Terug
Gepubliceerd op 21/03/2022

2022_MV_00007 - Vraag van raadslid van raadslid Peter Janssens: Jeugdbrigade brandweer

Gemeenteraad
ma 07/02/2022 - 19:30 digitaal via Zoom
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Peter Segers, Voorzitter; Paul Van Miert, burgemeester; Francis Stijnen, schepen; Jan Van Otten, schepen; Luc Op de Beeck, schepen; Astrid Wittebolle, schepen; Marc Boogers, schepen; Stijn Adriaensens, schepen; Kelly Verheyen, schepen; Eric Vos; Luc Debondt; Hannes Anaf; Annemie Der Kinderen; Reccino Van Lommel; Guy Van Litsenborg; Paul Moelans; Peter Roes; Bart Voordeckers; Wout Schafraet; Koen De Busser; Kevin Janssen; Savannah van Dongen; Achraf El Yakhloufi; Ludwig Nietvelt; Rudy Elst; Kurt Persegael; Jan van Steenbergen; Dieter De Quick; Peter Janssens; Jeff Dierckx; Mario Geys; Pauline Ceusters; Wilfried Sylverans; Cathy Devolder; Vicky Waterschoot; Dirk Vanhaute

Verontschuldigd

Filip Buijs, algemeen directeur

Secretaris

Dirk Vanhaute

Voorzitter

Peter Segers, Voorzitter
2022_MV_00007 - Vraag van raadslid van raadslid Peter Janssens: Jeugdbrigade brandweer 2022_MV_00007 - Vraag van raadslid van raadslid Peter Janssens: Jeugdbrigade brandweer

Motivering

Indiener(s)

Peter Janssens

Tijdstip van indienen

wo 02/02/2022 - 20:18

Toelichting

Het brandweerkorps vervult in onze gemeenschap een belangrijke rol. De hoogste functies in het korps moeten waargenomen worden door beroepsmensen om de professionalisering in de hand te werken. Daarnaast blijft het belangrijk, zoals gebleken is op de jongste commissievergadering, dat het blijvend aantrekken van vrijwilligers evenzeer belangrijk is. Een brandweerkorps functioneert pas optimaal als de getalsterkte verzekerd is. 

 

Het Vlaams Belang heeft daarnaast altijd gepleit voor de oprichting van een ‘jeugdbrigade’, naar het voorbeeld van aan aantal andere Vlaamse steden en gemeenten als bijvoorbeeld Gent, Eeklo, Torhout, Wetteren, Kortemark, Bree, Tielt, Sint-Truiden,… 

Zo leren jonge mensen reeds omgaan met probleemsituaties die de gemeenschap kunnen overkomen en leren ze zich er dienstbaar voor in te zetten.

Het is een initiatief dat overigens aangemoedigd wordt door de federale overheid. Het volstaat om op de federale webstek van de brandweer te kijken om te weten hoe het in zijn werk gaat. Bovendien wordt er zelfs nog een onderscheid gemaakt tussen ‘jeugdbrandweer’  en ‘brandweerkadet’.

 

Bij een jeugdkorps worden jongens en/of meisjes in de leeftijd variërend van 10 à 11 jaar tot 18 jaar op een speelse manier ingewerkt in het brandweergebeuren. Het zijn jonge mensen die op een of andere manier belangstelling tonen in de brandweer. Naast de technische opleiding wordt er ook aandacht besteed aan waarden, zoals met elkaar samenwerken, elkaar helpen en respect hebben voor anderen, van elkaar leren enz..., gericht op de toekomstige brandweertaak in dienst van de gemeenschap.

Het voordeel van zo’n jeugdbrandweergroep is dat men de jongelui gedurende een zestal jaren door en door kan leren kennen en daardoor beter kan oordelen of zij al dan niet geschikt zijn voor toetreding in het korps. Een doorstroming die probleemloos kan verlopen, omdat meerdere leden van het korps ‘hun’ jeugdbrandweergroep door en door kennen.

 

Om te voorkomen dat een concreet en uitgewerkt constructief voorstel meteen weer afgeschoten wordt omdat het vanuit de oppositie komt, willen wij vooreerst peilen naar de bereidheid van het stadsbestuur om over deze aangelegenheid in eerste orde gewoon ernstig te willen nadenken.

 

  1. Erkent het stadsbestuur - in navolging van tal van andere besturen - het nut van een dergelijk gemeenschapsvormend en gemeenschapsdienend initiatief?
  2. Wil het stadsbestuur met de leiding van het brandweerkorps in onze brandweerzone overleg plegen teneinde de haalbaarheid te onderzoeken?
  3. Wil het stadsbestuur alvast informatie inwinnen bij de gemeenten en korpsen in Vlaanderen die een jeugdbrigade hebben en deze meedelen op een commissie zodat wij ons daar een gedegen beeld van kunnen vormen en een aantal potentiële mogelijkheden kunnen afwegen?