Terug
Gepubliceerd op 01/07/2022

2022_GR_00098 - Subsidiereglement stedelijk herstelfonds vrijetijdssector 2022 - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 30/05/2022 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Peter Segers, Voorzitter; Paul Van Miert, burgemeester; Francis Stijnen, schepen; Jan Van Otten, schepen; Luc Op de Beeck, schepen; Astrid Wittebolle, schepen; Marc Boogers, schepen; Stijn Adriaensens, schepen; Kelly Verheyen, schepen; Eric Vos; Luc Debondt; Hannes Anaf; Annemie Der Kinderen; Reccino Van Lommel; Guy Van Litsenborg; Paul Moelans; Peter Roes; Bart Voordeckers; Wout Schafraet; Koen De Busser; Kevin Janssen; Savannah van Dongen; Achraf El Yakhloufi; Ludwig Nietvelt; Rudy Elst; Kurt Persegael; Jan van Steenbergen; Peter Janssens; Jeff Dierckx; Pauline Ceusters; Wilfried Sylverans; Vicky Waterschoot; Anja Antonissen, Waarnemend algemeen directeur

Verontschuldigd

Dieter De Quick; Mario Geys; Cathy Devolder; Filip Buijs, algemeen directeur

Secretaris

Anja Antonissen, Waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Peter Segers, Voorzitter
2022_GR_00098 - Subsidiereglement stedelijk herstelfonds vrijetijdssector 2022 - Goedkeuring 2022_GR_00098 - Subsidiereglement stedelijk herstelfonds vrijetijdssector 2022 - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Het aangepaste subsidiereglement 'stedelijk herstelfonds vrijetijdssector 2022' is het resultaat van een grondige analyse en evaluatie van de situatie in het najaar van 2021 en het voorjaar van 2022 en de werking van het bestaande reglement. 

De verscheidenheid van de werkvelden (jeugd, sport, cultuur, buurten en senioren) en van de noden van de diverse verenigingen, maakt dat in het bestaande subsidiereglement bewust gekozen werd voor een combinatie van algemene maatregelen, die eenzelfde ondersteuning voorzien voor iedereen, ongeacht de eventuele verschillen in situatie, en meer specifieke maatregelen die gerichte ondersteuning bieden op maat van de specifieke noden (bv. doorlopende infrastructuurkosten). Die aanpak heeft gewerkt en blijft daarom volledig behouden.

Ook de dubbele doelstelling van het subsidiereglement wijzigt niet: enerzijds beoogt het de ondersteuning en vrijwaring van het verenigingsleven door middel van compenserende maatregelen en anderzijds wil het coronaveilige nieuwe en/of aangepaste vrijetijdsinitiatieven in Turnhout stimuleren. 

Meer informatie over de subsidievormen, de voorwaarden en toekenningscriteria en de indieningsdata staat vermeld in de tekst van het reglement. 

Juridische grond

De bepalingen van het Decreet lokaal bestuur van 22 december 2017.

De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en op de aanwending van sommige subsidies.

Decreet 19 juni 2020 tot het nemen van dringende maatregelen met betrekking tot de noodfondsen voor cultuur, jeugd, sport, media en de lokale besturen, en met betrekking tot de armoedebestrijding naar aanleiding van de COVID-19-pandemie.

Besluit

Deze beslissing werd genomen met eenparigheid van stemmen.
De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad beslist om het bestaande 'subsidiereglement stedelijk herstelfonds vrijetijdssector 2021' vanaf heden op te heffen en het te vervangen door onderhavig  subsidiereglement 'stedelijk herstelfonds vrijetijdssector 2022' dat ingaat vanaf heden. 

Artikel 2

Looptijd en doelstelling van de subsidie

Dit reglement treedt in werking vanaf de goedkeuring ervan op de gemeenteraad en loopt tot en met 31 december 2022.

Binnen de perken van de door de gemeenteraad goedgekeurde kredieten en de op het volgnummer meerjarenplan toegekende middelen in kader van het relanceplan stedelijk herstelfonds vrijetijdssector 2022, kan er financiële ondersteuning gegeven worden met als doel:

  • De stedelijke sport-, jeugd-, cultuur-, buurt- en seniorenwerking financieel ondersteunen zodat deze verenigingen kunnen overleven en hun reguliere werking kunnen heropstarten. 
  • Nieuwe en/of aangepaste, coronaveilige publieksinitiatieven in stad Turnhout stimuleren. 

Dit ten einde de realisatiegraad van de relevante doelstellingen opgenomen in het Strategisch Meerjarenplan 2020-2025 te maximaliseren.

DEEL 1  Financiële compensaties

In dit onderdeel behandelen we de subsidies voor het gedeeltelijk compenseren van de negatieve financiële gevolgen van de coronacrisis. We verdelen deze onder in:

  • een vaste procentuele verhoging van de basis- en werkingssubsidie (artikel 3);
  • een tussenkomst voor de gederfde lidmaatschapsinkomsten bij leden die gebruik maken van een UiTPAS met kansentarief (artikel 4);
  • een subsidie voor infrastructuurkosten van culturele en jeugdverenigingen en voor specifieke kosten van convenantpartners uit de sectoren jeugd en cultuur (artikel 5).

Artikel 3

Vaste procentuele verhoging van de jaarlijkse (basis- en werkings-)subsidies

3.1. Voor jeugd-, cultuur- en sportverenigingen voor werkingsjaar 2021-2022

3.1.1. Voor de erkende jeugd-, cultuur- en sportverenigingen 

Ter algemene compensatie van onvoorziene meeruitgaven en/of minderinkomsten ten gevolge van de coronacrisis ontvangt elke erkende Turnhoutse jeugd-, cultuur- en sportvereniging voor het werkingsjaar 2021-2022 een verhoging van 50% van de aan haar toegekende basis- en werkingssubsidies. 

3.1.2. Voor nominatief betoelaagde verenigingen uit de jeugd-, cultuur- en sportsector, mee opgenomen in de gemeenteraadsbeslissing van 2 mei 2022 betreffende de toekenning van nominatieve subsidies 2022

Ter algemene compensatie van onvoorziene meeruitgaven en/of minderinkomsten ten gevolge van de coronacrisis ontvangt elke Turnhoutse jeugd-, cultuur- en sportvereniging voor haar basiswerking, vanwege de stad Turnhout voor het kalenderjaar 2022, een verhoging van 50% van de aan haar toegekende nominatieve subsidie. Deze verhoging is niet van toepassing op projectsubsidies en voor stedelijke (advies)raden.

3.2. Voor erkende buurt- en seniorenverenigingen voor 2022

Ter algemene compensatie van onvoorziene meeruitgaven en/of minderinkomsten ten gevolge van de coronacrisis ontvangt elke erkende Turnhoutse buurt- en seniorenvereniging voor het kalenderjaar 2022 een verhoging van 20% van de aan haar toegekende basis- en werkingssubsidies.

3.3. Modaliteiten 

De vermelde verhoging voor het werkingsjaar 2021-2022 voor de erkende jeugd-, cultuur- en sportverenigingen en voor het kalenderjaar 2022 voor de nominatief betoelaagde jeugd-, cultuur- en sportverenigingen en voor de erkende buurt- en seniorenverenigingen wordt automatisch berekend en toegekend op basis van de toegekende basis- en werkingssubsidie conform de geldende subsidiereglementen of, in voorkomend geval, op basis van de toegekende nominatieve toelage. De toegekende subsidie en de daarop gebaseerde vaste verhoging kunnen op hetzelfde moment worden uitbetaald.

Het stadsbestuur streeft er naar om de toegekende verhoging voor het werkingsjaar 2021-2022 of, in voorkomend geval, voor het kalenderjaar 2022 uit te betalen binnen de dertig dagen na goedkeuring van dit reglement. In het geval de basis- en werkingssubsidies, waarop de vaste verhoging wordt berekend, nog niet zouden zijn vastgesteld binnen deze termijn, kan de vaste verhoging voorlopig worden vastgesteld en uitbetaald op basis van de basis- en werkingssubsidies van het voorgaande jaar (werkingsjaar 2020-2021 of kalenderjaar 2021). Zodra de basis- en werkingssubsidies voor het werkingsjaar 2021-2022 of, in voorkomend geval, het kalenderjaar 2022 definitief zijn vastgesteld, wordt de vaste verhoging definitief vastgesteld en verrekend.

Verenigingen die voor het werkingsjaar 2021-2022 geen basis- en werkingssubsidie aanvragen, komen niet in aanmerking voor de vaste verhoging tenzij ze hiervoor - net als nieuwe verenigingen – een aanvraag indienen.

De vaste procentuele verhoging wordt toegekend door het college van burgemeester en schepenen op basis van dit subsidiereglement. 

Verenigingen die op basis van dit subsidiereglement een vaste procentuele verhoging van de jaarlijkse basis- en werkingssubsidies ontvangen, streven maximaal volgende principes na:

  • De extra middelen worden aangewend om negatieve gevolgen van de coronacrisis voor de
     actieve werking van de vereniging te compenseren zodat deze meerkosten niet (volledig) doorgerekend moeten worden aan de leden of bezoekers. 
  • De vereniging ontwikkelt, voor zover de coronamaatregelen het toelaten, een actieve werking gedurende het werkingsjaar 2021-2022 of, in het geval van de nominatief betoelaagde jeugd-, cultuur- en sportverenigingen en de erkende buurt- en seniorenverenigingen, in het kalenderjaar 2022.
  • De vereniging stelt zich maximaal open voor geïnteresseerde leden en werkt drempels tot toetreding (financieel, fysiek, mentaal, communicatief…) maximaal weg. Toetreding tot UiTPAS Kempen kan hiertoe bijdragen en wordt daarom sterk aanbevolen.        
  • De vereniging onderkent het belang van het ondersteunen van het lokale economische en socio-culturele weefsel en tracht daarom zoveel mogelijk beroep te doen op lokale aanbieders van diensten en producten.
  • De vereniging draagt door haar actieve werking bij tot de realisatie van de beleidsdoelstellingen van de stad Turnhout (zie www.turnhout.be/strategisch-meerjarenplan-2020-2025)

Artikel 4

Tussenkomst voor gederfde lidmaatschapsinkomsten t.g.v. UiTPAS

4.1. Wie komt in aanmerking

Elke Turnhoutse jeugd-, cultuur- en sportvereniging die UiTPAS-partner is en die ook voor de lidmaatschapsgelden het systeem van de solidaire bijdrage (de zogenaamde 20/40/40 regeling) volgt voor de seizoenen 2021-2022 en 2022-2023. 

4.2. Systeem en voorwaarden

Verenigingen die UiTPAS-partner zijn, volgen het systeem van de solidaire bijdrage, ook voor wat de

lidgelden betreft, de zogenaamde 20/40/40 regeling:

- het lid met een UiTPAS-kansentarief betaalt 20%;

- de lokale overheid van waar het lid gedomicilieerd is, betaalt 40%;

- de vereniging derft 40%.

Via dit subsidiereglement kan een vereniging vermeld onder 4.1. een tussenkomst toegekend krijgen die gelijkstaat met de gederfde lidmaatschapsgelden (de 40%) van haar leden die gebruik maken van een UiTPAS met kansentarief voor hun lidmaatschap.

Om de impact van de coronacrisis op het verenigingsleven te beperken, zullen Turnhoutse jeugd-, cultuur- en sportverenigingen die gebruik maken van het UiTPAS systeem, een bijkomende tussenkomst krijgen die de gederfde lidmaatschapsinkomsten van hun leden met een UiTPAS-kansentarief volledig compenseert.

Deze regeling geldt voor de lidgelden verbonden aan het seizoen 2021-2022 en 2022–2023.

Zolang deze regeling geldt, is een bijkomende tussenkomst van stad Turnhout voor lidgelden van erkende Turnhoutse verenigingen (de 5% regel) niet van toepassing.

4.3. Bedrag van de subsidie

Wie beantwoordt aan de bepalingen onder 4.1. en 4.2. krijgt de volledige 40% aan gederfde lidmaatschapsinkomsten gecompenseerd voor de seizoenen 2021-2022 en 2022-2023.

4.4. Aanvraagprocedure en uitbetaling

Deze tussenkomst wordt per trimester berekend en volgt de afrekening frequentie van UiTPAS (1/1, 1/4, 1/7, 1/10). De deelnemende verenigingen krijgen per kwartaal een overzicht bezorgd. Op basis van dit overzicht gebeurt de tussenkomst enerzijds van UiTPAS en anderzijds vanuit het herstelfonds. De laatste afrekening ikv dit reglement gebeurt op 1/1/2023.

4.5. Controle

De stad Turnhout houdt zich het recht voor om extra documenten op te vragen en controles uit te voeren. In geval van misbruik, behoudt het bestuur het recht om de toegekende en/of uitbetaalde subsidie in te trekken of terug te vorderen.

Artikel 5

Bijkomende subsidie ter compensatie van infrastructuurkosten en specifieke meeruitgaven en/of minderinkomsten ten gevolge van de coronamaatregelen

5.1. Infrastructuurkosten van erkende cultuur- en jeugdverenigingen.

5.1.1. Wie komt in aanmerking

Elke erkende Turnhoutse cultuur- en jeugdvereniging die kan aantonen dat zij op 12 maart 2020: (1) houder is van het zakelijk recht van de betreffende verenigingsinfrastructuur of over een rechtsgeldig huurrecht of gebruiksrecht (van minimaal 1 jaar) beschikt en (2) belast is met de exploitatie van de desbetreffende verenigingsinfrastructuur. 

5.1.2. Welke kosten komen in aanmerking
 Voor de houder van het zakelijk recht 

  • De (obligatie)lening- en leasingkosten verbonden aan het aandeel in de verenigingsinfrastructuur die ze dienen te betalen voor de maanden (binnen de periode waarvoor de aanvraag geldt) dat er beperkende coronamaatregelen van toepassing waren.
  • Lopende technische keurings- en onderhoudskosten verbonden aan het aandeel in de verenigingsinfrastructuur die ze dienen te betalen voor de maanden (binnen de periode waarvoor de aanvraag geldt) dat er beperkende coronamaatregelen van toepassing waren.
  • De jaarlijkse kost van de onroerende voorheffing en van verzekeringen en taksen die rechtstreeks verbonden zijn aan het exploiteren van de verenigingsinfrastructuur. De kost die in aanmerking komt, is de jaarlijkse kost die de aanvrager het laatst betaald heeft in de 12 maanden voorafgaand aan de uiterste indiendatum van de aanvraag.
  • De aantoonbare kosten voor het verbruik van gas, elektriciteit en water die rechtstreeks verbonden zijn aan het exploiteren van de verenigingsinfrastructuur en die betrekking hebben op de maanden (binnen de periode waarvoor de aanvraag geldt) dat er beperkende coronamaatregelen van toepassing waren.

Voor de huurder of gebruiker

  • De huur-, gebruiks-, leasingkosten verbonden aan het aandeel in de verenigingsinfrastructuur en (obligatie)leningkosten voor onroerende infrastructuur die ze dienen te betalen voor de maanden (binnen de periode waarvoor de aanvraag geldt) dat er beperkende coronamaatregelen van toepassing waren.
  • Lopende technische keurings- en onderhoudskosten verbonden aan de onroerende verenigingsinfrastructuur die ze dienen te betalen voor de maanden (binnen de periode waarvoor de aanvraag geldt) dat er beperkende coronamaatregelen van toepassing waren.
  • De jaarlijkse kost van verzekeringen en taksen die rechtstreeks verbonden zijn aan het exploiteren van de verenigingsinfrastructuur. De kost die in aanmerking komt, is de jaarlijkse kost die de aanvrager het laatst betaald heeft in de 12 maanden voorafgaand aan de uiterste indiendatum van de aanvraag.
  • De aantoonbare kosten voor het verbruik van gas, elektriciteit en water die rechtstreeks verbonden zijn aan het exploiteren van de verenigingsinfrastructuur en die betrekking hebben op de maanden (binnen de periode waarvoor de aanvraag geldt) dat er beperkende coronamaatregelen van toepassing waren.

Definities

  • Lening: zowel de aflossing van de kapitaalschuld als de intrest komen in aanmerking. De lening moet wel afgesloten zijn voordat er coronamaatregelen van toepassing waren.
  • Huur: huurcontracten voor minimaal 1 jaar die afgesloten werden voordat er coronamaatregelen van toepassing waren.
  • Lopende technische onderhoudskosten: bijvoorbeeld onderhoud lift, onderhoud buitenterreinen door een externe firma, onderhoud stookketels, onderhoud alarminstallatie, onderhoud ventilatiesysteem, … (niet-limitatief).
  • Lopende technische keuringskosten: bijvoorbeeld keuring van lift, stookketel, technische installaties, … (niet-limitatief).
  • Verenigingsinfrastructuur: per adres komt één verenigingsinfrastructuur in aanmerking. 

5.1.3. Bedrag van de subsidie

De subsidie wordt toegekend per aanvraag. Een vereniging kan meerdere aanvragen indienen, indien zij op meerdere adressen een exploitatie heeft die aan de voorwaarden voldoet. De subsidie bedraagt max. 50% van de kosten vermeld onder 5.1.2 met een maximum van 6.000 EUR per aanvraag op voorwaarde dat de kosten aantoonbaar, onvermijdbaar en niet-recupereerbaar zijn.

5.1.4. Aanvraagprocedure

Voor de hierna vermelde deadline een aanvraag indienen bij het college van burgemeester en schepenen op het daarvoor bestemde, volledig ingevulde, met toevoeging van alle vereiste verantwoordingsstukken en ondertekende formulier.

Voor de volgende periode kan een aanvraag worden ingediend mits het respecteren van de uiterste indieningsdatum: 

  • 1 september 2021 – 31 maart 2022: deadline aanvraag is 30 augustus 2022

5.1.5. Beoordeling van de ingediende aanvraag
 De beoordeling van de aanvraag gebeurt door het college van burgemeester en schepenen, na advies van de jury, op basis van het ingestuurde dossier met bewijsstukken, de motivatie en de verantwoording. De jury die de dossiers voor het college van burgemeester en schepenen voorbereidt, bestaat uit telkens één ambtenaar van de diensten cultuur, jeugd en financiën. Het college van burgemeester en schepenen neemt een principiële beslissing over de subsidieaanvraag en vermeldt daarin het subsidiebedrag.

Volgende criteria worden bij de beoordeling gehanteerd:

  • De onder 5.1.2 vermelde infrastructuurkosten zijn niet-recupereerbaar en niet-vermijdbaar en kunnen worden aangetoond met formele stukken zoals betaalbewijzen en contracten.
  • De kwaliteit en volledigheid van de argumentatie, de motivering en de (financiële) bewijs- en verantwoordingsstukken.

5.2. Minderinkomsten en/of meeruitgaven van convenantpartners van de stad Turnhout in de cultuur- en jeugdsector  

5.2.1. Wie komt in aanmerking

Verenigingen en organisaties in de cultuur- en jeugdsector die met de stad Turnhout een convenantovereenkomst hebben afgesloten die geldig is gedurende de looptijd van dit subsidiereglement.

5.2.2. Wat komt in aanmerking

Aantoonbare meeruitgaven en/of minderinkomsten ten gevolge van de coronamaatregelen die rechtstreeks betrekking hebben op de werking van de convenantpartner in uitvoering van de activiteiten opgenomen in de overeenkomst met de stad Turnhout.

5.2.3. Bedrag van de subsidie
De hoogte van de tussenkomst is max. 50% van de aantoonbare minderinkomsten en/of meeruitgaven ten gevolge van de coronamaatregelen en wordt bepaald binnen de perken van de door de gemeenteraad goedgekeurde kredieten en de op het volgnummer meerjarenplan toegekende middelen.

5.2.4. Aanvraagprocedure

Voor de hierna vermelde deadline een aanvraag indienen bij het college van burgemeester en schepenen op het daarvoor bestemde, volledig ingevulde, met toevoeging van alle vereiste verantwoordingsstukken en ondertekende formulier.

Voor de volgende periode kan per aanvrager één aanvraag worden ingediend mits het respecteren van de uiterste indieningsdatum:

  • 1 september 2021 – 31 maart 2022: deadline aanvraag is 30 augustus 2022.

5.2.5. Beoordeling van de ingediende aanvraag
De beoordeling van de aanvraag gebeurt door het college van burgemeester en schepenen, na advies van de bevoegde dienst, op basis van het ingestuurde dossier met bewijsstukken, de motivatie en de verantwoording. Het college van burgemeester en schepenen neemt een principiële beslissing over de subsidieaanvraag en vermeldt daarin het subsidiebedrag. 

Volgende criteria worden bij de beoordeling gehanteerd:

  • De meeruitgaven of minderinkomsten moeten betrekking hebben op een periode waarin er maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het COVID-19 virus van kracht waren.
  • De meeruitgaven of minderinkomsten zijn niet recupereerbaar en niet-vermijdbaar.
  • Het verlies is aantoonbaar met formele stukken zoals betaalbewijzen en contracten.
  • Het verlies is aantoonbaar corona-gerelateerd.
  • Naast de meeruitgaven en minderinkomsten moeten eventuele meerinkomsten en minderuitgaven in diezelfde periode mee in rekening worden gebracht zodat er een correct beeld wordt gegeven van de netto meeruitgaven en minderinkomsten.
  • De kwaliteit en volledigheid van de argumentatie, motivering en de (financiële) bewijs- en verantwoordingsstukken. 

5.3 Algemene bepalingen

5.3.1. Uitbetaling van de subsidie

De subsidie wordt uitbetaald binnen de maand nadat het college van burgemeester en schepenen ze heeft toegekend.

5.3.2. Geen dubbelfinanciering
De subsidie dient om het door de coronacrisis veroorzaakte financiële verlies gedeeltelijk te compenseren. Het is niet de bedoeling dat de toegekende subsidie hoger is dan het geleden financieel verlies. Indien de aanvrager reeds voldoende financiële compensaties kreeg toegekend of uitgekeerd van de diverse overheden of instellingen, komt de aanvraag niet in aanmerking. Indien na het toekennen en uitbetalen van de subsidie blijkt dat er toch sprake is van oversubsidiëring, dan behoudt het bestuur zich het recht voor om de toegekende en/of uitbetaalde subsidie geheel of gedeeltelijk in te trekken of terug te vorderen of om het teveel in mindering te brengen van een eventuele toekomstige subsidie.

5.3.3. Verklaring op eer 

De vereniging of convenantpartner levert een volledig en waarheidsgetrouw dossier in waarbij er een verklaring op eer wordt toegevoegd.
“naam en functie, verklaart op eer dat het ingediende dossier correct, volledig en waarheidsgetrouw is” 

5.3.4. Controle

De stad Turnhout houdt zich het recht voor om extra documenten op te vragen en controles uit te voeren. In geval van misbruik, behoudt het bestuur het recht om de toegekende en/of uitbetaalde subsidie in te trekken of terug te vorderen.

Deel 2 Financiële ondersteuning vrijetijdsinitiatieven

Artikel 6

Subsidie voor het organiseren van nieuwe of aangepaste publieksinitiatieven in de sectoren jeugd, sport, cultuur en buurtwerking

6.1. Wie komt in aanmerking

Turnhoutse sport-, jeugd-, cultuur- en buurtverenigingen.

Verenigingen en organisaties in de sectoren cultuur, jeugd en sport die met de stad Turnhout een convenant, een samenwerkings- of PPS-overeenkomst hebben afgesloten die geldig is gedurende de looptijd van dit subsidiereglement. 

6.2. Wat komt in aanmerking
 
Deze subsidie dient ter ondersteuning van nieuwe of aangepaste publieksinitiatieven die in Turnhout plaatsvinden in de periode vanaf de goedkeuring van dit reglement tot en met 31 december 2022. 

Deze nieuwe of sterk aangepaste publieksinitiatieven in Turnhout moeten voldoen aan volgende toekenningsvoorwaarden:

  • Het betreft een jeugd-, cultuur, sport- of buurtinitiatief.
  • Het is publiek toegankelijk of draagt op ‘bijzondere wijze’ bij tot de ledenwerking en -binding.
  • De activiteit is financieel laagdrempelig. De organisator is voor deze activiteit UiTPAS Kempen partner: er kunnen punten gespaard worden en voor zover de activiteit niet gratis is, wordt het kansentarief aangeboden en waar mogelijk een omruilvoordeel.
  • Het initiatief vindt plaats op het grondgebied van Turnhout of heeft duidelijk betrekking op de stad Turnhout.
  • Het initiatief overstijgt de reguliere werking van de organisator OF het initiatief vond niet eerder op regelmatige basis plaats OF werd sterk aangepast in functie van de geldende veiligheidsmaatregelen en protocollen in verband met het coronavirus. In het laatste geval moet duidelijk worden aangetoond welke bijkomende maatregelen genomen werden en wat de reële meerkosten of minderinkomsten hiervan zijn.
  • Het initiatief beantwoordt aan alle geldende veiligheidsmaatregelen en protocollen inzake corona die op het ogenblik van indiening van toepassing zijn.
  • Het initiatief biedt een duidelijke meerwaarde zoals:
    1. De mate waarin het initiatief bijdraagt tot de realisatie van één of meer beleidsdoelstellingen van Stad Turnhout voor de periode 2020-2025, waaronder toegankelijke vrijetijdsbesteding voor iedereen, verbondenheid tussen inwoners verhogen en bijdragen aan een positieve uitstraling van de stad. Zie www.turnhout.be/strategisch-meerjarenplan-2020-2025.
    2. De mate waarin het initiatief op één of andere wijze (aanvullend, ondersteunend of versterkend) complementair is aan een door de stad (mede-)georganiseerd evenement.
    3. De mate waarin de aanvrager beroep doet op lokale aanbieders van diensten en producten bij de organisatie van het initiatief.
    4. De mate waarin het initiatief duurzame resultaten of effecten beoogt.

6.3. Bedrag van de subsidie

De hoogte van de tussenkomst bedraagt maximaal 75% van de netto organisatiekost en wordt bepaald binnen de perken van de door de gemeenteraad goedgekeurde kredieten en de op het volgnummer meerjarenplan toegekende middelen.

De netto organisatiekost omvat het verschil van alle uitgaven en inkomsten met uitzondering van de uitgaven en inkomsten voor receptie- en representatie (o.a. voedingsmiddelen) e.d. en (investerings)uitgaven die voor meerdere jaren kunnen gebruikt worden.

6.4. Aanvraagprocedure 

Een aanvraagdossier dient via het daarvoor bestemde, volledig ingevulde, met toevoeging van alle vereiste verantwoordingsstukken en ondertekende formulier te worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen. 

Het aanvraagdossier moet minimaal volgende elementen bevatten: een beschrijving van het initiatief, een begroting met aanduiding van de geraamde in- en uitgaven en een toelichting die aangeeft in welke mate het initiatief beantwoordt aan elk van de vooropgestelde toekenningsvoorwaarden (zie artikel 6.2.). In de begroting wordt aangegeven welke andere financiële ondersteuning werd aangevraagd of verworven.

Organisaties die een aanvraagdossier indienen, verbinden zich ertoe in alle communicatie die verband houdt met het betreffende publieksinitiatief het officiële stadslogo te gebruiken en steeds te vermelden ‘met steun van stad Turnhout’.

De aanvraag moet ten laatste drie maanden voor aanvang van het publieksinitiatief worden ingediend.

Ten laatste drie maanden na het indienen van de aanvraag ontvangt de aanvrager de beslissing van het stadsbestuur.

6.5. Beoordeling van de aanvraag

De subsidie wordt toegekend door het college van burgemeester en schepenen, op advies van de betrokken stadsdienst, op basis van het ingestuurde dossier met een toelichting over de activiteit, een begroting en een motivatie bij elk van de vooropgestelde toekenningsvoorwaarden (zie punten 6.1. en 6.2.). Wanneer het initiatief betrekking heeft op meer dan één sector, behandelen alle betrokken stadsdiensten samen de aanvraag en brengen zij een gezamenlijk advies uit. 

Het college van burgemeester en schepenen neemt een principiële beslissing over de subsidieaanvraag en vermeldt daarin het subsidiebedrag. 

Het bedrag van de subsidie wordt bepaald op basis van de kwaliteit van het aanvraagdossier, d.w.z een realistische begroting en de mate waarin het initiatief aantoonbaar beantwoordt aan de vooropgestelde toekenningsvoorwaarden.

6.6. Uitbetaling van de subsidie

Goedgekeurde aanvragen resulteren in een collegebesluit met betaling van 50% van het in het collegebesluit toegekende subsidiebedrag binnen de maand na de goedkeuring van het dossier en betaling van het saldo na afloop van het initiatief, binnen de 2 maanden na ontvangst van de inhoudelijke en financiële verantwoording (bestaande uit een overzicht en alle bewijsstukken van alle inkomsten en uitgaven die verband houden met het goedgekeurde initiatief).

Indien het initiatief waarvoor in een collegebesluit een subsidie werd toegekend niet mag doorgaan omwille van federale, Vlaamse, provinciale of lokale maatregelen in het kader van de bestrijding van de verspreiding van het COVID-19 virus, kan de stad toch overgaan tot het toekennen van de voorziene subsidie, maar deze kan maximaal 75% bedragen van de voor het goedgekeurde initiatief effectief betaalde niet-recupereerbare kosten en onvermijdbare facturen. Hiervoor dient een dossier met de overeenkomstige facturen op naam van de aanvrager en de bijhorende betaalbewijzen te worden ingediend bij het college van burgemeester en schepenen.

6.7. Controle

De stad Turnhout houdt zich het recht voor om extra documenten op te vragen en controles uit te voeren. In geval van misbruik, behoudt het bestuur het recht om de toegekende en/of uitbetaalde subsidie in te trekken of terug te vorderen.