Terug
Gepubliceerd op 30/12/2021

2021_GR_00206 - Inname van standpunten over de dagorde en vaststelling van het mandaat van de volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager in de buitengewone algemene vergadering van IOK op 17 december 2021 - Goedkeuring

Gemeenteraad
ma 29/11/2021 - 19:30 digitaal via Zoom
Goedgekeurd

Samenstelling

Aanwezig

Peter Segers, Voorzitter; Paul Van Miert, burgemeester; Francis Stijnen, schepen; Jan Van Otten, schepen; Luc Op de Beeck, schepen; Astrid Wittebolle, schepen; Marc Boogers, schepen; Els Baeten, schepen; Kelly Verheyen, schepen; Eric Vos; Luc Debondt; Hannes Anaf; Annemie Der Kinderen; Reccino Van Lommel; Guy Van Litsenborg; Paul Moelans; Peter Roes; Eddy Grooten; Bart Voordeckers; Wout Schafraet; Koen De Busser; Kevin Janssen; Savannah van Dongen; Achraf El Yakhloufi; Stijn Adriaensens; Ludwig Nietvelt; Rudy Elst; Kurt Persegael; Jan van Steenbergen; Dieter De Quick; Peter Janssens; Jeff Dierckx; Mario Geys; Pauline Ceusters; Wilfried Sylverans; Filip Buijs, algemeen directeur

Secretaris

Filip Buijs, algemeen directeur

Voorzitter

Peter Segers, Voorzitter
2021_GR_00206 - Inname van standpunten over de dagorde en vaststelling van het mandaat van de volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager in de buitengewone algemene vergadering van IOK op 17 december 2021 - Goedkeuring 2021_GR_00206 - Inname van standpunten over de dagorde en vaststelling van het mandaat van de volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager in de buitengewone algemene vergadering van IOK op 17 december 2021 - Goedkeuring

Motivering

Argumentatie

Gelet op het decreet over het lokaal bestuur;

Gelet op de statuten van IOK;

De agenda van de buitengewone algemene vergadering van 17 december 2021 bevat volgende agendapunten:

  1. Statutenwijziging
  2. Activiteitenplan 2022
  3. Begroting 2022
  4. Varia

1. Statutenwijziging

1.1 Artikelsgewijze goedkeuring bij de voorgestelde statutenwijziging IOK 

Wijziging artikel 2 - Rechtsvorm 

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 397 van het Decreet over het Lokaal Bestuur(DLB). 

Het huidige ondernemingsrecht in het Wetboek van vennootschappen en verenigingen maakt niet langer gebruik van de begrippen ‘handelsdaden’ en ‘handelaar’ tussen handels- en burgerlijke vennootschappen. Het Wetboek van koophandel maakte voordien dat onderscheid dat bepalend was voor de bevoegdheid van de rechtbank, het toepasselijk bewijsrecht en het toepassingsgebied van de faillissementswet. Deze verwijzing werd destijds (1922) in de wet opgenomen om aan te duiden dat intercommunales winstbejag niet als doel konden hebben en is sindsdien hernomen in latere wetten en decreten. Er bestaat ondertussen duidelijkheid over het statuut van intergemeentelijke samenwerkingsverbanden als publiekrechtelijke organen met een sui generis statuut, vooral vanuit fiscaalrechtelijk perspectief. 

De verwijzing naar de coöperatieve vennootschap is logisch aangezien deze rechtsvorm aansluit bij de vroegere rechtsvorm van de CVBA, die niet langer bestaat. 

Ook de verwijzing naar het nieuwe Wetboek van vennootschappen en vereniging is nieuw. 

Wijziging artikel 3 – Maatschappelijk doel 

Zoals gebruikelijk wordt het maatschappelijk doel geactualiseerd als gevolg van de uitbreiding van de dienstverlening op vraag van de deelnemers. 

Concreet wordt de kostendelende dienstverlening door IOK van de gezamenlijke invulling van de verplichtingen en bevoegdheden in de handhaving milieu, uitgebreid met de kostendelende invulling van de gemeentelijke verplichtingen en bevoegdheden in de handhaving ruimtelijke ordening. 

Wijziging artikel 6 – Hoedanigheid van de deelnemers 

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 396 DLB. 

Er wordt een mogelijkheid toegevoegd voor een Benelux Groepering voor Territoriale Samenwerking (BGTS) om toe te treden tot een intergemeentelijk samenwerkingsverband met rechtspersoonlijkheid. 

Op die manier kan IOK ook Nederlandse gemeenten bedienen waarmee Vlaamse gemeenten structureel samenwerken. 

Bij IOK is dit een theoretische mogelijkheid zonder actuele concrete invulling. 

Wijziging artikel 7 – Maatschappelijk kapitaal en toereikend eigen vermogen 

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 451 DLB. 

In artikel 451 DLB wordt de bepaling van artikel 6:4 Wetboek van vennootschappen en verenigingen ingeschreven die bepaalt dat de vereniging moet beschikken over een eigen vermogen dat, mede gelet op andere financieringsbronnen, toereikend is in het licht van de bedrijvigheid. 

Wijziging artikel 14 – Aanvraag tot toetreding 

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 396 DLB. 

Ook hier wordt de mogelijkheid van een aanvraag door een BGTS toegevoegd. 

Wijziging artikel 16 – Uittreding 

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 422 DLB. 

Gelet op de vooropgestelde evolutie van de herindeling van het bestuurlijk landschap door de vorming van regio’s moet het voor een gemeente mogelijk zijn om in overeenstemming met deze herindelingen uit te treden uit een dienstverlenende vereniging, op voorwaarde dat de deelgenoten daar met een drievierdemeerderheid mee instemmen en er een eventuele schadevergoeding betaald wordt aan de vereniging en de andere deelnemers. 

Ook wordt bepaald dat een nieuwe gemeente (na fusie) kan beslissen dat in het geval dezelfde activiteit van gemeentelijk belang aan verschillende dienstverlenende verenigingen is toevertrouwd, om die activiteit, voor haar gehele grondgebied, toe te vertrouwen aan één daarvan, op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt en een eventuele schadevergoeding wordt betaald aan de vereniging en de andere deelnemers. 

De nieuwe gemeente kan er ook voor opteren om de betrokken activiteit voor het gehele grondgebied van de nieuwe gemeente geheel of gedeeltelijk in eigen beheer te nemen op voorwaarde dat een gewone meerderheid van de andere deelnemende gemeenten daarmee instemt en een eventuele schadevergoeding wordt betaald aan de vereniging en aan de andere deelnemers. 

Wijziging artikel 27 – Organisatie vergadering 

Een verder evoluerende digitalisering kan bijdragen aan een efficiënter besluitvormings- en beleidsproces. 

Om die reden wordt in de statuten de mogelijkheid ingeschreven om digitaal of hybride te vergaderen door de raad van bestuur. 

Een fysieke vergadering blijft de gebruikelijke vergaderwijze. Wel wordt expliciet bepaald dat wanneer de goede werking van de vereniging dit vereist, digitaal of hybride kan vergaderd worden. 

Ook een eenparige schriftelijke besluitvorming is mogelijk, in uitzonderlijke omstandigheden wanneer de dringende noodzakelijkheid en het belang van de vereniging dat vereisen. 

De werkingsmodaliteiten waaronder de digitale mogelijkheden om onder meer identificatie en (geheime) stemmingen te organiseren worden verder omschreven in het huishoudelijk reglement dat door beslissing van de raad van bestuur kan worden opgemaakt en gewijzigd. 

Wijziging artikel 47 – Winstbesteding 

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 397 DLB. 

Ook hier wordt naar analogie met de wijziging in artikel 2 de verwijzing naar handelskarakter geschrapt. 

Wijziging artikel 48 – Verlies 

Deze wijziging is het gevolg van de wijziging van artikel 456 DLB. 

De zogenaamde alarmbelprocedure wordt zoals gewijzigd in het Wetboek, ingeschreven in de statuten. 

Het neemt de bepaling van artikel 6:119 Wetboek van vennootschappen en verenigingen over. Dit houdt in dat de raad van bestuur in de toekomst ook de ontbinding van de vereniging kan voorstellen als het netto actief negatief dreigt worden of geworden is. Vanzelfsprekend wordt een strikt besluitvormingsproces voorzien dat inhoudt dat de algemene vergadering hierover beslist onder de voorwaarden bepaald voor de statutenwijziging. 

Als het saneringsplan niet of in onvoldoende mate wordt aanvaard kan door de toezichthoudende overheid dwangtoezicht worden toegepast. 

2. Activiteitenplan 2022

De gemeenteraad/politieraad/ocmw-raad/zoneraad/raad van beheer neemt kennis van het  activiteitenplan 2022 en sluit zich hierbij aan.

3. Begroting 2022

De gemeenteraad/politieraad/ocmw-raad/zoneraad/raad van beheer neemt kennis van de begroting 2022 en sluit zich hierbij aan. 

4. Varia

 Overwegende dat de raad kennis neemt van de uitnodiging met toelichtende nota (als bijlage) ter voorbereiding van de buitengewone algemene vergadering IOK van 17 december 2021;


Juridische grond

Artikel 41 en 432 van het decreet over het lokaal bestuur

De statuten van IOK

Besluit

Wat betreft de inname van standpunten over de dagorde stemde de gemeenteraad met 28 stemmen op 35 stemmers nl. van de heer Peter Segers – voorzitter, de heer Paul Van Miert – burgemeester, de heer Francis Stijnen, de heer Jan Van Otten, de heer Luc Op de Beeck, mevrouw Astrid Wittebolle, de heer Marc Boogers, mevrouw Els Baeten, mevrouw Kelly Verheyen – schepenen; de heer Eric Vos, de heer Luc Debondt, de heer Hannes Anaf, mevrouw Annemie Der Kinderen, de heer Guy Van Litsenborg, de heer Paul Moelans, de heer Peter Roes, de heer Bart Voordeckers, de heer Wout Schafraet, de heer Koen De Busser, mevrouw Savannah van Dongen, de heer Achraf El Yakhloufi, de heer Stijn Adriaensens, de heer Ludwig Nietvelt, de heer Rudy Elst, de heer Kurt Persegael, de heer Jeff Dierckx, mevrouw Pauline Ceusters en de heer Wilfried Sylverans – raadsleden.

Er waren 7 onthoudingen nl. van de heer Reccino Van Lommel, de heer Eddy Grooten, de heer Kevin Janssen, de heer Jan Van Steenbergen, de heer Dieter De Quick, de heer Peter Janssens en de heer Mario Geys – raadsleden.

Wat betreft de vaststelling van het mandaat van volmachtdrager en plaatsvervangend volmachtdrager stemde de gemeenteraad met eenparigheid van stemmen.

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad hecht artikelsgewijs goedkeuring aan de voorgestelde statutenwijziging met daarin vervat:

  • Wijziging artikel 2 - Rechtsvorm
  • Wijziging artikel 3 – Maatschappelijk doel
  • Wijziging artikel 6 – Hoedanigheid van de deelnemers
  • Wijziging artikel 7 – Maatschappelijk kapitaal en toereikend eigen vermogen
  • Wijziging artikel 14 – Aanvraag tot toetreding
  • Wijziging artikel 16 – Uittreding
  • Wijziging artikel 27 – Organisatie vergadering
  • Wijziging artikel 47 – Winstbesteding
  • Wijziging artikel 48 – Verlies

Artikel 2

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan het activiteitenplan 2022.

Artikel 3

De gemeenteraad hecht goedkeuring aan de begroting 2022 en de hierin vervatte werkingskosten van de dienstverlenende vereniging IOK.

Artikel 4

De gemeenteraad mandateert de volmachtdrager om conform dit besluit te handelen en te beslissen op deze buitengewone algemene vergadering.