Het begin van het schooljaar laat zich in onze stad het hardst merken in het straatbeeld door de enorme aantallen fietsers die 's morgens en 's avonds van en naar school rijden. Het is uiteraard een goede zaak dat veel leerlingen (en leerkrachten) elke dag de fiets naar school nemen. Het is goed voor de doorstroming, de gezondheid en het milieu.
Verkeersveiligheid wordt als één van de belangrijkste redenen aangegeven door diegenen die de fiets niet gebruiken voor de verplaatsingen van en naar school. Uit de ongevallenstatistieken blijkt er jammer genoeg een stijging van het aantal ongevallen met fietsers te zijn. En dan gaat het niet zozeer over ongevallen tussen fietsers en motorvoertuigen, maar ook ongevallen tussen fietsers onderling of zogenaamde eenzijdige ongevallen. Dat zijn ongevallen waarbij geen andere weggebruikers betrokken zijn. Bijvoorbeeld een fietser die valt door een onoplettendheid, of in aanraking komt met een hindernis op de weg, zoals bijvoorbeeld een verkeerspaaltje.
De Nederlandse Fietsersbond heeft deze zomer een campagne opgestart om gevaarlijke verkeerspaaltjes te laten verwijderen. De Fietsersbond haalt aan dat veel paaltjes gevaarlijk geplaatst staan en vaak ook niet eens zo nuttig blijken te zijn. In theorie zouden ze de fietser immers moeten beschermen, in de praktijk blijken deze paaltjes vooral een hindernis voor fietsers te zijn. Er is sprake van meer dan 2400 fietsers per jaar die (in Nederland) op spoed belanden na een ongeval met een paaltje. De Fietsersbond roept wegbeheerders dan ook op om paaltjes op fietsroutes waar mogelijk te verwijderen, en als ze toch noodzakelijk zouden zijn, beter aan te duiden. De zwarte paaltjes die in onze stad vaak geplaatst worden zijn bij duisternis bijvoorbeeld niet altijd goed zichtbaar.
Graag had ik dan ook geweten hoe het stadsbestuur staat ten opzichte van de oproep van de Nederlandse Fietsersbond? Worden locaties van eenzijdige fietsongevallen (voor zover deze bekend zijn) opgevolgd om de oorzaken in kaart te brengen en eventuele beperkte infrastructurele aanpassingen te doen?