Bijgevoegd overzicht is het geheel van gevraagde wijzigingen en opmerkingen. (bijlage 1)
Vanuit de diensten kwamen er voorstellen vanuit Milieu & Groen, Evenementen, Preventie, Ruimtelijke Ordening en Ondernemen & Werk.
Een overzicht van de meest courante zaken per afdeling:
Afdeling IV Openbare gezondheid:
- Hoofdstuk I: Reinheid van de gemeente
In artikel 5 staat dat een exploitant moet instaan voor het rein houden van het terrein rond zijn inrichting. Op vraag van de dienst Milieu & Groen wordt een straal van 25 meter voorzien binnen dewelke een exploitant of aangestelde verplicht is het afval van zijn inrichting op te ruimen. Deze toevoeging vinden we ook terug in andere hoofdstukken van UGP waar deze bepaling opgenomen werd. Het voorstel werd geformuleerd naar aanleiding van klachten over vuilnis afkomstig van take away verpakkingen, studenten die onder de middag chips en blikjes verorberen uit AH, de nachtwinkels, ... . Door deze 25 meter regel mee op te nemen rond de zaak, kan de exploitant mee verantwoordelijk worden gesteld om deze concrete zone te reinigen.
Artikel 14 voorziet dat politie aan eigenaar van honden kan vragen om een hondenpoepzakje te tonen. Deze bepaling wordt aangevuld met vaststeller aangezien men in Turnhout gaat werken met gemeenschapswachten vaststellers, alsook OVAM vaststellers en men ook deze bevoegdheid heeft.
Afdeling VI Openbare rust en orde:
- Hoofdstuk IV: Maatregelen van toepassing op de waardevolle natuurgebieden
Op vraag van de sportdienst werden een aantal wijzigingen toegevoegd met betrekking tot de Mellevijver.
- Hoofdstuk IX: Occasionele evenementen
Aanpassing op vraag van de dienst Evenementen in artikelen 3 en 4. In beide artikelen werd de aanvraagtermijn voor zowel indoor als outdoor evenementen gelijkgesteld en bepaald op drie maanden. Indien het evenement min of meer een herhaling is van een vorige editie dan volstaan twee maanden.
Voor de kennisgeving van de vergunning staat de termijn bepaald op één maand. De dienst Evenementen vindt dit eigenlijk te kort, mede doordat het dossier vaak niet volledig is. Er wordt hieraan tegemoet gekomen door een bepaling op te nemen dat een dossier pas ontvankelijk is als alle relevante gegevens ter beoordeling van het evenement zijn voorgelegd.
- Hoofdstuk XIII: Diverse vormen van overlast
Artikel 2.5 wordt voorzien om straatintimidatie tegen te gaan. Dit betreft een voorstel van de dienst Preventie.
- Hoofdstuk XVI: Vergunningsplichtige inrichtingen
In deel III (andere vergunningsplichtige inrichtingen) worden massagesalons en GSM repair shops eveneens onderworpen aan de vergunningsplicht. Massagesalons zijn soms verdoken seksinrichtingen en GSM repair shops schieten als paddenstoelen uit de grond. De wedkantoren worden uit dit deel geschrapt en zullen deel uitmaken van een nieuw deel IV.
Het nieuwe deel IV wordt toegevoegd gezien de nieuwe reglementering ingevolgde de gewijzigde wet op de kansspelen (verplicht convenant voor wedkantoren). De tekst werd nog overgemaakt aan advocatenkantoor Flamey voor nazicht en werd op het Politiecollege van 16 mei as. opnieuw ter goedkeuring voorgelegd.
- nieuw Hoofdstuk XXII: Het plaatsen en verwijderen van rijwielen in de openbare ruimte
Op vraag van de dienst Preventie wordt een nieuw hoofdstuk toegevoegd met betrekking tot achtergelaten rijwielen of rijwielen die hinderlijk of gevaarlijk geplaatst staan.
Afdeling VII: Verkeer
- nieuw Hoofdstuk IV: Beperkte snelheidsovertredingen
De implementatie van GAS 5 werd reeds eerder door het Politiecollege goedgekeurd. In UGP wordt hiervoor een nieuw hoofdstuk voorzien. Deze reglementering zal op 1 oktober 2022 in werking treden.
- Artikel 119, 119bis en 135 Nieuwe Gemeentewet
- Wet betreffende de gemeentelijke administratieve sancties van 24 juni 2013 en haar uitvoeringsbesluiten
De gemeenteraad stemde met 32 stemmen op 33 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Reccino Van Lommel, de heer Paul Moelans, de heer Peter Roes, de heer Bart Voordeckers, de heer Koen De Busser, de heer Kevin Janssen, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick, de heer Peter Janssens, de heer Jeff Dierckx, de heer Mario Geys, mevrouw Pauline Ceusters, mevrouw Cathy Devolder en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
Er was 1 onthouding nl. de heer Wout Schafraet - raadslid.
De gemeenteraad keurt de voorgestelde wijzingen aan de Uniform Gemeentelijke Politieverordening goed.