Beide woningen aan Steenweg op Oosthoven (nrs 315 en 317) zijn ingeplant tegen de straatkant, volledig buiten de bouwlijn van de overige woningen in de straat. Dit is een toestand die voor de goede ruimtelijke ordening ongewenst is. Het einddoel is om alle woningen in die straat volledig op dezelfde bouwlijn te krijgen en de rooilijn recht te trekken. Uitbreiding van het bestaande volume zal bijgevolg door Ruimtelijke Ordening steeds negatief geadviseerd worden.
Sinds mevrouw Dekinder werd opgenomen in een verpleeghuis staat de ouderlijke woning leeg en zoekt de familie naar een oplossing hiervoor. Zij zijn met de eigenaar van de naastgelegen woning gaan praten en hebben besloten om gezamenlijk de stad te contacteren voor een overleg. Dit overleg vond plaats op 28 september 2020, op dat moment was de woning met nummer 315 nog verhuurd dmv een huurovereenkomst die nog onder de federale huurwet viel. Inmiddels zijn deze huurders vertrokken en staat de woning ook leeg.
Beide woningen werden als een geheel gebouw ergens tussen 1900 en 1918 en later uitgesplitst in twee woningen. De splitsing gebeurde op een manier waarbij een deel van elke woning een insnijding maakt over de perceelsgrenzen heen.
De woningen zijn aan grondige renovatie toe en deze toestand, samen met de inplanting van de woningen, de beperking qua uitbreidingsmogelijkheden en de hoge renovatiekosten, maakt dat een zuivere verkoop apart als woning niet interessant is.
Indien de percelen worden samengevoegd is de breedte voldoende om te kunnen verkavelen in twee loten, zodat er op elk lot een woning kan gebouwd worden (halve losbouw per perceel) na sloop van de bestaande bebouwing. Indien deze zaken gebeurd zijn blijven er twee mooie bouwgronden, die vlot verkoopbaar zullen zijn.
Aangezien AWV inmiddels gestart is met de verwervingen ifv de heraanleg van de N12, zullen ook deze drie percelen voor een stukje ingenomen worden. Hierdoor verminderen de te verkavelen oppervlaktes met enkele vierkante meters. Deze vermindering is geen beletsel voor de toekomstig te verkavelen gronden, aangezien deze enkel voorzien zijn in de toekomstige voortuinstrook.
In eerste instantie hebben we onderzocht of het mogelijk was om de gronden gezamenlijk te verkavelen. Uit raming van de kosten en opbrengsten lijkt dit een gezamenlijke opbrengst van 267 554 euro te kunnen genereren. Uiteraard dient er ook nog rekening mee gehouden te worden dat de stad is gebonden aan de wet overheidsopdrachten, waardoor verkavelen voor de stad tamelijk arbeidsintensief en tijdrovend is. De gebouwen moeten namelijk eerst gesloopt worden nadat al het planwerk werd uitbesteed en opgemaakt. Bovendien was op het moment dat de raming werd opgemaakt de woning nummer 315 nog verhuurd, waardoor een sloop niet mogelijk was.
Omdat de familie toch aandrong op een snelle oplossing, hebben we in tweede instantie onderzocht of een gezamenlijke verkoop van de percelen in de toestand waarin ze zich bevonden mogelijk was. Hiertoe werd een schattingsverslag opgemaakt door landmeter-expert Jan Koyen op 24 maart 2021, waarbij rekening werd gehouden met de minwaarde van de nog te slopen gebouwen en de bouwmogelijkheden. De waarde werd hierbij bepaald op 240 000 euro en de verdeelsleutel voor de opbrengst a rato van de eigen inbreng werd bepaald op:
circa 40% = 96 000 euro voor het eigendom van de echtgenoten Geerts-Sterkens, zijnde perceel 1165 S
circa 40% = 96 000 euro voor het eigendom van deelgenoten De Puysseleir, zijnde perceel 1165 R
circa 20% = 48 000 euro voor het eigendom van de Stad Turnhout, zijnde perceel 1163 F (aangezien dit perceel grotendeels uit landbouwgrond bestaat)
Aangezien een verkaveling niet mogelijk was door het feit dat de ene woning nog verhuurd was, werd besloten om een samenwerking aan te gaan om de percelen gezamenlijk als projectgrond te verkopen.
Hoewel de verhuurde woning recent is vrijgekomen, zijn we inmiddels zo ver in dit proces dat het niet meer wenselijk is om nu nog hiervan af te wijken en alsnog te verkavelen. De familie Dekinder- De Puysseleir is immers al heel lang (al sinds 2013) vragende partij om een oplossing te vinden voor de ouderlijke woning, die nu reeds geruime tijd leegstaat en dreigt opgenomen te worden in het leegstandsregister. Bovendien is de toestand van de woning sindsdien nog meer achteruit gegaan waardoor ze nu echt aan het verkommeren is. Ook het onderhoud van de tuin is voor hen een grote last geworden, waardoor een snellere oplossing zich opdringt.
Notaris Maes heeft de samenwerkingsovereenkomst opgemaakt en die werd door alle partijen ondertekend na principieel akkoord door het college. De verdere formaliteiten voor de openbare verkoop werden voorbereid en de verkoopsvoorwaarden zijn opgemaakt door notaris Maes.
Decreet lokaal bestuur van 22/12/2017, B.S. 15/02/2018, art. 2 en 41 ev, met betrekking tot de bevoegdheden van de gemeenteraad.
Deze beslissing werd genomen met eenparigheid van stemmen.
De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de verkoopsvoorwaarden, opgemaakt door notaris Maes, om de grond, gelegen rondom de percelen Steenweg op Oosthoven 315-317, kadastraal gekend als 'Kluysdriesen', sectie C, nummer 1163 F tesamen met de percelen aan Stwg. op Oosthoven 315-317 als projectgrond openbaar te koop aan te bieden.