Terug
Gepubliceerd op 30/12/2021

2021_MV_00107 - Vraag van raadslid van raadslid Dieter De Quick: verbod op houden van dieren in de volkstuintjes

Gemeenteraad
ma 20/12/2021 - 19:31 digitaal via Zoom
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Peter Segers, Voorzitter; Paul Van Miert, burgemeester; Francis Stijnen, schepen; Jan Van Otten, schepen; Luc Op de Beeck, schepen; Astrid Wittebolle, schepen; Marc Boogers, schepen; Els Baeten, schepen; Kelly Verheyen, schepen; Eric Vos; Luc Debondt; Hannes Anaf; Annemie Der Kinderen; Reccino Van Lommel; Guy Van Litsenborg; Paul Moelans; Peter Roes; Eddy Grooten; Bart Voordeckers; Wout Schafraet; Koen De Busser; Kevin Janssen; Savannah van Dongen; Achraf El Yakhloufi; Stijn Adriaensens; Ludwig Nietvelt; Rudy Elst; Kurt Persegael; Jan van Steenbergen; Dieter De Quick; Peter Janssens; Jeff Dierckx; Mario Geys; Pauline Ceusters; Wilfried Sylverans; Filip Buijs, algemeen directeur

Secretaris

Filip Buijs, algemeen directeur

Voorzitter

Peter Segers, Voorzitter
2021_MV_00107 - Vraag van raadslid van raadslid Dieter De Quick: verbod op houden van dieren in de volkstuintjes 2021_MV_00107 - Vraag van raadslid van raadslid Dieter De Quick: verbod op houden van dieren in de volkstuintjes

Motivering

Indiener(s)

Dieter De Quick

Tijdstip van indienen

wo 15/12/2021 - 20:14

Toelichting

Stad Turnhout verbiedt het houden van dieren in de volkstuintjes waarvan zij eigenaar is.

Vanaf 24 januari zou dit verbod ingaan en de dierenhouders krijgen tijd om tegen dan hun dieren te herplaatsen.

We kunnen in de pers vernemen dat de aanleiding hiervoor zou zijn dat dit ongedierte zoals ratten en muizen zou aantrekken. Enkele tuinders zouden het ook niet te nauw nemen met het dierenwelzijn en de ophokplicht voor pluimvee.

Wie dieren houdt, moet daarvoor zijn verantwoordelijkheid nemen en de nodige zorgen voor zijn beesten voorzien. Uiteraard hoort de opvolging van de regelgeving rond dierenwelzijn hierbij.

En dat er een rattenprobleem is, kunnen we niet ontkennen. Als een van de tuinders vermeldt dat hij zelf al meer dan zestig ratten op één dag gevangen had, kan je niet anders als over een probleem spreken.

 

Een en ander is echter wel jaren lang getolereerd. Daar is op zich niets mis mee, maar in zo’n geval is het de taak van de toezichthoudende diensten om een en ander in goede banen te leiden of van meet af aan elke reglementsovertreding te sanctioneren. Dat laatste is klaarblijkelijk nooit gebeurd.

 

  1. Gelet op het jarenlange gedogen van dieren in de volkstuintjes en de problemen die zich nu voordoen, heeft het stadsbestuur dan niet nagelaten om een en ander goed op te volgen en bij te sturen waar het nodig was?
  2. Hebben de mensen die namens de stad toezien op de volkstuintjes nooit gesignaleerd dat er dieren werden gehouden?
  3. Vanaf wanneer zijn deze problemen bekend bij het stadsbestuur?
  4. Welke stappen heeft het stadsbestuur ondernomen om de handhaving van de regels rond dierenwelzijn te doen naleven?
  5. Is er overleg geweest met de tuinders, dierenhouders rond de problematiek van de ratten?
  6. Weke preventieve maatregelen zijn er genomen om de rattenplaag tegen te gaan en is er een bestrijdingsplan opgesteld, m.a.w. is de bron van deze plaag opgespoord?
  7. Welke stappen zijn er ondernomen om de ophokplicht te doen naleven?