Terug
Gepubliceerd op 11/10/2022

2022_GR_00121 - Goedkeuring klimaatplan 'Turnhout klimaatneutraal en -robuust in 2050' - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 27/06/2022 - 19:30 Raadzaal
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Peter Segers, Voorzitter; Paul Van Miert, burgemeester; Francis Stijnen, schepen; Jan Van Otten, schepen; Luc Op de Beeck, schepen; Astrid Wittebolle, schepen; Marc Boogers, schepen; Stijn Adriaensens, schepen; Kelly Verheyen, schepen; Eric Vos; Luc Debondt; Hannes Anaf; Annemie Der Kinderen; Reccino Van Lommel; Guy Van Litsenborg; Paul Moelans; Bart Voordeckers; Wout Schafraet; Koen De Busser; Kevin Janssen; Savannah van Dongen; Achraf El Yakhloufi; Ludwig Nietvelt; Rudy Elst; Kurt Persegael; Jan van Steenbergen; Dieter De Quick; Peter Janssens; Jeff Dierckx; Mario Geys; Pauline Ceusters; Wilfried Sylverans; Cathy Devolder; Vicky Waterschoot

Verontschuldigd

Peter Roes

Voorzitter

Peter Segers, Voorzitter
2022_GR_00121 - Goedkeuring klimaatplan 'Turnhout klimaatneutraal en -robuust in 2050' - Goedkeuring 2022_GR_00121 - Goedkeuring klimaatplan 'Turnhout klimaatneutraal en -robuust in 2050' - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

De klimaatambities die we in het Turnhoutse klimaatplan aanhouden zijn:

  • Turnhout engageert zich in het kader van het Europese burgemeestersconvenant 2030 om tegen 2030 de CO2-uitstoot met minstens 40% te reduceren ten opzichte van het referentiejaar 2005. Dit engagement ligt in lijn met de Vlaamse ambitie tegen 2030.
  • Tegelijkertijd koestert Turnhout de ambitie om via haar actieplan tegen 2030 de CO2-uitstoot met minstens 47% te reduceren ten opzichte van het referentiejaar 2005. Deze ambitie ligt in lijn met de Belgische klimaatdoelstellingen tegen 2030 die een vertaling zijn uit het Europese Green Deal.
  • Turnhout ambieert om tegen 2050 een klimaatneutrale en klimaatrobuuste stad te zijn.

 Het klimaatplan van Turnhout is opgebouwd uit 3 inhoudelijke delen:

  • Een inleiding met context en situering waarbinnen dit klimaatplan tot stand is gekomen. Er wordt duiding gegeven bij de ambities rond klimaatadaptatie, klimaatmitigatie en duurzame consumptie om zo te komen tot de logica van de planstructuur die de basis vormt voor dit document en de uitvoering van het klimaatplan.
  • In de beschrijving van de levensdomeinen kan je gericht informatie raadplegen over de onderbouwing en de geplande acties van het klimaatplan. Deze informatie werd geclusterd in zes levensdomeinen: “Ons Huis”, “Onze Levensstijl”, “Onze verplaatsingen”, “Onze energie”, “Onze buitenomgeving” en tenslotte “Ons verhaal”. De levensdomeinen werden als aparte hoofdstukken uitgeschreven. Dit laat je toe om naar gelang interesse het ene dan wel het andere levensdomein door te lezen en zo een compleet beeld hierover te bekomen.
  • Een slotwoord met beknopte terugblik op het doorlopen proces en vooruitblik naar de uitvoering van dit plan.

Het klimaatplan omvat ook twee belangrijke bijlagen: 

  • In de ‘onderbouwingsnota’ is de volledige cijfermatig onderbouw van het klimaatplan in kaart gebracht. Hierin wordt aangetoond dat de gestelde ambities technisch haalbaar zijn.
  • In de bijlage ‘aanzet tot klimaatadaptatieplan’ is een uitgebreide kwetsbaarhedenanalyse voor Turnhout opgemaakt m.b.t. reeds veranderende klimatologische omstandigheden.’ In de verschillende levensdomeinen wordt hierop verder gebouwd om klimaatadaptatiemaatregelen uit te werken.

Het draagvlak rond dit klimaatplan staat of valt met de mate waarin onze inwoners, bedrijven, bezoekers, stadsmedewerkers enz. zich herkennen en aansluiting voelen met de thema’s van dit plan. Voor de planstructuur wordt daarom een structuur gehanteerd die is uitgewerkt rond zes grote levensdomeinen die invulling geven en betrekking hebben op de Turnhoutse strijd tegen klimaatverandering.

In elk van deze levensdomeinen werden programma’s uitgewerkt die elk op hun manier een stukje verhaal in het grote geheel brengen. Ieder programma is opgebouwd uit werven die nodig zijn om de ambities van een programma mee te realiseren. Acties worden opgehangen op het niveau van de programma’s. De werven vertellen de achterliggende verhalen, maar de acties horen vaak onder meerdere werven.

Hieronder volgt een kort overzicht van de inhoud van de levensdomeinen:

  • Ons huis: handelt over onze woning of gebouw waar we in wonen, werken, recreëren, enz. Hier ligt een belangrijke opgave over hoe we energie kunnen besparen, maar ook hoe we de restvraag duurzaam kunnen invullen. Naast energie kijken we in dit levensdomein ook naar mogelijke adaptatiemaatregelen die we in en rondom ons huis kunnen nemen en hoe we ons huis of gebouw best (circulair) bouwen of verbouwen.
  • Onze levensstijl: gaat over alle producten die we in huis halen om onze levensstijl te waarborgen. Hierbij stellen we de vraag van waar ze komen en wat er achteraf na ons gebruik mee gebeurt. Voedsel krijgt in dit levensdomein bijzondere aandacht.
  • Onze verplaatsingen: spelen een belangrijke rol in ons dagelijkse leven. Hierbij hanteren we de doelstelling om meer verplaatsingen te voet, met de fiets of het openbaar vervoer te doen. Anderzijds kijken we hoe we ons klaarstomen voor de elektrificatie van onze mobiliteit (inclusief een blik op de potentie van waterstof).
  • Onze energie: brengt het verhaal van de productie en distributie van onze energie. Hierbij brengen we de mogelijkheden van hernieuwbare opwekking van warmte en elektriciteit in kaart.
  • Onze (buiten)omgeving: gaat over onze publieke maar ook private buitenruimte en welke rol groen en water spelen om o.a. de gevolgen van de niet te vermijden klimaatverandering op te vangen. Aansluitend wordt hier ook het verhaal van landbouw en openbare verlichting aan gekoppeld.
  • Ons verhaal: vertelt hoe we ons organiseren om bovenstaande opgaven tot een goed einde te brengen. Een goed samenwerkingsverband en een heldere financieringsstrategie zijn daarbij essentiële sleutels. Tevens werpen we een blik op hoe we de voortgang van het klimaatplan kunnen opvolgen.

Besluit

De gemeenteraad stemde met 27 stemmen op 34 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, de heer Stijn Adriaensens, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Paul Moelans, de heer Bart Voordeckers, de heer Wout Schafraet, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Peter Janssens, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters, de heer Wilfried Sylverans en mevrouw Cathy Devolder en – raadsleden.

Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Peter Janssens, de heer Mario Geys, de heer Kevin Janssen, de heer Reccino Van Lommel , de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick en mevrouw Vicky Waterschoot – raadsleden.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad keurt het klimaatplan ‘Turnhout klimaatneutraal en -robuust in 2050’ met bijhorende programma's, werven en acties goed.

Artikel 2

De gemeenteraad keurt goed dat het klimaatplan wordt ingediend voor het Convenant of Mayors.