Terug
Gepubliceerd op 11/10/2022

2022_GR_00140 - Beheersovereenkomst voor algemeen nut met Kerkfabriek Sint-Pieter voor Begijnhofkerk, Kapel van het Heilig Aanschijn en Lourdesgrot - kennisneming - Kennisneming

Gemeenteraad
ma 05/09/2022 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Peter Segers, Voorzitter; Paul Van Miert, burgemeester; Francis Stijnen, schepen; Jan Van Otten, schepen; Luc Op de Beeck, schepen; Astrid Wittebolle, schepen; Marc Boogers, schepen; Stijn Adriaensens, schepen; Kelly Verheyen, schepen; Eric Vos; Luc Debondt; Hannes Anaf; Annemie Der Kinderen; Reccino Van Lommel; Paul Moelans; Peter Roes; Bart Voordeckers; Wout Schafraet; Koen De Busser; Kevin Janssen; Savannah van Dongen; Achraf El Yakhloufi; Ludwig Nietvelt; Rudy Elst; Kurt Persegael; Jan van Steenbergen; Dieter De Quick; Peter Janssens; Jeff Dierckx; Mario Geys; Pauline Ceusters; Cathy Devolder; Vicky Waterschoot

Verontschuldigd

Guy Van Litsenborg; Wilfried Sylverans

Voorzitter

Peter Segers, Voorzitter
2022_GR_00140 - Beheersovereenkomst voor algemeen nut met Kerkfabriek Sint-Pieter voor Begijnhofkerk, Kapel van het Heilig Aanschijn en Lourdesgrot - kennisneming - Kennisneming 2022_GR_00140 - Beheersovereenkomst voor algemeen nut met Kerkfabriek Sint-Pieter voor Begijnhofkerk, Kapel van het Heilig Aanschijn en Lourdesgrot - kennisneming - Kennisneming

Motivering

Argumentatie

Uit de toekomstvisie voor het Begijnhof blijkt dat er voor de kerk en de kapel van het Heilig Aanschijn gestreefd wordt naar een ruimere publieke toegankelijkheid als versterkend element voor de museale en toeristische werking. Naast religieuze beleving moeten ook occasionele zachte evenementen zoals lezingen en concerten gefaciliteerd kunnen worden.

Vanuit toeristisch oogpunt kan een verhoogde toegankelijkheid van de site in al zijn aspecten bijdragen tot een betere totaalbeleving en sterkere aantrekking en uitstraling van de stad zonder evenwel afbreuk te doen aan de woonfunctie en het historisch-religieuze karakter van de site.

Vanuit het museum wil men de verhoogde toegankelijkheid van de kerk mee faciliteren. Het biedt kansen om de huidige collectie beter en meer hedendaags te ontsluiten en de focus te verruimen tot gerelateerd immaterieel (processie) en religieus erfgoed.

Om deze doelstellingen te bereiken werd, in samenspraak met de kerkfabriek, een beheersovereenkomst voor algemeen nut opgemaakt, waarbij het beheer wordt overgedragen aan het OCMW, met uitzondering van het liturgisch beheer.

Juridische grond

Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, art. 77 ev met betrekking tot de bevoegdheden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.

Besluit

Deze beslissing werd genomen met eenparigheid van stemmen.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad neemt kennis van de beheersovereenkomst voor algemeen nut die de raad van maatschappelijk welzijn zal afsluiten met Kerkfabriek Sint-Pieter mbt de Begijnhofkerk (Heilig Kruiskerk), de Kapel van het Heilig Aanschijn en de Lourdesgrot in het Begijnhof.