Met dit project willen we een integrale ondersteuning voor de burger voor e-inclusie in de regio neerzetten, met nadruk op het bereik van kwetsbare groepen, maar toegankelijk voor iedereen die minder mee is op de digitale snelweg.
De samenwerkingsstrategie die met alle partners werd opgesteld en bij elke partner ter goedkeuring voorligt omvat volgende acties voor de vier doelstellingen:
1. Voor gelijke toegang tot digitale technologie
- We maken gebruik van digipunten om een uitleensysteem op te zetten zodat refurbished materiaal ingezameld, verdeeld en op maat van de klant kan aangepast worden
- Bij het uitlenen van hardware detecteren we onmiddellijk de eventuele (vormings)noden
- Via een screening leiden we burgers naar het meest geschikte aanbod van digitale materialen (uitleen of aankoopadvies)
- We ondersteunen doelgroepen bij het afsluiten van sociale provider abonnementen
- Inzamelen van de te refurbishen laptops organiseren
- Refurbishment met een verdeelsysteem, inclusief gebruiksondersteuning zullen we uitbesteden
2. Voor het versterken van digitale vaardigheden
- We monitoren per kwartaal de doelgroepsignalen binnen ons netwerk zodat de opleidingen voldoen aan de (veranderende) noden van onze doelgroepen.
- We garanderen een aanbod van workshops, open leercentra en vormingen op iedere trap van e-inclusie, met nadruk op het 'instapniveau' en vullen de leemtes op in het aanbod. De opleiding worden gegeven op vertrouwde locaties.
- We zetten in op het organiseren van een sterkere toeleiding naar het vormingsaanbod.
- We gaan blijvend op zoek naar nieuwe partners om e-inclusie in hun vormingen en opleidingen te integreren of een open aanbod op te zetten.
- We ontwikkelen een regionaal afgestemd digitaal platform voor al de partners, zodat ze de weg vinden naar het actuele aanbod en correct kunnen toeleiden.
- We stellen een poule van digivrijwilligers met ervaringskennis én met knoppenkennis samen binnen het netwerk en maken werk van een opleiding op maat.
3. Voor de ondersteuning en begeleiding in gebruik van digitale diensten
- We zorgen voor een geleidelijke geografische spreiding van digipunten en breiden stapsgewijs uit tot één digipunt met ondersteuning per wijk of dorpskern. (van 8 naar 14)
- We zorgen voor een spreiding van de openingsuren van alle bestaande digipunten. We hebben hierbij aandacht voor de toegankelijkheid en lage drempel voor specifieke doelgroepen.
- We organiseren toeleiding naar digitale hulp voor kwetsbare doelgroepen via buurtpartners, outreachment, doelgroeporganisaties en analyse van de drempels die de doelgroepen ervaren.
- Anderzijds faciliteren we toeleiding vanuit de Digipunten naar inhoudelijke hulp en diensten voor alle thema's/rechten.
- Hulpverleners leiden hun cliënten, die reeds beschikken over hardware, naar het netwerk van digivrijwilligers in vertrouwde locaties toe.
- We bouwen een procedure en partnerschap uit bij de uitleen van materialen voor het bieden van reparaties.
4. Voor de ondersteuning van partners die samenwerking faciliteert en duurzame verandering inbouwt.
- Alle digipunten en vormingen zijn terug te vinden in een digitaal platform.
- We werken een Communicatieplan uit op niveau van de doelgroepen.
- Een trimestriële klankbordgroep met lokale besturen & partners signaleert noden en adviseert de samenwerking. Maandelijkse intergemeentelijke werkgroep en trimestriële beleidsgroep met verantwoordelijke schepenen volgen het project op en sturen het bij.
- Het netwerk blijvend versterken door op zoek te gaan naar nieuwe partners.
- Registratie van doelgroepbereik opzetten met aandacht voor privacywetgeving.
- We werken een back-office werkwijze uitwerk en optimaliseren die voor materiaaluitleen en -herstel.
- We bevorderen verduurzaming, zowel in het beleid van alle partners als in de praktijk van ondersteuning.
Projectteam
Dit subsidiedossier wordt getrokken door Bruno Buytaert (inhoud) met ondersteuning door Bert Oris. Elke partner in dit verhaal is evenwaardig en wordt in elke fase mee betrokken - zowel ambtelijk als politiek is er periodiek afstemming.
Projectpartners + rol Stad / OCMW Turnhout
Stad Turnhout is penhouder, trekt het dossier en dient het in. Verder is er vanuit elk van volgende besturen een afvaardiging en/of contactpersoon: Beerse, Vosselaar, Oud-Turnhout, Lille en Kasterlee. In de beleidsgroep e-inclusie voor de stadsregio zetelt schepen Kelly Verheyen.
OCMW Turnhout is zoals de OCMW's van de andere gemeenten ook officiële partner, zodat dit besluit ook aan het VB en de raad MW wordt voorgelegd.