Uit de toekomstvisie voor het Begijnhof blijkt dat er voor de kerk en de kapel van het Heilig Aanschijn gestreefd wordt naar een ruimere publieke toegankelijkheid als versterkend element voor de museale en toeristische werking. Naast religieuze beleving moeten ook occasionele zachte evenementen zoals lezingen en concerten gefaciliteerd kunnen worden.
Vanuit toeristisch oogpunt kan een verhoogde toegankelijkheid van de site in al zijn aspecten bijdragen tot een betere totaalbeleving en sterkere aantrekking en uitstraling van de stad zonder evenwel afbreuk te doen aan de woonfunctie en het historisch-religieuze karakter van de site.
Vanuit het museum wil men de verhoogde toegankelijkheid van de kerk mee faciliteren. Het biedt kansen om de huidige collectie beter en meer hedendaags te ontsluiten en de focus te verruimen tot gerelateerd immaterieel (processie) en religieus erfgoed.
Om deze doelstellingen te bereiken werd, in samenspraak met de kerkfabriek, een beheersovereenkomst voor algemeen nut opgemaakt, waarbij het beheer wordt overgedragen aan het OCMW, met uitzondering van het liturgisch beheer.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, art. 77 ev met betrekking tot de bevoegdheden van de Raad voor Maatschappelijk Welzijn.
De raad hecht goedkeuring aan de beheersovereenkomst voor algemeen nut met Kerkfabriek Sint-Pieter mbt de Begijnhofkerk (Heilig Kruiskerk), de Kapel van het Heilig Aanschijn en de Lourdesgrot in het Begijnhof.
Conform artikel 20 van de statuten van Welzijnsvereniging Audio zijn de afgevaardigden van de deelgenoten verantwoordelijk voor kennisgeving van het verslag van de algemene vergadering aan de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn of het hoogste bestuursorgaan van de publieke rechtspersoon die geen gemeente of OCMW is of het hoogste bestuursorgaan van de private rechtspersoon zonder winstoogmerk.
De vereniging Audio verzoekt daarom om het verslag van de algemene vergadering van 20 mei 2022 aan de raad voor maatschappelijk welzijn ter kennisneming voor te leggen.
Conform artikel 490 van het decreet over het lokaal bestuur wordt een afschrift van de vastgestelde jaarrekening binnen twintig dagen bezorgd aan de betrokken openbare centra voor maatschappelijk welzijn. De betrokken openbare centra voor maatschappelijk welzijn kunnen binnen de 50 dagen na ontvangst van de stukken advies uitbrengen over de jaarrekening van de welzijnsvereniging. Na deze 50 dagen wordt geacht dat de raad een gunstig advies heeft uitgebracht. De timing voor de raad van maatschappelijk welzijn van juni werd niet gehaald. Een advies binnen de 50 dagen door de raad voor maatschappelijk welzijn is niet meer mogelijk. Toch leggen we, zoals het decreet dit vereist, de jaarrekening 2021 van de welzijnsvereniging Audio aan de raad voor maatschappelijk welzijn ter kennisneming voor.
De vereniging sluit het werkjaar 2021 af met met een batig saldo van 315 euro. De opbrengsten liggen ongeveer 17% lager dan gebudgetteerd. De voornaamste oorzaken van de minderopbrengst zijn een lagere groei van de vereniging dan voorzien en uitstel van een aantal opdrachten omwille van afwezigheden bij leden en Audio. Om het opbrengstverlies te compenseren en de continuïteit te vrijwaren nam Audio een aantal maatregelen waardoor de totale kosten zo'n 16% daalde. Audio realiseerde een omzet van 593.324 euro. De kosten bedroegen 593.009 euro.
Het balanstotaal bedraagt 512.869 euro. Het eigen vermogen bedraagt op 31/12/2021 331.122 euro.
De winst van het boekjaar zal opgenomen worden in het reservefonds. De niet aangewende budgetten voor investeringen worden niet overgedragen naar het volgende boekjaar.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de beslissingen van de algemene vergadering van Welzijnsvereniging Audio van 20 mei 2022.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de jaarrekening 2021 van welzijnsvereniging Audio.
In de raad van bestuur van 4 mei 2022 werd de toetreding van twee lokale besturen als nieuwe leden van de vereniging goedgekeurd. Om aan alle juridische-administratieve verplichtingen te voldoen, dienen alle deelgenoten van Audio de toetreding van nieuwe deelgenoten goed te keuren.
De vereniging Audio verzoekt daarom de OCMW raad de toetreding van de stad Dendermonde en de gemeente Sint-Gillis-Waas formeel goed te keuren.
De raad voor maatschappelijk welzijn verleent goedkeuring aan de toetreding van de stad Dendermonde en de gemeente Sint-Gillis-Waas tot de vereniging Audio, de interne auditdienst voor lokale besturen.
Organisatiebeheersing is het geheel van maatregelen en procedures die ontworpen zijn om een redelijke zekerheid te verschaffen dat de organisatie:
Het kader voor organisatiebeheersing wordt vastgelegd door de raad. In toepassing van het nieuwe decreet lokaal bestuur, dat aan organisatiebeheersing een veel bredere rol toebedeelt, werd in zitting van 27 januari een nieuw gemeenschappelijk kader voor stad en OCMW goedgekeurd.
De algemeen directeur rapporteert jaarlijks aan het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn over de organisatiebeheersing. Die rapportering gebeurt jaarlijks uiterlijk voor 30 juni van het daaropvolgende jaar. Omwille van afwezigheden kon de timing van 30 juni niet worden gehaald en wordt het rapport op de raad van september voorgelegd.
In het rapport dat nu wordt voorgelegd wordt een overzicht gegeven van de acties die zijn uitgevoerd in het kader van organisatiebeheersing in de periode 2021 (kwartaal 2 - kwartaal 4).
De raad neemt kennis van het rapport organisatiebeheersing over de periode 2021 (kwartaal 2 - kwartaal 4).
De rechtspositieregeling van het gemeentepersoneel is van rechtswege van toepassing op het personeelslid van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn dat de gemeente bedient en dat een betrekking bekleedt die ook bestaat bij de gemeente. Voor de rechtspositieregeling specifieke functies en rechtspositieregeling specifieke diensten bij het OCMW neemt de raad voor maatschappelijk welzijn een beslissing, net zoals voor het arbeidsreglement van OCMW Turnhout.
Aan de raad voor maatschappelijk welzijn wordt voorgesteld om de wijzigingen in de rechtspositieregeling en in het arbeidsreglement, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad van 5 september 2022, over te nemen in de rechtspositieregeling specifieke functies OCMW Turnhout, in de rechtspositieregeling specifieke diensten OCMW Turnhout en in het arbeidsreglement van OCMW Turnhout.
De concrete wijzigingen in deze rechtspositieregelingen en in het arbeidsreglement zijn opgenomen in de bijlagen bij dit besluit.
De raad voor maatschappelijk welzijn neemt kennis van de wijziging van de rechtspositieregeling Stad Turnhout. Deze wijziging is van rechtswege van toepassing op het personeelslid van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn dat de gemeente bedient en dat een betrekking bekleedt die ook bestaat bij de gemeente.
De raad voor maatschappelijk welzijn besluit om de wijzigingen in de rechtspositieregeling Stad Turnhout over te nemen in de rechtspositieregeling specifieke functies OCMW Turnhout en in de rechtspositieregeling specifieke diensten OCMW Turnhout, zoals opgenomen in de bijlagen bij dit besluit.
De raad voor maatschappelijk welzijn keurt de voorgestelde wijziging in het arbeidsreglement van OCMW Turnhout goed, zoals opgenomen in de bijlage bij dit besluit.
De opvolgingsrapportering gebeurt minstens éénmaal per jaar, voor het einde van het derde kwartaal over het eerste semester van het boekjaar. De rapportering bevat enkel de prioritaire actieplannen.
Zowel een inhoudelijke als financiële rapportering is opgemaakt over de eerste helft van 2022.
Artikel 263 van het Decreet Lokaal Bestuur (DLB) van 22 december 2017
Het besluit van de Vlaamse regering van 30 maart 2018 betreffende de beleids- en beheerscyclus van de lokale en de provinciale besturen en in het bijzonder artikel 29.
Het ministerieel besluit van 26 juni 2018 tot vaststelling van de modellen en nadere voorschriften van de beleidsrapporten, de rekeningstelsels en de digitale rapportering van de beleids- en beheerscyclus van de lokale besturen
De OCMW-raad neemt kennis van de inhoudelijke en financiële rapportering over het meerjarenplan 2020-2025 van het OCMW Turnhout voor de periode eerste helft 2022.
De raad voor maatschappelijk welzijn nam kennis van deze beslissing.
Zorggroep Orion is een publiekrechtelijke verzelfstandiging en dient zich aan dezelfde regels te houden als OCMW Turnhout.
Artikel 490 van het decreet lokaal bestuur.
De OCMW raad geeft gunstig advies over de jaarrekening 2021 van zorggroep Orion.