Het besluit van de Vlaamse Regering van 12 maart 2021 creëert de mogelijkheid voor besturen om personeelsleden op vrijwillige basis vakantiedagen, en/of een gedeelte of geheel van hun eindejaarstoelage en/of het bedrag van de fietsvergoeding om te laten zetten tegen voordelen ter bevordering van de fietsmobiliteit. Personeelspunt stelt voor om een systeem van fietslease op te zetten. De aanpassing van de rechtspositieregeling is hierin een eerste stap. Als die is goedgekeurd, kan er via een overheidsopdracht een leasepartner aangesteld worden. Na aanstelling van de leasepartner wordt een reglement rond fietslease opgemaakt dat, na goedkeuring door de gemeenteraad, onderdeel zal uitmaken van de rechtspositieregeling. Het is de bedoeling om op 1 januari 2023 met het systeem te starten.
Personeelspunt stelt voor om de mogelijkheid te creëren om zowel een deel van de eindejaarstoelage als van de vakantiedagen voor fietslease in te zetten. Het personeelslid moet jaarlijks een keuze maken. Personeelspunt acht het niet opportuun om de fietspremie om te zetten. De fietspremie moedigt immers het gebruik van de fiets aan voor woon-werkverkeer.
Daarnaast stelt Personeelspunt nog twee andere aanpassingen voor in de rechtspositieregeling met betrekking tot het gebruik van de fiets.
Voor het gebruik van een eigen motorvoertuig bij dienstverplaatsingen bestaat al langer een omnium verzekering, afgesloten door de Stad. De verzekeraar biedt nu de mogelijkheid om als aanvulling op deze polis ook fietsen te verzekeren tegen schade en diefstal. Hier is heel wat vraag naar door medewerkers die met de eigen fiets dienstverplaatsingen doen.
De fietspremie in het kader van het woon-werkverkeer wordt vandaag per kwartaal berekend en uitbetaald. Dat betekent dat een personeelslid die in de loop van het kwartaal verhuist of naar een andere werklocatie gaat, het effect op de fietspremie pas in het volgende kwartaal ziet. Daarom stelt Personeelspunt voor om dit per maand te bekijken vanaf de uitbetaling van de fietsvergoeding van april 2022. Tegelijk schonen we het reglement rond de fietspremie op.
Het besluit van de Vlaamse Regering van 28 januari 2022 (Staatsblad 4 april 2022) verhoogt voor de berekening van de eindejaarstoelage het veranderlijk gedeelte van 2,5 naar 3,6% van het jaarsalaris. De beperking dat de eindejaarstoelage nooit meer mag bedragen dan een twaalfde van het jaarsalaris, wordt opgeheven.
Voor de contractuele personeelsleden zorgde de wet van 27 juni 2021 voor een uitbreiding van het rouwverlof bij het overlijden van een partner of een kind en voor het flexibiliseren van de opname van het rouwverlof. Deze regeling wordt door het besluit van de Vlaamse Regering van 28 januari 2022 ook toegepast op de statutaire personeelsleden.
Een ander besluit van de Vlaamse Regering van 28 januari 2022 (Staatsblad 12 april 2022) zorgt voor een wettelijke basis om een fietsvergoeding uit te keren voor het gebruik van de speedpedelec bij woon-werkverkeer.
De wet van 23 oktober 2020 over het openstellen van tijdelijke werkloosheid overmacht corona voor werknemers in de gevallen waarin het onmogelijk is voor hun kind om naar het kinderdagverblijf, de school, of het centrum voor opvang voor personen met een handicap te gaan, wordt door het besluit van de Vlaamse Regering van 28 januari 2022 (Staatsblad 12 april 2022) rechtstreeks van toepassing gemaakt op de statutaire personeelsleden van de lokale en regionale besturen, zodat altijd dezelfde regeling geldt voor de contractuele en de statutaire personeelsleden.
De ziektekredietdagen worden voor elk personeelslid vanaf 1 januari 2022 in uren berekend.
Tenslotte stelt Personeelspunt voor om in te gaan op de vraag van personeelsleden om ook bij het onbetaald verlof als recht ook tewerkstellingspercentages van 60 en 70% toe te staan.
De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijzigingen in de rechtspositieregeling Stad Turnhout en gemeenschappelijke functies OCMW Turnhout goed.
De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijziging in het arbeidsreglement van Stad Turnhout goed.