geeft als advies aan de Vlaamse Regering dat het bij voormelde aanvraag gevoegde stappenplan naar de woonmaatschappij voldoet aan de doelstellingen van de gemeente.
Deze beslissing wordt uiterlijk 20 september 2022 aan IOK bezorgd, waarna de betrokken SHM uiterlijk 30 september 2022 hun aanvraag tot verlenging van hun erkenning zullen indienen, inclusief voorliggend advies.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Jan Van Steenbergen en Paul Van Miert.
Na een, voor de foorkramers en horeca, succesvolle kermis, is het ook tijd om even terug te blikken op het grote aantal ongeregeldheden die zich tijdens de kermis voordeden.
Niet enkel op sociale media, maar ook na persoonlijke getuigenissen, werden we geconfronteerd met meerdere gewelddelicten.
Graag een antwoord op volgende vragen:
- Welke specifieke instructies kreeg het politiekorps, voorafgaand aan de kermis, inzake de wijze van optreden bij mogelijk geweld?
- Hoeveel klachten werden er ingediend die in verband worden gebracht met geweld en hoeveel interventies waren er?
- Werden de camera's geraadpleegd bij incidenten en had dit resultaat inzake opsporen van daders?
- Waren er bestuurlijke en administratieve aanhoudingen?
- Volgens getuigen werd de tweede zaterdag van de kermis het Zegeplein op een bepaald moment hermetisch afgesloten. Was dit inderdaad zo, wat was de aanleiding en welke acties werden er ondernomen?
- Was er reeds overleg met de korpschef om de 14-daagse te evalueren en welke conclusies werden hieruit desgevallend getrokken?
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers en Marc Boogers.
Het begin van het schooljaar laat zich in onze stad het hardst merken in het straatbeeld door de enorme aantallen fietsers die 's morgens en 's avonds van en naar school rijden. Het is uiteraard een goede zaak dat veel leerlingen (en leerkrachten) elke dag de fiets naar school nemen. Het is goed voor de doorstroming, de gezondheid en het milieu.
Verkeersveiligheid wordt als één van de belangrijkste redenen aangegeven door diegenen die de fiets niet gebruiken voor de verplaatsingen van en naar school. Uit de ongevallenstatistieken blijkt er jammer genoeg een stijging van het aantal ongevallen met fietsers te zijn. En dan gaat het niet zozeer over ongevallen tussen fietsers en motorvoertuigen, maar ook ongevallen tussen fietsers onderling of zogenaamde eenzijdige ongevallen. Dat zijn ongevallen waarbij geen andere weggebruikers betrokken zijn. Bijvoorbeeld een fietser die valt door een onoplettendheid, of in aanraking komt met een hindernis op de weg, zoals bijvoorbeeld een verkeerspaaltje.
De Nederlandse Fietsersbond heeft deze zomer een campagne opgestart om gevaarlijke verkeerspaaltjes te laten verwijderen. De Fietsersbond haalt aan dat veel paaltjes gevaarlijk geplaatst staan en vaak ook niet eens zo nuttig blijken te zijn. In theorie zouden ze de fietser immers moeten beschermen, in de praktijk blijken deze paaltjes vooral een hindernis voor fietsers te zijn. Er is sprake van meer dan 2400 fietsers per jaar die (in Nederland) op spoed belanden na een ongeval met een paaltje. De Fietsersbond roept wegbeheerders dan ook op om paaltjes op fietsroutes waar mogelijk te verwijderen, en als ze toch noodzakelijk zouden zijn, beter aan te duiden. De zwarte paaltjes die in onze stad vaak geplaatst worden zijn bij duisternis bijvoorbeeld niet altijd goed zichtbaar.
Graag had ik dan ook geweten hoe het stadsbestuur staat ten opzichte van de oproep van de Nederlandse Fietsersbond? Worden locaties van eenzijdige fietsongevallen (voor zover deze bekend zijn) opgevolgd om de oorzaken in kaart te brengen en eventuele beperkte infrastructurele aanpassingen te doen?
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Eric Vos, Astrid Wittebolle, Kelly Verheyen, Reccino Van Lommel en Francis Stijnen.
Energiecrisis noopt het stadsbestuur om onze inwoners, bedrijven en verenigingen te ondersteunen.
TIM pleit voor energie relanceplan !
De energiecrisis grijpt rechtstreeks geld uit de portemonnee van onze gezinnen en confronteert onze bedrijven en verenigingen met torenhoge (voorschot)facturen.
Gezinnen kunnen hun (andere) rekeningen niet meer betalen of draaien hun consumptiegedrag drastisch terug, wat betekent dat er bij de lokale handelaar, horeca, ... eveneens minder inkomsten zijn.
Bedrijven en kleinhandel zien zich verplicht om productielijnen stil te leggen en/of de stijgende prijzen door te rekenen in hun producten. Een brood kost straks meer dan 3 Euro ! De energiefacturen doen ook de financiële reserves van sport, cultuur- jeugdverenigingen - die dienen voor hun werking of het betalen van investeringen - wegsmelten.
Dit is een crisis die de stad Turnhout als lokaal bestuur niet kan oplossen. Fundamentele ondersteuning en het dempen of reguleren van de energieprijzen ligt op het beslissingsniveau van de Vlaamse en federale regeringen, die ook een Europese regeling bepleiten.
Maar dat betekent niet dat we als lokaal bestuur niets kunnen doen. Ook tijdens de coronacrisis besliste de Turnhoutse gemeenteraad over het Turnhoutse “corona”-relanceplan. Hierin zaten maatregelen vervat naar ondernemingen, verenigingen en gezinnen.
TIM, Turnhout Iedereen mee, roept het bestuur op om een energie-relanceplan uit te werken op lokaal niveau. Het samenspel van beslissingen van het federaal, Vlaams en lokaal bestuur zal helpen om de crisis te milderen of draaglijker te maken. Zoals tijdens de coronaperiode pleiten we evenzeer voor een duidelijke communicatiecampagne, gericht naar het verantwoord en zuinig omgaan met energie enerzijds, en anderzijds om te informeren over bestaande ondersteuningsmaatregelen zodat daar maximaal gebruik van gemaakt wordt.
Een voorbeeld is het gebruik maken van het sociaal energietarief, wat bij veel mensen niet gekend is. Het gaat dan specifiek om mensen die ook een zogenoemde "verhoogde tegemoetkoming" hebben van het ziekenfonds. (hopelijk wordt deze maatregel verlengd tijdens deze crisis). Ongeveer de helft van de mensen die recht hebben op zo'n verhoogde tegemoetkoming, maakt geen gebruik van dat recht. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen en Luik samen met het Federaal Planbureau en de FOD Sociale Zekerheid. Al die mensen lopen zo op dit moment dus ook het lagere, sociaal energietarief mis. Allicht ook in Turnhout.
Jaarlijks ontvangt de stad een dividend voor de investeringen die de stad in het verleden gedaan heeft van Fluvius de netbeheerder van de gas en elektriciteitsleidingen.
In 2021 kwam er vanuit Fluvius 1.387.152 Euro op de rekening van de stad (639.752,- euro voor elektriciteit en 747400 Euro voor gas ). Laat ons het rendement van het energie-dividend terug geven aan de Turnhoutenaren, met bijzondere aandacht voor diegene dit het meest nodig hebben.
Namens de TIM fractie
Eric Vos, gemeenteraadslid TIM
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel en Francis Stijnen.
Net als gezinnen en bedrijven krijgen ook openbare besturen te maken met een aanzienlijke verhoging van de energiekosten. Dat is voor de stad Turnhout niet anders.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel, Marc Boogers, Eric Vos en Bart Voordeckers.
Eerder raakte bekend dat AWV een aannemer heeft aangesteld die weldra de werkzaamheden zal opstarten voor een nieuwe fietsoversteekplaats op de ring ter hoogte van de Gierledreef. Dit maakt dat wie de ring afrijdt in een traject van 5,5km maar liefst tien verkeerslichten passeert.