Terug
Gepubliceerd op 21/03/2022

2022_GR_00011 - Subsidiereglement buurt en wijk 2022 - Goedkeuring - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 07/02/2022 - 19:30 digitaal via Zoom
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Peter Segers, Voorzitter; Paul Van Miert, burgemeester; Francis Stijnen, schepen; Jan Van Otten, schepen; Luc Op de Beeck, schepen; Astrid Wittebolle, schepen; Marc Boogers, schepen; Stijn Adriaensens, schepen; Kelly Verheyen, schepen; Eric Vos; Luc Debondt; Hannes Anaf; Annemie Der Kinderen; Reccino Van Lommel; Guy Van Litsenborg; Paul Moelans; Peter Roes; Bart Voordeckers; Wout Schafraet; Koen De Busser; Kevin Janssen; Savannah van Dongen; Achraf El Yakhloufi; Ludwig Nietvelt; Rudy Elst; Kurt Persegael; Jan van Steenbergen; Dieter De Quick; Peter Janssens; Jeff Dierckx; Mario Geys; Pauline Ceusters; Wilfried Sylverans; Cathy Devolder; Vicky Waterschoot; Dirk Vanhaute

Verontschuldigd

Filip Buijs, algemeen directeur

Secretaris

Dirk Vanhaute

Voorzitter

Peter Segers, Voorzitter
2022_GR_00011 - Subsidiereglement buurt en wijk 2022 - Goedkeuring - Goedkeuring 2022_GR_00011 - Subsidiereglement buurt en wijk 2022 - Goedkeuring - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Buurtverenigingen brengen mensen dichter bij elkaar door activiteiten te organiseren. Ze hebben ook een grote signaalfunctie en er is een wisselwerking met het stadsbestuur. Een financiële ondersteuning is in hun werking onontbeerlijk. Een solidaire verdeling op basis van de voorwaarden besproken en goedgekeurd op de buurtraad is het meeste aangewezen.

Juridische grond

  • Artikel 40, 41 en 177 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen
  • De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen, is van toepassing.

Adviezen

Financiƫn Gunstig advies

Besluit

De gemeenteraad stemde met 28 stemmen op 35 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Paul Moelans, de heer Peter Roes, de heer Bart Voordeckers, de heer Wout Schafraet, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder– raadsleden.

Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel, de heer Kevin Janssen, de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick, de heer Peter Janssens, de heer Mario Geys en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het subsidiereglement buurt en wijk voor 2022 goed. Het subsidiereglement is geldig van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022.

Er zijn twee soorten subsidies:

  • Werkingssubsidie: dagdagelijkse werking van een buurtvereniging (huur lokalen, aankoop/huur materialen, verzekering, tussenkomst activiteiten ... )
  • Drukwerksubsidie: drukwerk van een buurtvereniging (buurtkrantje, affiche, flyer ... )

Het totaalbedrag voor 2022 bedraagt 25 000 euro en wordt verdeeld als volgt:

Een werkingssubsidie: 16 000 euro

  • 300 euro vast per buurtwerk
  • Variabel bedrag op basis van aantal inwoners

Een drukwerksubsidie: 9 000 euro

  • Bedrag op basis van aantal brievenbussen

Elke buurtvereniging ontvangt van De Buurtmakerij een dossier met alle gegevens voor het komende werkjaar. Dit dossier bevat: de juiste bedragen van de werkingssubsidie en de drukwerksubsidie, overzicht met de voorwaarden voor de subsidie 2022 en voorwaarden inzake de drukwerksubsidie van buurten en een aanvraagformulier.

Artikel 2

Om aanspraak te maken op deze subsidie, moet een buurtvereniging voor de werkingssubsidie aan volgende voorwaarden voldoen:

  1. Een buurtwerk bestaat uit een team van buurtbewoners dat zich vrijwillig inzet om ontmoeting in de buurt te stimuleren, activiteiten te organiseren, de buurt te informeren. Een buurtwerk staat steeds open voor nieuwe mensen in het comité, nieuwe vrijwilligers en nieuwe ideeën.
  2. Het buurtwerk waakt erover dat iedereen van de buurt zich welkom voelt op activiteiten, ongeacht de financiële situatie, nationaliteit, geslacht, religie, overtuiging en dergelijke. Het buurtwerk zorgt ervoor dat activiteiten laagdrempelig zijn, ook op financieel vlak. Het buurtwerk streeft er naar om zoveel mogelijk activiteiten gratis te doen. Nieuwe gezichten zijn welkom op buurtactiviteiten, nieuwe deelnemers worden dan ook warm onthaald.
  3. Het buurtwerk organiseert minimum 2 activiteiten per jaar.
  4. De Buurtraad is een tweemaandelijkse (behalve in juli en augustus) samenkomst met alle erkende buurtverenigingen, de medewerker van de Buurtmakerij en de schepen. De Buurtraad is verplicht voor de erkende buurtverenigingen die subsidies krijgen. Het is nodig dat buurtwerken elkaar ontmoeten. Zo kunnen ze samen gezamenlijke problemen aanpakken, leren uit elkaars ervaringen, problemen situeren in een bredere context dan de eigen buurt of het eigen probleem. Jaarlijks is elk buurtwerk minimum drie maal aanwezig op de Buurtraad.
  5. Elke buurtvereniging brengt buurtbewoners op de hoogte van een evaluatie van het afgelopen werkjaar en een jaarplanning van het komende werkjaar. Dit mag via een algemene vergadering, maar kan ook via de buurtkrant.
  6. De buurtvereniging spant zich extra in voor buurtbewoners die minder kansen krijgen of het moeilijk hebben. De inspanningen die een buurtvereniging hiervoor levert, worden in een apart verslag bij de aanvraag gestoken.
  7. De buurtvereniging is betrokken bij de buurt en het beleid en gaat in op uitnodigingen voor informatie- en participatiemomenten die Stad Turnhout organiseert voor de buurt. De buurtvereniging wordt als bevoorrechte getuige steeds uitgenodigd.
  8. De buurtverenigingen geven op het aanvraagformulier op, hoe zij de subsidie willen aanwenden.

Artikel 3

Om aanspraak te maken op deze subsidie, moet een buurtvereniging voor de drukwerksubsidie aan
volgende voorwaarden voldoen:

  1. Een buurtkrantje is een middel om de betrokkenheid van mensen bij de buurtvereniging te vergroten. Bovendien kunnen ook nieuwe doelgroepen bereikt worden. Er worden minimum twee buurtkrantjes per jaar verdeeld. Er worden telkens twee exemplaren (op papier of digitaal) bezorgd aan De Buurtmakerij/Preventie, Stadskantoor, Campus Blairon 200, 2300 Turnhout.
  2. Een buurtkrantje is een publicatie met daarin ruimte voor buurtgebonden informatie zoals aankondigingen en verslagen van activiteiten, buurtnieuwtjes, projecten die een effect op de buurt hebben. Aankondigingen van buurtwinkels kunnen als ze een lokaal karakter hebben.

Artikel 4

Er is een extra premie om erkende buurtwerken te stimuleren om extra inspanningen te leveren om mensen en doelgroepen te bereiken die zij anders moeilijk bereiken. Het zijn de inspanningen die hierbij tellen en niet enkel het resultaat. De inspanningen worden in een gedetailleerd verslag bij de subsidieaanvraag gestoken.

De premie bedraagt 100 euro en geldt, net als de subsidies buurt en wijk, enkel voor erkende buurtverenigingen.