Uit de toekomstvisie voor het Begijnhof blijkt dat er voor de kerk en de kapel van het Heilig Aanschijn gestreefd wordt naar een ruimere publieke toegankelijkheid als versterkend element voor de museale en toeristische werking. Naast religieuze beleving moeten ook occasionele zachte evenementen zoals lezingen en concerten gefaciliteerd kunnen worden.
Vanuit toeristisch oogpunt kan een verhoogde toegankelijkheid van de site in al zijn aspecten bijdragen tot een betere totaalbeleving en sterkere aantrekking en uitstraling van de stad zonder evenwel afbreuk te doen aan de woonfunctie en het historisch-religieuze karakter van de site.
Vanuit het museum wil men de verhoogde toegankelijkheid van de kerk mee faciliteren. Het biedt kansen om de huidige collectie beter en meer hedendaags te ontsluiten en de focus te verruimen tot gerelateerd immaterieel (processie) en religieus erfgoed.
Om deze doelstellingen te bereiken werd, in samenspraak met de kerkfabriek, een beheersovereenkomst voor algemeen nut opgemaakt, waarbij het beheer wordt overgedragen aan het OCMW, met uitzondering van het liturgisch beheer.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, art. 77 ev met betrekking tot de bevoegdheden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
De gemeenteraad neemt kennis van de beheersovereenkomst voor algemeen nut die de raad van maatschappelijk welzijn zal afsluiten met Kerkfabriek Sint-Pieter mbt de Begijnhofkerk (Heilig Kruiskerk), de Kapel van het Heilig Aanschijn en de Lourdesgrot in het Begijnhof.