Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Bart Voordeckers, Reccino Van Lommel en Paul Van Miert.
Vastgesteld dient dat de algemeen directeur een zeer belangrijke rol vervult op het lokale niveau. Zo staat deze in voor de algemene leiding van de diensten van de Stad en van het OCMW. Daarenboven staat deze aan het hoofd van al het personeel en is deze tevens bevoegd voor het dagelijkse personeelsbeheer. Tot slot vormt de algemeen directeur ook een belangrijke contactpersoon tussen het ambtelijke en het politieke niveau.
Gelet op de gewichtigheid van de functie die de algemeen directeur vervult, werd in artikel 162 van het Decreet Lokaal Bestuur bepaald dat er in elke gemeente één algemeen directeur en één financieel directeur aanwezig moet zijn, die zowel de gemeente als het OCMW bedienen en waarbij beide ambten worden uitgeoefend door personeelsleden van de gemeente.
Ingevolge de vrijwillige ontslagname van de heer Filip Buijs als algemeen directeur van de stad en het OCMW Turnhout, dewelke werd aanvaard door de gemeenteraad, met datum van uitdiensttreding op 31 mei 2022, beschikt Stad Turnhout niet langer over een algemeen directeur.
Overwegende dat artikel 167 Decreet Lokaal Bestuur bepaalt dat de gemeenteraad de algemeen directeur aanstelt binnen zes maanden nadat het ambt vacant is geworden (met éénmalige mogelijkheid tot verlenging met maximaal zes maanden), waarbij het aan de gemeenteraad - als aanstellende overheid - in eerste instantie toekomt om de betrekking van algemeen directeur vacant te verklaren.
Overwegende dat artikel 8 lokale rechtspositieregeling Stad Turnhout bepaalt dat (i) de aanstellende overheid bij de vacantverklaring bepaalt volgens welke procedure(s) de betrekking ingevuld wordt, en ingeval er wordt gekozen voor een aanwervingsprocedure (ii) gelijktijdig een bevorderingsprocedure dient opgestart te worden indien de vacante betrekking kan worden ingevuld via bevordering.
Overwegende dat artikel 18, §4 lokale rechtspositieregeling Stad Turnhout bepaalt dat bij gelijktijdige toepassing van de aanwervings- en bevorderingsprocedure, de externe en de interne kandidaten onderworpen worden aan dezelfde selectieproeven, waarbij eventuele schriftelijke kennisproeven met zelfde inhoud op hetzelfde tijdstip worden afgenomen.
Overwegende dat artikel 8 lokale rechtspositieregeling Stad Turnhout bepaalt dat er bij keuze voor een bevorderingsprocedure, door de aanstellende overheid bij de vacantverklaring kan besloten worden om ook de personeelsleden van de andere lokale overheden in het werkingsgebied Turnhout (zijnde het AGB, OCMW en Zorggroep Orion) uit te nodigen om zich kandidaat te stellen. In dat geval wordt de beslissing aan die lokale overheden overgemaakt met verzoek om de vacature intern bekend te maken.
Overwegende dat artikelen 78 en 87 lokale rechtspositieregeling Stad Turnhout bepalen dat de procedures van interne en externe personeelsmobiliteit niet van toepassing zijn op de functies van algemeen directeur en financieel directeur.
Overwegende dat de gemeenteraad het derhalve wenselijk acht over te gaan tot de vacantverklaring van 1 voltijdse betrekking in contractueel dienstverband van algemeen directeur (m/v/x), te begeven bij wijze van aanwerving én bevordering, zonder aanleg van een wervings- of bevorderingsreserve.
Overwegende dat bij een aanwervingsprocedure tegelijk personen extern aan het gemeente- en OCMW bestuur en personeelsleden van het gemeente- en OCMW bestuur worden uitgenodigd om zich kandidaat te stellen voor de vacante betrekking waardoor een maximale kans wordt gegeven om de kwaliteit van de openbare dienstverlening op het hoogste ambtelijke niveau te garanderen.
Overwegende dat het noodzakelijk is de uiterste datum voor het indienen van de kandidaturen vast te stellen, alsook de lijst van de publicatiekanalen waarin de vacature wordt bekendgemaakt.
Overwegende dat het wenselijk is om de selectie geheel of gedeeltelijk uit te besteden aan een extern selectiebureau via Poolstok (voorheen Jobpunt Vlaanderen);
Overwegende dat het noodzakelijk is om de selectiecriteria vast te stellen, de selectietechnieken en puntenverdeling te bepalen en het verloop van de selectie te bepalen;
Gelet op het Decreet Lokaal Bestuur, in het bijzonder artikelen 41, tweede lid, 6° en 167;
Gelet op het Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007 houdende de minimale voorwaarden voor de personeelsformatie, de rechtspositieregeling en het mandaatstelsel van het gemeentepersoneel en het provinciepersoneel en houdende enkele bepalingen betreffende de rechtspositie van de secretaris en de ontvanger van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn, in het bijzonder de artikelen 8 e.v.;
Gelet op de lokale rechtspositieregeling Stad Turnhout;
Gelet op de functiebeschrijving voor de betrekking van algemeen directeur, zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 26 maart 2018.
De gemeenteraad is de bevoegdheid toegewezen de algemeen directeur, de adjunct-algemeen directeur, de financieel directeur en de ombudsman aan te stellen en te ontslaan. Als aanstellende overheid komt het eveneens aan de gemeenteraad toe om de betrekking van algemeen directeur vacant te verklaren.
Het betreft een exclusieve bevoegdheid van de gemeenteraad (art. 41, tweede lid,6° Decreet Lokaal Bestuur jo. art. 8, §2 Besluit van de Vlaamse regering van 7 december 2007).
De gemeenteraad stemde met 30 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; , de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Reccino Van Lommel, de heer Paul Moelans, de heer Bart Voordeckers, de heer Wout Schafraet, de heer Koen De Busser, de heer Kevin Janssen, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Kurt Persegael, de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick, de heer Peter Janssens, de heer Jeff Dierckx, de heer Mario Geys, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans, mevrouw Cathy Devolder en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
Er waren 4 onthoudingen nl. van de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Guy Van Litsenborg en de heer Rudy Elst - raadsleden
De gemeenteraad verklaart de voltijdse, contractuele betrekking van algemeen directeur vacant.
De gemeenteraad beslist om de vacante betrekking van algemeen directeur in te vullen door middel van aanwerving en bevordering, zonder aanleg van een wervings- en/of bevorderingsreserve.
Gelet deze combinatie van een aanwervings- met een bevorderingsprocedure wordt besloten om de personeelsleden van de andere lokale overheden in het werkingsgebied Turnhout (zijnde het AGB, OCMW en Zorggroep Orion) niet expliciet uit te nodigen in de zin van artikel 8 lokale rechtspositieregeling Stad Turnhout.
De vacature wordt bekendgemaakt op uiterlijk 1 juli 2022.
De externe bekendmaking geschiedt door aankondiging via de eigen website van Stad en OCMW Turnhout, de VDAB-website, alsook meerdere gespecialiseerde kanalen.
De interne bekendmaking verloopt via Intranet en een e-mail aan de diensthoofden, met verzoek de vacature aan hun medewerkers door te geven en/of op de dienst uit te hangen.
De uiterste datum voor de indiening van de kandidaturen is zondag 18 september 2022.
De bepalingen van lokale rechtspositieregeling Stad Turnhout met betrekking tot de algemene toelatingsvoorwaarden, de algemene aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden, én de specifieke aanwervings- en bevorderingsvoorwaarden voor de betrekking van algemeen directeur, zijn integraal van toepassing.
De selectieprocedure voor de functie van algemeen directeur wordt geheel uitbesteed aan een extern selectiebureau en resulteert in een bindende rangschikking van de geschikt bevonden kandidaten in volgorde van de behaalde punten of scores.
Het selectiebureau voert de selectie uit op basis van de in artikelen 7 en 8 van dit besluit vastgestelde selectiecriteria en -technieken, dewelke zijn afgestemd op de functiebeschrijving.
De nominatieve samenstelling van de selectiecommissie wordt bepaald door het college van burgemeester en schepenen.
Volgende selectiecriteria conform de functiebeschrijving van de algemeen directeur zijn van toepassing:
1. Professionele kennis en kunde van:
2. Basiskennis en -kunde van:
Het selectieprogramma bestaat uit volgende selectietechnieken:
Om als geslaagd te worden beschouwd, moeten de kandidaten voor de eerste twee selectietechnieken afzonderlijk ten minste vijftig procent van de punten behalen en ten minste zestig procent op het geheel van het examen. Voor het assessment moeten de kandidaten minstens “geschikt” bevonden worden.
De schriftelijke proef bevat één of meerdere van de volgende onderdelen:
De mondelinge proef beoogt de evaluatie van de overeenstemming van het profiel van de kandidaat met de specifieke vereisten van de functie, evenals van zijn motivatie, van zijn persoonlijkheid, eventuele werkervaring, vakkennis en van zijn interesse voor het werkterrein. De geselecteerde competenties worden grondig bevraagd.
Tijdens het assessment worden een aantal competenties getoetst die gelinkt zijn aan de functiebeschrijving of selectiecriteria. Dit gedeelte bevat in elk geval een test die de managements- en leiderschapscapaciteiten van de kandidaten toetst.
Het assessment wordt afgenomen door een selectiebureau.
De selectieprocedure verloopt als volgt:
Indien er kandidaten zijn die zich beroepen op de waarborgregeling van artikel 589, §3 van het Decreet Lokaal Bestuur, dan wordt de best gerangschikte kandidaat uit voormelde selectieprocedure samen met de kandidaten die zich beroepen op de waarborgregeling, onderworpen aan een vergelijkende proef.
Deze vergelijkende proef wordt afgenomen door een extern bureau en door andere assessoren dan degene die de schriftelijke, de mondelinge en de assessment proef, zoals beschreven in artikel 8 van dit besluit, hebben afgenomen.
Deze vergelijkende proef is niet eliminerend en louter ondersteunend bedoeld voor de aanstellende overheid in het kader van de uiteindelijke vergelijking van titels en verdiensten.
De gemeenteraad zal - bij aanwezigheid van kandidaten die onder de waarborgregeling vallen - uiteindelijk tot een aanstelling moeten komen op basis van een systematische vergelijking van de titels en verdiensten tussen de best gerangschikte kandidaat uit voormelde selectieprocedure, zoals beschreven in artikelen 7 en 8 van dit besluit, en alle kandidaten die onder de waarborgregeling ressorteren.
In voorkomend geval wordt er bij deze vergelijking van titels en verdiensten rekening gehouden met de volgende beoordelingscriteria:
De gemeenteraad stemde met 27 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Paul Moelans, de heer Bart Voordeckers, de heer Wout Schafraet, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Peter Janssens, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder en – raadsleden.
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Peter Janssens, de heer Mario Geys, de heer Kevin Janssen, de heer Reccino Van Lommel , de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
Deze beslissing werd genomen met eenparigheid van stemmen.
De gemeenteraad stemde met 26 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Paul Moelans, de heer Bart Voordeckers, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans, mevrouw Cathy Devolder en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
Er waren 8 onthoudingen nl. van de heer Wout Schafraet, de heer Peter Janssens, de heer Mario Geys, de heer Kevin Janssen, de heer Reccino Van Lommel , de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Paul Moelans, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder – raadsleden.
Er waren 9 onthoudingen nl. van de heer Wout Schafraet, de heer Bart Voordeckers, de heer Reccino Van Lommel, de heer Kevin Janssen, de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick, de heer Peter Janssens, de heer Mario Geys en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
De gemeenteraad stemde met 21 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Paul Moelans, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder – raadsleden.
Er waren 4 onthoudingen nl. van de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Guy Van Litsenborg en de heer Rudy Elst - raadsleden"
Er waren 9 neen stemmen nl. van de heer Wout Schafraet, de heer Bart Voordeckers, de heer Mario Geys, de heer Kevin Janssen, mevrouw Vicky Waterschoot, de heer Reccino Van Lommel, de heer Peter Janssens, de heer Jan Van Steenberge en de heer Dieter De Quick.
De gemeenteraad stemde met 21 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Paul Moelans, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder – raadsleden.
Er waren 4 onthoudingen nl. van de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Guy Van Litsenborg en de heer Rudy Elst - raadsleden"
Er waren 9 neen stemmen nl. van de heer Wout Schafraet, de heer Bart Voordeckers, de heer Mario Geys, de heer Kevin Janssen, mevrouw Vicky Waterschoot, de heer Reccino Van Lommel, de heer Peter Janssens, de heer Jan Van Steenberge en de heer Dieter De Quick.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Paul Moelans, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder – raadsleden.
Er waren 9 neen stemmen nl. van de heer Wout Schafraet, de heer Bart Voordeckers, de heer Mario Geys, de heer Kevin Janssen, mevrouw Vicky Waterschoot, de heer Reccino Van Lommel, de heer Peter Janssens, de heer Jan Van Steenberge en de heer Dieter De Quick – raadsleden.
De gemeenteraad stemde met 25 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Paul Moelans, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder – raadsleden.
Er waren 9 neen stemmen nl. van de heer Wout Schafraet, de heer Bart Voordeckers, de heer Mario Geys, de heer Kevin Janssen, mevrouw Vicky Waterschoot, de heer Reccino Van Lommel, de heer Peter Janssens, de heer Jan Van Steenberge en de heer Dieter De Quick – raadsleden.
De kerkraad Pinksterkerk diende de jaarrekening 2021 in.
Deze jaarrekening is tevens de eindrekening van Dirk Vermeiren die zijn mandaat van penningmeester beëindigd.
Syntheserapport van de jaarrekening:
Overzicht ontvangsten – uitgaven – toelage ( bedragen in euro):
Exploitatiesaldo 2020 |
9 706,03 |
|
Investeringssaldo 2020 |
0 |
Exploitatie ontvangsten 2021 |
3 523,02 |
|
Investeringsontvangsten 2021 |
0 |
Exploitatie uitgaven 2021 |
-35 808,13 |
|
Investeringsuitgaven 2021 |
0 |
Effectieve toelage 2021 |
28 342,00 |
|
Effectieve toelage 2021 |
0 |
Exploitatieresultaat 2021 |
5 762,92 |
|
Investeringsresultaat 2021 |
0 |
|
|
|
|
|
Batig resultaat 2021 |
+ 5 762,92 = kassaldo op 31/12/2021 | |||
|
|
|
|
|
Voorziene exploitatietoelage: |
28 342,00 |
|
Voorziene investeringstoelage: |
0 |
De gemeenteraad verleent gunstig advies aan de jaarrekening 2021 van de kerkraad Pinksterkerk.
De financiële tegemoetkoming in 2020 en 2021 voor de (zomer)kampen werd positief onthaald bij de verenigingen. De diensten Jeugd en Sport wensen dan ook deze financiële tegemoetkoming verder te zetten in 2022.
Deze financiële ondersteuning houdt in:
Deze financiële ondersteuning is nodig om zomerkampen bij jeugd- en sportverenigingen financieel draagbaar te maken. Zo hebben deze verenigingen het afgelopen jaar geen, minder of aangepaste activiteiten of evenementen kunnen organiseren om de nodige financiën te verzamelen om deze kampen te bekostigen waardoor deze financiële ondersteuning zeer wenselijk is.
Wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en de aanwending van sommige toelagen.
Artikel 40, 41 en 177 van het Decreet over het Lokaal Bestuur van 22 december 2017 en latere wijzigingen.
looptijd van het reglement
Het reglement start op 1 juli 2022 en eindigt op 31 december 2022.
erkennings- en subsidievoorwaarden
Om in aanmerking te komen voor deze subsidie moeten alle volgende voorwaarden vervuld zijn:
bedrag van de subsidie
De subsidie is geldig voor deelnemers met een leeftijd t.e.m. 18 jaar die gedomicilieerd zijn in Turnhout en voor deelnemers met een leeftijd t.e.m. 18 jaar die verblijven in een instelling van bijzondere jeugdzorg op Turnhouts grondgebied. Voor personen met een handicap is de leeftijdsgrens niet van toepassing.
De subsidie bedraagt 3 euro per Turnhoutse deelnemer aan een dagactiviteit van een volledige dag.
aanvraagprocedure
Stad Turnhout zal steeds ten laatste op het einde van de zomervakantie het daarvoor bestemde formulier op de website www.turnhout.be ter beschikking stellen. De verenigingen hebben dan 1 maand de tijd om hun aanvraag tot subsidie in te dienen.
Tabel ter verduidelijking van de aanvraagprocedure
Naam schoolvakantie | Data schoolvakantie | Formulieren ten laatste beschikbaar op | Laatste indiendatum |
Zomervakantie | Vrijdag 1/7/2022 tem woensdag 31/8/2022 | Woensdag 31/8/2022 | Vrijdag 30/9/2022 |
uitbetaling
Stad Turnhout engageert zich om zo snel mogelijk over te gaan tot uitbetaling na ontvangst van het aanvraagformulier. De uitbetaling gebeurt na goedkeuring door het college van burgemeester en schepenen.
cumulatieverbod
Kampactiviteiten die worden georganiseerd in opdracht van en uitsluitend met financiële middelen van Stad Turnhout komen niet in aanmerking voor deze subsidie.
controle op de aanwending
Iedere begunstigde van een subsidie moet deze gebruiken voor het doel waarvoor zij is toegekend.
Het gemeentebestuur, of een afgevaardigde, hebben steeds toegang tot alle informatie betreffende de subsidie en het recht om ter plaatse na te gaan of de verleende subsidie werd aangewend voor het doel waarvoor ze werd toegekend.
De wet van 14 november 1983 betreffende de controle op de toekenning en aanwending van sommige toelagen is van toepassing.
De statuten schrijven voor dat de algemene vergadering bevoegd is voor de goedkeuring van de rekeningen (art. 10).
Het boekjaar loopt van 1 januari tot 31 december. De rekening wordt ten laatste 6 maanden na de afsluiting van het boekjaar ter goedkeuring voorgelegd aan de algemene vergadering.(art.26)
De agenda van de algemene vergadering van 28 juni 2022 bestaat uit:
De gemeenteraad gaat over tot inname van standpunten over de dagorde van de algemene vergadering van vzw kinderopvang Turnhout. De eerstvolgende algemene vergadering vindt plaats op 28 juni 2022 om 19 uur in de lokalen van de kinderopvang, Druivenstraat 19 in Turnhout.
de agenda is als volgt:
De gemeenteraad gaat akkoord met het ontslag en aanstelling van de bestuursleden van de vzw Kinderopvang Turnhout.
De gemeenteraad gaat over tot goedkeuring van de aangepaste statuten van vzw Kinderopvang Turnhout.
De gemeenteraad gaat over tot goedkeuring van het inhoudelijke werkingsverslag van 2021.
De gemeenteraad gaat over tot de goedkeuring van de jaarrekening 2021 en de verwerking van het resultaat van de vzw Kinderopvang Turnhout.
De gemeenteraad gaat akkoord met het verlenen van de kwijting aan de commissaris en de bestuurders van hun verantwoordelijkheid ter zake.
Er zijn 12 bedrijven die deelnemen en vier ontwerpers aangesteld. Om te zorgen dat alle partners op een correcte manier omspringen met het auteursrecht is er een overeenkomst opgemaakt. Deze is nagelezen door de juridische dienst van IOK. (zie bijlage)
Deelnemende bedrijven:
Deelname aan de Made in Turnhout expo is gratis voor het bedrijf.
Aangestelde ontwerpers:
De ontwerper krijgt een vaste vergoeding per afgewerkt ontwerp. Dit bedraagt 750 euro (inclusief BTW) per afgewerkt ontwerp.
Stad Turnhout mag het ontwerp ook gebruiken voor lichtprojecties.
De gemeenteraad gaat akkoord met de ontwerpovereenkomst die zal gebruikt worden in functie van de expo 'Made In Turnhout'.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel, Wout Schafraet, Bart Voordeckers, Eric Vos en Astrid Wittebolle.
De klimaatambities die we in het Turnhoutse klimaatplan aanhouden zijn:
Het klimaatplan van Turnhout is opgebouwd uit 3 inhoudelijke delen:
Het klimaatplan omvat ook twee belangrijke bijlagen:
Het draagvlak rond dit klimaatplan staat of valt met de mate waarin onze inwoners, bedrijven, bezoekers, stadsmedewerkers enz. zich herkennen en aansluiting voelen met de thema’s van dit plan. Voor de planstructuur wordt daarom een structuur gehanteerd die is uitgewerkt rond zes grote levensdomeinen die invulling geven en betrekking hebben op de Turnhoutse strijd tegen klimaatverandering.
In elk van deze levensdomeinen werden programma’s uitgewerkt die elk op hun manier een stukje verhaal in het grote geheel brengen. Ieder programma is opgebouwd uit werven die nodig zijn om de ambities van een programma mee te realiseren. Acties worden opgehangen op het niveau van de programma’s. De werven vertellen de achterliggende verhalen, maar de acties horen vaak onder meerdere werven.
Hieronder volgt een kort overzicht van de inhoud van de levensdomeinen:
De gemeenteraad stemde met 27 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Paul Moelans, de heer Bart Voordeckers, de heer Wout Schafraet, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Peter Janssens, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder en – raadsleden.
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Peter Janssens, de heer Mario Geys, de heer Kevin Janssen, de heer Reccino Van Lommel , de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
De gemeenteraad keurt het klimaatplan ‘Turnhout klimaatneutraal en -robuust in 2050’ met bijhorende programma's, werven en acties goed.
De gemeenteraad keurt goed dat het klimaatplan wordt ingediend voor het Convenant of Mayors.
In de atlas van de waterlopen van 1877 werd de Slagmolenloop opgenomen. Deze werd hierin als waterloop opgenomen ongeveer vanaf de gemeentegrens met Oud-Turnhout en vormt ook de gemeentegrens tot op het punt waar de Slagmolenloop naast de Slagmolenstraat loopt. Het historische tracé van de Slagmolenloop loopt vanaf huisnummer 158 tussen de weilanden. In de Slagmolenstraat komt bij hevige neerslag de straat en het fietspad op deze locatie onder water te staan. De verbinding met de oude waterloop is hier verbroken.
De gracht maakt dus deel uit van een watersysteem en heeft een belangrijke functie in de waterveiligheid, het in stand komen en in stand houden van een goed watersysteem.
Vanuit de stad wordt er bij de heraanleg van de Slagmolenstraat voorgesteld om de verbinding te herstellen, ter hoogte van huisnummer 154 en de gracht zo in te richten dat deze haar waterbufferende en waterafvoerende taak zo goed mogelijk kan uitvoeren binnen het totale watersysteem.
Het beheer en onderhoud van private grachten moet gebeuren door de aangelanden. Aangezien deze gracht niet enkel dient om het teveel aan water op de aanpalende percelen af te voeren, is het wenselijk om de last van het onderhoud van deze gracht niet op de aangelanden af te wentelen. Evenmin is het wenselijk om de verantwoordelijkheid voor het verzekeren van de goede toestand van de gracht bij hen te leggen.
De voormalige Slagmolenloop zal als niet- en oud geklasseerde waterloop nu worden aangeduid als een publieke gracht op het trace waar de gracht zich nu bevindt vanaf achterzijde huisnummer 154 tot aan de Pikloop.
De Stad Turnhout zal het beheer van deze gracht overnemen.
Voor de definities wordt verwezen naar bestaande definities in de wet op de onbevaarbare waterlopen en in de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Het recht van doorgang en het recht van deponie langs publieke grachten zijn wettelijke (en dus geen consensuele) erfdienstbaarheden van openbaar nut en moeten bijgevolg niet in een overeenkomst worden vastgelegd.
De gemeente, polder of watering kan ten behoeve van het beheer van de publieke grachten een erfdienstbaarheid opleggen met betrekking tot het recht van doorgang dat kan worden voorzien voor personeelsleden van het bestuur en de aangestelden met het nodige materieel die met de uitvoering van werken zijn belast en de deponie van ruimingproducten en maaisel uit de gracht. Er kan maximum een erfdienstbaarheidszone van vijf meter landinwaarts van de rand van de gracht bepaald worden. Andere erfdienstbaarheden of gebruiksbeperkingen kunnen niet opgelegd worden. Deze erfdienstbaarheden kunnen niet gezien worden als gebruiksbeperkingen die aanleiding kunnen geven tot financiële compensatie vanwege de overheid.
De gemeenteraad ging in zitting van 7 maart 2022 akkoord met de vaststelling van de Slagmolenloop als publieke gracht.
Op 18 maart 2022 werd dit gemeenteraadsbesluit van 7 maart 2022 bekendgemaakt volgens de bepalingen van artikel 23ter, §3, van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen. In het kader van deze aanvraag werd een openbaar onderzoek georganiseerd.
Het dossier heeft vanaf 28 maart 2022 tot 26 april 2022 ter inzage gelegen van het publiek.
Er werden geen bezwaren ingediend, noch schriftelijke vragen of bedenkingen bezorgd.
Volgende vragen/bedenkingen werden mondeling geformuleerd:
Naar aanleiding van deze vragen werden volgende antwoorden geformuleerd:
Het proces-verbaal van sluiting van het openbaar onderzoek werd opgesteld waarin bovenstaande punten werden opgenomen.
Naar aanleiding van de gelopen procedure wordt aan de gemeenteraad gevraagd om de aanduiding van de Slagmolenloop als publieke gracht te bekrachtigen.
Het gemeentedecreet van 15 juli 2005, inzonderheid artikel 2;
De wet van 26 mei 1989 tot bekrachtiging van KB 24.06.1988 tot codificatie van de gemeentewet onder het opschrift 'Nieuwe gemeentewet'; artikel 135, §2
De bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming der instellingen, artikel 20
De wet van 28.12.1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen, artikel 23ter;
Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van diverse bepalingen uit de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, wat betreft het toezicht op de naleving van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen;
het decreet van 18 juli 2003 houdende het integraal waterbeleid, gecoördineerd op 15 juni 2018, inzonderheid artikel 1.1.3, § 2, 17°
Definities:
Publieke gracht: zie artikel 1 van de wet van 28.12.1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen
Overname van het beheer van een gracht: zie artikel 23ter §1 de wet van 28.12.1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen
Constructie: constructie zoals gedefinieerd in artikel 4.1.1, 3°, van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening.
Nieuwe constructie/beplanting: elke constructie/beplanting die geplaatst werd nadat het beheer van de gracht door de gemeente en de erfdienstbaarheid ten behoeve van dit beheer ingaat, zoals bepaald in het raadsbesluit of zoals bepaald door vroegere statuten van de gracht.
De gemeenteraad duidt de gracht aangeduid op het plan in bijlage 1 aan als publieke grachten.
De Stad Turnhout neemt het beheer van deze publieke gracht over. Ten behoeve van het beheer van deze publieke grachten geldt een erfdienstbaarheid met betrekking tot het recht van doorgang voor personeelsleden van het bestuur en de aangestelden met het nodige materieel die met de uitvoering van werken zijn belast en de deponie van ruimingsproducten en maaisel uit de gracht.
Op het plan in bijlage 1 staat voor elke publieke gracht de aslijn van de publieke gracht en de breedte van de erfdienstbaarheidszone langs één of beide kanten van de gracht. De aangeduide breedte geldt vanaf de rand van de gracht. Voor publieke grachten kan deze op elke kant maximaal 5 meter bedragen landinwaarts vanaf de rand van de gracht.
De motiveringsnota in bijlage 2 geeft aan waarom de overname van het beheer nuttig is voor het watersysteem en/of waarom een bepaalde erfdienstbaarheidszone aangewezen is en wat de erfdienstbaarheid inhoudt.
Het plan met de publieke gracht en de erfdienstbaarheidszones en de motiveringsnota ligt ter inzage bij de dienst Wegen en Riolen van de stad Turnhout. Tijdens de aanplakking van de bekendmaking van deze beslissing zal het grondplan en de motiveringsnota ook raadpleegbaar zijn op de website van de stad Turnhout bij de lopende openbare onderzoeken. De ligging van de publieke gracht en de erfdienstbaarheidszones zullen worden opgenomen in de digitale atlas voor de waterlopen die raadpleegbaar is via het internetadres https://www.integraalwaterbeleid.be
De erfdienstbaarheid met betrekking tot het recht van doorgang ten behoeve van het beheer van de publieke grachten en het recht op deponie houdt in dat personeelsleden van het bestuur en de aangestelden van dat bestuur die met de uitvoering van werken zijn belast, met machines afgestemd op de breedte van de erfdienstbaarheidszone moet kunnen passeren om de gracht te beheren (slib ruimen, rijten, kruid ruimen, herstellingen uitvoeren, de oever verstevigen, ...). De beheerder heeft ook het recht om binnen de erfdienstbaarheidszone ruimingsproducten en maaisel uit de gracht te deponeren voor zover deze voldoen aan de geldende normen.
Hiervoor moet de erfdienstbaarheidszone vrij zijn van om het eender welke nieuwe constructie en nieuwe beplanting die deze doorgang/deponie onmogelijk maakt.
Het beheer door de stad en de erfdienstbaarheid ten behoeve van dit beheer gaan in vanaf 1 oktober 2022.
Deze beslissing wordt bekendgemaakt conform de bepalingen in het Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van diverse bepalingen uit de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, wat betreft het toezicht op de naleving van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen.
Elke belanghebbende kan beroep instellen bij de provincie in kwestie tegen de beslissingen vermeld in art. 9 van het “Besluit van de Vlaamse Regering tot uitvoering van diverse bepalingen uit de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen en tot wijziging van het besluit van de Vlaamse Regering van 12 december 2008 tot uitvoering van titel XVI van het decreet van 5 april 1995 houdende algemene bepalingen inzake milieubeleid, wat betreft het toezicht op de naleving van de wet van 28 december 1967 betreffende de onbevaarbare waterlopen”. De procedures hiervoor zijn beschreven in datzelfde artikel 9.
Het schoolreglement werd aangepast in functie van het nieuwe schooljaar 2022-2023 omwille van gewijzigde regelgeving en omwille van de dagelijkse schoolpraktijk.
Wijzigingen o.a.:
Het schoolreglement vindt u als bijlage: rode tekst verdwijnt. Groene tekst: gewijzigde versie.
Het schoolreglement, de kostenraming, de schoolkalender en de bijlagen werden besproken op de vergadering van de schoolraad.
De gemeenteraad stemde met 27 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Paul Moelans, de heer Bart Voordeckers, de heer Wout Schafraet, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Peter Janssens, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder en – raadsleden.
Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Peter Janssens, de heer Mario Geys, de heer Kevin Janssen, de heer Reccino Van Lommel , de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.
De gemeenteraad keurt het schoolreglement 2022-2023 voor Campos Turnhout goed.
Het schoolreglement wordt door de directie bij elke inschrijving (= opname in het leerlingenbestand) en bij de start van het nieuwe schooljaar aan elke leerling (leerling/wettelijk vertegenwoordiger(s)) voor akkoord ter ondertekening voorgelegd.
De capaciteit is het totaal aantal leerlingen dat een schoolbestuur per niveau ziet als maximaal aantal leerlingen.
Voor de start van de inschrijvingen moeten scholen in het LOP-gebied hun capaciteit bepalen voor het eerste leerjaar A en B van de eerste graad van het voltijds secundair onderwijs.
Het schoolbestuur bepaalt autonoom de capaciteit en kan hierbij rekening houden met zowel materiële omstandigheden als pedagogisch-didactische overwegingen.
Het schoolbestuur kan een leerling slechts weigeren op basis van capaciteit als de betreffende capaciteit voor de start van de inschrijvingen is vastgelegd.
Het schoolbestuur kan de capaciteit(en) na de start van de inschrijvingen verhogen mits goedkeuring door het LOP.
Het voorstel van Campos Turnhout voor het schooljaar 2022-2023 is:
Bijkomend: de capaciteit voor het 2de leerjaar en hoger kan flexibel worden bepaald. Wanneer de school een maximumaantal leerlingen heeft ingeschreven, kan de school het structuuronderdeel 'volzet verklaren'. Er volgt steeds een melding aan het LOP.
Decreet 28.06.2002 betreffende gelijke onderwijskansen-I (GOK-decreet), van 28.02.2002 en latere wijzigingen.
Besluit van de Vlaamse regering houdende de codificatie betreffende het secundair onderwijs, 17.12.2010 en latere wijzigingen.
Ministeriële omzendbrief SO/2005/07, gelijke onderwijskansenbeleid voor het secundair onderwijs.
Ministeriële omzendbrief SO/2012/01, inschrijvingsrecht en aanmeldingsprocedures in het secundair onderwijs, laatste wijziging 16 november 2021.
De gemeenteraad keurt de maximumcapaciteit voor het eerste leerjaar A én B van Campos goed voor het schooljaar 2022-2023:
De capaciteit in het eerste leerjaar B wordt alzo verhoogd met 14 leerlingen tov vorig schooljaar (van 14 leerlingen naar 28 leerlingen).
De stad wenst bewoners die in een schoolstraat wonen of eigenaars/gebruikers die een private parkeerplaats/parking hebben in een schoolstraat ook tijdens de periode dat de straat is afgesloten toegang te geven.
Hiervoor dienen, zoals bepaald in de wegcode, vergunningen uitgereikt te worden.
Volgende personen kunnen een vergunning aanvragen:
Een vergunning wordt uitgereikt op nummerplaat en is slechts geldig voor één nummerplaat. Bewoners of gebruikers van een private parkeerplaats die over meerdere voertuigen beschikken dienen dus voor elk voertuig een vergunning aan te vragen.
Op de vergunning voor het inrijden van een schoolstraat is geen retributie van toepassing.
Bij het aanvragen van een vergunning dienen het online aanvraagformulier (toegevoegd als bijlage) en bijhorende gevraagde documenten voorgelegd te worden.
De aanvraag dient te gebeuren bij de dienst mobiliteit.
De vergunning is enkel geldig om de schoolstraat waarvoor ze is uitgereikt in te rijden en het voertuig in (dit gedeelte van) de straat te parkeren, hetzij op de openbare weg, hetzij op een private parkeerplaats. De vergunning mag in geen geval gebruikt worden om tijdens de uren waarin de schoolstraat van toepassing is de schoolstraat te gebruiken als doorgaande route. Bij vaststelling van misbruik geldt dezelfde sanctie als voor mensen die zonder vergunning de schoolstraat inrijden.
De vergunning is geldig voor een periode van vijf jaar. De verlenging van een vergunning dient ten laatste drie maanden voor het verstrijken van de vervaldatum aangevraagd te worden.
De Kapelweg werd eerder al opgenomen in de zone 30.
Zoals beschreven in ons stadsregionaal mobiliteitsplan werken we aan een veilig en comfortabel fietsroutenetwerk. Ook de Kapelweg is een belangrijke fietsverbinding naar de school, de parochiezaal en ook algemeen voor het fietsverkeer langs de wijk Zevendonk. Door ze in te richten als fietsstraat wordt de route veilig en herkenbaar.
Naast de vele fietsers, is er ook een noemenswaardig aantal voetgangers langs de Kapelweg. Voortaan kunnen zij zich verplaatsen over het toegankelijke en comfortabele voetpad naast de rijbaan. Ook hier wordt de nodige signalisatie voorzien.
Er is een concentratie van overstekende voetgangers ter hoogte van de schoolingang. De aanduiding van een zebrapad is hier te verantwoorden omwille van de specifieke doelgroep (jonge kinderen) en omwille van het educatieve karakter.
Ter hoogte van de rotonde wordt een zebrapad voorzien zodat voetgangers daarlangs veilig de vrijliggende fiets/voetweg naar de steenweg kunnen bereiken.
Er wordt goedkeuring gehecht aan de hierna volgende aanvullende reglementen op de politie van het wegverkeer en het gebruik van de openbare weg inzake de Kapelweg.
De eerdere beslissingen van de gemeenteraad inzake een aanvullend reglement op de politie van het wegverkeer met betrekking tot de Kapelweg worden opgeheven.
De bestuurders rijdend op de rotonde genieten voorrang op de bestuurders rijdend op alle daarop uitmondende openbare wegen.
De verkeersborden B1 en D5 worden aangebracht.
Het eenrichtingverkeer wordt ingevoerd op een gedeelte van de parking aan de basisschool Sint-Pieter.
De verkeersborden C1 en F19 worden aangebracht.
Het gedeelte van de Kapelweg dat buiten de bebouwde kom ligt, wordt aangeduid als een zone 50.
De verkeersborden ZC43 en ZC43/ worden aangebracht op alle toe- en uitgangen buiten de bebouwde kom.
Een zone 30 wordt afgebakend.
De verkeersborden F4a en F4b worden aangebracht op alle toe- en uitgangen binnen de bebouwde kom.
Een schoolomgeving wordt aangeduid, langs weerskanten van de schoolingang.
Hiervoor worden de verkeersborden A23 (schoolkinderen) geplaatst.
Er wordt een oversteekplaats voor voetgangers aangebracht:
Deze worden gemarkeerd conform artikel 18.3 van de wegcode.
Een voetpad is voorzien naast de rijbaan en wordt aangeduid met het verkeersbord D11 met de afbeelding van een voetganger.
Een fietsstraat wordt ingericht in het gedeelte van de Kapelweg tussen de rotonde en de Lourdesgrot.
De aanduiding gebeurt met de verkeersborden F111 aan het begin van de fietsstraat.
In zitting van 29 november 2021 hechtte de gemeenteraad principiële goedkeuring aan de nieuwe straatnaam Vrijwilligersplein. Er werd een openbaar onderzoek georganiseerd gedurende 30 dagen. Dit openbaar onderzoek werd bekend gemaakt via aanplakking en publicatie op de website van de stad. Er werden geen bezwaren ingediend.
Decreet tot bescherming van de namen van de openbare wegen en pleinen van 28 januari 1977, gewijzigd bij decreten van 1 juli 1987, 4 februari 1997 en 29 november 2002.
De gemeenteraad keurt de nieuwe straatnaam Vrijwilligersplein definitief goed.
Onverminderd de naleving van de laatste wilsbeschikking inzake de wijze van lijkbezorging overeenkomstig artikel 15 van het decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004, beslist de gemeenteraad welke bestemming moet gegeven worden aan de stoffelijke resten.
Zowel op de begraafplaats Nazareth als op de begraafplaats Kwakkelstraat kunnen de stoffelijke resten blijven liggen. De assen uit de urnen van het urnenveld en het columbarium worden uitgestrooid op de strooiweide.
Het huishoudelijk reglement op de stedelijke begraafplaatsen van 24 april 2017.
Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, gewijzigd door het decreet van 10 november 2005 en van 18 april 2008.
De gemeenteraad bepaalt de bestemming van de stoffelijke resten van de overledenen van 2004 en 2005, die begraven of bijgezet zijn in niet-geconcedeerde graven of nissen.
De gemeenteraad keurt het voorstel goed dat zowel op de begraafplaats Nazareth als op de begraafplaats Kwakkelstraat de stoffelijke resten blijven liggen en dat de assen uit de urnen worden uitgestrooid op de strooiweide van de begraafplaats Nazareth.
De gemeenteraad gaat akkoord om de gedenkstenen, frontplaten en strooiplaatjes die niet voor 30 juni 2022 opgehaald werden door de familie, te verwijderen en te vernietigen.
Om duidelijkheid te scheppen over de rol van Toerisme Provincie Antwerpen als aankoopcentrale voor de opdracht 'productie en levering basisinfrastructuurelementen Bels Lijntje', is een addendum bij de eerdere samenwerkingsovereenkomst noodzakelijk.
De gemeenteraad keurt het addendum bij de samenwerkingsovereenkomst opmaak huisstijl en ontwerp basisinfrastructuur Bels Lijntje goed.
De partnersteden in deze deal willen enerzijds zelf expertise opdoen en experimenten opzetten met eigen digitale diensten. De werkvorm van waaruit gestart wordt, is human centered design (service design). Anderzijds willen ze een toolbox maken met concreet materiaal voor lokale overheden om te werken aan gebruiksvriendelijkheid. Hierin komt ook een e-inclusion risk indicator waarmee digitale diensten geanalyseerd kunnen worden. Er is aandacht om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren zowel in de fase van ontwikkeling van digitale dienstverlening als in de fase van implementatie. Dit zorgt ervoor het hele proces vanaf het eerste idee tot het moment dat de digitale dienst effectief wordt uitgerold in het vizier zit.
Tegelijk worden de processen gemonitord , ook met het oog op beleidsaanbevelingen voor de toekomst.
Aanpak
Onder leiding van trekker District 09 willen we met 13 centrumsteden en de VGC aan de slag met human centered design in 5 werkpakketten, die als volgt worden ingevuld:
Externe experten voorzien de steden van design- en analysetools waarmee ze aan gebruiksvriendelijkheid kunnen werken tijdens het hele ontwikkel- en implementatieproces.
De geleerde lessen uit kennisopbouw, coaching en experiment worden omgezet in bruikbaar materiaal en beleidsaanbevelingen en verspreid naar alle lokale overheden en betrokken partijen.
De uitdagingen van de City Deal worden op een duidelijke en efficiënte manier gecoördineerd, ondersteund en verantwoord zodat alle partijen kunnen samenwerken aan de gestelde doelen.
Duurtijd
Het Project loopt van 1 maart 2022 tot 31 december 2024.
De periode van 1 januari 2025 tot 1 maart 2025 wordt voorzien voor de finale administratieve afhandeling.
Voorliggend dossier kadert in het relanceplan Vlaamse Veerkracht van de Vlaamse Regering, meer bepaald met betrekking tot project 53 ‘Opleiding en Vorming’ (15 mio), dat samen met project 52 ‘Digibuddies’ (5 mio) en project 54 ‘Toegang tot computers en internet’ (30 mio) de onderdelen vormt van het programma Iedereen Digitaal van Bart Somers, Vlaamse Minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen.
Het BVR van 14/02/2022 dat het project in zijn totaliteit goedkeurt is bijgevoegd in bijlage.
De gemeenteraad geeft goedkeuring aan het ontwerp van samenwerkingsovereenkomst voor de uitvoering van het city deal project 'e-inclusie by design' zoals voorzien in de projectaanvraag die met de Vlaamse steden, de VGC en het Kenniscentrum Vlaamse steden ingediend en door de Vlaamse regering erkend werd.
Met dit project willen we een integrale ondersteuning voor de burger voor e-inclusie in de regio neerzetten, met nadruk op het bereik van kwetsbare groepen, maar toegankelijk voor iedereen die minder mee is op de digitale snelweg.
De samenwerkingsstrategie die met alle partners werd opgesteld en bij elke partner ter goedkeuring voorligt omvat volgende acties voor de vier doelstellingen:
1. Voor gelijke toegang tot digitale technologie
2. Voor het versterken van digitale vaardigheden
3. Voor de ondersteuning en begeleiding in gebruik van digitale diensten
4. Voor de ondersteuning van partners die samenwerking faciliteert en duurzame verandering inbouwt.
Projectteam
Dit subsidiedossier wordt getrokken door Bruno Buytaert (inhoud) met ondersteuning door Bert Oris. Elke partner in dit verhaal is evenwaardig en wordt in elke fase mee betrokken - zowel ambtelijk als politiek is er periodiek afstemming.
Projectpartners + rol Stad / OCMW Turnhout
Stad Turnhout is penhouder, trekt het dossier en dient het in. Verder is er vanuit elk van volgende besturen een afvaardiging en/of contactpersoon: Beerse, Vosselaar, Oud-Turnhout, Lille en Kasterlee. In de beleidsgroep e-inclusie voor de stadsregio zetelt schepen Kelly Verheyen.
OCMW Turnhout is zoals de OCMW's van de andere gemeenten ook officiële partner, zodat dit besluit ook aan het VB en de raad MW wordt voorgelegd.
nvt
De gemeenteraad neemt kennis van de oproep Digibanken - Implementatietraject.
de gemeenteraad gaat akkoord met de inhoud van het subsidiedossier en met name van de samenwerkingsovereenkomst en de samenwerkingsstrategie (inclusief bijlagen) en keurt de indiening ervan goed.
Dit dossier wordt beleidsmatig verder opgevolgd met Kelly Verheyen en door de intergemeentelijke beleidsgroep ad hoc binnen de nieuwe stadsregio 'Regio in Transitie'.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Peter Janssens, Kelly Verheyen, Reccino Van Lommel, Bart Voordeckers en Luc Debondt.
Motivering:
Het Vlaams Belang diende op de gemeenteraad van 5 oktober 2020 een voorstel tot beslissing in om de European Disability Card (Europese gehandicaptenkaart) ook in Turnhout in te voeren in navolging van heel wat Vlaamse steden en gemeenten.
De European Disability Card wil de toegankelijkheid tot cultuur, sport en vrijetijdsbesteding voor personen met een handicap bevorderen. Het is een officiële kaart die door diverse instellingen in ons land wordt uitgereikt, maar ook erkend wordt in minstens 8 Europese landen. In heel wat Vlaamse steden en gemeenten werd de kaart reeds ingevoerd om tal van faciliteiten voor gehandicapten laagdrempeliger te maken en de inclusiviteit voor mensen met een handicap in de hand te werken.
Het Turnhoutse stadsbestuur achtte het bij monde van schepen Kelly Verheyen (sp.a/Vooruit) niet nodig om het systeem ook in onze stad uit te rollen, omdat men de toegevoegde waarde ervan niet inziet. Zo vindt men de kaart stigmatiserend (!) voor gehandicapten, heeft men het over extra administratie, wacht men evaluaties af en is men van mening dat de reeds bestaande Uit-Pas moet volstaan.
Op 9 juni jongstleden werd echter in de Kamer van volksvertegenwoordigers een voorstel van resolutie - ingediend door socialisten, christendemocraten en liberalen - betreffende de verdere uitrol van de European Disability Card behandeld en gestemd. Het werd unaniem – dus ook met steun van de ganse oppositie - goedgekeurd. Het initiatief werd in alle toonaarden verdedigd door alle fracties.
Ter attentie van onze schepen van sociale zaken, hier een stuk uit de tussenkomst van haar partijgenoot: “De Vooruitfractie heeft deze resolutie, die tot doel heeft de inclusie te bevorderen, dan ook van harte mee ondertekend en zal die straks ook van harte mee goedkeuren en een hart onder de riem steken van het EDC Fan Team, dat er toch wel veel werk in gestoken heeft om ons daartoe te bewegen.” Mogelijk kan het haar inspireren om vandaag een positievere houding aan te nemen.
Wie E-besluit heeft nagelezen, maar dat bent u natuurlijk allemaal, heb ik een uittrekstel uit het Kamerverslag doen toevoegen. Zo heeft iedereen met het standpunt van zijn partij in de Kamer kunnen kennismaken.
Gelet op al die gelijkgezinde stemmen, lijkt het ons onwaarschijnlijk dat het stadsbestuur van Turnhout hierin een andere houding gaat aannemen.
Voorstel tot besluit:
De gemeenteraad van Turnhout beslist dat op korte termijn alle mogelijke initiatieven genomen worden om de EDC ook in Turnhout ingang te doen vinden in navolging van de vele andere gemeenten.
De gemeenteraad stemde met 12 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Dieter De Quick, de heer Luc Debondt, de heer Rudy Elst, de heer Mario Geys, de heer Kevin Janssen, de heer Peter Janssens, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Reccino Van Lommel, de heer Bart Voordeckers, de heer Eric Vos, mevrouw Vicky Waterschoot, de heer Jan van Steenbergen – raadsleden.
Er waren 21 nee stemmen nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Paul Moelans, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder. – raadsleden.
Er was 1 onthouding nl. van de heer Wout Schafraet.
Tot 17 juni bestond de mogelijkheid om bezwaarschriften in te dienen in het kader van het stikstofakkoord. De bevoegde schepen bevestigde ons tijdens een eerdere werkvergadering rond dit onderwerp dat het schepencollege de bezwaren afwachtte om inhoudelijk een advies te formuleren.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Reccino Van Lommel, Bart Voordeckers, Jan Van Otten en Paul Van Miert.
Tijdens het weekeinde van 11 juni vond er in de Futur een 'internationaal' Surinaams feest plaats. Een politieoptreden mondde uit in rellen. In het kader van het onderzoek naar de daders lanceerde de politie naderhand een oproep naar getuigen. In de dagen erna kondigde de burgemeester aan maatregelen te nemen in de Futur en nodigde hij horeca-ondernemers uit om een vervroegd sluitingsuur in het uitgaansleven te bespreken.
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Jan Van Steenbergen en Jan Van Otten.
Optisport Turnhout NV heeft sinds 24 mei 2022 de openingsuren drastisch ingeperkt omwille van een personeelstekort.
Het CBS heeft op 2 juni beslist om, na advies van IOK, een PV ingebrekestelling te versturen naar Optisport Turnhout NV.
In dit aangetekend verzonden PV wordt duidelijk gesteld dat Optisport Turnhout NV tekort is geschoten inzake:
- de exploitatievoorwaarden betreffende de openingsuren waarin uitdrukkelijk opgenomen is dat het zwembad minstens dagelijks
geopend is met uitzondering van feestdagen en de jaarlijkse sluitingsperiode.
- het als exploitant in alle omstandigheden ervoor moet zorgen dat het minimum aantal redders en toezichthoudende personen aanwezig zijn.
- de verantwoordelijkheid aangaande de continuïteit van de openbare dienst waarop de overeenkomst slaat.
Optisport Turnhout NV heeft, binnen de gestelde termijn, gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot verweer. Verweerschrift dat
op zijn beurt ter advies aan IOK werd overgemaakt.
Op 23 juni werd dit advies besproken op het CBS.
Gezien dit de laatste gemeenteraad is voor het reces van onze zittingen, de voorziene drukte tijdens de zomermaanden
en de start van het nieuwe schooljaar vernamen we graag het volgende:
- welke punten werden door Optisport Turnhout NV in hun verweer aangevoerd?
- wat is het advies dat door het IOK werd aangedragen?
- welke straffen, boetes en/of maatregelen werden genomen ten aanzien van de exploitant?
- welke acties zal de exploitant ondernemen om in de toekomst niet meer geconfronteerd te zullen worden met sluitingen?
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Wout Schafraet en Stijn Adriaensens.
Op 17 juni jongstleden verscheen in de krant een verslag van een excursie van enkele natuurliefhebbers in de Boomgaard, het groengebied tussen de Jef Van Heupenstraat en het Boomgaardplein. Volgens de natuurliefhebbers is de Boomgaard een rijk gebied met imposante inheemse bomen, een veelheid aan bloeiende struiken en een paradijs voor vogels. Schepen Adriaensens reageerde in datzelfde krantenartikel, dat er voorlopig geen concrete verkavelingsplannen bekend zijn van de kant van de ontwikkelaar.
De afgelopen weken werden we in onze stad geconfronteerd met enkele zeer gewelddadige incidenten, onder meer tegen de politie. Dergelijke feiten zijn absoluut geen reclame voor onze stad en versterken het al aanwezige onveiligheidsgevoel alleen maar. Het is onaanvaardbaar dat Turnhoutenaars en bezoekers bepaalde delen van onze stad bewust vermijden omdat ze zich er onveilig voelen.
Intussen konden we vernemen dat de burgemeester een overlastcel opgericht heeft. Een cel bestaande uit medewerkers van verschillende beleidsdomeinen die op een integrale manier overlast aanpakt in onze stad.
Graag had ik meer toelichting gekregen over de werking van deze overlastcel. Is de burgemeester ervan overtuigd dat door middel van deze cel overlastproblematieken in onze stad adequater aangepakt kunnen worden, zodat iedereen zich terug veilig kan voelen in onze stad?
Volgende raadsleden deden een tussenkomst: Eric Vos en Stijn Adriaensens.
Het laatste weekend van juni zet Turnhout de zomer in met heel wat activiteiten.
Cultuur, optredens op de Markt wordt gecombineerd met het grote shopping weekend.
Op de site Turnhout van shoppen lezen we:
“Onze handelaars ontvangen jullie graag en openen op zondag speciaal hun deuren.”
Bovendien stunt Stadshart Turnhout tijdens de shopping dagen met uitzonderlijke acties:
Het belooft een mooi shopping weekend te worden !
Hopelijk vinden de mensen uit de wijde regio ook de weg nog naar de Herentalsstraat !
Want de rode loper voor het shopping weekend wordt door de stad niet uitgerold voor de handelaars van de Herentalsstraat.
Eerst werden door de stad braderijstandjes aangeboden aan de handelaars, maar dit aanbod werd later ingetrokken.
Opstellen van die standen was blijkbaar niet mogelijk omwille van het doorgaand busverkeer en een tijdelijke fietsenstalling die opgesteld wordt in de straat. Een terras op straat plaatsen voor de horecazaken blijkt ook geen optie te zijn.
En bovendien is er geen muziek en animatie in de Herentalsstraat voorzien tijdens het shoppinweekend!
De Herentalsstraat heeft een gevarieerd, mooi en specifiek winkelaanbod dat volgens de TIM fractie promotie verdient.
Sinds de schepen van Centrummanagement het centrummanagement afschafte is er geen structureel overleg meer met de diverse handelsstraten.
De Tim fractie staat erop dat het engagement van het bestuur om een tweetal keer per jaar overleg te organiseren tussen handelaars, cultuur, toerisme, onderwijs en andere stakeholders om Turnhout en de handelaars in het centrum te promoten opgestart wordt.
De essentiële vraag is: geeft het stadsbestuur de Herentalsstraat op als winkelstraat ?
Of wil het bestuur voor een volgende shopping weekend in overleg treden met de handelaars van de Herentalsstraat om een mooie invulling te geven voor de winkelbeleving in hun straat?